Przyszłe i obecne mamusie z USA - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-05, 15:07   #1021
Alguien
Zadomowienie

Dot.: Przyszle i obecne mamusie z USA

CzarnyElf mnie tez sie wydaje, ze poszukalabym na Twoim miejscu nowej przychodni ob/gyn, podzwon i popytaj moze, czy zajmuja sie tez bezplodnoscia, to od razu bedziesz wiedziec, gdzie moze najpierw uderzyc. Z tego co sie orientuje, to w przypadkach choroby tarczycy i gin i endokrynolog powinni wspolpracowac ze soba, jesli kobieta chce zajsc w ciaze. A ta swoja ginke to zmien od razu, mnie strasznie denerwuje takie powierzchowne traktowanie pacjentow. Przeciez Twoje zdrowie i chec posiadania maluszka powinny byc tu najwazniejsze!!

Ray nie przejmuj sie w ogole niczym Jak przylecisz, to podzwonisz po przychodniach ob/gyn (ja znalazlam w necie info o nich w mojej okolicy), powiesz, ze jestes w ciazy w danym tyg, ze masz ubezpieczenie 'xyz' i oni juz Ci ustala wizyte. I leleth ma racje, ze tutaj duzo mniej badan robia w trakcie ciazy w niz w pl. Trzeba tez przestawic swoje myslenie, bo ja na poczatku bylam bardzo zdziwiona. Do tej pory nie wiem, jak oni znaja polozenie dziecka macajac przez brzuch, w pl usg na to robia.
Nie martw sie, ja zalatwialam tutaj wszystko od poczatku ciazy nie majac jeszcze uregulowanego nowego statusu rezydenta i wszystko poszlo dobrze.

schoolcraft raz jeszcze zdrowka dla Was wszystkich!!
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 20:22   #1022
leleth
Wtajemniczenie

a mi sie wlasnie zepsul humor....... dostalismy rachunek ze szpitala za wizyte malego jak sie przewrocil i rozcial dziaslo.. bylismy tam godzine (i nic mu nie robili tylko obejrzeli) a zadaja wiecej niz tz zarabia w tydzien....... koszmar jakis...........
Stary 2010-03-05, 20:53   #1023
schoolcraft
Wtajemniczenie

Alguien & leleth, dziekuje dziewczyny Probujemy powoli wracac do zdrowka.

leleth, a co to za szczepienie ktore moze spowodowac autyzm? Nic o tym nie slyszalam.Tzn. slyszalam teorie, ze ogolnie szczepienia moga powodowac autyzm. Ale nasz pediatra wytlumaczyl mi to tak, ze autyzm to jest choroba genetyczna i albo sie ja ma albo nie ma. Czyli zadne szczepienia nie graja roli w tym wszystkim. Staram sie tego trzymac, poniewaz my szczepimy dzieci na wszystko co zaleca nasz pediatra.

Ehh... wspolczuje tego rachunku Moge sobie wyobrazic Twoje przerazenie, gdyz mysmy dosc niedawno dostali rachunek od pediatry na 700$, wiec bylam tez w wielkim szoku, ale na szczescie wszystko udalo sie odkrecic. Nie wiem za co oni tyle kasy biora?

Co do AI, to sie zgadzam - mi tez podoba sie tylko kilka osob. A Ellen wogole tam nie pasuje - co raz to bardziej sie do tego przekonuje

Jak tam Twoj sklepik? Ktos cos jeszcze kupil?

zuzanna12, jak tam Twoj tata? Mam nadzieje, ze lepiej sie czuje.
NURSING is my profession!
schoolcraft jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 21:39   #1024
leleth
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez schoolcraft Pokaż wiadomość
Alguien & leleth, dziekuje dziewczyny Probujemy powoli wracac do zdrowka.

leleth, a co to za szczepienie ktore moze spowodowac autyzm? Nic o tym nie slyszalam.Tzn. slyszalam teorie, ze ogolnie szczepienia moga powodowac autyzm. Ale nasz pediatra wytlumaczyl mi to tak, ze autyzm to jest choroba genetyczna i albo sie ja ma albo nie ma. Czyli zadne szczepienia nie graja roli w tym wszystkim. Staram sie tego trzymac, poniewaz my szczepimy dzieci na wszystko co zaleca nasz pediatra.

Ehh... wspolczuje tego rachunku Moge sobie wyobrazic Twoje przerazenie, gdyz mysmy dosc niedawno dostali rachunek od pediatry na 700$, wiec bylam tez w wielkim szoku, ale na szczescie wszystko udalo sie odkrecic. Nie wiem za co oni tyle kasy biora?

Co do AI, to sie zgadzam - mi tez podoba sie tylko kilka osob. A Ellen wogole tam nie pasuje - co raz to bardziej sie do tego przekonuje

Jak tam Twoj sklepik? Ktos cos jeszcze kupil?

zuzanna12, jak tam Twoj tata? Mam nadzieje, ze lepiej sie czuje.
hmmm z tym szczepieniem to jest tak, ze nigdy naukowo nie udowodniono, ze powoduje autyzm.... choc niektorzy rodzice sie upieraja, ze ich dzieci sie zmienily wlasnie po tym zastrzyku... min. Jenny McCarthy (nie wiem jak sie poprawnie jej nazwisko pisze) .....
nasza pediatra mowi tak, ze to nigdy nie bylo potwierdzone ale to nie znaczy, ze sie nie zdarza nigdy... i ze FDC tuszowalo wieksze przekrety w przeszlosci.........w jej 20-letniej karierze podobno nigdy sie nie zdarzylo ale wczesniej (do poprzedniego roku) unikala podawania dzieciom tej szczepionki 3 w 1 i zalecala rodzicom aby kupowali w aptece 3 osobne..... bo wg niej jak lacza te szczepionki w jedna substancje to musza duzo wiecej chemikaliow uzyc aby byla chemicznie stabilna ...... ostatnio jedna z firm farmaceutycznych przestala jedna z tych szczepionek produkowac i nie ma wyjscia.. trzeba uzyc 3 w 1 ....
zapomnialam napisac o jaka szczepionke chodzi...chodzi o measles, mumps, rubella... ---> tutaj link http://www.cdc.gov/vaccines/Pubs/vis...ds/vis-mmr.pdf
a i dodam jeszcze, ze szczepionka zawiera zywe wirusy..... jesli dziecko nie jest idealnie zdrowe podczas podania, moga wystapic powiklania....
zreszta wg niektorych zrodel (w Polsce) powiklania typu goraczka itp wystepuja u co osmego dziecka.... u nas na watku mamusiowym rozchorowalo sie dwoje dzieci chyba.....
Oli mial troszeczke goraczki wczoraj ale dzis jest bez zmian..... mam nadzieje, ze nic sie nie przyplata....

A sklepik podumarl w zeszlym tygodniu bo w ogole nie mialam czasu na promocje...ale zrobilam duzo nowych rzeczy wiec moze podczas weekendu uda mi sie je powsadzac na strone
Stary 2010-03-05, 21:46   #1025
schoolcraft
Wtajemniczenie

leleth, dziekuje za odpowiedz w sprawie szczepionki. Adas tez taka dostal jak mial kilkanascie miesiecy (nie pamietam dokladnie kiedy, ale musze zajrzec do ksiazeczki, bo mam zapisane). I wszystko jest w porzadku.
Wychodzi na to, ze on tez dostal ta szczepionke 3 w 1, bo pisze, ze dostal MMR - czyli szczepienie przeciwko 3 chorobom, jesli dobrze rozumiem.

Mam nadzieje, ze Twoj sklepik sie wkrotce rozkreci. Jestem ciekawa co nowego stworzylas
A jak tam plakat o tym Jersey Shore? Gotowy juz?
Stary 2010-03-05, 21:56   #1026
CzarnyElf
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny za wszystkie rady-wezme sie za to jak najszybciej

Wpadlam tylko na chwile(wczoraj pracowalam 16 godzin non stop tzw graveyard shift-bo ktos zadzwonil chory a ze byla moja kolej to musialam zostac) wrocilam o 7 rano odespalam kilka godzin i za godzine znow wychodze do pracy

Milego dnia
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 22:07   #1027
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Mnie sie tez wydawalo, ze to aluminium w szczepionkach ogolnie wszystkich niby ma powodowac autyzm. Choc teraz mowia, ze prawie wszystko powoduje autyzm, a prawda jest taka, ze nikt dokladnie nie wie... pisalam wam chyba o mojej szwagierce, jej synek ma podejrzenie autyzmu i lekarze stwierdzili, ze to od USG (miala ok. 27 w ciazy...)
leleth super to tutu jest, myslisz, ze jak dzisiaj kupie to na urodziny (przed sobota) by doszlo?

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 22:20   #1028
schoolcraft
Wtajemniczenie

Elfiku, milej pracy zycze!!!

spicegirl, moge potwierdzic, ze tutu jest zajefajne i swietnie sie prezentuje!!! Sama takie nabylam dla mojej ksiezniczki na pierwsze urodziny
Stary 2010-03-05, 22:55   #1029
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

milego weekendu dziewczyny !

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 00:22   #1030
Alguien
Zadomowienie

spicegirl Tobie rowniez udanego weekendu!

leleth
mam nadzieje, ze z tym rachunkiem da sie cos jeszcze wyprostowac...

schoolcraft wlasnie obejrzalam sobie zdjecia w Twoim albumie. Ale Twoje szkraby sa podobne do siebie! Nie da sie zaprzeczyc, ze to rodzenstwo A po Evci widac, jak rosnie szybko.

CzarnyElf
wspolczuje, ze musisz tyle pracowac Jak tylko zaczniesz cos dzialac z lekarzami, to daj nam znac

Ja spedzilam dzis caly dzien na zakupach. Pokonczyly mi sie kosmetyki i chcialam jakies nowe bluzeczki na wiosne dla siebie, wiec udalo mi sie wszystko A przy okazji dla malej sukienke i bluzeczke koszulowa wypatrzylam
Stary 2010-03-06, 00:27   #1031
leleth
Wtajemniczenie

Cytat:
leleth, dziekuje za odpowiedz w sprawie szczepionki. Adas tez taka dostal jak mial kilkanascie miesiecy (nie pamietam dokladnie kiedy, ale musze zajrzec do ksiazeczki, bo mam zapisane). I wszystko jest w porzadku.
Wychodzi na to, ze on tez dostal ta szczepionke 3 w 1, bo pisze, ze dostal MMR - czyli szczepienie przeciwko 3 chorobom, jesli dobrze rozumiem.

Mam nadzieje, ze Twoj sklepik sie wkrotce rozkreci. Jestem ciekawa co nowego stworzylas
A jak tam plakat o tym Jersey Shore? Gotowy juz?
Stworzylam kilka ozdob z recznie robionych 'kwiatkow' ... plus spalone pudelko haha.... i kilka innych.....

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
Mnie sie tez wydawalo, ze to aluminium w szczepionkach ogolnie wszystkich niby ma powodowac autyzm. Choc teraz mowia, ze prawie wszystko powoduje autyzm, a prawda jest taka, ze nikt dokladnie nie wie... pisalam wam chyba o mojej szwagierce, jej synek ma podejrzenie autyzmu i lekarze stwierdzili, ze to od USG (miala ok. 27 w ciazy...)
leleth super to tutu jest, myslisz, ze jak dzisiaj kupie to na urodziny (przed sobota) by doszlo?
masz na mysli przed nastepna sobota? na pewno.. gdybym wyslala ja jutro dostalabys ja w ciagu 2-3 dni.... schoolcraft dostala w dwa dni a jest przeciez duzo dalej
jakbys np chciala inny kolor albo kwiatek to moglabym ci cos wykombinowac w ciagu weekendu i wyslalabym w poniedzialek w razie czego daj znac

a co do autyzmu to moja nauczycielka ma dziecko z tym schorzeniem (podejrzewali ze to wplyw jakiejs szczepionki ale nigdy tego nie potwierdzili w zaden sposob) i jego stan sie ostatnio drastycznie poprawil.... wszystko dzieki temu ze zastosowala jakas bardzo drastyczna diete... zero cukru, soli chyba nawet miesa..... no i co najwazniejsze zero jakichkolwiek barwnikow w jedzeniu....... w ogole jedza tylko rzeczy w ogole nie przetworzone w jakikolwiek sposob..... no i jak wspominalam wczesniej jest duzo lepiej.......

a i jeszcze mi sie cos przypomnialo.... od wielu lat te szczepionki sie posada o wywolywanie autyzmu (jak wiadomo zdania sa podzielone) i co ciekawe mimo, ze wycofano z ich skladu skladniki wlasnie o to najczesciej posadzane liczba przypadkow autyzmu sie drastycznie zwieksza.... i w sumie nie wiadomo dlaczego...............
czy to czynniki genetyczne.... srodowiskowe czy jeszcze cos innego.. a moze mieszanina ich wszystkich....

tak sobie mysle, ze znam conajmniej 4 przypadki takich dzieci w moim otoczeniu... to duzo.. w Polsce nie znalam zadnego.......
w ogole w USA jest duzo wiecej przypadkow niz gdzi eindziej... no i do tego chlopcy choruja 4 razy czesciej niz dziewczynki....

Edytowane przez leleth
Czas edycji: 2010-03-06 o 00:35
leleth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 01:57   #1032
zuzanna12
BAN stały

GG do zuzanna12

czesc wam

tata lepiej juz w domu na cale szczescie jest ale nic mu nie zrobili bo kazda ingerencja w jego serce moze zakonczyc sie smiercia,,,czyli jedynm slowem zostawili pozapychane zyly

boze 27 usg w ciazy....a po co az tyle? przeciez to po 3 w miesiacu...gdzie ja mialam 3 przez cala ciaze
zuzanna12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 02:11   #1033
schoolcraft
Wtajemniczenie

Elfiku, o Boze - az 16 godzin pracy? Wspolczuje. Mam nadzieje, ze przynajmniej dobrze zaplaca za te nadgodziny.

Alguien, to prawda, ze Evcia i Adas sa podobni do siebie Juz nie raz mi to bylo mowione.
A Evcia rzeczywiscie duza dziewczynka jest i szybko rosnie. Tak na nia patrze i wiem, ze bedzie mi brakowalo takiego malenstwa, dlatego jestem pewna, ze jeszcze kiedys postaramy sie o trzeciego bobaska

leleth, to prawda, ze rozne czynniki moga spowodowac autyzm. Ja wole sie w to nie zaglebiac - poprostu mam nadzieje, ze moich dzieci to ominelo i wspolczuje tym, ktorych to spotkalo.
Swoja droga, ja tez zauwazylam, ze w USA jest najwiecej przypadkow autyzmu - przynajmniej tutaj najwiecej sie o tym slyszy. Zanim przyjechalam do Stanow to w sumie nigdy nawet nie slyszalam o takiej przypadlosci.

zuzanna12, ciesze sie, ze z tata jest lepiej i ze jest juz w domku. Duzo zdrowka dla niego!!!
A jak tam Twoje przygotowanie do wyjazdu do PL? Spakowana juz jestes? Ktorego dokladnie lecisz?
Stary 2010-03-06, 04:57   #1034
leleth
Wtajemniczenie

Schoolcraft niestety plakat z JErsey Shore utknal w miejscu (za duzo innych rzeczy) ale tez musze sie zabrac za niego w weekend...... to juz chyba setna rzecz w planie.... a teraz najwazniejsze :

WIDZIALYSCIE POGODE NA NAJBLIZSZE 10 DNI? bo u mnie pelnowymiarowa wiosna
Stary 2010-03-06, 06:50   #1035
Ray
Zakorzenienie

hej dziewczyny

nie mialam wczesniej neta zeby sie odezwac, a wczoraj przeplakalam pol wieczoru.

Odebralam swoje wyniki na cytomegalie m.in. sprawdzilam w necie i pierw doczytalam ze mam te chorobe, ryczalam jak bobr bo wiecie ze jest ona niebezpieczna w ciazy, pozniej tz zaczal czytac i wyszlo ze nie mam choroby ale ja mialam. Musialam zarazaic sie od malej bo najczesciej od dzieci sie czlowiek zaraza. W pierwszej ciazy jej nie przechodzilam ani nie mialam bo znalazlam stare wyniki. Nie poociesza mnie to bo nie wiem kiedy ja mialam moglam ja miec rok temu a moglam teraz bedac juz w ciazy. Martwie sie

spicegirl dziekuje za pomoc, napisze ci na priv miasto bede bardzo wdziecz a jak w wowlnej chwili tam cos polookasz bo ja nie znam az tak dobrze ang.

wczoraj bylismy tez paszporty wyrobic. i zla jestem jak osa. zmienili sie przepisy, gdybym dwa tyg temu poszla dziecko dostalo by na 5 lat, a tak tylko na rok. i sie pytamy tej kobity co jak bedziemy tam rok i dwa mc przed wyjazdem sie przedawnia w tej sytuacji, No to musimy do konsulatu jechac po drugi poaszport i jeszcze mowi zeby to szybko zrobic jak pojedziemy juz bo sie dlugo czeka podobno. paranoja

wiec teraz sie zastanawiam ile bede czekac na paszport dla drugiego dziecka. mam nadzieje ze nie bedzie tak ze bedzie to trwalo dlugo i bede miala problem z powrotem. Mysle ze zadzwonie do konsulatu albo tz i sie dowiem wszystkiego.

tak jeszcze zapytam czy dlugo czekalyscie na akt urodzenia dziecka?
Stary 2010-03-06, 23:16   #1036
zuzanna12
BAN stały

GG do zuzanna12

ja na birth certificate czekalam doslownie tydzien..na paszport malej tez cos kolo tego a na swoj 3 dni...
schoolcraft spakowana nie jestem jeszcze w lece dokladnie 18 marca
Stary 2010-03-07, 01:58   #1037
leleth
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

nie mialam wczesniej neta zeby sie odezwac, a wczoraj przeplakalam pol wieczoru.

Odebralam swoje wyniki na cytomegalie m.in. sprawdzilam w necie i pierw doczytalam ze mam te chorobe, ryczalam jak bobr bo wiecie ze jest ona niebezpieczna w ciazy, pozniej tz zaczal czytac i wyszlo ze nie mam choroby ale ja mialam. Musialam zarazaic sie od malej bo najczesciej od dzieci sie czlowiek zaraza. W pierwszej ciazy jej nie przechodzilam ani nie mialam bo znalazlam stare wyniki. Nie poociesza mnie to bo nie wiem kiedy ja mialam moglam ja miec rok temu a moglam teraz bedac juz w ciazy. Martwie sie

spicegirl dziekuje za pomoc, napisze ci na priv miasto bede bardzo wdziecz a jak w wowlnej chwili tam cos polookasz bo ja nie znam az tak dobrze ang.

wczoraj bylismy tez paszporty wyrobic. i zla jestem jak osa. zmienili sie przepisy, gdybym dwa tyg temu poszla dziecko dostalo by na 5 lat, a tak tylko na rok. i sie pytamy tej kobity co jak bedziemy tam rok i dwa mc przed wyjazdem sie przedawnia w tej sytuacji, No to musimy do konsulatu jechac po drugi poaszport i jeszcze mowi zeby to szybko zrobic jak pojedziemy juz bo sie dlugo czeka podobno. paranoja

wiec teraz sie zastanawiam ile bede czekac na paszport dla drugiego dziecka. mam nadzieje ze nie bedzie tak ze bedzie to trwalo dlugo i bede miala problem z powrotem. Mysle ze zadzwonie do konsulatu albo tz i sie dowiem wszystkiego.

tak jeszcze zapytam czy dlugo czekalyscie na akt urodzenia dziecka?
Ray nie martw sie na zapas... po poewsze moglas zle zinterpretowac wyniki a poza tym moze sa jakies leki, ktore zapobiegaja przeniesieniu sie wirusa do plodu.... no i wogole z tego co przeczytalam to organizm sobie najczesciej sam z wirusem radzi......
moze mija w ciagu kilku tygodni inp za miesiac bedzie juz wszystko ok....
zapytaj lekarza... on na pewno odpowie na wszystkie pytania

ja tez w ciazy mialam jakas infekcje grozna dla malego ale podawano mi podczas porodu duza dawke antybiotykow aby maly sie nie zarazil i wszystko bylo ok......

a co do paszportu to na paszport tymczasowy w konsulacie nie czeka sie dlugo (jakies 3 tygodnie) ale jak sie powie ze sie go potrzebuje szybko to podobno 3 dni nawet.....
na zwykly paszport trzeba sobie niestety poczekac kilka miesiecy..... najwiekszym uniedogodnieniem jest to, ze trzeba jechac do konsulatu osobiscie... domyslam sie, ze u Ciebie najblizszy bedzie w NY ... ale moge sie mylic... pozniej paszport przysla Ci juz poczta......

a akt urodzenia odbieralam sama po paru miesiacach (mozna bylo juz po paru dniach) ale nam sie nie spieszylo....
w ogole to przypomnialas mi, ze ja tez sie musze zabrac za zrobienie paszportow dla mnie i malego.... ja niestety musze jechac do konsulatu.. o paszport malego moge aplikacje wypelnic nawet na poczcie...
Stary 2010-03-07, 03:05   #1038
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leleth Pokaż wiadomość
a mi sie wlasnie zepsul humor....... dostalismy rachunek ze szpitala za wizyte malego jak sie przewrocil i rozcial dziaslo.. bylismy tam godzine (i nic mu nie robili tylko obejrzeli) a zadaja wiecej niz tz zarabia w tydzien....... koszmar jakis...........
WspolczujeKurcze niestety takie tu mamy rachunki

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
CzarnyElf[/B] wspolczuje, ze musisz tyle pracowac Jak tylko zaczniesz cos dzialac z lekarzami, to daj nam znac

Ja spedzilam dzis caly dzien na zakupach. Pokonczyly mi sie kosmetyki i chcialam jakies nowe bluzeczki na wiosne dla siebie, wiec udalo mi sie wszystko A przy okazji dla malej sukienke i bluzeczke koszulowa wypatrzylam
Jakos wytrzymalam
Bede zdawac relacje z wizyt u lekarza i czego sie dowiedzialam

Fajnie ze mialas udane zakupy

Cytat:
Napisane przez zuzanna12 Pokaż wiadomość
czesc wam

tata lepiej juz w domu na cale szczescie jest ale nic mu nie zrobili bo kazda ingerencja w jego serce moze zakonczyc sie smiercia,,,czyli jedynm slowem zostawili pozapychane zyly
Dobrze ze z Tata lepiej

Cytat:
Elfiku, o Boze - az 16 godzin pracy? Wspolczuje. Mam nadzieje, ze przynajmniej dobrze zaplaca za te nadgodziny.

Swoja droga, ja tez zauwazylam, ze w USA jest najwiecej przypadkow autyzmu - przynajmniej tutaj najwiecej sie o tym slyszy. Zanim przyjechalam do Stanow to w sumie nigdy nawet nie slyszalam o takiej przypadlosci.
No tez mam nadzieje

Co do chorob w Usa-mysle ze duzy znaczenie ma zywnosc-oni jedza tu okropnie-przetworzone jedzenie moze byc przyczyna wielu chorob moim zdaniem.Ja jedzenia w pracy u mnie nawet nie tykam(jak juz chyba mowilam Wam),wystarczy mi tylko powachac i popatrzec na skladniki i juz mnie odrzuca.

Cytat:
hej dziewczyny

Staraj sie nie martwic-mysle ze mozna to kontrolowac w ciazy-pogadaj koniecznie z lekarzem
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 03:21   #1039
kaolinait
Zadomowienie

hey kochane!

zaniedbalam Was troszke hehe ale to dlatego ze ostatnio jest taka piekna pogoda ze nie moge sie nia nacieszyc jak tylko znajde chwilke to sie odezwe ;*

[/CENTER]
kaolinait jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 15:21   #1040
zuzanna12
BAN stały

GG do zuzanna12

czesc wam

u nas dzisiaj 10 stopni wiec idziemy spacerowac...schoolcraft jak tam choroba?
ray uszy do gory bedzie dobrze!!!
Stary 2010-03-07, 18:22   #1041
Alguien
Zadomowienie

Ray nie denerwuj sie na zapas, na pewno bedzie wszystko dobrze
Elfiku to odpocznij sobie troche teraz, jak mozesz

Wkleje Wam, co ostatnio wyszukalam dla malej
Stary 2010-03-07, 20:32   #1042
schoolcraft
Wtajemniczenie

Dzien dobry

zuzanna12, u nas tez +10C Postanowilam, ze skoro dzieciaki nie maja goraczki i juz jest lepiej z naszym zdrowkiem, to po ich drzemce pojdziemy na spacer, bo szkoda marnowac taka pogode na siedzenie w domu.
Mam jeszcze do Ciebie pytanie - czy Twoja mala juz zaczela sie przewracac z pleckow na brzuszek?

Ray, trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze z Toba i dzidzia
Co do paszportu, to z tego co mi wiadomo, to wszystko mozna zalatwic przez telefon oraz przez poczte. Ja tak zalatwialam przedluzenie mojego paszportu - zadzwonilam do konsulatu i sie dowiedzialam, jakie dokumenty potrzebuja i wszystko wyslalam poczta, gdyz najblizszy konsulat jest w Chicago (4 godziny od nas), wiec nie mialam jak tak daleko jechac. Paszport mi wyslali tez poczta, wiec nie ma co sie martwic. Co prawda ja nie zalatwialam paszportu przez Polski konsulat, ale mysle, ze jak moj konsulat to zalatwil to w Polskim konsulacie bedzie tak samo

Jezeli chodzi o birth certificate, to ja dostalam w obu przypadkach w ciagu 2 tygodni. Nie wiem jak jest w innych stanach, ale u nas jest tak, ze sie wszystko wypelnia w szpitalu, a potem dostaje sie taki papierek ktory musisz wyslac na dany adres (razem z oplata) i Ci potem wysla birth certificate.

Alguien, swietne rzeczy kupilas dla swojej ksiezniczki Szczegolnie te buciki sa urocze
Jak sie czujesz?

Elfiku, zgadzam sie, ze jedzenie tutaj moze miec ogromny wplyw na rozne choroby

Milej niedzieli
leleth, u nas tez pogoda na nastepny tydzien ma byc rewelacyjna! Ale dobrze wiem, ze jeszcze beda mrozy i snieg - niestety.

kaolinait, nie dziwie sie, ze nie masz czasu siedziec przed komputerem. Czekamy w takim razie na gorsza pogode, zebys sie odezwala
Stary 2010-03-07, 21:15   #1043
Ray
Zakorzenienie

hej

ja dopiero odpoczywam bo wczoraj impreza a dzis u mamy bylam caly dzien.

no musze sie dowiedziec wlasnie o takie szczegoly . ja wole wszystko wczesniej wiedziec i potem w razie co tylko dopytac.

dziewczyny moze to glupie ale mozecie mi napisac co trzeba wypelnic w szpitalu wlasnie jesli chodzi o ten BC?? tzn domyslam sie ze dane moje i meza i imie dziecka i co tam sie jeszcze wypelnia bo ja nie wiem... zameldowanie zapewne pewnie musze wpisac ze w polsce?

przepraszam jak was zameczam ale nie mam kogo spytac :/

juz wiekszosc slowek zwiazanych z ciaza i porodem umiem wiec bedzie mi latwiej cos okreslic czy nawet zrozumiec o czym mowia nauka nie idzie w las hehe

kurcze u was cieplo a au nas dzis znieg spadl i -4 paranoja.... juz mam dosc tej zimy, czekam na wiosne z utesknieniem
Stary 2010-03-07, 21:20   #1044
schoolcraft
Wtajemniczenie

Ray, ja do birth certificate podawalam imie i nazwisko moje oraz meza, pozniej trzeba bylo podac kraj w ktorym urodzilismy sie, social security, no i imie dziecka oczywiscie, date i godzine urodzin Co do adresu, to poprostu podajesz adres pod ktorym aktualnie mieszkasz, to tyle Nie ma znaczenia gdzie jestes zameldowana (tu chyba nawet nie ma czegos takiego, zeby byc zameldowanym gdziekolwiek ).
Aaaa i jeszcze u nas bylo mozna zaznaczyc, zeby automatycznie zalatwili social security dla dziecka. Ja tak zrobilam, bo nie chcialo mi sie pozniej biegac po urzedach
Stary 2010-03-07, 22:17   #1045
zuzanna12
BAN stały

GG do zuzanna12

czesc wam schoolcraft nasza mala jeszcze nie umie sie przewracac dopiero jest na etapie opanowania przekrecania sie na lewy boczek i juz dosc dobrze jej to idzie...raz udalo jej przekrecic z brzuszka na plecki
Stary 2010-03-08, 03:37   #1046
leleth
Wtajemniczenie

Cytat:
hej

ja dopiero odpoczywam bo wczoraj impreza a dzis u mamy bylam caly dzien.

no musze sie dowiedziec wlasnie o takie szczegoly . ja wole wszystko wczesniej wiedziec i potem w razie co tylko dopytac.

dziewczyny moze to glupie ale mozecie mi napisac co trzeba wypelnic w szpitalu wlasnie jesli chodzi o ten BC?? tzn domyslam sie ze dane moje i meza i imie dziecka i co tam sie jeszcze wypelnia bo ja nie wiem... zameldowanie zapewne pewnie musze wpisac ze w polsce?
Adres na pewno masz wpisac ten tutejszy.... ich w ogole adres polskki nie bedzie interesowal.....
i nie przejmuj sie az tak bardzo..... moj maz jest bardzo nerwowy- jaka sie itp.... w ogole nie znosi rozmawiac z obcymi - szczegolnie po angielsku.... a podczas porodu doslownie wymiatal.... nagle jakanie mu przeszlo i dzielnie pomagal w odbieraniu porodu ...... pewnie tak samo bedzie z Toba

a w ogole to gdzie wy wszyscy jestescie? rozdanie Oscarow ogladacie? ja musialam zrobic mala przerwe i wlaczyc malemu bajke bo biedak nie moze zasnac bez tatusia (pojechal odwiezc swoich rodzicow na brooklyn) ....
bylismy dzisiaj na urodzinach jego wujka i maly tak szalal ze swoim czteroletnim kuzynem ze rozwalil sobie znowu twarz.... tym razem udadl na plastikowy samochod i pokaleczyl policzek... podrapal sie tez pod nosem i na powiece.... po prostu koszmar jakis... wyglada jak maltretowane dziecko.... przez chwile w ogole myslalam, ze bedzie mial oko podbite ale na szczescie jest ok..........
Stary 2010-03-08, 03:49   #1047
kaolinait
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez leleth Pokaż wiadomość
a w ogole to gdzie wy wszyscy jestescie? rozdanie Oscarow ogladacie? j
kozystamy z pogody znaczy no juz nie teraz ale ogolnie caly dzien

[/CENTER]
kaolinait jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 04:32   #1048
schoolcraft
Wtajemniczenie

Ja jestem Wlasnie pieke ciasto z biala czekolada i malinami, no i robie gulasz na jutro na obiad Oscarow nie ogladam, bo jakos mnie to nie bawi - ale maz siedzi przed TV i chyba wlasnie Oscary oglada.

leleth, o kurcze, biedny Oli Ale wiesz, z chlopakami to zawsze tak jest, ze sa poobijani i wiecznie sobie znajda jakies przygody.
A gdzie rodzice meza mieszkaja na Brooklyn? Gdzies blisko Greenpoint? Tak tylko pytam, ciagne mnie tam niesamowicie

kaolinait, my tez korzystamy z pogody. Bylismy dzis na spacerku - bylo poprostu swietnie! Juz sie nie moge doczekac prawdziwej wiosny.
Stary 2010-03-08, 05:45   #1049
leleth
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jestem Wlasnie pieke ciasto z biala czekolada i malinami, no i robie gulasz na jutro na obiad Oscarow nie ogladam, bo jakos mnie to nie bawi - ale maz siedzi przed TV i chyba wlasnie Oscary oglada.

leleth, o kurcze, biedny Oli Ale wiesz, z chlopakami to zawsze tak jest, ze sa poobijani i wiecznie sobie znajda jakies przygody.
A gdzie rodzice meza mieszkaja na Brooklyn? Gdzies blisko Greenpoint? Tak tylko pytam, ciagne mnie tam niesamowicie

kaolinait, my tez korzystamy z pogody. Bylismy dzis na spacerku - bylo poprostu swietnie! Juz sie nie moge doczekac prawdziwej wiosny.
co to za ciasto pieczesz? brzmi przepysznie....
ja ogladam rozdanie nagrod bo lubie patrzec na miny przegranych... tylko wkurza mnie to, ze tak to przeciagaja..... spac mi sie chce juz.....

Oli szalal tak strasznie, ze jego obrazenia to i tak nic w pownaniu z tym co sie moglo stac....

a rodzice tzta mieszkaja na Ocean Pkwy... na granicy boro park i flatbush ...
Stary 2010-03-08, 14:06   #1050
zuzanna12
BAN stały

GG do zuzanna12

dzisiaj tez ma byc ladnie wiec dzisaij tez idziemy na spacerek..dziewczynki jakie mialy wasze dzieci objawy zabkowania?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości