|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)
to ja też hurtem:
Kropka zaniemogła ![]() u mnie ok, +9,5kg, 87 cm na wysokości pępka. dziś rano kolejna wizyta, dlatego jestem tu tak wcześnie. wczoraj w sr ćwiczyliśmy oddychanie przeponą. małż był ze mną. wiele się nie nauczył, ale usłyszał, jakie to ważne, żeby ktoś towarzyszył rodzącej i jaką rolę spełnia taka osoba. to go najwyraźniej przekonało, bo po wyjściu przyznał, że chce wtedy być ze mną, ale się martwi, że mu się to nakłada z obroną. wtedy dołożyłam do rozmowy temat wyjazdu do Wrocka i myślę, że zrozumiał, że to kiepski pomysł. śmiałam się, że musi się z córcią umówić, żeby na niego poczekała aż wróci z obrony. temat "Hania" dalej czeka. tyle w skrócie, odezwę się po powrocie od gina i z innych miejsc (jak już chłop jest w domu, to trzeba go wykorzystać do pozałatwiania różnych spraw). zdam Wam m.in. relację, czy 6-miesięczny brzuszek taki jak mój zwalnia ze stania w olbrzymiej kolejce u dostawcy prądu. |
|
|
|
#3962 | ||
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny! To jak mogę to ja też do Was się dołączę. Teraz powoli kończy nam się 31tc. Czekamy na małego Bogusia. Termin mamy na 22 maja. Poza tym od dłuższego czasu leżymy ze względu na szyjkę - niestety ma tendencję do skracania.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3963 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Witam dwie nowe mamusie ![]() Cytat:
Cytat:
za wizytę.Co do stania w kolejce to wielki brzuch nie zwalnia stania w kolejce w ZUS-ie i Urzędzie Skarbowym niestety Totalna znieczulica A ja mam remontu część dalszą, dzisiaj kładziemy parkiet już mam dość
|
|
#3964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem że organizm po tygodniu stosowania przyzwyczaja sie do tego leku i rzeczywiscie nie ma zadnych skurczy. Tylko wtedy trzeba to brac chyba juz do końca ciąży. Podobnie jak Ty mam nisko głowe dziecka, ktore napiera na szyjke i dlatego tez lezymy. Za kazdym razem szyjka ma inna długosc w zaleznosci czy idziemy na wizyte rano (3,66 cm) czy wieczorem (2,6 cm). Biore tylko magnez 3 razy dziennie i nospe doraźnie jak czuje ze za często twardnieje mi brzuch. A twardnieje tylko wtedy jak zacznę łazić lub sie zdenerwuje.
|
|
#3965 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie mamusie
podczytuję Was już dosyć długo i jeśli przyjmiecie mnie do swego grona to chętnie dołączę Mam na imię Ania skończone 25 wiosen, nie wiem kiedy to minęło , od trzech lat mężatka i aktualnie w pierwszej ciąży.W moim brzuszku rośnie mały temperamentny chłopiec, aktywność odziedziczył po tatusiu (to dobrze nie będzie taki nudny jak ja , potem w 6 miesiącu mały śpieszący na świat, napierający na szyjkę no i nakaz leżenia (po 4 tyg. na szczęście mu się odwidziało ), następnie badanie obciążenia glukozą i piorunujące wyniki włączające mnie do słodkich mamuś (mój synuś to taka słodka dupka z dużymi stopamiOjej, ale się rozpisałam to teraz już króciutko, aktualnie znowu odpoczywam, z tego samego powodu co w 6 miesiącu i zastanawiam się co może mnie jeszcze spotkać.Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam troszkę siebie, pisać mogę jeszcze więcej ![]() Pozdrawiam Was gorąco ech nie napisałam, żem z Poznania , a dla Lei ur. 7.03.1985 t.p. 11 maj 2010, syn Adrian
Edytowane przez milanka1985 Czas edycji: 2010-03-17 o 09:02 |
|
|
|
#3966 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Faktycznie pelna emocji masz ta ciaze, ale coz, czego sie nie robi dla malenstwa Kilka postow wczesniej pisalam o cukrzycy ciazowej! U mnie glukoza blisko gornej granicy ale dieta niestety mnie obowiazuje. Cierpie mocno bo strasznie slodycze lubie. Na szczescie nie musze mierzyc cukru codziennnie ani skurpulatnie liczyc weglowodanow. Po prostu zwracam wieksza uwage na to co jem i czytam zawartosci cukru na opakowaniach produktow spozywczych. Wiekszy problem mam z obiadami bo juz bokiem mi wychodza ryby i gotowane warzywa. Jakbys miala jakies smaczne przepisy to daj znac. |
|
|
|
|
#3967 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
witam nową mamuśke, z terminem takim jak ja czyli 11 maj ![]() życze dużo zdrówka dla Ciebie i Adrianka
|
|
#3968 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
4 małe ziemniaki, 4 łyżki kaszy, ryżu, 1 szkl. makaronu 2 pyzy drożdzowe 8 szt.klusek (np. leniwe, kopytka) 5 pierogów (oczywiście nie tych z białym serem )do tego 2 łyżki sosu a z warzyw 2 łyżki gotowanej marchwi, 2 łyżki gotowanych buraków, pół gotowanego kalafiora, cały gotowany brokuł, 2 duże pomidory do tego jakieś mięso, ryby - tego nie wlicza się jako cukier. Można zjeśc np. schabowego albo pierś z kurczaka w panierce, ale wtedy trzeba sobie darować ziemniaki, czy kasze, czyli jemy mięso i warzywa (panierka ma zabójczo dużo węglowodanów). Na początku ciężko było mi się przestawić na moje mniejsze porcje (schudłam 1,5 kg), ale teraz daje rade - przyzwyczaiłam się . No i wyniki cukru mam superŻyczę ci powodzenia |
|
|
|
|
#3969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak w ogóle to polecam Wam np. szaszłyki zrobione w piekarniku. Ja dziś będę miała. Tż przygotował. Jak wróci z pracy to się będziemy delektować.
|
|
|
|
|
#3970 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdybym miała do ciebie pytania w tym temacie to mogę pisac na Priv?[QUOTE=kees26;17937038]Witajcie dziewczyny, Nie było mnie kilka dni, zaraz sobie doczytam co u Was. Tymczasem spieszę z nowinami po dzisiejszej wizycie. Z Leną wszystko ok )Waży ok. 1600-1700 gram (30 tc+ 6dzień), ale nadal jej główka jest niziutko, tuż przy szyjce. Szyjka się nie skróciła od ostatniej wizyty, jest długa na 26 mm, ale nadal mam się oszczędzać. Jestem trochę zdołowana, bo ginka kazała mi zacząć brać fenoterol - to jest lek na podtrzymanie, który ma ful ubocznych skutków - wywołuje kołatanie serca, trzęsawki, puchnięcie, mroczki przed oczami itd, ale najgorsze, czytałam na necie, że u dziecka może wywołać drgawki kończyn przez jakiś czas po urodzeniu i przedłuża żółtaczkę. Nie wiem co robić, bo ona mi trochę bez sensu ten lek zapisała - przecież nic się nie pogorszyło, nie ma rozwarcia a za 2 tyg.mam znowu wizytę....Czy któraś z Was zażywa fenoterol???Jutro muszę do niej zadzwonić i upewnić się, czy ten lek jest konieczny.QUOTE] Super, że z Lenką ok To może zapytaj rzeczywiście skoro jest ma takie skutki...Cytat:
ja wogóle nie ma takich uran na 50 cm, wszyscy mi radzili żeby wogóle zaczynac od 62 kupować bo nawet te 56 to dwa tygodnie i za małe. Ale mi się szykuje duża panienka Cytat:
Cytat:
![]() Ja wczoraj byłam po raz pierwszyw szkole rodzenia, szału nie ma, ale miło spotkać kobiety w tej samej sytuacji i pogadać, tak na zywo. Są dwie kobietki co też chca rodzic w wodzie, więc juz nie czuję się jak dziwadło, ale one już w kwietniu. Ogólnie jestam tam najmłodsza "ciążowo" . Połozna prowadząca to kobieta z 30letnim stażem i tylko na doświadczeniu sie opiera, bo nowinek tożadnych nie zna, ale wydaje sie byc spoko. Ogólnie wrażenia na +. Szkoda tylko, że musze dojeżdżać.
|
|
#3971 |
|
Zadomowienie
|
Witam również Milanka....i będzie miał tak na imię jak i mój tez Adrianek...
właśnie wstałam i zjem śniadanko i znów do łózeczka...ciężko mi sobie to wyobrazić bo już teraz jestem wogóle nie aktywna,wychodzę ewentualnie do sklepu,a ze jestem sama bo kenio w Wawie w pracy to niestety pewne czynności muszę wykonywać...dziewczyny ten czas zaczoł leciec już coraz szybciej,zaczeła się druga połowa marca za chwilę kwiecień,muszę w weekend jechac do sklepu po wszystkie niezbędne gażdżety do szpitala w razie czego...ja mam termin na 12 .06 ale nie opuszcza mnie wrazenie ze będzie w maju i nie wiem czemu a wy jak macie? |
|
|
|
#3972 |
|
Zadomowienie
|
Czesc Babeczki
![]() Czesc tez dla naszych nowych mamus bratkab, milanka1985, jamaica - witajcie ![]() Ja dzis padam na twarz, zle spalam a ten dzien wydaje sie taki dluuuugi. milego....
|
#3973 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Witam nowe mamusie -bratkab, milanka1985, jamaica . Mnie się coś nie podoba.Wczoraj wiele razy brzuch mi twardniał, nawet jak leżałam i ogladałm tv to potrafił sie napręzyć.Już rozpoznaję jak mi się macica stawia. Czy wy jak wstajecie w nocy na siku też macie taki twardy brzuch? Ja mam wrażenie ze mała sie spina w kulkę i naciska na dół z całej siły. |
|
|
|
#3974 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I tym brzuchem jak kulka- to mam tak często- a zwłaszcza jak chce mi się mocno siku..podobno to norma- może od wypchnaego pęcherza? Ja dziś zamawiam okna do mieszkania...zdecydowałam sie na białe- chociaz bardzo podobają mi się kolorowe- w sensie z okleiną drewnopodobną....i niby praktyczniej byłoby wziąć ciemniejsze- mniej brudzące(podobno), to nie wiem, czy musiałąbym je zgrac kolorystycznie z podłogą czy z meblami czy z drzwiami?????ehhhh I stanęło na białych- najwyżej co tydzien będe ze szmatą latać..trochę pedantka ze mnie I poradzcie mi w jednej sprawie: czy kolor drzwi lepiej wybrać o podobnym odcieniu jak parkiet na podłodze? Czy nie ma to znaczenia....Jakos wyobraźnia mi szwankuje...
|
|
|
#3975 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tak, tłumaczę to sobie tym, że jestem długo w jednej pozycji i młody dopasowuje się i "zalega" w jednym miejscu.
|
|
#3976 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po 5 minutach mnie przeszło....na szczęście.Cytat:
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17930283] Moje dziecko cosik niewyraźne... jakoś tak charczy, pokaszluje, stan podgorączkowy... - więc dziś siedzieliśmy w domciu, a jutro wieczorem skoczymy chyba do pediatry.[/QUOTE]Dużo zdrówka dla Maksia Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za dużego synka.Pępowiną się nie martw, ale obserwuj ruchy malucha. Miłego dnia Cytat:
Fajnie, że mąż poszedł z Tobą ![]() Czekamy na nowe, dobre wieści ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Witajcie laski U mnie dzisiaj pięknie słońce świeci Miłego dnia
|
|
#3977 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam nowe mamusie
Ależ nas dużo Jak się tak na porodówkę zwalimy to będzie cyrk U mnie na wysokości pępka 114 cm i 9 kg na plus ![]() Cytat:
Na szczęście macica przestała mi twardnieć i teraz jak się coś dzieje to biorę nospę, i codziennie magnez... jest lepiej mimo nie brania leków Ale jak czytałam skutki uboczne, to się przeraziłam... mam nadzieję, że z mojego "nieposłuszeństwa" nie wyjdzie nic złego.... minęło już trzy tygodnie i jest na razie oki Jestem już w 33 tygodniu, jeszcze cztery i ciąża będzie donoszona ![]() Postanowiłam skonsultować się z "innym" ginem w sprawie mojej szyjki, bo mój prywatny gin twierdzi, że wciąż się skraca (ale nigdy nie podał mi jak jest długa Dlatego postanowiłam iść w tej sprawie do trzeciego gina, a co! Może się coś rozstrzygnie ![]() Cytat:
![]() Byłam wczoraj na pierwszych zajęciach na szkole rodzenia... było miło Najpierw położna opowiadała co będziemy robić, potem było parę pytań i odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, a potem jeszcze przyszedł gin i opowiadał o przebiegu ciąży i badaniach.... Śmiać mi się chciało, jak większość babek z rozdziawionymi buziami siedziała jak gin o badaniach opowiadał... pewnie większość z nich nie słyszało o niektórych w ogóle
|
||
|
|
|
#3978 |
|
Zakorzenienie
|
Darianna-też tak mam i myslę,że wynika to po prostu z dłuższego leżakowania maleństwa w jednym miejscu
ale może się mylęwitam nowe mamuśki Milanko- do kogo chodzisz? jest tu kilka poznanianek ![]() ja też Anna,z 6 marca i mam męża Adriana ![]() tyle,że rocznik trochę starszy ![]() Kropko-zdrówka! |
|
|
|
#3979 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Fajnie że tż skumał, że ciągnięcie Cię do Wrocławia nie jest najlepszym pomysłem ![]() Ja dobierałam kolorystycznie drzwi do podłogi. Zaczęliśmy od wyboru drzwi - bo tu kolorystyka była bardziej ograniczona i dopiero do drzwi dopasowaliśmy panele. Jedno i drugie mamy w tonacji dębowej.
|
|
#3980 |
|
Zakorzenienie
|
Kumkura-na wizażu jest takie forum dom,może tam coś wyczytasz albo podpowiedzą szpecjalistki?
IMO na białych oknach tak jak i meblach,drzwiach etc.brud,kurz mniej widać niż na ciemnych .A jak już są czyste to aż po oczach bije,że białe/świeże/czyste
|
|
|
|
#3981 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mało nas tu, raptem 3 sztuki chyba i rzadko się udzielamy, tzn. ja się staram ![]() Cytat:
A myślałam, że nie będę mogła nawet spojrzeć...[ Cytat:
Tylko jak na złość im strasza ciąża tym większy apetyt na słodycze u mnie...![]() Cytat:
Cytat:
![]() Yola jeśli chodzi o obwód brzuszka to chyba jesteś liderką na naszym wątku ![]() Poza tym: Lea - zdrówka dla Maksia Kees - Gratki dla Lenki i zdrówka dla Ciebie A co opadło Kropkę??? ![]() A teraz wieści z mojej wczorajszej wizyty u gina. Generalnie wszystko ok z Małym, waży 2000 g. Tylko u mnie nie do końca, bo dorobiłam się infekcji grzybiczej... Nigdy nie miałam takich atrakcji przed ciążą, w ciąży też się cieszyłam, że mnie omijają, no i teraz pod koniec takie numery... Gin pobrał wymaz z szyjki na posiew i się okaże czy jeszcze czegoś tam nie wyhodują... Narazie dostałam Pimafucin w czopkach i zobaczymy...Miała może któraś grzybka? ![]() No i oczywiście wyniki moczu również wskazują na infekcję, ale to pewnie jedno z drugiego wynika. Mam brać Żuravit i powtórzyć badanie po 3 dniach.
|
|||||
|
|
|
#3982 | |
|
Zakorzenienie
|
witam cie serdecznie ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
ja ma taki z jednej strony jest strasznie twardy a z drugiej juz mniej i tak chyba powinno być
|
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz Kropce napiszę smska, że ją pozdrawiacie. pewnie jak nabierze sił, to sama Wam podziękuje.
wizyta super. wszystko pozamykane, nic się nie skraca. dostałam skierowanie na glukozę, morfologię i mocz. gin powiedział, że mamusia nie rośnie za bardzo, ale dzidzia ma się dobrze - w tej chwili ma już 1131g jak zapytałam, co to oznacza, czy zapowiada się na jakiegoś kolosa, to powiedział, że nie, ale też maluszkiem zupełnym nie będzie.w tej chwili jej "rozmiar" odpowiada 28 tc, a termin po raz pierwszy przesunął mi się znacznie - na 8 czerwca. może zdążę urodzić przed obroną małża ![]() w energetyce kolejka masakryczna, odstałam chwilkę, po czym uderzyłam do ochroniarza, który tam pilnuje porządku, czy jako ciężarna moglabym iść bez kolejki. zobaczyłam, jak kręci nosem i mamrocze, że nie istnieją takie przepisy... już miałam to skomentować, gdy stwierdził, że ok, ale tylko jeśli osoby, które w tej chwili są pierwsze w kolejce zgodzą się mnie przepuścić. było to 2 facetów - ojciec i syn. ojciec nie chciał, ale syn okazał się w porządku. obeszło się bez linczu ze strony reszty i nawet nie słyszałam żadnych komentarzy. oczywiście dołączam się do powitań dla nowych mamuś ![]() a Kropka chyba ma jakieś zatrucie. tak przynajmniej odebrałam jej smsa wczoraj, że całą noc całowała kibel...
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2010-03-17 o 13:16 |
|
|
|
#3984 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam czasem to nawet mnie scislo ze porzadnie oddechu wziąsc nie umiałam ale juz przeszło nie wiem od czego to dziewczyny czy któras z was juz miała albo bedzie robiła hbs powiem wam ze 1 raz sie boje isc na badanie ile kosztuje u was i czy długo sie czeka a to ze musi być wynik ujemny to wiem ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
to sie kładz i odpoczywaj ja tez u lekarza zonka zaliczyłam i mam leżeć bo mnie przedwczesnym porodem postraszył
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-03-17 o 13:35 |
||
|
|
|
#3985 |
|
Zakorzenienie
|
materac mam pianka-kokos-pianka,sprawdził się znakomicie,wygląda jak nowy
Edzia-ależ Ty wiosenna! |
|
|
|
#3986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sie kładz i odpoczywaj ja tez u lekarza zonka zaliczyłam i mam leżeć bo mnie przedwczesnym porodem postraszył
|
|
#3987 |
|
Rozeznanie
|
a na materac kładziesz ceratke jakąś? czy tylko podkład jakiś?
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i super że wszystko ok I Kropkę pozdrów! A ojciec tylko kręcił głową że nie ? czy dał też jakiś konkretny powód ?Ja to się najbardziej boje tych starszych babek w kolejkach, nawet jeśli ktoś mnie przepuszcza. Jak widzę ich wzrok too.. ![]() A ja od kilku dni czuje takie 'parcie' na szyjkę.. Takie bolące. A kupowałyście może mokre chusteczki ?Bo w rossmanie są 4 paki po 72 szt chusteczek Pampersa. I tak pytam czy może wiecie jak one się sprawdzają ![]() I witam nowe mamusie |
|
|
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jak narazie mam w normie i to tez poniżej a lubie słodkosci nie wiem od czego to zależy chyba od metabolizmu bo do wc ide na 3 razy dziennie z niespodzianka i zadnego zatwardzenia niet
|
|
#3990 |
|
Zakorzenienie
|
Margo-oj biedna Kropka,ja złapałam jelitówkę w zeszłym tyg.więc wiem jak się czuje.Nie zazdroszczę
![]() Edzia-ja teraz robiłam HBS wyszedł ujemny,a czemu się boisz? Edytowane przez annLee Czas edycji: 2010-03-17 o 13:24 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.

za wizytę.
Totalna znieczulica
Mam na imię Ania skończone 25 wiosen, nie wiem kiedy to minęło
, potem w 6 miesiącu mały śpieszący na świat, napierający na szyjkę no i nakaz leżenia (po 4 tyg. na szczęście mu się odwidziało
i zastanawiam się co może mnie jeszcze spotkać.

poza tym i tak spie normalnie po 2-3 godziny, bo sie budze i koniec. Za 1,5 tygodnia spadam juz na ferie i macierzynski (w Norwegii zaczyna sie 3 tygodnie przed rozwiazaniem), wiec wtedy moze wyluzuje sie troche, odpoczne i pozytywne myslenie wroci na miejsce

co za sen... mam nadzieję ze teraz juz do konca ciąży będziesz miec same pozytywne sny
za dużego synka.
? czy dał też jakiś konkretny powód