|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3722 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
hej
ja po wczorajszym usg zobaczylam raczki nozki i ruszalo sie jakby nie wiem co, serducho walilo, jest wszystko wporzadku ale... gin powiedzial mi ze sterczy cos miedzy nogami i na jego oko to chlopak, ale poradzcie mii prosze czy to oby nie pepowina albo jakies zarty???? przeciez to dopiero 11 tydz, narzady plciowe chyba sa jeszcze nie do rozpoznania tymbardziej ze patrzylam na stronce ktora wczesniej podalyscie http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
06.06.2009 OLA Edytowane przez elenka1 Czas edycji: 2010-03-11 o 07:00 |
|
|
|
#3723 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Strasznie się boje, że nie będe umiała, że sobie nie poradzę, ale to chyba nie możliwe, bo ponoć mama wie co i jak Zwłaszcza, ze moja mamcia mi pomoże, to nie będzie tak źle = myśle heheCytat:
![]() WIĘC głowa do GÓRY!! TheXanthippe bardzo mi przykro Niczko- gratulacje pierścioneczka i fajnie, że kompletujesz już ubranka, Ja tez będe musiała zacząc, ale myśle ze za miesiąc. Nie mam nikogo, od kogo mogłabym coś dostac. Wśrod moich kolezanek bedę pierwszą z dzieckiem a rodzinke mam małą i najmniejsze dzieciaki miaja po 12 lat a reszta juz prawie dorosła![]() Wiesz ja też uwielbiam torebki. Uwielbiam je kupować, ale na razie powiedziałam sobie -pass-bo juz mam czerwone, turkusowa, czarne, filetowa,,, wiec starczy... ALE Tobie życze Powodzonka na Zakupkach Pomidorko- fajowy brzucholek Elenko super, że dzidzia cała i zdrowa Pewnie taki mały misio był jak jak zobaczyłam swojego dzidziolka w 8t5d to powiedziałam o Miłoszek- taki słodki Misiaczek nie wiem czemu,,, bo chce dziewczynkę ehhe ale jeszcze nic nie widac było w 13tc5d teraz usg 7kwietnia i moze cos się tam ujrzy ehhe
|
|
|
#3724 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Ja po tym szpitalu spać nie mogę, bo mnie budzili o 5.30 na termometry I się jakoś przyzwyczaiłam Mogę dziś wstawić dla porównania brzuch poranny, jeszcze nie wywalony - jaka jest różnica Elenka, gratuluję zdrowej, wymachującej kończynami dzidzi Chłopaka prościej zobaczyć niż dziewczynę.Ewa, nie mam pojęcia, czym się różnią te typy usg Martynko, cieszę się, że mdłości przeszły Wróżko, mnie ostatnio też na piwo bierze, z soczkiem tym bardziej Mpik, przy własnym dziecku się nauczysz radzić sobie z niemowlakiem, nie potrzebujesz wprawy z innymi dziećmi ![]() Wcinam sobie kanapki z pasztetem i świeżym ogórkiem - ostatnio to moje wymaganie kulinarne - świeży ogóras
Edytowane przez Pomidora Czas edycji: 2010-03-11 o 07:31 |
|
|
|
#3725 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w 11 tyg. ciąży chyba nie jest możliwe jednoznaczne określenie płci płodu. To zwyczajna zgadywanka, a lekarz przekonując, że widzi np. chlopca i tak ma 50 % szans, że trafi, a rodzice potem będą go polecać innym, że to taki dobry diagnosta od USG [IMG]
06.06.2009 OLA Edytowane przez elenka1 Czas edycji: 2010-03-11 o 07:48 |
|
|
|
|
#3726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3727 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#3728 |
|
BAN stały
|
Hej Kobitki
![]() No Kasiula, nie przesadzasz z tym przyzwyczajeniem do wczesnego wstawania? hehe, lepiej zostaw to na "po porodzie" Rozumiemy, że od 5.30 się baaaardzo wstrzymywałaś z napisaniem pościka ? A tak serio, to ja już jestem od dawna unormowana z godzinami snu i bardzo mnie to cieszy, gdyż jak sobie pomyślę o tym, że do niedawna wszyscy spali, a Monia buszowała po necie i szła spać o 5... to aż mnie nosi ![]() Mpiczku, dziękuję Trochę się boję tego mojego kupowania, gdyż z tą płcią nigdy do końca nie wiadomo. Przyjęłam więc zasadę, że kupuję takie bardziej chłopięce, ale co można ewentualnie na dziewczęce przerobić np. granatowa bluza, ale czerwone przy rękawkach etc. No ja też maniaczka torebkowa haha i miałam torebeczke pewnie ze 30, ale raz się znerwowałam, pomyłam, popakowałam i zabrałam do pracy. I dziewczyny chętnie kupowały- taki mały second handzik za 20, 30 zł. A że dla mnie toreka to świętość i zazwyczaj były w stanie idealnym, to każdy był zadowolony Już nie pamiętam, co za te pieniążki kupiłam, ale chyba gdzieś na weekend pojechaliśmy z Pawciem![]() Także zostało mi raptem... z 5 torebek i na wiosnę oiecałam sobie jakąś zakupić, a że niebawem będą inne priorytety, to się z mężem śmiejemy, że ostatni dzwonek na to;DNo i widzicie, temat toreki i cała drżę Lenka, będzie dobrze, damy radę Dla mnie najważniejsze, żeby wpoić dziecku co jest dobre, a co złe, a czy kiedyś obierze drogę, którą mu wskazaliśmy, to już zupełnie inna sprawa Narazie jesteśmy z mężem na etapie siłowania się, co podawać małemu do jedzenia, a czego nie. Jak usłyszał, że nie chcę, żeby mały jadał pa5rówki hahah to prawie przestał oddychać;D mój Pawcio jest maniakiem parówkowym i się śmiał, że on już tylko czeka, żey zasiąść z juniorem do jego ukochanych parówczaków i że nie mam wojować z tradycją Dziewczyny u mnie piękna pogoda, na 11 idę do gina, a potem szał zakupowy. Dostałam wczoraj z pracy zaległe pieniążki (wypisałam się z kasy zapomogowo- pożyczkowej i oddali mi moje wkłady, całkiem sporo po tych kilkuuu latach) i troszeńkę mogę zaszaleć, reszta odłożona
|
|
|
|
#3729 |
|
Rozeznanie
|
WIesz moim zdaniem to fachowy lekarz, który w 11 tc coś sugeruje. Ja bym tego poważnie nie brała.Ja byłam w 13tc5 dniu i moj nic nie powiedzial, dopiero tak kolo 18t na zwykłym usg, będzie można pokusic się o róznicowanie płci moim zdaniem ![]() CHyba, że ktos kolo 15,16tyg ma usg 3d..tam widać więcej... JA tez marzę o Dziewuszce, natopmiast moj Pawcio o Miłoszku
|
|
#3730 |
|
BAN stały
|
Mi ginka w 15tc powiedziała, że na 90% chłopaczysko
![]() na ile miała rację, się okażę... Póki co nie będę pewnie za szybko badana przez mojego gina i się nie utwierdzę (bo ostatnie badanie miałam w piątek w szpitalu i jest dokładnie opisane na wypisie) i dawno nie widziałam kluseczki na usg. Się już trochę przyzwyczaiłam, że go podglądamy ... Płeć jest mi totalnie obojętna choć wiadomo, że dziewuszki znam bardziej i pewnie łatwiej by mi było ale kumpele, które mają synusia mówią, że chłopaki są fajne więc co tam, damy radę. Mąż się śmieje, że przynajmniej mniej wyda na podpaski, lakiery, kosmetyczki i... TOREBKI---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- Ostatnio w jakiejś ciążowej gazetce wyczytałam, że jeśli dziecko jest "widocznie" ułożone, to lekarz może już w 14tc określić płeć |
|
|
|
#3731 |
|
Zakorzenienie
|
Monika, no o 6-stej zadzwoniłam do mamy, bo ona tak wstaje i sobie pogadałyśmy
Potem sobie wolno śniadanko zrobiłam i napisałam posta Ale, żeby nie było, siedzę w piżamie ciągle Miłego szaleństwa życzę Elenka, wiele dziewczyn marzy o dziewczynce, a potem w chłopcach się zakochuje - ja już w moim jestem zakochana Moja ciocia położna ma przesąd, że takich rzeczy się nie mówi, bo dziecko się "obrazi" - jak spytałam, co to znaczy, to nie chciała powiedzieć ![]() Mpik, mi się imię Miłosz bardzo podoba - ciekawe, co u was będzie ![]() Ja przeglądam wózki sobie |
|
|
|
#3732 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w 14 sie zgodze ale w 11.????
|
|
#3733 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale kto wie, moze u mnie za tydzien tez juz tak bedzie...
|
|
|
|
|
#3734 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jednakże uważam,że inaczej patrzy się na tą kwestię z punktu widzenia kobiety,która ma już dziecko,bo co by się nie stało,jedna pociecha już jest.Dodatkowo jest tak w sytuacji,kiedy poczęcie nie stanowiło większego problemu.Dla kobiety,która pierwszyraz zachodzi w ciąże jest to coś nowego i kiedy okazuje się,że roni,to może pojawić się strach,że kolejną też poroni,a w końcu ktoś powie,że nie będzie mogła mieć dzieci.To jest tragedia.Podobnie w sytuacji,gdzie para stara się o dziecko bardzo długo i wreszcie jakimś cudem udaje im się począć,a tu nagle sie okazuje,że ciąża obumarła itp....to wiesz ja bym sie zdołowała niemilosiernie.Nie wyobrażam sobie sytuacji,ze nie mogłabym mieć dzieci.Jestem pewna,że jesli urodze teraz zdrowego bobasa,to na kolejną ciąże bede patrzyć w wiekszym dystansem i luzem.Nie bedę od razu leciec na usg Kiedys w końcu kobiety żyły bez takiego sprzętu i też rodziły dzieci,a o ciąży swiadczył tylko brak @ i rosnacy brzuch Płec przepowiadano na podstawie tych zabobonów,z których teraz tak się śmiejemy ![]() ![]() Cytat:
Kompletnie nie kumam tematu.My byliśmy na normalnym usg,tylko to zdjęcie zostaliśmy w 4d,że niby taki wypas czy co
|
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama do 6miesiąca w ogóle brzucha nie miała, aż tata kazał jej pod wiatr stawać, żeby zdjęcia robić, więc to zależy pewnie. A jak ty będziesz mieć to za tydzień zobaczysz, to już szybciutko
|
|
|
|
|
#3736 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja się najbardziej obawiam zmęczenia... Cytat:
![]() Mój mąż się ze mnie śmieje, że przez 5 lat marudziłam, że mam za duży brzuch i robiłam wszystko żeby był płaski, a teraz jak już osiągnęłam płaski to marudzę, że chciałabym już mieć duży no i jak to stwierdził "no nie dogodzi kobiecie nie ma szans" ![]() Mam taki dylemat. Widziałam na allegro spódniczki ciążowe, które mi się podobają w dosyć przystępnej cenie, ale nie mam pojęcia jaki wziąć rozmiar ![]() http://www.allegro.pl/item938445694_...a_jeans_m.html Nie wiem czy M czy L bo niewielka różnica jest. Boję się, że M będzie zaraz za mała, z drugiej strony nie chcę teraz kupić za dużej, ponieważ ja już powoli nie mam w czym chodzić i chcę coś takiego, co będę mogła ubrać powiedzmy pod koniec miesiąca. Na większą ciążę mam obiecane rzeczy od mojej bratowej i jej siostry i tylko wystarczy, że po nie pojadę (ale to już są rzeczy na większą ciążę taki powiedzmy od 6 mc w górę). Wczoraj się obmierzyłam - biodra stoją mi w miejscu jak przed ciążą mam 92 cm, ale w pasie mam ponad 80! Także to mi się tylko wydaje, że brzuszek mi nie rośnie, a on już przybył ponad 10 cm... No i faktycznie talia mi znika i ostatnio już ledwo widać u mnie zarys kości miednicy.A mam jeszcze jedno pytanie - czy was też boli hę tyłek? Konkretnie boli mnie tak jakby miednica ale od strony pośladków i dół kręgosłupa (to się chyba krzyże nazywa??). Czasem wieczorem nie wiem jak mam się układać do spania tak mnie boli... A jeszcze całe życie spałam na boczku, a teraz mi niewygodnie i muszę spać na plecach.
|
|
#3737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja chyba też muszę wykonać pomiar tali,bo coś dawno jej nie widziałam W zasadzie to nie wiem czy ją jeszcze kiedykolwiek zobaczę![]() A z tymi bólami w krzyżu to ja mam bardzo często.Myślę,że to od zbyt długiego przebywania w jednej pozycji.Np we wtorek to myslalam,że mi się kręgosłup rozsypie na kawałki,kazdqa pozycja przyprawiała mnie o ból.W końcu pomógł mi ciepły prysznic.Polewałam sobie wodąplecy przez kilka minut i to przyniosło ulgę.Potem jeszcze Meżuś trochę pomasował i zapadłam w błogi sen
|
|
#3738 |
|
Zakorzenienie
|
Xanti bardzo mi przykro
Ehhh.najpierw zebrało żniwo z wrześniówek, teraz październikówki. Będziemy dopiero bezpieczne jak wszystkie październikówki zaczną II trymestr. Oby szybko zleciało i bez kolejnych złych wiadomości. Pomi brzucholek super Lenka u mnie jak przestałam brać leki to mdłości przeszły jak ręką odjął, tylko,że już trochę wcześniej łagodniały. Ja brałam duphaston i nospę, ale najbardzeij dobijała mnie ta nospa, strasznie mnie muliło po niej, a raz nawet poleciało wszystko z powrotem do kibelka i musiałam łykać drugi raz Też nie wierzę w określanie płci w 11 tyg. Ja uwierzę dopiero na połówkowym, chociaż i tu może się lekarz pomylić
|
|
|
|
#3739 |
|
Zadomowienie
|
Xanti jest mi strasznie przykro
Pomidorko w związku z ruganiem przez Ciebie Stokrotki jestem troche mi smutno jak tu zaglądam i widzę co się dzieje Wczoraj jeszcze te bule brzucha tak się wystraszyłam, Ale ufam Ci jako bardziej doświadczonej |
|
|
|
#3740 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() moj maz tez sam chodzi i sie upomina ze chce widziec jego dzielo ![]() ![]() KarolinaB dasz rade ![]() watpliwoscie sa normalne.. ja tez mialam![]() Pomidora piekny brzuszek co do szkoly rodzenia ja bede chodzic tez ze wzgledu na tz - ja jstem z zawodu medyczna opiekunka dziecieca i porody przewijania pielegnacja niesa mi obce a zajecw szpitalach i zlobkach mialam w cholere... ale chce tam isc zeby mezulek mial fajna zabawe przez nauke.. a przedewszytkim zeby pocwiczyc oddychanie.. Cytat:
elenka1 niewierz w to do konca... ja bylam u lekarza w 16 tyg i tez powiedzial ze cos dynda ale zaraz dodal ze NIE MOZE STWIERZDIC bo wargi sromowe u dziewczynki sa w pelni rozwiniete dopiero w 18 tyg.. poczytaj na stronach ciaza tydzien po yg i dopiero 17-18 tydz pisze ze dziwczynki maja rozwiete.. dla mnie wsyztko inne wczesniej to zgadywanka;D Cytat:
![]() dokladnie tak!
|
|
|
#3741 |
|
BAN stały
|
gabisun jak byłam w szpitalu, to była babka, która w 16tc straciła ciążę ( ja też akurat w tym tc byłam w tym czasie) i mówię do położnej, że myślałam, że jestem już bezpieczna...
A Ona powiedziała, że bezpieczna to będę po porodzie... |
|
|
|
#3742 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mam teraz taki cellulitis na tyłku, że nigdy jeszcze takiego nie widziałam (a przed ciążą nie miałam wcale) i nawet chciałam sobie kupić balsam anty ale pani doktor powiedziała, że nie wolno.Cytat:
![]() Cytat:
Z drugiej strony zawsze będziemy się bać o dziecko bo zawsze może się coś stać w trakcie ciąży ale i tak samo po porodzie, jak i za 5, 10 czy 20 lat... No po prostu taki los mam - bać się o dzieci.
|
|
#3743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szczęście przypadki poronień w późniejszym okresie są bardzo rzadkie i tego się trzeba trzymać żeby nie zwariować ![]() Klarissa a w jakiej pozycji pracujesz? najgorsza pozycja jaka może być dla kręgosłupa to pozycja siedząca. Jak długo siedzisz to rób sobie przerwy i połaź trochę jak masz taką możliwość. Po pracy wybieraj się na spacery, a męża poproś o masaż, zwłaszcza mięśni przykręgosłupowych, które są w wyniku bólu bardzo napięte ( a to dodatkowo potęguje ból). Trochę się wczułam,ale to teamt mojej pracy mgr ( nie dokładnie, ale chodzi o zwalczanie bólu kręgosłupa)Właśnie nie pochwaliłam się jeszcze,że wczoraj był piękny dzień kiedy to oddałam mojej promotorce pracę do sprawdzenia |
|
|
|
|
#3744 | ||
|
Zakorzenienie
|
Aniu bardzo mi przykro z powodu straty maluszka
![]() Szkoda, ze biała lista sie wydłuża ![]() my, wielkoludy, też się doczekamy brzuszków Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja chyba też. Teraz jak jestem zmęczona (szczególnie w ciąży) to po prostu leżę, siedzę i jak mi sie nie chce to nic nie robie a wiem, ze z dzieckiem to już tak nie bedzie czy jestem zmeczona czy niewyspana to i tak swoje trzeba bedzie zrobić, ale mam nadzieję, ze ujrzenie swojego maleństwa i taka podświadome poczucie odpowiedzialności za nie doda nam jakoś energii Moge wtrącić jeszcze coś technicznego dot. forum?? Czasami jak kogoś cytujecie, chcecie nawiązać do jednej linijki tekstu a cytujecie całą dłuuuuugą wiadomość, o liscie porodowej z postów Pomidory nie wspomnę, tzn jak cytujecie post Pomidorki to mozecie tę liste usunąć? Albo ten niepotrzebny tekst? Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to by było na pewno bardziej przejrzyste no i nie zajmowało by tyle miejsca Nie zmuszam, proponuję
|
|
#3745 |
|
Zakorzenienie
|
Gabisun, gratulacje z powodu oddania pracy
A zdjęcia w końcu nie wstawiłam, nie chcę być jedyną, która zdjęcia wstawia, poczekam na resztę Klarissa, spódnica bardzo mi się podoba Ilonko, dobrze, że do nas zaglądasz Martucha, a wczoraj się zastanawiałam, gdzie się podziewasz Ja też chcę, żeby mój mąż jakoś wczuł się w rolę podczas SR (nie, żeby teraz się nie wczuwał - jest niesamowity i aż mi dziwnie, bo czasem myślę, że on bardziej się wczuwa niż ja |
|
|
|
#3746 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3747 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze, że w części szkół można nie chodzić na wszystkie zajęcia tylko wybrać część- i tylko za te płacić. TŻ raczej nie chce ze mną do szkoły. Jak nie zmieni zdania to chyba nie będę go namawiać, zwłaszcza, że nie chcemy porodu rodzinnego. Może wiecie- czy wszystkie baby chodzą do szkół rodzenia z TŻ albo np inną osobą? Bo ja bym chciała sama..Cytat:
![]() Póki co o ciąży wie tylko TŻ, jedna przyjaciółka i jedna koleżanka z pracy (musiałam powiedzieć, żeby zgodziła się robić za mnie rzeczy, ktorych w obecnym stanie nie powinnam). No i Wy ![]() wg mnie to to samo |
||
|
|
|
#3748 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Popieram
|
|
|
#3749 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze zapomniałam napisać o SR, bo rozmawiałyscie o tym. My sie nie zapisujemy, nigdy nie chciałam i teraz też nie chcę. Wiedza z netu, gazet, książki i od świeżych mamuś mi wystarczy (tak myśle). Przy porodzie mam zamiar słuchać się położnych, chyba ze mnie wkurzą to bedę na nie krzyczeć
Także nie bede na to wydawać pieniędzy. Żadna z moich koleżanek czy kuzynek nie chodziła na SR wiec dla mnie to też jakieś naturalne, ze nie pójdę. Ponoć to widać, która chodziła, a która nie, ale jakos nie chce mi sie wierzyć zeby to były tak widoczne różnice.Dziś zaczynam 12tc
|
#3750 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i taki głupi przykład że becikowego nie dostaniesz, bo z tego co wiem to trzeba do 10tc się stawić u lekarza |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.

Ale z drugiej strony jak pomyślę o Tymku, to mi się jednak ciepło robi na serduchu, więc może nie będzie źle 

I się jakoś przyzwyczaiłam
Chłopaka prościej zobaczyć niż dziewczynę.

i musiałam łykać drugi raz
Popieram