![]() |
#2521 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
Cytat:
![]() ![]() a ja własnie dostalam koperte z UM z moimi dokumentami i informacja ze nie przeszlam do 3 etapu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2522 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy potrzebuję pracy? Z jednej strony - taaaak!!! Ale też chcę zacząć działać a obranym kierunku. W końcu. Nie chwytać się przypadkowych prac, bo gdzieś muszę się zaczepić na stałe...Chyba pójdę do tego MOPSu i pogadam. Zapytam na ile ta umowa przede wszystkim...TŻ mi mówi, żeby zadzwonić i zapytać jaka kasa. Chyba głupio pytać przez tel. o pieniądze :/ Lepiej jak się pójdzie i porozmawia. Boję się jednak, że będą oczekiwali szybkiej decyzji. Hosenka, chyba jestem jedynym kandydatem, ale nie wiem.... gregia, akurat nie ma oszałamiającej różnicy w stypendium stażowym a najniższą krajową. Super by było, gdyby akurat ta oferta mi się trafiła w momencie robienia stażu...Ja wiesz, chciałabym patrzeć tak jakoś dalej niż tylko na dzisiejszą moją sytuację. Może u tamtego pracodawcy więcej bym się nauczyła i mogła działać potem jako freelancer, taki coach...A z tego dopiero jest kasa! Zastanawiam się czy wybierając daną ofertę nie zamykam sobie drzwi do czegoś naprawdę super. U Ciebie nie ma takiego MOPSu? Jak jest, to wyślij im cv. Edytowane przez Jik Czas edycji: 2010-03-04 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2523 |
Zadomowienie
|
Jik najpierw idź jutro do UP powiedz jaka jest sytuacja, że masz to zastępstwo na oku (nie mów gdzie), ale wolałabyś staż, bo to i tamto (uzasadnij). Poproś, może powiedzą, może cokolwiek wiedzą więcej o tym stażu, czyli kiedy i jakie masz szanse. Ja zrobiłabym więcej. Udałabym się jeszcze do tego pracodawcy, u którego chcesz mieć staż. Powiedziała bym, że zależy mi na stażu u niego, zareklamowałabym się odpowiednio. W tym celu żeby zawalczył bardziej o ten staż w UP i konkretnie o ciebie na tym stażu. Możesz powiedzieć, że zależy ci na tym, aby wiedzieć na czym stoisz. Możesz śmiało powiedzieć że masz na oku zastępstwo, ale mało interesujące i musisz wiedzieć jakie masz szanse na ten staż żeby nie zostać z niczym.
Jężeli konkretów na temat stażu się nie dowiesz to jak po tej rozmowie w MOPSie będą chcieli cię przyjąć to się nie zastanawiaj, idź. Bierz co pewne. No chyba, że to praca na jakieś dwa miesiące na przykład. Jak nie uda się z tym zastępstwem to walcz dalej o staż.
![]() |
#2524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tym zastępstwem jak dłużej niż 2-3 miechy to bym brała.
![]() |
![]() |
#2525 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, chyba zrobię tak, że poczekam na rozmowę w tym mopsie. Pójdę tam, pogadam, zobaczę co mi powiedzą. Mogłabym zadzwonić, ale chyba głupio o pracy rozmawiać przez tel. Zwł. o pieniądzach. No, dowiem się czegoś, co bym tam miała robić itd.I wtedy zadecyduję. Do up nie będę dzwonić, bo jak wywęszą, że coś mi się kroi, jakaś praca, to od razu mnie skreślą. Ta baba od staży wyjątkowo wredna.
Gorzej będzie jak ten mops będzie dość atrakcyjny....Jeszcze pogadam z laskami na studiach, akurat mam zjazd w ten weekend, a jedna chyba pracuje w mopsie, choć w innym mieście. Pewnie, że umowa na zastępstwo na 2, 3 miechy to kiszka. To szkoda prądu wtedy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2526 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() Przepraszam za ten pesymizm, ale musiałam się troszkę wyżalić ![]() Edytowane przez ally5 Czas edycji: 2010-03-05 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2527 |
Przyczajenie
|
Ja też studiuję zaocznie od października. Wcześniej miałam pół roku przerwy i też nie chcieli mnie zatrudnić... Zawsze mówili że szukają osób uczących się, a teraz jak studiuje mówią że potrzebują kogoś kto jest w pełni dyspozycyjny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2528 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no skądś to znam, co prawada u mnie minie dopiero miesiąc ale co z tego jak byłam na 2 rozmowach, w tym na jednej gdzie koleś zaproponowała mi sprzedaż książek przez jeżdżenie do szkół.. dyplom i wykształcenie mam wrażenie że nic nie znacza. rozumiem Cie całkowicie, smoocena spada do minimum..mam nadzieje że w końcu pasja się odmieni i tylko byle szybko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2529 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Student - jest tani, nie trzeba za niego ZUSów płacić Zaoczny jest dyspozycyjny w tygodniu, ale w weekendy nie - buuu Dzienny - może tylko w weekendy - buuu Może powinny sie nocne studia pojawić (bo wieczorowe też są be), to może taki student w końcu bedzie pracownikiem idealnym - zapieprz w dzień, najlepiej 12-14h na dobę a w nocy na wykłady. ![]() No ale wtedy byśmy słyszały na rozmowach że potrzebują pracownika na nocna zmianę też ![]() PARANOJA A tak na marginesie - też szukam pracy, póki co bezskutecznie. Uderza mnie jedna rzecz. Pracownicy muszą się na rozmowach kwalifikacyjnych prezentowac jak najlepiej oczywiście. A co z pracodawcą? Przez to bezrobocie ludzie traca sami do siebie szacunek, zaniżaja swoje kwalifikacje, samoocenę, byle dostać pracę - czasem juz po prostu nie można dłuzej wybrzydzać i szukać pracy zgodnej z kwalifikacjami - zwłaszcza, jak do przysłowiowego garnka nie ma co włożyć. Taka sytuacja sprawia, że pracodawcy juz nie muszą zabiegać o pracownika - nie ten to inny, co wiecej nie szanują jego czasu, pracy i jego samego (kuriozalne przykłady koleżanek przystępujących do konkursów i egzaminów na państwowe posady - z góry obsadzone "kumplami królika"). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2530 |
Wtajemniczenie
|
najlepszy jest "niestudent", ale na prawach studenta....a i jeszcze taki, który zgodziłby sie pracować za max. 3.5/h
![]() |
#2531 |
Przyczajenie
|
ano własnie
![]() Chciałabym się z Wami podzielic wrażeniami z rozmowy o prace. Firma portugalska. Była to już druga rozmowa - w załozeniu decydujaca. Obie rozmowy odbywały się po angielsku. Pierwsza z HR-owcem z Portugalii, druga z szefową firmy i czymś w rodzaju "managera" na Polskę, oni także specjalnie w celu rekrutacji z tejże Portugalii przyjechali. Pierwsza rozmowa - bardzo miła młoda dziewczyna, sympatyczna i rzeczowa rozmowa. Druga rozmowa - przerost formy nad trescią. Ogolnie pytania standardowe wycieruchy, choć czasami wydawały mi się kompletnie nieadekwatne do stanowiska, na które aplikowałam -a byl to nie dyrektor regionalny, nie kierownik, czy też inne odpowiedzialne stanowisko, tylko ......uwaga ..... sprzedawca w butiku. ![]() Jednak nie to mnie irytowało w tej drugiej rozmowie (ta pompa, i lekkie nadęcie było nawet komiczne), ale fakt, że podczas rozmowy obie osoby wymieniały miedzy soba uwagi po portugalsku, choć rozmowa prowadzona była po angielsku. No sorry ale dla mnie to szczyt chamstwa - rozmawiać przy kimś o kimś, tak by nie mogł zrozumieć. Mogli poczekać aż wyjde. :/ Zastanawia mnie czy w Portugalii są jakieś inne zasady dobrego wychowania, niz w Polsce, ale o ile mi wiadomo to etykieta "biznesowa" jest w miarę uniwersalna, a poza tym Portugalia to nie jest jakis odległy krąg kulturowy. Jestem zdegustowana |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2532 |
Raczkowanie
|
Teamkilla oj jak ja Cie dobrze rozumiem.
Czasami to az czlowieka korci zeby w trakcie takiej rozmowy wyjsc i wiecej nie wracac. Ja coraz czesciej musze w trakcie rozmowy grysc sie w jezyk zeby takiemu pracodawy nie powiedziec czegos dosadnego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2533 |
Przyczajenie
|
w ogole znalezc porzadna dobrze platna prace bedac studentek to masakra-wszedzie tylko wyzysk -w sklepach,restauracjach ,solariach ok 5-7 zl za godz. to wiecej mozna czasami zarobic podczas glupiego by sie wydawalo roznoszenia ulotek ,np profi lingua placi ok 10-11 zl za godz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2534 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jak byłam studentką byl problem (choć przenioslam się na wieczorowe, żeby pracować, usamodzielnić się i takie tam...) bo na zajęcia jednak czasem trzeba isc - nawet jak to już ostatnie lata i zajec pare h w tygodniu, to pracodawcom nie pasowalo. ![]() ![]() Nawet po studiach normalną prace trudno dostać bez tzw. plecków. To oczywiście też zalezy od studiów. Dlatego wszystkim dziewczynom zaczynającym przygodę ze studiowaniem radzę przemyśleć kierunek studiów - żadnych pedagogik, żadnych polonistyk, historii, czy innych humanistycznych. Nawet takich studiow miedzynarodowych jak moje - no chyba, że sie opanuje ze 3 języki biegle przy okazji ![]() Nawet absolwenci ekonomii, czy finansów mają problemy ze znalezieniem stałej, normalnej pracy (ew. na agenta banku albo ubezpieczalni moga isc, ale tam studiów kończyc nie trzeba - wystarczy dobra "wkretka"). Sama teraz zaluję, ze nie poszłam na jakis techniczny kierunek studiów na polibudzie - po tym ma sie fach w ręku, więc zawsze jest łatwiej. Co do tych ulotek - to bywa różnie, a to 10-11zl/h to w praktyce sprawdziłaś, czy tylko w ogloszeniu tak napisali? Szczerze mówiąc slyszalam, że te stawki to taka ściema bo musisz wyrobić jakas tam normę w ta 1 h , żeby ci tyle zaplacili - a wiadomo jak ludzie "chętnie" biora od Ciebie te nieszczesne ulotki. W praktyce słyszałam, ze ludzie wychodzili 3,5 a nawet 2 zł za godzinę - a stoi sie wiadomo nie tylko latem, w słoneczku, ale czasem w taka pogodę jak teraz też - czyli dupka marznie, łapki też, a przechodniów mało bo im tez w takie zimno lazić po ulicach sie nie chce... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2535 | |
Wtajemniczenie
|
Pisałam już w innych watkach, przepraszam, że powtarzam, ale warte uwagi;
Cytat:
Może komus sie przyda
![]() |
![]() |
#2536 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ja nadal ze swoim dylematem. Jestem już po rozmowie w Mopsie. Miła pani. Rozmowa naprawdę rzeczowa, a bałam się, że jakiś test będzie. Praca od już. Zastępstwo za dziewczynę, która jest w ciąży i jest od miesiąca na L4. Tyle, że nie widzą, czy wróci do pracy czy nie. Powiedziała mi babka, że to zastępstwo może być na 2 miesiące, a może być na 1, 5 roku. Płaca: 1310 zł brutto. Zakres obowiązków - totalnie kadrowy, nie będę mieć do czynienia z tym, co chciałabym tam robić. A chcę coraz bardziej, bo się okazało na mojej podyplomówce, że mam wrednego promotora. Starego dziada. Kazał się zdeklarować co do tematu pracy dyplomowej. Ja mu mówię, że nie mogę dziś podjąć decyzji, bo nie wiem, gdzie będę pracować. Czy w tym mopsie, czy w tamtej firmie. A dziad mi mówi, że o mopsie to on nie chce, żebym pisała, bo coś tam, coś tam ,zaczął wydziwiać, tylko o tej firmie, bo to ciekawe itd. No ja wiem, że ciekawe, ale jak nie dostanę w niej stażu, to niewiele mogę...No i mam zakminę jeszcze gorszą. Kolejny argument za stażem to decyzja dziada promotora o czym mam pisać. Dżisys. A dziad mam 150 lat, jest postrachem uczelni i jakby się chciało zmienić temat, to nie ma bata, nie da się.
Aha, nie dopisałam, że jestem w tym mopsie kolejną kandydatką. Nie tak, że jestem jedna jedyna. Oczywiście ostatnia na liście. Pani się w ogóle zdziwiła, że skończyłam polonistykę. Taaaa, widać jak czytają cv. W sumie mam małe szanse. Ja się mam zdecydować i jak powiem "tak" to znowu będą rozważać moją kandydaturę, więc też się zastanawiam, czy nie zostanę z niczym jak zrezygnuję ze stażu... Jezu, jak nie lubię takich sytuacji!!!! ![]() Edytowane przez Jik Czas edycji: 2010-03-08 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2537 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po pierwsze to ja nienawidzę takich promotorów, którzy narzucają swoją wolę. Ja tam na pewno bym się z nim wykłóciła i postawiła na swoim. A poza tym jeżeli chcesz pisać na temat tej drugiej firmy to to, że w niej nie pracujesz nie stanowi żadnej przeszkody. Przecież nie ma obowiązku pisania na temat firmy, w której się pracuje. A jak ktoś nie pracuje, to co? Więc co do tematu pracy to pisz o tym co cię interesuje. A co do pracy w mopsie czy ewentualnego stażu, to musisz wybrać co jest dla ciebie ważniejsze: posiadanie pracy i pieniędzy już teraz czy rozwój zawodowy. Jeśli to pierwsze to MOPS. Jeżeli to drugie to walcz dziewczyno o ten staż. Wpisuj w CV temat pracy dyplomowej (lub krótką wzmiankę o tematyce pracy) dotyczący tej firmy, w której chcesz mieć staż i idź tam ze swoim cv, listem motywacyjnym, pogadaj o tym stażu i o swojej pracy dyplomowej. Będziesz miała spore szanse jeżeli będziesz ,,o nich" pisała. Powodzenia!!! PS. Nie dostałam pracy w kancelarii... ![]() ![]() ![]() ![]()
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-03-08 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2538 |
Zadomowienie
|
gorzka prawda, dzięki za szybki odzew.
Staż już mam załatwiany. Sprawa w toku. Papieru pracodawca złożył w zeszłym tygodniu i pozostało mi tylko czekanie. Zaraz zadzwonię do UP, żeby się coś dowiedzieć, ale pewnie nic mi konkretnego nie powiedzą. Straaasznie bym chciała mieć te staż. Ale boję się, że z jakiś względów urząd odrzuci podanie tego pracodawcy. Mam takiego stracha po prostu...A gdybym miała ten staż, to naprawdę byłoby mi łatwiej napisać tę pracę dyplomową. Będzie to praca badawcza, więc dobrze miec kontakt "od podszewki" z tym, o czym się pisze. I najlepiej być pracownikiem takiej firmy. Chciałabym bowiem przeanalizować ich metodykę działania, więc zobaczyć pracowników tej firmy w akcji niejako, zobaczyć jak oni szkolą, co robią itd. Przy zatrudnieniu w mopsie boję się, że to może być praca na 2 mies,. ale nie chcieli mi tego oficjalnie powiedzieć. Przecież jak ciąża jest zagrożona, to się wie od razu i wie się ile się będzie na L4 i można powiedzieć kierowniczce, żeby też miała jasność. Co do promotora...Tego dziada nie przeskoczę. Ma zapisane na kartce i nie ma takiej możliwości, że zmienię temat. To jest naprawdę ciężki przypadek. "Zaksięgował" nas i tyle. Widzę, że edytowałaś posta. Straaaaasznie mi przykro.....Tak było blisko... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2539 |
Zadomowienie
|
Jik co do tego mopsu to po pierwsze rzeczywiście nie wiadomo na ile czasu, a po drugie nie jesteś jedyną kandydatką więc nie wiadomo czy w ogóle dostaniesz to zastępstwo. Na początku myślałam, że jesteś jedyna. Tak więc ten mops to nic pewnego. W tej sytuacji postawiłabym wszystko na jedna kartę, czyli na staż. Biorąc pod uwagę też to jak ci bardzo na tym zależy.
W UP zapewne zbyt wiele ci nie powiedzą niestety. Naprawdę udaj się do tej firmy, pogadaj choćby o swojej pracy dyplomowej i wspomnij o stażu. Jest szansa, że oni sami zawalczą o ten staż i o ciebie. Tym samym są dużo mniejsze szanse, że UP odrzuci ich wniosek. Ja bym do UP nie szła, idź do tej firmy. Pamiętaj też o tym, że co z tego jak uda im się zorganizować ten staż, jeżeli ciebie nie przyjmą tylko kogoś innego. Ja swój ,,wymarzony" staż tak właśnie zdobyłam, poszłam do firmy (też pisałam o nich pracę) i oni sami o ten staż postarali się w UP i o mnie rzecz jasna ![]()
![]() |
#2540 |
Zadomowienie
|
gorzka prawda, właśnie ten "mój" pracodawca wie, że mi bardzo na nich zależy. Sama ich znalazłam, w sumie to mój były wykładowca
![]() ![]() Ten mops to niby coś stałego, ale kij wie na ile i czy w ostatecznym rozrachunku na mnie się zdecydują...Poza tym to dział kadr, a mnie się odwidziała taka praca, bo jednak trzeba mieć do tego zdolności takie "ekonomiczne"...A moje zdolności są stricte pedagogiczne ![]() Do UP nie mogę się dodzwonić. Niech to szlag! Edytowane przez Jik Czas edycji: 2010-03-08 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2541 |
Zadomowienie
|
Kurcze Jik niech to szlag! Dokładnie!
Po tym co teraz napisałaś to ja bym o ten staż jednak się starała. No chyba żebym potrzebowała na gwałt pieniędzy to wówczas o mops. Prace prędzej czy później znajdziesz, a taka okazja ze stażem może się już nie trafić. Jakieś ryzyko jest, ale jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie ma. Nie chcę ci nic sugerować, sama musisz zdecydować. Ja bym tak zrobiła jak napisałam. A chociaż wiadomo kiedy te staże miałyby się zacząć i czy urząd ma już pieniądze?
![]() |
#2542 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2543 |
Zadomowienie
|
W takim razie Jik przemyśl sobie to wszystko i podejmij słuszna dla siebie decyzję. Ja od siebie życzę ci jedynie żebyś była zadowolona i się spełniła
![]() Jeszcze raz powodzenia!
![]() |
#2544 |
Zadomowienie
|
Kolejny dzień moich dylematów. Dzwoniłam do up. Czy te baby w urzędzie muszą mieć wadę wymowy??? Zaś mnie połączyli z laską, która tam pracuje za karę. Nie dość, że w głosie słychać, że robi łaskę, że mi odpowie na pytanie, to jeszcze ma jakąś wadę wymowy i gada jak babsztyl na dworcu w filmach o czasach PRLu. Nie powie mi, na jakim etapie rozpatrywania jest mój wniosek. Jedyny dobry news - kasa na staże jest.
gorzka prawda, dzięki za wczorajsze wsparcie i pomoc w podejmowaniu decyzji! Bezrobotnego tylko bezrobotny zrozumie ![]() Edytowane przez Jik Czas edycji: 2010-03-09 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2545 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to ostatnio coś cicho na forum. Może wszyscy już pracują?
![]() |
![]() |
#2546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestetynie wszyscy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2547 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2548 |
Zadomowienie
|
O jesteście jednak
![]() Nie cieszę się, bo wolałabym żeby nas tu nie było. Ja staram się jakoś trzymać, chociaż po tej porażce z kancelarią i przepłakanym weekendzie jest gorzej. Najgorsze jest to, że mam poczucie winy, iż nic nie robię. Ogłoszeń jest tak mało jak nigdy jeszcze. Nie mam nawet o co walczyć ![]()
![]() |
#2549 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kurcze, znam ten ból niestety...najgorzej tak jak mówisz, że ogłoszeń konkretnych tak malutko, a kandydatów multum ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2550 |
Zakorzenienie
|
Znam ten ból, choć mam pracę, ale już marzę by ją zmienić. Dzisiaj dostałam pierwszą pensję i nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać. W pracy traktują nas jak "przynieś, wynieś, pozamiataj" Doszło już do tego że szefowa woła przez telefon moją koleżankę z pokoju, ta rzuca wszystko i leci przez pół firmy a okazuje się że ma - uwaga uwaga - zaadresować kopertę - bo szefowej się nie chce. W ogóle mam wrażenie że nasi kierownicy zachowują się tak jakby nie umieli korzystać z komputera ani ksero. Sami nie dotykają się do tych urządzeń. Musimy odłozyć wszystko żeby jednemu lub drugiemu kierownikowi zrobić jakąś tabelkę czy napisac proste pismo, a dodam że mamy zupełnie inne stanowisko niż sekretarka czy asystentka i mamy masę własnej odpowiedzialniejszej pracy. Niestety w tej firmie są sami kierownicy więc de facto jesteśmy najniższe stanowiskiem... Poprzednie dziewczyny zwiały z tej firmy, nie dziwię się, sama o tym marzę.....ale ogłoszeń brak.....
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:00.