dlaczego tak bardzo psują mi się zęby - pomocy!!! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 20:04   #31
nokia0
Rozeznanie

Dot.: dlaczego tak bardzo psują mi się zęby - pomocy!!!

elaj

powiedz szczerze czy ta pasta BLANX naprawde wybiela zabki?
nokia0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 11:25   #32
elaj
Raczkowanie

U siebie nie widze efektu wybielajacego.
Pije duzo herbaty czerwonej i zielonej i widze, jak wieczorem, po calym dniu picia, usuwa wszystkie osady.
I bardzo poprawila moje szkliwo. Mialam bardzo popekane, bo zaciskalam zeby w nocy, a teraz niesamowita poprawa.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 11:25   #33
oreska01
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
I tu się kochana mylisz,bo ulotki czytam
Na "Elmeksie"(żelu) jest napisane: " Zęby szczotkować dokładnie raz w tygodniu,wieczorem po umyciu zębów"

więc tak robiłam
nie wiem jaka masz ulotkę ale dziwne było to dla mnie że producent napisał żeby fluor stosować po umyciu zębów więc sama sprawdziłam ulotkę elmex żelu i nie widze tam takiej informacji!!! jest równiez napisane tak jak mówiłam zeby nie płukać jamy ustnej po zastosowaniu preparatu

co do mycia zębów - szczotkuje się je po każdym posiłku jak pisałam wcześniej - teoretycznie powinno wychodzic 5 x dziennie bo tyle posiłków wg lekarzy powinno się spożywać ja na pewno nie zaryzykowałabym nie szczotkowania zębów po każdym posiłku ale tu decyzja należy do każdego z osobna

jeżeli chodzi o pasty - ja stosuje i lubie elmex, meridol, sensodyne - jednak jak tez wczesniej pisaąłm jest tak duzo past na rynku i tak na prawde każda jest dobra walka o klienta = dobre pasty

pozdrawiam
Stary 2010-03-05, 23:03   #34
elaj
Raczkowanie

Oreska01, odchodzi sie juz od dawna od mycia zebow po kazdym posilku. Pisalam wczesniej juz o tym.
Identycznie jak z braniem prysznica 10 razy dziennie. Niezdrowe dla naszej skory. Tak twierdza dermatolodzy.
We wszystkim trzeba zachowac zdroworozsadkowy umiar.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 18:37   #35
nokia0
Rozeznanie

jaka polecacie paste do zebow ? w smaku mietowa i nadajaca swiezy oddech
Stary 2010-03-10, 16:10   #36
wyszukiwarka
Zadomowienie

Colgate total 12, jest bardzo dobra i świetnie odświeża
Stary 2010-03-11, 00:19   #37
dragon_she
Rozeznanie

moj dentysta nie mowi mi za duzo na temat moich problemow z zebami, moze nie wie po prostu :/ a moze nie chce mi pomoc bo mniej ubytkow to dla niego mniejsza kasa??

zeby psuja mi sie b.czesto, wiekszosc ''od srodka'' czyli nie widac z gory czy z boku ubytku, a w srodku zab czarny... i ktoregos dnia lamie sie np na pol i wtedy widac ze caly jest zezarty :/ co to kurcze moze byc???? moj tata tez tak ma.... w ogole mnie nie bola, peknie taki na pol, nic nie boli

i czy od slodyczy bez cukru (np mietusy sugarfree) moga psuc sie zeby??

moj dentysta cos wspominal, ze byc moze w mojej slinie brakuje jednego skladnika, ktory niby chroni zeby dodatkowo przed bakteriami... czy to mozliwe?
Stary 2010-03-16, 14:13   #38
nokia0
Rozeznanie

uzywaliscie pasty BLANX ANTYOSAD?/?
I JAK rezultaty?
Stary 2010-03-17, 09:20   #39
diwa82
BAN stały

GG do diwa82

Nie używałam Blanx Osad, ale za to codziennie używam Ajony, więc ją polecę. Usuwa kamień. Dowodem są moje ząbki Co ważne, odświeża oddech na dłużej, a dużo czasu miałam z tym problem.
diwa82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 23:14   #40
oreska01
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez diwa82 Pokaż wiadomość
Nie używałam Blanx Osad, ale za to codziennie używam Ajony, więc ją polecę. Usuwa kamień. Dowodem są moje ząbki Co ważne, odświeża oddech na dłużej, a dużo czasu miałam z tym problem.
hmmm... bardzo ciekawe... powiadasz, że pasta usuwa kamień ;> to chyba jakiś cud techniki bo nie słyszałam żeby jakakolwiek pasta usuwała kamień nazębny kamień możesz usunąć tylko u stomatologa nie ma czegoś takiego jak pasta usuwająca kamień
pozdrawiam
Stary 2010-03-18, 08:38   #41
diwa82
BAN stały

GG do diwa82

Cytat:
Napisane przez oreska01 Pokaż wiadomość
gratuluje pomysłu polecania pasty bez fluoru!!! masakra!!! możesz tylko komuś wyrządzić krzywdę takimi stwierdzeniami!!! pasta bez fluoru polecana jest tylko i wyłącznie pacjentom, dla których stosowanie past z fluorem jest niewskazane o czym powinien decydować TYLKO I WYŁĄCZNIE lekarz. Poza tym uczucie świeżości jest subiektywne. Uczucie świeżości zależy również od między innymi stanu uzębienia a raczej tego czy ma się wyleczone zęby czy też nie, przyczyną mogą być również problemy ze strony układu pokarmowego.
Polecam pastę bez fluoru, ponieważ naukowcy coraz częściej stwierdzają, że w pewnym wieku fluor szkodzi zębom i zdrowia. Mówią, że generalnie fluor jest szkodliwy. Z tego powodu m.in. stosuję Ajonę.
Odnośnie kamienia nazębnego, przetestowałam na swoich zębach.

Edytowane przez diwa82
Czas edycji: 2010-03-18 o 08:57
Stary 2010-03-18, 09:26   #42
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Polecam pastę bez fluoru, ponieważ naukowcy coraz częściej stwierdzają, że w pewnym wieku fluor szkodzi zębom i zdrowia. Mówią, że generalnie fluor jest szkodliwy. Z tego powodu m.in. stosuję Ajonę.
Odnośnie kamienia nazębnego, przetestowałam na swoich zębach.

jesli możesz podaj link do tych badań gdzie naukowcy stwierdzja że flour w paście do zębów jest szkodliwy bardzo cie prosze byłabym wdzięczna

druga sprawa skoro fluor jest tak szkodliwy w pascie do zebów wiec czym nalezy chronic zeby w takim razie???
szkliwo zeba zbudowane jest z hydroksyapatytów tzn ze związku który ma w swojej budowie czasteczke Ca w wyniku mycia zebów pasta z fluorem podkreslam dochodzi do wymiany Ca na F a co za tym idzie mamy ochrone zębów przed psuciem .
flour sam w sobie jest bardzo szkodliwydla zdrowia i dla zycia ludzi,dlatego tez sa przyjete dopuszczalne dawki fluoru:dla dzieci ,dla dorosłych,w wodzie pitnej ,w powietrzu,w soli ,dawka trujaca,dawka smiertelna.dlatego tez wycowano ze szkól (przynajmniej z wiekszosci)popularna fluoryzacje albo np nie mozna dawać dzieciom do łykania lub w kropelkach fluoru poniewaz skad taka matka ma wiedziec ile tego fluoru jest w wodzie(w każdym wojewodztwie jest inna dopuszczalna dawka),w powietrzu(no to tu wiadomo np sląsk) ,w pokarmie - nie wie i dodatkowo daje dziecku fluor no i nastepuje kumulacja i pojawiaja sie plamy swiadczace o nadmiarze fluoru i fluoroza gotowa a co gorsze moze doprowadzic do zatrucia .dlatego tez zostało to wszystko wycofane i pozostała fluoryzacja tylko z zewnatrz zebów czyli albo specjalnyumi lakierami ,żelami lub wlasnie pasta do zebów z fluorem na której jest wyraźnie napsana zawrtosc fluoru w paście i taka pasta nie jest szkodliwa dla ludzi ;dlatego tez sa osobne pasty dla dzieci z mniejsza zwartoscia fluoru lub bez dla maluchów ;a fluor sam w sobie chroni zęby,ale uzyty w odpowiedniej ilosci umiar z umiarem włacznie -czytajmy dokładnie artykuły i patrzmy na ich date wydania

wikeszosc past jest dobra ale do wszystkiego trzeba podchodzic z głową
na psucie zębów o czym ucża sie studeci 2 roku stomatologii maja wpływ 4 podstawowe czynniki :higiena zebów,czynniki środowiskowe ,genetyczne oraz podatnosc zęba i te 4 dopiero rzazem wziete kaształtuja nasza podatnośc na próchnice

znam osoby ktore raz na tydzień myja zeby i maja je jak perełki (z wywiadu mozna sie dowiedzieć ze rodzice takich osob do tej pory maja swoje zeby)znam tez osoby ktore 3 razy na dzień myja zeby a ciągle im sie psuja także trzeba wypośrodkowac to wszystko

Edytowane przez ivoclar
Czas edycji: 2010-03-18 o 10:32
ivoclar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 21:47   #43
diwa82
BAN stały

GG do diwa82

Jest trochę informacji w sieci na temat szkodliwości fluoru, np. tutaj: http://www.eioba.pl/a76208/szkodliwe_dzialanie_fluoru czy http://www.bioter.pl/prasa/fluor.htm.
Stary 2010-03-23, 16:30   #44
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Jest trochę informacji w sieci na temat szkodliwości fluoru, np. tutaj: http://www.eioba.pl/a76208/szkodliwe_dzialanie_fluoru czy http://www.bioter.pl/prasa/fluor.htm.

o szkodliwości fluoru a nie past do zębów;a tak wogóle co nie jest szkodliwe w dzisiejszych czasach;w zywnosci pełno konserwantów itpszynki szprycowane chemikaliami ... także umiar z umiarem włacznie
Stary 2010-03-27, 23:23   #45
diwa82
BAN stały

GG do diwa82

Cytat:
Napisane przez ivoclar Pokaż wiadomość
o szkodliwości fluoru a nie past do zębów;a tak wogóle co nie jest szkodliwe w dzisiejszych czasach;w zywnosci pełno konserwantów itpszynki szprycowane chemikaliami ... także umiar z umiarem włacznie
Artykuł traktuje oczywiście o szkodliwości fluoru, a właśnie on jest składnikiem większości past do zębów, stąd mój niepokój. Oczywiście w dzisiejszych czasach chemia jest wszędzie i nie mam na to wpływu, jednak na wybór pasty mam zdecydowanie wpływ i dlatego zaczęłam stosować już jakiś czas temu pastę bez fluoru. Jest parę past na rynku, które przetestowałam, ale zostałam ostatecznie przy Ajonie. Nie zauważyłam pogorszenia się moich zębów, a nawet przeciwnie, więc kampanie reklamowe na temat niezbędności fluoru chyba jednak kłamią Ajona generalnie ma właściwości lecznicze, a to że nie zawiera fluoru, jest jak dla mnie jej najważniejszą zaletą.
Stary 2010-03-28, 20:38   #46
oreska01
Rozeznanie

Cytat:
klask i: fluor jest szkodliwy ale w nadmiarze a ilość jaka znajduje się w paście nie jest szkodliwa, trochę rozsądku proszę

co do stwierdzenia, że pasta usuwa kamień nazębny to jeszcze raz powtarzam, że nie istnieje taka pasta, skoro niby pasta coś tam usunęła jednej z wizażanek z 1000 % pewnością mogę stwierdzić, że na pewno nie był to żaden kamień nazębny a ewentualnie jakiś lekki nalot

ktoś może mi zarzucić, że się nie znam ale mam w tym kierunku wykształcenie jak i od kilku lat pracuję w gabinecie stomatologicznym dlatego też kochane wizażanki znikam z tego forum bo nie mogę czytać tych pierdół pisanych przez niektóre osoby, ja wiem, że dużo osób korzysta teraz z internetu i wyszukuje różne inf ale pamiętajcie, że w internecie prócz wartościowych rzeczy znajdują się tez te, które są kogoś wymysłem. Należy zatem podchodzić do wszystkiego z rezerwą i nie brać wszystkiego znalezionego w necie za pewnik.

Pozdrawiam i pamiętajcie, że zdrowie zaczyna się od zębów
Stary 2010-03-30, 21:25   #47
diwa82
BAN stały

GG do diwa82

Oczywiście w pastach do zębów nie ma nadmiaru fluoru. Jednakże fluor nie znajduje się tylko w pastach do zębów , jest również w pożywieniu oraz wodzie, dlatego całkowite wyeliminowanie go jest niemożliwe, ale można je zmniejszyć , zmniejszając jednocześnie wypływające z tego powodu zagrożenia. W temacie wysokiej zawartości fluoru, to są w Polsce miejsca jak Oświęcim czy Trójmiasto, gdzie te stężenia są bardzo wysokie i tam populacja ma też większe problemy zdrowotne.
Ajona jest jedyną na rynku pastą o działaniu osmotycznym, to znaczy, że zawarte w Ajonie składniki np. roztwory soli niszczą bakterie w jamie ustnej i ślinie. W jaki sposób? Otóż pozbawiają komórki bakteryjne wody i powodują ich śmierć. Myjąc tą pastą mocno się ślinimy, usuwając bakterie z naszej jamy ustnej usuwamy zagrożenie paradontozą lub leczymy ją.
Stary 2010-04-13, 11:31   #48
Wenja
Zadomowienie

a czy ktoras z was orientuje sie co to jest obnizenie sie komór? na skutek czego dochodzi do tego i czy da sie cos z tym zrobic zeby temu zapobiec?
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 20:08   #49
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
a czy ktoras z was orientuje sie co to jest obnizenie sie komór? na skutek czego dochodzi do tego i czy da sie cos z tym zrobic zeby temu zapobiec?
sprecyzuj bardziej pytanie bo jestem dentysta ale tez nie wiem o co ci chodzi???????
Stary 2010-04-14, 20:49   #50
TLU
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elaj Pokaż wiadomość
Oreska01, odchodzi sie juz od dawna od mycia zebow po kazdym posilku. Pisalam wczesniej juz o tym.
Identycznie jak z braniem prysznica 10 razy dziennie. Niezdrowe dla naszej skory. Tak twierdza dermatolodzy.
We wszystkim trzeba zachowac zdroworozsadkowy umiar.
To samo mi dentystka ostatnio powiedziala: nie myc zebow wiecej niz 5 razy dziennie pod zadnym pozorem a najlepiej 3. Wiec jak to jest?
TLU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 06:42   #51
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
sprecyzuj bardziej pytanie bo jestem dentysta ale tez nie wiem o co ci chodzi???????
tego ie nie da bardziej sprecyzowac :P to najprosciej sformulowane pytanie "Co to jest obnizanie się komory w zebie :P " nie wiem jak inaczej o to zapytac :P
Stary 2010-04-15, 08:35   #52
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
tego ie nie da bardziej sprecyzowac :P to najprosciej sformulowane pytanie "Co to jest obnizanie się komory w zebie :P " nie wiem jak inaczej o to zapytac :P

to inaczej zapytam :skad wzięłaś takie sformułowanie? a jesli Twoj dentysta uzył takiego okreslenia to pytanko ile ten dentysta moze miec lat(głupie pytanie ale wyjasnie o co chodzi)i do czego uzył takiego sformułowania ,przy jakim zabiegu stom czy okolicznosciach

jest zanikanie komór zebowych(przyczyn może byc kilka) ,ale obniżanie nie słyszałam o czyms takim niestety,ale jade na kurs takze popytam swoich kolegów dentystów
Stary 2010-04-15, 12:53   #53
TLU
Zadomowienie

Widze, ze bardzo selektywnie odpowiada sie tu na pytania.
Stary 2010-04-15, 14:13   #54
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TLU Pokaż wiadomość
Widze, ze bardzo selektywnie odpowiada sie tu na pytania.
kilka watków wczesniej był wałkowany ten temat to pierwsza sprawa,
a co do czestotliwosci mycia zebów w dalszym ciagu w ksiazkach stomatolog i na kursach mówi sie że co najmniej 2 razy dziennie rano i wieczorem ,niektorzy twierdza ze po kazdym posiłku ,jeszcze inni ze w ciagu dnia wystarczy przeplukać jame ustna płynem do higieny ...takze opinii jest wiele i kazdy dentysta ma swoja teorie na ten temat

wazne zeby myć zeby i przede wszystkim liczy sie jakość mycia zebów a nie ilość,bo co z tego jesli pacjent przychodzi i mówi pani ja na to 5 razy dziennie myje zeby a ciagle czuje ze mam niedomyte...patrze wtedy a tam pełno płytki nazebnej i nalotu...wtedy prosze zeby pacjent pokazał mi jak myje zeby na modelu no i sie zaczyna
umiar z umiarem włącznie
Stary 2010-04-15, 14:50   #55
TLU
Zadomowienie

Cytat:
kilka watków wczesniej był wałkowany ten temat to pierwsza sprawa,
a co do czestotliwosci mycia zebów w dalszym ciagu w ksiazkach stomatolog i na kursach mówi sie że co najmniej 2 razy dziennie rano i wieczorem ,niektorzy twierdza ze po kazdym posiłku ,jeszcze inni ze w ciagu dnia wystarczy przeplukać jame ustna płynem do higieny ...takze opinii jest wiele i kazdy dentysta ma swoja teorie na ten temat

wazne zeby myć zeby i przede wszystkim liczy sie jakość mycia zebów a nie ilość,bo co z tego jesli pacjent przychodzi i mówi pani ja na to 5 razy dziennie myje zeby a ciagle czuje ze mam niedomyte...patrze wtedy a tam pełno płytki nazebnej i nalotu...wtedy prosze zeby pacjent pokazał mi jak myje zeby na modelu no i sie zaczyna
umiar z umiarem włącznie
Dziekuje za odpowiedz. Ja nie siedze na stomatologicznym, wiec nie bylam swiadoma tego, ze temat byl walkowany "kilka watkow temu". Znalazlam ten watek szukajac informacji ad psujacych sie zebow. Zeby bardzo lubie myc i gdybym mogla to nawet po wypiciu czegokolwiek chetnie bym wyszczotkowala. Dentystka powiedziala, zeby ograniczyc ze wzgledu na szkliwo, a ze cale zycie mi tlukli do glowy, ze mycie zebow jak najczesciej to jest to, to sie zdziwilam i chcialam zeby wicej osob sie wypowiedzialo na ten temat.

Czy moge rowniez prosic o odpowiedz na posta dragon_she. Mnie zeby psuja sie w podobny sposob; wszystko pieknie ladnie az zab peknie i sie okazuje, ze musi byc leczenie kanalowe i czesto konczy sie na koronce...

>>>
Cytat:
Napisane przez dragon_she Pokaż wiadomość
moj dentysta nie mowi mi za duzo na temat moich problemow z zebami, moze nie wie po prostu :/ a moze nie chce mi pomoc bo mniej ubytkow to dla niego mniejsza kasa??

zeby psuja mi sie b.czesto, wiekszosc ''od srodka'' czyli nie widac z gory czy z boku ubytku, a w srodku zab czarny... i ktoregos dnia lamie sie np na pol i wtedy widac ze caly jest zezarty :/ co to kurcze moze byc???? moj tata tez tak ma.... w ogole mnie nie bola, peknie taki na pol, nic nie boli

i czy od slodyczy bez cukru (np mietusy sugarfree) moga psuc sie zeby??

moj dentysta cos wspominal, ze byc moze w mojej slinie brakuje jednego skladnika, ktory niby chroni zeby dodatkowo przed bakteriami... czy to mozliwe?
Jedyne, co moge powiedziec od siebie to to, co zaszlyszalam od dentystki: po napojach gazowanych slodzonych zawsze wyplukac jame ustna woda. Ale ja nie pije tyle tych napojow gazowanych, zeby to mialo az taki wplyw.
Stary 2010-04-15, 16:05   #56
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
to inaczej zapytam :skad wzięłaś takie sformułowanie? a jesli Twoj dentysta uzył takiego okreslenia to pytanko ile ten dentysta moze miec lat(głupie pytanie ale wyjasnie o co chodzi)i do czego uzył takiego sformułowania ,przy jakim zabiegu stom czy okolicznosciach

jest zanikanie komór zebowych(przyczyn może byc kilka) ,ale obniżanie nie słyszałam o czyms takim niestety,ale jade na kurs takze popytam swoich kolegów dentystów

nie wiem ile ma lat :P nom uzyla takiego sformulowania jak obnizanie sie komory w zebie... mialam sie zapytac o co chodzi ale dla mnie kazda wizyta to tak duzy szok ze jak juz konczy to uciekam poprostu :P ma sie objawiac bolem zeba i w rezultacie niby sie leczy to pozniej kanalowo... ja sie na tym kompletnie nie znam wiec tutatj pytam czy ktos wie co to :P i ma to niby powstac na skutek leczenia zeba poprzez glebokie borowanie :P
Stary 2010-04-15, 16:42   #57
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
nie wiem ile ma lat :P nom uzyla takiego sformulowania jak obnizanie sie komory w zebie... mialam sie zapytac o co chodzi ale dla mnie kazda wizyta to tak duzy szok ze jak juz konczy to uciekam poprostu :P ma sie objawiac bolem zeba i w rezultacie niby sie leczy to pozniej kanalowo... ja sie na tym kompletnie nie znam wiec tutatj pytam czy ktos wie co to :P i ma to niby powstac na skutek leczenia zeba poprzez glebokie borowanie :P

pytałam o wiek poniewąz zdarza sie ze dyntysci ktorzy kilkanascie lat temu kończyli stomę mają swoje archaiczne zwroty ktrorych od dawna sie nie używa
zanikanie komór zębowych nastpepuje z wiekiem tzn. im człowiek starszy tym ma mniejsze komory zebowe tzn.jest to miejsce w ktorym znajduje sie miazga(nerw) i zazwyczaj osoby w podeszłym wieku przychodzac z bólem zeba do dentysty,okazuje sie po zrobieniu rtg że nie ma w zebie komory z nerwem bo po prostu zanikła z wiekiem i taki bolacy zab trzeba usunąć poniewaz leczenie kanałowe w tym przypadku jest niemożliwe;równiech dochodzi do zaników komór w przypadku urazów zębów,nastepują tzw.resorbcje i zaniki nie tylko komór ale również w sporadycznych przypadkach korzeni zębów i t w tym przypadku leczeniem z wyboru jest leczenie kanałowe ,jednak jest ono bardzo trudne ze wgledu na zmniejszona komorę (zazwyczaj)lub całkowity jej zanik(i tu wchodzi specjalistyczne lecz kanałowe pod mikroskopem)

a to o co Twojej dentystce chodziło to o to że im dłużej nie chodzi sie do dentysty ,a co za tym idzie nie leczy zębów wtedy prochnica drązy w głąb zęba(może z wiechu gołym okiem nawet byc to niewidoczne,ponieważ próchnica może drążyć zarówno z góry zeba od tzw.powierzchni zującej lub od powierzchni stycznych-tylko dentysta może to stwierdzić)rózniez próchnica może drązyc na bardzo dużej powierzchi ,a równie dobrze wąziutkim "pasmem" w głab i w momencie dojcia do owej komory w ktorej siedzi sobie nerw zab zaczyna bolec i wtedy trzeba "truć"paskudę
także im wczesniej tym lepiej(sa różne rodzaje próchnicy w zalezności od głębokości jest próchnica poczatkowa(dotyczy szkliwa)powierzchowna(szk liwona całej jego grubości),średnia(szkliwo i zebina)głeboka(szkliwo zębina i ronież moze dochodzić do komory zęba)
także w przypadku próchnicy nie dochodzi do "obniżania komór"tylko próchnica "zjada"ząb i dochadzac do komory powoduje że taki zab trzeba leczyc kanałowo

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

Cytat:
pytałam o wiek poniewąz zdarza sie ze dyntysci ktorzy kilkanascie lat temu kończyli stomę mają swoje archaiczne zwroty ktrorych od dawna sie nie używa
zanikanie komór zębowych nastpepuje z wiekiem tzn. im człowiek starszy tym ma mniejsze komory zebowe tzn.jest to miejsce w ktorym znajduje sie miazga(nerw) i zazwyczaj osoby w podeszłym wieku przychodzac z bólem zeba do dentysty,okazuje sie po zrobieniu rtg że nie ma w zebie komory z nerwem bo po prostu zanikła z wiekiem i taki bolacy zab trzeba usunąć poniewaz leczenie kanałowe w tym przypadku jest niemożliwe;równiech dochodzi do zaników komór w przypadku urazów zębów,nastepują tzw.resorbcje i zaniki nie tylko komór ale również w sporadycznych przypadkach korzeni zębów i t w tym przypadku leczeniem z wyboru jest leczenie kanałowe ,jednak jest ono bardzo trudne ze wgledu na zmniejszona komorę (zazwyczaj)lub całkowity jej zanik(i tu wchodzi specjalistyczne lecz kanałowe pod mikroskopem)

a to o co Twojej dentystce chodziło to o to że im dłużej nie chodzi sie do dentysty ,a co za tym idzie nie leczy zębów wtedy prochnica drązy w głąb zęba(może z wiechu gołym okiem nawet byc to niewidoczne,ponieważ próchnica może drążyć zarówno z góry zeba od tzw.powierzchni zującej lub od powierzchni stycznych-tylko dentysta może to stwierdzić)rózniez próchnica może drązyc na bardzo dużej powierzchi ,a równie dobrze wąziutkim "pasmem" w głab i w momencie dojcia do owej komory w ktorej siedzi sobie nerw zab zaczyna bolec i wtedy trzeba "truć"paskudę
także im wczesniej tym lepiej(sa różne rodzaje próchnicy w zalezności od głębokości jest próchnica poczatkowa(dotyczy szkliwa)powierzchowna(szk liwona całej jego grubości),średnia(szkliwo i zebina)głeboka(szkliwo zębina i ronież moze dochodzić do komory zęba)
także w przypadku próchnicy nie dochodzi do "obniżania komór"tylko próchnica "zjada"ząb i dentysta "borując" tzn. doczyszczając ząb dochadzi w pewnym momencie do komory powoduje że taki zab trzeba leczyc kanałowo
skoro tak się boisz chodzić do dentysty to niestety ale tylko i wyłacznie Twój wybór
ostatnio w gabinecie miałam dziewczyne wymalowana piękna studentka ,lat 19 okazało się że nie ma faceta i nie wiedziała dlaczego wkońcu kolezanka powiedziała jej żeby cos zrobiła z zebami i ztym śmierdzącym oddechem(słowa pacjentki)
podsumowując-7 zebów do usunięcia , przod do leczenia kanałowego,do tego w opcje wchodziły w jej przypadku tylko implanty albo protezy
dziewczyna przez godzine siedziala na korytarzu i płakała jak bóbr ,mało tego okazało sie ze była już w 2 gabinetach i wszytscy potwierdzili diagnozę,przyjechała po nią matka bo nie była w stanie sama wyjść no a mama skwitowała jednym nie chciało sie córeczce leczyć ząbków bo sie bała no i efekty sa(matka w przeciwieństwie do córki piękne zeby wyremontowne ale swoje sprawdzałam)
także czy w dobie super znieczuleń ,sprzętu warto jest ryzykować swoim zdrowiem ....chyba nie
Stary 2010-04-15, 16:53   #58
Wenja
Zadomowienie

Przeciez napisalam ze mi dentystka po wyleczeniu tego zeba powiedziala ze moze dojsc do obnizenia sie komory w zebie i nie wiem czemu mi napisalas ze to moja sprawa jesli sie boje itd ( odnioslam wrazenie ze zrozumialas moja wypowiedz tak ze poszlam do dentysty wystraszylam sie i ucieklam ) skoro chodze do dentysty i lecze zeby a PO WYLECZENIU uciekam :P no jeszcze tylko zdarze sie zarejestrowac i zaplacic za plombe :P ja mam prochnice ta taka powierzchowna napisalas jak sie nazywa sie zapomnialam juz :P jednoplaszczynowa? tylko jednego zeba miala takie bardziej chorego ale juz jest wyleczony dawno, nie boli i jest ok z nim pytam o te komory z ciekawosci i jestem na tyle "duza" ze wiem ze do dentysty trzeba chodzic :P
Stary 2010-04-15, 16:58   #59
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Przeciez napisalam ze mi dentystka po wyleczeniu tego zeba powiedziala ze moze dojsc do obnizenia sie komory w zebie i nie wiem czemu mi napisalas ze to moja sprawa jesli sie boje itd ( odnioslam wrazenie ze zrozumialas moja wypowiedz tak ze poszlam do dentysty wystraszylam sie i ucieklam ) skoro chodze do dentysty i lecze zeby a PO WYLECZENIU uciekam :P no jeszcze tylko zdarze sie zarejestrowac i zaplacic za plombe :P ja mam prochnice ta taka powierzchowna napisalas jak sie nazywa sie zapomnialam juz :P jednoplaszczynowa? tylko jednego zeba miala takie bardziej chorego ale juz jest wyleczony dawno, nie boli i jest ok z nim pytam o te komory z ciekawosci i jestem na tyle "duza" ze wiem ze do dentysty trzeba chodzic :P
byc moze źle zrozumiałamPRZEPRASZAM chociaz myslę że więcej osob czyta moje posty i oni czerpia tez z tego wiedze
ale juz wiecej sie nie odezwę i jeszcze raz sorki
Stary 2010-04-15, 17:59   #60
mol
Przyczajenie

Cytat:

u mnie był podobny problem, psuły mi się jakby od środka, czasem widoczna była maleńka dziurka,a przy plombowaniu okazywało się,że w środku masakra. Dentystka była zdziwiona, ale też nic nie podpowiedziała. Również mi się zaczęły łamać, szczególnie,że zgrzytam zębami. Zastanawiam się czy ma na to jakiś wpływ niedożywienie. Bo chyba musi być jakiś powód, skoro nie wszyscy tak mają? Mam wyrzuty sumienia,że nie dbałam wtedy o zęby wystarczajaco i np. nie myłam po każdym posiłku. Ale teraz już nawet nie wiem czy po kazdym sie powinno, czy jednak nie.

Cytat:
przyjechała po nią matka bo nie była w stanie sama wyjść no a mama skwitowała jednym nie chciało sie córeczce leczyć ząbków bo sie bała no i efekty sa(matka w przeciwieństwie do córki piękne zeby wyremontowne ale swoje sprawdzałam)
także czy w dobie super znieczuleń ,sprzętu warto jest ryzykować swoim zdrowiem ....chyba nie
fajna matka, nie ma co :/

może się mylę, ale te super znieczulenia i sprzęt nie wszędzie są.
poza tym lęk niestety potrafi panować nad racjonalnym postępowaniem .
mol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości