Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 09:16   #4201
milutek
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Wenja - a mi wybaczysz? ja swój 1% oddałam na zwierzaczki
Stary 2010-03-19, 10:07   #4202
yourenglish
Raczkowanie

rudzielcu, rowniez wspieram. To musi byc przykre. Mozna sie zdenerwowac jak sie slyszy cos takiego. Slodko by bylo z jego strony, gdyby powiedzial: "Ma Pani aparat? Prosze pakowac walizki. Od poniedzialku zaczyna Pani prace! Wlasnie o tak nowoczesnego pracownika nam chodzilo". A tak nawiasem mowiac, mozna by uzyc malej manipulacji: "Psze Pana, zalozylam aparat wlasnie ze wzgledow zawodowych. To inwestycja w prestizowego klienta". Ciekawam, co on by na to.

Mnie kiedys zaproszono na rozmowe kwalifikacyjna, bo pan "byl bardzo ciekaw co mysle o wyborach w moim kraju". Rece mi sie opuscily. Nie omieszkal zaprosic mnie na nia po raz drugi. Ale juz przez telefon uslyszalam, ze nie moga mnie przyjac, by juz pracuje w konkurencyjnej firmie.

szugarbejb, niegrzeczna dziewczynka z Ciebie. Jestem pewna, ze 1000days tez moglaby takiemu kierownikowi cos podobnego powiedziec. Ja sie czaly czas tego ucze! A tak wlasciwie to polecam ksiazke "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczne ida tam, gdzie chca"

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 10:19   #4203
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
To ja też chcę coś takiego!! Ile Cię to zabolało w portfel?

ACHTUNG ACHTUNG!!

Do wszystkich, którzy wyrywali i leczyli zęby na NFZ!

Czy ktoś tak miał? Mój chłop latami unikał dentysty a teraz dentysta stał się nieunikniony... Niestety na leczenie prywatne nie może sobie pozwolić więc będzie pchał się do państwowej przychodni.
I teraz pojawiają się pytania...
Czy do borowania, leczenia kanałowego i rwania dają znieczulenie?
Czego nie dostaniemy od NFZtu?

Siedzę i czytam ustawy ale oczywiście są takim fajnym językiem pisane, że równie dobrze mogę czytać wiersze Szymborskiej i tyle samo zrozumiem.

Help ludzie, help!

najlepiej to iść do dentysty i się zapytać, bo co denstysta to tez inny obyczaj. ja np. przy plombowaniu jedynek dostałam znieczulenie za darmo, na przednie zęby dostałam białe plomby za darmo, na tylnich mam ciemne, ale to za czasów młodości ja zawsze prosze o znieczulenie i dostaję przy wyrywaniu zęba na nfz też się dostaje znieczulenie za darmo.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 10:30   #4204
Pipi180
Raczkowanie

Mam Pytanko Czy można usuwać osad nazębny podczas noszenia aparatu????
i ile może to kosztować;]
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 10:51   #4205
yourenglish
Raczkowanie

Mozna i trzeba. Ja chodze na takie czyszczenie mniej wiecej raz na 6 mies. Od razu robie takze fluoryzacje. Place zawsze okolo 100zl.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-03-19, 11:22   #4206
Pipi180
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Mozna i trzeba. Ja chodze na takie czyszczenie mniej wiecej raz na 6 mies. Od razu robie takze fluoryzacje. Place zawsze okolo 100zl.
aha nie wiesz ,czy u każdego dentysty można zrobić takie czyszczenie?
Stary 2010-03-19, 11:38   #4207
yourenglish
Raczkowanie

Mysle, ze to standardowy zabieg i powinnien go umiec wykonac kazdy dentysta. Nie polecam jedynie usuwania kamienia na NFZ - robi sie to manualnie, takim hakiem-skrobakiem.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-03-19, 11:56   #4208
Pipi180
Raczkowanie

Cytat:
Mysle, ze to standardowy zabieg i powinnien go umiec wykonac kazdy dentysta. Nie polecam jedynie usuwania kamienia na NFZ - robi sie to manualnie, takim hakiem-skrobakiem.
a dzięki to będę się strzec przed skrobakami ;D
Stary 2010-03-19, 12:09   #4209
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Wenja - a mi wybaczysz? ja swój 1% oddałam na zwierzaczki

wybaczam

Cytat:

i tu cie zaskocze moja dentystka nie skrobie niczym tylko jakims przrzadek robi pod cisnieniem... nie wiem dokladnie bo tylko moj dziadek mial narazie ja musze wylczyc wszystko
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 12:29   #4210
Kmee
Zakorzenienie

Dziewczyny... do aparatu fotograficznego jeszcze się nie dorwałam, mam nadzieję że wybaczycie, ale mam to na względzie - weekend będzie troche czasu

Byłam u ortodontki i wypracowałam kompromis
Zrobimy z przodu (jedynki i dwójki) zamki porcelanowe a z tyłu już metal
Co Wy na taki pomysł?

Pozbyłam się dolnej lewej ósemki

ps. gumeczki wczoraj założone.. i ząbki napierniczają aż miło ... w końcu się coś dzieje dalej
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:51   #4211
justyskaa00
Przyczajenie

wizyta dzisiaj o 17... boje sieee ;O
justyskaa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:51   #4212
milutek
Wtajemniczenie

Kmee - ja bym Ci radziła porcelanę na trójeczki jeszcze założyć, bo te ząbki są też widoczne. A na resztę metal - to super pomysł. że też nikt z nas na to wcześniej nie wpadł
Stary 2010-03-19, 14:20   #4213
Kmee
Zakorzenienie

Mówisz na trójki też?
To już nie wiele tego metalu zostanie
Też właśnie sie zastanawiałam czy na trójki ...
Generalnie to by było 1300 + 600 dopłaty. Czyli 1900zł

Myślisz, że mogę poprosić orto w dniu zakładania, żeby dołożyła jeszcze na 3ki porcelanę?
Czy trzeba jakoś wczesniej?
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 14:49   #4214
201604190949
Konto usunięte

Dziękuje Wam za odpowiedzi

Wenja
, możesz mi powiedzieć ile dopłacasz za białą plombę? Oczywiście też chemo a nie światłoutwardzalną?

Cytat:

szugarbejb, niegrzeczna dziewczynka z Ciebie. Jestem pewna, ze 1000days tez moglaby takiemu kierownikowi cos podobnego powiedziec. Ja sie czaly czas tego ucze! A tak wlasciwie to polecam ksiazke "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczne ida tam, gdzie chca"
I znów wychodzę na pyskatą zołzę

Kmee, ja też jestem za tym, żeby do trójki był kosmetyk.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 14:49   #4215
karton
Zakorzenienie

Dziewczyny, w FAQ przeczytałam cenną uwagę by najpierw iść do orto a później cerować dziury u dentysty, żeby nie było tak, że naprawię wszystkie zęby a później będą mi kazali je wyrwać...
ja oczywiście na to nie wpadłam
obawiam się, że moje zębiska są w nieco opłakanym stanie, jakieś 2 lata temu było wszystko zrobione na cacy, długo było ok ale niestety sielanka nie mogła trwać wiecznie, (wydaje mi się) że pogubiłam plomby i tak dalej. moje zaniedbanie.
boje się, że orto zemdleje

mam wielki dylemat bo nie wiem czy iść do polecanego mi już 2 lata temu przez moją dentystkę ortodonty - niejakiego Nedala Aidi, ponoć najlepszego orto w Poznaniu.
minusem są wyyyyysokie ceny i długi czas oczekiwania na wizytę, aparat itp.
czy może do tańszego ortodonty, który według internautów również jest dobry?!
Stary 2010-03-19, 15:23   #4216
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
I znów wychodzę na pyskatą zołzę
Dokladnie. I masz sie z tego cieszyc. Mi czasem brakuje odwagi by powiedziec to, co sie mysli.

Wenja, taka wiedze przekazala mi moja dentystka gdy zapytalam sie, czy rzeczywiscie przysluguje nam 1 czyszczenie zebow na NFZ.

karton, polecam Ci jeszcze rozejrzec sie dookola. Jesli ten pierwszy lekarz jest drogi, ale Cie na to stac, moze rzeczywiscie warto poczekac. Co do lekarza polecanego na necie bym uwazala. Moja osobista opinia o mojej orto bardzo sie rozni od tej w internecie (co wcale nie oznacza, ze jest zle, po prostu inaczej). Podpytaj moze znajomych ktorzy nosili/nosza aparat.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-03-19, 15:28   #4217
Ulka_stalowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez justyskaa00 Pokaż wiadomość
wizyta dzisiaj o 17... boje sieee ;O
trzymam kciuki!
Ulka_stalowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 16:22   #4218
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Dokladnie. I masz sie z tego cieszyc. Mi czasem brakuje odwagi by powiedziec to, co sie mysli.
Dobrze mamo

karton, ja bym się rozejrzała jeszcze. I pytała na wizażu Gdyby nie ta zadrutowana ekipa to by mnie jedna baba tak naciągnęła, że...
Dawaj miasto, cenniki jakie znasz itd. Może też ktoś poleci Ci swojego orto z tego samego miasta. No i powiedzą Ci też ile sami płacą w Poznaniu to będziesz wiedziała czy to bardzo dużo czy może dużo za dużo
Stary 2010-03-19, 16:35   #4219
karton
Zakorzenienie

heh
yourenglish, znam kilka osób noszących aparaty ale niestety nikt oprócz mojego stomatologa nie zakładał aparatu w Poznaniu
ona poleca dr Aidi, o którym czytałam też bardzo pochlebne opinie na Wizażu i na innych stronach.
z tego co się zorientowałam to ceny są dość wysokie, jedna Wizażanka przytaczała, że:
wycisk 30/40 zł
zdjęcia ok 100 zł
łuk metalowy 2000 zł
ceramiczny 3000 zł
krystaliczny 3500 zł
wizyta-konsultacja 150 zł (w tym gumki itp)

Ponoć jest tego wart, zresztą cała ta klinika (Orto-aidi) prezentuje się bardzo okazale.
na Wizażu dziewczyna pisała, że czasem trzeba i czekać 2/3 miesiące na wizytę tak jest rozchwytywany, szkoda - bo ja bym chciała już, natychmiast - boję się, że znów się wycofam
Stary 2010-03-19, 17:04   #4220
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kmee Pokaż wiadomość
Mówisz na trójki też?

Myślisz, że mogę poprosić orto w dniu zakładania, żeby dołożyła jeszcze na 3ki porcelanę?
nom, przeważnie jak dziewczyny zakładają takie aparaciki mieszane, to zameczki kosmetyczne do trójek włącznie. no i nie wiem jak to jest u Twojej orto z zaopatrzeniem, ale może lepiej zadzwoń i powiedz żeby przygotowała zameczki, żeby w dniu zakładania nie było niemiłej niespodzianki że zameczków nie ma.

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
heh
yourenglish, znam kilka osób noszących aparaty ale niestety nikt oprócz mojego stomatologa nie zakładał aparatu w Poznaniu
ona poleca dr Aidi, o którym czytałam też bardzo pochlebne opinie na Wizażu i na innych stronach.
z tego co się zorientowałam to ceny są dość wysokie, jedna Wizażanka przytaczała, że:
wycisk 30/40 zł
zdjęcia ok 100 zł
łuk metalowy 2000 zł
ceramiczny 3000 zł
krystaliczny 3500 zł

Ponoć jest tego wart, zresztą cała ta klinika (Orto-aidi) prezentuje się bardzo okazale.
na Wizażu dziewczyna pisała, że czasem trzeba i czekać 2/3 miesiące na wizytę tak jest rozchwytywany, szkoda - bo ja bym chciała już, natychmiast - boję się, że znów się wycofam
ja płaciłam za łuk kryształowego 2200 czyli 1300 zł mniej, razy dwa to daje kwotę 2600 - o matko! mnie nie było by stać żeby tak szaleć z kasą i wybrałabym "tańszego" orto. ale decyzja należy do Ciebie, jeśli Cię stać, to nie widzę przeszkód

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2010-03-19 o 17:11
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 17:08   #4221
Gladys del Carmen
Raczkowanie

Ja juz po wizycie i tak sobie marze, zeby wszystko szlo szybciej Na razie co miesiac przesuwamy jeden zabek, dolem na razie orto sie malo co zajmuje. Teraz doskonale widac, ze mam asymetrie tzn. srodek dolnych jedynek jest zgodny z tym dziubkiem na gornej wardze, ale gorne nie i martwie sie, ze trzeba bedzie zrobic taka jakby druga ture tego przesuwania

A co do szczoteczek elekrtycznych to ja kupilam bodajze oral-b z promocji za 17 zł Uzywam raz dziennie, zamiennie ze zwykla i jak na razie jestem zadowolona
Stary 2010-03-19, 17:17   #4222
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
heh
wycisk 30/40 zł
zdjęcia ok 100 zł
łuk metalowy 2000 zł
ceramiczny 3000 zł
krystaliczny 3500 zł
Czekanie na wizyte 2-3 mies nie jest az tak dlugie. Czasem trzeba uzbroic sie w cierpliwosc.

Za wyciski i zdjecia placilam nawet wiecej, wizyty kontrolne kosztuja tak samo. Za aprat tylko dalam 0 800 zl mniej.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-03-19, 17:22   #4223
karton
Zakorzenienie

Cytat:
ja płaciłam za łuk kryształowego 2200 czyli 1300 zł mniej, razy dwa to daje kwotę 2600 - o matko! mnie nie było by stać żeby tak szaleć z kasą i wybrałabym "tańszego" orto. ale decyzja należy do Ciebie, jeśli Cię stać, to nie widzę przeszkód
No więc właśnie... czy mnie stać - potencjalnie rodzice mogliby opłacić moje leczenie ale wydaje mi się, że zrobię to sama, ostatnie 2 lata pracowałam i mam swoje oszczędności, nie jestem jakoś strasznie do nich przywiązana, mogę zainwestować w zęby. Rodzice już kiedyś to robili, a że ja miałam aparat ruchomy gdzieś to już nie Ich wina

mówiac wcześniej o orto polecanym w sieci - znalazłam namiary na dr Barbarę Biedziak (kierowniczka ortodoncji dzieciecej Collegium Stomatologicum Uniwersytetu Medycznego), a teraz trafiłam na post Wizażanki, która pisze, że jest bardzo dobra ale również bardzo oblegana
ceny:
konsultacja 50zł
metal 1800zł
porcelana 2500zł

napiszę do niej na priva, czy nie zmieniła zdania

Edytowane przez karton
Czas edycji: 2010-03-19 o 17:23
karton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 17:27   #4224
201604190949
Konto usunięte

karton, ja w Warszawie za kryształowy płaciłam 2600 za łuk... Wizyty mam droższe bo do 150 za łuk czyli za oba 300 ale jeszcze ani razu tyle nie zapłaciłam (zależy od tego co orto przy nich robi). Za zdjęcia dałam 70 za jedno.
Na wizytę czekałam eee... ok miesiąc na pierwszą konsultacyjną i ok miesiąc na drugą z wyciskami (50zł z tego co pamiętam).
Upewnij się czy te 150 za zmianę gumek itd to jest na pewno za oba łuki.

W każdym razie te aparaty ma strasznie drogie. A jak tu kiedyś obliczałyśmy to aparat taką drogą imprezą nie jest więc ten orto bierze sporą prowizję.
Ja podobno mam jakiś super-duper ten kryształ, ultra przezroczysty, najlepszy, najnowszy, najbardziej wytrzymały ple ple ple no i w droższym mieście dałam mniej...
A, no i upewnij się czy na pewno będzie Cie obsługiwał ten znany lekarz czy może tylko ustali plan leczenia a potem inni orto z tej kliniki będą u Ciebie majstrować.
Stary 2010-03-19, 17:37   #4225
sylllvia89
Wtajemniczenie

mam zgryz otwart, jak wyglada leczenie w takim przypadku?

prosze o informacje

POMÓŻ http://☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/?ref=7683eef
sylllvia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 17:50   #4226
milutek
Wtajemniczenie

tu masz informacje http://www.ortodonta.info/index.html#pzos
pewnie będziesz nosić 2 łuki, jak się zęby trochę ustawią to wyciągi żeby dopasować oba łuki
Stary 2010-03-19, 18:30   #4227
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nowy2 Pokaż wiadomość
chciałbym coś odpisać ale strasznie trudno nadążyć za wami dziewczyny jutro mam wizyte awaryjną bo zamek mi po chipsach odpadł:p
czy mi się zdaję czy to już drugi raz Ci po chipsach odpadł? albo Cię z kimś mylę

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 18:36   #4228
dzolerinka19872
Raczkowanie

witam wczoraj przyszły gumeczki z allegro (polecam dziewczyna naprawde solidna, poczta też -wpłatę zrobiłam w środę a w czwartek już miałam gumeczki ). ehh jak to mało człowiekowi do szczęścia troszkę mi opornie szło na początku ale tu podziękowania należa sie pani o nicku MILUTEK i jej instrukcji
dzolerinka19872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:02   #4229
Ulka_stalowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dzolerinka19872 Pokaż wiadomość
witam wczoraj przyszły gumeczki z allegro (polecam dziewczyna naprawde solidna, poczta też -wpłatę zrobiłam w środę a w czwartek już miałam gumeczki ). ehh jak to mało człowiekowi do szczęścia troszkę mi opornie szło na początku ale tu podziękowania należa sie pani o nicku MILUTEK i jej instrukcji
Musze sobie zamówić! ( już nie długo aparat!)
A ile kosztują takie gumeczki???
Ulka_stalowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:10   #4230
ejef
Przyczajenie

GG do ejef

Cytat:
Kmee - ja bym Ci radziła porcelanę na trójeczki jeszcze założyć, bo te ząbki są też widoczne. A na resztę metal - to super pomysł. że też nikt z nas na to wcześniej nie wpadł
Jak to nikt nie wpadł ? Ja wpadłam, tyle, że nie mam porcelany,a szafir

Cytat:
Napisane przez Kmee Pokaż wiadomość
Mówisz na trójki też?

Ja, tak samo jak milutek radziłabym wcześniej uprzedzić orto, bo przecież trzeba zameczki zamówić
Ja mam 5 zamków szafirowych, reszta metal i płaciłam 1950 zł

I tak btw to jedna jedynka mi się jakoś wyciągnęła i dłuższa zrobiła
ejef jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości