|
|
#3751 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
ehhh no i wykrakałam sobie problemy z aparatem
5 dzień od założenia a dziś patrzę że zamek na 5 lata sobie luzem, trzyma się na druciku i ligaturce ale zwyczajnie się odkleił ![]() no jestem wściekła bo to przecież musiało być spartaczone, nic nie dziubałam, nie podważałam tego zamka więc siłą woli go sobie odkleiłam? muszę zadzwonić do orto ale jak zażyczy sobie za tę naprawę standardową cenę 100złotych to chyba puszczą mi nerwy
|
|
|
|
#3752 |
|
Raczkowanie
|
ettera piszesz tak jakby to była jej wina. Niektórym przez dwa lata nic nie odpada, a niektórym (tak jak np. mi) zdarzało się to często. Żeby było śmiesznie, to dwa razy odpadł mi nawet w nocy.
Jaki masz aparat? To nie tak, że ona daje ci gorszy klej niż innym pacjentom, ale fakt, uważam, że pierwsza taka "wpadka" powinna być darmowa. |
|
|
|
#3753 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tym bardziej że to przecież są niemałe koszty więc przydałaby się jakaś gwarancja czy zabezpieczenie ze strony orto ![]() mam zwykły metalowy aparat, fotki wklejałam na poprzedniej stronie ![]() w ogóle ten zameczek wygląda dziwnie bo mam na górze zamka sporo wystającego kleju, tak jakby wyciekł sobie czy cuś teraz to mnie może wyobraźnia ponosi bo kompletnie się nie znam na tym ![]() edit: okej zadzwoniłam do orto bo nerwy mi już opadły i znów lubię tego faceta bo zaprosił mnie na jutro i uspokoił że nie będzie to płatne ufff...swoją drogą dziś mam jakiś dzień psuja ;p Edytowane przez ettera Czas edycji: 2010-03-09 o 13:32 |
|
|
|
|
#3754 |
|
Wtajemniczenie
|
też mi klej wystaje...
a ja poparzyłam sobie dziąsło przy górnej 7 i mi skóra zeszła i szczypie ... jadłam zupę i właśnie gryzłam gorącego kartofla gdy przykleił mi się do dziąsła i nie mogłam go językiem odkleić... i teraz spuchło... ehhh jestem zdolna ![]()
|
#3755 |
|
Raczkowanie
|
MAM PYTANIE!! ;p proszę odpowidzieć
![]() Moja orto dała mi karteczkę z cenami aparatu;] no i to było tak w listopadzie;p i tylko zerknęłam i nie zainteresowałam się tym zbytnio;] ale teraz tak sobie popatrzyłam... no i pisze ze aparat haasa na gore i staly na dol(i cena oczywiście)... ok tak mam w tej chwili ![]() a niżej pisze... "po 4-5 miesiącach -> stały na górę i ekspander..." jeśli mam haasa do rozszerzania szczęki...to po tym będę miała następny? ekspander?.... jest możliwość założenia tego aparatu na dół? żeby dolna rozszerzyć szczękę? czy ekspander zaklada się tylko na górną szczękę? po jakiego groma mi następny aparat do rozszerzania skoro jeden już mam xD bo już zgłupiałam.... ![]() a haas ładnie mi szczękę rozszerza szparka miedzy jedynkami robila się coraz większa... ale teraz jakos zmalala:| nie wiem czy te jedynki się toszkę przesunęły czy co;p hehe JUZ 1 miesiąc i 4 dni noszenia jeszcze 3 miesiące z tym głupim haasem
Edytowane przez Pipi180 Czas edycji: 2010-03-09 o 13:42 |
|
|
|
#3756 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny.... czy po zdjęciu aparatu wada może się wrócić?
I jeśli się będzie wracać to potem co? Znów kolejne kilka tysięcy na aparat ...? Nie martwcie się,pytam narazie z ciekawości ![]()
|
#3758 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wada może się nawrócić jeżeli nie będzie się nosiło aparatu retencyjnego... córka mojego dentysty kilka lat temu nosiła aparat i po zdjęciu chyba nie nosiła retencyjnego albo nosiła go za krótko i wada jej się nawróciła... i teraz jeszcze raz nosi
|
|
#3759 |
|
Raczkowanie
|
jeszcze mam pytanko... czy gdy się nosi ten ekspander... jak jest wtedy z mową? szybko można się nauczyć mówić?
bo skoro po haasie bede miała ekspander... a haasa będę nosiła do końca maja... to bym zagadała z orto żeby zdjęła mi pol meisiaca wcześniej tego haasa bo nie moge nauczyc sie mowicc;/, juz ponad miesiąc minął a ja nadal seplenie;/ a mam maturę ustna 19 maja ;( ale jak założą od razu mi ekspandera to tez będę seplenić pewnie... boniu kiedy te haasy, ekspandery się skończą ...<beczy>w ogole pracę maturalną z polaka mam długą..wiec będę musiała szybko mowic... a ja z tym aparatem muszę często ślinę przełykać i wolno mówię ... a "i" to nigdy dobrze nie wypowiem jak myślicie orto się zgodzi zdjąć mi aparat pól miesiąca wcześniej? ze względu na maturę? |
|
|
|
#3760 |
|
Raczkowanie
|
Ojejjj, mam wizytę na 30.03! tak strasznie się cieszę
jeden łuk metalowy z tego co się pytałam kosztuje 1200 zł.
|
#3761 |
|
dream big
|
ale mnie zęby bolą od tego aparatu.. myślałam, że nie będzie aż takiego bólu
no ale czego się nie robi dla ładnych zębów mam nadzieję, że wkrótce przestaną mnie boleć
|
|
#3762 |
|
Zadomowienie
|
1200
gdzie ty zakładasz?
|
|
|
|
#3763 |
|
Zakorzenienie
|
Zdjęłam aparat tydzien temu i jestem bardzo zadowolona. Załączam zdjęcie i mam pytanie. Aparat retencyjny noszę oczywiscie, troszkę mnie zęby bolały na początku( nie wiem czemu). I teraz mam pytanie. Moje trójki nie są osłonięte drucikiem, czy w takim wypadku nie wyskoczą jesli nie są trzymane?
Edytowane przez _Emi_ Czas edycji: 2010-03-09 o 18:38 |
|
|
|
#3764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam koleżankę której trzeba by było właśnie takie coś do rozszerzenia szczęki, ale ortodontka założyła jej Damona, aby tego uniknąć. Nie bardzo orientuje się jak działa damon, bo ja nie mam takich problemów, ale jeśli faktycznie dzięki niemu uniknie się hyraxów itd. to pytam się gdzie jest logika i sens w zakładaniu ligaturowych i męczeniu się kilka miesięcy z tymi różnymi wkładkami? |
|
|
|
|
#3765 |
|
Raczkowanie
|
Pod Warszawą
jak coś to mogę podać adres na pw. wizyta konsultacyjna 50 zł. Już nie mogę się doczekać ![]() _Emi_- śliczne zęby!
|
#3766 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3767 |
|
Raczkowanie
|
miiisiaa wow świetne ceny! dobrze trafiłaś
![]() _Emi_ gratuluję takiego idealnego uśmiechu cherry pie mnie na szczęście ząbki nie bolą, aparat nie obciera więc nie mam na co narzekać i aż się temu dziwię gorzej że zaczyna się we mnie rodzić mania psującego się aparatu ale może z tego się wyleczę z czasem
|
|
|
|
#3768 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3769 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Prosiłabym o wyrazenie swojego zdania jeśi chodzi o moje watpliwosci. |
|
|
|
#3770 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze nie spotkałam sie z tym aby ekspander zakładać na dolny łuk ![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
![]() ja zakąłdałam aparat w maju przed samą maturą ustną, miałam łuk podniebienny i ustną maturę zdałam na 5 Tym bardziej ze jak już pisałam, łuk podniebienny to tylko cienki drucik a nie ten cały mechanizm i o wiele lepiej sie w tym wymawia, wiec nie ma co się stresować, a przed wypowiedzią na maturze można szepnać komisji że założyłaś aparat dopiero co i możesz miec problemy z wymową ![]() ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
|
|
#3771 |
|
Raczkowanie
|
8Ekaterina88
Dziękuję za wyjaśnienie;p czyli jak to jest do podtrzymania efektu;p a rozkręcać haasa kończę na początku kwietnia... to może moja orto zgodzi się zdjąć haasa pól miesiąca wcześniej;p bo jak będę miała ekspandera to nic się nie popsuje ![]() nie no muszę pogadać z orto;] a w sobotę mam pierwszą wizytę od momentu założenia aparatu... ) czy na takie wizyty nosi się szczoteczkę i pastę do zębów?właśnie ja miałam bardzo wąską szczękę... aż orto się zapytała czy w dzieciństwie nie chorowałam na nic;p jakie choroby miała na myśli to nie wiem;p Edytowane przez Pipi180 Czas edycji: 2010-03-09 o 19:30 |
|
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3773 |
|
Przyczajenie
|
_Emi_ śliczne ząbki
![]() A ja już piaty dzień z moim aparatem. Na początku zęby bolały przez 2dni a teraz mnie już nie bolą. ;] Następną wizytę mam 6 kwietnia już nie mogę się doczekać ciekawe czy będzie już widać jakąś różnicę. A co do kosztu aparatu to u mnie płaciłam 1600zł. Zdjęcie dodam w tym tygodniu teraz niestety nie mogę bo nie mam karty już zamówiłam i w tym tygodniu powinna dojść. |
|
|
|
#3774 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
powiem szczerze - świetnie ten aparat wygląda. I po takim czasie już widać afekty... ahhh żeby i u mnie tak pięnie było Cytat:
Emi piękne
|
||
|
|
|
#3775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Emi - super masz ząbki
|
|
#3776 | |
|
Doncia
|
Cytat:
Moi znajomi, ci którzy nie wiedzieli o moich planach z założeniem aparatu dopiero po jakimś czasie spostrzegli co jest nie tak ... troszkę twarz sie jednak zmienia, kryształowe zameczki są większe od metalu i przez to troszkę bardziej mogą wypychac warge. Ja na dół będę zakładała metal, nie wiem jeszcze kiedy dopiero 20/03 mam wizytę i wszystkiego się dowiem. Trzymam kciuki aby sprawnie szło nam wszystkim ustawianie naszych ząbków ![]() :kc iuki:
|
|
#3777 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ps. u mnie wszystkie zęby na dole się już poprostowały, są jedynie przesunięte tak jakby na jedną stronę czyli jednyki nie są na środku a co za tym idzie inne zęby też są w złym miejscu, Na górze praktycznie nic się nie prostuje... Mam 2 łańcuszki
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy
|
|||
|
|
|
#3778 |
|
Raczkowanie
|
dzień dobry melduje się nowy aparatowy psuja
![]() otóż mam rurki na 6stkach zamiast pierścieni i już pierwszego dnia zauważyłam że z jednej strony ten drucik wylazł, tzn od razu wyglądał na zbyt krótki, trochę drapał ale nie było tragedii ![]() no a dziś wstaję sobie rano i patrzę a tu drucik z drugiej rurki też jest na wolności... i to zaraz przy tym zameczku który się odkleił... może moje zęby mają jakieś życie nocne i codziennie rano czymś mnie zaskakują? w każdym bądź razie nie wiem co robić? chyba powinnam zdjąć ten zameczek z 5tki bo boję się że spadnie mi teraz z tego drucika i skończy w otchłani mojego żołądka... dziś jadę do orto tak czy siak z odklejoną 5tką więc pewnie i temu drucikowi coś zaradzi przepraszam za swe żale odnośnie tych małych tragedii ale wszystko jest dla mnie nowe i nie wiedziałam że aż takie delikatne
|
|
|
|
#3779 |
|
Raczkowanie
|
ja też dzisiaj jadę na oględziny, bo coś mi nie pasuje....
mam na 6 od tyłu założony łańcuszek i takim S doczepiony do przodu 7 i zauważyłam ostatnio ze chyba przekęciła mi sie 6 nie tak jak trzeba. Uwiera mnie w język i w ogóle wystaje od strony podniebienia z szeregu. Wizyta wprawdzie za dwa tygodnie ale trochę mnie to niepokoi. Jak myślicie - iść i zawracać orto głowę? |
|
|
|
#3780 |
|
Raczkowanie
|
Morfina
![]() Ile czasu nosilaś hyraxa?? I pytanko do wszystkich znów o ekspandera xD ]Czy ekspander może być założony w tym samym czasie z aparatem stałym na tym samym łuku???? Bo nie wiem czy będę miała zdjętego haasa a potem ekspander i stały razem... czy zdjętego haasa , potem ekspander i dopiero po zdjęciu ekspandera stały na górę. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:05.

tym bardziej że to przecież są niemałe koszty więc przydałaby się jakaś gwarancja czy zabezpieczenie ze strony orto 
teraz to mnie może wyobraźnia ponosi bo kompletnie się nie znam na tym 

no ale czego się nie robi dla ładnych zębów
mam nadzieję, że wkrótce przestaną mnie boleć
gdzie ty zakładasz?