|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.
dzięki dziewczynki za słowa uznania dla mamy
a ja tak się zajęłam forum, że mi się woda z ziemniaków wygotowała... hehe a ja się zastanawiałam co mi tak śmierdzi czymś przypalonym... właśnie skończyłam garnek szorować
|
#662 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie, bo muszę się coś doradzić Was.
Ja nie mam doświadczenia w zakupach przez internet (oprócz oczywiście allegro) i znalazłam pewną rzecz, która mnie interesuje, w super cenie , babka się ogłasza na forum. I przysłała mi nr. konta, adres i teraz co ja mam zrobić? Wpłacić w ciemno na konto(a to nie mała suma 200zł). Trochę mi się to nie uśmiecha... Zaproponowałam paczkę za pobraniem. Macie może jakieś doświadczenia z zakupami przez internet, ale nie przez allegro? Jak się to robi? plisss....
|
|
|
|
#663 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- A tak swoją drogą to i ja mam pytanie natury technicznej. Jak to w dzisiejszych czasach jest z meldunkiem?? Co się robi w związku z tym jak się dziecko urodzi?? Bo kiedyś to chyba był obowiązek meldunku, a teraz?? I czy można wybrać miejsce zameldowania, czy jak? Ktoś może wie coś na ten temat ![]()
|
|
#664 |
|
Zakorzenienie
|
A tak swoją drogą to i ja mam pytanie natury technicznej. Jak to w dzisiejszych czasach jest z meldunkiem?? Co się robi w związku z tym jak się dziecko urodzi?? Bo kiedyś to chyba był obowiązek meldunku, a teraz?? I czy można wybrać miejsce zameldowania, czy jak? Ktoś może wie coś na ten temat
![]() [/QUOTE]Nadal jest obowiązek meldunkowy. Zdaje się, że dziecko jest z automatu meldowane w miejscu zameldowania matki
|
#665 |
|
Rozeznanie
|
Chyba trzeba samemu dziecko zameldować (ale gdzie go zameldujesz, to już gdzie Ty chcesz), ale ja nic konkretnego nie wiem, sama będę się dowiadywała. Czy to automatycznie idzie z usc, czy ja muszę się pofatygować do gminy osobiście? Nie wiem, za bardzo nie pomogę
|
|
|
|
#666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#667 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny - ja przepraszam ze nie bede na bierzaco ale na prawde nie mam jak z wami pisac...mam nadzieje ze troche zaczne nadrabiac od pon kiedy juz bede w domku spokojnie siedziala
Nie wiem nawet czy ktoras oprocz megi i rozy sie rozpakowala czy nie W dodatku dziewczyna ktora szkole to w ogole nie kumata jest i troche sie ja boje zostawic - ale przynajmniej zatesknia za mna w pracy hehehehe Pozdrawiam was wszystkie cieplutko i obiecuje sie odzywac jak tylko znajde chwile czasu
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
SMSKI OD MEGI
myślałam że zawału dostane... ona specjalnie rozbiła to na dwa smsy a ja juz myslałamże ma depreche czy coś gorszego.... same zobaczcie jak to ujeła SMS 1 "cześć kochane ! już się cieszę urokami bycia mamą- łącznie z krwawiącymi brodawkami. Ale nic to zupełnie... Myślałam wcześniej że go kocham..." SMS 2 ".... ALE to co teraz czuję jest nieporównywalne, tak niesamowite.... ach...." SMS 3 "Oj bo sobie placze z tego szczescia, jakies hormonymi ruszyły i w kółko płaczę.. ale nie jestem smutna!"
|
|
#669 |
|
Rozeznanie
|
Dostanę paczkę za pobraniem
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Dzięki za rady! Ach ta Megi! Ona ciągle nas trzyma w napięciu!
|
|
|
|
#670 |
|
BAN stały
|
Hahaha no to jej sie udalo
pewnie nieswiadomie .... cudak zazdraszczam!!!!! To chyba od jutra bedzie me ulubione slowo :/
|
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, Megi, Megi
Wariatko nasza
|
#672 |
|
Rozeznanie
|
No Megi to było nie złe
![]()
|
#673 |
|
Zakorzenienie
|
Rany jeszcze do rana i jade do tego pieprz... ZUSU... oby wszystko było ok
|
|
#674 |
|
Zakorzenienie
|
ratunku - chyba mam skurcze
boli jak leże, boli jak chodzę, może znośnie jest jak siedzę tylko....muszę dotrwać do jutrzejszej wizyty
|
#675 |
|
Rozeznanie
|
Baobabek, a może weź nospę i połóż się? Mi na skórcze to zawsze pomaga
a mam mocne i bolesne, ajjj...Madziwnia, ale nawet jakbyś musiała się udać do szpitala, lekarza bez żadnego dowodu ubezpieczenia, to oni muszą Cię pzryjąć, a Ty masz 2 tyg, czasu na dostarczenie im tego świstka (w innym razie oni dopiero wtedy mogą obciążyć Cię kosztami "opieki medycznej"). Wiem, że komfortowo jest mieć wszystko zapięte na ostatni guzik, ale jakby co to spoko! |
|
|
|
#676 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My np. zgłosiliśmy tytaj pod Opolem (a ani ja ani TZ tutaj nie jesteśmy zameldowani) i oni wysłali pisma zarówno w miejsce zameldowania TZ jak i w miejsce zameldowania mojego oraz w miejsce mojego zamieszkania. Dostaliśmy kopie tych pism więc wiem. Tak jak na razie to zamierzam powrócić do Warszawy wraz z dzieckiem i kotem. Ojciec zostanie z pieskiem. I będzie opłacał opiekunkę. ale to dopiero około wrzesnia. Cytat:
Jak się jest małżeństwem jest o wiele mniej formalności i wystarczy tylko TZ z aktem małżeństwa. I nie ma tych całych oświadczeń i tej szopki z naczelnikiem USC. ![]() ![]() ![]() Poinformuję Cię także że dziecko zostanie automatycznie zameldowane w miescu zameldowania matki, ale to USC już sam przesyła te dokumenty do Twojej miejscowości. Cytat:
Pełen szacun dla Twojej mamy. No i także apeluję do Amelki. AMELIA wyjdź do babci ![]() Cytat:
I dziewczyny pamiętajcie że po jakimś czasie powiniście zgłosić się ( niekoniecznie osobiście) w miejscu zameldowania dziecka (urząd miasta) i pobrać PESLE dziecka, który należy wpisać w książeczkę zdrowia. FASOLKA - jak miło Cię zobaczyć na formu
|
|
#677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawał pokarmu jest na trzecią dobę i to potężny nawał zaopatrzcie się w laktator żeby chociaż te parę dni ściągać zanim wam cycki poobrywa, bo dzidzia jeszcze tyle nie zje. Ja to bym spokojnie trójkę wykarmiła ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#678 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was dziewczyny
!Postanowiłam do Was dołączyć podobno lepiej późno niż wcale![]() Nie wiem jeszcze czy będę mamusią kwietniową(termin centralnie na Wielkanoc 05.04) czy marcową, lekarz jest zdania, że Wielkanoc możemy z Nadią spędzić już w domku..zobaczymy. Trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamusie życząc lekkiego rozpakowania i zdrowiutkich Kruszynek! ![]() A szczęśliwym mamusiom z Okruszkami w domku - szczerze gratuluję!!!
|
#679 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a do szpitala zabierac wlasne butelki?? jakis kocyk czy rozek??
|
|
|
|
#680 |
|
Wtajemniczenie
|
Madziwnia a przeczytałaś to co Ci podesłałam?? Nikt nie ma prawa żądać od Ciebie dowodu ubezpieczenia bo w Polsce kobieta w ciąży, podczas porodu i połogu ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej BEZ WZGLĘDU NA TO CZY JEST UBEZPIECZONA CZY NIE. W razie czego dzwoń od razu to rzecznika praw pacjenta.
Biuro Rzecznika Praw Pacjenta www.bpp.gov.pl Kierujący Pracami Biura: Krystyna Barbara Kozłowska adres: ul. Długa 38/40 Warszawa 00-238 tel./faks: (0-22) 635-75-78 e-mail: sekretariat@bpp.gov.pl Bezpłatna infolinia: 0-800-190-590 (pn. - pt. w godz. 9.00 - 21.00) Biuro czynne: pn. - pt. w godz. 8.15 - 16.15 Przyjmowanie petentów: pn. - pt. w godz. 9.00 - 15.00 Prawnik biura przyjmuje: pn. - pt. w godz. 9.00 - 15.00 http://forum.prawnikow.pl/lofiversio...hp/t55143.html Baobabek nie żartuj Ty mi tu Nawet jak się zacznie to przecież pessar zaraz po dotarciu do szpitala Ci wyjmą więc spoko luzik Ale weź no jeszcze poczekaj ![]() PoP a czemu we wrześniu tak się "rozdzielić" planujecie?? Zjedźcie wszyscy do Wawy ![]() Witaj cynamonkowa
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-03-11 o 21:05 |
|
|
|
#681 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Nadal jest obowiązek meldunkowy. Zdaje się, że dziecko jest z automatu meldowane w miejscu zameldowania matki[/QUOTE] Cytat:
Ja butelkę miałam i się przydała , kocyk tez . Na rożki w szpitalach jest za gorąco moim zdaniem
|
|
#682 |
|
Zakorzenienie
|
Młoda- Njlepiej jak zadzwonisz do szpitala się się spytasz. Kocyk i rożek możesz zabrać, ale bytelki to chyba nie. One wymagają sterylizacji po każdym użyciu.
cynamonkowa - witaj. Im nas więcej tym weselej. Napisz swoje dane (układ na pierwszej stronie) na PW do MADZIWINY to dopisze Cię do listy.
|
#683 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak Pop ma racje,buteleczki tylko szpitalne. Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-03-11 o 21:16 |
||||
|
|
|
#684 |
|
Zakorzenienie
|
no tak wlasnie myslalam odnosnie butelek.....rozka chyba nie bede brac bo on mi strasznie duzo miejsca zajmie...zapakowalam otulaczek i chyba jakis kocyk spakuje
|
|
|
|
#685 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za powitanie
![]() Miło tu u Was! Na liście już jestem, Madziwnia mnie dopisała-za co bardzo dziękuję ![]() Należeć do takiego "mamusiowego grona" to zaszczyt
|
#686 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi butelkami to raczej od szpitala zalezy . U nas mieli swoje ale ja nie chciałam nimi dokarmiać miałam swoją a na korytarzu była specjalna miska i czajnik i baniaki z woda właśnie do wyparzania butelek własnych , laktatorów itp. laktatora też bym nie wzieła szpitalnego a to tez trzeba sterylizować .
|
#687 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedzi w związku z meldunkiem
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. No i przecież musimy zarobić na te firmowe skarpety i na studia ![]() ![]() Ania P- ja dokładnie to nie wiem jak jest na normalnym oddziale poporodowym bo ja byłam na intensywnej a potem na patologi. A tam były zawsze wystawiane wysterylizowane butelki dla matek które miały własny pokarm. A przed karmieniem dotaję się butelki z tym pokarmem lub już gotowym i zapakowany smoczek. Ale inaczej jest na patologi gdzie dzieci raczej długo przebywają a inaczej na normalnej poporodowej.
|
|
#689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta butelka taka 150ml dużo miejsca nie zajmuje to można sobie wziąść Na normalnej poporodowej przy natłoku w Warszawskich szpitalach jest bałagan .. he he lepiej mieć więc wsio swoje i nie liczyć na kogoś . Wracaj do wawki bo ja musze was poznac
|
|
#690 | |||
|
Wtajemniczenie
|
BRY!
![]() Ale dziś miałam zalatany dzień Ale w sumie same dobre informacje ![]() Wczoraj wieczorem zaczął mi brzusio twardnieć boleśnie. Przez noc to twardnienie powtarzało się co kilkanaście minut ;/ ... potem jeszcze jakieś kłucie doszło i ból brzucha (podczas poruszania się) jakby coś się w środku rozrywało .. normalnie masakra. Rano (czyli jak mąż się obudził - koło 11ej ;]) zadzwoniłam do gina i kazał przyjechać do szpitala. Na 12-ą miałam wizytę u okulisty, więc powiedziałam że będę po 13ej. Te bóle oczywiście zdążyły się uspokoić zanim się pojawiłam w szpitalu I tak zapis KTG wyszedł piękny Tylko raz mnie Michaś zezłościł, bo mu tętno (na kilka sec.) spadło do 118 ...grrr! Badanie też udowodniło, że wsio gucio i Michaś się nigdzie nie wybiera na razie UFF! Druga sprawa okulista - UDAŁO SIĘ! Dostałam zaświadczenie że mogę rodzić normalnie! No i póki co jedyna co mi daje nadzieję na odratowanie lewego oczka!!!! Dobrała mi takie szkła że NAPRAWDĘ widzę coś na lewę oko!!! Nie tylko kolory! Ale też kształty, zarysy! SZOK!!!! Bała się że mi łeb strzeli jak mi oboje oczu odsłoni i zaleci takie okulary, ale umówiłyśmy się że spróbujemy! No i na chwilę w gabinecie zrobiła mi zestaw taki jak będę mieć na oczka i odsłoniła oba szkła ... WOW! JAKIE TO WSZYSTKO JEST 3D!!!! O.o i cholera.. ale BRZYDAL ZE MNIE xD ... LOL! Wcześniej tego nie widziałam hihihihi !Sorki żem się rozpisała, ale jestem verry happy! Już nie pamiętam kiedy ostatnio tak widziałam! To niesamowite! In other news: Kupiłam litr lodów i będę jeść w nocy , a w przyszłym tyg. jedziemy na sesję z brzuszkiem! ![]() no to chyba tyle.. wybaczcie że tak was wymęczyłam dziś tą bezskładną epopeją ![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
Bardzo się cieszę że magi ma takie pozytywne odczucia Podobno jak to się robi poprawnie to nie ma szans żeby dziecię za bardzo sutki zmasakrowało ... ? Ciekawe ile w tym prawdy ![]() ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.

właśnie skończyłam garnek szorować

Antoni Stanisław 30.03.2010

Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Dzięki za rady!
Wariatko nasza 

boli jak leże, boli jak chodzę, może znośnie jest jak siedzę tylko....muszę dotrwać do jutrzejszej wizyty