|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.II
|
|
|
|
#3182 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.II
A propo rejestracji- mój ojciec miał mnie zarejestrować w urzedzie jak mama była jeszcze ze mną w szpitalu. Bardzo długo wybierali imię i miała być Iwona. Mój ojciec w urzędzie za chiny nie mógł sobie przypomnieć i powiedział "a niech będzie Anna"
Ale cieszę się, że jednak Anna ( nie urażając żadnej Iwony )
|
|
|
|
#3183 |
|
Zakorzenienie
|
Farminka teraz nie ma rejonizacji wiec nie powinno byc problemow z przychodnia.
Dziecko zglasza sie w UC tam gdzie Ci szpital powie. |
|
|
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak nie urząd miasta- proszę
http://www.becikowe.com/ I jeszcze wyczytałam, że wnioskuje się w miejscu zamieszkania, a nie zameldowania. ![]() a tu napisali trochę inaczej: http://www.rp.pl/artykul/81246.html
Wituś przyszedł na świat 18.09.2013; (33Hbd) Aliska przyszła na świat 18.08.2010. Witaj Kochanie Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013 Edytowane przez dzidziadziumdzia Czas edycji: 2010-02-24 o 16:06 |
|
|
|
#3185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3187 |
|
Wtajemniczenie
|
No to wnioski takie:
-do zgłoszenia dziecka wyślę TŻta w Krakowie do odpowiedniego urzędu- po becikowe zgłosimy się w miejscu zameldowania,bo tak będzie chyba najprościej,a nikt nam nie udowodni,że mieszkam gdzieś indziej,bo na to dowodów nie ma ![]() -z lekarzem mam nadzieję,że faktycznie nie będzie problemu z chodzeniem w Krakowie.Podskoczę kiedyś do przychodni zapytać od wypadku "u źródła"
|
|
|
|
#3188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1183607&start=2220
a to jak chcecie się posmiać
|
|
|
|
#3190 |
|
Zakorzenienie
|
dziecko mozna zameldowac gdziekolwiek, musi byc tylko zgoda wlasciciela lokalu. ja z torunia jezdze rodzic do bydgoszczy ale dzieci sa zameldowane w toruniu. nigdy szpital nie mowil gdzie mam sie zglaszac do urzedu. a padiatra teraz jest bez rejonizacji czyli zapisujesz poprostu dziecko w miejscu zamieszkania gdziekolwiek chcesz. takie jest moje zdanie
Nasz synek Antoś Edytowane przez itakasia Czas edycji: 2010-02-24 o 16:11 |
|
|
|
#3191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja kolezanka miala byc Ola no ale jej mama nie powiedziala tacie od czego ta ola jest zdrobnieniem no i zarejestrowal ja Olga
|
|
|
|
|
#3192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiesz, w tym jest akurat pewne podobieństwo
|
|
|
|
|
#3193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3194 |
|
Zakorzenienie
|
siedze na nk i wasze fotki ogladam
meza nie ma wiec nie bedzie krzyczal
|
|
|
|
#3195 |
|
Wtajemniczenie
|
Wracając jeszcze na chwilę do becikowego itd. to na stronie urzędu w Krakowie jest specjalny informator gdzie wszystko jest pięknie wytłumaczone krok po kroku i już mi się wszystko wyjaśniło
Jak miło,że ktoś pomyślał o rodzicach i zrobił coś takiego.Na stronie urzędu w moim mieście nie ma ani jednego słowa o becikowym No a tym sposobem dowiedziałam się,że dostaniemy jeszcze dodatkowe becikowe samorządowe-kolejny 1000zł jeśli złożymy w Krakowie wniosek To wychodzi: tysiąc ustawowego,tysiąc samorządowego,tysiąc z mojej uczelni (podobno też dają jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka) i bodajże trochę ponad tysiąc z ubezpieczenia TŻta.No i w sumie wyjdzie 4tys To lubię.Będzie na pieluchy nawet dla najwiekszego obesrańca
|
|
|
|
#3196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
|
|
|
#3197 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie wyczytalam ze w gdansku odbiera sie w mopsie
|
|
|
|
#3198 |
|
Zakorzenienie
|
Farminka, ależ ten obesraniec to piękne słowo :P
Moja uczelnia nie daje nic, Łukasza niby w zależności od dochodów, ale muszę to sprawdzić. Poza tym becikowe tylko jedno, bo to samorządowe jest zależne od wysokości dochodów. Ale 1500 dostanie z ubezpieczenia. Moja psiapsióła obiecała oddać nam wszystkie ciuszki, więc niewiele będę musiała dokupić. Zwróci się za wózek i akcesoria . A dalej to już przed siebie.Do tego akurat w wakacje nie płacimy za studia , a to znowu 2000 do dziecinnego funduszu .No i dziadki na pewno pomogąąąą . Łukasz w lipcu ma podwyżkę, także musi być ok.PS. Któraś wspominała o bliźniakach. Oświadczam 2 bardzo ważne rzeczy- jestem obciążona genetycznie, mój Ł. też. Oboje w tej samej linii mieliśmy urodzenie żywych bliźniąt, z czego jednym jest moja Mama .A ponadto druga macica w ciąży miała się obkurczyć, a na usg są identycznej wielkości .Hm...
|
#3199 |
|
Zakorzenienie
|
O losie!! ale mam ochote na paczka!!!!!!!!!! Chyba zaraz smigne do cukierniczego bo juz tak dluzej o nim mysle
|
|
|
|
#3200 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja i TŻ też jesteśmy "obciążeni genetycznie" jak to ujęłaś,ale chyba żaden bliźniak się za Lenką nie ukrywa Ale z tego co czytałam to prawdopodobieństwo zwiększa się w kolejnej ciąży,więc jeszcze wszystko przed nami Zresztą tą teorię potwierdza siostra mojej koleżanki-ich mama jest z bliźniaków,ona urodziła pierwszego synka,a kolejna ciąża to już bliźniaki i tym sposobem ma 3 chłopaczków
|
|
|
|
|
#3201 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja nie wiem co to płatny wychowaczy, może to o jakiś zasiłek chodzi raczej, wtedy pewnie prog nie za duży. Popytam koleżankę, która może coś takiego mieć. Co do gminy, podejrzewam, że w mopsie, ja mieszkam w gminie podmiejskiej i to jest w gminie, więc z rozpędu napisałam tak. Najlepiej zadzwoń do mopsu i dopytaj. Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-02-24 o 17:20 |
|
|
|
|
#3202 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do becikowego to u mnie trzeba złożyć wniosek do mopsu, ale co województwo to inaczej. http://www.suwaczki.com/tickers/w57vdqk3cp170za2.png Edytowane przez Lilka___ Czas edycji: 2010-02-24 o 17:30 |
|
|
|
|
#3203 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o płatny wychowawczy to faktycznie jest próg. Jesli sama wychowujesz dziecko i nie pracujesz to jest szansa je dostać. W innym wypadku raczej nie, bo trzeba mieć bardzo niskie dochody. Nie pamiętam dokładnie ile.
JA mam działalność gospodarczą i dostane macierzyńskiego ok 1000 z tego muszę zapłacić nieobowiązkową składkę zdrowotna. Paranoja. Moja koleżanka raz spóźniła sie z zapłatą tej nieobowiązkowej składki i nie dostała macierzyńskiego. Tak wygląda nasz kraj, w którym biadola, że dzieci sie nie rodzą. |
|
|
|
#3204 |
|
Rozeznanie
|
marta d1 w tym roku ma być ponoć wyż demograficzny to biadolić nie będą
|
|
|
|
#3205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3206 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na forum można zobaczyć jak dużo jest ciężarówek,w poczekalniach u lekarzy,na ulicach pełno,nawet wśród sąsiadów-przez ostatnie parę lat ani jedno dziecko się nie urodziło,a teraz to w moim bloku chyba z 6 ciężarnych Nawet położna mówiła,że wysyp w tym roku
|
|
|
|
|
#3207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3208 |
|
Rozeznanie
|
marta ja jestem rocznikiem z wyżu więc by się zgadzało
![]() farminka, a może jakiś wirus jest w powietrzu, że nagle tyle ciężarnych się pojawiło . Ja stara i głupia nie wiem skąd się dzieci biorą he
Edytowane przez Lilka___ Czas edycji: 2010-02-24 o 17:52 |
|
|
|
#3209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciężarówek masa, ale jak tylko słoneczko wyszło to z domu wyszły młode mamy. Normalnie wózek na wózku u nas w mieście. JA teraz mam obsesje sprawdzania wózków. Mam pole do popisu
|
|
|
|
|
#3210 |
|
Zakorzenienie
|
To musialo byc cos w powietrzu bo i u mnie w pracy tez wiecej lasek w ciazy niz zazwyczaj i pozachodzily te, ktore sie dlugo staraly
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

)

No a tym sposobem dowiedziałam się,że dostaniemy jeszcze dodatkowe becikowe samorządowe-kolejny 1000zł jeśli złożymy w Krakowie wniosek