|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cz Lanzul wpływa na skutecznosc tabletek?
|
#4322 |
|
Wtajemniczenie
|
Kończę właśnie pierwsze opakowanie i widzę, że bóle głowy nie były spowodowane tabletkami (teraz ich nie mam, wracają przy dużych stresach i nadmiarze szkoły
). Trochę schudłam, urosły mi piersi (i wyrosłam z większości staników ![]() Jutro mam wizytę u gina, ale wydaje mi się, że raczej zostanę przy Yasminelle - wybiorę jeszcze drugi blister, na który mam receptę, i jeśli już będzie ok, to nie zamierzam ich zmieniać
|
|
#4323 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo proszę Was o pomoc.
Wczoraj - w sobotę zapomniałam przyjąć tabletkę, którą biorę o 21 godzinie. Dzisiaj wzięłam tabletkę normalnie (niedziela). Nie uprawiam seksu, a tabletki mam po to, by poprawić stan cery i uregulować miesiączki. Czy pod koniec opakowania powinnam pominąć tą tabletkę (po prostu jej nie wziąć)? Co powinnam zrobić? |
|
|
|
#4324 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4325 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4326 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4327 |
|
Zadomowienie
|
Nie kompromituj się. Kartonik od Yasminelle zawiera w środku schemat jak postąpić w przypadku zapomnienia pigułki. Wszystko jest pięknie rozrysowane, więc nie opowiadaj bzdur, że nie masz ulotki. Wystarczy, że otworzysz kartonik z pigułkami.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4328 |
|
Przyczajenie
|
czy ktoś może mi odpowiedziec czy Lanzul wpływa na skutecznosc leków?
|
#4329 |
|
Zakorzenienie
|
nie wpływa na skuteczność, ale powoduje, że pigułki są dłużej wchłaniane
|
|
|
|
#4330 |
|
Przyczajenie
|
hej .. jak to jest z antybiotykami ?? czy obniżają działanie yasminnelle jeśli tak to po jakim czasie od odstawienia antybiotyku tabletki znowu maja swoją 100% pewność... ?
|
|
|
|
#4331 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po 7 dniach od skończenia kuracji wraca ochrona. Aaa i tabletki nie daja 100% skuteczności
Edytowane przez 201701251209 Czas edycji: 2010-03-01 o 23:00 |
|
|
|
|
#4332 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za szybką odpowiedz.. pozdrowka
|
|
|
|
#4333 |
|
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny ,błagam pomóżcie
z 3 miesiące temu pisałam już odnośnie mojego problemu a mianowicie krwawienia podczas przyjmowania tabletek Yasminelle. Tabletki używałam od 2 lat i wspólnie z Wami doszłam do wniosku że faktycznie są dla mnie już za słabe. Lekarz ginekolog po zbadaniu i nie stwierdzeniu żadnego problemu zdrowotnego zmienił mi tabletki na Sylvie20 i nie kazał robić żadnej przerwy w zażywaniu(czyli po okresie bez tabletki zamiast yasminelle wzięłam nowe tabletki) Sylvie20 zaczęłam stosować ponad miesiąc temu i w pierwszym miesiącu było wszystko idealnie ,czyli normalne przyjmowanie 21 dni, w 3 dniu odstawnej idealne krwawienie ,trwające 4 dni ,po siedmiodniowej przerwie kolejne (2 opakowanie) i niespodzianka po 6 tabletce pojawio się plamienie.Proszę o pomoc bo zaczynam panikować i wmawiać sobie choroby. Dziś byłam zrobić prywatnie próbę wątrobową i z wynikiem pójdę do ginekologa jak myślice czy to jest normalne że do 3 miesięcy zażywania nowych tabletek można plamić? i czy jest możliwe że dopiero teraz to wyszło ( przy drugim opakowaniu) ? pozdrawiam Was gorąco. Edytowane przez ewa7713 Czas edycji: 2010-03-02 o 13:50 Powód: bład w piśmie |
|
|
|
#4334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, można, przez pierwsze 3 opakowania organizm musi się przyzwyczaić do nowych tabsów przy pierwszym opakowaniu mogło być ok, a teraz mogły się pojawić plamienia/krwawienia póki co to nie powód do niepokoju |
|
|
|
|
#4335 |
|
Rozeznanie
|
czy jezeli przyjmuje yasminelle od 2.5 roku no i moj org toleruje je
czy moge zajsc w ciaze.. czy powiedzmy org sie juz przyzwyczail i nie mam sie co martwic?;>czy ryzyko zajscia w ciaze jest takie samo jak przy pierwszym miesiacu zacynania brania tabletek?;> troche glupie pytanie wiem :P
|
#4336 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie czaje w ogóle tych twoich pytań i wątpliwości ![]() Jak bierzesz tabsy zgodnie z ulotką to prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo malutkie i jest ono takie samo po miesiącu stosowania jak i po 10 latach. |
|
|
|
|
#4337 |
|
Przyczajenie
|
moja kol miała torbiela i pani dokt przepisała Yasminelle w celach leczniczych jak i anty
mam pytanie czy powinna je zmieniac?dodam ze super je przyjeła zadnych skutkow ubocznych nic wiec po co ta zmiana ??????????
|
|
|
|
#4338 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, a ja sie zegnam
bralam yasminelle 2 lata i 2 miesiace. Robilam badania minimum raz na pol roku i dobrze, ze tego pilnowalam. Dzis mialam ponownie robione - wynik INR zanizony (na szczescie niewiele ponizej normy, wyglada na to, ze chyba zdazylam zareagowac.. chociaz czekaja mnie kolejne badania i wizyty u lekarzy) czyli podejrzenie zakrzepicy. Na szczescie watroba w swietnym stanie, jak zwykle. A jeszcze w pazdzierniku mialam swietne wyniki. Nie chce straszyc, tylko chce was namowic do regularnych badan - pilnujcie tego, bo nikt za was tego nie dopilnuje. Pozdrawiam
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
#4339 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja muszę się przyznać, robiłam badania na początku, czyli dawno temu i niestety nie na krzepliwość krwi. Lekarz nie kazał, ja nie pomyślałam o tym badaniu i tak wyszło. Później nie miałam ubezpieczenia przez jakiś czas. Teraz muszę je zrobić dla własnego spokoju i zdrowia przede wszystkim. Mam problemy z bólem nóg, ostatnio dokucza mi prawe kolano. Tylko czy badania na krzepliwość krwi są nieodpłatne i czy trudno dostać na nie skierowanie. A jeśli nie to w sumie ile wynosi oznaczenie podstawowych wskaźników? Dziękuję z góry za odpowiedź.
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-03-02 o 21:41 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do zakrzepicy - we wrzesniu zaczely mnie pobolewac nogi. Zrobilam szybko badania na poczatku pazdziernika, ale wyszly rewelacyjne. Nogi przestaly bolec, wiec sie uspokoilam. A ze mam w nawyku robienie badan przy tabletkach minimum co pol roku, poszlam dzis zrobic. Wszystkie wyniki w normie, ale INR ponizej normy, co oznacza podejrzenie zakrzepicy. Jak zobaczylam moja krew.. myslalam ze padne pielegniarka przekrecila probowke do gory nogami i ani kropla nie splynela, jest tak gesta Najgorsze jest to, ze nie mialam totalnie zadnych objawow!!! gdybym nie zrobila badan, w przyszlym tygodniu zaczelabym kolejne opakowanie yasminelle.. teraz czeka mnie badanie D-dimery, ktore wykrywa, czy sa juz skrzepy. Od tego wyniku zalezy, co dalej z moim zdrowiem. Tabletki tak czy siak musze odstawic. W czwartek ide do ginekologa. dziewczyny, jesli wasi lekarze tego nie pilnuja (moja na szczescie pilnuje, ale zawsze ją wyprzedzam co ją niezmiernie cieszy) robcie minimum raz na pol roku: APTT, ASPAT, ALAT, bilirubina, glukoza, INR. O tych badaniach wiecej powie wam wujek google To podstawa, a kosztuja tyle co jedno opakowanie yasminelle.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale wiem, że mam czego. Kurde, ja zawsze jestem przezorna, robię regularnie badania, ale w kierunku zakrzepicy nie robiłamRzeczywiście niedrogie, spodziewałam się wyższej ceny. A jeszcze o jedno chcę zapytać, czy trzeba się rejestrować, czy mogę przyjść rano i po prostu pobiorą mi krew bez wcześniejszego umawiania się?
|
|
#4342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pogrubilam, bo sie pozniej do tego odnosilam - ze lekarze tego nie pilnuja, same musimy o siebie zadbac ![]() ja sie nigdy nie rejestrowalam ani nie umawialam, przychodzilam kiedy mi pasowalo tylko trzeba byc na czczo.zrob badania dla wlasnego spokoju
|
|
|
|
#4343 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź i dużo zdrówka życzę. Sobie też.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4344 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Taki problem.
Wczoraj wypiłam na 2 piwa. lekko mnie wzięło o dziwo, no ale na szczęscie tylko lekko. za to dzisiaj rano wstałam, jakbym wypiła z pół litra wódki i w ogóle pomieszałabym ze wszystkim. masakra. poszłam na uczelnie . niedałam rady i wymiotowałam. tabletki przyjęłam wieczorem dnia poprzedniego [wzięłam i gdzies za 15 min. zaczełam pić 1sze piwo] czyli.... yasimenelle sprawiło, że mam.... słabszą główę? ;P wybaczcie mi mało poważny ton, ale sprawa też w sumie mało poważna. ;p |
|
|
|
#4345 |
|
Zadomowienie
|
Może to jedynie zbieg okoliczności?
|
#4346 |
|
Przyczajenie
|
co to znaczy ,że są dlużej wchłaniane?
|
#4347 |
|
Zakorzenienie
|
no dłużej są w organizmie, w sensie że np wymioty w ciągu nie 4ech a 5ciu godzin mogą być niebezpieczne - tabletka nie wchłania się np 2 godziny a 4 (przykładowo bo nie wiem dokładnie o ile dłużej są wchłaniane) - tak na logikę
bądź co bądź to nie ma żadnego wpływu na skuteczność |
|
|
|
#4348 |
|
Raczkowanie
|
Witam. i sie glupio pytam: wzialam dzis pierwsza tabletke Yasminelle... po czym naczytalam sie o wszystkich skutkach ubocznych, chorobach, problemach - nie, zebym o tym wczesniej nie wiedziala, ale jakos spontanicznie stwierdzilam dzis rano z chlopakiem (bo akurat dostalam okres, a mialam tabletki juz od jakichs 3 miesiecy tylko najpierw dlugo mnie nie bylo - mieszkamy z chlopakiem razem, ale bylam w rozjazdach - potem jeszcze to odlozylam...), ze co tam, biore
. wylacznie o komfort i spontanicznosc stosunkow chodzilo. ale jak sie teraz zastanawiam, to nie bylo jakiegos MEGA problemu z ta prezerwatywa A zdrowie - miodzio... i teraz mam wszystko ryzykowac? i ta suchosc pochwy (nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazic, zawsze jestem baaardzo mokra i moj TZ to uwielbia) jeszcze, i spadek libido (j.w. nieeee chce...) ...?!?...no i... tak sobie mysle.... co by sie stalo, jakbym po prostu jutro nie wziela??? (staloby sie cokolwiek w ogole?) jak na razie nie czuje zadnej roznicy, okres jest jak zawsze tylko brzuch mnie nie boli po raz pierwszy w zyciu chyba. no to jak...? zaryzykowac i probowac przez jakis czas, czy przerwac to zlo poki mozna (czy wlasnie raczej nie mozna???...)poradzcie mi, prooooosze.......... (...i czy jest ktos w ogole, kto CIESZY SIE, ze bierze tabletki?! kto nie nabawil sie niczego /a sie bada/ i generalnie wszystko dobrze???...) m. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- hop hoop! help
|
#4349 |
|
Zadomowienie
|
a co Ty myslisz, ze dziewczyny biora tabletki z przymusu,.....? no sorry, wiekszosc bierze dlatego ze chce i tyle. i zalety widocznie dla nich przewazaja nad ewentualnymi skutkami ubocznymi, jesli takowe sa.
sama musisz zdecydowac. |
|
|
|
#4350 |
|
Zakorzenienie
|
mmmilena, jesli nie jestes przekonana, ze tego chcesz, to nie bierz. Ja tez mialam na poczatku mnostwo watpliwosci, jednak po tych 2 latach mimo wszystko nie zaluje - nasze zycie seksualne wygladalo super
ciekawe, jak bedzie teraz z gumkami.. bylam dzis u ginekolog, ktora kazala brac do konca opakowanie (w sobote ostatnia tabletka) i przerwa powiedziala, ze jej zdaniem skrzepow jeszcze nie ma
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

). Trochę schudłam, urosły mi piersi (i wyrosłam z większości staników 

mam pytanie czy powinna je zmieniac?dodam ze super je przyjeła zadnych skutkow ubocznych nic wiec po co ta zmiana ??????????

pielegniarka przekrecila probowke do gory nogami i ani kropla nie splynela, jest tak gesta
Najgorsze jest to, ze nie mialam totalnie zadnych objawow!!! gdybym nie zrobila badan, w przyszlym tygodniu zaczelabym kolejne opakowanie yasminelle.. teraz czeka mnie badanie D-dimery, ktore wykrywa, czy sa juz skrzepy. Od tego wyniku zalezy, co dalej z moim zdrowiem. Tabletki tak czy siak musze odstawic. W czwartek ide do ginekologa.
A zdrowie - miodzio... i teraz mam wszystko ryzykowac?
ciekawe, jak bedzie teraz z gumkami..