|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
moja Kaja narazie nauczyła sie samodzielnego picia z butelki
tomme tippee niekapki czy butelki treningowe sie nie sprawdzają, leci tak mocno że Kaja się krztusi ale skoro Wszystkie jesteście zadowolone z lovi 360 to chyba pora kupić i uczyć Kaję pić samej bo z kubka pije (dziurawie ) jak jej daje ja pić no i z łyżeczki a z niekapków nie chce bo za szybko leci ![]() spadam do pracy miłego dnia |
|
|
|
#4502 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
Cytat:
wczoraj młody rosół jadł, ze swojskim makaronem, a tata za długie nitki zrobił, to tak młody fajnie wsysał ten makaron, ale się uśmiałam heh
|
|
#4503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jesli bym miala taka sytuacje jak ty ze to po najblizszej rodzinie to moze bym tez brala jesli bylby stan bardzo dobry ale ja niestety nie mam od kogo brac takich sprzetow....jedynie moja ciocia chciala nam dac lozeczko po swoich 2 corkach ktore lezy juz w piwnicy 11 lat spakowane w kartony ale nie chcialam bo niedosc ze po 2 dzieci to jeszcze lezy 11 lat wiec wolalam nowe kupic, mieli tez fotelik samochodowy 0-11 kg ale zabral go wczesniej moj kuzyn ale fotelik byl w fatalnym stanie wiec nawet bym go nie chciala....no i tyle co moglam dostac a od reszty rodziny to przewaznie kazdy trzyma dla kogos tam...albo dla nastepnego dziecka.. A z drugiej strony to ja jestem osobą ktora musi miec wszystko nowe
|
|
|
|
|
#4504 |
|
Zakorzenienie
|
jakbym miała kasę to bym wszystko miala nowe, ale niestety, Filip nawet buty miał używane, adidaski, ale nie chodził jeszcze, teraz chce mu jakieś adidaski kupić na wiosnę, kurteczkę wiosenną i czapeczkę jakąś lekką
czekam aż się cieplej zrobi
|
#4505 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie! (Dzień Dobry mi przez usta nie przejdzie)
Ola jutro ma wizytę u gastrologa dziecięcego i pediatry. Noc krótka. Spanie skończyło sie i 1. Potem spała na mnie w pozycji siedzącej jeszcze do 2 i na tym koniec. Koło 6 zasnęła i spała do 8. W dzień padł po 11, ale kaszel ją obudził po pół h. Na oczy nie widze, wypiłam juz 3 kawy. Całe szczęście, ze Ola zjadła dzisiaj 100 mleka i pół skibki chlebka z szynką. Wypiła do tego 200 herbaty z lekarstwem i na razie nie rzyga. Małż ma wrócić jak szybko sie da z pracy. Ma niby dostać zaliczkę kasy na podatek vat. Przynajmniej na vat sie nie będziemy musieli zadłużać. Ach żyć mi sie nie chce. Dobijcie mnie, albo zaśnijcie mi dziecko, to odeśpię |
|
|
|
#4506 |
|
Rozeznanie
|
alkamor-deszcze pada ale przelotnie.Podmylo tory bo takie rozstopy u nas sa. Najgorsze jest to, ze oni nie wiedza kiedy to naprawia, moze o 17 a moze o 20. A ja prace koncze o 15
|
|
|
|
#4507 |
|
Zakorzenienie
|
Tun1a trzymajcie się jakoś
Mati jakoś wrócisz do domku Mam pytanie, bo ja nieoblatana w tych sprawach. Jak dostałam PITa z pracy to mogę się rozliczać?
|
#4508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4509 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aaa i Nikosiowi też się jeszcze podobają![]() Ja nie mogę trafić z butelkami. Najpierw TT nie chciał nawet buźki otworzyć, później Lovi to trochę popił, kupiłam Avent to się nimi tylko bawi, mam jedną Canpol taką z dziurą na rączkę w środku to czasem pochlipie i jeszcze taki treningowy nie pamiętam firmy i też klapa... już nie wiem jak mu dogodzić...
|
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
a chyba jeszcze z zusu dostaniesz, nie? za macierzynski.
|
#4511 |
|
Zakorzenienie
|
No tak mi się właśnie wydawało. I już zgłupiałam
|
#4512 |
|
Zakorzenienie
|
tutaj jedziemy. Polecam Ci Buziak tę stronę.
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- no to dobrze Ci sie wydawało
|
#4513 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4514 |
|
Zakorzenienie
|
No moja firma zatrudnia powyżej 20. I jak byłam na macierzyńskim to odbierałam kwitki z pracy na których było napisane, że to zasiłek z ZUS-u. A ja praktycznie byłam na macierzyńskim przed urodzeniem Bartka już (bo mi gin wypisała urlop już w grudniu) i nie miałam innych dochodów. A PIT z pracy pusty nie jest. Czyli chyba nie dostanę nic z ZUS-U
|
#4515 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
No to się rozliczam. Jeżeli Bartek urodził się w styczniu to za styczeń ulga też się należy, nie? Zgarnę całą pulę
I jeszcze groszaki za internet bo super promocję złapałam w UPC.
|
#4517 | |
|
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o kupowanie tych wszystkoch nowych rzeczy dla Dawida to bylo do tej pory tak ze jak byly dwie wyplaty to moja wyplata w polowie szla na kupowanie wyprawki wiec ja juz od 3 m-ca ciazy zaczelam kupowac i co miesiac cos kupowalam, wozek i lozeczko z wyposazeniem kupione bylo z becikowego i z ubezpieczenia...no i potem na macierzynskim tez moja kasa szla na rzeczy dla Dawida wiec mozna byl osobie pozwolic na kupowanie nowych rzeczy a potem jak sie skonczyla moja kasa i zostalismy o jednej wyplacie to wtedy zaczelam kupowac ciuchy Dawidowi na allegro czy w lumpeksach a jesli chodzi o inne rzeczy to od tego czasu kupilismy tylko wozek i fotelik samochodowy to akurat na wozek kasa byla bo tz sprzedal nawigacje
a na fotelik to pozyczalam kase od wujka do oddania w 3 ratach wiec mam tyle fajnie ze jak cos to moge uderzyc do niego i oddac w ratach a inne rzeczy z takich drozszych to w wiekszosci prezenty ...ewentualnie jak tz ma duzo nadgodzin w miesiacu i polowe wieksza wyplate wtedy to tez cos kupujemy i tak jakos zawsze wychodzilo ze ta kasa sie zawsze znalazla na ten nowy sprzet...a ten fotelik na rower to chce kupic z tej mojej pierwszej wyplaty w marcu, ewentualnie w kwietniu Rachunkow domowych w tym m-cu placic nie musimy bo mama nam leci kase wiec ona placi do tego przeglad i 600 zl do wydania... ale tz na swieta dostanie 450 zl w bonach wiec jakos sie to wyrowna ![]() No i po 10 marca na szczepienie trzeba isc kolejne wiec 140 zl juz pojdzie na to i nie wiem czy szczepic na ospe wietrzna Zanka a wy Filipa bedziecie szczepic na ta ospe? i czy wie ktoras ile to kosztuje? cos mi sie obilo o uszy tamtego roku ze 60 albo 90 zl bo nie wiem czy szczepic czy nie---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
Tak nalezy sie za styczen tez A podobno w przyszlym roku juz ma nie byc tej ulgi na dziecko tak sie dzis dowiedzialam A to ja chyba tez nie dostane zadnego pitu z Zusu bo to chyba zaklad pracy placi macierzynski jak zatrudnia powyzej 20 osob a oni sie potem z zusem rozliczaja
|
|
|
|
|
#4518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4519 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez mi sie podoba ten fotelik na rower. Pomyslimy o tym blizej lata. |
|
|
|
|
#4520 |
|
Zakorzenienie
|
ja póki co nic nie dostałam
a mąż np za rente juz dostałno i nie wiem teraz ale ja miałam zasiłek macierzyński z ZUSu no ale to by mi już przysłałi bo do końca lutego był chyba czas na PITy ![]() buziak - ja nie szczepię na ospę bo to nie jest jakaś groźna choroba a wiadomo jak to jest...to, że zaszczepisz nie znaczy, że nie będzie chorować.Ba! może nawet gorzej to znieść...albo jak zachoruje w późniejszym wieku też będzie gorzej przechodzić. A wogóle pamiętacie jak się zastanawiałam czy iść do siostrzenicy na urodziny, bo ma ospę ?? poszliśmy w końcu przecież, młody się z nią bawił normalnie i nic nie złapał wstałam właśnie gotuję dziecku makaron na pomidorówę
|
|
|
|
#4521 |
|
Zakorzenienie
|
a to szczepienie teraz jest płatne?
my na ospę nie szczepimy
|
#4522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A moje poszło spać po raz drugi a ja skończyłam sprzątać. U licha mam już dosyć tego piachu wszędzie ![]() kiedy to dziadostwo skończy się nanosić do domu? W ogóle to nie wiem czy Klaudia spała ładnie w nocy bo: 1. bo tak, 2. Dobrze była przewietrzona, 3. Miała dwie dosyć krótkie (jak na nią) drzemki - 2x45minut Dzisiaj sprawdzam opcję nr 3 jak nie zadziała to jutro jeżeli będzie pogoda wypróbuję opcję drugą. Natomiast jeżeli jest to opcja pierwsza to pójdę sie poćwiartować i wrzucić do Wisły
|
|
#4523 |
|
Zakorzenienie
|
a ja na ospe chce zaszczepic
![]() u nas kosztuje 200zł![]() ja ospy nie miałam i mieć bym nie chciała, więc pokładam nadzieję w tym, że Dawidek nie zachoruje
[COLOR="Navy"][B] cel I 59 - 5.08.2013 cel II 55 Edytowane przez monix0 Czas edycji: 2010-03-01 o 15:30 |
|
|
|
#4524 |
|
Zadomowienie
|
Szczepienie na ospę kosztuje u Nas 250zł. Kevin ją przechodził 2 tygodnie przed roczkiem. Zaraził się od syna kolegi (wówczas 4 latka). Dlaczego do Ns przyszli z chorym dzieckiem? Bo "mądry" lekarz powiedział im że to krosty po uczuleniu na proszek
Ospa wyszła mu 2 tygodnie po kontakcie z Arkiem. Więc roczek mieliśmy extra, możecie sobie wyobrazić...Buziaczku mój Kevin jak i Xavier śpią w moim łóżeczku!!! Leżało na strychu u rodziców 24lata i nie zamieniłabym go na żadne inne jedynie materac nowy kupiliśmy. Łóżeczka które oglądaliśmy w sklepach wyglądają śmiesznie małe w porónaniu do mojego ![]() Ja dużo ciuszków odkupiłam od koleżanek do Xaviera. Kevin miał i ma wszystko nowe. Młody tak szybko rośnie że niektórych nawet nie zdąży ubrać. Ja sama dla siebie nie kupuję nic w ciucholandach bo zwyczajnie ten sklep mnie odrzuca (nie obrażając nikogo!). Co do moich "cycków"... dostałam dzisiaj paczkę z BonPrixa z bielizną. Bielizna super ale moje piersi w nich nie wyglądają "kusząco" Ja postanowiłam że jak sięodkujemy z kasą to idę na zabieg choćby niewiem co
|
|
#4525 |
|
Zakorzenienie
|
odpowiecie mi?
to szczepienie w 13. mc to płatne jest?
|
#4526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
generalnie mojemu TŻtowi chyba nie przeszkadza ale mnie tak ![]() mnie nic o tym nie wiadomo monix - lepiej jest tak naprawdę ospę przejść bo z wiekiem przechodzi się ją gorzej...a poza tym ospa (tak jak różyczka) jest bardzo niebezpieczna w ciąży |
|
|
|
|
#4527 |
|
Zakorzenienie
|
bo właśnie tak czytam co Buziaczekk napisała, że 140 zł na szczepienie pójdzie, chyba że o ospie pisze
![]() ja miałam ospę po komunii i przeszłam łagodnie
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
szczepienie przeciwko ospie jest płatne, a w 13 miesiącu to jeszcze jest mmr2 i to jest bezpłatne. (odra, rozyczka, swinka)
|
#4529 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam ospę jak miałam 3 lata
oczywiście w przedszkolu złapałam....a np. mojej mamy koleżanki córka miała teraz jakiś miesiąc temu w wieku 18 lat i przez tydzień miała cały czas gorączkę 40 stopni...znowu moja nauczycielka ze szkoły z drugim dzieckiem w ciąży miała i było niewesoło...
|
|
|
|
#4530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja miałam tylko wysypkę, najgorzej było z głową bo swędziała najbardziej. Mi się z biustem nic nie stało. I oby tak już zostało
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.

) jak jej daje ja pić no i z łyżeczki a z niekapków nie chce bo za szybko leci 

dobra ja spadam z młodym pospać...może choć troszkę odeśpię.

do tego przeglad i 600 zl do wydania... ale tz na swieta dostanie 450 zl w bonach wiec jakos sie to wyrowna
Zanka a wy Filipa bedziecie szczepic na ta ospe? i czy wie ktoras ile to kosztuje? cos mi sie obilo o uszy tamtego roku ze 60 albo 90 zl
właśnie gotuję dziecku makaron na pomidorówę