![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Bardzo kobieca kampania
Witam,
chciałam napisać coś do wszystkich dziewczyn i chłopaków,kobiet i mężczyzn tutaj, bo... możecie mi/nam pomóc. ![]() Razem z moją koleżanką (można powiedzieć po fachu) planujemy zrobić taką kampanię. Nie wiemy jeszcze jakie ostatecznie rozmiary przybierze, to też zależy od tego ile chętnych do pomocy będziemy miały. My mamy narzędzia: - jesteśmy kobietami - jesteśmy/będziemy wykwalifikowanymi stylistkami/wizażystkami - znamy kilku zawodowych fotografów i kilka ciekawych miejsc na sesje zdjęciowe Generalnie: Jesteśmy kobietami. Mamy różne kształty, różne figury, różne rozmiary, jesteśmy w różnym wieku. Wszystkie widzimy, obserwujemy jak przedstawiane są kobiety w mediach, w magazynach. Niektóre z nas, a wydaje mi się że szczególnie nastolatki, podążają za wykreowanym ideałem kobiet z okładki - bardzo lub nawet przesadnie szczupłe, zawsze wyglądające doskonale, wydawałoby się... idealne. Taki mamy wzorzec, takie chcemy być. Ale prawda jest inna. Mamy naturalne biusty - duże lub małe. Mamy płaskie tyłki albo za duże kupry. Mamy oponki na brzuchu, które rozmaitymi sposobami staramy się ukryć. Mamy cellulit na udach, dlatego niektóre z nas od czasów podstawówki nie nosiły spódnic mini. Nie mamy wyraźnie zarysowanych kości policzkowych ani kości szczęki. Niektóre dziewczyny i kobiety ukrywają się pod szerszymi ubraniami, bo nie znoszą swojej figury. Wiele jest takich przykładów. Każda z nas jest inna i lubi co innego, inaczej się ubiera i na kim innym się wzoruje. Nam chodzi głównie o dwie sprawy - przywrócić/obudzić pewność siebie i własnego ciała kobietom *nie z okładki*. Uświadomić, że niezależnie od figury, rozmiaru itd. możesz czuć się kobieco i pięknie. Być prawdziwą kobietą to duma i przywilej. Druga sprawa to udowodnić innym ludziom jak i też samym sobie, że wzorzec okładkowy jest zły, nie przedstawia rzeczywistości i nie jest naturalny. Nie każda kobieta wygląda jak Kate Moss czy Anja Rubik i nie musi tak wyglądać, żeby być piękną! Chcemy udowodnić, jak to ostatnio pisze/mawia coraz więcej znanych facetów (m.in. ostatnio Joe Perry/Aerosmith), że kobiece KSZTAŁTY działają na wyobraźnię mężczyzn. Że kształty, a nie kości im się podobają. Tej... "kampanii" nie wymyśliłyśmy z chmur. Chcemy kontynuować akcję Gok'a Wan (m.in.) prowadzoną (z różnym skutkiem) w Wielkiej Brytanii, bo kwestia nie dotyczy tylko Anglików, ale raczej całego świata. Na razie nie mamy zbyt wielkich ambicji, chcemy jedynie zwrócić na to uwagę - społeczeństwa, mediów i wydawców pism kobiecych/męskich. Generalnie mamy już gotowy plan, a w zasadzie dwa plany A i B- wiecie: optymistyczny i realistyczny. O co chodzi/ co chcemy(na początek) - przede wszystkim: opinii co o tym myślicie - każdej opinii, dobrej, złej, konstruktywnej krytyki itd. - propozycji pytań do sondażu - chętnych do pomocy - różnego typu, bo: * trzeba będzie przede wszystkim znaleźć sponsorów - myślałyśmy zarówno o firmach, jak i osobach indywidualnych, które też mogą wyrazić na ten temat swoje zdanie: np. Janusz Palikot, Beata Kozidrak (jeśli chodzi o Lubelszczyznę przynajmniej), CKM lub Playboy, TVN Style, Cosmopolitan/Glamour - tak, mężczyźni też. Ich głos jest bardzo ważny przecież -wiemy dlaczego! * zaplanować sesje zdjęciowe (miejsce, scenografia, pomysł-ogólnie) * ponawijać do prasy i mediów o co chodzi, by nagłośnić kampanię * no i oczywiście - bez czego nie ma mowy o kampanii - modelki. chodzi mi o NAS - normalne dziewczyny,kobiety o różnych kształtach, rozmiarach, figurach, typach urody. domyślam się, że z tym ostatnim to nie będzie najprościej... dlatego już teraz o tym piszę- te kilka miesięcy wcześniej. Note: z kilku sondaży przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii wynika, że co trzecia nastolatka jest na diecie, chce być chudsza, by wyglądać "okładkowo". Coraz więcej kobiet, niestety też nastolatek, decyduje się na operacje plastyczne, by "poprawić" swój wygląd/figurę. Grubsze kobiety są wstydliwe, niepewne siebie, bo i one,a za nimi całe społeczeństwo uważa, że są za grube i mało atrakcyjne. Wiele z nich nie dba należycie o siebie. Taka postawa, niska samoocena itp. wpływają na całe życie, wszystkie sfery życia. Naszym celem jest odbudowanie dumy narodowej kobiet. Jestem taka i jestem piękna! ;-) Cała reszta (jak wyżej) zależy od Was, zależy od wszystkich. Czekam na opinie, na razie to. Od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam i czekam, Agnes Wiewióra. xo
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bardzo kobieca kampania
brzmi super
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem bardzo dobry pomysł.
Była kampania Dave, ale wydaję mi się, ze ona przeszła bez echa, zresztą im więcej dobrych inicjatyw tym lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pomysł uważam za bardzo dobry
![]() Mimo, że teraz jestem dość szczupła, latami męczyłam się ze sobą, ze swoim ciałem... Ciężkim wysiłkiem wzorując się na takich okładkach doszłam do wyśnionej niegdyś wagi i co? Okazało się za mało, to jest jakaś szalona pogoń... Teraz wyglądam całkowicie inaczej niż kilka lat temu, to i tak nadal mam problem z zaakceptowaniem swojego ciała... Uważam,że taka kampania jest potrzebna, bardzo potrzebna!Trzeba zmienić myślenie ludzi... Pracę Goka Wan'a szczerze podziwiam,bo najważniejszy efekt jaki osiąga to to,ze kobieta potrafi spojrzeć na siebie inaczej!Chociaż przez chwilę potrafi zaakceptować samą siebie... Bo niestety dzisiejszy świat jest dla kobiet bardzo okrutny, wszystkie mamy być szczupłe, zadbane, bez celulitu, z zawsze pomalowanymi pazokciami, nieskazitelną cerą, idealnymi zębami... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
... choć nie Westwood
|
Pomysł bardzo dobry i... bardzo ambitny
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Także uważam, że to wspaniały pomysł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I nie wiem skad ta pewnosc co dziala na wyobraznie mezczyzn. Moj mezczyzna sie z Twoimi pogladami nie zgadza. Edytowane przez kselokss Czas edycji: 2010-03-15 o 16:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
akcje popieram. nie wiem dokładnie jak ona będzie wyglądać, ale jeśli coś na wzór goka to jaknarbrdziej jestem za. nawet sama bym mogła wziąść udział. a dziewczyną z okładki to ja nie jestem.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
trzymam kciuki
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
świetny pomysł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No tak, tylko jak zrobić kampanię, która pokazywałaby normalność, bez wytykania paluchem, że Ty już jesteś za doskonała, za chuda, za proporcjonalna, za zgrabna, zbyt płaska jak na prawidziwą kobietę...
![]() Jak nie będzie stosowana polityka wykluczania w drugą stronę to popieram zdecydowanie i życzę powodzenia ![]() Jednakże skojarzenie z Dove mam bardzo silne.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem powinny sie tam znalezc dziewczyny tak tezsze jak i srednie i wychudzone...przeciez wszystkie chodza po ulicach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Tak.
Nic nie trzeba wytykać paluchem ![]() Autorka sama pisze, że te doskonałe, idealne to tylko na okładkach są. Edytowane przez minus Czas edycji: 2010-03-15 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Pomysł ciekawy, tylko no właśnie - trzeba mieć na niego środki. I nie wiem czy zwracanie się do CKMu i Playboya ma tu sens, to raczej nie są czasopisma, które nagle dostrzegą to, że pokazują wyidealizowany i wyśmigany photoshopem obraz kobiety, ogarną ich wyrzuty sumienia i postanowią zacząć robić sesje z normalnymi kobietami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to bardzo fajne
![]() Sama jestem nastolatka i mam cellulit i rozstępy na nogach, co jest moją zmorą. Z chęcią wzięłabym udział w takiej akcji ![]()
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Uważam,że w takiej kampanii nie ma miejsca na teksty "ta nie, bo za chuda, ma za dobrą figurę..." Skoro są różne typy kobiet, to powinny być pokazane różne, bez przesady w żadną stronę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Świetny pomysł !!
Jestem z wami... Przesadna szczupłość jest do dupy !! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ojej. Może jednak źle zacytowałam. Przepraszam, mój błąd. Oczywiście chodziło mi o poprzednią wypowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Poczytałam wątek rozmowy w toku- czy grube jest sexy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
sądzę, że autorka kampanii nie miała na myśli obrażenia osób chudych, tylko zwrócenia uwagi osobom, które nie są grube tylko posiadają krągłości, że mogą wyglądać pięknie i być wartościowe tak samo jak tak zwane "wieszaki", ja np. uwielbiam siebie nago, ale wkurza mnie, że w sklepach ciężko jest znaleźć mi ubrania na siebie, jak spodnie w udach i pasie są dobre to za wąskie w biodrach bo teraz szyje się ubrania na prostokąty a nie tak zwaną klepsydrę. Dlatego też osoby kształtne często odchudzają się (przesadnie) i tracą własną atrakcyjność jeszcze bardziej. Ja jestem dumna ze swoich piersi i bioder, tutaj nie chodzi o nadawanie etykiet chude, grube bo jak wiemy przesadna grubość czy chudość to choroba, sądzę, że w tej akcji nie chodzi o pokazanie skrajności a zlamanie takiego stereotypu, że kobieta, która nie nosi rozmiaru 36 to już grubas.
Ja jak najbardziej jestem za akcją ![]() ![]() ah i jeszcze jedno nie ładne, co ładne a co się komu podoba ![]() pokój miłość zrozumienie ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Wyrażam swoje poparcie dla akcji i oferuję swoją pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy dzisiejsze kobiety potrzebują takiej kampanii? mówiłam ja - z cyckami jak rodzynki ![]() zgodzę się za to z wypowiedziami powyżej - jeśli pokazywać to wszystkich. okrąglejszych, szczuplejszych. także tych mniej proporcjonalnych. wtedy akcja ma sens. bo chodzi o to, żeby w KAŻDYM dostrzec piękno. a nie tylko w tych najbardziej "wymiarowych"
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
![]() Gdzie kampanie reklamowe promujace nas-deski? Dodam od siebie (ja nie jestem zainteresowana) ze do kampanii dziewczyny powinny byc wybrane losowo, tak zeby pomyslodawczynie nie przebieraly w modelkach - jak promowac zwykle dziewczyny to na calego, bez przebierania ktora sie nadaje a ktora nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
trzymam kciuki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.