Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszczalskich - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 13:16   #331
kocurzyca
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza

Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
Myślę ze jak wkroczy do gimnazjum, to można już zacząć uświadamiać czyli około 13lat. Młodzież gimnazjalna ma naprawdę głupie pomysły....
No właśnie tego się obawiam. Chciałabym żeby wiedziała już wszystko, zanim ktoś jej jakichś głupot w głowę nawkłada.
Po przeczytaniu wątku o niedorzecznych opiniach na temat seksu, jestem przerażona.
Ona niestety wychowuje w ortodoksyjnie zdewociałym środowisku i jestem jedyną osoba która może jej powiedzieć prawdę. Ma prawie 10 lat to może na 10 urodziny.
Pogadam z nią co wie czego nie wie i co chciałaby wiedzieć.
Z kolei za wcześnie może takiej książki w ogóle nie zrozumieć.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Bardzo wam dziękuje.
Potwierdziłyście mój pogląd na ten temat.

Cytat:
Napisane przez otako Pokaż wiadomość
Udało mi się zapisać bez problemów
A do tej na razie się nie nadaję - jeszcze nie mam długich włosów
Ja też się zapisałam bez problemu, tylko chyba nie da się brać udziału w dyskusji itd.
Cytat:
Napisane przez Magdzia94 Pokaż wiadomość
Ja dostałam okres w wieku 14 lat więc już dużo na ten temat wiedziałam
Ja 15

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:17   #332
Bejjka
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość
Szkoda, że na dworze tak się nie układają zaraz mam posklejane strąki, które bardzo ciężko rozczesać. Muszę skrócić włosy tak chociaż 5 cm
właśnie przeraża mnie to w długich włosach, że tak się szybko plączą moje półdlugie już po chwili tworzą strąki i kolonie a potem przeistaczają się w kołtuny aż strach się bać co będzie poźniej

piję kawę, bo od tego zamieszania z indeksem wyczerpałam całe zasoby energii oczywiście wciąż go nie znalazłam
Bejjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:20   #333
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
No właśnie tego się obawiam. Chciałabym żeby wiedziała już wszystko, zanim ktoś jej jakichś głupot w głowę nawkłada.
Po przeczytaniu wątku o niedorzecznych opiniach na temat seksu, jestem przerażona.
Ona niestety wychowuje w ortodoksyjnie zdewociałym środowisku i jestem jedyną osoba która może jej powiedzieć prawdę. Ma prawie 10 lat to może na 10 urodziny.
Pogadam z nią co wie czego nie wie i co chciałaby wiedzieć.
Większość z tych książek jest pisana dla młodych dziewczynek, musisz przejrzeć i wybrać taką, którą najlepiej zrozumie, bez żadnego naukowego bełkotu, ciekawie napisaną, z obrazkami
Mnie się bardzo podobało w jednej książce, że były wypowiedzi nastolatków o różnych problemach, coś w stylu listów do Bravo Ale bez niedorzecznych pytań.
10 lat to chyba dobry wiek, żeby zacząć uświadamianie, chociażby żeby dziewczynka wiedziała, że zaraz jej ciało zacznie się zmieniać itd.

Myślę, że gimnazjum to trochę za późno, wiele z moich koleżanek miesiączkowało już w 5 klasie podstawówki, zaczynały rosnąć im piersi, a to może przerazić jeśli jest się kompletnie nieuświadomionym.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Bejjka Pokaż wiadomość
właśnie przeraża mnie to w długich włosach, że tak się szybko plączą moje półdlugie już po chwili tworzą strąki i kolonie a potem przeistaczają się w kołtuny aż strach się bać co będzie poźniej

piję kawę, bo od tego zamieszania z indeksem wyczerpałam całe zasoby energii oczywiście wciąż go nie znalazłam
Mnie też się szybko plączą, taki ich już urok widocznie. Zazdroszczę dziewczynom, które mogą np. założyć kurtkę, czapkę i szalik, zdjąć i mieć gładkie włosy

Na pewno go znajdziesz, gdzieś musi być. Zajrzyj do torebki, w każdą kieszeń, zobacz, czy nie przykryłaś go np. bluzką i zajrzyj w każde najmniej prawdopodobne miejsce Do lodówki też zajrzyj

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:21   #334
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
mam dwie starsze siostry i najstarsza miała tego typu książkę dla młodych dziewcząt przeczytałam ją chyba w pierwszej lub drugiej klasie i po nocach spać nie mogłam naoglądałam się*penisów i pochw, poczytałam o menstruacji i innych rzeczach a wtedy nie wiedziałam nawet, że coś takiego istnieje
Stary 2010-03-19, 13:31   #335
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Cytat:
http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos..._3516184_n.jpg
Śliczna dziewczyna

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Tak z 11 lat, zanim dziewczynka dostanie okres, uważam, że powinna już wtedy wszystko wiedzieć
Ja też gdzieś w tym wieku już sporo wiedziałam i bardzo dobrze. Nie wpadłam w panikę przy pierwszym okresie
Ja też jestem zdania, że dziewczynka powinna wiedzieć o wszystkich takich sprawach zanim dostanie pierwszej miesiaczki, aby oszczedzic jej stresu. Oczywiscie wiadomo, że nie chodzi o to, żeby ja wtajemniczac w jakies naukowe teorie, czy uświadamiać ją "głębiej" jesli chodzi o seks, ale powinna wiedzieć już, jakie zmiany beda zachodzic w jej ciele, z czego to wynika itd., itp.

Ja kiedyś miałam taka fajna ksiazeczke, własnie pisana specjalnie dla starszych dzieci na ten temat. Niestety nie pamietam dokładnie autora ani tytułu. Pamietam tylko, że miała czerwoną okładke i coś mi świta, że autorem była niejako Dr. Ruth, ale pewności nie mam. Polecam

A, i jeszcze jedno - moja siostra dostała pare miesiecy temu pierwszego okresu. Nikt sie tego nie spodziewał, wiec o takich sprawach wiedziała naprawde niezbedne minimum i była przerażona. Siostra ma niecałe 10 lat.
Stary 2010-03-19, 13:32   #336
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Większość z tych książek jest pisana dla młodych dziewczynek, musisz przejrzeć i wybrać taką, którą najlepiej zrozumie, bez żadnego naukowego bełkotu, ciekawie napisaną, z obrazkami
Mnie się bardzo podobało w jednej książce, że były wypowiedzi nastolatków o różnych problemach, coś w stylu listów do Bravo Ale bez niedorzecznych pytań.
10 lat to chyba dobry wiek, żeby zacząć uświadamianie, chociażby żeby dziewczynka wiedziała, że zaraz jej ciało zacznie się zmieniać itd.

Myślę, że gimnazjum to trochę za późno, wiele z moich koleżanek miesiączkowało już w 5 klasie podstawówki, zaczynały rosnąć im piersi, a to może przerazić jeśli jest się kompletnie nieuświadomionym.

O kurcze. Przypomniałaś mi że miałam taką książkę. Dostałam od którejś koleżanki na urodziny. I komuś ja pożyczyłam i nie mam pojęcia komu

Pamiętam że niektóre te listy były bardzo zabawne.

Mam koleżankę która w 3 klasie już wyglądała jak dorosła kobieta i miesiączkowała. I do tej pory nie wiele się zmieniła. Na zdjęciach klasowych wszyscy ja brali z nauczycielkę, bo nawet wychowawczyni była od niej niższa.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-03-19, 13:35   #337
Szotta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też zawsze mieszkałam w domu z ogrodem. Najpierw w samym środku miasta, potem na kompletnym odludziu przy lesie. Pokochałam odludzie. Ale niestety miasteczko obok którego jest mój dom, rozrasta sie w zastraszającym tępię. Już widzę z okna coraz więcej nowych domów, stację benzynową, a ok 20 metrów od mojego domu ma powstać osiedle domków jednorodzinnych
I chyba dlatego nie wrócę do Polski. Juz nie mam gdzie się schować przed cywilizacja.
Teraz mieszkam w domu, ale bez ogrodu. Wyjście bezpośrednio na ulicę. Duszę się ale zagryzam zęby i traktuje to jako okres przejściowy. Kiedyś będę miała swoja farmę i pracownię
Ja mieszkałam z jednej strony koło pól, z drugiej był las.
O polach mogę zapomnieć... A kiedyś uwielbiałam tam chodzić. Niestety- rozbudowywanie się znam bardzo dobrze. W dodatku w związku z nim od ok. 10 lat jestem regularnie zadymiana nie wiadomo jakim świństwem.
Całe szczęście że już niedługo

Cytat:
osobście, przerażają mnie aż tak długie włosy ale kondycji tylko pozazdrościć
Mnie też Ale lubię popatrzeć

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-19, 13:37   #338
Soleilka
Zakorzenienie

Ja dopiero do domu przyszłam z Dni Otwartych. Najadłam się placków Jestem mega zmęczona. Ten strój waży chyba 5 kg...

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:39   #339
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Znalazlam w necie nazwe tej ksiazki:
Skąd się biorą dzieci, Ruth Westheimer.

Naprawdę książka jest warta polecenia. Wszystko (naprawdę wszystko - od zmian w ciele podczas dorastania, przez miesiaczke, seks aż po nawet antykoncepję) jest dokładnie opisane dosyć prostym językiem i są ładne obrazki Ja się wszystkiego z niej dowiedziałam, bo dostałam kiedys od rodziców. Teraz siostra przejęła
Stary 2010-03-19, 13:40   #340
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
O kurcze. Przypomniałaś mi że miałam taką książkę. Dostałam od którejś koleżanki na urodziny. I komuś ja pożyczyłam i nie mam pojęcia komu

Pamiętam że niektóre te listy były bardzo zabawne.

Mam koleżankę która w 3 klasie już wyglądała jak dorosła kobieta i miesiączkowała. I do tej pory nie wiele się zmieniła. Na zdjęciach klasowych wszyscy ja brali z nauczycielkę, bo nawet wychowawczyni była od niej niższa.
[/COLOR] [/COLOR]
U mnie w podstawówce była dziewczyna, która miała już w 5 klasie gigantyczny biust, jak dorosłe kobiety rzadko mają

Cytat:
Napisane przez ChihPyh Pokaż wiadomość
Ja też jestem zdania, że dziewczynka powinna wiedzieć o wszystkich takich sprawach zanim dostanie pierwszej miesiaczki, aby oszczedzic jej stresu. Oczywiscie wiadomo, że nie chodzi o to, żeby ja wtajemniczac w jakies naukowe teorie, czy uświadamiać ją "głębiej" jesli chodzi o seks, ale powinna wiedzieć już, jakie zmiany beda zachodzic w jej ciele, z czego to wynika itd., itp.

Ja kiedyś miałam taka fajna ksiazeczke, własnie pisana specjalnie dla starszych dzieci na ten temat. Niestety nie pamietam dokładnie autora ani tytułu. Pamietam tylko, że miała czerwoną okładke i coś mi świta, że autorem była niejako Dr. Ruth, ale pewności nie mam. Polecam

A, i jeszcze jedno - moja siostra dostała pare miesiecy temu pierwszego okresu. Nikt sie tego nie spodziewał, wiec o takich sprawach wiedziała naprawde niezbedne minimum i była przerażona. Siostra ma niecałe 10 lat.
Kurczę, niby można przewidzieć mniej więcej, kiedy będzie pierwsza miesiączka, ale nie zawsze. Nie dziwię się, że siostra była przerażona.

Ja miałam jak byłam młodsza "O dziewczętach dla dziewcząt" a potem "Dojrzewanie i miłość" jak już miałam może z 13 lat
Wkurza mnie mówienie, że uświadomiona dziewczyna szybciej zacznie współżycie albo od razu zajdzie w ciążę. Ja byłam bardzo uświadomiona. Mam 19 lat, żadnego dziecka i jestem dziewicą Więc coś w tym uświadamianiu musi być. Nie twierdzę, że to dobrze i każda tak powinna, po prostu nie dałam się wrobić w żaden "dowód miłości", a szaleńcza miłość czasem późno przychodzi

Stary 2010-03-19, 13:41   #341
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos..._3516184_n.jpg
Śliczna dziewczyna

A zapytam tak niedyskretnie. Czy zanim dostała okresu to miała jakiekolwiek objawy dojrzewania? Piersi? Trądzik?
Bo ja jak dostałam okres to już byłam w pełni wykształconą kobietą.

Ja czytałam właśnie o dziewczętach dla dziewcząt. Książka jeszcze chyba z lat '70. I taką sama chciałam jej kupić. Tylko że ja nic z tej książki już nie pamiętam. Czytałam ją w 4-5 kl, wiec nie bardzo mnie zainteresowała, bo już to wszystko wiedziałam.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-19, 13:44   #342
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
A zapytam tak niedyskretnie. Czy zanim dostała okresu to miała jakiekolwiek objawy dojrzewania? Piersi? Trądzik?

Ja czytałam właśnie o dziewczętach dla dziewcząt. Książka jeszcze chyba z lat '70. I taką sama chciałam jej kupić. Tylko że ja nic z tej książki już nie pamiętam. Czytałam ją w 4-5 kl, wiec nie bardzo mnie zainteresowała, bo już to wszystko wiedziałam.
A tak, ta książka jest stara ale bardzo dobra Ja mam wydanie z 2001 roku, ale widzę, że już w 63 była wydana

Stary 2010-03-19, 13:46   #343
n0emi
Zakorzenienie

Kocurzyca ja o tych sprawach zaczelam sie dowiadywac gdzies w 3 klasie podstawowki jak ogladalysmy ksiazke z siostra i w niej byl rysunek przekroju penisa w pochwie. Potem drazylam ten temat, ale tylko wsrod kolezanek. Moja mama cos tam probowala, ale ze ja juz podstawowe rzeczy wiedzialam, wiec temat sie urywal.
Moja 1 kolezanka dostala okres w 4 klasie podstawowki. Ja dostalam na wakacjach po 6 klasie, wiec moim zdaniem gimnazjum to troche za pozno
Poza tym moze sie wydawac, ze ta dziewczyna nic nie wie, a moze byc zupelnie inaczej. Ja bylam wstydliwa i mysle, ze wtedy np rodzice nie wiedzieli, ze az tyle wiem. W tym wieku chyba latwiej konsultowac takie sprawy z kolezankami niz rodzicami. Przynajmniej w moim wypadku tak bylo.
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:49   #344
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Cytat:
Ja miałam jak byłam młodsza "O dziewczętach dla dziewcząt" a potem "Dojrzewanie i miłość" jak już miałam może z 13 lat
Wkurza mnie mówienie, że uświadomiona dziewczyna szybciej zacznie współżycie albo od razu zajdzie w ciążę. Ja byłam bardzo uświadomiona. Mam 19 lat, żadnego dziecka i jestem dziewicą Więc coś w tym uświadamianiu musi być. Nie twierdzę, że to dobrze i każda tak powinna, po prostu nie dałam się wrobić w żaden "dowód miłości", a szaleńcza miłość czasem późno przychodzi
O, właśnie, w tej ksiazeczce, która miałam były opisane rózne takie przypadki z "dowodami miłości", co też uważam za jej plus

Cytat:
Mniej więcej miesiac wczesniej zaczeły jej się "wykluwac" piersi, ale u mnie było tak, że od tego własnie momentu czekałam jeszcze dwa lata na pierwszy okres, więc nikt nie traktował tego aż tak poważnie (nie znalazłam lepszego słowa). Trądziku też nie miała. Rodzice siostrę uświadomili zawczasu, owszem, bo jak to dzieciak zadawała różne pytania na które trzeba było odpowiadać, ale nikt nie wpadł na to, żeby już teraz z nią usiąść i powiedzieć jej, że już dorasta i niedługo dostanie okresu. Nikt nie wpadł na to, że to ten moment, bo jednak ma 9 lat. Więc mimo, że wiedziała już co nie co, to nie powiązała tej wiedzy z tym, co się stało, bo nikt jej nie dał jasno do zrozumienia, że to niedługo nastapi...

PS. Owszem, można było jej oszczedzic tego stresu, owszem, były sygnały, że już zaczyna (!) dorastać, ale wszyscy mają zakodowane w głowie, że 9-letnia dziewczynka to jeszcze dziecko, jeszcze jest czas na dokładniejsze uświadamianie. A piszę to tylko dlatego, żeby podkreślić, to że różne rzeczy się zdarzają i warto dziewczynkę uświadomić jak najwcześniej. Oczywiście w sposób adekwatny do jej wieku

Edytowane przez ChihPyh
Czas edycji: 2010-03-19 o 13:53
ChihPyh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 13:54   #345
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:

.
Ja dla przeciwienstwa napisze, ze jak dostalam okres wygladalam jak dziewczynka. Zero biustu, zero bioder, dupa plaska. Nikt sie nie spodziewal, ze tak szybko okresu dostane.
Pamietam, ze moje kolezanki w gimnazjum nie mialy okresu tylko ja jedna. Jakos pozno dostawaly.
Zaczelam zaokraglac sie dopiero 2-3 gimnazjum.
Stary 2010-03-19, 13:54   #346
Soleilka
Zakorzenienie

http://www.youtube.com/watch?v=dXt77UwYJtw

Bloguję
Stary 2010-03-19, 14:01   #347
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Znalazlam w necie nazwe tej ksiazki:
Skąd się biorą dzieci, Ruth Westheimer.

Naprawdę książka jest warta polecenia. Wszystko (naprawdę wszystko - od zmian w ciele podczas dorastania, przez miesiaczke, seks aż po nawet antykoncepję) jest dokładnie opisane dosyć prostym językiem i są ładne obrazki Ja się wszystkiego z niej dowiedziałam, bo dostałam kiedys od rodziców. Teraz siostra przejęła
Dzięki
Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
Kocurzyca ja o tych sprawach zaczelam sie dowiadywac gdzies w 3 klasie podstawowki jak ogladalysmy ksiazke z siostra i w niej byl rysunek przekroju penisa w pochwie. Potem drazylam ten temat, ale tylko wsrod kolezanek. Moja mama cos tam probowala, ale ze ja juz podstawowe rzeczy wiedzialam, wiec temat sie urywal.
Moja 1 kolezanka dostala okres w 4 klasie podstawowki. Ja dostalam na wakacjach po 6 klasie, wiec moim zdaniem gimnazjum to troche za pozno
Poza tym moze sie wydawac, ze ta dziewczyna nic nie wie, a moze byc zupelnie inaczej. Ja bylam wstydliwa i mysle, ze wtedy np rodzice nie wiedzieli, ze az tyle wiem. W tym wieku chyba latwiej konsultowac takie sprawy z kolezankami niz rodzicami. Przynajmniej w moim wypadku tak bylo.
Ja nie mam pojecia ile wie.
A taka książka nie zaszkodzi. Jeśli już coś wie to po przeczytaniu wszystko jej sie bardziej rozjaśni.
Cytat:
O, właśnie, w tej ksiazeczce, która miałam były opisane rózne takie przypadki z "dowodami miłości", co też uważam za jej plus

Mniej więcej miesiac wczesniej zaczeły jej się "wykluwac" piersi, ale u mnie było tak, że od tego własnie momentu czekałam jeszcze dwa lata na pierwszy okres, więc nikt nie traktował tego aż tak poważnie (nie znalazłam lepszego słowa). Trądziku też nie miała. Rodzice siostrę uświadomili zawczasu, owszem, bo jak to dzieciak zadawała różne pytania na które trzeba było odpowiadać, ale nikt nie wpadł na to, żeby już teraz z nią usiąść i powiedzieć jej, że już dorasta i niedługo dostanie okresu. Nikt nie wpadł na to, że to ten moment, bo jednak ma 9 lat. Więc mimo, że wiedziała już co nie co, to nie powiązała tej wiedzy z tym, co się stało, bo nikt jej nie dał jasno do zrozumienia, że to niedługo nastapi...

PS. Owszem, można było jej oszczedzic tego stresu, owszem, były sygnały, że już zaczyna (!) dorastać, ale wszyscy mają zakodowane w głowie, że 9-letnia dziewczynka to jeszcze dziecko, jeszcze jest czas na dokładniejsze uświadamianie. A piszę to tylko dlatego, żeby podkreślić, to że różne rzeczy się zdarzają i warto dziewczynkę uświadomić jak najwcześniej. Oczywiście w sposób adekwatny do jej wieku
No właśnie. Mi piersi zaczęły rosnąć chyba w 5 klasie, a okres dostałam w 1 LO.

Czyli postanowione. Dostanie książkę. Zastanawiałam się nad zaczekaniem jeszcze z rok, ale nie ma co.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=i_l6i4dIkFo

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-03-19, 14:04   #348
n0emi
Zakorzenienie

Kocurzyco no pewnie, ze nie zaszkodzi.
Zawsze to pewnie informacje. Bo teraz mozna przeczytac w necie takie "prawdy", ze glowa mala.
Ja sama znalazlam taka ksiazke, mimo ze juz wszystko wiedzialam, fajnie sie czytalo
Stary 2010-03-19, 14:05   #349
Magdzia94
Zakorzenienie

Ja idę posprzątać w pokoju.

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-19, 14:06   #350
Szotta
Zakorzenienie

Ja jeszcze pamiętam, jak przyjaciółka ryczała w podstawówce. To było przed 4 klasą, ale nie pamiętam dokładnie kiedy.
Mama kazała nosić jej stanik, a ona płakała, że nie chce i że jej niewygodnie i że jest za ciasny. To był taki "uniwersalny" rozmiar dla dzieci.

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 14:08   #351
kocurzyca
Zakorzenienie

A jeszcze taka grupa na facebooku jest
http://www.facebook.com/photo.php?pi...id=93477131254

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-03-19, 14:08   #352
19agusia91
Zakorzenienie

Ja uważam,że warto przejrzeć książki od przyrody. U mnie te tematy były w czwartej klasie, brat ma w szóstej.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 14:14   #353
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Wracam do geografii

Stary 2010-03-19, 14:16   #354
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Prawie posprzatane. Jeszcze tylko trzeba odkurzyć i umyć podłogi - moje znienawidzone czynności Ja na tyle nie lubię odkurzać, że często zamiast odkurzać 15 minut, wymiatam kurz z dywanu ponad godzine Ale teraz jednak za bardzo cenie własny czas, zeby sie tak bawic
Stary 2010-03-19, 14:16   #355
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:

Ja 15
A ja 13

Cytat:
Nie każdemu się tak plączą, często widzę na ulicy dziewczyny z długimi, gładkimi włosami i nie są posklejane moje niestety bardzo szybko się zbijają w kolonie, musiałabym je czesać co kilka minut żeby wyglądały dobrze

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 14:17   #356
Pez
Raczkowanie

hah a mnie jeszcze nikt nie uświadomił
Stary 2010-03-19, 14:17   #357
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
Mama kazała nosić jej stanik, a ona płakała, że nie chce i że jej niewygodnie i że jest za ciasny. To był taki "uniwersalny" rozmiar dla dzieci.
też miałam taką sytuację mama kupiła mi stanik, bo już miałam piersi a ja wyłam, bo wstydziałam się go nosić i czułam się jak w uprzęży dziś chyba trochę inaczej to wygląda.....mam wrażenie, że dziewczynki chca jak najszybciej dojrzeć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-19, 14:21   #358
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
Ja jeszcze pamiętam, jak przyjaciółka ryczała w podstawówce. To było przed 4 klasą, ale nie pamiętam dokładnie kiedy.
Boże. To głupota. Mi mama jedną mądrą rzecz powiedziała. Ze im później zaczne nosic stanik tym lepiej. Niestety dotyczy to tylko dziewczyn z małym biustem. I tu miała rację. Jakaś legenda że jak się nie nosi stanika to będzie się miało obwisłe piersi. Bzdura. Moje piersi właśnie straciły pierwotną jędrność jak zaczęłam regularnie nosić stanik (czyli w wieku ok 21-22 lat) Teraz noszę tylko jak gdzieś wychodzę i nic moim piersiom nie brakuje. Moja mama jako hobby/zmiana zawodu dokształcała sie w kierunkach kosmetyki i dbania o urodę (oryginalnie robiła doświadczenia na...). Jakiś czas nawet pracowała w salonie urody. Wiec uświadamiała mnie jak być zawsze piękną

A w LO miałam koleżanki, które nawet spały w staniku.
Jedna powiedziała że jakby zdjęła to zapomniałaby założyć. Spytałam ja tylko, czy myje się też w staniku, bo zapomniałaby założyć.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Pez Pokaż wiadomość
hah a mnie jeszcze nikt nie uświadomił
To my cię możemy uświadomić.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Edytowane przez kocurzyca
Czas edycji: 2010-03-19 o 14:23
Stary 2010-03-19, 14:21   #359
Soleilka
Zakorzenienie

Ja okres dostałam w wieku 12 lat, mama zdążyła mnie uświadomić, ale i tak myślałam, że się poryczę . Koleżanka za to dostała w wieku 9 lat...

Bloguję
Stary 2010-03-19, 14:24   #360
ChihPyh
Zadomowienie

GG do ChihPyh

Cytat:
też miałam taką sytuację mama kupiła mi stanik, bo już miałam piersi a ja wyłam, bo wstydziałam się go nosić i czułam się jak w uprzęży dziś chyba trochę inaczej to wygląda.....mam wrażenie, że dziewczynki chca jak najszybciej dojrzeć
Oj, a to nawet nie chodzi o to, że dziewczynki chca jak najszybciej dojrzec. U mnie było tak, że pozno zaczełam dojrzewac tak na dobra spraw. W drugiej chyba klasie gimnazjum pojawiły mi się "pączki", wiecie o co chodzi. Stanika nie potrzebowałam, bo i po co, nie byłoby co do niego włożyć. Wiec mi samej nie przyszło do głowy namawianie mamy na kupno stanika. Do czasu, aż usłyszałam niemiły dosyć komentarz chłopców z mojej klasy (oczywiscie powiedziany tak, zebym usłyszała, ale nie do mnie) na ten temat. No, po prostu chamsko sie smiali z tego, że nie nosiłam stanika A że okres dorastania to okres kiedy jest sie przewrazliwionym na punkcie swojego ciała, wiec...

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości