|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: dlaczego tak bardzo psują mi się zęby - pomocy!!!
elaj
powiedz szczerze czy ta pasta BLANX naprawde wybiela zabki? |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
U siebie nie widze efektu wybielajacego.
Pije duzo herbaty czerwonej i zielonej i widze, jak wieczorem, po calym dniu picia, usuwa wszystkie osady. I bardzo poprawila moje szkliwo. Mialam bardzo popekane, bo zaciskalam zeby w nocy, a teraz niesamowita poprawa. |
|
|
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do mycia zębów - szczotkuje się je po każdym posiłku jak pisałam wcześniej - teoretycznie powinno wychodzic 5 x dziennie bo tyle posiłków wg lekarzy powinno się spożywać ja na pewno nie zaryzykowałabym nie szczotkowania zębów po każdym posiłku ale tu decyzja należy do każdego z osobnajeżeli chodzi o pasty - ja stosuje i lubie elmex, meridol, sensodyne - jednak jak tez wczesniej pisaąłm jest tak duzo past na rynku i tak na prawde każda jest dobra walka o klienta = dobre pasty ![]() pozdrawiam
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Oreska01, odchodzi sie juz od dawna od mycia zebow po kazdym posilku. Pisalam wczesniej juz o tym.
Identycznie jak z braniem prysznica 10 razy dziennie. Niezdrowe dla naszej skory. Tak twierdza dermatolodzy. We wszystkim trzeba zachowac zdroworozsadkowy umiar. |
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
jaka polecacie paste do zebow ? w smaku mietowa i nadajaca swiezy oddech
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
Colgate total 12, jest bardzo dobra i świetnie odświeża
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
moj dentysta nie mowi mi za duzo na temat moich problemow z zebami, moze nie wie po prostu :/ a moze nie chce mi pomoc bo mniej ubytkow to dla niego mniejsza kasa??
zeby psuja mi sie b.czesto, wiekszosc ''od srodka'' czyli nie widac z gory czy z boku ubytku, a w srodku zab czarny... i ktoregos dnia lamie sie np na pol i wtedy widac ze caly jest zezarty :/ co to kurcze moze byc???? moj tata tez tak ma.... w ogole mnie nie bola, peknie taki na pol, nic nie boli i czy od slodyczy bez cukru (np mietusy sugarfree) moga psuc sie zeby?? moj dentysta cos wspominal, ze byc moze w mojej slinie brakuje jednego skladnika, ktory niby chroni zeby dodatkowo przed bakteriami... czy to mozliwe?
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
uzywaliscie pasty BLANX ANTYOSAD?/?
I JAK rezultaty? |
|
|
|
|
#39 |
|
BAN stały
|
Nie używałam Blanx Osad, ale za to codziennie używam Ajony, więc ją polecę. Usuwa kamień. Dowodem są moje ząbki
Co ważne, odświeża oddech na dłużej, a dużo czasu miałam z tym problem.
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie ma czegoś takiego jak pasta usuwająca kamień pozdrawiam
|
|
|
#41 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Odnośnie kamienia nazębnego, przetestowałam na swoich zębach. Edytowane przez diwa82 Czas edycji: 2010-03-18 o 08:57 |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jesli możesz podaj link do tych badań gdzie naukowcy stwierdzja że flour w paście do zębów jest szkodliwy bardzo cie prosze byłabym wdzięczna ![]() druga sprawa skoro fluor jest tak szkodliwy w pascie do zebów wiec czym nalezy chronic zeby w takim razie??? szkliwo zeba zbudowane jest z hydroksyapatytów tzn ze związku który ma w swojej budowie czasteczke Ca w wyniku mycia zebów pasta z fluorem podkreslam dochodzi do wymiany Ca na F a co za tym idzie mamy ochrone zębów przed psuciem . flour sam w sobie jest bardzo szkodliwydla zdrowia i dla zycia ludzi,dlatego tez sa przyjete dopuszczalne dawki fluoru:dla dzieci ,dla dorosłych,w wodzie pitnej ,w powietrzu,w soli ,dawka trujaca,dawka smiertelna.dlatego tez wycowano ze szkól (przynajmniej z wiekszosci)popularna fluoryzacje albo np nie mozna dawać dzieciom do łykania lub w kropelkach fluoru poniewaz skad taka matka ma wiedziec ile tego fluoru jest w wodzie(w każdym wojewodztwie jest inna dopuszczalna dawka),w powietrzu(no to tu wiadomo np sląsk) ,w pokarmie - nie wie i dodatkowo daje dziecku fluor no i nastepuje kumulacja i pojawiaja sie plamy swiadczace o nadmiarze fluoru i fluoroza gotowa a co gorsze moze doprowadzic do zatrucia .dlatego tez zostało to wszystko wycofane i pozostała fluoryzacja tylko z zewnatrz zebów czyli albo specjalnyumi lakierami ,żelami lub wlasnie pasta do zebów z fluorem na której jest wyraźnie napsana zawrtosc fluoru w paście i taka pasta nie jest szkodliwa dla ludzi ;dlatego tez sa osobne pasty dla dzieci z mniejsza zwartoscia fluoru lub bez dla maluchów ;a fluor sam w sobie chroni zęby,ale uzyty w odpowiedniej ilosci umiar z umiarem włacznie -czytajmy dokładnie artykuły i patrzmy na ich date wydania wikeszosc past jest dobra ale do wszystkiego trzeba podchodzic z głową na psucie zębów o czym ucża sie studeci 2 roku stomatologii maja wpływ 4 podstawowe czynniki :higiena zebów,czynniki środowiskowe ,genetyczne oraz podatnosc zęba i te 4 dopiero rzazem wziete kaształtuja nasza podatnośc na próchnice znam osoby ktore raz na tydzień myja zeby i maja je jak perełki (z wywiadu mozna sie dowiedzieć ze rodzice takich osob do tej pory maja swoje zeby)znam tez osoby ktore 3 razy na dzień myja zeby a ciągle im sie psuja także trzeba wypośrodkowac to wszystko
NASZE ZARĘCZYNY 12.07.2007r. NASZ ŚLUB 4.07.2009r. Edytowane przez ivoclar Czas edycji: 2010-03-18 o 10:32 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
BAN stały
|
Jest trochę informacji w sieci na temat szkodliwości fluoru, np. tutaj: http://www.eioba.pl/a76208/szkodliwe_dzialanie_fluoru czy http://www.bioter.pl/prasa/fluor.htm.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o szkodliwości fluoru a nie past do zębów;a tak wogóle co nie jest szkodliwe w dzisiejszych czasach;w zywnosci pełno konserwantów itpszynki szprycowane chemikaliami ... także umiar z umiarem włacznie
|
|
|
#45 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ajona generalnie ma właściwości lecznicze, a to że nie zawiera fluoru, jest jak dla mnie jej najważniejszą zaletą.
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i: fluor jest szkodliwy ale w nadmiarze a ilość jaka znajduje się w paście nie jest szkodliwa, trochę rozsądku proszę ![]() co do stwierdzenia, że pasta usuwa kamień nazębny to jeszcze raz powtarzam, że nie istnieje taka pasta, skoro niby pasta coś tam usunęła jednej z wizażanek z 1000 % pewnością mogę stwierdzić, że na pewno nie był to żaden kamień nazębny a ewentualnie jakiś lekki nalot ktoś może mi zarzucić, że się nie znam ale mam w tym kierunku wykształcenie jak i od kilku lat pracuję w gabinecie stomatologicznym dlatego też kochane wizażanki znikam z tego forum bo nie mogę czytać tych pierdół pisanych przez niektóre osoby, ja wiem, że dużo osób korzysta teraz z internetu i wyszukuje różne inf ale pamiętajcie, że w internecie prócz wartościowych rzeczy znajdują się tez te, które są kogoś wymysłem. Należy zatem podchodzić do wszystkiego z rezerwą i nie brać wszystkiego znalezionego w necie za pewnik. Pozdrawiam i pamiętajcie, że zdrowie zaczyna się od zębów
|
|
|
#47 |
|
BAN stały
|
Oczywiście w pastach do zębów nie ma nadmiaru fluoru. Jednakże fluor nie znajduje się tylko w pastach do zębów , jest również w pożywieniu oraz wodzie, dlatego całkowite wyeliminowanie go jest niemożliwe, ale można je zmniejszyć , zmniejszając jednocześnie wypływające z tego powodu zagrożenia. W temacie wysokiej zawartości fluoru, to są w Polsce miejsca jak Oświęcim czy Trójmiasto, gdzie te stężenia są bardzo wysokie i tam populacja ma też większe problemy zdrowotne.
Ajona jest jedyną na rynku pastą o działaniu osmotycznym, to znaczy, że zawarte w Ajonie składniki np. roztwory soli niszczą bakterie w jamie ustnej i ślinie. W jaki sposób? Otóż pozbawiają komórki bakteryjne wody i powodują ich śmierć. Myjąc tą pastą mocno się ślinimy, usuwając bakterie z naszej jamy ustnej usuwamy zagrożenie paradontozą lub leczymy ją. |
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
a czy ktoras z was orientuje sie co to jest obnizenie sie komór? na skutek czego dochodzi do tego i czy da sie cos z tym zrobic zeby temu zapobiec?
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
sprecyzuj bardziej pytanie bo jestem dentysta ale tez nie wiem o co ci chodzi???????
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
To samo mi dentystka ostatnio powiedziala: nie myc zebow wiecej niz 5 razy dziennie pod zadnym pozorem a najlepiej 3. Wiec jak to jest?
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to inaczej zapytam :skad wzięłaś takie sformułowanie? a jesli Twoj dentysta uzył takiego okreslenia to pytanko ile ten dentysta moze miec lat(głupie pytanie ale wyjasnie o co chodzi)i do czego uzył takiego sformułowania ,przy jakim zabiegu stom czy okolicznosciach jest zanikanie komór zebowych(przyczyn może byc kilka) ,ale obniżanie nie słyszałam o czyms takim niestety,ale jade na kurs takze popytam swoich kolegów dentystów
|
|
|
#53 |
|
Zadomowienie
|
Widze, ze bardzo selektywnie odpowiada sie tu na pytania.
|
|
|
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
kilka watków wczesniej był wałkowany ten temat to pierwsza sprawa,
a co do czestotliwosci mycia zebów w dalszym ciagu w ksiazkach stomatolog i na kursach mówi sie że co najmniej 2 razy dziennie rano i wieczorem ,niektorzy twierdza ze po kazdym posiłku ,jeszcze inni ze w ciagu dnia wystarczy przeplukać jame ustna płynem do higieny ...takze opinii jest wiele i kazdy dentysta ma swoja teorie na ten temat wazne zeby myć zeby i przede wszystkim liczy sie jakość mycia zebów a nie ilość,bo co z tego jesli pacjent przychodzi i mówi pani ja na to 5 razy dziennie myje zeby a ciagle czuje ze mam niedomyte...patrze wtedy a tam pełno płytki nazebnej i nalotu...wtedy prosze zeby pacjent pokazał mi jak myje zeby na modelu no i sie zaczyna umiar z umiarem włącznie
|
|
#55 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy moge rowniez prosic o odpowiedz na posta dragon_she. Mnie zeby psuja sie w podobny sposob; wszystko pieknie ladnie az zab peknie i sie okazuje, ze musi byc leczenie kanalowe i czesto konczy sie na koronce... >>> Cytat:
|
||
|
|
|
|
#56 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiem ile ma lat :P nom uzyla takiego sformulowania jak obnizanie sie komory w zebie... mialam sie zapytac o co chodzi ale dla mnie kazda wizyta to tak duzy szok ze jak juz konczy to uciekam poprostu :P ma sie objawiac bolem zeba i w rezultacie niby sie leczy to pozniej kanalowo... ja sie na tym kompletnie nie znam wiec tutatj pytam czy ktos wie co to :P i ma to niby powstac na skutek leczenia zeba poprzez glebokie borowanie :P |
|
|
|
|
|
#57 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pytałam o wiek poniewąz zdarza sie ze dyntysci ktorzy kilkanascie lat temu kończyli stomę mają swoje archaiczne zwroty ktrorych od dawna sie nie używa zanikanie komór zębowych nastpepuje z wiekiem tzn. im człowiek starszy tym ma mniejsze komory zebowe tzn.jest to miejsce w ktorym znajduje sie miazga(nerw) i zazwyczaj osoby w podeszłym wieku przychodzac z bólem zeba do dentysty,okazuje sie po zrobieniu rtg że nie ma w zebie komory z nerwem bo po prostu zanikła z wiekiem i taki bolacy zab trzeba usunąć poniewaz leczenie kanałowe w tym przypadku jest niemożliwe;równiech dochodzi do zaników komór w przypadku urazów zębów,nastepują tzw.resorbcje i zaniki nie tylko komór ale również w sporadycznych przypadkach korzeni zębów i t w tym przypadku leczeniem z wyboru jest leczenie kanałowe ,jednak jest ono bardzo trudne ze wgledu na zmniejszona komorę (zazwyczaj)lub całkowity jej zanik(i tu wchodzi specjalistyczne lecz kanałowe pod mikroskopem) a to o co Twojej dentystce chodziło to o to że im dłużej nie chodzi sie do dentysty ,a co za tym idzie nie leczy zębów wtedy prochnica drązy w głąb zęba(może z wiechu gołym okiem nawet byc to niewidoczne,ponieważ próchnica może drążyć zarówno z góry zeba od tzw.powierzchni zującej lub od powierzchni stycznych-tylko dentysta może to stwierdzić)rózniez próchnica może drązyc na bardzo dużej powierzchi ,a równie dobrze wąziutkim "pasmem" w głab i w momencie dojcia do owej komory w ktorej siedzi sobie nerw zab zaczyna bolec i wtedy trzeba "truć"paskudę także im wczesniej tym lepiej(sa różne rodzaje próchnicy w zalezności od głębokości jest próchnica poczatkowa(dotyczy szkliwa)powierzchowna(szk liwona całej jego grubości),średnia(szkliwo i zebina)głeboka(szkliwo zębina i ronież moze dochodzić do komory zęba) także w przypadku próchnicy nie dochodzi do "obniżania komór"tylko próchnica "zjada"ząb i dochadzac do komory powoduje że taki zab trzeba leczyc kanałowo ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
ostatnio w gabinecie miałam dziewczyne wymalowana piękna studentka ,lat 19 okazało się że nie ma faceta i nie wiedziała dlaczego wkońcu kolezanka powiedziała jej żeby cos zrobiła z zebami i ztym śmierdzącym oddechem(słowa pacjentki) podsumowując-7 zebów do usunięcia , przod do leczenia kanałowego,do tego w opcje wchodziły w jej przypadku tylko implanty albo protezy dziewczyna przez godzine siedziala na korytarzu i płakała jak bóbr ,mało tego okazało sie ze była już w 2 gabinetach i wszytscy potwierdzili diagnozę,przyjechała po nią matka bo nie była w stanie sama wyjść no a mama skwitowała jednym nie chciało sie córeczce leczyć ząbków bo sie bała no i efekty sa(matka w przeciwieństwie do córki piękne zeby wyremontowne ale swoje sprawdzałam )także czy w dobie super znieczuleń ,sprzętu warto jest ryzykować swoim zdrowiem ....chyba nie
|
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
Przeciez napisalam ze mi dentystka po wyleczeniu tego zeba powiedziala ze moze dojsc do obnizenia sie komory w zebie
i nie wiem czemu mi napisalas ze to moja sprawa jesli sie boje itd ( odnioslam wrazenie ze zrozumialas moja wypowiedz tak ze poszlam do dentysty wystraszylam sie i ucieklam ) skoro chodze do dentysty i lecze zeby a PO WYLECZENIU uciekam :P no jeszcze tylko zdarze sie zarejestrowac i zaplacic za plombe :P ja mam prochnice ta taka powierzchowna napisalas jak sie nazywa sie zapomnialam juz :P jednoplaszczynowa? tylko jednego zeba miala takie bardziej chorego ale juz jest wyleczony dawno, nie boli i jest ok z nim pytam o te komory z ciekawosci i jestem na tyle "duza" ze wiem ze do dentysty trzeba chodzic :P
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale juz wiecej sie nie odezwę i jeszcze raz sorki
|
|
|
#60 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
może się mylę, ale te super znieczulenia i sprzęt nie wszędzie są. poza tym lęk niestety potrafi panować nad racjonalnym postępowaniem . |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.

więc tak robiłam
ja na pewno nie zaryzykowałabym nie szczotkowania zębów po każdym posiłku ale tu decyzja należy do każdego z osobna
walka o klienta = dobre pasty 

klask i:
i nie wiem czemu mi napisalas ze to moja sprawa jesli sie boje itd ( odnioslam wrazenie ze zrozumialas moja wypowiedz tak ze poszlam do dentysty wystraszylam sie i ucieklam