|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
Monix ja daje jajecznicę 2 albo 3razy w tygodniu. Na wagonikach chlebkowych. (teraz nie wiem jak bedę podawać, ale o tym niżej
)Jak sie robi zupe porową? Zęby Olci: stan nadal 1 Pani doktor dzisiaj oglądała i nie potrafiła powiedzieć które idą, bo wszystkie idą na raz Cytat:
![]() Sandra na pierwsze śniadanie po obudzeniu daje kleik. Ubieram Olę kłade w nogach micha (michu jest mojego wzrostu prawie) i daje jej butle. Ona se pije a ja robie sobie jedzenie. Na drugie śniadanie dostawała wagoniki chlebowe z szyneczką, albo z jajecznicą, albo paróweczkę, albo mięsko jakieś. A na wyspie sieję marchewy giganty! Zresztą prawie wszystkie próbowały i chyba nie zaszkodziły TŻ- towarzysz życia (jak ja nie lubie tego określenia) Czorno za czasów jak ja pracowałam (ale nie na zlecenie) to upierniczali z wypłaty 21% na pierdy (podatki Zusy itd.) U mnie też pralka codziennie chodzi, czasami częściej. Ostanio jak Olas zapawiowała łóżeczko, naszą kapę, pół łazienki (prania co się suszyło nie ominęła) to nie wiem gdzie to mam wszystko wieszać CDN. |
|
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem będą pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
dziś na obiad roladki schabowe z ziemniaczkami
dziecko jeszcze śpi (pewnie zaraz wstanie skoro Wam to napisałam) ja odpoczywam, bo na obiad wszystko przygotowane, o odpowiedniej porze tylko ziemniaki wstawię i roladki do piekarnika włożę a pro po wakacji, chcialabym gdzieś pojechać, na jakiś tydzień, tylko z mężem i Filipem, obojętne czy w góry czy nad morze, ale nie wiem jak będzie z kasą teraz czekamy na zwrot z US bo wczoraj złożyliśmy PITa no ale z kasy ze zwrotu na pewno nic nie zostanie do wakacji ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- i wstał
|
#4623 |
|
Wtajemniczenie
|
na początku. Właśnie dziecko jakieś mi się pod drzwiami drze. Jak Olę obudzi pójdę dać w twarz.... rodzicowi.
Witajcie! Noc koszmarna. Jak pisałam wszystkie zęby idą. Nie pisze ile razy się budziłam, bo chyba tylko z godzinę spałam. Czopki, maści noszenie, spanie 10 min. na rękach i inne atrakcje...... Nadal się żaden ząb nie pojawił, więc dzisiaj powtórka z rozrywki Pani gastrolog stwierdziła, że to jest nietolerancja glutenu. Uważam że diagnoza jest postawiona pochopnie i na wyrost, ale ja zawsze mam swoje "uważam". Wykluczę gluten. Nie wiem czym zastąpię wagoniki chlebowe (bo to je, czasami tylko to je) bo niby pani doktor mówiła że wszędzie można dostać chlebki kukurydziane ale ja szukałam koło mnie i Ola waży 8,01 (ważyła mies. temu 8,5) mierzy 78 cm. Skoro nikt mi nie współczuje. Tzn. Oli, to idę robić obiad
Edytowane przez Tun1a Czas edycji: 2010-03-02 o 13:16 |
|
|
|
#4624 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi też to tż działa na nerwy ![]() Ja piorę raz na tydzień, bo częściej nie udaje mi się chłopa na strych wygonić wiesza na zmiany: tzn. wiesza mokre i ściąga suche ale mam sąsiadkę co jeszcze dłużej trzyma pranie na strychu ![]() Cytat:
w almie widziałam chleb bezglutenowy. walnelam juz 3 kawy a dalej sie czuje jakbym zadnej nie wypila. spotkalam na spacerze kolezanke z liceum. Rodzi w czerwcu. Jutro mamy isc na spacer jak bedzie pogoda (pewnie nie bedzie). Dzizyssss facet remontuje mieszkanie na parterze a u mnie w domu smierdzi farba a ja mieszkam na 5.
|
|
#4625 |
|
Zakorzenienie
|
Tun1a a chrupki chlebek kukurydziany? Jakaś Wasa albo Sonko? Biedna Olcia z tymi ząbkami. Pociesz się, że mam też jazdę. Bartkowi wczoraj w paszczę zaglądałam, żeby rankę oblookać a tam czwórki górne prześwitują już prawie
Czyli teraz zęby będą szły non-stop.Wieje jak nie wiem co. Wczoraj Bartka uczyłam samego zasypiać i
|
#4626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurcze ja tez dzisiaj widzialam czworke, tylko ze na dole i nie wiem czy to mozliwe? bo na dole ma tylko dwie jedynki. Moze mi sie wydawalo? a drugi raz zajrzec w paszcze to moze mi sie uda za 3 tygodnie, tak latwo mi to idzie
|
|
#4627 |
|
Wtajemniczenie
|
A mi sie od wczoraj wydaje, ze widze 2 jedynke na dole, ale Małż nie widzi. Zaglądanie w paszcze jest możliwe tylko przy gilgotaniu a wtedy wszystko się trzęsie i obraz się rozmazuje
|
|
|
|
#4628 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Przytuliłam Nikosia i w szoku byłam co on taki gorący a on ma 38,2* gorączki żadnych więcej oznak jakiejkolwiek choroby, może ząb, dałam syrop i idę mierzyć gorączkę.
|
|
#4629 |
|
Rozeznanie
|
Co robicie na roczek, tzn chodzi mi o menu. Czy zapraszacie tylko na tort ciasto kawe, czy robicie tez poczestunek (kolacje). Ja chce zrobic kolacje tylko, ze nie mam pomyslu co podac goscia. Jakies pomysly??
Za 15 min uciekam do domku |
|
|
|
#4630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Sandra oby to ząbek ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- aha testowanie metody: malo/mniej snu w dzien=przespana noc zadziałało. Tylko Klaudia nie była wczoraj zachwycona zbytniotym że ja matka obudziła i odwdzięczyła się YYYY YYYYYYYYY YYYYY do samego wieczora, ponadto zażądała pójścia do łóżka przed 20 w związku z czym o 20.20 już spała. Wprawdzie do 5.20 (z maluteńką przerwą koło 23). Od 5.20 do mniej więcej 6 wisiała na piersi a potem wstała na amen . Ciekawe ile tak w ogóle jest prawdy w tej teorii?
|
|
#4631 |
|
Zakorzenienie
|
Alkamor ślicznie wyglądacie na zdjęciu
Jaguś rok temu to czekałaś ze mną na Korcie, a nie z Jarkiem![]() Cassie ja też chce zaproszenie na nk no i chce te zdjęcia zobaczyc co zaszokowały wszytskich![]() Buziak najlepsza to jest tikurilla ![]() Cassie za 5 lat córka jeśli mąż ładnie poprosi Filipek przesłodki, rośnie Wam Zanka jak na drożdzach! Tuna koniecznie daj znać co z Olcią!Co lekarze powiedzieli… Jo@n@ 12 h z przerwą na znalezienie smoka?Jak w raju masz! Sandra oby było ok. jeśli chodzi o gluten! Alkamor ciasto masz na zbyciu ![]() Buziak fajne te foteliki na rower, pamiętam że moja chrześnica w takim jeździła. Anya zazdroszcze wakacji Alkamor życzę Ci przespanej nocki!Moje cycki tez są dziwneL Spice ja nie karmie już z 1,5 tyg, a jak nacisne cyca to mleko leci…Jak poszło na egzaminie? Alkamor nie przypominam sobie żeby do Dada te klocki dodawali…. Jeśli chodzi o spanie w 3 to Cie rozumie całkowicie tez tak przeciez miałam!Dzięki za cynk o przepisie![]() Joasia super, ze macie nowy samochodzik!Anyż w plantexie, mam nadzieje że Dawidowi zasmakujeL…Az się boje przeprowadzac się na wieś do mnie, bo tam podobno tez często awarie prądu są. Gratuluje zgubienia 5,5kg-jak tego dokonałaś?doczytałam, że zmieniłaś nawyki żywieniowe….a tak dokładniej? Nie wiedziałam, że na ranki dobre jest szare mydło ![]() Cassie 4 godziny ćwiczeń….ło matko!podziwiam! Wcześniej wyczytałam, że 45 min z jakąś kasetą i już się troche napaliłam. Zdrówka dla chłopaków Tuna chodzi o to,że jak zrobiłam sobie tipsy( krótkie) to nie potrafiłam zapiąć sobie guzika i rozporka spodni, bo ja całe życie obgryzki mam ![]() Mati czyli cos Ala kopiec kreta ![]() Sandra masaz przespana nocka….nie za dobrze Ci? Alkamor a ten omlet to z czym?Bo jajanka mu nie podeszła jednak… Joasia no ja wiem, że wczoraj zaniosłaś ale myślałam, że od razu będzie rozowa Czorno mój kochany osobisty szpiegusku Ja to nie wiem jakim cudem tel się naprawił, na monitor to nie działaL….Mati dobrze mówi z kalkulatoru płac skorzystaj, choc w sumie za 2 tyg to wydaje mi się,że mogą odciąć ok. 300zł![]() Gabi hm….nie wiem jak liszaj wygląda, ale w wolnej chwili podpatrze na necie Wiem, że rzuciłaś Kajcie w spacerówke i różnicy nie widzisz( prócz wygodniejszym siedzeniem), ale może Kajcia zauważy?![]() Tuna wagoniki z jajanką , zupa porowa- gotujesz warzywka, smażysz krążki porowe na masełku do miękkości i wrzucasz do zupy, dodajesz jogurcik…przyprawisz i gotoweSandra u mnie tez prawie codzinnie pralka chodzi Tuna oby ząbki się Olci przebiły w końcu! Z chlebkiem kukurydzianym się nie spotkałam….oby to jednak nie była nietolerancja glutenu…biedna Olcia!TUna, Anya chyba każdemu dziecku ciężko zajrzeć do buzi, szczególnie jak ząbki idą mają wtedy szczękościski Mati ja robie ciacho i zimna plyte( szynki, sery, pomidor, ogórki, chlebek i 1 lub 2 sałatki) Sandra ktoś na wizażu mi mówił ostatnio jak Dawidem gorączkował, że temp do 38 może zwiastować ząbka, powyżej już nie Anya a ja gdzieś czytałam( lata temu chyba) że dziecko wypoczęte lepiej śpi w nocy niż dziecko przetrzymywane….ale wg mnie teorie teoriami, ale kazde dziecko jest inne i do każdego można by zastosowac inna teorie żeby sie sprawdziła ![]() Kupiłam czapeczke Dawidowi- w końcu! Załączam Wam zdjęcie tego nieszczęsnego uszka( tzn chyba uczulenia) co o tym myślicie?Do jakiego lekarza isc z tym?
[COLOR="Navy"][B] cel I 59 - 5.08.2013 cel II 55 Edytowane przez monix0 Czas edycji: 2010-03-02 o 19:02 |
|
|
|
#4632 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym z tym uchem poszła do lekarza....
|
|
|
|
#4633 |
|
Zakorzenienie
|
a do jakiego?
![]() bo u pediatry i dermatologa juz bylismy
|
#4634 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na egzamin wychodze za 1.5 godzinki, dam znac jak poszlo. Aha, w koncu sie nie uczylam, ale jestem dobrej mysli ![]() Oj biedne uszko. Ja bym posmarowala oliwka... to wyglada jak sucha skorka, moze obrarta od czapeczki? Julce po oliwce wszystko schodzi... A u dermatologa bylas czy u kogo? Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4635 |
|
Rozeznanie
|
Mati ja zamierzałam zrobić tylko na słodko (jak zawsze będzie dużo ludzi, bo mam dużą rodzinkę
) ale "mój pan i władca" stwierdził że jak bedzie pogoda to zrobimy grilka, ma nadzieje że będzie tak pięknie jak w dniu kiedy Filip sie urodził.Monix na razie czekam na jakąś wiadomość w sprawie pracy i zakuwam na rozmowę. Co do schudnięcia to 2,5 kg schudłam już w szpitalu tam była ostra dieta a teraz praktycznie nie jem smażonego co najwyzej duszone (dziś zgrzeszyłam zjadłam u znajomych placka ziemniaczanego) jeżeli coś muszę podsmażyć to na oliwie z oliwek, ograniczyłam słodycze
Filip 10 kwiecień 2009r godz. 4:44 "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie." Paulo Coelho
|
|
|
|
#4636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no podobno wypoczęte śpi lepiej, ale chyba nie moje. Zresztą jej się nie da przetrzymać bo jak jest śpiąca to będzie robić takie YYYY YYYY YYYYY że się tego nie da wytrzymać ![]() Klaudia tak wygląda po każdym jedzeniu - kaszka zbiera się jej w uszach ale tak na poważnie to może do dermatologa? albo alergologa? a pediatra co na to? Widział?
|
|
#4637 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak wygląda za uszami? Czysto
Znaczy się bez plam
|
|
|
|
#4638 |
|
Raczkowanie
|
Monix brawo za nadrabianie
![]() A Nikoś też miał kiedyś taką schodzącą skórkę przy uszku ale natłuściłam alantanem jak poszedł spać i zeszło i już nigdy się nie zrobiło. Dałam małemu ten syrop mierzę gorączkę a ona jeszcze większa 39,2* 2 godz latałam z nim na rękach na zmianę z mamą bo akurat przyjechała mały owinięty kocykiem się wypocił i już szaleje, nic więcej mu się nie dzieje. Może znowu jakiś wirus mu się przypałentał.
|
#4639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak właśnie myślałam, że nie będziesz się uczyć, jak tylko wspomniałaś, że szybciej zobaczysz Julinkę... ![]()
|
|
#4640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
MI mleko chyba z miesiąc sie jeszcze utrzymało. Jak sie sutek nacisneło to coś tam sie pojawiało.... Sandra oby już dzisiaj bez niespodzianek i bez gorączki
|
|
|
|
|
#4641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)a ja wyczytałam na jakims forum. Ktos sie o to zapytał...
|
|
#4642 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A wczoraj wpadlam do domu, wzielam Jule i tesciowa na silownie, Jula pobawila sie z dziecmi, jak po nia przyszlam to zaczela plakac, bo chciala zostac mowie wam jaki obciach. Ona strasznie sie rwie do dzieci.No a potem sie pobawilysmy i poszla spac, a ja poszlam do komputera jej zdjecia ogladac, bo mi jej malo bylo. Cytat:
|
|||
|
|
|
#4643 |
|
Wtajemniczenie
|
Spice powodzenia!
Poczytałam trochę .... dużo poczytałam i mam wnioski :U dzieci objawy mogą nietolerancji glutenu mogą być następujące:
|
|
|
|
#4644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() monix - ja bym poszła do innego dermatologa...poza tym może to tylko tak na zdjęciu wyszlo ale to nie wygląda dla mnie na alergię niedawno wróciłam...idę zaraz młodego kąpać... ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- wiem co jeszcze...aleście mi wyspę obrobiły
|
||
|
|
|
#4645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikoś ma teraz 37,2*. Ale strasznie marudzi. Idę go teraz kąpać bo wypocił się jak nie wiem. Cycki mam jak naleśniki bo cały czas przy cycu wisiał, a mleko dalej leci tylko nie wiem skąd
|
|
#4646 | |||
|
Zakorzenienie
|
Spice pewnie masz teraz egzamin
no to trzymam kciuki, chociaz czy jest po co?Myślę, że wszytsko świetnie wiesz , karmiłam tylko raz dziennie juz jakis czas. Od czapeczki raczej nie jest to obdarcie, wygląda mi na suchą skórę tylko,że później przechodzi w taki jakby szortki placek czerwonobrązowy![]() byłam z uszkiem u pediatry( kazała nawilzac i dała maść odkazającą bo Dawidek się do krwi podrapał) i u dermatologa stwierdziła, że to uczulenie i dała maść, którą można stosować tylko 10 dni....zeszło wszytsko, a dziś gdy nie posmarowałam znów się pojawiło ![]() Tuna za uszami czysto to jest tylko koło uszka, a pozniej rozprzeszczenia się w uchu i Dawiduś zaczyna się drapać i jest krwawa masakra!Anya ,Najlepszy spał dziś 1,5 godz przez cały dzień, padł odrazu po mleku...zobaczymy jak teoria się sprawdzi na NIm ....Joasia hm...a owoce podobno mają dużo cukrów, ja tak jadłam kiedyś i nie chudłam, smaże wciąż na oliwie z oliwek- na każdego co innego działa jak widać!Trzymam za Ciebie kciuki ![]() Sandra może to trzydniówka?![]() Spicegirl ja bym się cieszyła gdyby Najlepszy był taki towarzyski! Anya ja tez sie na jakim forum na Tezetowca natknęłam ![]() natłuściłam uszko parafiną...zobaczymy jak jutro będzie wyglądać Czas ogarnąć sajgon dzisiejszego dnia... ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale juz z nadzieniem czy bez?
|
|
#4647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też nie. Mnie jakoś nie pasuje ten skrót, nie lubie go i mi sie nie podoba. Już wolałabym pisać: towarzysz życia niż teżet.
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
monix -a co do omleta to ja biorę 2 jajka...najpierw ubijam białka na sztywno i dodaję żółtka...a potem trochę mąki.(na oko) ja robiłam wersję na słodko z dżemem(własnej roboty) ale jutro robię zdrowszą wersję z brokułami...i smażę jak naleśnik
|
|
|
|
#4649 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ola poszłą spać, ale już sie 3 razy budziła bo kaszle coraz bardziej. Nic dziwnego bo jej lekarstwa nie podaje tyle ile trzeba bo nie mam jak Teraz czekam aż mocno zaśnie to ją przez sen nakarmie. Już od wczoraj 2 razy mi sie udało tak zrobić
|
|
|
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
Monix a jakbys Dawidowi posmarowala to ucho mascia z witamina A ?? ona jest na takie uczulenia i sucha luszczaca sie skore bo ja jej uzywalam jak mialam uczulenie na rekach (przez prace) i lekarz mi kazal tym smarowac kilka razy dziennie a moja mama uzywala jej na suche i popekane piety
![]() ![]() Dawidowi tez iles tam zebow naraz wychodzi bo jak jakims cudem uda mi sie zajrzec to ma niektore miejsca mocno opuchniete i jak jakims cudem uda mi sie paluchem pomacac to sa buly....ale zazwyczaj moj palec zdrowo na tym macaniu nie wychodzi....wydaje mi sie ze ida zebole czworki bynajmniej na dole Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-03-02 o 20:09 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.

)
Pani doktor dzisiaj oglądała i nie potrafiła powiedzieć które idą, bo wszystkie idą na raz

że diagnoza jest postawiona pochopnie i na wyrost, ale ja zawsze mam swoje "uważam". Wykluczę gluten. Nie wiem czym zastąpię wagoniki chlebowe (bo to je, czasami tylko to je) bo niby pani doktor mówiła że wszędzie można dostać chlebki kukurydziane ale ja szukałam koło mnie i 

rok temu to czekałaś ze mną na Korcie, a nie z Jarkiem

,Najlepszy spał dziś 1,5 godz przez cały dzień, padł odrazu po mleku...zobaczymy jak teoria się sprawdzi na NIm