|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4472 |
Rozeznanie
|
Witam!
Dziewczyny doraździe mi ... mój storczyk już pokazał kwiatki (wogóle go na zimę nie przycinałam) i strasznie się z tego cieszę, bo w pokoju odrazu jakoś raźniej ![]()
Edytowane przez panna kinia Czas edycji: 2010-02-26 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Zadomowienie
|
Wg mnie podlewanie raz w tygodniu to zdecydowanie za często a jeszcze jak co tydzień dajesz odżywkę to tym bardziej. Przesadzanie też bym odradzała, storczyki lubią mieć ciasno.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4475 |
Raczkowanie
|
Napiszcie mi proszę bo nie chce mi się kopać, po opadnięciu kwiatków jeszcze późną jesienią uschły mu łodygi. Obcięłam więc je i czekam kiedy wyrosną nowe. Na razie rosną coraz to nowe liście. Czy muszę im zmienić coś, ziemię czy kupić jakąś odżywkę? Dziękuję za porady.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Zakorzenienie
|
To moje śliczności, już nie mam miejsca na więcej.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Zakorzenienie
|
Ariena - piękne.
![]() Podoba mi się ten cytrynowy z różowym środkiem, szczerze to pierwszy raz takiego widzę. Ja mam cytrynka ale z białym, ale na razie nie ma żadnej odnogi, bo jak go kupiłam miał tylko 2 kwiatki, ale jestem dobrej myśli. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4478 |
Rozeznanie
|
Hej
Mam pytanko, na storczyku pojawił się jakiś klejący nalot - nigdy wcześniej takiego czegos nei miały. Nie wiem co to, szperałam w necie i tak wyszło że to wełnowce, ale jakoś nie pasuje mi to do opisu. Tzn zgadza się tylko to, że na jednym liściu jest takie coś klejące (przeźroczyste) i na pędach w okolicy pączków. Ten storczyk ma już nowy duży pęd na którym formuują się już pączki. Jak zacznie kwitnąc to bedzie piękny bo tyle tego wypuścił, tylko boję się, ze to coś klejącego zniszczy mi tego storczyka. Napiszcie co robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4479 |
Rozeznanie
|
Kalae lepki bezbarwny nalot nie musi być oznaka czegoś złego
jeżeli przejrzysz dobrze kwiatka i nie zauważysz żadnych szkodników to nalot jest przyczyną intensywnego kwitnienia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 |
Zakorzenienie
|
a wełnowce zauważysz napewno bo są duże, grube i brzydkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Raczkowanie
|
Ja dziś "zgrzeszyłam" i wróciłam z LM nie tylko z keramzytem do reanimacji, ale też z nowym nabytkiem...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 |
Zakorzenienie
|
Mysza śliczny storas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 |
Raczkowanie
|
witam,
mam trzy jasne, pasiaste storczyki, wg etykiet dolaczonych do zakupu wersja najbardziej popularna czyli phalaenopsis. kupilam je w zimie, grudzien- poczatek stycznia, raz 2(przemarzly w transporcie.. opadly kwiatki, pol lisci do wyciecia, daly rade i 'postawily sie na nogi') pozniej jeszcze jednego(kwitnie do teraz, wlasciwie powoli juz przekwita). pierwszy raz mam kwitnace kwiatki(milosniczka zielonych drzewkopodobnych;D), zaznajomilam sie z procedura podlewania, naswietlenia, obcinania ale wciaz mam pare prostych pewnie pytan
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że ja je przelewam, tak żeby woda wyleciała spodem i potem wylewam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4486 |
Zakorzenienie
|
No to wrocilam wczoraj do domu. Z drzacym sercem przejrzalam wszystkie 31 sztuk w obawie czy nie zamarzly - w domu bylo obrzydliwie zimno - i stwierdzilam ze chyba ok. Ale rano nie bylo juz ok - okazalo sie ze jak temperatura sie podniosla kilka storkow zrzucilo zupelnie kwiaty - ladne, sztywnie wcale nie wygladajace na przekwitniete, zwyczajnie opadly
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pączki zrzucają tylko te kupione zimą, które nie miay czasu się zaaklimatyzować u mnie. Dlatego podejrzewam że to przez dośc niską temperaturę w naszym domu- w szklarniach pewnie miały cieplej. Te kupione latem nie zrzucały- więc nie woda i nie światło. Ja się na razie wstrzymam, poczekam do lata z nowymi zakupami. ( ![]() ![]()
![]() |
#4489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4490 |
Rozeznanie
|
dziękuję za odpowiedzi
![]() przepatrywałam go wczoraj i nic nie znalazłam, oprócz tego kleju bezbarwnego, ale umyłam go wodą ![]() teraz go dam, na parapet (na jego miejsce) zeby słonka zażył ![]() a co do podlewania, najlepiej jest patrzeć na doniczke, jeśli na doniczce jest taka jakby rosa to nie trzeba podlewać, a jeśli jej nie ma trzeba troszke podlać ![]() a z odżywką też ostrożnie powiedzmy w okresie kwitnienia można podlewać co trzecie podlanie odżywką, a tak wodą ![]() ja tak stosuje i jeszcze mi zaden nie padł, raz tylko włożyłam storczyka a był cudowny, o zdjecie wkleje ![]() ![]() i dałam go w ciemne miejsce, korzenie nie miały swiatła i po jakimś czasie stracił korzenie, ale go odratowałam i puszcza znów ![]() aaa gadałam do niego, i podlewałam wtedy odzywką ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4491 |
Rozeznanie
|
Myszka - no własnie ten co kiedyś był taki jak na zdjęciach pokazuje, co mu korzenie prawie znikneły i zaczał schnąć - wszystkie liście stracił, to był taki jak pokazujesz na swoich zdjeciach, ale ja go postanowiłam odratować
![]() Zreszta z tego co widze jeden zielony korzonek jest u Twojego ![]() ![]() ja u mojego nei widziałam nic, ale uznałam, że moze odzyje, ajak nie to niech uschnie całkiem ![]() i po pewnym czasie zobaczyłam jak wyrasta mały listek ![]() ![]() weź go zostaw w tej doniczce, podlewaj odżywką i gadaj do niego, że jest taki ładny, żeby puszczał korzonki itd ![]() troszke mi nie ostro wyszło ![]() pierwsze zdjęcie to odrastające korzonki a drugie to też on jak puscił chyba z 3 miejsc ![]() tego co mi prawie zgnił i co we wcześniejszym poście zdjecia dałam Edytowane przez kalae Czas edycji: 2010-02-28 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4492 |
Przyczajenie
|
heh Kalae a czemu liście mu się tak pomarszczyły? to było od przesuszenia czy nadmiaru wody? Ja mam podobnego delikwenta heh tyle że korzenie ma całkiem ładne a jedynie liście mu usychają nie wiedzieć dlaczego;/ przedtem stal koło grzejnika i chyba mu zaszkodziło;p ;D ale heh odratuje się tylko potrzeba czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4493 | |
Zakorzenienie
|
Właśnie wróciłam z Castoramy. Byłą chyba dość świeza dostawa ładnych storków - białych, biskupich, jasno różowych w prażki, jakies ciapki były. Duży wybór, zwłaszcza białych duzo róznych- mniejsze, większe kwiaty, rózne środki, rózne wysokości.
Wyglądały zdrowo. Byłam dzielna i nie kupiłam (mąż na ręce patrzył ![]() Cytat:
![]() Moje wszytkie stoją w ceramicznych osłonkach nie przepuszczających światła. Ale dośc luźnych to moze coś tam wpadnie trochę do korzeni z góry i im to zupełnie nie szkodzi. Korzenie ładne, grube i dużo. natomiast zupełnie nie trzymały mi się storczyki w takich wysokich wąskich przejrzystych osłonkach do storczyków. Gniły im korzonki- na mój rozum, było tam za duszno i nie było odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Teraz mam lużne osłonki - tak z 5 cm większe w średnicy niż doniczka storczyka a dodatkowo w doniczkach storczyków powycinałam otwory, zeby się wietrzyło i jest Ok. A moja mama, trzyma storczyki w przylegających ciasnych nie przejrzystych osłonkach i jej rosną, kwitną nawet nie myslą gnić od korzeni. Po prostu -> ![]() Ciekawe czemu ja tego nie odziedziczyłam, ze każde zielsko mi urośnie nawet jak zapomnę podlewać a jak juz podlewam to woda z kranu i jak mi się podoba bez zastanawiania się czy to przelać, czy namoczyć, tylko lu wszystkim od góry bez patrzenia czy to kaktus, czy storczyk, czy jakiś wodolubny "mokrzak"? ![]()
![]() |
#4494 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A pomarszczyły się raczej z braku wystarczającego korzenia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
![]() W osłonkach mogą stać storczyki wazne żeby ich nie przelać, żeby miały światło (często korzenie w storczylku rosną jakby to gałązka była i z tak czerpią światło, dlatego, nawet w ścisłych osłonkach mogą rosnąć) , żeby ich nie przenosić z miejsca na miejsce.. A ja w tym moim zrobiłam właśnie tak, przeniosłam (choć wiedziałam, że źle robie, ale mi pasował w tamtymmiejscu) dałam w osłonke, w ciemne miejsce, a on miał korzenie schowane. A korzenie w storczykach są zielone czyli muszą łykać słonko ![]() Edytowane przez kalae Czas edycji: 2010-02-28 o 13:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję ![]() Mam nadzieję że się rozrośnie bo ma na razie te 3 kwiatki i jednego uśpionego pączka-a raczej zalążek pączka. Jak go kupiłam to miał 2 pączasy ale niestety je zrzucił po transporcie ze sklepu. ![]() Kalae-mam nadzieję że mój biały też się tak rozrośnie jak twój. ![]() Wczoraj kupiłam w LM taką wiekszą tackę, wypełniam keramzytem i postawiłam na nich storasy i teraz się pewnie cieszą że mają większe parowanie. ![]() Dziś kupiłam 5 l wody demineralizowanej, pomieszałam trochę z wodą przegotowaną z kranu i będę je tym podlewać. Zobaczymy jak im posłuży. Chcemy z TŻ założyć porządny filtr wielokomorowy bo nasza woda to jest istna katastrofa. Wtedy storasy dopiero będą lepiej rosnąć. Wodę mam taką, że na ziemi i jednego kwiatka-takim byle jakim, nawet nie wiem jak się zwie (zresztą nawet mi się niespecjalnie podoba i podlewam go kranówą ![]() A właśnie może wiecie co to za kwiatek? Dostałam go od babci mojego TŻ, jakoś niespecjalnie mi się podoba. Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-02-28 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4496 |
Przyczajenie
|
A to moja kolekcja
![]() Wczoraj mój mężczyzna przywiózł dwa nowe Dendrobia ![]() ![]() Edytowane przez ebudka Czas edycji: 2010-02-28 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4497 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kalae dziękuję za pocieszenie, mam nadzieję, że coś jeszcze z tego mojego różowiastego będzie... Dziś jeszcze wyciągnęłam białego z doniczki, podobnie korzenie nieciekawe, 1 ślimak mi się napatoczył, ale korzenie trochę lepsze od różowego (może dlatego, że różowego kupiłam solidnie podlanego, a białego nie), więc teraz zrobiłam tak, że prawie pół doniczki dałam keramzytu od dołu i resztę kory, nalałam wody w podstawek, ale korzenie w wodzie nie są, więc storek ma większy przewiew, ale siedzi w korze, nie wiem czy dobrze zrobiłam, czy jednak powinnam go tylko w keramzyt wsadzić? Proszę o poradę. ![]() Cypressangel dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Ebudka ale masz kolorowe śliczności ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4498 |
Zakorzenienie
|
Ja zazwyczaj nie kupuje storków zimą tylko latem. Przynajmniej mam pewność, że mi nie padnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Zakorzenienie
|
Ja do lata bym nie wytrzymała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.