![]() |
#151 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam dość po prostu leczę się od urodzenia na niedoczynność tarczycy i zawsze miałam lekką nadwagę, ale teraz to już przesada nie wiem co robić przy wzroście 170 ważę 78 kg, mam 20 lat i to dla mnie straszne próbowałam sie odchudzać ale nic nie pomaga... lekarz twierdzi ze wszystko jest w porządku... proszę podpowiedzcie mi co mogę zrobić, żeby schudnąc
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() czy Wy też macie takie kłopoty z wagą? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy :(
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
moj dziadek mial wycinane wezly chlonne - blizny sa, bodajze 2 dni po operacji go wypisali. wycinanie tarczycy i wezlow musialo byc w znieczuleniu ogolnym. sorry, ale nie wyobrazam sobie takiego zabiegu w znieczuleniu miejscowym, bo wtedy bylabys swiadkiem tej operacji, a malo kto jest w stanie cos takiego ogladac na sobie
![]()
![]() |
#154 |
Przyczajenie
|
Prosze was o pomoc ...czy takie wyniki sa w porządku ...mam chyba wszystkie objawy niedoczynności ,ale tu chyba nie ma problemu?????
Oto moje wyniki : TSH -1,065 uIU/ml TH3 -3,14 pg/ml TH4- 1,10 ng/dl dziekuje z góry za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Rozeznanie
|
niunia, a co masz napisane obok wynikow? jakie sa normy podane?
![]() |
#156 |
Przyczajenie
|
sa normy , i wychodzi ze to normy , ale gdzies przeczytałam ze wazny jest sosunek poszczególnych , no i tu juz zgłupiałam
TSH norma 0,350-4,940 TH3 1,71-3,71 TH4 0,7-1,48 dziekuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Rozeznanie
|
proponuje powtorzyc badania za jakis miesiac.
ja tam o niczym takim nie slyszalam jak stosunek poszczegolnych hormonow. a wyniki mam bardzo podobne i objawy niedoczynnosci rowniez
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Zadomowienie
|
no właśnie objawy niedoczynności które nie muszą świadczyć o niedoczynności ale o innym problemie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
jakim?
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zadomowienie
|
nie jestem lekarzem ale zanim u mnie stwierdzono niedoczynność podejrzewano problemy z cukrem oraz problemy kardiologiczne, oczywiście najpierw badano żelazo,cukier i serce zamiast od razu tarczycę
![]() na podobnej zasadzie działa nerwica, najczęściej lekarze przebadają całego pacjenta a wszystkie badania są ok pomimo że objawy mówią że to problemy z sercem lub coś innego a na końcu wychodzą problemy natury psychicznej, szukanie przyczyny może trwać ale nie upierajmy się że dany objaw to dana choroba bo łatwo się pomylić Edytowane przez Madelaine87 Czas edycji: 2010-02-01 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Przyczajenie
|
ale rozumiem ze wyniki sa jak najbardziej ok????
dziękuje wam dziewczyny w sumie to sama nie wiem co bym chciała przeczytac , bo złe oznaczałyby ze znalazłam winowajce problemów , a tak dalej jestem głupia..... no ale znowu zadna radocha wiedziec ze sie ma złe wyniki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
moje wyniki? nie, są złe i w sumie się cieszę bo w końcu wiem co mi jest
![]() wystarczy brak przecinka i już zdanie brzmi inaczej ![]() Edytowane przez Madelaine87 Czas edycji: 2010-02-01 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
no właśnie , też bym chciała wiedzieć...
a moze porpstu powinnam wziac sie w garsc i za siebie....tylko jak jak mi sił juz od rana brak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Przyczajenie
|
Ajj dziewczyno, te wyniki masz wręcz wzorcowe, TSH w granicach 1 to naprawdę optymalny wynik więc nie doszukuj się na siłę niedoczynności bo naprawdę to nie jest chorobą którą bym komukolwiek życzyła... jako jedna z nieszczęśniczek która się z tym męczy i szczerze zazdrości Ci takich wyników to napiszę Ci na pocieszenie, że nawet ludzie mający TSH w granicach ok.4 wcale nie muszą mieć niedoczynności ani nawet jakichkolwiek problemów z tarczycą bo na wyniki skłądają sie przeróżne czynniki ale w twoim wypadku to nawet nie byłoby jak leków podawać ( w sensie dawkowania) bo by się nadczynnoscią skończyło gdyby jeszcze obniżać ten wynik hormonami... także głowa do góry, ja bym bardziej stawiała na anemię albo ew. coś takiego jak zespół chronicznego przemęczenia, jak to się mówi "szukajcie a znajdziecie" ;-)
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Zdiagnozowałam u siebie lekką niedoczynność
![]() proszę się nie śmiać zdiagnozowałam ją sama bo lekarz do którego trafiłam (nomen omen bardzo popularny w białymstoku po odebraniu należności za wizytę i zdjęcie usg odesłał mnie do domu mówiąc, że jest ok, ale żebym przyszła za pół roku na kolejne badanie dla kontroli) w poniedziałek poszukam innego lekarza, a po krótce naświetlę wam sprawę, bo widzę że jesteście znacznie bardziej zaawansowane w temacie niż ja i może jednak dowiem się, że to nie niedoczynność, albo że przesadzam - o kopa w tyłek w celu wytrzeźwienia w takim wypadku serdecznie proszę ![]() Zacznę od początku: od kilku miesięcy czuję się fatalnie, jestem ciągle zmęczona, senna - o 21 najchętniej przytulałabym głowę do poduszki - sądziłam, że to przesilenie zimowe. mam problemy z nauką których nigdy nie miałam, czytam, żeby po minucie się zorientować, że nie pamiętam o czym czytałam ![]() do tego stałam się wyjątkowo nadpobudliwa i nerwowa. od miesiąca zaczęły mi okropnie wypadać włosy - nigdy nie miałam z nimi problemów, do tego problem z wagą, nie mam nadwagi, ale przy mojej diecie, która nie przekracza 1000-1200 kcal dziennie powinnam raczej choć trochę schudnąć, ja ją jednak stosuję bo wszystko ponad prowadzi do tycia. I okropna suchość skóry, zwłaszcza na nogach, mimo używania ogromnych ilośći balsamów ![]() i w związku z tymi objawami, nie wiedząc czego szukać - podejrzewałam brak po prostu jakichś witamin pojechałam do labolatorium na kompleksowe badanie krwi. kiedy odebrałam wyniki oczywiście wszystko wg. pań było w normie, nie ma się czym martwić. Sąsiadka, była pielęgniarka zupełnie przypadkiem zobaczyła wyniki na komodzie podczas wizyty u mnie i kazała poszukać endokrynologa bo tsh na poziomie 4,6 (norma 04-4,0) w moim wieku (24lata) i ogólnych parametrach jest wg niej za wysokie, do tego Do tego cholesterol 248, cholesterol ldl również ponad normę, trójglicerydy na granicy normy. Ten cholesterol zdzwiwił mnie najbardziej bo moja dieta jest naprawdę zdrowa i zbliansowana. Zasugerowała, że może to być wynik właśnie kiepskiej przemiany materii związanej z niedoczynnośćią. Pojechałam do wspomnianego lekarza, zrobił usg, przejrzał wyniki - i jak wyżej, odesłał do domu. Nie dałam za wygraną, przeczytałam gdzieś że jeśli niedoczynność nie jest na tle immunologicznym to nie będzie zmian na usg. zrobiłam badanie ft3 i ft4. i tu moje pytanie do was. dla porównania przedstawię wyniki dokładnie sprzed roku (wówczas dermatolog szukając przczyn wyprysków ropnych przy ustach skierował mnie na badanie w kierunku cukrzycy i tarczycy) 2010: rok 2090: tsh - 4,6 (04,-4,0) tsh - 1,59 (normy jak w 2010) ft3 - 4,06 (3,1 - 6,8) ft4- 13,85 (12,0-22,0) ft4 - 20,20 wydaje mi się, że różnica jest dość spora w skali roku, ale prosiłabym was o radę, bo nie chcę wyjść na hipochondryczkę która sobie coś wmawia. po prostu znam swój organizm, wiem, że tak fatalnie jak się czuję od kilku miesięcy nie czułam się nigdy ![]() bardzo będę wdzięczna za wszelkie opinie ![]() ![]()
![]() |
#166 |
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny
![]() To ja zacznę swoją historię ![]() od 2 lat leczę się na PCO II. Brałam ciągle wstrętne hormony ![]() 4 mies. temu zaczęły się drętwienia lewej ręki, ból za mostkiem w sercu... Do tego zmęczenie! Sapałam jak stara babcia wchodząc na II piętro, ale pomyślałam że to brak kondycji? Niestety ruszać się też nie miałam ochoty. Libido chyba ujemne wręcz ![]() ![]() Poszłam do lekarza - TSH 6,4 ... No i zaczęło się... Jestem na euthyroxie 25, ale lekarka wzięła się za moje PCO bo mam beznadziejny progesteron (w fazie lutealnej gdzie norma jest 0,95 - 12,5 bodajże, ja mam 0,20 ![]() ![]() ![]() ![]() Ale na to ostatnie dostałam teraz dietkę od mojej kochanej pani endo, więc powiedziała że dietka+brzuszki+codzienny spacer powinny dać wymierne efekty co do samopoczucia i wyglądu ![]() Damy radę, na to się nie umiera ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- a co do Ciebie, izabelami, myślę że masz niedoczynność, bo faktycznie taki poziom jak na młody wiek to już za dużo... Moja endo mówi że norma wg WHO jest 2,0 ! A 1,0 to już ideał (w tej chwili mam na tabletkach 1,545 ![]() ![]() ![]() Zapisz się do endokrynologa! Choćby prywatnie, bo mogą Ci się od tego zacząć poważniejsze problemy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Rozeznanie
|
dziewczyny mam pytanie-czy któraś z was ma problemy z nadmiernym owłosieniem i przy jakim wyniku THS?
pisze bo mam doła..w związku z tym tematem...TSH mam ok 4,7 mam suchą skóre,jakieś cienie pod oczami,bola mnie stawy,śpie po 12 h ,jak wstaje to jestem zmeczona,łapię mnie bóle z mostku.lekarka powiedziała mi ze jest wszystko ok....a ja mam już dość..prosze o rade
![]() |
![]() |
#168 |
Zadomowienie
|
tsh nie masz jakoś bardzo podwyższone ale jednak jak opisujesz objawy to napewno coś jest nie tak, zmień lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
dzieki za odp,własnie jutro pojde i zmienie na innego
![]() |
![]() |
#170 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fakt, wynik nie za dobry. Ale jezeli masz fT4 w normie... (pamietajcie, ze TSH moze byc cholernie wysokie, ale nie mozna mowic o niedoczynnosci jezeli tsh jest wysokie a tarczyca pracuje i to dobrze, bo piszecie tutaj tylko wyniku tsh i tsh, a sam wynik tsh wskazuje tylko na mozliwosc niedoczynnosci)
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2010-03-07 o 21:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, ta norma nijak się ma do młodych dziewczyn mam znajome ktore się leczą na tarczyce z TSH w granicach 4-5 lekarze mowia mi że najlepsze to 1-1,5 wiec mysle że mozesz isc do endokrynologa z takimi wynikami Nie mam z kim się tym podzielic ale czuje się cudownie ![]() kilka osob juz zauwazylo to, chyba bardzo widac po mnie przyplyw energii i szczescie, że wkoncu moje zycie nie ogranicza sie do - 5.00 pobudka, szkola, o 16 powrot, odrazu spanie, pobudka o 5.00...wogole zycia nie mialam, bo weekend juz padalam ze zmeczenia, w pt nawet czesto nie bylam w stanie juz wstac do szkoly, takze rzadko chodzilam, z nauka nigdy sie nie wyrabialam, dziwialam sie kolezankom jak one moga sie czegokolwiek nauczyc w tygodniu szkolnym... zeby jakos im dorownac uzaleznilam sie od kawy, pije 7-8 kaw dziennie zrobionych z 3 łyzeczek, ale konczylo sie na tym że zasypialam z kawa w reku, to bylo straszne, teraz wrocila mi cala radosc zycia, wiem że nie jestem flegmatyczka ![]() dermatolog stwierdzila że nie zapisuje mi juz nic na wypadanie wlosow, na skore (leczylam sie na to dzien w dzien), powiedziala że niedlugo skora i wlosy moga mi sie calkiem zmienic ![]() to całe odkrycie niedoczynnosci to dla mnie wielkie szczescie, juz o malo w depresje nie wpadlam z powodu wlosow;/ wydawalam majatek na ich leczenie, po nocach plakalam, bo leczenie przynosiło tylko krótkotrwałe rezultaty, teraz dermatolog dala mi nadzieje że to sie zmieni ![]() najbardziej żałuje że tak pozno wpadlam żeby zrobic badania, bo do matury niespelna 2 miesiace...ile ja czasu stracilam, napewno mialabym lepsze wyniki gdybym tak jak teraz w tej chwili była w stanie wiecej sie uczyc i moge odetchnac z ulgą że to jednak nie moje lenistwo, bo zawsze siebie obwinialam o zaleglosci, teraz widze że jest inaczej, że mam wiecej czasu na nauke a budze sie wypoczeta ![]() wydaje mi sie że twarz mi wyladniala, to mozliwe?? Kolezanki i mama mowia ze schudlam na twarzy. Moze mialam obrzek na twarzy? Wy mialyscie takie objawy? Ja takze sie uwazalam za opuchnieta, pamietam ze bralam z tego powodu tabletki na alergie od kilku dni sporo osob komentuje moje zachowanie, moj wyglad, to bardzo mile, chyba widac po mnie ze wkoncu sie wyczołgałam z tej depresji, pozbylam sie tego obciazenia psychicznego i presji że nie daje rady z nauka ![]() jeszcze polubilam swoja twarz- ale to moze poporstu efekt innego spojrzenia na siebie, juz nie mam pretencji do tego jaka jestem, nienawidzilam flegmatyczki przepraszam że tak dlugo, ale mam naprawde wielka nadzieje że może jak wejdzie tutaj osoba podlamana ta chorbą to po przeczytaniu tego jakoś pozytywniej podejdzie do leczenia, pozdrawiam ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() Edytowane przez inc0rrect Czas edycji: 2010-03-10 o 20:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
inc0rrect nawet nie wiesz jak Cię rozumiem
![]() choć w związku z moim wrodzonym leniem i tak nie zawsze chce mi się uczyć ![]() Ale siły i energia - fakt ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Przyczajenie
|
witam! strasznie puchłam aż miałam wrażenie że eksploduje bo skóra mnie bolała od naciagnięcia- zwłaszcza nogi,pod wieczór były jak bańki. kiedy poszłam do lekarza NIE POZNAŁ MNIE!.myślałam że jakiś rak mnie toczy albo jakaś przyspieszona starość bo znajomi mówili że dziwnie się zmieniłam. w ciuchy się nie mieściłam i czułam sie żle taka wiecznie zmeczona . miałam wrażenie że moje siły żywotne wypaliły się. a waga to dopiero był szok 15 kg więcej! ja zawsze szkieletor a tu w ciągu pół roku puszysta babka ze mnie się zrobiła. o twarzy nie wspomne jak mam opuchniętą. od razu lekarz rodzinny postawił na tarczyce a bad.tsh tylko potwierdziło diagnozę. od roku lecze sie eutyroxem tak skutecznie że wpadłam w nadczynność .obecnie tsh8 więc nie za dobrze. nie mogę uregulować hormonów. ale nie załamuję się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale przy TSH = 8 nie ma się nadczynności tylko niedoczynność, czegoś tu nie rozumiem chyba co napisałaś ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Przyczajenie
|
żle mnie zrozumiałaś.! pierwsza wizyta ( luty 2009) TSH 5 I EUTYROX 50. DRUGA WIZYTA (sierpień 2009) tsh-0,05-odstawiony lek bo wpadłam w nadczynność. TRZECIA WIZYTA(wrzesień 2009) tsh prawie 5 i eytyrox 25 CZWARTA WIZYTA(grudzień 2009) tsh w normie 3,025 i eutyrox 37,5. żle się czułam więc zrobiłam tsh teraz w lutym i miałam 8.czekam na kolejną wizyte żeby dowiedzieć się jaka dawka bedzie teraz właściwa. często gdy dawka hormonu jest żle dobrana to są duże wahania w tsh i z jednej skrajności wpada się w drugą. wybacz że tak szczegółowo opisałam moją nudną historie -chciałam to wyjaśnić. pozdrawiam i życze dużo radości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, ale coś mi tu nie pasuje... Miałam długo regulowaną dawkę Euthyroxu i nigdy nie skakało mi tak TSH. Może masz zapalenie autoimmunologiczne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
Właśnie to sugerowałam - zapalenie Hashimoto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Ja mam niedoczynnosc, zespol Hashimoto i zupelnie Was nie rozumiem. Biore leki, chodze raz na pol roku na kontrole i wszystko jest ok. Mam troche problemy z waga ale lekarz stwierdzil ze mam sie wiecej ruszac. Wiec to chyba nie wina tarczycy. Nie mam takich objawow jak Wy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
(nie "zespol Hashimoto" a "zapalenie tarczycy Hashimoto" badz "autoagresywne zapalenie tarczycy Hashimoto" badz po prostu "Hashimoto")
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.