|
|
#991 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Trzeba rozruszac ten piękny wątek
![]() "Miłośc nie miłośc, musisz zachowac swoją twarz. Nie wolno Ci jej odwracac tylko do jednego człowieka." "Czasami zmarnowane przepołudnia dłużej zostają w pamięci niż inne... wszystkie przedpołudnia tych wakacji zleją się w jedno miłe wspomnienie, tylko to przedpołudnie zachowa swoją indywidualnośc." "Przymknęłam oczy, żeby chociaż nie patrzec na Marcina i zebrac w jednoznaczną całośc rozkojarzone uczucia. Ale i to się nie powiodło. Marcin był przy mnie, powieki nie stały się barierą, którą mogłabym odgrodzic się od niego." "Ale dobry nastrój jest jak balonik. Wystarczy drobne ukłucie i już po wszystkim." "Dobrze mi jest z Tobą...genialnie po prostu! Kocham w tobie wszystko! Twoje oczy, twój uśmiech, twój upór, każdą zakładkę jerseyowej sukienki." "Najważniejsza, sądzę, jest równowaga. Człowiek, który kieruje się tylko rozsądkiem w rozstrzyganiu osobistych spraw, łatwo może się stac oschły i bezwzględny, chociaż wcale nie musi! Ten znowu, który ulega jedynie rytmowi swojego serca i przyspieszone jego bicie traktuje jako sygnał do podjęcia odpowiednich decyzji, łatwo może przegrac... chociaz także nie musi!" "Cóż warta jest miłośc, jeżeli ktoś może odrzucic ja od siebie jak niepotrzebny śmiec." "Ja poczekam jeszcze na swoją miłośc. Może przyjedzie następnym pociągiem? Albo jeszcze późniejszym? A może nie przyjedzie wcale?" "... ja oczywiście jestem zwolenniczka usamodzielnienia kobiet, równouprawnienia, ale jak to dobrze, kiedy ma się koło siebie kawałek marynarki..." "Można tęsknic za kimś, będąc o dwa kroki. Sam najbardziej tęskniłem za Madą w chwilach, kiedy była przy mnie. Był to napewno inny rodzaj tęsknoty niż ta dręcząca przy większych odległościach, ale nie sposób nazwac inaczej tego dziwnego uczucia, tej szczególnej pustki, którą trzyma się wtedy w ramionach." "... przecież już wtedy wiedziałem, że będę szukał tej dziewczyny, że będę wypatrywac jej na kortach, na przystani, na ulicy, chocby tylko po to, aby na ułamek sekundy pochwycic spojrzenie czy uśmiech, byc może wcale nie dla mnie przeznaczony." Krystyna Siesicka "Zapałka na zakręcie"
|
|
#992 |
|
Przyczajenie
|
,,Lubię moją samotność. Nie rozumiem ludzi, którzy się jej boją. Samotność pozwala na zaczynanie każdego dnia od nowa bez obawy, że jest się za kogoś odpowiedzialnym, że jeśli wstaniemy za późno z łóżka ktoś nie dostanie na czas śniadania, a ktoś inny będzie miał zasikanego pampersa.''
— Edyta Szałek "Sen Zielonych Powiek" ,,Żal jest najsilniejszym uczuciem, jakie może odczuwać człowiek, dziecko czy zwierzę. To dobre uczucie. (...) Żal sprawia, że wychodzisz poza siebie. Przekraczasz swoje wąskie, małe ja. Nie możesz czuć żalu, jeśli przedtem nie kochałeś — żal jest ostatecznym rezultatem miłości, ponieważ wynika z jej utraty. Ty to rozumiesz; wiem, że tak, tylko nie chcesz o tym myśleć. Oto zamknięty cykl miłości: kochać, utracić, żałować, odejść, a potem znów kochać. Jasonie, żal to świadomość, że musisz być samotny i poza tym nie ma nic, gdyż samotność jest ostatecznym przeznaczeniem każdego żywego stworzenia. Tym właśnie jest śmierć — wielkim osamotnieniem. ” -Philip K. Dick ,,Płyńcie łzy moje, rzekł policjant''
12.12.08 MY Dukam ![]() Faza 1: -4,5kg Zaczynamy Faze 2 ![]() wzrost: 172cm waga: 72kg ->70,8-> 69.4 ->68.1->67,5Idealna waga wedlug Dukana: 65,5 Marzenie: 59kg Edytowane przez FEI Czas edycji: 2010-01-30 o 11:57 |
|
|
|
|
#993 |
|
Zakorzenienie
|
"Myślałam o Tobie. Tęskniłam za Tobą. Kiedyś pytałeś, co to znaczy "tęsknić za Tobą". W przybliżeniu to taka hybryda zamyślenia, marzenia, muzyki, wdzięczność za to, że czuję, radość z tego, że jesteś i fal ciepła w okolicach serca. Dotknę Cię. Już jutro. Dotknę..."
"Nie chciał burzyć czegoś i nie móc zbudować na tym miejscu niczego innego. Pobyt w Niemczech trakował od początku jako coś przejściowego. Taką "poczekalnię" w drodze do celu. Jego celem była Ameryka. Uważał, że w poczekalni - Christiane naśmiewała się z patosu tego stwierdzenia - nie powinno zasadzać się żadnych drzew. Był w tej poczekalni już kilka ładnych lat i miał czasem wrażenie,że Christiane czeka tam na coś razem z nim." "PS Myślisz, że proces czekania wydłuża samo czekanie. Ja nie myślę. Ja już jestem pewna." "Jestem teraz generalnie wdzięczna światu za to, że jest i że ja jestem. Lubię ten stan." "Chcę, żebys wiedział (choć naprawdę nie wiem, do czego może Ci się przydać ta wiedza), że jesteś jedynym mężczyzną, który mnie dotyka. Także w moich myślach." "W stanie, w jakim są zakochani ludzie, dopamina przelewa się im przez kanały rozsądnego myślenia i zatapia mózg. Szczególnio lewą półkulę. To udowodniono najpierw na szczurach, później na szympansach, a ostatnio na ludziach. Gdyby zakochanie trwało zbyt długo, ludzie umieraliby z wyczerpania, arytmii lub tachykardii serca, głodu albo syndromu odstawienia snu. Ci, co by jednak nie umarli, w najlepszym wypadku skończyliby w szpitalu wariatów." "Rozpaczliwie pragnę się z Tobą zobaczyć. Na razie nie mogę sie z tym uporać. Z tym oczekiwaniem. I z tym napięciem. A najbardziej z tymi atakami czułości. Czy można mieć ataki czułości?" "Czy wiesz, że w ciągu tych 180 dni napisałaś do mnie ponad 200 razy?! To oznacza statystycznie więcej niż jeden e-mail dziennie. Użyłaś w nich dokładnie 116 razy słowa "całuję" - chociaż tak naprawdę nie wiem nawet, jak w rzeczywistości wyglądają Twoje usta. (...) Użyłaś 32 razy słowa "dotykać" oraz 81 razy "pragnę", ale tylko 8 razy "boję się". (...) Wyszło mi, że 10 razy częściej pragniesz, niż się boisz." "Mam nieodpartą potrzebę zdefiniowania tego związku. Nazwania go, nadania mu pewnych ram i granic. Chcę nagle wiedzieć, od którego punktu mój smutek ma sens, a radość ma swój powód." "Gdy będziesz tamtędy przechodził, zwolnij trochę. Będę tam stała i czekała na Ciebie. Będę w zielonej sukience i będę miała z pewnością zielone oczy. Zawsze są takiego koloru, gdy jestem szczęśliwa." "Alicja.. Zabłąkana połowa serca poszukująca nieustannie drugiej części. Atrakcyjna szatynka o oczach, których kolor zmieniał się ostatnio z kolorem kupowanych szkieł kontaktowych. Właścicielka świetnych piersi, eksponowanych lub skrywanych w zależności od wskazań elektronicznej wagi w łazience. Gdy była bezgranicznie nieszczęśliwa z powodu swej samotności, jej spódniczki stawały się krótsze, makijaże wyrażniejsze, a ona sama chudła w zastraszającym tempie (...). Gdy była akurat z kimś, tyła z uśmiechem na ustach i przykrywała swoje ciało coraz bardziej obszerne, ale szczęśliwe, bo dotykane przez mężczyznę ciało, obszernymi ciemnymi swetrami, które sama robiła na drutach." "Marzyła o wielkiej miłości, jak dziecko marzy o prezentach pod choinką. Szukała jej wszędzie i zachłannie." "Samotność w sieci" - Janusz Wiśniewski |
|
|
|
|
#994 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkie z książki "Ból kamieni" Milena Agus
"(...) szła do kościoła zapytać Boga, dlaczego, dlaczego jest tak niesprawiedliwy i nie pozwala jej poznać miłości, która jest najpiękniejszą rzeczą, jedyną, dla której warto żyć w świecie, w którym wstajesz o czwartej rano, żeby zająć się domem (...) Więc jeśli Bóg nie chce, żeby poznała miłość, niech już lepiej ją zabije, wszystko jedno jak." "(...) zawsze zastanawiała się, jak to jest z tą miłością, która jeśli nie chce, nie przychodzi, mimo łóżka, i serdeczności, i dobrych uczynków, i jakie to dziwne, że właśnie tej najważniejszej ze wszystkich rzeczy nie można w żaden sposób zmusić, żeby przyszła." "Miłość nie zważa na wiek i na nic, co nie jest miłością" "Zadawała sobie pytanie, dlaczego Bóg właśnie w miłości, która jest najważniejszą rzeczą, urządza sprawy tak absurdalnie, że możesz być dobry i czuły, a ona nie przyjdzie, a możesz być podłą żmiją, tak jak ona teraz, bo nie dała mu nawet szalika, a on szedł za nią po śniegu, prawie zamarznięty, i zrezygnował nawet, choć taki smakosz, ze zjedzenie klusek ziemniaczanych i szaszłyka wieprzowego z regionalnej kuchni." |
|
|
|
|
#995 |
|
Zadomowienie
|
-Na to się nie umiera. Tylko... najpierw ogarnia cię gniew, potem, kiedy już się wyzłościsz, odczuwasz wielki ból, a najlepsze zaczyna się wtedy, gdy pewnego dnia przypominasz sobie coś, co powiedziała, albo zrobiła, i śmiejesz się, zamiast płakać"
|
|
#996 |
|
Przyczajenie
|
Ode mnie tylko jeden krotki cytat
![]() "Wiem co przy niej czuje. Co jeszcze powinienem o niej wiedziec?" K.Brooks "Candy" |
|
|
|
|
#997 |
|
Raczkowanie
|
"Uczucie, które rodzi się między mężczyzną a kobietą, jest czymś pięknym i potrzebnym - powiedział Wujek. - Trochę jak ogień, który nie tylko ogrzewa, ale topi, sprawia, że żelazo poddaje się formowaniu.
- Ale ogień z czasem może wygasnąć... - Tak, jeśli się go nie podtrzymuje. - Bywa jednak i tak, że dorzucamy do ognia, a zamiast płomienia pojawia się masa dymu. - Tak jak ostatnio przy ognisku? - Właśnie. - Nie zauważyliśmy, że drwa były mokre. - A jeśli w życiu też czegoś nie zauważyliśmy? Wydaje się, że rozpalamy ognisko, a w efekcie tylko kopci. Płaczemy, dusimy się, można nawet się zaczadzić... - Trzeba najpierw sprawdzić drewno. Przyjrzeć mu się dokładnie, nie po ciemku, ale w świetle dnia, a w razie czego wysuszyć w słońcu, co oczywiście może zająć trochę czasu." |
|
|
|
|
#998 |
|
Zakorzenienie
|
"Czego się najbardziej boi? Najbardziej boi się braku miłości. Tego, że nie będzie kochać, czy tego, że nie będzie kochana? A to różnica? Zasadnicza. Co mi z tego, jeśli ja kocham, a nie jestem kochana? Cierpienie, ból, nikt nie spełnia oczekiwań... To chyba nie miłość..."
"No cóż, dziecinko moja, każdy ma jakąś przeszłość, teraz takie czasy, że ludzie się późno spotykają, napsocić muszą, żeby do siebie dojść, proste drogi zarzucają, krętymi idą, ale lepiej późno niż wcale." "Nie mogę znaczy nie chce. Nie mogę znaczy decyduje się na coś innego. Nie mogę usprawiedliwia brak miłości." "- Miłość nie na tym polega. A ty oczekujesz ode mnie w tej chwili aktów poświęcenia, jak małe niekochane dziecko. Nie jesteś dzieckiem, jesteś kobietą. Nie kłóćmy się, raczej zastanówmy, to przecież decyzja na całe życie, a ty żądasz, żebym z dnia na dzień zmienił swoje plany. Nam obojgu może być dobrze. Jeśli tego chcemy. - Widzę, że ty nie bardzo chcesz. - Czy ty myślisz, że trzeba mieć jakieś specjalne papiery na szczęście? Upoważnienia? Od kogo? Tylko od siebie możemy tego zażądać. Nie słyszysz tego, co mówię. Zadzwoń, jak się zastanowisz, czego chcesz, ale ja ci upoważnienia na szczęście nie wystawię. Ja jestem gotów zaryzykować, ty chcesz mieć pewność. I na tym polega różnica między nami." Upoważnienie do szczęścia - Katarzyna Grochola |
|
|
|
|
#999 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) i dodam swoje, które mnie urzekły :" Ile w tym było ciekawości, ile chęci przekonania się, o co w tym wszyskim chodzi, ile pragnienia, by mieć to już z głowy i nie uchodzić za głupią mniszkę, za kogoś, kogo nikt nie chce - nie wiedziała. Trudno było precyzyjnie rodzielić te wszystkie przyczyny. Splatały się w jeden nierozerwalny węzeł. Seks - przyjemne, tylko trochę boli - tak o tym teraz myślała. Niestety wciąż nie znała odpowiedzi na pytanie : Czy to jest miłość?" " Jestem kobietą. Moja wrażliwość powodowała, że nie umiałam sobie bez ciebie znaleźć miejsca. Jak to jest, kiedy stajesz się na chwilę czyimś kosmosem? Kiedy do szczęścia, do życia, potrzebuje tylko ciebie?" " Żyła bowiem, jak większość ludzi, w mylnym przekonaniu, że szczęście przychodzi z zewnątrz, jest wynikiem cierpliwego czekania oraz jakiegoś bliżej nieokreślonego splotu przypadkowych okoliczności. Że jest rezultatem posiadania farta" " Żyj dniem dzisiejszym, nie wiecznością, to pozwoli Ci uniknąć rozczarowań" " Może wciąż cię kocham na swój pokrętny sposób. Męczyłam sie z tym strasznie, bo ciebie nigdy nie było. Pragnęłam być przy tobie, pragnęłam z tobą rozmawiać, trzymać cię za rękę, spędzać z tobą czas, ale wokół miałam tylko pustkę, którą zapełniałam własną wyobraźnią, moimi chorymi myślami"
|
|
|
|
#1000 |
|
Raczkowanie
|
"Zawsze był tylko wagabundą, włóczęgą, rycerzem drogi, nieudacznikiem. Wolnym duchem, który wiele razy jadąc nocą w wagonie towarowym, widział spadające gwiazdy. Jego pojęcie o tym, jak się wiedzie krajowi, określała wielkość niedopałków, które zbierał z chodników. Oddychał świeżym powietrzem w drodze z Alabamy do Oregonu. Naoglądał się rozmaitości, wyprawiał różne rzeczy, nie należał do nikogo. Ot, jeszcze jeden włóczęga, jeszcze jeden pijak. On jednak, Smokey Jim Phillips, wieczny nieudacznik, kochał jedną jedyną kobietę i był jej wierny przez całe życie. To prawda, że spał z wieloma żałosnymi kobietami w marnych hotelikach, w lesie, na dworcach, żadnej jednak nie potrafił pokochać. Dla niego istniała tylko ta jedna. Pokochał ją w chwili, gdy zobaczył ją w kawiarni, w tej kwiecistej sukience z organdyny, i nigdy nie przestał kochać. Kochał ją, gdy było mu niedobrze, gdy rzygał w uliczce za jakimś barem albo leżał na wpół żywy w domu noclegowym, otoczony ludźmi z otwartymi ranami i w alkoholowym delirium, wrzeszczącymi
i walczącymi z wyimaginowanymi owadami czy szczurami. Kochał ją podczas tych nocy, gdy dopadał go ulewny, mroźny, zimowy deszcz, a on miał na sobie tylko cienki kapelusz i skórzane buty, mokre i stwardniałe jak stal. Albo wtedy, gdy wylądował w szpitalu dla weteranów i stracił płuco, albo kiedy pies rozszarpał mu pół nogi lub gdy siedział w Wigilię w Armii Zbawienia w San Francisco, a obcy ludzie klepali go po ramieniu, częstując wyschniętym indykiem i papierosami. Kochał ją każdej nocy, leżąc w łóżku w misji, na cienkim materacu z jakiegoś zamkniętego szpitala, patrząc, jak miga zielony neon z napisem JEZUS ZBAWIA i słuchając pijackich wrzasków na dole i odgłosów tłuczonego szkła. W takich złych chwilach zawsze zamykał oczy, wracał do kawiarni i widział ją, jak się do niego uśmiecha (...) Nigdy jej nie dotknął, nie licząc uściśnięcia dłoni. Nigdy jej nie pocałował i nie przytulił, lecz zawsze był jej wierny. Potrafiłby dla niej zabić. Była z tych kobiet, dla których się zabija. Na myśl o tym, że ktoś lub coś mogłoby ją skrzywdzić, robiło mu się niedobrze." Fannie Flagg Smażone zielone pomidory |
|
|
|
|
#1001 |
|
Zakorzenienie
|
,,Właściwie nic nie wiemy,tak samo jak drzewo, ale wiecznie szukamy w nieustannej męce czegoś, co wiatr po drogach nieznanych rozwiewa,aż padniemy na ziemię, by nie powstań więcej..."
,,Dla miłości ludzie są zdolni zabijać, umierać, toczyć wojny.Dla niej mogą żebrać, pożyczać i kraść, porzucić obiecującą karierę, byle ja zatrzymać, byle na nią zasłużyć" ,,Przeszłość nie odpływa z rzeka czasu!Ona istnieje równolegle z teraźniejszością za niewidzialna kurtyną, którą ktoś dla mnie uniósł, abym bez poczucia miejsca i czasu wędrowała sobie niby amfiladą po własnym życiu..." ,,W samotności człowiek o wiele uważniej wsłuchuje się w siebie, niż w większym towarzystwie.Piekło moich maniaklnych myśli i wściekłości szalejące w moim wnętrzu doprowadziło mnie do obłędu..." "Żegnaj Jaśmino" a tak poza tym to książka jest warta przeczytania i bardzo serdecznie do tego wszystkich zachęcam ![]() |
|
|
|
|
#1002 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój cytat: "(...) bo autor każdy wzoruje z dzieła bożego, a w bożych tworach sens moralny jest w najdrobniejszym kamyczku. Chodzi tylko o to, żeby kamyczek przemówił, a człowiek zrozumiał." "Chata za wsią" Józef Ignacy Kraszewski
|
|
|
#1003 |
|
Raczkowanie
|
- Śnisz.
- I co z tego. Co złego w snach? - Nic... kiedy śpisz. Graham Masterton "Dziecko Ciemności" Wspaniały pisarz nie ma książki,której chyba nie przyczytałam jego autorstwa jeśli chodzi o tematykę horror. Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. Jonatham Carroll "Poza Ciszą". Masz w sobie Boga ale nigdy nim nie będzisz...
|
|
|
|
|
#1004 |
|
Raczkowanie
|
"Rzadko człowiek, postawiony szczęśliwym losem na wygodniejszym stanowisku, chce zwrócić oko na to, co się niżej niego dzieje; (...). Często wejrzenie takie sprowadziłoby łzę, przypominałoby ciężkie do spełnienia, a konieczne obowiązki; wolimy więc wędrować dalej z głową wzniesioną ku marzeniom lub odwróconą ku sobie, a co pod nogami - mijamy."
"Chata za wsią" Józef Ignacy Kraszewski
|
|
#1005 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
przepraszam, że dodaję ten cytat jako odpowiedź, ale nie wiem jeszcze, jak mogę je dodawać, podoba mi się cytat z książki pt. "Gra Anioła", autorem jest Carlos Ruiz Zafón
" Zawiść jest religią przeciętniaków, kreatur po których zostają jedynie żałosne próby pomniejszania zasług innych i wykluczania, albo, jeśli jest to możliwe, zniszczenia tych, którzy samym swoim istnieniem i byciem tym kim są, obnażają ubóstwo ich ducha, umysłu i charakteru. Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, bo nie do nich należeć będzie jego dusza" może komuś się też spodoba
|
|
|
|
|
#1006 |
|
Zakorzenienie
|
"Mose Achtenstein mógł zmienić historię świata. Ale nie zmienił. I do dzisiaj jest z tego dumny.
Pewnego ciepłego, majowego popołudnia, 1894 r. Mose Achtenstein wybrał się rowerem na ryby. Jadąc scieżką wzdłuż skarpy przy brzegu rzeki Inn, zauważył nagle małego chłopca, który tonął, porwany przez prąd rzeki. Bez chwili namysłu zatrzymał się, zbiegł na brzeg i wskoczył do wody. Gdy chłopiec doszedł do siebie, okazało się, że nazywa się Adolf Hitler. Zawiózł go na ramie roweru do domu Hitlerów. Może to tylko przewrotny i szyderczy żart jakiegoś eksperypentującego losem świata Boga zawiódł Mose nad rzekę Inn we właściwym momencie, w maju 1894r. Żyd ocala życie Adolfa Hitlera - to może być tylko wyrafinowana kpina z przeznaczenia. Ale to wcale nie była kpina. To była i jest absolutna prawda." |
|
|
|
|
#1007 |
|
Raczkowanie
|
Piekny watek, chetnie tu zagladam
![]() Przepraszam jesli sie powtarzaja: No i niestety nie mam polskich znakow, mam nadzieje ze da sie przeczytac Sa chwile dla ktorych warto zyc, ludzi ktorych warto poznawac. Czasami nie robimy tergo co chemy by inni nie dowiedzieli sie, ze chcemy to zrobic. Usta zamykaja sie wtedy, gdy maja do powiedzenia cos waznego. I to czym jestesmy dla ludzi jest wazniejsze niz to czym jestesmy we wlasnych oczach. Drugi czlowiek jest nam potrzebny - wlasnie dlatego ze jest inny. Im bardziej inny, tym bardziej ciekawy, a tymczasem to innos wlasnie najbardziej dzis ludzi odpycha i straszt. Boje sie jej tak, ze wciaz na nowo sie odgradzaja i opatruja etykietkami (Paulo Coelho) Cale zycie czekamy na nadzwyczajnego czlowieka zamiast zwyczajnych ludzi zmieniac w nadzwyczajnych. Przyszlosc zaczyna sie dzisiaj, nie jutro (Jan Pawel II) Zwroc twarz ku sloncu, a cien zostaw w tyle. Nie boj sie cieni. One oznaczaja ze gdzies znajduje sie swiatlo. Mozna przyciagnac wzrokiem, lecz zatrzymac charakterem. Klamstwem mozna niekiedy zajsc daleko, ale nie mozna wrocic. Czasami to przed czym uciekasz, jedt tym czego szukasz. Mierzy sie ponad cel, by trafic do celu. Dzis jest piwerszy dzien reszty twojego zycia. Kiedy ktos mowi Ci, ze niechce od Ciebie niczego to znaczy ze kiedys chcial wszystkiego. No mam nadzieje ze sie podobaly, cytaty uwielbiam czytac i kolekcjonowac
|
|
#1008 |
|
Raczkowanie
|
Hmmmm sorry za post pod postem ale cicho tu jakos..
moze jeszcze pare dodam... A wiesz kiedy wydaje Ci sie, ze cos poszklo nie tak to zastanawiasz sie czy Bog sie nie pomylil. Byc moze cos co sie mialo zdarzyc nigdy sie nie zdarzylo? Najciekawsze pytania wciaz pozostaja pytaniami. Kryja w sobie tajemnice. Do kazdej odpowiedzi trzeba dodad 'byc moze'. Tylko na nieciekawe pytania mozna udzielac ostatecznych odpowiedzi. Zawsze ulega sie urokowi tajemnicy. Maly Ksiaze Friendship- isn't about who you have known the longest, who came first and who cares the most - its all about who came and never left. Mowienie ludziom ze umieraja pozwala zobaczyc co jest dla nich najwazniejsze. Dowiadujecie sie na czym im zalezy. Za co sa gotowi umrzec za co klamac. House MD Nic sie nie stalo, bedzie zyc - powiedzial rozum, reperujac serce. Wiesz dlaczego upadamy? Zebysmy mogli sie podniesc. Batman Aby byc niezastapionym, trzeba byc odmiennym. Coco Chanel Sa tylko two sposoby na zycie. Albo sie wierzy ze nic nie jest cudem, albo wierzy sie ze cudem jest wszystko. Mam nadzieje ze te tez sie podobaly
|
|
#1009 |
|
Rozeznanie
|
Paulo Coelho "Piąta góra":
"Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." "Gdy zaczyna dziać się nieuniknione, strach znika, staje się bezsensowny. Zostaje nam wtedy tylko nadzieja, że podjęliśmy właściwą decyzję." "Pamiętaj o rzeczach dobrych, których dokonałeś. One dodadzą ci odwagi." "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie." Jerzy Pilch "Pod mocnym aniołem" : "W końcu nie jest wielkim sekretem ani literackim, ani egzystencjalnym fakt, iż mówić umieją wszyscy, natomiast zapisać swe mówienie mało kto potrafi." "Po co się budzić, skoro na jawie jest jeszcze gorzej? Jawa jest jednym wielkim powodem do picia." "Słowo musi przeczyć nałogowi. Kłamstwo w plemieniu deliryków jest honorem - prawda wpierw jest nietaktem, później zniewagą, na końcu rozpaczą. Jeśli prawdziwie pijesz, musisz wszem wobec ogłaszać, że nie pijesz, jeśli przyznajesz się, że pijesz, to znaczy, że nie pijesz prawdziwie."
|
|
#1010 |
|
Przyczajenie
|
"W rzeczywistości po każdym zabójstwie podejrzenie pada na
zamordowanego. Machina kamorry działa perfekcyjnie. Nie popełnia błędów. Karze precyzyjnie. Przyjmując takie założenie, daje się wiarę klanowi, a nie rodzinie, nie kolegom, którzy od dawna znali ofiarę, nie jej nieskazitelnej biografii. Machina kamorry miażdży ludzi bez winy, wciąga ich na listę strat ubocznych lub domniemanych winowajców." "Najważniejsze, to siać jak najwięcej bólu, tragedii i strachu. Najważniejsze, to pokazać bezwzględną siłę, nienaruszalne panowanie, władzę prawdziwą i absolutną, władzę, której nikt nie może się przeciwstawić. Aż wszyscy nauczą się myśleć tak samo jak ci, którzy ją posiadają i będą się strzec, by jakimś gestem lub słowem nie narazić się na ich gniew. I będą zachowywać się ostrożnie, mieć się na baczności, będą milczeć, uważać, żeby ochronić własne życie, żeby nie dotknąć przewodów pod wysokim napięciem." "Walka z kamorrą staje się walką o życie, jak gdyby egzystencja sama w sobie - potrawy, które jesz, usta, które całujesz, muzyka, jakiej słuchasz, książki, które czytasz - nie mogła nadać sensu twemu istnieniu, a pomagała tylko w przetrwaniu. Jeżeli więc decydujesz się na to, żeby wiedzieć, robisz to nie z powodu twojego zaangażowania społecznego, a tylko dlatego, że wiedzieć i rozumieć to konieczność. Jedyna możliwość, by uważać się za ludzi zasługujących na to, by chodzić po ziemi." Roberto Silvano - Gomorra - dla lubiących mafijne porachunki. Polecam!
W dziewięciu na dziesięć rozmów nie jestem sobą, masz więc dziesięć procent szans trafienia na właściwą mnie. Edytowane przez _szatynka_ Czas edycji: 2010-03-16 o 11:56 |
|
|
|
|
#1011 |
|
Przyczajenie
|
Jeżeli mnie kochasz, przyjmiesz mnie oszpeconego, kalekiego, starego, chorego, pod warunkiem jednak, że będę sobą. Jeżeli mnie kochasz, pragniesz mnie, a nie tylko mojego odbicia. Jeżeli mnie kochasz...
Éric-Emmanuel Schmitt ,,Małe zbrodnie małżeńskie'' Pewnego razu widziałam, jak piorun strzelił w drzewo. Widzi pan, ja też kiedyś byłam takim drzewem. Nadchodzi taki moment, w którym płoniemy, spalamy się. To bardzo intensywne uczucie. gdy się skończy zostaje już tylko popiół. Éric-Emmanuel Schmitt ,,Marzycielka z Ostendy'' Ciągle ma ten nieco zagubiony wygląd, to zadziwienie dziecka, które nie bardzo pojmuje świat. Éric-Emmanuel Schmitt ,,Odette i inne historie miłosne''
|
|
#1012 |
|
Raczkowanie
|
"Jest w człowieku siła, na której rzadko kto się poznał, rzadko kto użyć jej umiał; siła czarodziejska, która dokazuje cudów, która podbija pod swą władzę wszystko, co ją otacza, pęta żywioły przeciwne, walczy zwycięsko z czasem, przestrzenią, zniszczeniem, której potęgą wznoszą się dzieła olbrzymie, stają się cuda niepojęte. Tą siłą jest wola."
"Chata za wsią" Józef Ignacy Kraszewski"
|
|
#1013 |
|
Raczkowanie
|
Inteligenty wszystko zauwaza. Glupi wszystko komentuje.
- Cóż, przyznam się, że postanowiłem iść za tobą i zobaczyć to z bliska. - Jeżeli szedłeś za mną, to dlaczego byłeś tu przede mną? - Szedłem za tobą... bardzo szybko. Woody Allen Nie to co juz wiemy, lecz to co chcemy wiedziec swiadczy o naszej madrosci. Milosc tylko wtedy nie zada niczego, kiedy wierzy ze posiada wszystko. -Czego krzyczys, co noga? Temtemu glowe urwalo i nie krzyczy - Jozef Pilsudzki Czas nie ma poczatku ani konca, ma tylko srodek w ktorym wypadalo nam zyc. Ten ktory wraca, jest zawsze kims innym niz ten ktory odszedl. Szpitalny korytarz to parszywe miejsce. Przedsionek piekla gdzie mozna tylko pokornie czekac na werdykt. Przyszlosc ma kazdy poki zyje.
|
|
#1014 |
|
Raczkowanie
|
"Czyż nie każda chwila w życiu naszym ostatnia? Choć o tym zapominamy, w każdej z nich obsypuje się jakaś cegła z tej ruiny, którą zowiemy życiem."
"Są chwile w życiu, w których spotęgowuje się człowiek i widzi więcej, i więcej czuje, i więcej może niż zwykle." Józef Ignacy Kraszewski "Chata za wsią"
|
|
#1015 |
|
Raczkowanie
|
Gdy zakochują się o jedną obietnicę za późno.
Nikt nie obiecywał, że raj jest tani. Twój ojciec jest jednym z mężczyzn przez których płakałam najczęściej i zarazem jedynym do którego nie mam o to żalu. Żeby zauważyć swoje osamotnienie, trzeba mieć na to czas. Wiosną podarował mi go ten, który miał być jak wieczność. Przeminął zanim zdążył nadejść lato. Nie można lepiej się zemścić niż zupełnie wymazać go z pamięci. Odchodziła w zamierzonym pośpiechu. Wymyśliła sobie, że tak będzie mniej boleć. Albo jeśli nie mniej to przynajmniej krócej. "Molekuły uczuć' J.L.Wiśniewski
|
|
#1016 |
|
Wtajemniczenie
|
"Barwność tego wszystkiego jest niesłychana, barwność polska w życiorysach, barwność ich literatury. To jest genialne! Jeżeli Polak nie kąpie się w tym, to de facto nie rozumie, czym tak naprawdę jest nasza kultura, która jest wielorasowa, wielojęzyczna, wieloreligijna, jest totalną odwrotnością tego, co mamy w tej chwili."
(o polskim romantyzmie) "Kicz, gdy jest w szlachetnej sprawie - jest fajnym kiczem. Ale co to jest szlachetna sprawa? Chodzi o to, żeby nie ogłupiać człowieka. Jeżeli kicz ma ogłupić tego, kto to ogląda, to jest nieszlachetnym kiczem." "Jak Teleszyński wyciąga pistolet, a ten pistolet jest zawinięty w szmatę, bo do łba mu nie przyszło, że trzeba go rozwinąć i zębami musi węzeł rozszarpać, bo go nie nauczyli, to właśnie jest romantyczne. Dla mnie to jest romantyczne, choć stokrotek nie ma na tej klatce schodowej." (o filmie Trzecia część nocy) "Wszystkie moje filmy są nakręcone szerokimi obiektywami, bo ja szeroko widzę." "Mnie przede wszystkim uderzyło to, że francuskie filmy są filmami gadających głów. Aktorzy przeważnie przy stole siedzą, jedzą i mówią. W bliższych nam czasach to już bardziej leżą w łóżku, się dupczą, po czym mówią, albo przedtem mówią, czyli seks i stół, a w międzyczasie jest rozmowa. Zawsze jakieś pieprzenie o niczym." "Co to znaczy prawdziwsze? Bo znowu się pokłócimy. "Prawda" to jest takie pismo, co założył Lenin. Więc co znaczy prawda?" "Ja tak samo wolę filmy, które gwałtownie posuwają sztukę filmową do przodu, ale nie krzyczą o tym, że ją posuwają, tylko nagle coś się dzieje i my musimy dopiero głęboko się zastanowić, co takiego się stało, że nagle się wszystko zmieniło." "(...) dobro też może być przerażające. Wspaniale to opisał Dostojewski w Idiocie. Pojawia się tam chrystusowa postać człowieka absolutnie dobrego i niewinnego, który wywołuje taką burzę nieszczęść, jak Chrystus. Chrystus zrobił to samo. Sam powiedział, że co on przynosi światu? PK: Miecz. I przyniósł." "Jeżeli pan spojrzy, jak jeszcze dzisiaj wciąż w Kenii plemię byle jakie tańczy wieczorem wokół ogniska, jak najstarszy we wsi opowiada historie, co ludzie przeżywają przy tym, jak silnie partycypują, jak ruch jest dla nich naturalny, jak wejście w trans jest dla nich naturalne, jak ta cała radocha z bycia i pokazywania siebie jest dla nich naturalna, jak malują sobie ciała, żeby być piękniejsi, to pan zrozumie, jak wycofaliśmy się, jakiego dokonaliśmy regresu, ubierając się higienicznie, myjąc, czesząc z przedziałkiem, wkładając mundurki i zachowując się mundurowo, wszyscy tak samo. I dlatego im głupsze jest społeczeństwo, tym bardziej zatłuką kamieniami innego. Jak ktoś jest inny, to go w końcu zabiją. Ale ta inność każdego, służąca do wyrażania czegoś, co jest nieracjonalne zupełnie, ale jest w każdym razie bardzo, bardzo płodne i radosne, to jest esencja aktorstwa, to właśnie jest aktorstwo." "Moje filmy są takim raportem mniejszości, żeby użyć tytułu amerykańskiego filmu. To jest raport z życia mniejszości, a nie raport z życia większości. Ta większość - aczkolwiek często wygodna w swojej wytrwałości, w tym przywiązaniu do pewnych racji, tradycji - nic nie znaczy dla myślenia w ogóle. Ona jest być może przydatna dla zastanowienia się nad tym, gdzie leży moralność, gdzie leży etyka, jak się trzeba zachowywać na co dzień. Być może." Piotr Kletowski, Piotr Marecki ŻUŁAWSKI [wywiad-rzeka] Edytowane przez Anuschka Czas edycji: 2010-03-26 o 17:55 |
|
|
|
|
#1017 |
|
Raczkowanie
|
witam. nowa jestem ale od jakiegoś czasu śledzę już Wasz wątek i postanowiłam dołączyć.
![]() "Nawet u ludzi dojrzałych miłość jest uczuciem pozbawionym jakiejkolwiek logiki przyczynowej. Można kogoś znać od dawna, aż nagle przychodzi chwila, niczym nie różniąca się od wielu pozostałych, na przykład w odpowiedzi na pytanie ktoś podnosi brwi i patrzy na ciebie z uśmiechem i to wystarcza, padasz raniony strzałą. Od tej chwili już nie jesteś panem siebie, wszedłeś na ruchome schody, i chociaż stoisz, one niosą cię w określonym kierunku." "Dorosnąć" - Zofia Chądzyńska |
|
|
|
|
#1018 |
|
Rozeznanie
|
"To straszne, kiedy mężczyzna wie, co kobiety naprawdę myślą i o czym naprawdę ze sobą mówią. Kobieta czuje się jak rozebrana w jego obecności. Mężczyźni nie mogli takich rzeczy wiedzieć od przyzwoitych kobiet. Scarlett była oburzona, że Rett odczytał jej myśli. Lubiła wierzyć, że stanowi dla mężczyzn zagadkę, a dla Retta była przezroczysta jak szkło." Przeminęło z wiatrem
|
|
|
|
|
#1019 |
|
Raczkowanie
|
"- A od tej pory...- zaczęła i przerwała.
- Od tej pory... jeżeli mówisz o stronie uczuciowej - nic. Nic nie miałem już do dania. Wtedy usłyszałem bardzo ciche, niemal wymruczane pod nosem: - ...mnie by wystarczyło i to..." (Dorosnąć - Zofia Chądzyńska) |
|
|
|
|
#1020 |
|
Przyczajenie
|
''****a jasna, jak bardzo, jak bardzo, ale to jak bardzo, jak katastrofalnie bardzo chcę się z nią teraz kochać. ”
Jakub Żulczyk, 'Zrób mi jakąś krzywdę'
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

->70,8-> 69.4 ->68.1->67,5
wystarczy Marzena 

) i dodam swoje, które mnie urzekły :