Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusie 2009 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 12:37   #4621
Tun1a
Wtajemniczenie

Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi

Monix ja daje jajecznicę 2 albo 3razy w tygodniu. Na wagonikach chlebkowych. (teraz nie wiem jak bedę podawać, ale o tym niżej )
Jak sie robi zupe porową?
Zęby Olci: stan nadal 1 Pani doktor dzisiaj oglądała i nie potrafiła powiedzieć które idą, bo wszystkie idą na raz

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
monix - Kubek też często śpi jak jedziemy autobusem o avatarkach dwa razy napisałaś

dzień dobry
jadę dzisiaj do mamy...
WIdocznie tak jej sie podobają

Sandra na pierwsze śniadanie po obudzeniu daje kleik. Ubieram Olę kłade w nogach micha (michu jest mojego wzrostu prawie) i daje jej butle. Ona se pije a ja robie sobie jedzenie.
Na drugie śniadanie dostawała wagoniki chlebowe z szyneczką, albo z jajecznicą, albo paróweczkę, albo mięsko jakieś.
A na wyspie sieję marchewy giganty! Zresztą prawie wszystkie próbowały i chyba nie zaszkodziły

TŻ- towarzysz życia (jak ja nie lubie tego określenia)

Czorno za czasów jak ja pracowałam (ale nie na zlecenie) to upierniczali z wypłaty 21% na pierdy (podatki Zusy itd.)

U mnie też pralka codziennie chodzi, czasami częściej. Ostanio jak Olas zapawiowała łóżeczko, naszą kapę, pół łazienki (prania co się suszyło nie ominęła) to nie wiem gdzie to mam wszystko wieszać

CDN.
Stary 2010-03-02, 12:40   #4622
zanka205
Zakorzenienie

Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi

dziś na obiad roladki schabowe z ziemniaczkami
dziecko jeszcze śpi (pewnie zaraz wstanie skoro Wam to napisałam)
ja odpoczywam, bo na obiad wszystko przygotowane, o odpowiedniej porze tylko ziemniaki wstawię i roladki do piekarnika włożę

a pro po wakacji, chcialabym gdzieś pojechać, na jakiś tydzień, tylko z mężem i Filipem, obojętne czy w góry czy nad morze, ale nie wiem jak będzie z kasą
teraz czekamy na zwrot z US bo wczoraj złożyliśmy PITa
no ale z kasy ze zwrotu na pewno nic nie zostanie do wakacji

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

i wstał

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 12:46   #4623
Tun1a
Wtajemniczenie

na początku. Właśnie dziecko jakieś mi się pod drzwiami drze. Jak Olę obudzi pójdę dać w twarz.... rodzicowi.

Witajcie!
Noc koszmarna. Jak pisałam wszystkie zęby idą. Nie pisze ile razy się budziłam, bo chyba tylko z godzinę spałam. Czopki, maści noszenie, spanie 10 min. na rękach i inne atrakcje...... Nadal się żaden ząb nie pojawił, więc dzisiaj powtórka z rozrywki
Pani gastrolog stwierdziła, że to jest nietolerancja glutenu. Uważam że diagnoza jest postawiona pochopnie i na wyrost, ale ja zawsze mam swoje "uważam". Wykluczę gluten. Nie wiem czym zastąpię wagoniki chlebowe (bo to je, czasami tylko to je) bo niby pani doktor mówiła że wszędzie można dostać chlebki kukurydziane ale ja szukałam koło mnie i
Ola waży 8,01 (ważyła mies. temu 8,5) mierzy 78 cm.

Skoro nikt mi nie współczuje. Tzn. Oli, to idę robić obiad

Edytowane przez Tun1a
Czas edycji: 2010-03-02 o 13:16
Tun1a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 13:18   #4624
anya_krk
Zakorzenienie

GG do anya_krk Wyślij wiadomość przez MSN do anya_krk

Cytat:
Napisane przez Tun1a Pokaż wiadomość
Monix ja daje jajecznicę 2 albo 3razy w tygodniu. Na wagonikach chlebkowych. (teraz nie wiem jak bedę podawać, ale o tym niżej )
Jak sie robi zupe porową?
Zęby Olci: stan nadal 1 Pani doktor dzisiaj oglądała i nie potrafiła powiedzieć które idą, bo wszystkie idą na raz

WIdocznie tak jej sie podobają

Sandra na pierwsze śniadanie po obudzeniu daje kleik. Ubieram Olę kłade w nogach micha (michu jest mojego wzrostu prawie) i daje jej butle. Ona se pije a ja robie sobie jedzenie.
Na drugie śniadanie dostawała wagoniki chlebowe z szyneczką, albo z jajecznicą, albo paróweczkę, albo mięsko jakieś.
A na wyspie sieję marchewy giganty! Zresztą prawie wszystkie próbowały i chyba nie zaszkodziły

TŻ- towarzysz życia (jak ja nie lubie tego określenia)

Czorno za czasów jak ja pracowałam (ale nie na zlecenie) to upierniczali z wypłaty 21% na pierdy (podatki Zusy itd.)

U mnie też pralka codziennie chodzi, czasami częściej. Ostanio jak Olas zapawiowała łóżeczko, naszą kapę, pół łazienki (prania co się suszyło nie ominęła) to nie wiem gdzie to mam wszystko wieszać

CDN.
no to wyjdą też wszystkie i bedziesz mieć spokój
mi też to tż działa na nerwy
Ja piorę raz na tydzień, bo częściej nie udaje mi się chłopa na strych wygonić wiesza na zmiany: tzn. wiesza mokre i ściąga suche ale mam sąsiadkę co jeszcze dłużej trzyma pranie na strychu
Cytat:
na początku. Właśnie dziecko jakieś mi się pod drzwiami drze. Jak Olę obudzi pójdę dać w twarz.... rodzicowi.

Witajcie!
Noc koszmarna. Jak pisałam wszystkie zęby idą. Nie pisze ile razy się budziłam, bo chyba tylko z godzinę spałam. Czopki, maści noszenie, spanie 10 min. na rękach i inne atrakcje...... Nadal się żaden ząb nie pojawił, więc dzisiaj powtórka z rozrywki
Pani gastrolog stwierdziła, że to jest nietolerancja glutenu. Uważam że diagnoza jest postawiona pochopnie i na wyrost, ale ja zawsze mam swoje "uważam". Wykluczę gluten. Nie wiem czym zastąpię wagoniki chlebowe (bo to je, czasami tylko to je) bo niby pani doktor mówiła że wszędzie można dostać chlebki kukurydziane ale ja szukałam koło mnie i
Ola waży 8,01 (ważyła mies. temu 8,5) mierzy 78 cm.

w almie widziałam chleb bezglutenowy.

walnelam juz 3 kawy a dalej sie czuje jakbym zadnej nie wypila. spotkalam na spacerze kolezanke z liceum. Rodzi w czerwcu. Jutro mamy isc na spacer jak bedzie pogoda (pewnie nie bedzie). Dzizyssss facet remontuje mieszkanie na parterze a u mnie w domu smierdzi farba a ja mieszkam na 5.
Stary 2010-03-02, 13:25   #4625
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Tun1a a chrupki chlebek kukurydziany? Jakaś Wasa albo Sonko? Biedna Olcia z tymi ząbkami. Pociesz się, że mam też jazdę. Bartkowi wczoraj w paszczę zaglądałam, żeby rankę oblookać a tam czwórki górne prześwitują już prawie Czyli teraz zęby będą szły non-stop.

Wieje jak nie wiem co.

Wczoraj Bartka uczyłam samego zasypiać i Jęki, płacze i nabijanie się z matki. Ale dziś sam zasnął i śpi już ponad godzinę. Czyli zaraz wstanie jak tylko posta wyślę

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 13:42   #4626
anya_krk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jo@n@ Pokaż wiadomość
Tun1a a chrupki chlebek kukurydziany? Jakaś Wasa albo Sonko? Biedna Olcia z tymi ząbkami. Pociesz się, że mam też jazdę. Bartkowi wczoraj w paszczę zaglądałam, żeby rankę oblookać a tam czwórki górne prześwitują już prawie Czyli teraz zęby będą szły non-stop.

Wieje jak nie wiem co.

Wczoraj Bartka uczyłam samego zasypiać i Jęki, płacze i nabijanie się z matki. Ale dziś sam zasnął i śpi już ponad godzinę. Czyli zaraz wstanie jak tylko posta wyślę
a to nieladnie sie z mamy nabijac
kurcze ja tez dzisiaj widzialam czworke, tylko ze na dole i nie wiem czy to mozliwe? bo na dole ma tylko dwie jedynki. Moze mi sie wydawalo? a drugi raz zajrzec w paszcze to moze mi sie uda za 3 tygodnie, tak latwo mi to idzie
Stary 2010-03-02, 14:04   #4627
Tun1a
Wtajemniczenie

A mi sie od wczoraj wydaje, ze widze 2 jedynke na dole, ale Małż nie widzi. Zaglądanie w paszcze jest możliwe tylko przy gilgotaniu a wtedy wszystko się trzęsie i obraz się rozmazuje
Stary 2010-03-02, 14:39   #4628
Sandra89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość
witam
póki Kaja śpi i nie ma mojej koleżanki która już niedługo urodzi CC 3 synka i mówi że jeśli lekarze nie zabronią to urodzi jeszcze "ile Bóg da"

Monixo
plamy suchotki wyglądają w "posunietym stadium" prawie jak liszaje takie plamki okrągłe suche jakby sie skórka na nich łuszczy, poznaje się diabelstwo od razu

W sprawie szczepionek poczytałam i wiem że ja brałam 6w1 i teraz 26 marca Kaja kończy roczek a ja mam się 30 marca zgłosić na świnkę różyczkę odrę za darmo a za jakiś czas na dawkę przypominającą 6w1 i zapłacę za to 250 zł jakoś.
i narazie tyle szczepień
tak mnie uprzedziła pani jak byłam szczepić ostatnią porcją 6w1

Kaja
mi dorośleje chyba dwie noce z rzędu pospała po 4-5 godzin no a potem standardowo co 1-1,5-2 godz. pobudka
ale to i tak cud że umie pospać tak długo

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Monixo
Kaja jeździ w spacerówce już!!! Jakoś będzie z 5 dni
dorosła już

mnie się te kalkulatory nie sprawdzają, zawsze inną pensję dostaje niż one wyliczają

ps. ponawiam pytanie
czy ktoś chce Azalię bo mam do "oddania"
A ile to oddanie kosztuje?

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

Przytuliłam Nikosia i w szoku byłam co on taki gorący a on ma 38,2* gorączki

żadnych więcej oznak jakiejkolwiek choroby, może ząb, dałam syrop i idę mierzyć gorączkę.

Sandra89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 14:46   #4629
mati393
Rozeznanie

Co robicie na roczek, tzn chodzi mi o menu. Czy zapraszacie tylko na tort ciasto kawe, czy robicie tez poczestunek (kolacje). Ja chce zrobic kolacje tylko, ze nie mam pomyslu co podac goscia. Jakies pomysly??
Za 15 min uciekam do domku
mati393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 15:12   #4630
anya_krk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mati393 Pokaż wiadomość
Co robicie na roczek, tzn chodzi mi o menu. Czy zapraszacie tylko na tort ciasto kawe, czy robicie tez poczestunek (kolacje). Ja chce zrobic kolacje tylko, ze nie mam pomyslu co podac goscia. Jakies pomysly??
Za 15 min uciekam do domku
Ja planuję tylko na słodko, ale co wyjdzie zobaczymy

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Sandra oby to ząbek

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

aha testowanie metody: malo/mniej snu w dzien=przespana noc zadziałało. Tylko Klaudia nie była wczoraj zachwycona zbytniotym że ja matka obudziła i odwdzięczyła się YYYY YYYYYYYYY YYYYY do samego wieczora, ponadto zażądała pójścia do łóżka przed 20 w związku z czym o 20.20 już spała. Wprawdzie do 5.20 (z maluteńką przerwą koło 23). Od 5.20 do mniej więcej 6 wisiała na piersi a potem wstała na amen . Ciekawe ile tak w ogóle jest prawdy w tej teorii?
Stary 2010-03-02, 16:23   #4631
monix0
Zakorzenienie

Alkamor ślicznie wyglądacie na zdjęciu
Jaguś rok temu to czekałaś ze mną na Korcie, a nie z Jarkiem
Cassie ja też chce zaproszenie na nk no i chce te zdjęcia zobaczyc co zaszokowały wszytskich
Buziak najlepsza to jest tikurilla, malowaliśmy 6 lat temu nią kuchnie i jak się ściany umyje to są jak "nowe", nie blakie i ma taki fajny połysk, ale droga jak cholera . Mnie pierwszy raz oczy piekły przy malowaniu, nie wiem co to się stało, skoro TY malowałaś dekoralem i nic Ci nie było
Cassie za 5 lat córka jeśli mąż ładnie poprosi
Filipek przesłodki, rośnie Wam Zanka jak na drożdzach!
Tuna koniecznie daj znać co z Olcią!Co lekarze powiedzieli…
Jo@n@ 12 h z przerwą na znalezienie smoka?Jak w raju masz!
Sandra oby było ok. jeśli chodzi o gluten!
Alkamor ciasto masz na zbyciu
Buziak fajne te foteliki na rower, pamiętam że moja chrześnica w takim jeździła.
Anya zazdroszcze wakacji
Alkamor życzę Ci przespanej nocki!Moje cycki tez są dziwneL
Spice ja nie karmie już z 1,5 tyg, a jak nacisne cyca to mleko leci…Jak poszło na egzaminie?
Alkamor nie przypominam sobie żeby do Dada te klocki dodawali…. Jeśli chodzi o spanie w 3 to Cie rozumie całkowicie tez tak przeciez miałam!Dzięki za cynk o przepisie
Joasia super, ze macie nowy samochodzik!Anyż w plantexie, mam nadzieje że Dawidowi zasmakujeL…Az się boje przeprowadzac się na wieś do mnie, bo tam podobno tez często awarie prądu są. Gratuluje zgubienia 5,5kg-jak tego dokonałaś?doczytałam, że zmieniłaś nawyki żywieniowe….a tak dokładniej?
Nie wiedziałam, że na ranki dobre jest szare mydło
Cassie 4 godziny ćwiczeń….ło matko!podziwiam! Wcześniej wyczytałam, że 45 min z jakąś kasetą i już się troche napaliłam. Zdrówka dla chłopaków
Tuna chodzi o to,że jak zrobiłam sobie tipsy( krótkie) to nie potrafiłam zapiąć sobie guzika i rozporka spodni, bo ja całe życie obgryzki mam
Mati czyli cos Ala kopiec kreta
Sandra masaz przespana nocka….nie za dobrze Ci?
Alkamor a ten omlet to z czym?Bo jajanka mu nie podeszła jednak…
Joasia no ja wiem, że wczoraj zaniosłaś ale myślałam, że od razu będzie rozowa
Czorno mój kochany osobisty szpiegusku Ja to nie wiem jakim cudem tel się naprawił, na monitor to nie działaL….Mati dobrze mówi z kalkulatoru płac skorzystaj, choc w sumie za 2 tyg to wydaje mi się,że mogą odciąć ok. 300zł
Gabi hm….nie wiem jak liszaj wygląda, ale w wolnej chwili podpatrze na necie Wiem, że rzuciłaś Kajcie w spacerówke i różnicy nie widzisz( prócz wygodniejszym siedzeniem), ale może Kajcia zauważy?
Tuna wagoniki z jajanką, zupa porowa- gotujesz warzywka, smażysz krążki porowe na masełku do miękkości i wrzucasz do zupy, dodajesz jogurcik…przyprawisz i gotowe
Sandra u mnie tez prawie codzinnie pralka chodzi
Tuna oby ząbki się Olci przebiły w końcu! Z chlebkiem kukurydzianym się nie spotkałam….oby to jednak nie była nietolerancja glutenu…biedna Olcia!
TUna, Anya chyba każdemu dziecku ciężko zajrzeć do buzi, szczególnie jak ząbki idą mają wtedy szczękościski
Mati ja robie ciacho i zimna plyte( szynki, sery, pomidor, ogórki, chlebek i 1 lub 2 sałatki)
Sandra ktoś na wizażu mi mówił ostatnio jak Dawidem gorączkował, że temp do 38 może zwiastować ząbka, powyżej już nie
Anya a ja gdzieś czytałam( lata temu chyba) że dziecko wypoczęte lepiej śpi w nocy niż dziecko przetrzymywane….ale wg mnie teorie teoriami, ale kazde dziecko jest inne i do każdego można by zastosowac inna teorie żeby sie sprawdziła

Kupiłam czapeczke Dawidowi- w końcu!

Załączam Wam zdjęcie tego nieszczęsnego uszka( tzn chyba uczulenia) co o tym myślicie?Do jakiego lekarza isc z tym?

Edytowane przez monix0
Czas edycji: 2010-03-02 o 19:02
monix0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 16:49   #4632
Tun1a
Wtajemniczenie

Ja bym z tym uchem poszła do lekarza....
Stary 2010-03-02, 16:54   #4633
monix0
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym z tym uchem poszła do lekarza....
a do jakiego?
bo u pediatry i dermatologa juz bylismy
Stary 2010-03-02, 16:55   #4634
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:
Napisane przez monix0 Pokaż wiadomość
Spice ja nie karmie już z 1,5 tyg, a jak nacisne cyca to mleko leci…Jak poszło na egzaminie?

Załączam Wam zdjęcie tego nieszczęsnego uszka( tzn chyba uczulenia) co o tym myślicie?Do jakiego lekarza isc z tym?
Oj po 1.5 tygodnia leci? hmmm...
Na egzamin wychodze za 1.5 godzinki, dam znac jak poszlo. Aha, w koncu sie nie uczylam, ale jestem dobrej mysli

Oj biedne uszko. Ja bym posmarowala oliwka... to wyglada jak sucha skorka, moze obrarta od czapeczki? Julce po oliwce wszystko schodzi...
A u dermatologa bylas czy u kogo?

Cytat:
Napisane przez mati393 Pokaż wiadomość
Robie przekaski (koreczki, skrzydelka moze itp) i tort i kawule. I sio! do domu!

Cytat:

Witajcie!
Chlebek kukurydziany (wynalazek tutejszy z tego co wiem ) - powinien byc w sklepach ze zdrowa zywnoscia, popatrz czy nie ma w torebkach, do zrobienia w domu.

Cytat:
Napisane przez cassie24 Pokaż wiadomość

I jeszcze jedno pytanie co znaczy Tż??? Nie umiem tego załapać
ja sie po paru miesiacach zapytalam w koncu...

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 16:55   #4635
joasia2512
Rozeznanie

Mati ja zamierzałam zrobić tylko na słodko (jak zawsze będzie dużo ludzi, bo mam dużą rodzinkę) ale "mój pan i władca" stwierdził że jak bedzie pogoda to zrobimy grilka, ma nadzieje że będzie tak pięknie jak w dniu kiedy Filip sie urodził.

Monix na razie czekam na jakąś wiadomość w sprawie pracy i zakuwam na rozmowę. Co do schudnięcia to 2,5 kg schudłam już w szpitalu tam była ostra dieta a teraz praktycznie nie jem smażonego co najwyzej duszone (dziś zgrzeszyłam zjadłam u znajomych placka ziemniaczanego) jeżeli coś muszę podsmażyć to na oliwie z oliwek, ograniczyłam słodycze jem do godziny 19 i jem dużo owoców to chyba wszystko.
Filip 10 kwiecień 2009r godz. 4:44

"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie."

Paulo Coelho
joasia2512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 16:56   #4636
anya_krk
Zakorzenienie

Cytat:
Alkamor ślicznie wyglądacie na zdjęciu
Jaguś rok temu to czekałaś ze mną na Korcie, a nie z Jarkiem
Cassie ja też chce zaproszenie na nk no i chce te zdjęcia zobaczyc co zaszokowały wszytskich
Buziak najlepsza to jest tikurilla, malowaliśmy 6 lat temu nią kuchnie i jak się ściany umyje to są jak "nowe", nie blakie i ma taki fajny połysk, ale droga jak cholera . Mnie pierwszy raz oczy piekły przy malowaniu, nie wiem co to się stało, skoro TY malowałaś dekoralem i nic Ci nie było
Cassie za 5 lat córka jeśli mąż ładnie poprosi
Filipek przesłodki, rośnie Wam Zanka jak na drożdzach!
Tuna koniecznie daj znać co z Olcią!Co lekarze powiedzieli…
Jo@n@ 12 h z przerwą na znalezienie smoka?Jak w raju masz!
Sandra oby było ok. jeśli chodzi o gluten!
Alkamor ciasto masz na zbyciu
Buziak fajne te foteliki na rower, pamiętam że moja chrześnica w takim jeździła.
Anya zazdroszcze wakacji
Alkamor życzę Ci przespanej nocki!Moje cycki tez są dziwneL
Alkamor nie przypominam sobie żeby do Dada te klocki dodawali…. Jeśli chodzi o spanie w 3 to Cie rozumie całkowicie tez tak przeciez miałam!Dzięki za cynk o przepisie
Joasia super, ze macie nowy samochodzik!Anyż w plantexie, mam nadzieje że Dawidowi zasmakujeL…Az się boje przeprowadzac się na wieś do mnie, bo tam podobno tez często awarie prądu są. Gratuluje zgubienia 5,5kg-jak tego dokonałaś?doczytałam, że zmieniłaś nawyki żywieniowe….a tak dokładniej?
Nie wiedziałam, że na ranki dobre jest szare mydło
Cassie 4 godziny ćwiczeń….ło matko!podziwiam! Wcześniej wyczytałam, że 45 min z jakąś kasetą i już się troche napaliłam. Zdrówka dla chłopaków
Tuna chodzi o to,że jak zrobiłam sobie tipsy( krótkie) to nie potrafiłam zapiąć sobie guzika i rozporka spodni, bo ja całe życie obgryzki mam
Mati czyli cos Ala kopiec kreta
Sandra masaz przespana nocka….nie za dobrze Ci?

Alkamor a ten omlet to z czym?Bo jajanka mu nie podeszła jednak…
Joasia no ja wiem, że wczoraj zaniosłaś ale myślałam, że od razu będzie rozowa
Czorno mój kochany osobisty szpiegusku Ja to nie wiem jakim cudem tel się naprawił, na monitor to nie działaL….Mati dobrze mówi z kalkulatoru płac skorzystaj, choc w sumie za 2 tyg to wydaje mi się,że mogą odciąć ok. 300zł
Gabi hm….nie wiem jak liszaj wygląda, ale w wolnej chwili podpatrze na necie Wiem, że rzuciłaś Kajcie w spacerówke i różnicy nie widzisz( prócz wygodniejszym siedzeniem), ale może Kajcia zauważy?
Tuna wagoniki z jajanką, zupa porowa- gotujesz warzywka, smażysz krążki porowe na masełku do miękkości i wrzucasz do zupy, dodajesz jogurcik…przyprawisz i gotowe
Sandra u mnie tez prawie codzinnie pralka chodzi
Tuna oby ząbki się Olci przebiły w końcu! Z chlebkiem kukurydzianym się nie spotkałam….oby to jednak nie była nietolerancja glutenu…biedna Olcia!
TUna, Anya chyba każdemu dziecku ciężko zajrzeć do buzi, szczególnie jak ząbki idą mają wtedy szczękościski
Mati ja robie ciacho i zimna plyte( szynki, sery, pomidor, ogórki, chlebek i 1 lub 2 sałatki)
Sandra ktoś na wizażu mi mówił ostatnio jak Dawidem gorączkował, że temp do 38 może zwiastować ząbka, powyżej już nie
Anya a ja gdzieś czytałam( lata temu chyba) że dziecko wypoczęte lepiej śpi w nocy niż dziecko przetrzymywane….ale wg mnie teorie teoriami, ale kazde dziecko jest inne i do każdego można by zastosowac inna teorie żeby sie sprawdziła

Kupiłam czapeczke Dawidowi- w końcu!

monix! łooo matkooo! Ty to normalnie jak tajfun wpadniesz żadko, ale nic nie pominiesz! pokłony

no podobno wypoczęte śpi lepiej, ale chyba nie moje. Zresztą jej się nie da przetrzymać bo jak jest śpiąca to będzie robić takie YYYY YYYY YYYYY że się tego nie da wytrzymać

Klaudia tak wygląda po każdym jedzeniu - kaszka zbiera się jej w uszach ale tak na poważnie to może do dermatologa? albo alergologa? a pediatra co na to? Widział?
Stary 2010-03-02, 16:57   #4637
Tun1a
Wtajemniczenie

Cytat:
a do jakiego?
bo u pediatry i dermatologa juz bylismy
A jak wygląda za uszami? Czysto Znaczy się bez plam
Stary 2010-03-02, 16:59   #4638
Sandra89
Raczkowanie

Monix brawo za nadrabianie
A Nikoś też miał kiedyś taką schodzącą skórkę przy uszku ale natłuściłam alantanem jak poszedł spać i zeszło i już nigdy się nie zrobiło.

Dałam małemu ten syrop mierzę gorączkę a ona jeszcze większa 39,2*
2 godz latałam z nim na rękach na zmianę z mamą bo akurat przyjechała mały owinięty kocykiem się wypocił i już szaleje, nic więcej mu się nie dzieje. Może znowu jakiś wirus mu się przypałentał.

Stary 2010-03-02, 17:02   #4639
anya_krk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
Na egzamin wychodze za 1.5 godzinki, dam znac jak poszlo. Aha, w koncu sie nie uczylam, ale jestem dobrej mysli

Robie przekaski (koreczki, skrzydelka moze itp) i tort i kawule. I sio! do domu!

słyszałam, że i parę miesięcy może lecieć, zawsze można wziąć tabletki to chyba wtedy szybciej się skończy.

A tak właśnie myślałam, że nie będziesz się uczyć, jak tylko wspomniałaś, że szybciej zobaczysz Julinkę...

Stary 2010-03-02, 17:16   #4640
Tun1a
Wtajemniczenie

Cytat:

Oj biedne uszko. Ja bym posmarowala oliwka... to wyglada jak sucha skorka, moze obrarta od czapeczki? Julce po oliwce wszystko schodzi...
A u dermatologa bylas czy u kogo?

Chlebek kukurydziany (wynalazek tutejszy z tego co wiem ) - powinien byc w sklepach ze zdrowa zywnoscia, popatrz czy nie ma w torebkach, do zrobienia w domu.

Mi było głupio zapytać o TŻ i se sama poszukałam

MI mleko chyba z miesiąc sie jeszcze utrzymało. Jak sie sutek nacisneło to coś tam sie pojawiało....

Sandra oby już dzisiaj bez niespodzianek i bez gorączki
Stary 2010-03-02, 17:34   #4641
anya_krk
Zakorzenienie

Cytat:
Mi było głupio zapytać o TŻ i se sama poszukałam

MI mleko chyba z miesiąc sie jeszcze utrzymało. Jak sie sutek nacisneło to coś tam sie pojawiało....

Sandra oby już dzisiaj bez niespodzianek i bez gorączki
fenomen jakiś. Nikt nie wie wszyscy piszą (no dobra nie wszyscy, ale wtedy by nie było fenomenu )
a ja wyczytałam na jakims forum. Ktos sie o to zapytał...
Stary 2010-03-02, 18:06   #4642
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:
Napisane przez Sandra89 Pokaż wiadomość
Monix brawo za nadrabianie
A Nikoś też miał kiedyś taką schodzącą skórkę przy uszku ale natłuściłam alantanem jak poszedł spać i zeszło i już nigdy się nie zrobiło.

Dałam małemu ten syrop mierzę gorączkę a ona jeszcze większa 39,2*
2 godz latałam z nim na rękach na zmianę z mamą bo akurat przyjechała mały owinięty kocykiem się wypocił i już szaleje, nic więcej mu się nie dzieje. Może znowu jakiś wirus mu się przypałentał.
oj biedne malenstwo

Cytat:
Napisane przez anya_krk Pokaż wiadomość
słyszałam, że i parę miesięcy może lecieć, zawsze można wziąć tabletki to chyba wtedy szybciej się skończy.

A tak właśnie myślałam, że nie będziesz się uczyć, jak tylko wspomniałaś, że szybciej zobaczysz Julinkę...

No ja biore pigulki juz takie zwykle, nie dla karmiacych od paru miesiecy, wiec moze szybciej 'wyschne'

A wczoraj wpadlam do domu, wzielam Jule i tesciowa na silownie, Jula pobawila sie z dziecmi, jak po nia przyszlam to zaczela plakac, bo chciala zostac mowie wam jaki obciach. Ona strasznie sie rwie do dzieci.
No a potem sie pobawilysmy i poszla spac, a ja poszlam do komputera jej zdjecia ogladac, bo mi jej malo bylo.

Cytat:
Napisane przez anya_krk Pokaż wiadomość
fenomen jakiś. Nikt nie wie wszyscy piszą (no dobra nie wszyscy, ale wtedy by nie było fenomenu )
a ja wyczytałam na jakims forum. Ktos sie o to zapytał...
Ja nie mowie. Maz dla mnie brzmi dumniej a poza tym tylko jedna litera wiecej, wiec sie fatyguje pisac

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 19:04   #4643
Tun1a
Wtajemniczenie

Spice powodzenia!

Poczytałam trochę .... dużo poczytałam i mam wnioski :
U dzieci objawy mogą nietolerancji glutenu mogą być następujące:
  • Nieprawidłowy rozwój-
  • Bladość- - -
  • Płaczliwość, marudność, drażliwość + (ząbki)
  • Niezdolność do koncentracji - (bawi sie w układanie)
  • Zapadnięte pośladki- (mała dupka, ale będzie jak moja czyt. szafa gdańska)
  • Wzdęcie połączone z bólem brzucha - (raz po czekoladzie co jej Małż dał )
  • Blade, cuchnące, niekształtne stolce- + -
  • Częsta, pienista biegunka -
  • Obfite stolce tłuszczowe-
  • Bóle podbrzusza -
  • Problemy z niedoborem witamin -
  • Niedobór żelaza (anemia) -
  • Przewlekłe zmęczenie ?
  • Słabość-
  • Utratę wagi +
Bilans mi wyszedł na Ola na 90% tego nie ma
Stary 2010-03-02, 19:06   #4644
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez czoornoo Pokaż wiadomość
a może się orientujecie: dostałam umowę (zlecenie),mam napisane ile zarobiłam brutto w lutym za dwa tygodnie. ile oni mi mniej więcej odciągną na zus i te bzdety?od czego to zależy.. pytam bo Wy takie mądre i zaradne że wszystko wiecie
czoornoo z umowy zlecenia potrącają 19% bo idzie na podatek tylko...

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość

a pro po wakacji, chcialabym gdzieś pojechać, na jakiś tydzień, tylko z mężem i Filipem, obojętne czy w góry czy nad morze, ale nie wiem jak będzie z kasą
teraz czekamy na zwrot z US bo wczoraj złożyliśmy PITa
no ale z kasy ze zwrotu na pewno nic nie zostanie do wakacji
heh...wiesz...na wypłatę mają 3 miesiące

monix - ja bym poszła do innego dermatologa...poza tym może to tylko tak na zdjęciu wyszlo ale to nie wygląda dla mnie na alergię

niedawno wróciłam...idę zaraz młodego kąpać...

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

wiem co jeszcze...aleście mi wyspę obrobiły

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 19:16   #4645
Sandra89
Raczkowanie

Cytat:

monix - ja bym poszła do innego dermatologa...poza tym może to tylko tak na zdjęciu wyszlo ale to nie wygląda dla mnie na alergię

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Ja nie obrobiłam

Nikoś ma teraz 37,2*. Ale strasznie marudzi. Idę go teraz kąpać bo wypocił się jak nie wiem. Cycki mam jak naleśniki bo cały czas przy cycu wisiał, a mleko dalej leci tylko nie wiem skąd

Stary 2010-03-02, 19:22   #4646
monix0
Zakorzenienie

Spice pewnie masz teraz egzamin no to trzymam kciuki, chociaz czy jest po co?Myślę, że wszytsko świetnie wiesz... Tez sie dziwiłam jak ujrzałam mleko, bo przeciez ostatnimi czasy strasznie mało go było, karmiłam tylko raz dziennie juz jakis czas. Od czapeczki raczej nie jest to obdarcie, wygląda mi na suchą skórę tylko,że później przechodzi w taki jakby szortki placek czerwonobrązowy

byłam z uszkiem u pediatry( kazała nawilzac i dała maść odkazającą bo Dawidek się do krwi podrapał) i u dermatologa stwierdziła, że to uczulenie i dała maść, którą można stosować tylko 10 dni....zeszło wszytsko, a dziś gdy nie posmarowałam znów się pojawiło

Tuna za uszami czysto to jest tylko koło uszka, a pozniej rozprzeszczenia się w uchu i Dawiduś zaczyna się drapać i jest krwawa masakra!
Anya ,Najlepszy spał dziś 1,5 godz przez cały dzień, padł odrazu po mleku...zobaczymy jak teoria się sprawdzi na NIm....
Joasia hm...a owoce podobno mają dużo cukrów, ja tak jadłam kiedyś i nie chudłam, smaże wciąż na oliwie z oliwek- na każdego co innego działa jak widać!Trzymam za Ciebie kciuki....jestem dobrej myśli...bo robi sie ciepło to i spacerki będą częstsze i dłuższe
Sandra może to trzydniówka?
Spicegirl ja bym się cieszyła gdyby Najlepszy był taki towarzyski!
Anya ja tez sie na jakim forum na Tezetowca natknęłam...i juz przywykłam do tego skrótu i uzywam Go czasem również w domu w formie takiej jak napisałam

natłuściłam uszko parafiną...zobaczymy jak jutro będzie wyglądać
Czas ogarnąć sajgon dzisiejszego dnia...

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
Spice powodzenia!

Poczytałam trochę .... dużo poczytałam i mam wnioski :
U dzieci objawy mogą nietolerancji glutenu mogą być następujące:
  • Nieprawidłowy rozwój-
  • Bladość- - -
  • Płaczliwość, marudność, drażliwość + (ząbki)
  • Niezdolność do koncentracji - (bawi sie w układanie)
  • Zapadnięte pośladki- (mała dupka, ale będzie jak moja czyt. szafa gdańska)
  • Wzdęcie połączone z bólem brzucha - (raz po czekoladzie co jej Małż dał )
  • Blade, cuchnące, niekształtne stolce- + -
  • Częsta, pienista biegunka -
  • Obfite stolce tłuszczowe-
  • Bóle podbrzusza -
  • Problemy z niedoborem witamin -
  • Niedobór żelaza (anemia) -
  • Przewlekłe zmęczenie ?
  • Słabość-
  • Utratę wagi +
Bilans mi wyszedł na Ola na 90% tego nie ma
Tobie lekarz niepotrzebny
Cytat:

bo teraz to wygląda na suchą skórę, pozniej zmienia sie w cos przypominającego alergie
Cytat:
Ja nie obrobiłam

Nikoś ma teraz 37,2*. Ale strasznie marudzi. Idę go teraz kąpać bo wypocił się jak nie wiem. Cycki mam jak naleśniki bo cały czas przy cycu wisiał, a mleko dalej leci tylko nie wiem skąd
naleśniki ale juz z nadzieniem czy bez?
Stary 2010-03-02, 19:26   #4647
anya_krk
Zakorzenienie

Cytat:
oj biedne malenstwo

No ja biore pigulki juz takie zwykle, nie dla karmiacych od paru miesiecy, wiec moze szybciej 'wyschne'

A wczoraj wpadlam do domu, wzielam Jule i tesciowa na silownie, Jula pobawila sie z dziecmi, jak po nia przyszlam to zaczela plakac, bo chciala zostac mowie wam jaki obciach. Ona strasznie sie rwie do dzieci.
No a potem sie pobawilysmy i poszla spac, a ja poszlam do komputera jej zdjecia ogladac, bo mi jej malo bylo.

Ja nie mowie. Maz dla mnie brzmi dumniej a poza tym tylko jedna litera wiecej, wiec sie fatyguje pisac
Fajnie, że Jula garnie się do dzieci

Ja też nie. Mnie jakoś nie pasuje ten skrót, nie lubie go i mi sie nie podoba. Już wolałabym pisać: towarzysz życia niż teżet.
Stary 2010-03-02, 19:30   #4648
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

monix -a co do omleta to ja biorę 2 jajka...najpierw ubijam białka na sztywno i dodaję żółtka...a potem trochę mąki.(na oko) ja robiłam wersję na słodko z dżemem(własnej roboty) ale jutro robię zdrowszą wersję z brokułami...i smażę jak naleśnik

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 19:38   #4649
Tun1a
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie obrobiłam

Na pewno zęby

Ola poszłą spać, ale już sie 3 razy budziła bo kaszle coraz bardziej. Nic dziwnego bo jej lekarstwa nie podaje tyle ile trzeba bo nie mam jak
Teraz czekam aż mocno zaśnie to ją przez sen nakarmie. Już od wczoraj 2 razy mi sie udało tak zrobić
Stary 2010-03-02, 19:47   #4650
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Monix a jakbys Dawidowi posmarowala to ucho mascia z witamina A ?? ona jest na takie uczulenia i sucha luszczaca sie skore bo ja jej uzywalam jak mialam uczulenie na rekach (przez prace) i lekarz mi kazal tym smarowac kilka razy dziennie a moja mama uzywala jej na suche i popekane piety

Dawidowi tez iles tam zebow naraz wychodzi bo jak jakims cudem uda mi sie zajrzec to ma niektore miejsca mocno opuchniete i jak jakims cudem uda mi sie paluchem pomacac to sa buly....ale zazwyczaj moj palec zdrowo na tym macaniu nie wychodzi....wydaje mi sie ze ida zebole czworki bynajmniej na dole

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2010-03-02 o 20:09
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości