|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1051 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.
BAOBABKU GRATULUJE
![]() Piękny synuś ![]()
#1052 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
http://www.ela.skoworodko.pl/index.p...d=43&Itemid=53 https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...ykul,6762.html https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,1190.html NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować. Cytat:
![]() A co do tej dziewczyny to szkoda że o siebie nie dba .. pewnie jej się dostanie w szpitalu jak się stawi na poród i nie będzie miała badań , USG , karty ciązy itp Cytat:
Ale piekny Kubuś ![]()
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2010-03-14 o 19:59 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1053 | |
Zakorzenienie
|
BAOBABEK - GRTULACJE, Kubuś słodziutki
![]() ![]() drcron; - piękny brzuszek, super zdjęcia, A TZ...... o TZ-cie nic nie napiszę. ![]() ![]() I zgadzam się że cienias to nieodpowiedni samochód dla matki z dzieckiem. Ponadto powinnaś mieć samochód 5 drzwiowy. Megi, Mrowak - tak jakoś szybko Wam to poszło i już znowu jesteście z nami. ![]() ![]() ![]() Cytat:
Jak bym miała teraz za wszystkim sama latać to masakra. A co Ci lekarze powiedzieli w szpitalu? operacja? czy na razie opserwacja? chyba to drugi..
![]() |
#1054 |
Raczkowanie
|
Czesc kochane!nie odzywalam sie bo ......................... ..........bylam w szpitalu i urodziłam synka-Bartusia-9 marca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1055 |
Zadomowienie
|
Nowym mamusiom Gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() a ja wczoraj zauwazylam u siebie cos jakby saczenie wod, no bo nie odeszly jak typowe wody-chlust, tylko tak ze dwie lyzki stolowe ze mnie pocieklo,przezroczystego plynu,jak siedzialam(no siusiu to nie bylo raczej ![]() czy Wam tez sie cos saczy? skurczy nie zarejestrowalam.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1056 |
Zakorzenienie
|
To ja nadrabiam najpierw zaległości i...
OGROMNE GRATULACJE DLA BAOBABKA I MROWAKA ![]() ![]() Naprawdę teraz wszystko ma takie tempo - wow! A dzieciaczki cudne... od całych 4 dni jestem dziecioluką maniakalną ![]() W szpitalu raz się popłakałam, jak Igorowi pobierali krew, a drugi raz jak innemu dziecku. Tak strasznie płakały. Naprawdę w jeden dzień mój świat zmienił się o 180 stopni ![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- A miało być - dzieciolubką - tylko coś nie mogę edytować. ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- I oczywiście jeszcze gratulacje dla rozy26 - zostawiłaś taki skromny wpis, że niemal przeoczyłam ![]() ![]()
#1057 |
Zakorzenienie
|
drcron czemu ci szkoda dzieciaczka? fakt 1 u lekarza to PRZEGINKA!!
ale jesli nie ma kaski czy cos to pewnie znajomi i rodzina zawsze pomoga, nie mozna wychodzic z zalozenia ze jak ktos nie ma "wszystkiego" to szkoda nam dzieciaczkow... a ty nie waz sie kupic jakiegos zloma- moze byc cos bardziej niebezpiecznego niz ford Ka dla matki z dzieckiem? TRAGEDIA! Kobietooooo i auto 5 drzwiowe bierz, przy 3 drzwiowce tylko sie umeczysz... i ty i dzidzia ;/
![]() |
#1058 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do auta to ja lubie 3 drzwiowe i takie wlasnie chce jest mi wygodnie zreszta dziecia bede i tak wozila na przednim siedzeniu tylko bede musiala jechac do jakiegos fachowca i wymontowac poduszke z miejsca pasazera
![]() |
#1059 | ||
Wtajemniczenie
|
Mrowak - Cześć Mrówciu turkusowa!
Fantastycznie że już jesteście z Gabi w domku!!! ![]() Mam nadzieję, że teraz po porodzie czujesz się już znacznie lepiej? ![]() Jeszcze tylko niech Ci malutka da odespać troszkę! W końcu należy Ci się odpoczynek po tym wszystkim co Cię dopadło pod koniec ciąży + wysiłek porodowy! Trzymaj się kochana cieplutko i zaglądaj od czasu do czasu! ![]() ![]() Megi-megi - WIIIITAJ! ![]() ![]() Gratuluję braku rozstępów i hemoroidów!!! To naprawdę super! No i synalka masz ślicznego ![]() Drcron - Zdjęcia Ładniusie!!! A męża Twego to powiem że sobie inaczej wyobrażałam zupełnie ;d. Tylko co on taka minka zbitego psa? ![]() Baobabku: !!! BAOBABKU GRATULUJĘ PRZYSTOJNEGO SYNKA !!! Serce Cioci Izumi już zdobył! ![]() No i gratuluję Ci żeś dzielna była! Super! A teraz odpoczywajcie i cieszcie się sobą ![]() AniaP - A ja nie mogę jabłek jeść na tony ;[..... mam alergię na jabłka i marchew!!!! Mam nadzieję, że dziecie moje ten "dziwnej" alergii nie odziedziczy bo jabłka i marchewka to podstowawe składniki większości papek dla bobasów Roza26 - HA! A ja od razu wiedziałam że poszło jak przestałaś odpisywać i następnego dnia też się nie odezwałaś! Gratulujemy! My tu wiemy że jesteś już PO - cynk dostałyśmy ;d - ma się wtyki ![]() ![]() ![]() Catro... Ola jest przepiękna! JAKIE OCZY! ![]() ![]() ![]() Tylko serce boli jak się czyta że bozia urodę dała ale zdrówka troszkę poskąpiła ![]() ![]() Buziaczki dla was śliczne kobietki! ![]() Olasia - Ja Cię pamiętam zołzo jedna! Nie raz już Cię próbowałam wywołać na forum!.... i NIC! Gdzieś się normalnie zaszyłaś ![]() ![]() Madziwnia - Aj nie bij ;d ... nie wiem co mi się rzuciło na oczy/głowę z tą Twoją pracą .... tak czy inaczej to świństwo żeby kobietkę zaraz przed porodem tak ganiać O!!! .. a swoją drogą to gdzie Ty się podziewasz dziś? Chyba Michasia sobie nie wzieła do serca jak pisałaś "od jutra mogę już rodzić" co? ;d??? Sms'a żadnego nie dostałam więc chyba ok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Izumi Czas edycji: 2010-03-15 o 01:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1060 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
do nas znów przyszła zima a tak się wczoraj cieszylam ze już nie ma śniegu ![]() Izumi chyba by zauważył ale lepiej mu powiedz co do miny męża to on strasznie nie lubi jak któż robi mu zdjęcia to dla niego najwieksza kara jaka może być i tak to najlepsza mina jaka zrobił ![]() Pop dziekuje ![]() a mnie dzisiaj obudził straszny ból brzucha był jak skala i prawa pachwina strasznie bolała aż się przerazilam ![]() ![]() ![]()
#1061 | |
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry
U nas też biało ![]() Na 8 jadę do lekarza rodzinnego, na szczęście z synkiem wcześniej do przedszkola to mi auto odśnieży ![]() Jadę do lekarza bo cały wekend miałam tak strasznie nogi i dłonie i twarz spuchnięte że aż swędziało. Do tego ciśnienie 148/67, co dla mnie jak ja z górka to 110/60 miewam, to trochę dużo. Jadę pokontrolować, żeby się uspokoić. A mój małż grrr najchętniej by mnie do szpitala wywiózł, i stara się mnie przekonać że mam szpitalne że za jeden dzień 250 zł ![]() ---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 07:05 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1062 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sie wlasnie zastanawiam czy koleznka nie jest w szpitalu albo nie rodzi bo termin ten sam a od 2 dni nie mozemy sie dodzwonic do niej.... ja tez sie obudzilam ale chyba uda mi se jeszcze usnac, mam nadzieje przynajmniej.
![]() ![]() |
![]() |
#1063 |
Zakorzenienie
|
No to sprawdziłam, to lekarze niektórzy polecają manti w płynie, więc pewnie można, i pół tab.. Ale ja osobiście to Reni biorę, choć już jak brzuch mi opadł, to nie muszę
![]()
![]() |
#1064 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ---------- mlody nozki trzyma po lewej stronie i mam taka kulke przy zebrach od 3 dni a tak jestem juz obolala w tym miejscu ze mam lzy w oczach jak mam sie obrocic na 2 bok , bo ciagle mnie tam kopie, nawet wdech mnie boli;/
![]() ![]() |
![]() |
#1065 |
Zakorzenienie
|
Plmadzia dziękuje
![]() Darusia a jak dotykasz albo drapiesz to miejsce to nie chowa nozek? Moja niunia zawsze chowa i zachwile z całej siły je wypycha współczuje Ci bo wiem jak to boli ale pociesz się ze do soboty już niedaleko ![]() ![]() ![]()
#1066 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie to jest dziwne ze nie chowa w ogole nozek,m caly czas mam pod lewa piersia taka kulke i nad pepkiem tylek(chyba) tez kulka i tez sie nie chowa....
wiecie..... ja nie wiem czy do mnie dociera ze za niecaly tydzien maluszek bedzie z nami, Bozeee... mnie w piatek tż pakowal do szpitala dopiero, ale szał niecaly tydzien.... wcale to nie dociera do mnie.
![]() |
#1067 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje rozpakowanym mamusią slicznych pociech ![]() ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1068 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witam dziewczynki u mnie nocka pięknie przespana,choc się obudziłam ,bo malutka się wierciła ![]() aaaaaaaaaa i u mnie też biało bleh ![]()
![]() |
#1069 |
Zakorzenienie
|
a wlasnie, apropo szykowania lozeczka, to co sie na sam poczatek wklada? bo maluch nie spi w poscieli na samym poczatku...
![]() |
#1070 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1071 |
Zakorzenienie
|
Darusia moja szwagierka odrazu do poscieli wsadzila synka tylko bez podusi ja na sam początek będę w rozku do kolyski wkladala i ewentualnie kocykiem jeszcze nakrywala
Ankazar pokaz fotki pokoiku ![]()
#1072 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- no wlasnie tez tak myslalam, zeby spal w rozku i kocyk taki cieplusi kupilam i jeszcze tym go nakryc....
![]() |
#1073 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I współczuję bólu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No właśnie pamiętałam, że Ty to dopiero masz sajgon z tymi poradniami. ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1074 | |||
Zakorzenienie
|
Witam kochane
![]() Ja znów wyspana ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moja niunia od rana mnie boksuje tak na dole. Więc chyba łapkami. Ale tak dziwnie nisko... mam nadzieję, że mi się nie wślizguje już w kanał rodny. Poczekaj jeszcze troszkę Werciu! ![]()
![]() |
#1075 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1076 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze,ale u mnie pod koniec kwietnia(chyba)to i tak będzie za ciepło,żebym malutka kołderką przykrywała-tym bardziej,że dom mam strasznie"ciepły" ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- A właśnie a jak to jest z tym naszym spaniem?że my tylko na bokach możemy,a na plecach to już nie,bo niebezpiecznie?bo gdzieś coś takiego przeczytałam i teraz jak się na plecach obudzę to mam stracha i zawsze staram się tylko na jakimś boku?
![]() |
#1077 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1078 |
Zakorzenienie
|
podobno najbezpieczeniej na lewym boku, ale ja i tak zasypiam na prawym a budze sie na plecach.
![]() |
#1079 |
Zakorzenienie
|
Z tym lewym to wiem,ale mi najwygodniej na prawym
#1080 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.