Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r. - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-18, 23:11   #1561
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.

Cytat:
Napisane przez sismuerte Pokaż wiadomość
Hej
Ja się melduje w dwupaku. Dziś byłam na usg i Antoś niestety dalej jest w położeniu miednicowym .......
Mój Antek już jest na świecie.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 23:18   #1562
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość
hej... przepraszam dziewczyny ale nie mam nawet siły nadrabiać wszytkich stron... przyszłam tylko pochwalić si moją buła oto Kalina szpitalna 13-ka
BOOOOSKA!!! Też chcę takie małego pyzolca właśnie!!! Kurcze.... śliczności!
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 23:20   #1563
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

a mnie bojetne czy pyza czy nie pyza ale chce go juz przytulic
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-18, 23:39   #1564
sismuerte
Rozeznanie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;17985748]Mój Antek już jest na świecie.[/QUOTE]
Gratuluje, mam nadzieje, że i mój niedługo do nas dołączy
Stary 2010-03-18, 23:46   #1565
Darusiaaaa
Zakorzenienie

o jejq ale mam lenia dziewczynki....
czuje juz chyba troszke zmeczenie wiec chyba sie polece wykąpać i klade sie do tża tylko ze on mnie znowu po 1 obudzi jak do pracy bedzie wstawal wiec nie wiem czy jest sens sie klasc, moze dopiero jak wyjdzie.
A.Camus
Stary 2010-03-18, 23:53   #1566
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
o jejq ale mam lenia dziewczynki....
czuje juz chyba troszke zmeczenie wiec chyba sie polece wykąpać i klade sie do tża tylko ze on mnie znowu po 1 obudzi jak do pracy bedzie wstawal wiec nie wiem czy jest sens sie klasc, moze dopiero jak wyjdzie.
Ale do 1 masz jeszcze godzinkę, a może cię nie obudzi i będziesz smacznie spać do rana no poza wizytami w toalecie - choć ja już tak się wyszkoliłam, że w zasadzie sikam śpiąc
Stary 2010-03-19, 00:16   #1567
Darusiaaaa
Zakorzenienie

hahahaha, obudzi bo zawsze dzwonek w tel mnie budzi;/
A.Camus
Stary 2010-03-19, 01:29   #1568
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
wiedzialam ze widzialam to pytanie... ja nie pieluchowalam poniewaz dla mnie to nie naturalne i nie wydone tylek jest wyzej niz glowa i tak szeroko masakra jakas.. nie wiem jak to idzie w stosunku do kregoslupa (fakty) ale ja slyszalam ze nie zbyt dobrze ale to moje zdanie. w kazdym razie JA NIE pieluchuje
Dokładnie mam takie samo zdanie jak Ty. Jak położna zrobiła jej podwójne i potem przewijałam to aż się przeraziłam, że głowa niżej, pupa wysoko, kręgosłup jakiś wygięty- nie podoba mi się. Swoja drogą skoro przy wypisie zalecali to ja się pytam DLACZEGO W SZPITALU TAK NIE ROBILI, HA? Pediatrę mamy w środę, ciekawe co powie.

Baobabku, hello Kubuś, sie masz chłopie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Bardzo mi pomogło skakanie i bujanie się na piłce - polecam!!
Potwierdzam w 100% J zabralam swoja bo w szp. nie mieli.

Dziewczyny z butelka mi TT- jak podajecie te butelki to ten dydek-odpowietrzacz jest na gorze czy na dole?

Ja też będę pamiętać moment kiedy dotknęłam lekko sinawej stópki, a potem zabrali stópkę "z przyległościami" do mierzenia i ważenia.

Minka20 godzin maaaaaaaaatkoooooooo

AniaP, no własnie sama nie wiem co z ta glukoza-polozna mowi, ze mozna podawac, ja bym poprzestala na wodzie jesli juz, a to dlatego zeby robila czesciej siku, bo jako rzadko robi. Kupki juz sa, chociaz z drugiej strony sa wodniste wiec moze razem z siku sie robia
I z pieluchowaniem sie zgadzam z Toba. Przeczytalam dzis co Zawitk. pisze o tym na forum i sumuje sie to do jednego jego zdania "zostawcie tetre w spokoju".

tylkooliwka,przykro ze maly tak wymiotuje...a wlaściwie to jak sie zachowac jak niemowle wymiotuje? glowka niżej i lekko potrzasnac

madcat, brytki podchodza z wlasciwa sobie flegmaatycznoscia a czesiek jest bardzo ciekaw i np.rano towarzyszy w karmieniu kladac sie tuz obok. Wczoraj zlozylismy wozek i on spi teraz w koszu tym pod spodemogolnie nie jest zle.tylko czechu jest za szybki i czzsem sie boje ze na nia wpadnie.

Pop ale Ci zazdroszcze wloskiej przygody!!!!NIgdy tam nie bylam, a pisalam magisterke o wloskich klimatach, konkretnie o mafii. Jeszcze mi powiedz ze mowisz po wlosku to juz kompletnie sie zalamie! Ja wracam do nauki wloskiego na bank jak tylko bedzie czas.
Co to znaczy ze zle ja trzymacie?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 05:15   #1569
NaTaLaLa
BAN stały

hej hej dziewczynki
Chcialam zamldowac....ze my juz jestesmy PO
Mala jest juz z Nami dzis raniutko bylismy juz w domku
Odeszly mi wody we wtorek rano a o 7:06 wieczorkiem (mojego czasu) mielismy juz swoja ksiezniczke
drcron- przepraszam, nieoczekiwana zmiana planow po olej nie doszlam....chyba mala uslyszala i sie zdecydowala sama wyjsc

Nie sposob was nadrobic przez 2 dni nieobecnosci...ale sie postaram....jesli ktoras mamuska sie rozpakowala to GRATULUJE

Aha, zmienilismy tez imie malej bo tamte raczej nam nie pasowalo hehe

PS. Madziwnia, jesli mozesz prosze o uaktualnienie listy
Leah Adriana 16/03/2010, porod sn, waga 3200, wzrost (jak przelicze na cm wtedy podam, ale kruszynka niesamowita )

A ponizej standardowo fotki co by ciotki mogly poznac
NaTaLaLa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 05:19   #1570
NaTaLaLa
BAN stały

Moj skarb

Edytowane przez NaTaLaLa
Czas edycji: 2010-04-27 o 06:46
Stary 2010-03-19, 06:38   #1571
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NaTaLaLa Pokaż wiadomość
Moj skarb
Natala GRATULACJE czyżby mała zrobiła Ci prezent urodzinowy? Swoim przyjsciem na świat? Coś mi swita ze mialas urodzinki we wtorek albo coś pokrecilam ale i tak jest przesliczna

A tak pozatym to dzień dobry nas dzisiaj obudził zdretwialy brzuch czekam do 7.00 i dzwonie w sprawie wyników z paciorkowca do gina oby już coś było

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 07:37   #1572
EciaPecia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NaTaLaLa Pokaż wiadomość
Moj skarb
jaka słodka Czekoladkaaaaaa

Gratulujemy

Adaś 28.03.2010
Zuzia 21.02.2012

Edytowane przez EciaPecia
Czas edycji: 2010-03-19 o 07:39
EciaPecia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 08:08   #1573
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Heja dziewczynki!
Widzę kolejną słodką buźkę na naszym forum Gratuluję Natalala
Jaka słodka czekoladka

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
jak jutro bedzie taka ladna pogoda to umyje okno od kuchni bo tam wiecznie zachlapane
Hmmm... gdyby nie to, że już jesteś w 38 tygodniu to bym Cię ... ale teraz to już sobie myj

U mnie mój tż umył wczoraj okno w kuchni i w sypialni. Największe w dużym pokoju zostawił sobie na sobotę. Firanki mi poprał i pozawieszał... skarb ten mój małż

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 08:34   #1574
mrowak
Zakorzenienie

Natalala, gatulacje-wow ale niespodzianka Imię śliczne! Naprawdę. I jeszcze SN A i tatuś kurde jaki CUTE jest- mozesz mu to powiedziec. Mam słabość to ciemnoskórych facetów... te ich oczy....
No dobra, małą sie miałam zachywcac a nie Twoim facetem
Stary 2010-03-19, 08:44   #1575
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Dokładnie mam takie samo zdanie jak Ty. Jak położna zrobiła jej podwójne i potem przewijałam to aż się przeraziłam, że głowa niżej, pupa wysoko, kręgosłup jakiś wygięty- nie podoba mi się. Swoja drogą skoro przy wypisie zalecali to ja się pytam DLACZEGO W SZPITALU TAK NIE ROBILI, HA? Pediatrę mamy w środę, ciekawe co powie.

Baobabku, hello Kubuś, sie masz chłopie

Potwierdzam w 100% J zabralam swoja bo w szp. nie mieli.

Dziewczyny z butelka mi TT- jak podajecie te butelki to ten dydek-odpowietrzacz jest na gorze czy na dole?

Ja też będę pamiętać moment kiedy dotknęłam lekko sinawej stópki, a potem zabrali stópkę "z przyległościami" do mierzenia i ważenia.

Minka20 godzin maaaaaaaaatkoooooooo

AniaP, no własnie sama nie wiem co z ta glukoza-polozna mowi, ze mozna podawac, ja bym poprzestala na wodzie jesli juz, a to dlatego zeby robila czesciej siku, bo jako rzadko robi. Kupki juz sa, chociaz z drugiej strony sa wodniste wiec moze razem z siku sie robia
I z pieluchowaniem sie zgadzam z Toba. Przeczytalam dzis co Zawitk. pisze o tym na forum i sumuje sie to do jednego jego zdania "zostawcie tetre w spokoju".

tylkooliwka,przykro ze maly tak wymiotuje...a wlaściwie to jak sie zachowac jak niemowle wymiotuje? glowka niżej i lekko potrzasnac

madcat, brytki podchodza z wlasciwa sobie flegmaatycznoscia a czesiek jest bardzo ciekaw i np.rano towarzyszy w karmieniu kladac sie tuz obok. Wczoraj zlozylismy wozek i on spi teraz w koszu tym pod spodemogolnie nie jest zle.tylko czechu jest za szybki i czzsem sie boje ze na nia wpadnie.

Pop ale Ci zazdroszcze wloskiej przygody!!!!NIgdy tam nie bylam, a pisalam magisterke o wloskich klimatach, konkretnie o mafii. Jeszcze mi powiedz ze mowisz po wlosku to juz kompletnie sie zalamie! Ja wracam do nauki wloskiego na bank jak tylko bedzie czas.
Co to znaczy ze zle ja trzymacie?
Dzień dober My po kolejnej spokojnej nocy Kubulek jadł na śpiocha przed północą, później o 3 i później o 6 ej i całą dobę tylko na moim odciągniętym mleku
Właśnie Mrowak - co do tych butelek TT...tak je zachwalałam, a muszę powiedzieć, że w moim przypadku TOTALNY NIEWYPAŁ !!! Smoczki okazały się mega za duże do buźki małego - ta część co niby otoczkę udaje...i jak dawałam małemu moje odciągnięte 30 ml to mi to nie zakrywało całego smoczka i mały łykał powietrze, potem były czkawki a ja ciemna masa się zastanawiałam czemu....ale jak wczoraj wieczorem dostał mega kolki i płakał z godzinę to od razu zajarzyłam w czym problem...po "wyleczeniu" kolki od razu przeszłam na butelki Lovi, a do TT tylko ściągam mleko Jedny sowem ja się zawiodłam... a co do odpowietrznika Mrowak to ponoć ma być na dole a ta cyferka na górze. A Ty też odciągasz czy sztuczne dajesz?? A nie mówiłam Ci, że mój Kubuś rezerwuje randkę z Gabi

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 08:44   #1576
drcron
Zakorzenienie

Ale moje okienka są naprawdę malutkie bo to stary typ jeszcze
a mnie dzisiaj od rana strasznie boli brzuszek tuż przy spojeniu lonowym tak ciągnie ale znając moje szczęście to pewnie po chwili przejdzie dzisiaj jest jedyny dzień kiedy nie mogę rodzic bo nie mam jak dojechać do szpitala no chyba ze taxi ale to nawet nie mam jak bo w portwelu 5 zlotych a podrodze do szpitala brak bankomatów

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 08:49   #1577
Baobabek
Zakorzenienie

a to jeszcze się "wyżalę": Normalnie jestem tak zakochana w tym moim synku, że łoj nie migę się na Niego napatrzeć, nacałować, natulić...jej nie zdawałam sobie sprawy, że tak się w dziecku własnym zakochać można - obłęd
A jak patrzę na tż jak Go karmi i tuli, to aż mi serce ściska - widok niesamowity Jakby się dało żyć samym powietrzem to bym chyba zabarykadowała całą naszą 3 i zachwycała się bez ustanku

Stary 2010-03-19, 08:53   #1578
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
a to jeszcze się "wyżalę": Normalnie jestem tak zakochana w tym moim synku, że łoj nie migę się na Niego napatrzeć, nacałować, natulić...jej nie zdawałam sobie sprawy, że tak się w dziecku własnym zakochać można - obłęd
A jak patrzę na tż jak Go karmi i tuli, to aż mi serce ściska - widok niesamowity Jakby się dało żyć samym powietrzem to bym chyba zabarykadowała całą naszą 3 i zachwycała się bez ustanku
Zazdraszczam... Ja też "kcem"

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-03-19, 08:55   #1579
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dober My po kolejnej spokojnej nocy Kubulek jadł na śpiocha przed północą, później o 3 i później o 6 ej i całą dobę tylko na moim odciągniętym mleku
Właśnie Mrowak - co do tych butelek TT...tak je zachwalałam, a muszę powiedzieć, że w moim przypadku TOTALNY NIEWYPAŁ !!! Smoczki okazały się mega za duże do buźki małego - ta część co niby otoczkę udaje...i jak dawałam małemu moje odciągnięte 30 ml to mi to nie zakrywało całego smoczka i mały łykał powietrze, potem były czkawki a ja ciemna masa się zastanawiałam czemu....ale jak wczoraj wieczorem dostał mega kolki i płakał z godzinę to od razu zajarzyłam w czym problem...po "wyleczeniu" kolki od razu przeszłam na butelki Lovi, a do TT tylko ściągam mleko Jedny sowem ja się zawiodłam... a co do odpowietrznika Mrowak to ponoć ma być na dole a ta cyferka na górze. A Ty też odciągasz czy sztuczne dajesz?? A nie mówiłam Ci, że mój Kubuś rezerwuje randkę z Gabi
Zaczne od konca- Kubus ma zaklepana randke! Kto wie czy my ie naperawde kiedys nie wybierzemy w Twoje rejony na jakis urlop, wiec wiesz

Co do mleka i butelek: ja karmie wylacznie swoim mleczkiem, czasem dopajam woda stad ta butelka no i zamierzam tez odciagac na zapas dla TZta badz kogos innego (jak wczoraj nie-tesciowa np) No i musze Ci powiedziec, ze mi klina zabilas, bo moja Gabi tez miewa czesto czkawki, ale to po mojej piersi- nie wiem czemu tak. A z butelkami TT to juz nie wiem co z tym dydkiem Jakos nie umiem z nich karmic i mala tez sie chyba meczy. Mam jeszcze jedna z Aventu-moze sprobuje ta.
Tylko po cholere ja kupowalam 4 TT
ANIAP moze Ty wiesz co z dydkiem

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Cytat:
Jakby się dało żyć samym powietrzem to bym chyba zabarykadowała całą naszą 3 i zachwycała się bez ustanku

Czytasz mi w myślach Ja tez nie wiedzialam, ze to TAKIE niesamowite!!
Dziewczyny w dwupakach, czeka Was mega piękna niespodzianka, ze tak mozna sie "zanurzyc" w maluszkach!
Stary 2010-03-19, 08:58   #1580
Asiuulka89
Zakorzenienie

Mrowak dokladnie u mnie w szpitalu tez nie pieluchowali a zalecali jakies to glupie i nie logiczne.

GRATULUJE NOWYM MAMUSIOM

Natalala piekna coreczka ciagle bylam ciekawa co wyjdzie z waszej mieszanki i wyszlo cudo

Robi sie coraz cieplej to i dzidzie sa chetne by opuscic brzuszki
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 09:00   #1581
mrowak
Zakorzenienie

Można jakos ulzyc noworodkowi w czkawce?? Jakas pozycja konkretna cos?
Stary 2010-03-19, 09:00   #1582
NaTaLaLa
BAN stały

mrowak ja tez mam slabosc....a ze cute to zachowam dla siebie hehe joke
a powiem Wam ze mala raczej ciemna nie bedzie....nawet moze jasniejsza niz te me upragnione cappucino...no ale wazne ze juz jest tyle sie wyczekalam :P
Mala urodzila sie we wtorek a urodzinki mialam wczoraj ...takze swietowalismy juz w domu
Nie wiem kiedy Was nadrobie ale nadrobie-obiecuje
A tymczasem lece troszke odpoczac
Stary 2010-03-19, 09:03   #1583
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Natalala gratulacje!!!!Leah jest przepiękna

Co do zakochania w dziecku to ja odczuwam to permanentnie od 6 lat Teściowa wczoraj wzięła Hanie na noc i jest mi tak dziwnie i smutno ... nie ma świergotki nawijającej non stop Takiego promyczka, iskiereczki ukochanej Chyba muszę zaraz po Nią zadzwonić żeby wracała Ona jest taka słodka, głaszcze mój brzuch, całuje i mówi z maślanymi oczkami do brata "jesteś taaaaaaki przystojny"

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 09:05   #1584
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Ale moje okienka są naprawdę malutkie bo to stary typ jeszcze
a mnie dzisiaj od rana strasznie boli brzuszek tuż przy spojeniu lonowym tak ciągnie ale znając moje szczęście to pewnie po chwili przejdzie dzisiaj jest jedyny dzień kiedy nie mogę rodzic bo nie mam jak dojechać do szpitala no chyba ze taxi ale to nawet nie mam jak bo w portwelu 5 zlotych a podrodze do szpitala brak bankomatów
Kobieto! Daj spokój z tymi oknami. Małe czy duże. Chcesz spaść i nieszczęśliwie trafić na brzuch?To moze być moment.Z brudnymi oknami można żyć, trzeba sobie zwryfikować priortety. Jak się komuś nie odobają Twoje okna to nech je umyje Być może tak myślę bo długo czekałam na swojego dzidziolka.
Stary 2010-03-19, 09:07   #1585
Baobabek
Zakorzenienie

Asia - już bliżej jak dalej
Mrowak no Kubuś trzyma za słowo Ja też mam 4 TT i może później jakiś użytek z nich będzie...dobrze że te Lovi mam 2 i 1 z Aventu - Lovi mi wczoraj życie uratowała, bo jakbym nie miała to nie wiem jak bym małemu dała w nocy jeść - i na szczęście zero kolek i czkawek po nich Uciekam bo mój miś się wybudza po nocce

Stary 2010-03-19, 09:11   #1586
anakazar
Zakorzenienie

natala gratuluję-malutka jest śliczna

dziewczyny a możecie napisac czy jak już brzuszek opadnie to to znaczy,że poród już blisko???bo mi babacia,ciocia i wiecie takie strasze babki mówią,że jak brzuch opadnie to ok 2 tyg i poród???

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 09:15   #1587
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Można jakos ulzyc noworodkowi w czkawce?? Jakas pozycja konkretna cos?
niestety nie znam, ale wiem jedno ze to naszych maluchow nie meczy.. tak jak doroslych a pediatra mowila ze to jest normalne u noworodko tzn czestaczkawka.
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 09:16   #1588
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Asia - już bliżej jak dalej
Mrowak no Kubuś trzyma za słowo Ja też mam 4 TT i może później jakiś użytek z nich będzie...dobrze że te Lovi mam 2 i 1 z Aventu - Lovi mi wczoraj życie uratowała, bo jakbym nie miała to nie wiem jak bym małemu dała w nocy jeść - i na szczęście zero kolek i czkawek po nich Uciekam bo mój miś się wybudza po nocce
Wy nie straszcie bo ja mam tylko TT

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-03-19, 09:18   #1589
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
natala gratuluję-malutka jest śliczna

dziewczyny a możecie napisac czy jak już brzuszek opadnie to to znaczy,że poród już blisko???bo mi babacia,ciocia i wiecie takie strasze babki mówią,że jak brzuch opadnie to ok 2 tyg i poród???
Mój doktor też tak mówi. Jak będziesz mogła swobodnie oddychać to jeszcze "chwilka"
Stary 2010-03-19, 09:22   #1590
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Mój doktor też tak mówi. Jak będziesz mogła swobodnie oddychać to jeszcze "chwilka"
o kurka,nie moja mała posiedzi jeszcze ze 2-3 tyg.

A tak w ogóle to z nas udzielających się na forum to jest już chyba więcej rozpakowanych niż brzuchatek

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości