|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Cytat:
Jestem z początku września ale brzucha nie mam (w każdym razie większego niż zwykle) bo ja mam sporą nadwagę i mam przykazanie lekarskie, że mam się wyjątkowo pilnować. Waga też stoi w miejscu (na szczęście, jeszcze) martucha84 brzucholek super i kolorek włosów również ![]() Byliśmy dzisiaj na zakupkach popołudmiu i poczyniliśmy pierwszy zakup dla dziecka. Kupiliśmy kemerkę Do tej pory jakoś nie czuliśmy potrzeby ale niedługo dzieciaczka trzeba będzie nagrywać na pamiątkę![]() A że była promocja...
|
|
|
|
|
#3842 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
DZiendoberek dziewczynki,,, ale mam spanie- poszłam wczoraj spać o 21 i wstałam o 7.40
w nocy oczywiście kilka razy na siusiu trzeba było wstać.. Co do zdjęć brzuszka to ja raczej teraz nie mam co pokazywać, brzusio jest ale nie ciążowy ;-) raczej taki tłuszczykowy hehe
|
|
#3843 |
|
BAN stały
|
Witajcie Dziewczynki
![]() W stolicy Wlkp pada śnieg ![]() Wczoraj piękne słoneczko, dziś znów śnieżynki na oknach... Ja się wykończę, wczoraj sobie piękne różowe butki zamówiłam, coby szarość odpędzić, a dziś smutasowo znowu... i chyba Maleństwo zaczyna mi się wiercić w brzuszku, tak coś się tam "przewala"... A oto moje butki: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1268251789 |
|
|
|
#3844 | ||
|
Zadomowienie
|
Bardzo ładnie i powiem,że jak na 19 tc to brzuszek masz malutki
![]() Cytat:
Do tego wszystkiego jakiś wczoraj wyskoczył mi na ustach,nie wiem,jakaś oprycha czy co.No załamka...Cytat:
![]() Zdjęć nie zrobiłam,bo oczywiście znowu musiałabym się sama ginmastykować z aparatem,a Tz mnie wczoraj wkurzył,więc nawet nie chciało mi się z nim gadać,żeby mu proponować...Dziś są jego imieniny,więc musze być grzeczna,chociaż szczerze powiem,że mam ochotę z nim sobie powaznie porozmawiać ![]() Dobrze,że dziś piątek.Po weekendzie w poniedziałek,mam zamiar oświadczyc szefowej,że będę pracowac do końca miesiąca...Nie powiedziałam jej o ciąży i nie wiem czy mówić,bo skoro i tak odchodzę,to nie widzę potrzeby...Podjęłam taką decyzję,bo mam już jej dosyć,już kiedyś o tym pisałam,ale nie byłam do końca przekonana.Teraz jestem już tak znerwicowana,że mam w d... tą pracę i jej pieniądze,wzłaszcza,że mam jeszcze inne zajęcie,z którego mam pieniążki,a poza tym Tż ma super pracę,więc finansami nie będzie problemu,nawet jak się już dzidziuś urodzi...
|
|
#3845 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W dodatku zakaz wspolzycia - 3 tygodnie. Caly czas mysle o prywatnej poloznej, bo boje sie, ze sobie nie poradze a prywatnej sali w naszym szpitalu wynajac nie mozna, bo jest ich za malo. Najczesciej wszystkie kobiety rodza obok siebie.---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
![]() Za to jesli znajde cos dobrego na ujedrnianie biusty w ciazy (i po) to na pewno kupie, chocby z Musteli! |
||
|
|
|
#3846 |
|
BAN stały
|
kasienka a masz normalnie umowę o pracę? To idź Gapo na zwolnienie, potem Ci Zus zapłaci po ustaniu zatrudnienia, bądź szefowa będzie musiała przedłużyć do dnia porodu, a Zus wypłaci macierzyński
|
|
|
|
#3847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No trudno,chyba żadnych świadczeń nie dostanę,ale trudno
|
|
#3848 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niobraze sie bardziej ci sie podobam bo ciazy jestem hihihi ![]() Cytat:
![]() i dziekuje ![]() Cytat:
o dziwo![]() Cytat:
ja tez lubie moja slubna wersje a kolor wlosow jak robilam sama to nigdy mi iewychodzil ale odkad robi fryzjer jestem mega zadowolona![]() ojj biedacto... niewolno chodzic na takie zakupy... (niech zyja kasy pierszenstwa... choc niektorzy nieprzestrzegaj tego..) dobrze ze wszytko skonczylo sie ok.. Cytat:
a bluzki sa superrrr ![]() dziekuje ![]() :dziekuje aaaa czy maly no taki se.. jak patrze na otki z poprzednich tygodni to powiem ze wielkiiiii ale wtedy te poprzednie moje wielkieee sa malenkie![]() aaa moja mama urodzila nas dwie z siostra przytyla 8 kg a ze mna 12 i brzuchow tez nie miala wielkich wiec mysle ze to u nas rodzinne ![]() no i teraz to taki szczypior z mamy gdyby nie zmiany juz wiodczejace troche skore to bym w zyciu niepowiedziala ze ona dzieci rodzila
|
|
|
#3849 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zacznijmy od tego, że musiałabyś miec opłacane składki chorobowe z tyt. umowy- zlecenia, masz?
|
|
|
|
|
#3850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba będzie zainwestować w jakiś aerobik itp....NIKa nie mam nic płacone na chorobowe,to taka umowa,wiesz,na ładne oczy,w razie kontroli,żeby coś było,także nic mi się nie należy...Trudno
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-03-12 o 09:19 |
|
|
|
|
#3851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam katar, od wczoraj już na większą skalę i juz mnie denerwuje Łykam cerutin i piję wapno z wit c, zobaczymy co dalej...
|
|
#3852 |
|
Zakorzenienie
|
laski ja mam takie dosc nurtujace pytanie... - czy jak mam umowe o prace i jestem na zwolnieniu to mój szef płaci jakies składki czy coś za mnie? bo za zwolnienie dostaje kase z zusu, tak?
|
#3853 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to jestem przeziębiona- znowu (było jakieś 1-2 tyg przerwy). 3 dni męczył mnie kaszel (na szczęście juz trochę lepiej), a teraz zatkany nos i trochę bolą zatoki i głowa. Na wtorek po usg umowilam sie do ogólnego (potrzebna mi pieczątka w karcie ciąży |
|
|
|
|
#3854 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Piszę tylko, żeby dać znak życia
Od kilku dni leżę w lóżku z obrzydliwym przeziębieniem i stanem podgorączkowym..dopiero dziś znalazłam siłę, żeby coś napisać i stopniowo nadrobię zaleglości w czytaniu.. Pozdrawiam mocno..strasznie się za Wami stęskniłam Leżę, głaszczę brzuszek i mam nadzieję, że dzidzia nie odczuwa za mocno tych moich kaszli i katarów.. Uważajcie na przeziębionych gości..Bawiłam się w najlepsze z dwuletnim kuzynem, aż jego mama powiedziała od niechcenia, że mały właśnie wyszedł z infekcji, a w ogóle to tydzień temu"mieli w domu rotawiruska" |
|
|
|
#3855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Te 33 dni to nie musi być zwolnienie ciągłe od razu na 33 dni, może być kilka krótszych w ciągu roku i na różne choroby. Ale tylko ciążowe jest płatne 100% (a właściwie 100% średniej za bodajże 6 ostatnich miesięcy - jeżeli wśród nich miałaś np. L4 80% płatne wówczas średnia jest niższa i niestanowi 100% Twojego normalnego wynagrodzenia). Mam nadzieję, że nie zamotałam
|
|
#3856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3857 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3858 |
|
Raczkowanie
|
możliwe
![]() ale wiem, że pół roku przed pójściem na to L4 ciążowe nie możesz mieć żadnych L4 80% -owych, żeby Ci nie weszły na średnią podczas ciążowego L4 - przynajmniej tak to u mnie kadrowe liczą więc musi być jakaś podstawa prawna do tego
|
#3859 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja juz sie powoli szykuje na egzamin praktyczny z prawka. Oby druga proba byla szczesliwa.
Jesli znowu mi sie nie uda na luku to nie wiem co zrobie
|
|
|
|
#3860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja jestem w 16 tyg.
|
|
|
|
|
#3861 |
|
Zakorzenienie
|
na roztepy duzo tanszy a bardzo pomocny jest fissan koszt okolo 20 zl. nie pachnie moze super ale jest dobry. Chodz jako kosmetolog moge powiedziec ze roztepy ma sie odziedziczone gentycznie i nawet smarujac sie nie uknie sie ich jesli maja wyjsc. Natomiast nawilzac skore warto dla samej poprawy wygladu skory moze troszkie zniweluje roztepy ale niewiele.
a mi sie powiekszyl wezel chlonny pod pacha i boli, nie bardzo wiem od czego. podejrzewam jakies zawianie bo troche pokasluje i wczoraj strasznie slaba sie czulam apap poki co pomaga wiec moze obejdzie sie bez lekarza. nie mam tez apetytu a jesli to bardzo niewielki schudlam 1,5 kg przez to achh.. no nic pewnie pozniej sie polepszy. ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- aaannnnaaa niestety z dziecmi tak bywa nie ich wina ja rowniez mam dwuletnia corke i dlowiedzialam ze przy okazji badan ze chorowalam na cytomegalie nawet nie wiem kiedy i jak. zapewne zarazilam sie od corki ktora je piasek w piaskowncy, nie zawsze ma czyste rackzi itp itd... no coz taki urok posiadania dzieci ![]() kasienka trzeba sie pogodzic z faktem ze figura po porodzie nie bedzie juz nigdy taka sama jak przed tym sie roznia m.in kobiety bezdzietne od tych dzietnych ja bylam szczupla zawsze a po ciazy mam szersze duzo biodra i uda od samej zmiany fizjologicznej w ciazy ktora nie cofnie sie do tego stanu przed najwazniejsze jest jedynie by nie schudnac bardzo szybko. wiem ze kobiety pragna szybko zrzucic wage ale to na prawde kiepski pomysl jesli ktos przytyje zbyt duzo. Skora nie zdarzy sie wchlonac w takim tempie i zostaja wlasnie takie faldy skory ktore juz jedynie operacyjnie da sie usunac. Najwazniejsze to chudnac powoli i troche cwiczyc ruszac sie. ja doszlam do wagi zblizonej sprzed ciazy w pol roku
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2010-03-12 o 11:14 |
|
|
|
#3862 | |||
|
Zadomowienie
|
xxSHINeexx trzymam kciuki za egzamin, grunt to zimna krew i brak nerwów. Uśmiechaj się egzaminatora- to działa
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Potwierdzam, co wcześniej już napisały dziewczyny. Szef ponosi koszta zwolnienia tylko przez 33 dni a kolejne zwolnienia opłaca ZUS na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy.
|
|
#3863 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Pierwsze słyszę Jeżeli masz stałe miesięczne wynagrodzenie, to nalicza się nawet z umowy, a dodaje wszelkie nadgodziny, premie (jeśli są umniejszane za czas choroby), premie kwartalne, część trzynastki etc.. Jest natomiast coś takiego, że jeżeli w przeciągu 3 m-cy przed zachorowaniem obecnym- byłaś chora, to przyjmuje się tą sama podstawę, co wcześniej- nie nalicza się jej na nowo. Z tym, że teraz wypłaca się 100% ciążowego świadczenia (jeśli lekarz nie zapomni wpisać na zwolnieniu B), a wtedy miałaś 80%. No i mam nadzieję, że nie zagmatwałam ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Dziewczyny Wątróbkę w ciąży należy ograniczać, a nie wyrzekać się jej. Trochę witaminy A każdemu się przyda. W pasztetach nie ma tyle, żeby zaszkodziło, także spox ![]() Ja pochłaniam pasztety <tak> wege w mega ilościach---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Szczęśliwa ja wciąż się dziwię co to za nowa Pani do nas przyszła haha i dopiero po chwili do mnie dociera, że zmieniłaś foteczkę
|
|
|
|
|
#3864 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie będę się przyznawać, za którym razem zdałam- no ale wreszcie zdałam- i Ty też zdasz
|
|
|
|
|
#3865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ale zobaczymy - ja za chwilę wchodzę na chorobowy to wtedy będę się martwić o jego wysokość... Pasztecik mniam mniam
|
|
#3866 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny a ja nie pracuje miesiąc przed zajściem w ciążę skończyła mi się umowa o race w banku ( byłam tam rok) i mialam zaczac szukac a tu bach ciąża, u nas mielismy przestac uwazac od stycznia, ale nie sadzilam ze odrazu zajde, myslalam ze conajmniej poł roku!!!
mysle sobie czy nie zatrudnic sie u kogos znajomego ot tak, zeby kase z zusu dostawac, placilabym za siebie skladki i juz, ciekawe tylko czy to takie proste... pozyjemy zobaczymy...
|
#3867 |
|
Zakorzenienie
|
elenka ja rowniez nie sadzilam ze zajde w ciaze za pierwszym razem bo tak na prawde mielismy poczekac bo w trakcie dostalismy propozycje wyjazdu na rok czasu.
z praca nie pomoge, ja mam troche odmiennie zdanie co do zalatwiania sobie zwolnienia i pracy by tylko dostawac zwolenie. Nie bede go tu poruszac bo juz jest watek na ten temat kazdy robi jak uwaza. Nie mniej jednak mysle ze jesli jestes juz w ciazy to raczej pracodawca cie nie zatrudni.
|
#3868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem co z tym nosem, jak na wieczór też bedzie sie tak ciężko oddychało to może cos kupie zeby sobie ulżyć.
|
|
#3869 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
|
|
|
#3870 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem ze tak nie powinno byc, takiego oszustwa jak ja planuje, ale jestem troche w sytuacji bez wyjscia, nie wiem czy tak zrobie, oczywiscie to co tu wypisuje nie padlo nigdy z moich ust do nikogo, pisanie na tym wizazu to takie ujawnianie mysli czasem glupich, no ale z tego siedzenia w domku czasem miesza sie w glowie ![]() tymbardziej mam dzisiaj podly humor bo z kolezanka mialysmy rozkrecic interesik i w sumie byl to moj pomysl a ona dowiedziawszy sie ze jestem w ciazy robi to sama, za moimi plecami bo stwierdzila ze taka jak ja jej nie potrzebna, no coz kolejny raz sie zawiodlam koncze wylewac moje smuty, ale naprawde uslyszawszy od niej Ze przeszkadza jej moja ciaza odechcialo mi sie wszystkiego
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

: wrześniówki zwłaszcza te z początku listy i sierpniówki wstawiać zdjęcia brzuszków, bo na pewno już macie co pokazać

Mam infekcje, przepisal mi jakies tabletki, masc dla mnie i jakas dla TZ.
Do tego wszystkiego jakiś wczoraj wyskoczył mi na ustach,nie wiem,jakaś oprycha czy co.No załamka...

No trudno,chyba żadnych świadczeń nie dostanę,ale trudno 

... a i masz piekne oczy....
Trzeba będzie zainwestować w jakiś aerobik itp....