Offtopowe zapuszczanie, część XIII, czyli włosowe oczekiwanie na przyjście wiosny :) - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-08, 22:16   #3241
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIII, czyli włosowe oczekiwanie na przyjście wios

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
Zależy jaka matematyka. Ja studiowałam architekturę i nic z matematyki którą tam miałam nie było przydatne do żadnego projektu. Studentowi matematyki może by się przydało, ale nie architektowi.

Bez sensu jest nauczanie wyższej matematyki, w liceum gdzie 90% osób nigdy wiecej na nią nie spojrzy.
To prawda Większości z nas matma będzie potrzebna najwyżej do pomocy ewentualnym dzieciom Czyli mi się nigdy nie przyda Ale tak patrząc na plany ludzi z mojej klasy, to przyda się na studiach jednej osobie z 28

Cytat:
Napisane przez saming Pokaż wiadomość
Ale przecież ten materiał w liceum z matematyki to coraz bardziej okrojony jest. Daaawno temu to i pochodne i całki były na maturze, a teraz jak się o tym wspomni to gały wszyscy wystawiają bo nie wiedzą co to. To samo z silnią czy coś. Nawet na rozszerzeniu już tego nie ma, a potem rzut na studia, gdzie te rzeczy to PODSTAWA - i nie ma czasu na nadrabianie zaległości, które powstały w liceum (bo tam powinny być przerobione) i przez to połowa studentów odpada. To jest dopiero chore. Ja w liceum zamiast marnować czas na niepotrzebną mi biologię czy historię wolałabym właśnie pouczyć się takich rzeczy, a nie że przychodzę na studia i wszyscy wkur... że nas nikt tego nie nauczył, a powinien. No cóż. Zażalenie do Ministerstwa Nauki składać, a nie do nas, nie nasza wina przecież.
Czy ja wiem, czy taki okrojony. Ja jestem na podstawie miałam silnię już jakiś czas temu Powtarzam, na podstawie Moim zdaniem za dużo niepotrzebnych rzeczy jest. Po prostu materiał powinien być dostosowany do poziomu. Na podstawie dużo mniej powinno być moim zdaniem. Po prostu mniej śmieciowego materiału, który przyda się może astrofizykom, ale na pewno nie dziennikarzom, prawnikom i lingwistom

Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
Aha ja nawet nie wiedzialam, ze ta reklama ma promowac mature z matmy myslalam, ze chodzi o to, ze matma ogolem w zyciu jest potrzebna

Kocurzyca nie wiem ja tego nie studiuje, ale TŻ jest na budownictwie i matematyka jest prawie najwazniejszym przedmiotem. Nawet mial oddzielne kolokwium z klatki schodowej. I widzialam u niego zasady, jakie schody powinny byc i jakie maja wymiary. Moze to nie jest ciezka matematyka, bo sa jakies wzory i wystarczy je znac. Ale u niego tez pozniej jest specjalizacja mosty no i tu juz jest potrzebna wieksza matematyka. No moze bardziej chodzi o fizyke, ale przeciez w fizyce jest i matematyka.

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

saming jest dokladnie tak jak piszesz. U nas weszly calki jak jeszcze bylam na PB, to babka musiala tracic czas na tlumaczenie tego, bo przeciez wczesniejsze lata znaly chociaz podstawy
No ale tez nie kazdy idzie na studia, gdzie jest matematyka.
Dla mnie to w ogóle jest jakieś śmieszne, na próbną maturę kasy nie ma, a na bzdury jest.

My ostatnio mieliśmy całki, tzn. facet pokazał nam jako ciekawostkę Ponoć rozszerzenia ma w 3 klasie, ale nie wiem szczerze mówiąc, jak to jest Podstawa programowa z matmy się zmieniła 2 lata temu i może już studenci z moje rocznika całki będą znać

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 22:25   #3242
saming
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIII, czyli włosowe oczekiwanie na przyjście wios

jyyli, rozszerzeni na 100% całek nie mają. 2 lata temu jak się to zmieniło to aż popatrzyłam i zamarłam, bo przecież tak okroili, że bardziej się nie da, a całki i pochodne to już przede mną z 2 lata wcześniej wywalili, ja jeszcze miałam podstawy pochodnej na zajęciach, ale na maturze to już nie obowiązuje. A jak jakiś nauczyciel pokaże to wiesz, z własnej woli, a nie wg programu.

Bo to jest tak, że przy tym programie nauczania ci co idą na humanistyczne kierunki cierpią bo się za dużo uczą tej matmy, i ci co na kierunki gdzie matma jest też, bo za mało się jej uczą.

U nas na PW to zmieniają program całkowicie teraz, i zamiast studenci dostosować się do poziomu, to studia do studentów muszą. Paranoja.

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 22:33   #3243
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
http://mojesilnedrzewo.pl/ chcecie mieć swoje drzewa ?
Twórców tej strony oficjalnie uważam za moich wrogów :P Więcej flesza tam już wrzucić nie mogli ;/ Samo intro już mi się zacina po chwili, a potrzebne do niczego w tej stronie nie jest. Pfff.

Cytat:
Za to meskich.... nie ma w domu rzeczy której nie naprawię. Poza elektroniką bo na tym kompletnie się nie znam.
Ide do Ciebie na korepetycje Sama w domu niewiele zrobię. Ale pewnie i tak więcej niż przeciętna kobieta :P

Cytat:
Ale przecież ten materiał w liceum z matematyki to coraz bardziej okrojony jest. Daaawno temu to i pochodne i całki były na maturze, a teraz jak się o tym wspomni to gały wszyscy wystawiają bo nie wiedzą co to. To samo z silnią czy coś.
Silnię to akurat mam. Ale mnie rozszerzają program nie wiedzieć czemu. Zdaję 4 inne przedmioty, je na rozszerzeniu, matmę na podstawie. Na matmie się w klasie maturalnej na pewno nie skupię.
Stary 2010-03-08, 22:41   #3244
n0emi
Zakorzenienie

Ja bylam w lo na profilu z roszerzona matematyka i calek nie bylo.
To albo dla tamtej klasy tez podali jako ciekawostke, albo sam nauczyciel wprowadzil im ten temat jako dodatkowy.

Ja tak mialam w gimnazjum, nauczycielka starej daty, za rok miala isc na emeryture i mielismy material z lo, a prowadzila zajecia ze starej ksiazki Sama wprowadzila te zmiany Niby material ten sam, no ale poszerzony o zagadnienia z lo.

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Saming u mnie w LO uczyli pochodnej. Ale juz na studiach nikt nie umial Babka byla wsciekla, ze musi takich rzeczy uczyc od podstaw.
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 22:46   #3245
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
jyyli, rozszerzeni na 100% całek nie mają. 2 lata temu jak się to zmieniło to aż popatrzyłam i zamarłam, bo przecież tak okroili, że bardziej się nie da, a całki i pochodne to już przede mną z 2 lata wcześniej wywalili, ja jeszcze miałam podstawy pochodnej na zajęciach, ale na maturze to już nie obowiązuje. A jak jakiś nauczyciel pokaże to wiesz, z własnej woli, a nie wg programu.

Bo to jest tak, że przy tym programie nauczania ci co idą na humanistyczne kierunki cierpią bo się za dużo uczą tej matmy, i ci co na kierunki gdzie matma jest też, bo za mało się jej uczą.

U nas na PW to zmieniają program całkowicie teraz, i zamiast studenci dostosować się do poziomu, to studia do studentów muszą. Paranoja.
Z tym się zgadzam. Powinien być bardziej materiał do poziomu przystosowany.
Ale w ogóle system edukacji w Polsce jest beznadziejny, nie ma w nim kompletnie nic dobrego

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Silnię to akurat mam. Ale mnie rozszerzają program nie wiedzieć czemu. Zdaję 4 inne przedmioty, je na rozszerzeniu, matmę na podstawie. Na matmie się w klasie maturalnej na pewno nie skupię.
Też mam rozszerzenie na podstawie nie wiedzieć czemu. I niestety muszę się na matmie bardzo skupić, bo facet nam robi kosmiczne klasówki, a ja chcę zdać.

Została mi jeszcze masa materiału do nauczenia. Chyba będę zmuszona jutro nie iść i zaliczyć w drugim terminie Nienawidzę czegoś takiego, ale facet nie pozwala poprawiać niestety.

Stary 2010-03-08, 22:53   #3246
n0emi
Zakorzenienie

Czyli wychodzi na to, ze licea profilowane sa tylko picem na wode Nauczyciele robia co chca. Ja jestem zdania, ze liceum powinno byc ogolnoksztalcace bez profili, bo zawsze mozna zmienic zdanie co do zdawanych przedmiotow na maturze.
Stary 2010-03-08, 22:59   #3247
saming
Zakorzenienie

Ja byłam w ogólnokształcącym z rozszerzoną matematyką, fizyką i informatyką A nie wiedzieć czemu miałam rozszerzony jeszcze polski, historię i biologię I po co, jak nikt nie zdawał rozszerzenia?
U mnie na studiach niektórzy są po podstawowej matmie z lo, bo profil biol chem czy coś, i też narzekają, że nie mieli pochodnej czy całki w liceum, bo ja to tyle co pochodna wiem, i że całka to 'jakaś tam odwrotność działania pochodnej', a oni to nemo. Ale większość osób nie miała, mimo że rozszerzeni, i prowadzący załamanie co z nami zrobić, jak się nie wyrobimy z materiałem = połowa osób poprawiająca teraz matematykę, to chore jest przecież.

System edukacji w Polsce jest jeszcze bardziej chory. Ciągle reformują, ale ciągle na gorzej.

Stary 2010-03-08, 23:06   #3248
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

A ja na moje LO nie narzekam wcale. Tzn. na to drugie, bo pierwsze było nieporozumieniem totalnym, w związku z czym je zmieniłam. Za to w tym drugim w klasie maturalnej mieliśmy parę obowiązkowych przedmiotów i fakultety, czyli przedmioty, które zdawaliśmy na maturze. Każdy sobie wybierał co chciał i na to chodził. Ja chyba na żaden fakultet nie chodziłam, tylko na obowiązkowe - do matury się sama przygotowywałam, bo w mojej szkole nie było nauczycieli od przedmiotów, które zdawałam. W szkole się pojawiałam na 2-3 godzinki dziennie, o ile w ogóle chciało mi się wychodzić z łózka, bo często dojazd zajmował mi dłużej niż samo siedzenie w szkole i nie zawsze mi się to "opłacało" Na szczęście wychowawczynię miałam dość wyrozumiałą, więc to moje olewanie jakoś mi uszło płazem
Stary 2010-03-08, 23:10   #3249
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez ChihPyh Pokaż wiadomość
A ja na moje LO nie narzekam wcale. Tzn. na to drugie, bo pierwsze było nieporozumieniem totalnym, w związku z czym je zmieniłam. Za to w tym drugim w klasie maturalnej mieliśmy parę obowiązkowych przedmiotów i fakultety, czyli przedmioty, które zdawaliśmy na maturze. Każdy sobie wybierał co chciał i na to chodził. Ja chyba na żaden fakultet nie chodziłam, tylko na obowiązkowe - do matury się sama przygotowywałam, bo w mojej szkole nie było nauczycieli od przedmiotów, które zdawałam. W szkole się pojawiałam na 2-3 godzinki dziennie, o ile w ogóle chciało mi się wychodzić z łózka, bo często dojazd zajmował mi dłużej niż samo siedzenie w szkole i nie zawsze mi się to "opłacało" Na szczęście wychowawczynię miałam dość wyrozumiałą, więc to moje olewanie jakoś mi uszło płazem
Jak ja Ci zazdroszczę. Nie dość, że u nas każdy nauczyciel uważa, że jego przedmiot jest najważniejszy, to jeszcze nasz wychowawca jest strasznym służbistą. Wszystko musi mu się w papierkach zgadzać, potrafi się do głupoty przyczepić.
Chociaż ostatnio dla mnie milszy jest i nie ma pretensji o moje nieobecności. Moja mama u niego była i powiedziała, że będę długo nieobecna z powodu operacji, śmiejemy się, że się boi, że umrę

Stary 2010-03-08, 23:11   #3250
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Ale przecież ten materiał w liceum z matematyki to coraz bardziej okrojony jest. Daaawno temu to i pochodne i całki były na maturze, a teraz jak się o tym wspomni to gały wszyscy wystawiają bo nie wiedzą co to. To samo z silnią czy coś. Nawet na rozszerzeniu już tego nie ma, a potem rzut na studia, gdzie te rzeczy to PODSTAWA - i nie ma czasu na nadrabianie zaległości, które powstały w liceum (bo tam powinny być przerobione) i przez to połowa studentów odpada. To jest dopiero chore. Ja w liceum zamiast marnować czas na niepotrzebną mi biologię czy historię wolałabym właśnie pouczyć się takich rzeczy, a nie że przychodzę na studia i wszyscy wkur... że nas nikt tego nie nauczył, a powinien. No cóż. Zażalenie do Ministerstwa Nauki składać, a nie do nas, nie nasza wina przecież.
Bo cały system edukacji w Polsce to jeden wielki burdel. Jakie ja mam szczęście, że zakończyłam edukację przed "reformami".
Cytat:
Aha ja nawet nie wiedzialam, ze ta reklama ma promowac mature z matmy myslalam, ze chodzi o to, ze matma ogolem w zyciu jest potrzebna

Kocurzyca nie wiem ja tego nie studiuje, ale TŻ jest na budownictwie i matematyka jest prawie najwazniejszym przedmiotem. Nawet mial oddzielne kolokwium z klatki schodowej. I widzialam u niego zasady, jakie schody powinny byc i jakie maja wymiary. Moze to nie jest ciezka matematyka, bo sa jakies wzory i wystarczy je znac. Ale u niego tez pozniej jest specjalizacja mosty no i tu juz jest potrzebna wieksza matematyka. No moze bardziej chodzi o fizyke, ale przeciez w fizyce jest i matematyka.
Razem z budownictwem miałam matematykę. Matematyka tak, ale zależy co z tej matematyki. Jeszcze nikomu całki pochodne, macierze, silnie i inne badziewie nie przydały sie na architekturze, czy budownictwie. Są przedmioty pochodne matematyki jak kinematyka, wytrzymałość materiałów itd. Na tych przedmiotach dopiero uczy się przydatnej matematyki.
A matematyka jako matematyka ze szkoły, mało sie przydaje. No może poza dodawaniem odejmowaniem i tabliczką mnożenia.
Nie rozumiem po co humaniście znajomość wyższej matematyki

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 23:13   #3251
Chatul
ma zielone pojęcie

Według mnie jest tak:

Minusy obecnego systemu:
- Brak umiejętności praktycznych.
- Zbyt duża liczba godzin spędzana w szkole
- Niedostosowanie do siebie kolejnych etapów nauki
- Brak odpowiednich podręczników
- LICEUM TRZYLETNIE

Plusy obecnego systemu:
+ Duża wiedza ogólna
+ Uczenie ucznia szybkiego przyswajania dużej ilości materiału
+ Kształcenie profilowane. Wiem, wiele z Was uważa to za głupotę, bo wcześnie trzeba zdecydować itd. Jasne, ale kto powiedział, że 3 lata później będzie łatwiej zdecydować? Nigdy nie jest dobry czas na podjęcie decyzji, która może zaważyć na przyszłym życiu :P
Stary 2010-03-08, 23:15   #3252
201607180946
Konto usunięte

Dziewczyny, ale się przeżarłam, byłam na pizzy z TŻem i rodzicami, żarłam czekoladki i inne pyszności, wiem że jutro będę zdychać, ale warto było

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
Noemi zobacz jak Bobek wyrósł
Super Bob

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość

BTW Was też wkurzają te reklamy, w których mówią, jaka matma jest potrzebna? Nie dość, że wydali na to 30 mln, które mogli przeznaczyć na matury próbne, to jeszcze kompletne bzdury tam mówią. Np. że dzięki temu architekt może wymierzyć schody (nie pamiętam dokładnie, ale sens podobny), albo żeglarz może obliczyć ile km jest do końca zenitu. Niby fajnie, ale takich rzeczy przecież nie uczą w szkole Nie wiem, może na rozszerzeniu. Ale dla mnie to kompletna bzdura. Niech zreformują szkolnictwo zamiast wmawiać społeczeństwu, że to, co jest złe, jest dobre.
Te reklamy mają za zadanie promowanie matematycznych kierunków studiów, bo te kierunki w porównaniu do humanistycznych świecą pustkami i w kraju brakuje inżynierów itp.
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 23:15   #3253
n0emi
Zakorzenienie

Ja tez uwazam, ze nasze szkolnictwo jest do dupy. Jyyli u mnie bylo tak samo i w gim i w lo, ze kazdy nauczyciel wymagal maximum
w ogole uwazam, ze u nas za duzo jest teorii. Co nam z tego, jak za 2 dni ja juz nie pamietam regulek, ktorych w ogole nie rozumialam. Czy oni mysla, ze mlodzi ludzie nie maja co robic, tylko siedziec nad ksiazkami i klepac regulki Mozna powiedziec, ze zmarnowalam swoja mlodosc i blogie lata, bo siedzialam, uczylam sie i zapominalam. I czy mi teraz jest to w zyciu potrzebne?? smiech na sali
Stary 2010-03-08, 23:17   #3254
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Według mnie jest tak:

Minusy obecnego systemu:
- LICEUM TRZYLETNIE

Plusy obecnego systemu:
+ Duża wiedza ogólna
+ Kształcenie profilowane. Wiem, wiele z Was uważa to za głupotę, bo wcześnie trzeba zdecydować itd. Jasne, ale kto powiedział, że 3 lata później będzie łatwiej zdecydować? Nigdy nie jest dobry czas na podjęcie decyzji, która może zaważyć na przyszłym życiu :P
Z minusami się zgadzam (jest ich więcej moim zdaniem, dużo więcej), z plusami niekoniecznie. Ta wiedza ogólna, którą daje nam szkoła, to w większości śmieci, które zapominamy od razu po ukończeniu szkoły. Ilość materiału jest często za duża i uczeń nie ma czasu na nic innego (potem chodzą tacy otyli, z nieumytymi włosami - naprawdę! Śpią po 3-4 godziny dziennie - znam takie przypadki). A profile to bujda na resorach, bo poziom i tak zależy od tego, czego nauczyciel chce uczyć Jestem na humanie, a historię mam na podstawie, chemię już miałam na rozszerzeniu

Stary 2010-03-08, 23:20   #3255
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kasiamajo Pokaż wiadomość
Te reklamy mają za zadanie promowanie matematycznych kierunków studiów, bo te kierunki w porównaniu do humanistycznych świecą pustkami i w kraju brakuje inżynierów itp.
Ja bym chętnie poszła na taki kierunek, mogłabym być inżynierem, co mi tam. Ale niestety, w szkole mnie nie nauczono odpowiednich rzeczy i szans nie mam najmniejszych :P

Cytat:
Bo cały system edukacji w Polsce to jeden wielki burdel. Jakie ja mam szczęście, że zakończyłam edukację przed "reformami".
W Anglii nie jest lepiej z nauką :P Przeciętny Anglik ma zatrważająco niską wiedzę. Sama byłaś świadkiem rozmowy dwu panienek na temat jajek :P
Każdy system edukacji ma swoje plusy i minusy. Najważniejsze żeby był dostosowany do ogólnych potrzeb. W Polsce nie do końca jest, niestety.
Stary 2010-03-08, 23:20   #3256
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Ja tez uwazam, ze nasze szkolnictwo jest do dupy. Jyyli u mnie bylo tak samo i w gim i w lo, ze kazdy nauczyciel wymagal maximum
w ogole uwazam, ze u nas za duzo jest teorii. Co nam z tego, jak za 2 dni ja juz nie pamietam regulek, ktorych w ogole nie rozumialam. Czy oni mysla, ze mlodzi ludzie nie maja co robic, tylko siedziec nad ksiazkami i klepac regulki Mozna powiedziec, ze zmarnowalam swoja mlodosc i blogie lata, bo siedzialam, uczylam sie i zapominalam. I czy mi teraz jest to w zyciu potrzebne?? smiech na sali
Zgadzam się Np. regułka z fizyki słowo w słowo z podręcznika zapamiętana nie przyda się i będzie zapomniana.
Ja na szczęście sobie bimbałam w gimnazjum, poznałam trochę prawdziwego życia
Zmieniłabym sobie szkołę, ale chyba już trochę za późno

Stary 2010-03-08, 23:20   #3257
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:

Wlasnie tak rozumialam te reklamy. I w takim razie jestem na tak.

Kocurzyca wlasnie chodzilo mi o pochodne przedmioty z matematyki. Ja nazywam matematyka wszystkie przedmioty gdzie trzeba liczyc

Ale sie ciesze, ze ja z matma i fizyka pozegnalam sie do konca zycia I ciesze sie, ze TŻ jest matematykiem bo bedzie kto umial tlumaczyc matematyke dzieciom
Stary 2010-03-08, 23:21   #3258
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ooo to może się skuszę Ty zawsze tak kusisz

Aktualnie zamawiam to http://catzy.pl/linie_produktow/173/175/518/
Aby trochę

Cytat:
Wieczor spedzilam milo, objadlam sie czekoladkami od TŻta, nawet brat pamietal i przyniosl mi tulipana
Teraz nie moge sie doczekac, az uzyje joanny miod i cytryny i rzepki
Też dostałam słodkości od Tż Przyszła paczka

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 23:21   #3259
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
W Anglii nie jest lepiej z nauką :P Przeciętny Anglik ma zatrważająco niską wiedzę. Sama byłaś świadkiem rozmowy dwu panienek na temat jajek :P
Każdy system edukacji ma swoje plusy i minusy. Najważniejsze żeby był dostosowany do ogólnych potrzeb. W Polsce nie do końca jest, niestety.
Moim zdaniem system edukacji ma mało do wiedzy, a podejrzewam, że Anglicy są dużo szczęśliwsi od Polaków. Nie dziwię się, że większość tutaj jest zawistna i zgryźliwa, skoro od małego zawalają ich robotą, nie dają chwili odpoczynku i na dodatek uczą zazdrości i nienawiści.
To prawda, mi się w polskim systemie edukacji zupełnie nic nie podoba

Stary 2010-03-08, 23:23   #3260
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Z minusami się zgadzam (jest ich więcej moim zdaniem, dużo więcej), z plusami niekoniecznie. Ta wiedza ogólna, którą daje nam szkoła, to w większości śmieci, które zapominamy od razu po ukończeniu szkoły. Ilość materiału jest często za duża i uczeń nie ma czasu na nic innego (potem chodzą tacy otyli, z nieumytymi włosami - naprawdę! Śpią po 3-4 godziny dziennie - znam takie przypadki). A profile to bujda na resorach, bo poziom i tak zależy od tego, czego nauczyciel chce uczyć Jestem na humanie, a historię mam na podstawie, chemię już miałam na rozszerzeniu
Wiedza ogólna to śmieci? Ja jestem jakaś inna, że staram się wykorzystywać tę wiedzę w zyciu jak się da i jakoś łączyć różne wiadomości z różnych lekcji? Wiadomo, nie wszystko się przyda, bo nie może. Ale wiele rzeczy i owszem. A samo uczenie się na pamięć, uwierz mi- ma KOLOSALNE znaczenie dla rozumienia i zapamiętywania kolejnych informacji. Wyrabia pamięć jak nic innego. I chociażby tylko z tego powodu warto się uczyć wielu rzeczy na pamięć. Co oczywiście nie wyklucza rozumienia tego, co się "wykuwa" :P
Stary 2010-03-08, 23:23   #3261
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
To w takim razie powinny być finansowe z budżetu uczelni, a nie z pieniędzy przeznaczonych na licealistów.
I ja osobiście uważam, że jak ktoś ma takie a nie inne zainteresowania, to żadna reklama nie pomoże Być może jeśli ktoś jest niezdecydowany, ale to może zaszkodzić, bo ktoś może sobie przez to zmarnować kawałek życia.

Stary 2010-03-08, 23:24   #3262
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Cytat:
Jak ja Ci zazdroszczę. Nie dość, że u nas każdy nauczyciel uważa, że jego przedmiot jest najważniejszy, to jeszcze nasz wychowawca jest strasznym służbistą. Wszystko musi mu się w papierkach zgadzać, potrafi się do głupoty przyczepić.
Za to studia mnie wpieniaja. Głownie wykładowcy. Mamy dwie babki, co to nie za bardzo wiedzą, co one mają robić z nami na zajęciach i każą nam robić jakieś absurdalne rzeczy, żeby po prostu czas leciał i jeszcze nam wmawiają, że to nas czegoś uczy. Takie totalne olewactwo własnych obowiązków, a od nas oczekują, że będziemy po nocach siedzieć i pisać jakieś zadania, które nam zadają. A moglibysmy połowę materiału zrobić na zajęciach, zamiast gadać o dupie Maryny. W sumie to one mnie najbardziej wkurzają. Reszta to już różnie - różne typy, różne zachowania, różne wymagania, ale przynajmniej reszta zdaje sobie sprawę z własnych obowiązków i nie ma pretensji do świata, że coś im w życiu nie wyszło i wylądowali na uniwersytecie
Stary 2010-03-08, 23:29   #3263
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Wiedza ogólna to śmieci? Ja jestem jakaś inna, że staram się wykorzystywać tę wiedzę w zyciu jak się da i jakoś łączyć różne wiadomości z różnych lekcji? Wiadomo, nie wszystko się przyda, bo nie może. Ale wiele rzeczy i owszem. A samo uczenie się na pamięć, uwierz mi- ma KOLOSALNE znaczenie dla rozumienia i zapamiętywania kolejnych informacji. Wyrabia pamięć jak nic innego. I chociażby tylko z tego powodu warto się uczyć wielu rzeczy na pamięć. Co oczywiście nie wyklucza rozumienia tego, co się "wykuwa" :P
Wiedza, którą szkoły szumnie nazywają "ogólną" jest moim zdaniem śmieciem, nie wiedza ogólna sama w sobie
Uczenie się ma znaczenie dla zapamiętywania kolejnych informacji, ale to jest takie błędne koło, bo nauczę się jednej niepotrzebnej rzeczy po to, żeby móc się nauczyć kolejnej niepotrzebnej.
Akurat u mnie wykucie na pamięć wyklucza zrozumienie Powinni raczej uczyć gdzie i jak szukać informacji, a nie kazać się uczyć tych informacji na pamięć. W dobie internetu to jest trochę "nie teges" moim zdaniem

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Za to studia mnie wpieniaja. Głownie wykładowcy. Mamy dwie babki, co to nie za bardzo wiedzą, co one mają robić z nami na zajęciach i każą nam robić jakieś absurdalne rzeczy, żeby po prostu czas leciał i jeszcze nam wmawiają, że to nas czegoś uczy. Takie totalne olewactwo własnych obowiązków, a od nas oczekują, że będziemy po nocach siedzieć i pisać jakieś zadania, które nam zadają. A moglibysmy połowę materiału zrobić na zajęciach, zamiast gadać o dupie Maryny. W sumie to one mnie najbardziej wkurzają. Reszta to już różnie - różne typy, różne zachowania, różne wymagania, ale przynajmniej reszta zdaje sobie sprawę z własnych obowiązków i nie ma pretensji do świata, że coś im w życiu nie wyszło i wylądowali na uniwersytecie
Jak moja babka od filozofii
Ale tak sobie myślę, że może jest jakieś przeznaczenie i każdy musi mieć na jakimś etapie życia beznadziejnie? Bo jeśli tak, to miałabym cudowne, niesamowite studia

Stary 2010-03-08, 23:32   #3264
saming
Zakorzenienie

A ja dorzucę jeszcze, że przeraża mnie, gdy widzę dzieci w wieku 5-15 lat z plecakami, które wyglądają jakby były tam kamienie, często toto większe od dzieci. A potem się wszyscy dziwią, że młodzi mają problemy z kręgosłupami, nogami, plecami, mięśniami i wieloma innymi.
A tu ci jeszcze wmawiają, że musisz wszystko umieć, musisz być naj, plecak lekki jest i jesteś beznadziejny skoro uważasz że jest ciężki, a i dużo do nauki nie ma (to nic, że w szkole od 8 do 16, a potem jeszcze kilka godzin w domu na zadania domowe i naukę, a i tak nikt nic nie umie ).

A teraz idę spać, bo to długi dzień był
Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim

Stary 2010-03-08, 23:33   #3265
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Cytat:
Jak moja babka od filozofii
Ale tak sobie myślę, że może jest jakieś przeznaczenie i każdy musi mieć na jakimś etapie życia beznadziejnie? Bo jeśli tak, to miałabym cudowne, niesamowite studia
Może Mam nadzieję, że po studiach uda mi się znaleźć dobrą pracę (już nawet niekoniecznie wymarzoną, po prostu dobrą), gdzie będą mnie traktować jak równego sobie człowieka, bo tutaj pewnym wykładowcom się wydaje, że tytuł magistra (sic!), doktora czy profesora daje im prawo do tyrania studenta, kiedy im się zachce... A potem tłumaczenie, że to dla naszego dobra, bo w życiu nie ma lekko
Stary 2010-03-08, 23:35   #3266
n0emi
Zakorzenienie

miki to niesprawiedliwe
Zamowilam paczke tydzien wczesniej od Ciebie, a dostalysmy w tym samym czasie

Oj dziewczyny nauka to jest masakra. Nie moge sie doczekac, az znajde stala prace i bede przyswajac wiedze tylko z nia zwiazana. Im jestem starsza tym trudniej zapamietac mi glupia regulke
Ja bym chciala uczyc sie na obserwacjach, analizach, doswiadczeniach, zeby to wszystko zrozumiec.
A juz w ogole to nienawidzilam analizowania wierszy. Zgadywac co autor mial na mysli
Stary 2010-03-08, 23:37   #3267
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
A ja dorzucę jeszcze, że przeraża mnie, gdy widzę dzieci w wieku 5-15 lat z plecakami, które wyglądają jakby były tam kamienie, często toto większe od dzieci. A potem się wszyscy dziwią, że młodzi mają problemy z kręgosłupami, nogami, plecami, mięśniami i wieloma innymi.
A tu ci jeszcze wmawiają, że musisz wszystko umieć, musisz być naj, plecak lekki jest i jesteś beznadziejny skoro uważasz że jest ciężki, a i dużo do nauki nie ma (to nic, że w szkole od 8 do 16, a potem jeszcze kilka godzin w domu na zadania domowe i naukę, a i tak nikt nic nie umie ).

A teraz idę spać, bo to długi dzień był
Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim
I jeszcze wmawia się, że wady postawy i wzroku są od komputera Nie, wcale nie od siedzenia kilka godzin dziennie w nieprzystosowanej ławeczce i lampienia się w książki jeszcze dłużej, tylko od siedzenia na wygodnym, dostosowanym do wzrostu krześle i patrzeniu w monitor najnowszej generacji

Cytat:
Może Mam nadzieję, że po studiach uda mi się znaleźć dobrą pracę (już nawet niekoniecznie wymarzoną, po prostu dobrą), gdzie będą mnie traktować jak równego sobie człowieka, bo tutaj pewnym wykładowcom się wydaje, że tytuł magistra (sic!), doktora czy profesora daje im prawo do tyrania studenta, kiedy im się zachce... A potem tłumaczenie, że to dla naszego dobra, bo w życiu nie ma lekko
Nie można tak traktować ludzi, ci, którzy tak robią, są żałośni i muszą się dowartościować

Stary 2010-03-08, 23:38   #3268
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:

Kształci sie duzo inżynierów, tylko żaden przy zdrowych zmysłach nie zostanie w Polsce. Tu polscy inżynierowie są na wagę złota. Ze względu na wysoki poziom naszych uczelni. W Polsce przed absolwentem jest jeszcze długa droga zanim nawet dostanie jakąs prace. Na każdym kroku kłody pod nogi, Bez znajomości nie ma co zaczynać. Tutaj taki absolwent dostanie boska pracę i kupę kasiory na dzień dobry.
Nawet człowiek po naszej zawodówce jest tu na wagę złota, bo tu od wieków nie ma zawodówek i techników. Można jakieś kursy tylko robić.
Cytat:
Według mnie jest tak:

Minusy obecnego systemu:
- LICEUM TRZYLETNIE

Plusy obecnego systemu:
+ Duża wiedza ogólna
Tu w profilownej szkole (innych nie ma) w wieku 16-19 lat uczy się tylko wybranych przez siebie przedmiotów.
Egzaminy z obowiązkowych przedmiotów jest w wieku 11 lat.
A uczeń w szkole dziennej ma zajęcia do 16 godzin tygodniowo. Dla porównania ja miałam w LO 35-40. Nie wiem jak jest teraz. Dlatego tu prawie kazdy szesnastolatek pracuje (ma na to kupę czasu).
Na tym chyba zakończę wyjaśnienia bo się zamotam . Tutejszy system jest racze zbyt skomplikowany dla pokolenia dwóch szkół (SP, LO)

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 23:44   #3269
n0emi
Zakorzenienie

Wiecie, ze ja po wczorajszej szkole odsypialam 12 godzin
Teraz tez sie juz z wami zegnam, bo jutro idziemy na Alicje, a potem bede robic z TŻ 2 pyszne salatki

Dobranoc
Stary 2010-03-08, 23:49   #3270
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Cytat:
Oj dziewczyny nauka to jest masakra. Nie moge sie doczekac, az znajde stala prace i bede przyswajac wiedze tylko z nia zwiazana. Im jestem starsza tym trudniej zapamietac mi glupia regulke
Ja bym chciala uczyc sie na obserwacjach, analizach, doswiadczeniach, zeby to wszystko zrozumiec.
A juz w ogole to nienawidzilam analizowania wierszy. Zgadywac co autor mial na mysli
Oj, też czekam na koniec studiów już (a dopiero 2 rok leci...)... A mogę się założyć, że jak w końcu nastąpi ten moment, czas szukania pracy też nie będzie lekko. Najpierw ze znalezieniem jej, potem z wdrożeniem się, a potem jeszcze może się okazać, że to jednak nie to, co chcę w życiu robić, a taka myśl mnie trochę załamuje...

A co do analizy wierszy - to jest to, co lubię najbardziej. I w analizie wcale nie musi chodzić o zgadywanie co autor miał na myśli, tylko co ten wiersz mówi już stworzony. To jest to, co najbardziej lubiłam na języku polskim w liceum. A przynajmniej w pierwszej klasie. Bo o ile moje drugie LO było pod prawie wszystkimi względami lepsze od pierwszego, to polonistka tamtejsza była do bani. Obrzydziła mi dosyć skutecznie literaturę na jakiś czas...

Cytat:
Nie można tak traktować ludzi, ci, którzy tak robią, są żałośni i muszą się dowartościować
Też tak myślę, ale w momencie, kiedy ktoś ma do Ciebie pretensje nie wiadomo o co, nie lubi Cie zwyczajnie i to ostentacyjnie okazuje, a Ty nie mozesz zareagowac w zaden sposob na dziwaczne traktowanie, to jest to troszke frustrujace

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości