![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jesien sie zbliza...
czy tylko mi na tym swiecie robi sie tak coraz bardziej smutno?
![]() Moze to dlatego,ze zbliza sie jesien...ale przeciez za oknem jeszcze calkiem ladnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: jesien sie zbliza...
Jesień idzie
Raz staruszek, spacerując w lesie, Ujrzał listek przywiędły i blady I pomyślał: - Znowu idzie jesień, Jesień idzie, nie ma na to rady! I podreptał do chaty po dróżce, I oznajmił, stanąwszy przed chatą, Swojej żonie, tak samo staruszce: - Jesień idzie, nie ma rady na to! A staruszka zmartwiła się szczerze, Zamachnęła rękami obiema: - Musisz zacząć chodzić w pulowerze. Jesień idzie, rady na to nie ma! Może zrobić się chłodno już jutro Lub pojutrze, a może za tydzień Trzeba będzie wyjąć z kufra futro, Nie ma rady. Jesień, jesień idzie! A był sierpień. Pogoda prześliczna. Wszystko w złocie trwało i w zieleni, Prócz staruszków nikt chyba nie myślał O mającej nastąpić jesieni. Ale cóż, oni żyli najdłużej. Mieli swoje staruszkowie zasady I wiedzieli, że prędzej czy później Jesień przyjdzie. Nie ma na to rady. Andrzej Waligórski ![]() Głowa do góry, jesień jest taaaaka piękna ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam wczesną jesień, kiedy jeszcze nie pada, a już można nosić jesienne ciuchy i lekkie kurteczki na zmianę ze sweterkami
![]() Słońce nie świeci w oczy a jeszcze jest bardzo ciepło, piękne kolory drzew i picie hektolitrów herbaty moralnie uzasadnione, społeczne przyzwolenie na korzystanie z ogrzewanej podłogi w kuchni (bo to przecież już jesień!) i lekko wilgotne powietrze... ![]() Szkoła dopiero rusza i do sesji daleko - chodzimy, gdy chcemy. No i nowe kolekcje jesienne na wystawach... I można z czystym sumieniem mieć celulit, brzusze, i bladą skórę i nie depilować nóg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Superko, superkowo to ujęłaś
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Ja też uwielbiam jesień.
Jesienią zaczełam chodzić z moim Tygrysem. Uwielbiam zapach jesieni, spadających liści. Lubię zbierać grzyby, mogę chodzić cały dziń po lesie. A w taki deszczowy jesienny dzień lubię zakopać się pod kocykiem z kubkiem gorącej herbatki i dobrą książką albo pozwolić działać wyobraźni. Lubię robić sobie jesienny makijaż ![]() I jeszcze bardzo ważna rzecz: jesienią nie pylą różne takie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
puchnę z dumy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Tez kiedys lubilam jesień... Złote liście, moc owoców, zimne, mokre wieczory pod ciepła kołderką z gorąca herbatką i w ogóle
![]() A teraz jesieni nie znoszę:-( Dziecko co chwile chore, rano trzeba go ubierać jak na sybir, popołudniu niose te wszystkie warstwy w rekach bo ciepło, pranie musze suszyc już w domu, okien nie można otwierać "na zawsze", muszę nosić kurtki, nie moge wychodzić z domu z mokrą głową (susze suszarką i mam okropne włosy), jestem ciągle głodna, cały czas chce mi sie spać i nie moge z niczym zdązyć. Zaraz skończą się pomidory i papryka:-( Ale zimy nieznosze jeszcze bardziej:-( Nie ma to jak średnio wczesna wiosna... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja też z moim poznałam się jesienią!
![]() Jesienią bardzo lubię: -świętować kolejną naszą rocznicę ![]() -chodzić na spacery do Łazienek (lub innego parku) i szurać liśćmi!!! ![]() -opatulić się w ciepły płaszczyk i szaliczek (jak jest chłopdniej) i czuć, jak mi cieplutko mimo niskiej temperatury ![]() -lubię jak pada deszcz, a na mnie nie pada, bo mam duży parasol i lubię słyszeć dźwięk kropelek spadających na niego ![]() -wyjechać z ponurej Warszawy do pobliskiej, ślicznej miejscowości mojego A. i chodzić tam na spacery ![]() -zaszyć się pod kocyk, słyszeć za oknem szum wiatru lub padającego deszczu, trzymać wielgachny kubek z gorącą herbatą i czytać ciekawą książkę ![]() -zaszyć się pod kocyk z moim A. ![]() -planować gdzie pójdziemy na Sylwestra i pojedziemy na narty ![]() -chodzić w moich ulubionych jesiennych butach ![]() -planować co podaruję mojemu A. na urodzinki w grudniu ![]() -rozpoczynać naukę nowych, ciekawych przedmiotów na studiach ![]() -jeździć na działkę nad jezioro i robić tam imprezki ![]() -wchodzić wieczorem po przyjściu z zimna do gorącej wanny (o ile nie wyłączą mi akurat ciepłej wody ![]() I mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać!!! Wiecie tylko czego nie lubię? Jak na dworze jest ponuro, pada deszcz itp. a w radiu puszczają totalne smęty! Powinni właśnie radować nas wesołą muzyką, a nie jakimiś smutasami! BARDZO LUBIĘ JESIEŃ, czy świeci słońce, czy pada deszcz, czy jest zimno czy ciepło itd. Zresztą ja lubię wszystkie pory roku, każda ma w sobie to COŚ ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja też lubię jesień, ale właśnie taką jak jest teraz-słoneczko, żółkniejące liście, niesamowite światło i w ogóle kolory.deszczu nie przyjmuje do wiadomości, chociaż mam wesołą parasolkę.
![]() ja też ze swoim chłopakiem poznałam się jesienią i jesienią zaczęliśmy być parą. ![]() szkoda tylko, że ta śliczna jesień pewnego pięknego dnia zamieni się ni stąd ni zowąd w zimę...a ta zima potrwa jak ostatnio 7 miesięcy pewnie... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ten parasol i szaliczek - TAK!
Jest jednak jedna wada jesieni - dni są zbyt krótkie. Pamiętam swój pierwszy rok na studiach - mam wrażenie, że w ogóle nie było dni tylko wieczory i noce - bo zajęcia od 9.00 do 17.00 Mam nadzieję, że na trzecim roku trochę się towarzystwo opamięta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
o o o! właśnie!zupełnie mi to wyleciało z głowy, a to rzecz która mnie najbardziej dobija, bardziej od chlapy i deszczu-coraz krótsze dni.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja nie lubię jesieni i zimnych takich
![]() Powiem krótko : aby do wiosny ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
A ja jakoś lubię te krótkie dni - ja w ogóle lubię ciemność, może dlatego. To znaczy nie żebym nie lubiła jasności, ale ciemność mi nie przeszkadza. Lubię wychodzić z uczelni gdy jest już ciemno (np. w zimę o 15, 16) gdy latarnie i światła samochodów pięknie oświetlają pokryte śniegiem drzewa, chodniki, ulice...
Fakt, że jesienią nie ma tej ślicznej bieli, ale i tak nie przeszkadza mi ciemność, jest jakoś tak... nie wiem... przytulnie ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Kocham jesień, i deszcz, i mgłę, i liście rude, żołędzie i kasztany, i deszcz, i spokój, i ten zapch lasu, i znowu deszcz. Jesień jest najpiękniejszą porą, dlatego kocham jesień. Jesienią poznałam mojego ukochanego i pierwszy raz trzymaliśmy się za ręce, ech wspomnienia i ta jesień. Kocham to. Te spacery w deszczu bez parasola
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A co ja będę dodawać, jak już całe piękno jesieni opisałyście.
![]() ![]() ![]() ![]() Ale jesień jest taka romantyczna... ![]() BUNIA!!!!!!!!!!!! A te foty to skąd? Takie pięęęęęękne!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Babciu, śliczny ten wiersz znalazłaś. Uwielbiam poezję, sama nawet kiedyś często pisałam, jak byłam nastolatką. Te wszystkie jesienne, melancholijne wywody wyzwoliły we mnie specyficzny, romantyczny nastrój. Do tego jeszcze zdjęcia, które zamieściłaś...Napisałam krótki wiersz i załączam go, choć w porównaniu do autora, którego poezję przytoczyłaś, jestem tylko marnym okruchem
![]() CZTERY PORY ROKU... ![]() Była wiosna... Jasna, czysta, kolorowa. Zobaczyłam Twoje oczy I...zaczęłam żyć od nowa. ![]() Lato w pełni... Żółte, ciepłe i radosne. Jesteś wciąż tak blisko przy mnie Wspominamy naszą wiosnę. ![]() Jesień przyszła... Złota, mokra, satynowa... Dojrzewamy wraz z miłością, Rozważamy nasze słowa. ![]() Zima w bieli... Mroźna, srebrna i iskrząca. W oczach Twoich pożegnanie A me serce pragnie słońca... ![]() Pozdrawiam wszystkich ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Hehe, pozdrawiam wszystkie wielbicielki jesieni i te mniej wielbiące też
![]() Ivi, śliczny wiersz ![]() ![]() ![]() Lejuś, fotki są własnozręczne ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ale pogodnie w serduszku mi się zrobiło po tym wątku. już nawet PMS mi nie straszne
![]() Babciu jakie śliczne zdjątka poznajdowałaś!
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
a ja kiedyś spaliłam swoje wszyściutkie wiersze
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
sarenka napisał(a):
> Babciu jakie śliczne zdjątka poznajdowałaś! Zrobiłam, Jelonku, i Mosterro ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ojej, szkoda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ojoj! ale Wy zdolni!
![]()
![]() |
#24 |
Podróżniczka
|
Oj kochane wizażanki! Tak mi się przyjemnie zrobiło gdy przeczytałam ten wątek
![]() ![]() ![]() ![]() Jak to dobrze mieć WAS wizażanki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
jesień
łzy deszczu stukają w zniszczony parapet ulica w czarnych oczach kałuż przegląda się niebo ludzie zatraceni w żalu, gonią za sukcesem sukces mieć więcej niż inni radość starczy dzisiaj na chleb miłość dobrze, jeśli jest... Napisałam to w zeszłym roku. Ciekawe jaka będzie dla mnie tegoroczna ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Jesień
Przez złoty park pies kosmaty goni Wiewiórka w liściach rudy orzech chowa Opowiadaj mi moja mała żono O srebrnych trąbkach wołających w dąbrowach Październik z trudem wiąże koniec z końcem Purpurowa kurteczka nie ukryje biedy Usiadł sobie w gospodzie pod Nowym Sączem Żółte piwo popija na kredyt A gdy ostatnią przepije kapotę Wymknie się z wiatrem i złoty liść przez okno rzuci Ach opowiadaj mi o tym Jak oszwabiony szynkarz się zasmucił Jedzie zima w kożuchu na wozie Nasze palta ostra igła podszywa Będziemy patrzeć wieczorami w ogień Jak nastroszył czerwoną grzywę. Andrzej Bursa ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kasia, pięęęękny
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Adam Ziemianin
Z synem w oknie Patrzymy wspólnie na ten sam orzech włoski Jak słońce zawiązuje mu zielone w koronie loki Widzimy razem tę samą łąkę Na której czas chwilowo zamknał się w pozomkę Lecz ja powoli wyprowadzam się z tej zieleni I jedną nogą już wchodzę do jesieni A Tobie, który jesteś jeszcze cały zielony Potrzebny do drogi but siedmiomilowy...
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
"Wychodzenie do zimy" - Józef Baran
Patrz, orzechy coraz twardsze tej jesieni, Wiewiórki ostrzą zęby na rogu księżyca. W ciemnym lesie klęczy na jedno kolano Na obrusie-przymrozku wilczyca. Kurczą się rozmowy od słowa do słowa, Herbata nagle zamarza przy stole. Krok do zimy prawie, nie do uchwycenia, A jednka już bijemy przed nią czołem... Telewizor szronem zaszedł, nie wiadomo kiedy, Szklanka ślizga się jak igła po płycie. Słuchamy Vivaldiego "Cztery pory roku" Słyszysz jak mocno bije w nas życie?
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Łeeeeeeeeeee, ale wierszy to nie lubię...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.