Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 12:43   #4351
angelikaw
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Angelikaw - Ale jak to zaczynal Ci sie 14 tydzien, jesli w suwaczku masz zaczety dopiero 13 tc? Juz nie rozumiem tego liczenia...
ja tez suwaczków nie rozumiałam Suwaczek pokazuje, ze ukończyłam pełne 13 tyg+ 3 dni ciąży. Oznacza to, że rozpoczęłam 14 tc.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 12:47   #4352
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

dzięuję dziwuszki Właśnie się zastanawiałam bo jedni piszą że od 13tc czyli np (12t3d) to już jest II trymestr. A inni że dopero od 14 tc (13t3d) a jeszce inni że dopiero w 15tc. ja sama coś tu wklejałam z jakiejś strony ale już się pogubiłam.

A propos porządków wiosennych ja dziś powiedziałam do widzenia kozakom.. wypastowałam i pochowałam do pudełek i nie mam zamiaru ich już wyciągać. A jak jeszce zobacze śnieg to
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 12:56   #4353
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
dzięuję dziwuszki Właśnie się zastanawiałam bo jedni piszą że od 13tc czyli np (12t3d) to już jest II trymestr. A inni że dopero od 14 tc (13t3d) a jeszce inni że dopiero w 15tc. ja sama coś tu wklejałam z jakiejś strony ale już się pogubiłam.
dlatego ja zapytałam o to lekarza, który jest dla mnie bardziej wiarygodny niż wszelkie informacje znalezione w sieci.
Stary 2010-03-19, 12:59   #4354
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Dziekuje Wiec jeszcze jedno.
Przyklad: suwaczek pokazuje 13 tydzien, lekarz w karcie ciazy wpisuje 13 tydzien, a Wy mowicie 14. Wiec czytajac np. "Ciaza tydzien po tygodniu" mam patrzec na wielkosc dziecka w 13 czy 14 tygodniu?

I jeszcze pytanie co do zakupow.
Gdzie znajde najtansze ciuszki i przybory dla dziecka? Allegro?
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:03   #4355
dra
Zakorzenienie

ja nie wiem jak to jest powinno byc tyle ile pokazuje ale lekarze inaczej licza pokazuje 13 i 1 to już poczatek 14tc mowi
tak jak ostatnio bylam na wizycie pokazywalo 13 i 3 i mowi ze to już 14tc
ja nie umiem wytłumaczyc czemu tak robia,ale moze ktoras z was sie zna i wytlumaczynie wiem czemu tak jest ale jest i tak licza
Stary 2010-03-19, 13:13   #4356
mamaroksana
Przyczajenie

Cześć Dziewczny
Co sądzicie o szkole rodzenia.
Wydaje mi się że znalazłam fajną, ale nie mam doświadczenia.
Podoba mi się to, że położna, która ją prowadzi pracuje szpitalu, w którym będę rodzić, zna mojego lekarza.
Grupy są 3 parowe i zajęcia trwają 11 tygodni po 2 i pół godziny na jedno spotkanie w tygodniu.
cieszy mnie też to, że będą zajęcia z interaktywnymi lalkami - to moja pierwsza ciąża i kompletnie nie mam doświadczenia z niemowlakami...
Przygotowują do porodu rodzinnego, co mnie cieszy bo chcemy być wtedy razem z mężem.
Może któraś z Was była już na takiej szkole i wie dokładne co powinno być w rozkładzie zajęć.
Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej, a co książka to inne metody i inne wersje.
mamaroksana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:16   #4357
abz
Zakorzenienie

A wy ciągle o tych tygodniach...Jak jest 12tc 3dni to 12tc jest zakończony wiec już sie nie jest w 12tc a zaczyna sie 13tc, dokładnie 3dzień trzynastego tygodnia. A lekarze chyba często podają po prostu zakończone tygodnie. Mój chyba też (tak wnioskuję po wpisie do karty ciąży). Ja nie wiem czy dla mnie to jest za proste czy jak? Bo w sumie każda z was widać wie jak to sobie liczymy a ciągle są jakieś watpliwości

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:25   #4358
martucha84
Zakorzenienie

jesli chodzi o 2 trymestr moj lekarz powiedzial ze liczy sie go od 14 tygodnia... ale mowil tez zeby liczyc SKONCZONE tygodnie wiec jak jestes w 13 tyg i 1 dniu to jestes w 13 tygodniu a nie w 14...
dlatego ja tez zmienilam swoje liczenie jestem teraz w 19 tyg i 1 dniu i nie mowie ze to 20 tylko 19...

chociaz jak jest 1 tydzien to jest 1 2 3 4 5 6 dzien a potem, jest juz 2 tydzien czyli 1i1 1i2 itd...

chyba zaczne mowic co do dnia i nie ebdzie problemu

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-03-19 o 13:27
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:28   #4359
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Mój lekarz wpisuje mi do karty ciąży dokładnie. Teraz jak byłam to był 9t2d i powiedział mi że to 10tc i jak to też tak rozumiem. To jest 3 dzień 10 tygodnia Dziś jest 9t4d jutro 9t5d w niedziele 10t6d a w poniedziałek 10.0 ?(czyli skończony 10tc|) we wtorek 10t1d czyli 11tc
Stary 2010-03-19, 13:28   #4360
gabisun
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczynki jesteście kochane, tyle życzeń

Jesli chodzi o poród rodzinny to ja chcę żeby tż był ze mna w czasie I fazy porodu, a jak zacznie się II to żeby wyszedł chyba ,że nagle nabierze odwagi i nie będzie chciał już wyjść. A do końca będzie ze mna mama, ona tam juz będzie wiedziala jak lekarzy poustawiać

Zacząl mi się 17 tydzień i ciągle wyczekuję pierwszych ruchów, mialam nadzieję,że dzidzia mi zrobi dzisiaj prezencik nawet nie wiem czy będę umiała rozróżnić ten "pierwszy ruch "

Moja ginka też liczy tylko skończone tygodnie i jak ktoś się pyta to też podaję skończony tydzień

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-03-19 o 13:30
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:32   #4361
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

A dziś mam jakieś kłucia w podbrzuszu. Wzięłam no spe ale mało pomogła. położę się może i odpocznę. A czy jak coś to wzięcie 2 no spy nie zaszkodzi. mam nadzieje że to normalne
Stary 2010-03-19, 13:34   #4362
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
A wy ciągle o tych tygodniach...Jak jest 12tc 3dni to 12tc jest zakończony wiec już sie nie jest w 12tc a zaczyna sie 13tc, dokładnie 3dzień trzynastego tygodnia. A lekarze chyba często podają po prostu zakończone tygodnie. Mój chyba też (tak wnioskuję po wpisie do karty ciąży). Ja nie wiem czy dla mnie to jest za proste czy jak? Bo w sumie każda z was widać wie jak to sobie liczymy a ciągle są jakieś watpliwości
Dokładnie tak się liczy tygodnie
Ja mam 7 tc i 5 dni, czyli pełnych 7 tygodni plus 5 dni , czyli jestem w trakcie 8 tygodnia
W niedzielę będzie równe 8 tc, a w poniedziałek zacznę 9 tc, bo będzie 8tc+1 dzień.

Na szczęście mój gin wpisuje do kartyu dokładnie co do dnia, czyli wpisuje 7t+5 i wszystko jasne
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:43   #4363
Beata_Batumi
Zadomowienie

Ja jeszcze nie mam karty ciąży- idę w poniedziałek do gina i myslę że wreszcie mi założy (tzn byłam u niego tylko raz). Jestem w 8 tc i 2 dniach.

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:53   #4364
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mamaroksana Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczny
Podoba mi się to, że położna, która ją prowadzi pracuje szpitalu, w którym będę rodzić, zna mojego lekarza.
Grupy są 3 parowe i zajęcia trwają 11 tygodni po 2 i pół godziny na jedno spotkanie w tygodniu.
cieszy mnie też to, że będą zajęcia z interaktywnymi lalkami - to moja pierwsza ciąża i kompletnie nie mam doświadczenia z niemowlakami...
Przygotowują do porodu rodzinnego, co mnie cieszy bo chcemy być wtedy razem z mężem.
Może któraś z Was była już na takiej szkole i wie dokładne co powinno być w rozkładzie zajęć.
Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej, a co książka to inne metody i inne wersje.
Bardzo fajna sprawa z ta szkola rodzenia Gdybysmy z TZ mieli taka mozliwosc to na pewno bysmy sie zapisali.
Stary 2010-03-19, 13:57   #4365
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Mój lekarz wpisuje mi do karty ciąży dokładnie. Teraz jak byłam to był 9t2d i powiedział mi że to 10tc i jak to też tak rozumiem. To jest 3 dzień 10 tygodnia Dziś jest 9t4d jutro 9t5d w niedziele 10t6d a w poniedziałek 10.0 ?(czyli skończony 10tc|) we wtorek 10t1d czyli 11tc
Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Dokładnie tak się liczy tygodnie
Ja mam 7 tc i 5 dni, czyli pełnych 7 tygodni plus 5 dni , czyli jestem w trakcie 8 tygodnia
W niedzielę będzie równe 8 tc, a w poniedziałek zacznę 9 tc, bo będzie 8tc+1 dzień.

Na szczęście mój gin wpisuje do kartyu dokładnie co do dnia, czyli wpisuje 7t+5 i wszystko jasne
No właśnie

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:58   #4366
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Dziewczny
Ja chodziłam do szkoły rodzenia w pierwszej ciąży, zdaje się od 6 m-ca.
Było nas sporo w grupie, ale i tak było fajnie.
Zajęcia zaczynały się gimnastyką dla ciężarnych, potem były ćwiczenia w parach, tzn. kobieta musiała idealnie oddychać, a mąż ją pilnował, podtrzymywał głowę itp.
W trakcie porodu ja zapomniałam o wszystkim, a szczególnie jak ważne jest prawidłowe oddychanie. To mój mąż mi ciągle przypominał: Oddychaj, oddychaj , ciągle patrzał na KTG i widząc pojawiający się skórcz od razu mnie uprzedzał, że tak a siak mam oddychać itp.
Stary 2010-03-19, 14:20   #4367
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny mam do WAS pytanko? Czy Wasi lekarze powiedzieli wam od kiedy (od którego tygodnia) zaczyna się 2 trymestr ciąży?? Bo ja mam tyle sprzecznych informacji że hoho
wg. mojego lekarza od 14 tygodnia.

Cytat:
I jeszcze pytanie co do zakupow.
Gdzie znajde najtansze ciuszki i przybory dla dziecka? Allegro?
Pochodziłam trochę po hurtowniach i widzę, ze ceny na allegro są zdecydowanie niższe. Zaraz po wypłacie robię pierwsze większe ciuszkowe zakupy. Jak przyjdą to się pochwalę i powiem jakiej jakości jest bawełna, czy miękka itp.
A może któraś z dziewczyn ma już sprawdzonego sprzedawcę ciuszków dziecięcych na allegro?

Cytat:
Mój też, mam w karcie ciąży wpisane np. 11 tydzień 3 dni- i wg niego to jest środek 12 tygodnia

Weronisia co u Ciebie? Nie odzywasz się ostatnio na wątku, nawet się zastanawiałam co u Ciebie. Powiedziałaś już mężowi? Jak przebiega ciąża?

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 14:40   #4368
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Weronisia co u Ciebie? Nie odzywasz się ostatnio na wątku, nawet się zastanawiałam co u Ciebie. Powiedziałaś już mężowi? Jak przebiega ciąża?
Tak, powiedziałam mężowi A właściwie napisałam do niego list, bo tak się bałam co powie. To było zaraz po wizycie u lekarza. W ten dzień usłyszałam serduszko maleństwa
Oczywiście głupia jestem jak but, że się tak bałam, bo on bardzo fajnie zareagował i dba o mnie bardzo, nie pozwala mi nic dźwigać, każe dużo leżeć itp.
Powiedziałam też mojej mamie i ona cieszy się jak szalona Ciągle daje mi jakieś rady, no i wybiera się do mnie w październiku, żeby mi pomóc

A ciąża przebiega prawidłowo, czyli mam okropne mdłości, wstaję w nocy do siusiania, ciągle jestem senna i bardzo słaba.
Najgorsze są mdłości, więc popijam herbatkę z imbiru, ale max 2-3 łyki, bo więcej nie daję rady. Tego się nie da pić

Dodam jeszcze, że moja córka bardzo się cieszy i nie może się doczekać prawdziwej laleczki a synek stwierdził, że jak to będzie chłopiec, to nie podzieli się swoim pokojem

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-03-19 o 14:41
Stary 2010-03-19, 15:16   #4369
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje Wiec jeszcze jedno.
Przyklad: suwaczek pokazuje 13 tydzien, lekarz w karcie ciazy wpisuje 13 tydzien, a Wy mowicie 14. Wiec czytajac np. "Ciaza tydzien po tygodniu" mam patrzec na wielkosc dziecka w 13 czy 14 tygodniu?
Lekarz w karcie ciązy nie wpisuje aktualnego tygodnia ciąży, lecz ukończone tc. Czyli, jesli wpisał 13, to znaczy że te 13 tc już ukończyłas i zaczęłaś tydzień 14.
A suwaczek pokazuje np. 13t xd, to oznacza, że pokazuje 14 tydzień i czytajac "Ciaza tydzien po tygodniu"sprawdzasz tydzień 14.
Wiem, że to skomplikowane, ale całkiem logiczne
Stary 2010-03-19, 15:17   #4370
kasienka1701
Zadomowienie

Weronisia to super,że mąż zareagował tak spokojnie i ,że możesz liczyć na jego wsparcie. Cieszę się i jak widać cały stres był niepotrzebny,ale teraz nie ma co wspominać.Trzeba cieszyć się,że dzidzia zdrowo rośnie i ,że rodzinka jest uradowana

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 15:19   #4371
angelikaw
Zakorzenienie

korzystam z tego kalendarza: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...7,4037835.html
wpisuję datę porodu i mogę sprawdzać przebieg ciąży dzień po dniu... oczywiście podchodzę do tego z odpowiednim dystansem, bo przecież każda ciąża jest inna
Stary 2010-03-19, 15:23   #4372
mamaroksana
Przyczajenie

Cytat:
Ja chodziłam do szkoły rodzenia w pierwszej ciąży, zdaje się od 6 m-ca.
Było nas sporo w grupie, ale i tak było fajnie.
Zajęcia zaczynały się gimnastyką dla ciężarnych, potem były ćwiczenia w parach, tzn. kobieta musiała idealnie oddychać, a mąż ją pilnował, podtrzymywał głowę itp.
W trakcie porodu ja zapomniałam o wszystkim, a szczególnie jak ważne jest prawidłowe oddychanie. To mój mąż mi ciągle przypominał: Oddychaj, oddychaj , ciągle patrzał na KTG i widząc pojawiający się skórcz od razu mnie uprzedzał, że tak a siak mam oddychać itp.
No tak w praktyce pewnie jest zupełnie inaczej, mnie na razie ciężko sobie w ogóle wyobrazić jak to będzie jak poród się zacznie. Pewnie stracę głowę,
A co myślicie o znieczuleniu zewnątrzoponowy? czytałam różne opinie i nie wiem co o tym myśleć. nastawiam się, na poród naturalny, ale jak większość pewnie boję się bólu.
mamaroksana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 16:01   #4373
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
A co myślicie o znieczuleniu zewnątrzoponowy? czytałam różne opinie i nie wiem co o tym myśleć. nastawiam się, na poród naturalny, ale jak większość pewnie boję się bólu.
ja bede brala znieczulenie nie wiem tylko jakie bo wiem ze jest ich kilka... ale znieczulenie na bank.... nie jestem w naturze masochistka... wiec nie wiem czemu mam cierpiec.. a nic "cudownego" nie widze w tym zeby rodzic na zywca...
Stary 2010-03-19, 16:27   #4374
BeataMi
Raczkowanie

Ja powiedziałam mojemu szefowi wczoraj o drugiej ciąży i tak jak przy pierwszej bardzo się ucieszył (chociaż wiem, że bardzo mu moja długa nieobecność skomplikuje pracę działu). Pogadaliśmy do kiedy chcę mieć wolne, jak widzę teraz mój czas pracy (na szczęście nigdy nie był w tej kwestii restrykcyjny, pomimo, że od kiedy wróciłam po pierwszym porodzie do pracy, to czasami przeginałam...), żebym mu mówiła kiedy się gorzej czuję, żebym nie była przeciążona pracą itd. itp. Czasami narzekałam na moją firmę ale zawsze powtarzałam, że na czas ciąży i wczesnego macierzyństwa jest idealna. Gdzie ja bym znalazła tak tolerancyjnych ludzi...
BeataMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 16:42   #4375
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Ja też bym chciała urodzić bez wspomagaczy tzn. oksytocyny czy znieczulenia, ale masz rację nie znamy swoich możliwości i tego jak zareagujemy jak przyjdzie co do czego..
Czytałam, że znieczulenie oprócz zalet ma taką wadę, że może spowolnić lub zatrzymać dalsze rozwieranie szyjki macicy..Jednak moje znajome podobno prosiły o nie nawet dużo wcześniej niż można je podać..
A do szkoły rodzenia najchętniej już bym poszła Ja to im wcześniej to wszystko oswoję, osłucham się chociaż w teorii tym będę spokojniejsza..
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 16:51   #4376
martynka81
Rozeznanie

Gabisun - Sto lat !!!!
Weronisia - super że mąż zareagował w ten sposób

Ja też dziś po wizycie u gina- wszystko w porządeczku, wyniki w normie, infekcji już nie mam tylko ciśnienie mam jakieś niskie, chyba to ta pogoda tak na mnie działa ....ale przynajmniej cieplutko się zrobiło.
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 16:56   #4377
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Pochodziłam trochę po hurtowniach i widzę, ze ceny na allegro są zdecydowanie niższe. Zaraz po wypłacie robię pierwsze większe ciuszkowe zakupy. Jak przyjdą to się pochwalę i powiem jakiej jakości jest bawełna, czy miękka itp.
A może któraś z dziewczyn ma już sprawdzonego sprzedawcę ciuszków dziecięcych na allegro?
ja moge polecic ta firme: http://www.allegro.pl/item960974386_...kaw_7_szt.html Mam z niej 3 body i wydaja sie naprawde dobre na allegro jeszcze ich nie kupowalam, ale cenowo wychodza dobrze (ok 30-40zl za 7szt)
EDIT:
Tutaj 7 szt za 26,99 http://www.allegro.pl/item948857461_...ac_nowosc.html I chyba u tego sprzedawcy zamowimy
Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Ja powiedziałam mojemu szefowi wczoraj o drugiej ciąży i tak jak przy pierwszej bardzo się ucieszył (chociaż wiem, że bardzo mu moja długa nieobecność skomplikuje pracę działu). Pogadaliśmy do kiedy chcę mieć wolne, jak widzę teraz mój czas pracy (na szczęście nigdy nie był w tej kwestii restrykcyjny, pomimo, że od kiedy wróciłam po pierwszym porodzie do pracy, to czasami przeginałam...), żebym mu mówiła kiedy się gorzej czuję, żebym nie była przeciążona pracą itd. itp. Czasami narzekałam na moją firmę ale zawsze powtarzałam, że na czas ciąży i wczesnego macierzyństwa jest idealna. Gdzie ja bym znalazła tak tolerancyjnych ludzi...
No to tylko pozazdroscic szefa. Kiedy ja mojej szefowej powiedzialam o ciazy, byla strasznie niemila. Szczerze mowiac spodziewalam sie chociaz jakiegos milego slowa, a ona sie tylko skrzywila i odwrocila na piecie. Musze dodac, ze pracowalam na umowe zlecenie Bo tam, gdzie pracowalam ciezko bylo zdobyc zwykla umowe.

Edytowane przez xxSHINeexx
Czas edycji: 2010-03-19 o 16:58
Stary 2010-03-19, 18:05   #4378
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
ja moge polecic ta firme: http://www.allegro.pl/item960974386_...kaw_7_szt.html Mam z niej 3 body i wydaja sie naprawde dobre na allegro jeszcze ich nie kupowalam, ale cenowo wychodza dobrze (ok 30-40zl za 7szt)
EDIT:
Tutaj 7 szt za 26,99 http://www.allegro.pl/item948857461_...ac_nowosc.html I chyba u tego sprzedawcy zamowimy

.
ja wiekszość rzeczy mam z tej firmy, można je kupić w stoisku z ciuchami w TESCO. Ciuszki sa w przystępnej cenie i niezłe gatunkowo.
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 18:48   #4379
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
ja wiekszość rzeczy mam z tej firmy, można je kupić w stoisku z ciuchami w TESCO. Ciuszki sa w przystępnej cenie i niezłe gatunkowo.
Ale na allegro sa jeszcze tansze
Stary 2010-03-19, 19:28   #4380
ycnan
Zadomowienie

Gabisun, WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
A wy ciągle o tych tygodniach...Jak jest 12tc 3dni to 12tc jest zakończony wiec już sie nie jest w 12tc a zaczyna się 13tc, dokładnie 3dzień trzynastego tygodnia. A lekarze chyba często podają po prostu zakończone tygodnie. Mój chyba też (tak wnioskuję po wpisie do karty ciąży). Ja nie wiem czy dla mnie to jest za proste czy jak? Bo w sumie każda z was widać wie jak to sobie liczymy a ciągle są jakieś watpliwości
Też nie rozumiem, czemu ciągle wracamy do tych tygodni. Suwaczki pokazują tygodnie i dni skończone. Jeśli skończyło się 12t3dni, to nie można być w 12 tygodniu bo on już się skończył.
Z wiekiem jest to samo. W urodziny kończycie np 27 lat, czyli zaczynacie 28 rok życia = jesteście w 28 roku życia.
Ale niektórzy lekarze podają tylko skończone tygodnie.
Cytat:
Tak, powiedziałam mężowi A właściwie napisałam do niego list, bo tak się bałam co powie. To było zaraz po wizycie u lekarza. W ten dzień usłyszałam serduszko maleństwa
Oczywiście głupia jestem jak but, że się tak bałam, bo on bardzo fajnie zareagował i dba o mnie bardzo, nie pozwala mi nic dźwigać, każe dużo leżeć itp.
Powiedziałam też mojej mamie i ona cieszy się jak szalona Ciągle daje mi jakieś rady, no i wybiera się do mnie w październiku, żeby mi pomóc
Super, że tak się wszystko ułożyło i że tym razem mąż zareagował "prawidłowo"

Co do porodu z mężem to też mam mieszane uczucia. W sumie chciałabym by był przy mnie, ale nie chciałabym chyba, żeby widział tą "brudną" stronę porodu... Sama nie wiem. Jeszcze na ten temat nie rozmawialiśmy. Ale wiem, że mąż weźmie też pod uwagę moje zdanie. A skoro ja jeszcze go nie mam...
Z kolei bardzo bym chciała mieć przy sobie mamcie, ale boję się, jak bardzo to przeżyje. Ma kłopoty z serduszkiem jak tylko zaczyna się denerwować A poród jedynej córki=narodziny pierwszego wnuczęcia to jednak silne emocje.

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-03-19 o 19:30
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości