|
|
#3001 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Króliczek Miniaturka IV
Cytat:
I jak pisała Ismenkusia opisz wygląd kupy. Może to być zwykła biegunka, reakcja na zmianę karmy, wody, zapalenie jelita. Trochę tego jest.
|
|
|
#3002 |
|
Zadomowienie
|
hej,
przyznaje, że nie przeczytałam całego wątku, bo jestem tak zestresowana że nie moge nawet siedzieć. Rano zauwazyłam że moja króliczka ma zaropiałe oczko, tylko jedno i ma prawie ciągle zamknięte. Ciągle ma apetyt i nie jest osowiała. Dzwoniłam do mojego weterynarza, ale nie odbiera co mogę zrobić żeby chociaż troszkę jej sie poprawiło? czy np jakieś zapalenie może objawiać się tylko na jednym oku?pomocy dziewczyny
|
#3003 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz spróbować przemyć oczko przegotowaną i ostudzoną wodą. Weterynarz pewnie przepisze ci krople (gentamycyna) Zobacz też czy króliś nie ma za długich pazurków.
![]() Króliczki Edytowane przez MonkaIska Czas edycji: 2010-03-07 o 14:04 |
|
|
|
|
#3004 |
|
Zadomowienie
|
oczko przemywałam, zaczęła je później myć i na chwilkę otworzyła.
z weterynarzem będę się widzieć dopiero jutro lub we wtorek. na moje oko za długich nie ma, ale czy to może być tego przyczyną? dziękuję ;*
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
Biedny
to może być zapalenie spojówek, ciało obce w oku, przerost korzeni ( konieczne rtg czaszki by wykluczyć) zatkanie kanałów nosowo -łzowych.U mojego Filipa też oczka ropiały, diagnoza : przerost korzeni zębowych i zatkane przez rope kanały łzowe. Zębiska mu wyrwaliśmy i co miesiąc ( do końca życia najprawdopodobniej) ma przepłukiwane kanaliki u weterynarza. ![]() Nie można tego bagatelizować i dokładnie przebadać króla. Nie rób tylko okładów z rumianku na oko
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2010-03-07 o 15:03 |
|
|
|
#3006 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3007 |
|
Zadomowienie
|
Pozwolę sobie odpowiedzieć
Rumianek rozmiękcza rogówkę, po drugie często uczula.
|
|
#3008 |
|
Wtajemniczenie
|
aha nie wiedzialam bo czesto jak ktos ma zapalenie oka to lekarz karze przemywac wlasnie rumiankiem
|
#3009 |
|
Raczkowanie
|
wygląda ok, tak normalnie tylko zaskoczyło mnie bo króliczek ma już 6 lat i nigdy nie miał takich problemów
---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- nie, je to co zawsze, nic nowego nie dostała, a z warzywa to podstawa u niej, marchewki uwielbia |
|
|
|
#3010 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet i dziewczyn tak wspanialych jak Wy
![]()
|
|
#3011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wzajemnie
|
|
|
#3012 |
|
Wtajemniczenie
|
po jakim czasie Wasze uszatki się przyzwyczaiły do kuwety ?
|
|
|
|
#3013 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo szybko, właściwie to pierwszego dnia
|
|
#3015 |
|
Wtajemniczenie
|
i jak kupiłyście im kuwetkę to już nie siusiają po za nią ?
|
|
|
|
#3016 |
|
Zadomowienie
|
Us (starszy) ładnie sika do kuwety, Psotka (młoda) jeszcze leje nie zawsze tam gdzie powinna.
![]() Us już nie narobi poza kuwetą, liczę, że młoda też się nauczy.
|
|
#3017 |
|
Zadomowienie
|
U mnie mąż uczył małego - zasada prosta:
- jak coś zrobi to kładziemy to do kuwety - czyli zbieramy bobki i wrzucamy je do kuwety oraz ścieramy siuśki i to wytarte wkładamy do kuwety - zachęcamy przysmakami, żeby wchodził do kuwety - musi się z tym miejscem oswoić, niech sobie tam posiedzi i dobrze kojarzy to miejsce - jak zrobi do kuwety to koniecznie przysmak, głaski itd Królik to czyste zwierzę (mój do brudnej kuwety nie wejdzie) także nie jest trudno. Jeśli bobkuje i nie pozwala zbiera tych bobków tzn. że znaczy teren i tu najczęściej pomaga kastracja. Mój robi tylko do kuwety, wiadome czasem się coś zdarzy, ale ogółem jest bardzo grzeczny.
NELSON-X Edytowane przez Astro Czas edycji: 2010-03-09 o 19:50 |
|
|
|
#3018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj Filip nauczył się wyłudzać w ten sposób jedzenie jak słyszy że koś nadchodzi do pokoju to on siup do kuwety i czeka na przysmaki Tylko on jeden tak robi technikę wyłudzania opanował do perfekcji
|
|
|
#3019 |
|
Raczkowanie
|
Mój Tuptuś jak był malutki to robił gdzie popadnie. Po jakimś miesiącu -2 - nauki nie robił nigdzie indziej niż w swojej klatce. A warto tu wspomnieć , że ja go praktycznie nigdy nie zamykam w klatce, lata sobie po całym pokoju w nocy i w dzien, czy jestem czy mnie nie ma. Chyba, że wyjade i ktoś inny zajmuje sie króliczkiem. W klatce tylko je. Na starość trochę się rozleniwił i zaczął robić w kąt pokoju ! :/ więc postawiłam mu tam małą kuwetkę z tymi granulkami dla kota. No i chodził już zawsze tam, i do klatki. Jednak od jakiegoś roku-2 bobkuje po pokoju... Co prawda ma już skończone 11 lat, teraz będzie leciał 12 roczek i nie chce go męczyć ponownym uczeniem. Zwlaszcza, że już trochę choruje ze starości - ale to już mówiłam. Generalnie ciągle wyleguje się pod fotelem.
Byle do lata.. Edytowane przez Szan Czas edycji: 2010-03-09 o 21:22 |
|
|
|
#3020 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie jest 'maly' problem, Trusie mam juz 2 lata, i przez te 2 lata nie miała kuwety, myslicie ze by się nauczyła teraz robić tylko w kuwecie, czy moze być juz za późno ?
|
|
|
|
#3021 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że da radę jeśli królik będzie mądry to szybko złapie. Dziewczyny na forum SPK pisały, że nauka w późniejszym wieku jest możliwa. Spróbuj nic nie tracisz. Zamiast kuwety jak szkoda Ci kasy postaw jakieś plastikowe coś.
|
#3022 |
|
Wtajemniczenie
|
okej spróbuję nic nie tracę, hehe a moze nawet zyskam
![]() dzięki za rady Wizoożonki
|
|
|
|
#3023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3024 |
|
Mamusia Luty 2016
|
Witajcie kochane!
Na przełomie września i października 2009 dostałam od TŻ na urodziny kroliczkę miniaturkę (CHYBA króliczkę nie królika ) - Sephore. Wszystko było w miarę super ale od powiedzmy miesiąca jest pewnien problem. Sephora zaczela nienaturalnie dużo siusiać. Zawsze robila to w jednym rogu klatki, zreszta nadal tak jest, na tyle duzo ze co dwa dni musialam zmieniac trociny w tym miejscu (powiedzmy ze byl to obszar kwadratu o boku dlugosci srodkowego palca), ale od miesiaca po tych dwoch dniach pol klatki jest po prostu ZALANA Jak myslicie? Z gory dzieki za pomoc!
|
#3025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczynki, głosujecie trochę na mnie
|
|
|
#3026 |
|
Mamusia Luty 2016
|
zaglosowalam ^^ dzieki za info.
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
Wiesz jak się łapie mocz do analizy ? musisz wyczyścić bardzo dokładnie klatkę ( ocet+ płyn do naczyń+ wrzątek) i jak króliczka nasika na plastik, to nabierz to w strzykawkę i pędem z tym do weta. Klatka musi być sterylna, bo badania mogą wyjść z błędem.
|
|
#3028 |
|
Mamusia Luty 2016
|
rany jakie zabiegi! Bardzo dziekuje za informacje, nie wiedzialam ze tak trzeba! Zrobie badania w przyszlym tygodniu.
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
Ismenka kliknelam Cie jakby co
![]() i dzieki za zyczonka
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#3030 |
|
Zadomowienie
|
Klikamy wszyscy (ja i uszoki
)Dzisiaj miałam chwile grozy. Szukam tej małej wstręciuszki. Już myślałam, że dostane zawału. Ta mała łobuzica zatrzasnęła się w chlebaku. Wiem jak to głupio brzmi. Wywalałam stary chlebak i położyłam go na ziemię, żeby wynieść do piwnicy. Psotnica wlazła i cisza. Dopiero po wołaniu, szczerkaniu jedzonkiem usłyszałam drapanie, otwieram chlebak a tam wariat wybiega i piorunem do michy
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.

co mogę zrobić żeby chociaż troszkę jej sie poprawiło? czy np jakieś zapalenie może objawiać się tylko na jednym oku?

Rumianek rozmiękcza rogówkę, po drugie często uczula.

moj Filip nauczył się wyłudzać w ten sposób jedzenie
Na przełomie września i października 2009 dostałam od TŻ na urodziny kroliczkę miniaturkę (CHYBA króliczkę nie królika