|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Tylkooliwka nie poddawaj się z karmieniem, przystawiaj często chociaż na chwilę to się w końcu rozbuja , a mały się nauczy ssać
|
|
|
|
#3692 |
|
Rozeznanie
|
Tak swoją drogą to coś ten mój Antoś się mało rusza od weekendu
|
#3693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włąsnie zauwazyłam dośc spore niby upławy ale ja mam nadżerke więc może tym spowodowane... miałam brac nystatynę całą ciaze tylko z 2-tygodniowymi przewrwami.. znaczy tydzien z ... 2 bez.. a ja od 30 tyg zapomniaam... włąsnie wcinam wielka czerwoną paprykę!! pokroiłam jak frytki w paski i po prostu raj w buzi... Oliwka dziewczyny mają rację.. laktacja nawet jak ustanie to czasami mozna ponownie ja rozbudzic znam takie przypadki.. czasami trwa to nawet 2-3 tyg.!!!
|
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
kurde a moje male tak sie kreci ze ja az podskakuje....a najlepsze jest to ze specjalnie sie na 14 nie umawialam na wizyte bo bylam przekonana ze bedzie spalo....pewnie o 19 jak bede na wizycie to bedzie sobie lulac...ehhh
|
|
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
megi-megi... madziu.... jak tam co tam????
IGOR!!! DO JASNEJ CIASNEJ!!! WYŁAŹ.. bo ciocia Madzia sie znerwuje i i.. i.. np. pojade po ciebie!!! wtedy zmiłuj nie bedzie! a może on wie że my tu czekamy na niego i palnuje jakieś WIELKIE WEJSCIE!! ps. dAWNO nie pisała u nas chyba .. fasolka??? ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Ściągawka karmiącej mamy
Wydrukuj i powieś na lodówce NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.
|
|
#3696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3697 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A teraz się martwie
|
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
A TU JAK PRZETRWAC KONCÓWKE CIĄZY..
https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_pr...ykul,6869.html
|
|
#3699 |
|
Wtajemniczenie
|
Madzia - dzieki za sciagawke......musze sobie kilka jadlospisow dla kobiet karmiacych wydrukowac bo maz sie upomina....twierdzi ze bedzie mi gotowal
|
#3700 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez kilka juz sobie zapisałam potem czasu nie bedzie
|
|
#3701 |
|
Zakorzenienie
|
wyszlam tylko do miasta a tu prosze!!!!
ISIS ILKIA GRATULACJE!!! CZEKAMY NA DALSZY ROZWOJ SYTUACJI I TRZYMAMY KCIUKI A NAS NIE ROZPAKOWANYCH JEST TU WIECEJ I KCIUKOW TEZ PODWOJNIE!!!! Mrowak jakoś przeszło, usnalem po 3 wstalam po 7;/. Co do tych boli tez je mam, tak po 3-4 i pozniej spokoj i pozniej znowu tak za 3 godzinki albo nawet nieraz wiecej. Anakazar przestań ciągle czytać w necie i wy laski tak samo !!! Takie czytanie powoduje tylko to, że 3/4 z was zaraz widzi takie same objawy, zaczynaja sie telefony do gina i tak dalej, konczy sie płaczem i stresem, zupelnie nie potrzebnym dla dziecka i dla was!!!!! Oszalec mozna od tego, lepiej sie nie stresowac. Baobabku witaj spowrotem Ita83 nie czytac bo jak zaczniemy wszystkie wymieniac objawy to zaraz sie poznajdujemy w szpitalach, na wizytach i tak dalej, a lepiej tego uniknąć. Madziwnia sciagawka super.
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
mój dzisjeiszy obiadek
- pomidorowa z makaronem ........ - placuszki ziemniacane..- babcia utarłą całe szczęscie!! mniam
|
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
drcron cos sie nie odzywa...
|
|
#3704 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczynki, wlasnie Was nadrobilam od wczoraj...ciezko bylo
![]() Gratulacje dla nowych mam U nas bez zmian...ciagle 38/39 tydz i cisza.... powiem Wam w najskrytszym sekrecie ze piosenka "4 razy po 2 razy, 8 razy raz po raz, o polnocy ze 2 razy i nad ranem jeszcze raz" nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia :P a przynajmniej nie w moim przypadku...wiec probujemy dzis inaczej...okienka i sprzatanie calego domu (po 1,5 tyg bedzie troszke roboty)Skutki tudziez ich brak napisze jak skoncze... a tymczasem lece robic kawusie bo TZ wlasnie wyszedl do pracy :P Piosenkowo zaczelam , piosenkowo skoncze post "Niech zyje wooooolnosc , wooooolnosc i swoboda " ;P + butla PEPSI w lodowce |
|
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
to sprzatanie i sex w niczym nie pomoze, dzieciaczki i tak wyjda wtedy kiedy beda chcialy
|
|
#3706 |
|
BAN stały
|
Sismuerte zmedlalas na fotelu? nie dali Ci zadnego znieczuleniaaa? :/
Mi strasznie zaczely sie psuc zeby w ciazy...1 okazal sie tylko do kanalowego leczenia, ale to po porodzie... co sie dalo, to sie naprawilo... ale juz mnie nastraszyli ze pozniej podczas karmienia piersia (nie w moim przypadku) moze byc jeszcze gorzej...cos za cos :/ Ogladam wlasnie porod w wannie w tv... i chyba zmienie kanal :/ buuuu |
|
|
|
#3707 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() W końcu was nadrobiłam. Macie naprawdę szaleńcze tempo . W ogóle cię nie słucha i ciotek wizażowych też nie .Asiulek nie jesteś sama w tych zamartwianiach się. U mnie w 28tc według pomiarów z podobno świetnego sprzętu USG w prywatnym gabinecie wyszło, że moja córcia jest za mała o 2,5 tygodnia. Pomiary główki wskazywały na 25tydz i parę dni. Lekarz w opisie usg zaznaczył, że mogą to być objawy hipotrofii ale pozostawił to do sprawdzenia mojej gin. Też miałam niejednokrotnie łzy w oczach i przerażające myśli. Ale moja gin powiedziała, że pomiary w 28 tc i dalej są mylące i niekiedy niewiarygodne dlatego nie ma się co na zapas martwić. Teraz jesteśmy pod stałą opieką lekarską i co wizytę mierzymy malutką. Najważniejsze jest to, żeby dzidzi rosło i przybierało na wadze a nie to jaka jest różnica między pomiarami poszczególnych części ciała więc głowa do góry będzie dobrze. Poza tym gdyby lekarze potwierdzili u ciebie objawy hipotrofii to podaje się na to zastrzyki z hormonami pobudzającymi płód do wzrostu. Mam nadzieję, że choć trochę rozwiałam twoje obawy i uśmiech pojawi się na twojej buźce AniaP zazdroszczę szczerze wczasów . My co rok gdzieś lataliśmy z tż a teraz się boję coś planować to wynika chyba z braku jakiegokolwiek doświadczenia z noworodkiem. No i masz rację radząc nie czytać w necie żadnych rzeczy na temat odklejającego się łożyska chyba że artykuły medyczne na ten temat. Można się poważnie załamać tymi opowieściami kobiet na różnych forach.![]() Madziwnia super, super ściągawka Mrowak płaszczyk piękny, naprawdę ładnie w nim wyglądasz. Łaciata trzymam kciuki za CC. Zwlaszcza, że mnie też to czeka. Ale nie narzekam. Fajnie wiedzieć kiedy co i jak z porodem. Ma się umówiony termin i godzinę, zabiera się torbę do szpitala i już. Nie trzeba przynajmniej obserwować się i liczyć skurczy. Tylko ta okropnie boląca rana po CC Oczywiście Gratulacje dla nowych mamuś !!!!!! Trzymam kciuki za chłopaków, żeby wszystko pomyślnie się dla nich skończyło.
|
#3708 |
|
BAN stały
|
Darusia ciiiiii... nie odbieraj mi nadziei
tak na marginesie... fajna ta wasza furkaaaaa, za takie smieszne pieniadze to nawet wiecej niz fajna i nie widac wogole sladow jakiegokolwiek uzytkowania a Ci sie udalo szczesciara!!!!!!!
|
|
|
|
#3709 |
|
Rozeznanie
|
NATALIA nie podali mi znieczulenia, bo nawet nie trzeba było, ja tylko taką kosmetykę paszczo-szczęki postanowiłam zrobić, nie wiem po co akurat teraz
A tak przy okazji co do Twoich planów sprzątania domu to raczej unikaj mycia okien , bo mi położna na szkole rodzenia mówiła, że odkurzać, myć podłogę itp to ok, ale okna nie, bo rączki w górze to się może skończyć odklejeniem łożyska, a coś już o tym dziś było i wolę nawet nie przypominać jak to się skończyło w przypadku tej biednej dziewczyny
|
#3710 |
|
Wtajemniczenie
|
wrrrrr ja jestem właśnie w trakcie telefonicznego eksmitowania lokatorów z naszego mieszkanka z Łodzi... ahhhh sie wkurzyłam... M. się śmieje, że dawno nie słyszał jak tak szybko mówię
nie wiedział kiedy kończył się jeden wyraz a zaczynał następny... to chyba znak dla niego, że dawno mnie porządnie nie wkurzył jacy ludzie potrafią być straszni.... wrrrr... mam nadzieję, że jeszcze chwilka i będziemy ich mieć z głowy
|
#3711 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja z tego powoodu - bezpieczeństwo i wygoda (wpinam fotelik jednym klik) wybrałam opcję fotelik Cabrio plus baza.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#3712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monia ja dostala , ale z racji mieszkania na 5 pietrze i start dzidzi ponad 4kg byla dla niej za ciezka i kupili spacerowke i mlody jezdzil od poczatku w spacerowie, a ze mnie na wadze nie zalezy bo ja ani jednego schodka nie mam do pokonania i nie bede nigdzie tachała sama wozka to nie robi mi to roznicy, a sam wazy 15kg
|
|
|
#3713 |
|
Raczkowanie
|
Jakie 60 dni
![]() Gratulacje dla nowych mam Trzymam kciuki za chłopaków!!
|
|
#3714 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak na marginesie to oklaski za taki wyczyn telefoniczny. Ja to się w ciąży zrobiłam taka sflaczała i płakliwa, że nie jestem w stanie się zdobyć na walczenie o swoje
|
|
#3715 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli nie ma w autku Isofixa (tych metalowych bolców), to fotelik można bardziej stabilnie przymocować również na bazie przypiętej do autka pasami (dotyczy tylko Cabrio, City- nie)
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
#3716 |
|
BAN stały
|
Czytam wlasnie o tym odklejajacym sie lozysku..szczerze mowiac troszke to chyba przesadzaone i wyolbrzymione (w niektorych przypadkach) z kazdym twardniejacym brzuchem jechac do szpitala? krwawienia-zrozumiale...ale cala reszta hmmmm po tych objawach to juz 10 razy myslalabym ze sie odkleja...zamykam to, i forum o odklejajacych sie lozyskach tez... nie dla mnie takie zabawy...
A co do okien, to niestety akurat nie moj wymysl :/ musze... :/ chociazby tylko przetrzec....ja mam troszke inne okna niz Wy, moge nawet stwierdzic ze zupelnie inne...myje sie je expresowo a i powierzchnia duzo mniejsza...gorzej bedzie ze sprzataniem po 1,5 tyg nic nie robienia...az nie wiem od czego zaczac... ale to za moment, jeszcze troszke polegatuje
|
|
|
|
#3717 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kasy nie płacą, z dnia na dzień się wyprowadzają i jeszcze pytają gdzie jest kaucja
|
|
#3718 |
|
Zakorzenienie
|
laseczki odpusccie sobie to czytanie a jesli na prawde macie powazne pytania czy cos to lepiej zadzwonic do gina i sie uspokoic.... to samo jest na przykladzie czasopism, jedna sytuacja w dwoch czasopisamach inaczej opisana przez lekarzy i tak ze wszystkim, badz tu czlowieku madry...
|
|
#3719 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3720 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już się nie dzieje, kłucie minęło. Brawo dla Danielka i upartej mamuśki Tak trzymać!Cytat:
Fajna ta lista tylko te fragmenty coś mi tu się kłócą...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.

Antoni Stanisław 30.03.2010
...
i mi jakos smutno

38/39 tydz i cisza.... powiem Wam w najskrytszym sekrecie ze piosenka "4 razy po 2 razy, 8 razy raz po raz, o polnocy ze 2 razy i nad ranem jeszcze raz" nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia :P a przynajmniej nie w moim przypadku...wiec probujemy dzis inaczej...okienka i sprzatanie calego domu (po 1,5 tyg bedzie troszke roboty)
. W ogóle cię nie słucha i ciotek wizażowych też nie 
i nie widac wogole sladow jakiegokolwiek uzytkowania