|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIII, czyli włosowe oczekiwanie na przyjście wios
Cytat:
Czyli mi się nigdy nie przyda Ale tak patrząc na plany ludzi z mojej klasy, to przyda się na studiach jednej osobie z 28Cytat:
Moim zdaniem za dużo niepotrzebnych rzeczy jest. Po prostu materiał powinien być dostosowany do poziomu. Na podstawie dużo mniej powinno być moim zdaniem. Po prostu mniej śmieciowego materiału, który przyda się może astrofizykom, ale na pewno nie dziennikarzom, prawnikom i lingwistomCytat:
My ostatnio mieliśmy całki, tzn. facet pokazał nam jako ciekawostkę Ponoć rozszerzenia ma w 3 klasie, ale nie wiem szczerze mówiąc, jak to jest
|
|||
|
|
|
#3242 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIII, czyli włosowe oczekiwanie na przyjście wios
jyyli, rozszerzeni na 100% całek nie mają. 2 lata temu jak się to zmieniło to aż popatrzyłam i zamarłam, bo przecież tak okroili, że bardziej się nie da, a całki i pochodne to już przede mną z 2 lata wcześniej wywalili, ja jeszcze miałam podstawy pochodnej na zajęciach, ale na maturze to już nie obowiązuje. A jak jakiś nauczyciel pokaże to wiesz, z własnej woli, a nie wg programu.
Bo to jest tak, że przy tym programie nauczania ci co idą na humanistyczne kierunki cierpią bo się za dużo uczą tej matmy, i ci co na kierunki gdzie matma jest też, bo za mało się jej uczą. U nas na PW to zmieniają program całkowicie teraz, i zamiast studenci dostosować się do poziomu, to studia do studentów muszą. Paranoja.
|
#3243 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Sama w domu niewiele zrobię. Ale pewnie i tak więcej niż przeciętna kobieta :PSilnię to akurat mam. Ale mnie rozszerzają program nie wiedzieć czemu. Zdaję 4 inne przedmioty, je na rozszerzeniu, matmę na podstawie. Na matmie się w klasie maturalnej na pewno nie skupię.
|
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bylam w lo na profilu z roszerzona matematyka i calek nie bylo.
To albo dla tamtej klasy tez podali jako ciekawostke, albo sam nauczyciel wprowadzil im ten temat jako dodatkowy. Ja tak mialam w gimnazjum, nauczycielka starej daty, za rok miala isc na emeryture i mielismy material z lo, a prowadzila zajecia ze starej ksiazki Sama wprowadzila te zmiany---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Saming u mnie w LO uczyli pochodnej. Ale juz na studiach nikt nie umial Babka byla wsciekla, ze musi takich rzeczy uczyc od podstaw.
|
|
|
|
#3245 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w ogóle system edukacji w Polsce jest beznadziejny, nie ma w nim kompletnie nic dobrego Cytat:
Została mi jeszcze masa materiału do nauczenia. Chyba będę zmuszona jutro nie iść i zaliczyć w drugim terminie Nienawidzę czegoś takiego, ale facet nie pozwala poprawiać niestety.
|
||
|
|
|
#3246 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli wychodzi na to, ze licea profilowane sa tylko picem na wode
Nauczyciele robia co chca. Ja jestem zdania, ze liceum powinno byc ogolnoksztalcace bez profili, bo zawsze mozna zmienic zdanie co do zdawanych przedmiotow na maturze.
|
|
|
|
#3247 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam w ogólnokształcącym z rozszerzoną matematyką, fizyką i informatyką
A nie wiedzieć czemu miałam rozszerzony jeszcze polski, historię i biologię I po co, jak nikt nie zdawał rozszerzenia?U mnie na studiach niektórzy są po podstawowej matmie z lo, bo profil biol chem czy coś, i też narzekają, że nie mieli pochodnej czy całki w liceum, bo ja to tyle co pochodna wiem, i że całka to 'jakaś tam odwrotność działania pochodnej', a oni to nemo. Ale większość osób nie miała, mimo że rozszerzeni, i prowadzący załamanie co z nami zrobić, jak się nie wyrobimy z materiałem = połowa osób poprawiająca teraz matematykę, to chore jest przecież.System edukacji w Polsce jest jeszcze bardziej chory. Ciągle reformują, ale ciągle na gorzej.
|
#3248 |
|
Zadomowienie
|
A ja na moje LO nie narzekam wcale. Tzn. na to drugie, bo pierwsze było nieporozumieniem totalnym, w związku z czym je zmieniłam. Za to w tym drugim w klasie maturalnej mieliśmy parę obowiązkowych przedmiotów i fakultety, czyli przedmioty, które zdawaliśmy na maturze. Każdy sobie wybierał co chciał i na to chodził. Ja chyba na żaden fakultet nie chodziłam, tylko na obowiązkowe - do matury się sama przygotowywałam, bo w mojej szkole nie było nauczycieli od przedmiotów, które zdawałam. W szkole się pojawiałam na 2-3 godzinki dziennie, o ile w ogóle chciało mi się wychodzić z łózka, bo często dojazd zajmował mi dłużej niż samo siedzenie w szkole i nie zawsze mi się to "opłacało"
Na szczęście wychowawczynię miałam dość wyrozumiałą, więc to moje olewanie jakoś mi uszło płazem
|
|
#3249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż ostatnio dla mnie milszy jest i nie ma pretensji o moje nieobecności. Moja mama u niego była i powiedziała, że będę długo nieobecna z powodu operacji, śmiejemy się, że się boi, że umrę
|
|
|
|
|
#3250 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A matematyka jako matematyka ze szkoły, mało sie przydaje. No może poza dodawaniem odejmowaniem i tabliczką mnożenia .Nie rozumiem po co humaniście znajomość wyższej matematyki
|
|
#3251 |
|
ma zielone pojęcie
|
Według mnie jest tak:
Minusy obecnego systemu: - Brak umiejętności praktycznych. - Zbyt duża liczba godzin spędzana w szkole - Niedostosowanie do siebie kolejnych etapów nauki - Brak odpowiednich podręczników - LICEUM TRZYLETNIE Plusy obecnego systemu: + Duża wiedza ogólna + Uczenie ucznia szybkiego przyswajania dużej ilości materiału + Kształcenie profilowane. Wiem, wiele z Was uważa to za głupotę, bo wcześnie trzeba zdecydować itd. Jasne, ale kto powiedział, że 3 lata później będzie łatwiej zdecydować? Nigdy nie jest dobry czas na podjęcie decyzji, która może zaważyć na przyszłym życiu :P
|
#3252 | |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ale się przeżarłam, byłam na pizzy z TŻem i rodzicami, żarłam czekoladki i inne pyszności, wiem że jutro będę zdychać, ale warto było
![]() Super Bob ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3253 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez uwazam, ze nasze szkolnictwo jest do dupy. Jyyli u mnie bylo tak samo i w gim i w lo, ze kazdy nauczyciel wymagal maximum
![]() w ogole uwazam, ze u nas za duzo jest teorii. Co nam z tego, jak za 2 dni ja juz nie pamietam regulek, ktorych w ogole nie rozumialam. Czy oni mysla, ze mlodzi ludzie nie maja co robic, tylko siedziec nad ksiazkami i klepac regulki |
|
|
|
#3254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), z plusami niekoniecznie. Ta wiedza ogólna, którą daje nam szkoła, to w większości śmieci, które zapominamy od razu po ukończeniu szkoły. Ilość materiału jest często za duża i uczeń nie ma czasu na nic innego (potem chodzą tacy otyli, z nieumytymi włosami - naprawdę! Śpią po 3-4 godziny dziennie - znam takie przypadki). A profile to bujda na resorach, bo poziom i tak zależy od tego, czego nauczyciel chce uczyć Jestem na humanie, a historię mam na podstawie, chemię już miałam na rozszerzeniu
|
|
|
|
|
#3255 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Każdy system edukacji ma swoje plusy i minusy. Najważniejsze żeby był dostosowany do ogólnych potrzeb. W Polsce nie do końca jest, niestety.
|
|
#3256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na szczęście sobie bimbałam w gimnazjum, poznałam trochę prawdziwego życia Zmieniłabym sobie szkołę, ale chyba już trochę za późno |
|
|
|
|
#3257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kocurzyca wlasnie chodzilo mi o pochodne przedmioty z matematyki. Ja nazywam matematyka wszystkie przedmioty gdzie trzeba liczyc ![]() Ale sie ciesze, ze ja z matma i fizyka pozegnalam sie do konca zycia I ciesze sie, ze TŻ jest matematykiem bo bedzie kto umial tlumaczyc matematyke dzieciom
|
|
|
|
|
#3258 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przyszła paczka |
||
|
|
|
#3259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To prawda, mi się w polskim systemie edukacji zupełnie nic nie podoba |
|
|
|
|
#3260 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#3261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja osobiście uważam, że jak ktoś ma takie a nie inne zainteresowania, to żadna reklama nie pomoże Być może jeśli ktoś jest niezdecydowany, ale to może zaszkodzić, bo ktoś może sobie przez to zmarnować kawałek życia.
|
|
|
|
|
#3262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3263 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uczenie się ma znaczenie dla zapamiętywania kolejnych informacji, ale to jest takie błędne koło, bo nauczę się jednej niepotrzebnej rzeczy po to, żeby móc się nauczyć kolejnej niepotrzebnej. Akurat u mnie wykucie na pamięć wyklucza zrozumienie Powinni raczej uczyć gdzie i jak szukać informacji, a nie kazać się uczyć tych informacji na pamięć. W dobie internetu to jest trochę "nie teges" moim zdaniem---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
![]() Ale tak sobie myślę, że może jest jakieś przeznaczenie i każdy musi mieć na jakimś etapie życia beznadziejnie?
|
||
|
|
|
#3264 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dorzucę jeszcze, że przeraża mnie, gdy widzę dzieci w wieku 5-15 lat z plecakami, które wyglądają jakby były tam kamienie, często toto większe od dzieci. A potem się wszyscy dziwią, że młodzi mają problemy z kręgosłupami, nogami, plecami, mięśniami i wieloma innymi.
A tu ci jeszcze wmawiają, że musisz wszystko umieć, musisz być naj, plecak lekki jest i jesteś beznadziejny skoro uważasz że jest ciężki, a i dużo do nauki nie ma (to nic, że w szkole od 8 do 16, a potem jeszcze kilka godzin w domu na zadania domowe i naukę, a i tak nikt nic nie umie A teraz idę spać, bo to długi dzień był ![]() Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim
|
#3265 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że po studiach uda mi się znaleźć dobrą pracę (już nawet niekoniecznie wymarzoną, po prostu dobrą), gdzie będą mnie traktować jak równego sobie człowieka, bo tutaj pewnym wykładowcom się wydaje, że tytuł magistra (sic!), doktora czy profesora daje im prawo do tyrania studenta, kiedy im się zachce... A potem tłumaczenie, że to dla naszego dobra, bo w życiu nie ma lekko
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
miki to niesprawiedliwe
![]() Zamowilam paczke tydzien wczesniej od Ciebie, a dostalysmy w tym samym czasie ![]() Oj dziewczyny nauka to jest masakra. Nie moge sie doczekac, az znajde stala prace i bede przyswajac wiedze tylko z nia zwiazana. Im jestem starsza tym trudniej zapamietac mi glupia regulke ![]() Ja bym chciala uczyc sie na obserwacjach, analizach, doswiadczeniach, zeby to wszystko zrozumiec. A juz w ogole to nienawidzilam analizowania wierszy. Zgadywac co autor mial na mysli
|
|
|
|
#3267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, wcale nie od siedzenia kilka godzin dziennie w nieprzystosowanej ławeczce i lampienia się w książki jeszcze dłużej, tylko od siedzenia na wygodnym, dostosowanym do wzrostu krześle i patrzeniu w monitor najnowszej generacji![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3268 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet człowiek po naszej zawodówce jest tu na wagę złota, bo tu od wieków nie ma zawodówek i techników. Można jakieś kursy tylko robić. Cytat:
Egzaminy z obowiązkowych przedmiotów jest w wieku 11 lat. A uczeń w szkole dziennej ma zajęcia do 16 godzin tygodniowo. Dla porównania ja miałam w LO 35-40. Nie wiem jak jest teraz. Dlatego tu prawie kazdy szesnastolatek pracuje (ma na to kupę czasu). Na tym chyba zakończę wyjaśnienia bo się zamotam . Tutejszy system jest racze zbyt skomplikowany dla pokolenia dwóch szkół (SP, LO)
|
|
#3269 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie, ze ja po wczorajszej szkole odsypialam 12 godzin
![]() Teraz tez sie juz z wami zegnam, bo jutro idziemy na Alicje, a potem bede robic z TŻ 2 pyszne salatki ![]() Dobranoc
|
|
|
|
#3270 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do analizy wierszy - to jest to, co lubię najbardziej. I w analizie wcale nie musi chodzić o zgadywanie co autor miał na myśli, tylko co ten wiersz mówi już stworzony. To jest to, co najbardziej lubiłam na języku polskim w liceum. A przynajmniej w pierwszej klasie. Bo o ile moje drugie LO było pod prawie wszystkimi względami lepsze od pierwszego, to polonistka tamtejsza była do bani. Obrzydziła mi dosyć skutecznie literaturę na jakiś czas... Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

Czyli mi się nigdy nie przyda
Ale tak patrząc na plany ludzi z mojej klasy, to przyda się na studiach jednej osobie z 28

Sama wprowadzila te zmiany
Nienawidzę czegoś takiego, ale facet nie pozwala poprawiać niestety.

- 82
15.04.2013