Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-) - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-22, 16:01   #2491
marhalczar
Zadomowienie

Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
zastosowalam sie do porady nr. 2 a mianowicie zagonilam do niej meza

Mam zostalo kilka , jak zdazysz przed wieczorem to dostaniesz jednego , bo przychodzi moj szwagier a on nie przeposci moim wypieka

TAK , i nie w allegro a w C&A i H&M jak na razie , zakupilam kilka tunik typowo ciazowych , ladnie skrojone , dopasowane i nie przypominaja workow Czaje sie jeszcze na kilka w C&A maja fantastyczne zeczy ciazowe i super spodenki - z cienkiego materialu , takie sportowe bardziej i oczywiscie z pasem na brzuszek .
Zakupie jeszcze kilka zeczy i styknie , nie zamierzam sie bardzo okupywac , zostaly mi w koncu tylko 3 miesiace z hakiem
Za to , zyje ze swiadomoscia , ze juz w krotce zjade do kraju i w monachium bede juz zadkim gosciem i co jakis czas kupuje sobie cos fajnego w moim normalnym rozmiarze z moich ulubionych sklepow ktorych nie ma w Tarnowie , bede miala motywacje zeby sie szybciej kilogramow pozbyc - w ten sposob poprawiam sobie humor

Tak wogole to oswiadczam , ze wlasnie jestesmy z Gabrysia w 24 tc i wkroczylismy w bardzo ruchliwy etap zycia plodowego
Moje dziecie jest na obrotach od 4 dni i pokazuje wszystkie swoje mozliwosci ruchowe Mam wrazenie , ze wogole nie spi i ciagle robi fikolki , kopie i wyprobowywuje jak bardzo moze mi sie naciagnac skora na brzuchu
Co chodzi o masaze, to ja juz od kilku miesiecy robie je i uzywam olejku z rosa mosqueta (sprawdzone i dziala).

Ja kupilam juz we wrzesniu kilka ubran dla mnie na ostatnie miesiace ciazy i wiecej juz nie bede kupowac za wyjatkiem jakiejs sukienki na komunie 8 marca (jak jescze nie urodze ). Prawie wszystkie zakupilam w Zara, Tintorreto i United Colors of Benetton.

W C&A y H&M...kupilam niektóra bielizne dla niuni, bo sa dobre gatunkowo i nie rozciagaja sie w praniu (sprawdzone przez kolezanke i przy 3 dzieciaczków).

Nie przejmuj sie , ze sie bardzo wierci, od 27 t.c tez bedzie to robic ale od czasu do czasu, bo bedzie miala juz wyregulowany sen i mniej miejsca..
Stary 2010-02-22, 16:08   #2492
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

ale mam dziś lenia...
czytam, czytam, a nie chce mi się pisać.

więc tylko : marhalczar, śliczny kocyk.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 16:13   #2493
marhalczar
Zadomowienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17368561]ale mam dziś lenia...
czytam, czytam, a nie chce mi się pisać.

więc tylko : marhalczar, śliczny kocyk. [/QUOTE]

Ja rano sie naczytalam i nadrobilam zaleglosci...

Dzieki!

Pokazalam sasiadce rano jak weszla na kawe i wyskoczyla do mnie z tekstem, ze musze zrobic dla jej wnusi, która ma sie urodzic 5 kwietnia.... , nie zapytala czy mogalabym tylko z mostu musisz!!!! ale nie dam rady , bo robie teraz dla znajomej narzutke do wózka dla chlopczyka, a nie mam zamiaru calymi dniami siadac przy drutach ( robie tylko chwilami wieczorem przed Tv)

...
Stary 2010-02-22, 16:57   #2494
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A mogłabyś podać dane kocykowe? ROzmiar drutów, jaka włóczka (a przynajmniej - na jakie druty przeznaczona), ile oczek nabierałaś?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 17:20   #2495
marhalczar
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17369967]A mogłabyś podać dane kocykowe? ROzmiar drutów, jaka włóczka (a przynajmniej - na jakie druty przeznaczona), ile oczek nabierałaś?[/QUOTE]

400gr wlóczki (4 motki po 100g), druty nr.3.
na motku bylo napisane na kwadrat 10x10 cm trzeba bylo nabrac 24 oczka, a w góre robic 32.

Rozmiar kocyka zrobilam na 90x120cm, zostalo mi troszeczke wlóczki.

Edytowane przez marhalczar
Czas edycji: 2010-02-22 o 17:23
marhalczar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 17:34   #2496
ałła
Rozeznanie

Czesc przyszle mamuski!!
Niestety ze wzgledu na prace i notoryczny brak czasu rzadko moge do Was zagladac Ale zmieni sie to przynajmniej do nastepnego weekendu bo rozchorowalam sie i na zwolnieniu jestem, wiec mam nadzieje nadrobic zaleglosci.
W zasadzie ze zwolnieniem laczy sie moje pytanie do Was. Moj ginekolog przyjmuje tylko we czwartki a ze os soboty czuje sie fatalnie, bol glowy, gardla, kaszel, lamanie w kosciach, to poszlam do lekarza ogolnego. Wystawil mi zwolnienie do konca tygodnia ale bez symbolu B, tlumaczyl ze zwolnienie nie dotyczy ciazy i tylko ginekolog moze takie z B wystawic. Poza tym przepisal mi lek na bazie aspiryny i w aptece kobeta byla zaskoczona ze lekarz mi je zalecil. Ostatecznie ich nie wykupilam, mam nadzieje ze jak posiedze w domu i sie wygrzeje pijac herbate z miodem i sok z malin to dam rade bez lekow.
ałła jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 18:08   #2497
Konto usunięte

Marhalczar, a jest podane, ile metrów jest w 10-dag?

Ałła, lekarz idiota, KAŻDY lekarz, jeśli kobieta jest w ciąży, ma obowiązek dać oznaczenie B. Na twoim miejscu poszłabym do lekarza po poprawione l4.
Spróbuję zaraz ci podstawę tego znaleźć, mam to gdzieś w ustawach.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Proszę bardzo:

http://zus-l4.zwolnienielekarskie.pl...eniu-lekarskim

• B - niezdolność przypadająca w okresie ciąży
  • Kod ten może być wpisany przez każdego lekarza, a na pisemny wniosek kobiety można go nie wpisywać.
I tu jeszcze można poczytać, kompendium wiedzy:
http://www.zus.pl/pliki/poradniki/In...la_lekarzy.pdf

Każda choroba, przebiegająca w ciąży, dotyczy tejże ciąży - bo na czas ciąży ciąża jest stanem, że tak powiem, permanentnym.

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2010-02-22 o 17:48
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 18:37   #2498
kees26
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez danix Pokaż wiadomość
PS. Prosze trzymajcie dziewczyny za mnie jutro kciuki bo mam egzamin na prawko i starsznie sie stresuje
Kciuki zaciśnięte

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Laski, czy któraś już pierze i przygotowuje maluchowe rzeczy? Bo nie wiem czy nie wyprać tych najmniejszych, czy jeszcze się wstrzymać...
Ja jutro zamierzam zakupić proszek+płyn JELP (na innych forach wyczytałam, że ten proszek znacznie lepiej usuwa plamy aniżeli np. Lovela - wprawdzie ciuszki na razie będę prała nowe bez plam, ale zamierzam kupić od razu wielką pakę, więc zostanie mi na potem) i zaczynam powoli pranko i prasowanko

Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość
Mi kuzynka polecła taki:
http://www.allegro.pl/item930135428_...anca_75_c.html
nie tani ale podobno super.
Kasiaax, faktycznie fajny ten biustonosz, ale wszystko zależy jaki kto ma rozmiar cyca. Ja należę do tych biuściastych - na forum uświadomionych biuściastych przeczytałam, że biustonosze firmy alles owszem urodziwe są, ale fatalnie podtrzymują duży biust ze względu na rozciągający się obwód stanika pod biustem, a ja potrzebują mocnego ściśnięcia pod biustem, żeby cycki trzymały się na miejscu . Jeśli Twoja kuzynka ma małe/średnie cycuszki to na pewna jest zadowolona.

Cytat:
Laski kupowałyście z allegro jakieś bluzki / tuniki na wiosnę?
Przeglądam tak i przeglądam i... załamka - większość rzeczy ma tylko napis "ciążowe", a wcale nie jest szyte na ciążę, a druga część nie ma w ogóle miejsca na ciążowy cyc...
Kropka, ja kiedyś kupiłam tylko sweterki i to takie pseudo-ciążowe, ot rozciągliwe po prostu i byłam mega niezadowolona z jakości - jeden ze sweterków zmechlił mi się po 2 godzinach chodzenia - teraz leży w szafie i nie wiem co z nim zrobię.
Ale powiem Ci, ze bardzo zaskoczyła mnie ostatnio oferta bon prix w internecie - zwykłe tuniki - naprawdę bardzo fajne, można coś wybrać. Ja sobie zamówiłam jedną tunikę, może bardziej już na lato, bo nie wiem czy się wcisnę teraz, bo cała trochę urosłam, czekam na przesyłkę - jak przyjdzie to dam Ci znać, jaka jakość i czy warto.

Cytat:
Napisane przez ałła Pokaż wiadomość
Czesc przyszle mamuski!!
Niestety ze wzgledu na prace i notoryczny brak czasu rzadko moge do Was zagladac Ale zmieni sie to przynajmniej do nastepnego weekendu bo rozchorowalam sie i na zwolnieniu jestem, wiec mam nadzieje nadrobic zaleglosci.
W zasadzie ze zwolnieniem laczy sie moje pytanie do Was. Moj ginekolog przyjmuje tylko we czwartki a ze os soboty czuje sie fatalnie, bol glowy, gardla, kaszel, lamanie w kosciach, to poszlam do lekarza ogolnego. .
Kuruj się miodkiem, cytrynką i czosnkiem a będzie dobrze

Byłam dziś w centrum handlowym i zakupiłam w H&M taką dłuższą kurteczkę na wiosnę - super jest, bo jest jakby odcinana pod biustem. Jutro zrobię fotkę to Wam pokażę.

Weszłam też do Zary zobaczyć dzidkowe ciuszki i takie w rozmiarach 56-62 były nie za ciekawe. Za to od rozmiaru 68 zaczynają się CUUUDAAAA No dziewczyny po prostu wymiękłam. Ale na oglądaniu się skończyło, bo np. sukienusie w cenach 80 zł wzwyż, inne ciuszki też masakryczne ceny np. bawełaniana letnia sukienka 50 zł, do tego takie a'la leginsy za 40 zł Może z jedną rzecz miesięcznie jestem w stanie tam kupić na jakąś specjalną okazję, ale na tym niestety koniec.

I okazuje się, że raczej nie będziemy chodzić do szkoły rodzenia - a przynajmniej nie do tej, do której nas zapisałam, bo wczoraj dopiero mój TŻ dowiedział się - a raczej dotarło do niego, bo napomknęłam już kiedyś, że ta szkoła będzie nas kosztować 430 zł i prawie z krzesła spadł. Znajomi nam powiedzieli, że w sąsiednim miasteczku jest jakaś darmowa szkoła rodzenia, tyle że zajęcia od 13.00. Pierwszy raz pójdę z mężem i jak będzie ok, to najwyżej sama pojadę kilka razy. Mnie też mierziła ta kwota 430 - można za to kupić mnóstwo rzeczy dla dzidzi, więc aż tak nie ubolewam.
kees26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 19:08   #2499
kicia069
Zadomowienie

Witajcie dziewczyny

mam dziś bardzo zły dzień i musze sie wam wyżalić... mianowicie nie moge sie już poprostu na siebie patrzeć, cały czas smaruje sie kremami czasem nawet 3 x dziennie a i tak na udach i pośladkach mi wyszły roztępy czy któraś ma podobny problem? ja juz nie wiem co mam z tym robic....
kicia069 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 19:17   #2500
Dilayla
Zadomowienie

I okazuje się, że raczej nie będziemy chodzić do szkoły rodzenia - a przynajmniej nie do tej, do której nas zapisałam, bo wczoraj dopiero mój TŻ dowiedział się - a raczej dotarło do niego, bo napomknęłam już kiedyś, że ta szkoła będzie nas kosztować 430 zł i prawie z krzesła spadł. Znajomi nam powiedzieli, że w sąsiednim miasteczku jest jakaś darmowa szkoła rodzenia, tyle że zajęcia od 13.00. Pierwszy raz pójdę z mężem i jak będzie ok, to najwyżej sama pojadę kilka razy. Mnie też mierziła ta kwota 430 - można za to kupić mnóstwo rzeczy dla dzidzi, więc aż tak nie ubolewam.[/QUOTE]
A ja jutro idę na pierwsze zajęcia organizacyjne...szkoła jest bezpłatna i juz nie mogę się doczekać cóz ciekawego sie w niej dowiem bo jestem zielona w temacie dzieci co dodatkowo mnie stresuje...niestety bede chodzic sama bo mój wybranek serca pracuje w tyg w innym miescie ...
Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 19:25   #2501
liliputek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość

to może teraz spróbuj sie zdrzemnąć
Skorzystalam z rady i zrobilam sobie popoludniowa drzemke.
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17363545]kochana , nie nakręcaj się, leż, odpoczywaj. a na pewno będzie dobrze.

[/QUOTE]
Masz swieta racje, ale tak to jest jak kobieta ma za duzo czasu..Wtedy nieuchronnie zalacza sie myslenie o wszytskim
Cytat:
No faktycznie, sytuacja dobra.

U nas trochę podobnie, tyle że moja mama musi przyjechać autobusem rano naście km. Mąż pracuje 24 na 48h, więc jak wróci rano o 7 do domu to może z małym pobyć, nim matka dojedzie, potem się położy... A jak będzie w pracy to moja muter musi jakoś być od rana. Ale to i tak lepiej niż praca dzień w dzień po 8h przez oboje rodziców.

Wprawę będą mieli już w czerwcu, bo ja się 1go ładnie ubieram rano, maluję i idę popracować.
Hmm no wlasnie jak to jest z tym urlopem macierzynskim? Ja czytalam, ze macierzynski urlop musi byc wykorzystany przez matke w pelnym wymiarze (teraz tj chyba 5 miesiecy), alebo 4 miesiace przez matke a 1 miesiac przez ojca. I ze nie mozna go skrocic..Ale moze tylko cos zle zrozumialam
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1736570 1]aaa... zapomniałam Wam coś pokazać... na znak protestu i tęsknoty za wiosną nabyłam coś na lepszy humorek... tadam...:

tia... jak zwykle problem z wklejeniem... już:[/QUOTE]
Oj wiosennie sie zrobilo....
Cytat:
Czesc przyszle mamuski!!
W zasadzie ze zwolnieniem laczy sie moje pytanie do Was. Moj ginekolog przyjmuje tylko we czwartki a ze os soboty czuje sie fatalnie, bol glowy, gardla, kaszel, lamanie w kosciach, to poszlam do lekarza ogolnego. Wystawil mi zwolnienie do konca tygodnia ale bez symbolu B, tlumaczyl ze zwolnienie nie dotyczy ciazy i tylko ginekolog moze takie z B wystawic. Poza tym przepisal mi lek na bazie aspiryny i w aptece kobeta byla zaskoczona ze lekarz mi je zalecil. Ostatecznie ich nie wykupilam, mam nadzieje ze jak posiedze w domu i sie wygrzeje pijac herbate z miodem i sok z malin to dam rade bez lekow.
To trzymaj sie bidulko ciepleo i kuruj najlepiej domowymi sposobami. Co do lekarza to bez komentarza. naprawde tacy ludzie nie powinni leczyc innych.
Cytat:
Napisane przez kicia069 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

mam dziś bardzo zły dzień i musze sie wam wyżalić... mianowicie nie moge sie już poprostu na siebie patrzeć, cały czas smaruje sie kremami czasem nawet 3 x dziennie a i tak na udach i pośladkach mi wyszły roztępy czy któraś ma podobny problem? ja juz nie wiem co mam z tym robic....
Kochana ja tez sie smaruje a i tak masakryczne rozstepy mam na piersiach..to chyba zalezy od uwarunkowan genetycznych. Jedni smaruja sie kremami i nie pomaga, inni nic nie stosuja i nie maja problemow z rozstepami.
liliputek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 19:30   #2502
kicia069
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez liliputek Pokaż wiadomość
Kochana ja tez sie smaruje a i tak masakryczne rozstepy mam na piersiach..to chyba zalezy od uwarunkowan genetycznych. Jedni smaruja sie kremami i nie pomaga, inni nic nie stosuja i nie maja problemow z rozstepami.
niestety ja to mam właśnie rodzinne i chyba z tym nie dam rady nic zrobić... a to dobija mnie jeszcze bardziej... nie mam juz pomysłu jak działać
kicia069 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 19:43   #2503
marhalczar
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17371323]Marhalczar, a jest podane, ile metrów jest w 10-dag?

Ałła, lekarz idiota, KAŻDY lekarz, jeśli kobieta jest w ciąży, ma obowiązek dać oznaczenie B. Na twoim miejscu poszłabym do lekarza po poprawione l4.
Spróbuję zaraz ci podstawę tego znaleźć, mam to gdzieś w ustawach.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Proszę bardzo:

http://zus-l4.zwolnienielekarskie.pl...eniu-lekarskim

• B - niezdolność przypadająca w okresie ciąży
  • Kod ten może być wpisany przez każdego lekarza, a na pisemny wniosek kobiety można go nie wpisywać.
I tu jeszcze można poczytać, kompendium wiedzy:
http://www.zus.pl/pliki/poradniki/In...la_lekarzy.pdf

Każda choroba, przebiegająca w ciąży, dotyczy tejże ciąży - bo na czas ciąży ciąża jest stanem, że tak powiem, permanentnym.[/QUOTE]

Kochana wyrzucilam metke do kosza ale jutro zajde do sklepu i sprawdze i ci napisze ile metrów ma, ok.
Stary 2010-02-22, 19:59   #2504
Konto usunięte

Marhalczar spokojnie Nie idź specjalnie, dziękuję za wcześniejsze dane Jeszcze ewentualnie spytam - czy pamiętasz nazwę włóćzki?
Stary 2010-02-22, 20:14   #2505
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Dobry wieczór Mamusie

Cytat:

Gorzej z masażem - takie tarcie mnie piecze cholernie, nie wiem jak kobiety to robią, ale mnie to drażni...
Zrobiłam sobie masaż leżąc w wannie i dzisiaj mnie tam boli jak dotykam Mąż powiedział, że mnie pomoże

Cytat:

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Laski, czy któraś już pierze i przygotowuje maluchowe rzeczy? Bo nie wiem czy nie wyprać tych najmniejszych, czy jeszcze się wstrzymać...
Będę prać po remoncie, który mamy zamiar zrobić w marcu.....w końcu musimy się za niego wziąć, bo czas leci.

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość

A ja mialam cięęężką noc Nie mogłam zasnąć, trudno mi było oddychać, duszno mi było. Otworzyłam okno, w domu lodówa a mi dalej duszno. Co zasnęłam to się budziłam. I jeszcze kręgosłup mnie boli.
Też się dzisiaj męczyłam. Jak leżałam na jakimś boku, to mała mnie kopała. Chwile leżałam na wznak, to znowu kręgosłup mnie bolał. Zasnęłam nad ranem i zaraz budzik zadzwonił

Cytat:
Napisane przez iza240 Pokaż wiadomość
dzień dobry Mam dziś połówkowe genetyczne wiec proszę o kciuki.......
.
Zaciśnięte

Cytat:

Laski kupowałyście z allegro jakieś bluzki / tuniki na wiosnę?
Przeglądam tak i przeglądam i... załamka - większość rzeczy ma tylko napis "ciążowe", a wcale nie jest szyte na ciążę, a druga część nie ma w ogóle miejsca na ciążowy cyc...
Nie kupowałam.
Swoja ostatnią kupiłam w TAKKO.

Cytat:
Napisane przez marhalczar Pokaż wiadomość
No i musze sie pochwalic, ze skonczylam robic na drutach kocyk/narzutke do wózka. Oto ona...
S liczny kocyk.

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1736570 1]aaa... zapomniałam Wam coś pokazać... na znak protestu i tęsknoty za wiosną nabyłam coś na lepszy humorek... tadam...:

tia... jak zwykle problem z wklejeniem... już:[/QUOTE]

Bardzo ładny. Ja wiosnę wprowadzam w domu 1.marca Mam zamiar kupić fiołki, krokusy i coś jeszcze kolorowego.

Cytat:
Napisane przez yolanda9 Pokaż wiadomość
Dzisiaj ja również mam wizytę u gina, więc również proszę o pozytywne wibracje, aby z szyjką nic nowego, niedobrego się nie wydarzyło
Trzymam Będzie dobrze

Cytat:
Witajcie dziewczyny

Nic na to nie poradzisz, jak masz to w genach. Trzeba je polubić. Po pierwszej ciąży też mnie się zrobiły. Przestałam się przejmować. Teraz na razie spokój.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:21   #2506
Marta1122
Rozeznanie

Cytat:
Czesc przyszle mamuski!!
byłam dziś też u ogólnego i zwolnienie wypisują panie w recepcji...oczywiście wracałam się bo dosyć że literki B nie było to jeszcz ena stare nazwisko wypisała.Ale na szczęście poprawiła wszystko bez problemu.Mówiła tylko że na przyszłość mówić jej że ma być B,bo lekarz tego nie pisze w karcie. No i tym sposobem jestem od jutra do 1 marca w domciu spróbuje domowych sposbów a jak nie pomoże wykupie recepte.zerkne co on mi tam na bazgrał..i zadzownie do gina jutro czy moge to brać

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:41   #2507
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Czesc przyszle mamuski!!
kuruj się, jeśli to żadne zapalenie to spróbuj domowymi sposobami.

Cytat:
Napisane przez kees26 Pokaż wiadomość
I okazuje się, że raczej nie będziemy chodzić do szkoły rodzenia - a przynajmniej nie do tej, do której nas zapisałam, bo wczoraj dopiero mój TŻ dowiedział się - a raczej dotarło do niego, bo napomknęłam już kiedyś, że ta szkoła będzie nas kosztować 430 zł i prawie z krzesła spadł. Znajomi nam powiedzieli, że w sąsiednim miasteczku jest jakaś darmowa szkoła rodzenia, tyle że zajęcia od 13.00. Pierwszy raz pójdę z mężem i jak będzie ok, to najwyżej sama pojadę kilka razy. Mnie też mierziła ta kwota 430 - można za to kupić mnóstwo rzeczy dla dzidzi, więc aż tak nie ubolewam.
szkoda, tym bardziej, że już sie nastawiłaś na udział w tek szkole. ale pojedź do miasteczka obok, a nuż Ci się spodoba.

Cytat:
skoro nic nie pomaga, to obawiam się, że to uwarunkowania genetyczne i musisz się z rozstępami "zakolegować".

zmykam poleżeć, pa.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:50   #2508
sparkly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
byłam dziś też u ogólnego i zwolnienie wypisują panie w recepcji...oczywiście wracałam się bo dosyć że literki B nie było to jeszcz ena stare nazwisko wypisała.Ale na szczęście poprawiła wszystko bez problemu.Mówiła tylko że na przyszłość mówić jej że ma być B,bo lekarz tego nie pisze w karcie. No i tym sposobem jestem od jutra do 1 marca w domciu spróbuje domowych sposbów a jak nie pomoże wykupie recepte.zerkne co on mi tam na bazgrał..i zadzownie do gina jutro czy moge to brać
A pani w recepcji to jakaś niedowidząca czy jak? 29. tydzień to już chyba zauważalny jest czy nie?
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:54   #2509
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropka, ja kiedyś kupiłam tylko sweterki i to takie pseudo-ciążowe, ot rozciągliwe po prostu i byłam mega niezadowolona z jakości - jeden ze sweterków zmechlił mi się po 2 godzinach chodzenia - teraz leży w szafie i nie wiem co z nim zrobię.
Ale powiem Ci, ze bardzo zaskoczyła mnie ostatnio oferta bon prix w internecie - zwykłe tuniki - naprawdę bardzo fajne, można coś wybrać. Ja sobie zamówiłam jedną tunikę, może bardziej już na lato, bo nie wiem czy się wcisnę teraz, bo cała trochę urosłam, czekam na przesyłkę - jak przyjdzie to dam Ci znać, jaka jakość i czy warto.
Dziękuję.

Ja kiedyś w BonPrix kupowałam, ale oni mają standard na 172cm wzrostu i wszystko było dla mnie za długie.

Dziś obczaiłam masę nowych, zwykłych ale marszczonych tunik w KappAhlu. Chyba jutro się przejadę.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:55   #2510
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Kciuki zaciśnięte

Ja jutro zamierzam zakupić proszek+płyn JELP (na innych forach wyczytałam, że ten proszek znacznie lepiej usuwa plamy aniżeli np. Lovela - wprawdzie ciuszki na razie będę prała nowe bez plam, ale zamierzam kupić od razu wielką pakę, więc zostanie mi na potem) i zaczynam powoli pranko i prasowanko

Weszłam też do Zary zobaczyć dzidkowe ciuszki i takie w rozmiarach 56-62 były nie za ciekawe. Za to od rozmiaru 68 zaczynają się CUUUDAAAA No dziewczyny po prostu wymiękłam. Ale na oglądaniu się skończyło, bo np. sukienusie w cenach 80 zł wzwyż, inne ciuszki też masakryczne ceny np. bawełaniana letnia sukienka 50 zł, do tego takie a'la leginsy za 40 zł Może z jedną rzecz miesięcznie jestem w stanie tam kupić na jakąś specjalną okazję, ale na tym niestety koniec.
lewam.
Tez słyszałam że lovela 'zapuszcza' ciuszki.. Biale żółkną, plamy się nie dopierają..

A co do zary.. są tam pięęęne ciuszki. Ale właśnie dla trochę starszych

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:57   #2511
ałła
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
U mnie tez kobitka z rejestracji wypisywala i biedna nie wiedziala czy wpisac B czy nie wiec poszla do tego lekarza sie spytac. No i ten odpowiedzial to co pisalam wczesniej. Co ciekawsze inny lekarz z tej samej przychodni, nie ginekolog, kazal wypisywac z kodem B. Poczytalam troche w necie i z tego co zrozumialam to wynika ze niezaleznie jaka jest przyczyna niezdolnosci do pracy to kazde zwolnienie wystawione przez jakiegokolwiek lekarza jest 100% platne jesli kobieta w tym czasie jest w ciąży. Jutro zadzwonie do ZUSu dla pewnosci.

Co ciekawsze natknelam sie na cos takiego:

"Pytanie:
Bedac w 3 miesiacu ciazy dostalam zwolnienie lekarskie (1,5 tyg. w czerwcu), lekarka nie zaznaczyla na zwolnieniu, ze jest to zwolnienie platne w 100%. Ja nie wiedzialam, ze zwolnienia w ciazy sa pelnoplatne (dopiero niedawno o tym przeczytalam), z tego powodu stracilam ladnych pare stowek. Czy da sie to teraz jakos wyrownac? Jakies dostarczenie zaswiadczenia od lekarza, korekta w ksiegowosci...

Odpowiedz:
W piśmie z 12.8.97 znak SZn-022-20/5/97 ZUS stwierdził że wyrównanie zasiłku chorbowego do 100% należy wypłacić z urzędu za okres nie dłuższy niż 6 mies. poprzedzających datę porodu (bez konieczności składania przez pracownicę dodatkowych dokumentów). Natomiast prawo do 100% zasiłku choorbowego za okres dłuższy niz 6 mies. może zostac ustalone na wniosek pracownicy po udokumentowaniu przez nia okresu trwania ciąży (w formie
odrębnego zaswiadczenia lekarskiego stwierdzającego stan ciąży w danym okresie).

Jeśli miałoby to być wynagrodzenie za czas choroby to wg. art.92 kp należy się 100% - niezależnie od tego kto się pomylił po stwierdzeniu błędu należy wyrównać."

Jezeli dobrze to interpretuje, to nawet jesli zwolnienie jest wystawione bez symbolu B a kobieta jest w ciazy to pracodawca sam powinien wyplacic 100% wynagrodzenia nawet jesli sie o to nie upomni. Ale telefon do ZUSu jutro wykonam

Edytowane przez ałła
Czas edycji: 2010-02-22 o 20:58
ałła jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 20:58   #2512
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie dziewczyny

Trochę dziwne miejsce... Dużo przytyłaś? Urosłaś w pupie i na udach??

Stary 2010-02-22, 21:00   #2513
Marta1122
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość
A pani w recepcji to jakaś niedowidząca czy jak? 29. tydzień to już chyba zauważalny jest czy nie?
ja niska..a lada znów wysoka była..więc może i niezauważyła..zdążyłam sie przyzwyczaić do obsługi w służbie zdrowia...

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 21:04   #2514
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liliputek Pokaż wiadomość
Hmm no wlasnie jak to jest z tym urlopem macierzynskim? Ja czytalam, ze macierzynski urlop musi byc wykorzystany przez matke w pelnym wymiarze (teraz tj chyba 5 miesiecy), alebo 4 miesiace przez matke a 1 miesiac przez ojca. I ze nie mozna go skrocic..Ale moze tylko cos zle zrozumialam.
Musimy wykorzystać 14 tygodni, nieprzerwanie (z wyj. hospitalizacji dziecka) jeśli tatuś idzie na resztę tego urlopu. Jeśli nie, mamy 20 tygodni. Obowiązkowo.

Stary 2010-02-22, 21:14   #2515
ona1981
Zakorzenienie

Rozstępy - przy pierwszej ciąży stosowałam krem Fissan i u mnie się sprawdził rewelacyjnie, przez calą ciąże rozstepów brak. Moja mama znowu caly brzuch poryty. Zobaczymy jak bedzie teraz bo brzuszek chyba będzie sporo większy niż przy pierwszej ciąży.

Przyniosłam od teściów wielką torbę ciuszków po pierwszym synku. Sporo tego, muszę poprzebierać. wszystkie będę prała w Jelpie, płukała też w Jelpie. Zapach może nie jest rewelacyjny, ale właśnie o to chodzi, dodatki zapachowe mogą podrażniać delikatną skórę maluszka. Jelp ma dwa roodzaje, do kolorów i białego.
Stary 2010-02-22, 21:20   #2516
yolanda9
Zadomowienie

...no i ja po wizycie szyjka mi sie znów skróciła, tzn. jeszcze bardziej od ostatniej wizyty a dopadające mnie częste napinania podbrzusza też źle wróżą... przedwczesny poród dostałam leki (fenoterol i staveran 40) i mam dużo leżeć.... ta wizyta znów wzmogła u mnie niepokój.... bo przecież nic mnie (w zasadzie) nie boli, a i tak może się wszystko nieciekawie przedwcześnie zakończyć.... byłam przekonana, że te twardnienie brzucha to nic poważnego, a okazało się inaczej... podobno jak się to będzie powtarzało to mam iść do szpitala od razu (mój gin ma urlop coś koło 1,5 tyg)... także nieciekawie jest

yolanda9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 21:32   #2517
sparkly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yolanda9 Pokaż wiadomość
...no i ja po wizycie szyjka mi sie znów skróciła, tzn. jeszcze bardziej od ostatniej wizyty a dopadające mnie częste napinania podbrzusza też źle wróżą... przedwczesny poród dostałam leki (fenoterol i staveran 40) i mam dużo leżeć.... ta wizyta znów wzmogła u mnie niepokój.... bo przecież nic mnie (w zasadzie) nie boli, a i tak może się wszystko nieciekawie przedwcześnie zakończyć.... byłam przekonana, że te twardnienie brzucha to nic poważnego, a okazało się inaczej... podobno jak się to będzie powtarzało to mam iść do szpitala od razu (mój gin ma urlop coś koło 1,5 tyg)... także nieciekawie jest
No to leż dziewczyno, bierz leki i myśl pozytywnie. Wiem, wiem, łatwo mówić ale nic innego nie wymyślisz. Trzymam kciuki za pozytywne myśli A który to tydzień??
Stary 2010-02-22, 21:35   #2518
yolanda9
Zadomowienie

...no leżeć będę na pewno... bo nic innego mi nie pozostało ... a jutro zaczynam 30 tydzień

yolanda9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 21:39   #2519
sparkly
Raczkowanie

To jeszcze troszkę - na pewno wszystko będzie dobrze.
Stary 2010-02-22, 21:39   #2520
Konto usunięte

O kurde, Yolando Kładź się, leż i kuniec, jeszcze kilka tyg. dasz radę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości