|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Jak ocenicie takie U? Czy to w ogóle U? Proszę o odp
![]() 1.dwie kromki razowca z szynką wiejską i papryką, jajko na twardo 2.szkolna kanapka z razowca z szynką i pomidorem, jabłko, pasek z dużej milki mlecznej 3.zupa pomidorowa z makaronem, porcja duszonego mięsa wołowego z sosem, surówka z ogórka, pomidora i cebuli, ziemniaki 4.jogurt naturalny, pomarańcza 5.kromka razowca z szynką i papryką, serek wiejski
|
#4172 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze u/p (nie wiem czy przytyłam)
śn; 8.30 6 łyżek bran flakes, jogurt naturalny 200g, łyżeczka miodu, łyżeczka słonecznika, 6 migdałów, 1,5łyżki otrębów, łyżka rodzynek, łyżeczka jabłek suszonych pokrojonych w kostke, kiwi na czczo (420 kcal) 2śn; 12.00 kanapka z 2 kromek żytniego z serkiem kiri, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem, jabłko 200g (280 kcal) ob;14-14.30 2 chochelki pomidorowej zabielanej, 2 łyżki makaronu ruruki,2 danie; 250 g warzyw na parze, 2 dzwonka karpia na parze, 2 łyżki surówki z kapusty kiszonej, duża gałka ziemniaków (500 kcal) pod;18.00 jogurt jogobella morelowy, łyżeczka otrębów, łyżeczka płatek i rodzynek(200 kcal) kol;20/20.30 planuje albo 3 jajka+kromka/2 kromki+ 2 jajka, herbata i warzywka (350kcal) Wyszło ok 1800. Wydaję mi się trochę za mało. Od kilku dni jem od 2000-3000 zależy od dnia. Zazwyczaj napada mnie obżarstwo godzine po kolacji. Jem wtedy mnóstwo czekoladowych cukierków, paluszków iciastek. Potem jest mi niedobrze. Jak tego uniknąć??? W dzisiejszym jadłospisie jest za mało tłuszczów. Przyznaję się że od kilku dni robiłam brzuszki. Mama nie była zadowolona. Kazała mi przestać, bo inaczej nie dostanę @. Dziś obyło się bez ćwiczeń. Ocenicie???Pliss!!! p.s Czy jeśli na śniadanie zjem 500 kcal, na 2 śn 300 na obiad 600-700, podwieczorek 200 i kolacje 400 to będzie dobrze czy starczy tak jak teraz? |
|
|
|
#4173 |
|
Raczkowanie
|
U ( mam nadzieje ze juz nie slodkie )
Sn: 150g corn flakes zalanych szklanka 1,5 % , dwie kromki razowca z maselkiem : jedna z szyneczka i serem zoltym , pomidorkiem szczypiorkiem i rzodkiewka , druga z pasztetem pomidorowym szczypiorkiem i ogorkiem kiszonym , herbatka z cytrynka 2sn: grahamka100g z pastą jajeczną , pomaranczka 3sn: paczka paluszkow 70g , dan mleko czekoladowe O (16.00) : pol talerza ziemniaczkow, 4 ogorki kiszone , duzy kawałek karkowki z przepisu ,,pomysl na obiad" P( skromny bo godzinke po obiadku ) : 3 wafle ryzowe ze slonecznikiem , marchewka K: jajecznica z 3 jajek z cebulka i szczyneczka , kromka razowca z serkiem wiejskim , jabłuszko , pomaranczka i jak?
|
|
#4174 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jem właśnie sporo serków wiejskich, dość często twarożek i duży jogurt naturalny zawsze jak siedze dłużej na uczelni ![]() Aaa i co jest nie tak w chudym mleku, dlaczego powinno być 2% Chodzi o coś więcej jak smak? ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez LilyHoney Czas edycji: 2010-02-24 o 18:52 |
||
|
|
|
#4175 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie, czy moj jadlospis nadaje sie na R?
ŚNIADANIE 4 łyzki musli, pol szklanki mleka 0,5% Czerwona herbata IIŚNIADANIE pomarańcz, marchewka OBIAD 1/3 woreczka kaszy gryczanej, pulpet drobiowy w sosie grzybowym, 2 ogorki kiszone Czerwona herbata KOLACJA jajko na miekko, kromka razowca, kilka rzodkiewek |
|
|
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4177 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4178 |
|
Zakorzenienie
|
U/R
Śniadanie: 3 placki owsiane (5 łyżek płatków owsianych, pół łyżki miodu, 2 łyżki pokrojonych bakalii-orzechy laskowe, migdały, ananasy kandyzowane, rodzynki, 2 łyżki słonecznika, 1 jajko) z dużym, potartym jabłkiem 1,5 godziny spaceru Obiad: 15og warzyw na patelnie (te z ziemniakami) smażone na teflonie bez tłuszczu, pół woreczka brązowego ryżu Podwieczorek: wafel ryżowy z masłem i zielonym ogórkiem, 2 małe pomarańcze Kolacja: puszka (180g) śledzi w sosie pomidorowym z wkrojonym ząbkiem czosnku, 2 wafle ryżowe Proszę o ocenę.
Edytowane przez SweetAboutMe Czas edycji: 2010-02-24 o 20:12 |
|
|
|
#4179 | |
|
Zakorzenienie
|
masz tutaj dużo jadłospisów R, poczytaj co jedzą dziewczyny (najlepiej w ocenionych, wtedy wiesz co jest źle ew.
)Przede wszystkim więcej, bo chodzi tutaj o schudnięcie, a nie spowolnienie metabolizmu ![]() zaraz sobie skopiuje Twój jadłospis i ocenię (spróbuję przynajmniej ) ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Próba oceny, jak ktoś się będzie znał lepiej, to niech mnie poprawi Cytat:
![]() Ogólnie jest zbyt mało jedzenia
|
|
|
#4180 | ||
|
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
Tak nabiał, twaróg raczej nie, ale jak mówię jogurty, kefiry, maślanki... a mleko 0,5% to mało ma składników odzywczych. Uwazam ze lepiej pic 1,5% albo i 2% - bo nie sa tluste jak 3,2% a lepsze w smaku i walorach odzywczych
|
|
#4181 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4182 |
|
Wtajemniczenie
|
R
śniadanie -musli z mlekiem 1.5 % obiad -fasola biała -marchewka duszona z dwiema łyżkami oliwy i czosnkiem -4kotlety sojowe gotowane na kostce rosołowej :P kolacja -serek wiejski ze szczypiorkiem -jajko na miękko -mała miseczka orzeszków ziemnych solonych OCENICIE? ![]() ![]() ![]()
|
#4183 |
|
Raczkowanie
|
U/P:
I: owsianka z 4 łyżek na szkl mleka 2%, do tego spora garść bakalii i łyżeczka miodu, kawa II: 2 kromki razowca z camembertem, banan, sok pomidorowy 300ml III: 1/2 woreczka kaszy gryczanej, chochelka sosu z kawałkami kurczaka, ogórek kiszony IV: grahamka z masłem, twarogiem i dżemem, kakao z łyżeczką miodu potem jabłko mam jeszcze małe pytanie - czy tutaj jest 2000kcal, czy znów zawyżam ? będę wdzięczna za komentarz
"Du musst nur die Laufrichtung ändern, sagte die Katze zur Maus und fraß sie." (Franz Kafka) Edytowane przez Margolcia0703181 Czas edycji: 2010-02-24 o 19:29 Powód: pyt |
|
|
|
#4184 |
|
Rozeznanie
|
kompletniezakręcone
uuuuuuu
jakoś dziwnie...najlepsze jest to,że mnie ta resztka bigosu kusi ![]() bardzo proszę o ocenkę.... |
|
|
|
#4185 |
|
Raczkowanie
|
moje PPP na juterko
[CENTER]I : ( 7:30) owsianka na szklance mleka z 4 łyżkami płatków owsianych, pestki słonecznika, kilka migdałów, wiórki kokosowe, jabłko, kiwi, kawa zbożowa z mlekiem II: ( 11:30): bułka razowa z almette ze szczypiorkiem, pomidor i rzodkiewka, jabłucho wielkie, kawa z mlekiem III: ( 14: 30) makaron z mąki durum polane owocową gratką , wkrojone kiwi, pomarańcz, manadrynka, rodzynki, III: ( 14: 30) makaron z mąki durum polane owocową gratką , wkrojone kiwi, pomarańcz, manadrynka, rodzynki,( jakos mnie tak na słodki obiad naszło... ![]() IV( 17:30): kawa z mlekiem skondens, pomarancz, serek naturalny homo z pestkami dyni, orzechy: nerkowca, migdały, laskowe V( 19:30) : jajecznica z 2 jajek na oliwie z oliwek, 2 kromki razowca z sopocką i rzodkiewką, jabłko, herbata zielona i jak????Oceni ktos???? [/CENTER]
Edytowane przez ar22 Czas edycji: 2010-02-24 o 19:39 |
|
|
|
#4186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3,2 jednak i tak najsmaczniejsze To chyba jednak będę musiała się teraz skupić przede wszystkim na tym o czym tu piszesz. Bo wychodzi, że duży jogurt naturalny (i tak tylko 160kcal ) jem 3x w tygodniu, czasem jakiś mały wpadnie :P Chyba się zaraz wybiore na zakupy![]() A maślanka i kefir muszą być naturalne czy moge sobie też pozwolić na smakowe (niekoniecznie za każdym razem) jak wychodze na U? ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- ar22, mi się wydaje, że to jest U, zalezy jeszcze w jakich to wszystko jest ilościach. Sama musisz zobaczyć czy przytyjesz na takim jedzonku. Ale troche Was nie rozumiem szczerze mówiąc dziewczyny, chcecie przytyć więc możecie jeść na co tam macie ochote a Wy już na dzień wcześniej planujecie
|
|
|
|
|
#4187 | |
|
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
|
|
#4188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a na P jestem od niedawna wiec dopiero sie ucze co i jak...
|
|
|
|
|
#4189 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4190 |
|
Zakorzenienie
|
Jutrzejsze R:
ś: (8.00) omlet z 2 jaj z płatkami owsianymi, dżem truskawkowy, zielona herbata 2ś: (10.00, 15.00) 2 kanapki (chleb z ziarnami zbóż) z serkiem homo naturalnym, z papryką i rzodkiewką p: jabłko (ok. 13.00) o: (17.00) makaron pp + twaróg, potem jeszcze tuńczyk + brązowy ryż + jajko + 4 duże ogórki konserwowe p: (19.00) mały jog nat + orzechy k: (22.00) 2 jajka na twardo
Edytowane przez saming Czas edycji: 2010-02-24 o 19:54 |
|
|
|
#4191 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
5 jajek dziennie to chyba przesada
|
|
|
|
|
#4192 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jwww |
|
|
|
|
#4193 |
|
Zadomowienie
|
Black Cat
fajnie to napisalaś ![]() do mnie by dotarło p.s. Chciałoby Ci się ocenić mój z poprzedniej strony?
|
|
|
|
#4194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
p.s. Black Cat ,, ostra" Babeczka chyba jestes... ( nie dniewaj sie za ten ot...)
|
|
|
|
|
#4195 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() o. |
|
|
|
|
#4196 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4197 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
mhm, ostra ( )ja wiem, ze sie przełamujesz i liczysz na wyrozumialosc tez sie PRZEŁAMYWALAM (i chudlam jeszcze bardziej) ale NIE MASZ CZASU na przełamywanie się. NIE MASZ CZASU. poza tym, wykazalabym się większą wyrozumialością gdybyś miala jes jakies MEGA OCIEKAJĄCE TŁUSZCZEM POTRAWY, ktore nie wygladaja nawet apetycznie. wtedy rozumiem. a tutaj? garsc orzechow i kilka plastrów wiecej wedliny? czekam na poprawę!
|
|
|
|
|
#4198 |
|
Raczkowanie
|
Arr, co racja to racja..ale przyganial kocioł garnkowi;p.
Na twoje plany na jutro psialysmy 3 wiad. i za kazdym razem kasowalysmy. A wiesz czemu??? Bo dawno skonczyla nam sie cierpliwosc. Od jabluszka i 2 orzechow nie dostaniesz okresu, mzoesz sobie pisac ze sie starsz, itp, ale 3/4 twojego menu to owoce...i to jedne z tych bezpieczniejszych;/ Coby sobie nie zaszkodzic, tak??. Non stop jablka, kiwi, mandarynki..... Zacznij wcinac banany, winogrona, kokos, itp skoro tak owoce lubisz. A wydaje nam sie ze ty poprostu lubisz sie zapychac bo boisz sie jakiegokowliek wzrostu wagi. Juz z powodu 0.5 kg panikujesz, a ciekaw ejakby to bylo gdybys miala min. 2-3 kg na plusie??. Oisalabys ze sie starasz a z dnia na dzien mneiejsze porcje;/ Czasem wydaje nam sie ze niektore osoby na redukcji jedza wiecej niz ty;p Poza tym...dzis mas zochote na slodki obiad, to czemu nie zjadlas tego makaronu z owocami?? A skad wiesz ze bedziesz miala na niego ochote jutro?;/
|
|
#4199 |
|
Zakorzenienie
|
Moje RR
ŚnI - owsianka z suszonymi morelami, żurawiną i orzechami, kromka z polędwicą wieprzową, ogórkiem, papryką. pomarańcza. herbata zielona ŚnII- grachamka jw. serek homo naturalny, jabłko O - filet z kurczaka, 3 surówki ( kiszona, z białej kapusty, i marchewki) ziemniaki - obiad kupiony na uczelni do wyboru były frytki, więc wybralam ziemniaki... P- kefir,zielony ogórek - duuuuuży, papryka, orzechy ( ciasto czekoladowe domowe - mały kawałek - po prostu miałam ochotę K- serek wiejski czy ja nie spożywam za dużo białka ?? poproszę o ocenę !
Edytowane przez Vegetka Czas edycji: 2010-02-25 o 09:16 |
|
|
|
#4200 |
|
Rozeznanie
|
U:
I: paluch pszenny z sezamem-obie połówki z margaryną, pasztetem, pomidorem i sałatą + herbata zielona II: grahamka z masłem, serem żółtym i ogórkiem zielonym III: serek homo waniliowy-240g IV: głeboki talerz fasolki po bretońsku + herbata zielona w między czasie: jabłko V: 2 kromki razowca z masłem, szynką drobiową i ogórkiem kiszonym + herbata zielona oceni ktoś?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.

)
sos i pulpety domowe, czy kupne? 2 ogórki to za mało 

), 100 ml mleka 2% z 3 plaskimi łyżkami owsianych, łyżką słonecznika i trochę wiórek kokosowych. Zielona herbatka.
) daktyli, 285 ml jogurtu naturalnego 1,5%, małe jabłko.

(