Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r. - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 17:28   #1651
dusiaka
Rozeznanie

Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.

Cytat:
Napisane przez olasia Pokaż wiadomość
pewnie juz temat byl drazony... ale musze was zapytac o foteliki samochodowe. co polecacie? ja sie zastanawiam nad maxi cosi citi, ale nie mam pojecia czym on sie rozni od tego cabrio fix. cene to zauwazylam my mamy blisko do niemiec i tam w marktkaufie widzialam ten mc citi za 80 euro, czyli calkiem nieduzo, myslicie, ze warto?
Olasia-w skrócie najważniejsze różnice:
-City jest tańszy. W testach ADAC ma 4 gwiazdki. To dobry wynik. Kosztuje w Polsce około 360 zł (Cabrio min. 520 zł);
- cabrio można wpiąć do bazy (city nie), którą montuje się w autku na stałe. Wsadzając malucha zapinasz fotelik tylko na "klik". Do cabrio jest kilka baz, np. mocowana do autka pasami EasyBase lub jeśli autko ma takie specjalne haczyki, to można do fotelika dokupić bazę EasyFix (w testach max., czyli 5 gwiazdek). City mocuje się w autku pasami, czyli za każdym razem, kiedy wsadzasz dziecko w foteliku trzeba dobrze pasami zapiąć sam fotelik.
- jedne i drugie foteliki można za pomocą specjalnych adapterów wpinać do stelaży wóżków X-lander, Maxi Cosi, Mutsy, Quinny.

http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0...aco/index.html

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2010-03-19 o 17:32
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 17:55   #1652
mloda1989
Zakorzenienie

no i podobno roznica jest jeszcze taka ze cabrio fix ma lepiej ta wkladke dla niemowlat wyprofilowana, daszek jest chowany tak z tylu a w citi po porstu go doczepiasz i moze ci sie zapodziac..no i w cabrio fix te boczki sa bardziej zabudowane...
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 17:56   #1653
drcron
Zakorzenienie

[QUOTE=ania p;17999465]Super rzeczy i jaki zapas bubchena he he

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość

Ja też nie lubie myć garów dlatego namedziłam męża na zmywarke

chyba nie ma sposobu . Poprzednio tez to miałam a teraz od kilku dni pociesz się myśla że w lecie miałam tak spuchniete stopy że tylko w jedne klapki byłam w stanie wsadzić nogi . Nawet na jedno wesele w nich polazłam a co . Było to 8 dni przed terminem

Umyłam dwa okna jak pomyślę ile mi jeszcze zostało bbuu
Aniu to druga tura zapasu mam na conajmniej rok siostra o nas zadbala

u nas nie ma nieststy miejsca na zmywarke w kuchni stoja meble a na scianie gdzie jest odplyw i zlew stoi szawka ze zlewem i kuchenka a obok kuchenki jest taka stara kuchnia < z checia bym sie jej pozbyla ale tesc sie nie chce zgodzic > a z drugiej strony sa drzwi do schowka wiec o zmywarce puki jest kuchnia moge pomazyc tylko

co do okien to ja wole ne myslec o ich myciu ale zawsze myje stopniowo 7 u gory a na drugi dzien 10 na dole i szybko schodzi

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 18:20   #1654
ita83
Wtajemniczenie

witam w ten piekny piatkowy wieczor....mysmy wczoraj wyladowali pierwszy raz w szpitaku - bo mi sie wydawalo ze mi sie wody sacza......
Okazalo sie ze to falszywy alarm - choc skurcze sa dosc wyrazne - to dalej nieregularne - glowka wysoko i worek owodniowy w calosci.....
mam obserwowac - w kazdym razie dalej siedzimy w domku
Stary 2010-03-19, 18:36   #1655
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

[QUOTE=drcron;18000333]
Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Super rzeczy i jaki zapas bubchena he he

u nas nie ma nieststy miejsca na zmywarke w kuchni stoja meble a na scianie gdzie jest odplyw i zlew stoi szawka ze zlewem i kuchenka a obok kuchenki jest taka stara kuchnia < z checia bym sie jej pozbyla ale tesc sie nie chce zgodzic > a z drugiej strony sa drzwi do schowka wiec o zmywarce puki jest kuchnia moge pomazyc tylko

co do okien to ja wole ne myslec o ich myciu ale zawsze myje stopniowo 7 u gory a na drugi dzien 10 na dole i szybko schodzi
Ja mam kuchnię malutką, a zmywarkę 45cm szer. to mam postawioną zamiast 2-komorowego zlewu mam teraz 1-komorowy, no i jedna szafka inna, na zamówienie robiona żeby pasowało wymiarowo, ale mi to nie przeszkadza, ważne że myć nie trzeba. Teraz największy problem to zmywarkę załadować, lub rozpakować .Ale już tak myślę jakby wykombinować jakby w przyszłości 60 cm szer. wstawić

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 18:37   #1656
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Mrowak no Kubuś trzyma za słowo
Jak jeszcze polecisz nam jakieś sprawdzone miejsce na wypoczynek z maluchem to będzie miodzio!!!

Mi też położna powiedziała, że czkawka to normalne i nic się z tym nie robi-samo mija. To fakt.

Słuchajcie, czy jak werandowałam mała wczoraj 10 minut, dziś prawie 20 to mogę jutro wyjść na spacer na pół godziny aż??? (a chętnie nawet dłużej) czy to będzie przegięcie? Marzę o spacerze!!!!!
Jutro przyjeżdzaja moi rodzice i od razu spacer zaliczymy.
Aha! Odkrycie tygodnia- JA WIDZĘ SWOJE STOPY

Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
ale .... jakoś takiej MIŁOŚCI to nie wiem czy nie będę się musiała nauczyć

Mam nadzieję
A jak tam Turkusowa Gabi?... też dziś jakiś spacerek może macie planach?
Izumi, Gabi nie jest turkusowa ja mogę być-ona nie jest

A co do miłości, to daję sobie rękę uciąć, że wpadniesz po uszy, nawet jeśli miałoby to nie nastąpić w pierwszych dniach to i tak Cię dopadnie. Do mnie dotarło tak naprawdę dopiero w domu. Dzisiaj ją karmiłam po południu i się rozbeczałam patrząc na nią....

Ania, dzięki za odp z tymi dydkiem Szeroko nie pieluchuję OCZYWIŚCIE i dopóki pediatra czy ortopeda nie każą to nie mam zamiaru i koniec! Robię Gabryśce tyle obrotów ala Zawitkowski dziennie, że bioderka muszą być super-lux- innej opcji nie ma!

Spróbuję dać pić przy następnej czkawce chociaz faktycznie to wyglada tak, ze to dorosli sie bardziej mecza niz dzieci z czkawka.

Natalala, powiedz TZtow ze cute jest, bo przylecę i sama mu powiem

A teraz mój opis porodu dla chętnych-lektura nieobowiązkowa

Jak to mrówak Gabrysię rodziła

Środa 10.03.210
0.17pierwszy skurcz, kolejne regularne prawie jak w zegarku co 4 minuty. Po prysznicu nie minęły więc po Ok..godzinie budze TZ żeby liczył czas skurczy. Chyba koło 2 dzwonimy po znajomego i jedziemy do szpitala dzwoniąc wcześniej ujawniając się że już mamy jechać.
Tam okropne badanie przez gina!!!
Sala do P.rodzinnych wolna więc super. rozwarcie 2cm, siedzę na pilce-thank God for piłka! Położne w porzadku, nawet zrobiły TZ kawę. A ja miałam się potem przekonać jak koszmarne jest nie moc oddychać nosem podczas porodu i jednocześnie nie moc pić wody. Kroplowka, dalej skurcze,chyba coraz bolesniejsze. Masowanie pleców,piłka,z przymusu łóżko, bo ktg. W końcu ból jest nie do zniesienia i dostaje zastrzyk przeciwbólowy.potem powtórka zastrzyku.
Sam etap rodzenia Gabrysi to paskudne skurcze między którymi praktycznie odlatuje i niewiele do mnie dociera, jestem w jakimś innym wymiarze. Nawet raz każę położnym być cicho, a potem jak mi się odbiło mówię przepraszam czym wzbudzam śmiech na sali. J
Tymczasem na łóżku za mała ścianka trwa już nieźle rozkręcony poród dziewczyny która przyjechała tuż po mnie. Jej krzyki nie są zbyt pomocne. A kiedy w końcu rodzi malucha myślę 'a ja?'
Przez cały czas nie odeszły mi wody więc w końcu przebili pęcherz (kolejna zmiana położnych z bardzo fajna starszą na czele i jedną opiekujący się tylko mną). Okazało się później że dzięki temu że długo miałam wody Gabrysia nie była po urodzeniu szczególnie wymeczona, pomarszczona itd.
Najgorzej wspominam jak kazali mi przec na plecach, było mi koszmarne niewygodnie, miałam ochotę łączyć kolana razem, a położne trzymały mnie za nogi. To wszystko było w takim napięciu, że momentami trzęsłam się jak galareta,a nie było mi zimno. położne przy skurczach opartych kazała mi się 'zezloscic' a ją chyba nie do końca Kumalami co biega. Parlam jak uczyli na szkole a jednak mam wylew krwi w obu oczach, który wciąż się utrzymuje, ale schodzi powoli.
W pewnej chwili pojawił się mój ginekolog. Musiałam mieć nacinanie krocze, a późniejsze szycie nieco czułam mimo znieczulenia. Ale zanim szycie to przy którymś skurczu partym ginekolog ucisnal mi na brzuch i ... Mała była na wierzchu! Godzina 11.20. Siniutka bardzo i zdarzyłam tylko dotknąć jej stopki i ją zabrali. Teraz uświadamiam sobie,że gdy ja rodziłam łożysko i kiedy mnie szyli wcale nie spytałam co z mała. :/ Chyba wciąż byłam w jakimś trasie.
Na ostatnia fazę porodu:parte-TZ wyszedł, ale byłam w szoku, bo potem wrócił i przeciął pepowine!!! Potem przewieźli mnie na 2 godziny na inna sale i dostałam moje malutkie słoneczko:3310kg,58cm i ostatecznie 9 punktów w skali. Pobyt dwudniowy (na szczęście) na oddziale noworodków to kosmiczny ból głowy non stop, parszywie niewygodne łóżka, hemoroid, niemożność siedzenia i brak pokarmu mimo ,że mała pięknie ssala. W domu najpiękniejszym odglosem okazał się być dźwięk przelykania! W piątek wyszliśmy do domku gdzie od razu poczułam się zupełnie inaczej.

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2010-03-19 o 18:38
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 18:38   #1657
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Wam też brzuszki już się obniżyły, bo mój to już tak nisko że mogę siedzieć tylko w pełnym rozkroku, a majtki biodrówki takie niziutkie jeszcze muszę zwijać żeby go nie uciskały

Stary 2010-03-19, 18:43   #1658
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NaTaLaLa Pokaż wiadomość
Moj skarb
Piękności, śliczności aż się schrupać chce
Stary 2010-03-19, 18:43   #1659
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

A co do czkawki, to z tego co pamiętam to pediatra mnie przy Eryku(pierworodnym)uspoka jał że w ten sposób dziecko płuca ćwiczy, no i jak dziecko płacze to też mu chwilę na to pozwolić, bo to też dla niego ćwiczenie. Zato położna z poporodowej mi mówiła że wystarczy dopoić,i tak też robiłam, bo często się po jedzeniu u dzieci czkawka pojawia.

Stary 2010-03-19, 18:50   #1660
anakazar
Zakorzenienie

[QUOTE=pl_madzia;18001088]
Cytat:

Ja mam kuchnię malutką, a zmywarkę 45cm szer. to mam postawioną zamiast 2-komorowego zlewu mam teraz 1-komorowy, no i jedna szafka inna, na zamówienie robiona żeby pasowało wymiarowo, ale mi to nie przeszkadza, ważne że myć nie trzeba. Teraz największy problem to zmywarkę załadować, lub rozpakować .Ale już tak myślę jakby wykombinować jakby w przyszłości 60 cm szer. wstawić
No właśnie u mnie wielkim problemem jest zawsze rozpakowanie jej,bo mi się nie chcęa wy dziewczyny czyścicie zmywarki tymi specjalnymi płynamitzn nie ręcznie tylko wrzucacie płyn i się zmywarka"pierze"

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:00   #1661
magda3456
Raczkowanie

GG do magda3456

Wy tak pędzicie dziewczyny że ja nie nadarzam. Byłam dzis u gina. Mam 3 cm rozwarcia, czopa juz dawno nie ma, główka nisko tylko czekac na skurcze Jutro jest termin takze zobaczymy
magda3456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:04   #1662
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

mrowak....... bosko... jej jak ja lubie czytac opisy porodów.. serio... to taakie wzruszające i bolesne ale lubię!
Dzielna mamusia dzielna!!!

Darusia..... jej to ja trzymam kciuki.. szybka akcja oby była!!! Już niedługo bedziesz miała Malenstwo!

Mnie wczoraj gin nie pcieszył i jak nie urodze w terminie czyli 27 marca to mam 29 znowu na wizyte przyjechac i jestem złaaaaaaaaaaa bo ja nie chce być na świeta w szpitaluuuuuuuuuu
Misia wychpodź!!! PLISSSSSSSSSSS

a mi brzuch trwadnieje tylko jak stoje.. wiec to nie sa na pewno skurcze jak leze to jest lepiej.. kilak razy dziennie promieniujace ble w krzyzu i okropny ból łba... oby w tydzien cos ruszyło..

mam super fotel do karmienia stał sobie dzielnie na strychu. kiedys był mój i zapomniałam o nim.,... tylko musze kupic jakąs narzute fajna bo nie chce miec takiego gołego...

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Cytat:
Napisane przez magda3456 Pokaż wiadomość
Wy tak pędzicie dziewczyny że ja nie nadarzam. Byłam dzis u gina. Mam 3 cm rozwarcia, czopa juz dawno nie ma, główka nisko tylko czekac na skurcze Jutro jest termin takze zobaczymy
a widziałąs czopa jak wypadł???
i 3 cm? a masz skurcze.. jak to jest...

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:13   #1663
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
Nie mam pojecia . A jak tam jest z CC robią od razu czy czekają aż coś się acznie dziać ? Bo na inflanckiej robią ja poszłam w dniu terminu i na drugi dzień zrobili . I czemu chcesz jednak szpital zmienić ?
Aniu bo ja ma właśnie problem z terminem, bo moja gin trzyma się terminu z @ a ja nie pamiętam kiedy miałam tą ostatnią miesiączkę, a że coś musiałam do karty ciąży podać to tak pi razy drzwi podałam termin przybliżony Za to z pierwszych usg wynika że 26 marca no i mam problem kiedy na inflancką mam się zgłosić na tą cesarkę?? To wszystko jest takie jakieś do du...
Za to na Madalińskiego to poprostu się ustala termin od razu i przed terminem np w 39 tc. Tylko tam znowu jest tak drogo, że szok - za wszytko się płaci i dziś co prawda zrobiła mi lekarka usg tam, ale to tylko w ramach wczorajszej prywatnej wizyty - a co do dalszych ustaleń to musiałabym sobie tą lekarkę wynająć jako osobistą opiekę lekarską (2000 zł) i wtedy zechciałąby ze mną wogóle porozmawiać o porodzie
Tam na Madalińskiego się nawet wnosi opłatę za klimatyzację no i oczywiście jak się nie wykupi indywidualnej opieki pielęgniaskiej po porodzie to też jest się tam traktowanym jak cień. Znieczulenie kosztuje 700 zł i wogóle przyznam, że mnie zaskoczyli, bo myślałam, że najdroższy to w Warszawie jest szpital św. Zofii, a tu prosze są droższe.

Także jednak poczekam jak się u mnie zacznie jakaś akcja i pojadę na tą moją inflancką, bo jednak jest to zdcydowanie bardziej przychylny szpital i przy największych luksusach to zapłace 1000 zł za wszystko, no i te położne i niektóre lekarki znam
Stary 2010-03-19, 19:19   #1664
ASIULEK_23
Zakorzenienie

mrowaczku- piękny opis... uwielbiam je czytać

A ja od dzisiaj nie biorę moich tabletek i macica znów mi twardnieje. Ale wciąż są to skurcze bezbolesne i nieregularne. Pojawiają się czy leżę, czy stoję, czy chodzę... ale przy zmianie pozycji mijają. Wiec to na pewno nie sa porodowe <chyba...> Musze przeczekać do poniedziałku do wizyty. Mam nadzieję, że prędzej małej się nie zachce wychodzić

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:21   #1665
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Darusia no to chyba będziesz następna czekamy na ślicznosci Twoje.

Mrowak u mojemu malenstwu czasami(nie zawsze)pomaga ze go troszke otulę kocykiem i głaszcze pogłowce i skroniach,bo tak to jak tylko lezy to potrafi nim z 20 minut rzucac.
A na spacerek mysle,ze mozesz wyjsc spokojnie tym bardziej,ze juz takie piekne temperatury na zewnątrz.Mnie polozna zmusila na spacer bo mnie umowila do pediatry i nie mialam wyjscia a tez sie balam.

Aneczka trzymaj sie słonko-ja tez juz mam alergie na szpital.

U mnie jest ciutke lepiej tzn wczoraj jeszcze Danielek byl na Nan ale nie wymiotowal i cala noc tez ladnie jadł,dzisiaj rano zdarzylo sie raz i kolejne juz w porządku,teraz zmieszalam mleczko z tym bebilonem,narazie wymiotow na szczescie brak,bo polozna juz mi dzis powiedziala ze jak jeszcze bedzie wymiotowal to szpital bo sie moze odwodnic,ale tam na tym bebilonie jest wazna informacja ktorej nie przestrzegalam-nie wolno gotowac 2x tej samej wody w czajniku.cholerka wlasnie sie ulalo po glukozie...a mama sobie pisze niedobra
ale zażólcenie narazie nie maleje,przynajmniej nie widze,pocieszam sie ,ze duza siusia a o to chodzi bo bilirubina z nerek jest wydalana z moczem.

Madziwnia tez bym chciala super fotel plecki bola jak nie wiem,chyba sie kręgosłup odkształca.
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:22   #1666
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Aaaa... właśnie się mile zaskoczyłam. Złożyłam wniosek o pieniążki ze względu na pobyt w szpitalu. Złożyłam ale nie wierzyłam, bo słyszałam, że raczej nie dają jak się leży w ciąży. A tu nie minęły dwa dni a pieniążki są na koncie Milo... muszę coś kupić mojej niuni

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:32   #1667
drcron
Zakorzenienie

Cytat:

my tez mamy jednokomorowy a pod zlewem w tej szafce stoi butla z gazem bo u nas na wiosce nie ma gazu jutro pocykam zdjecia to wam pokaze jaka mam wielka kuchnie < ma okolo 30m2 > a nie ma w niej jak nic poukladac tylko nie patrzcie na jej stan bo tesc narazie nei chce remontu i tak cud ze go namowilam na remont korytarza no ale jakos dajemy rade hihi

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 19:45   #1668
sismuerte
Rozeznanie

Mrowaczku dziękuje ci za opis ja tak lubie czytać o porodach, to tak mnie wzrusza jakoś ahh
Stary 2010-03-19, 20:55   #1669
minka26
Wtajemniczenie

hej dziewczyny!! my już w domku mam się dobrze zaczyna się co prawda nawał mleczny, ale juz karmię Małą z okładami i miejmy nadzieje, że bedzie dobrze tylko ten przeokropny ból sutków na szczęście spojrzenie Małej potrafi wszystko wynagrodzić
mój poród trwał długo, ale wyszłam z niego cało bez nacięcia, bez pęknięcia i bez hemoroidów póki co relacje zdam jak będę miała chwilkę wolnego, bo póki co lecę się kąpać, a potem kolej na Amelkę

a i z dobrych wieści to tyle, że mama moja się doczekała i nawet zostaje z nami do 30 marca

a teraz przedstawiam moją Królewnę

Ps. gratulacje Natala!! Śliczna czekoladka
nie wiem czy jeszcze ktos sie rozpakował w międzyczasie... jeśli tak to również gratuluję
Stary 2010-03-19, 21:05   #1670
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

[QUOTE=anakazar;18001448]
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
No właśnie u mnie wielkim problemem jest zawsze rozpakowanie jej,bo mi się nie chcęa wy dziewczyny czyścicie zmywarki tymi specjalnymi płynamitzn nie ręcznie tylko wrzucacie płyn i się zmywarka"pierze"
Ten płyn kupiłam jakieś pół roku temu i do tej pory nie użyłam. Jakoś nie widziałam potrzeby. Przeważnie wszystkie talerze "zamiatam"więc tych resztek nie ma, a filtr raz na pół roku przepłukuję pod kranem.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
Napisane przez sismuerte Pokaż wiadomość
Aniu bo ja ma właśnie problem z terminem, bo moja gin trzyma się terminu z @ a ja nie pamiętam kiedy miałam tą ostatnią miesiączkę, a że coś musiałam do karty ciąży podać to tak pi razy drzwi podałam termin przybliżony Za to z pierwszych usg wynika że 26 marca no i mam problem kiedy na inflancką mam się zgłosić na tą cesarkę?? To wszystko jest takie jakieś do du...
Za to na Madalińskiego to poprostu się ustala termin od razu i przed terminem np w 39 tc. Tylko tam znowu jest tak drogo, że szok - za wszytko się płaci i dziś co prawda zrobiła mi lekarka usg tam, ale to tylko w ramach wczorajszej prywatnej wizyty - a co do dalszych ustaleń to musiałabym sobie tą lekarkę wynająć jako osobistą opiekę lekarską (2000 zł) i wtedy zechciałąby ze mną wogóle porozmawiać o porodzie
Tam na Madalińskiego się nawet wnosi opłatę za klimatyzację no i oczywiście jak się nie wykupi indywidualnej opieki pielęgniaskiej po porodzie to też jest się tam traktowanym jak cień. Znieczulenie kosztuje 700 zł i wogóle przyznam, że mnie zaskoczyli, bo myślałam, że najdroższy to w Warszawie jest szpital św. Zofii, a tu prosze są droższe.

Także jednak poczekam jak się u mnie zacznie jakaś akcja i pojadę na tą moją inflancką, bo jednak jest to zdcydowanie bardziej przychylny szpital i przy największych luksusach to zapłace 1000 zł za wszystko, no i te położne i niektóre lekarki znam
U nas w szpitalu jak się zmienił dyrektor to jest zabronione aby przy porodzie mieć opłaconego lekarza lub położną, taka akcja antykorupcyjna. 100 zł jest jako cegiełka za poród rodzinny, i jak która chce może mieć osobny pokój za 100zł za cały pobyt.
Ja przy Eryku poszłam za radą mojej ciotki(matka czworga) żeby zabrać coś dla położnej, to kupiłam taki zestawik 2 kawy jakobs+jakiś obrusik, i mój tż dał położnej która miała się mną zajmować. Może przy porodzie rewelki nie było, ale potem na oddziale, to przychodziła do mnie załatwiała mi niektóre sprawy,nawet się u lekarza dowiadywała o stan zdrowia synka(zapalenie płuc)i mi donosiła, a inne tego nie miały, więc skuteczne polecam. Teraz też już mam w torbę zapakowany zestawik słodyczy

Stary 2010-03-19, 21:05   #1671
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!! my już w domku mam się dobrze zaczyna się co prawda nawał mleczny, ale juz karmię Małą z okładami i miejmy nadzieje, że bedzie dobrze tylko ten przeokropny ból sutków na szczęście spojrzenie Małej potrafi wszystko wynagrodzić
mój poród trwał długo, ale wyszłam z niego cało bez nacięcia, bez pęknięcia i bez hemoroidów póki co relacje zdam jak będę miała chwilkę wolnego, bo póki co lecę się kąpać, a potem kolej na Amelkę

a i z dobrych wieści to tyle, że mama moja się doczekała i nawet zostaje z nami do 30 marca

a teraz przedstawiam moją Królewnę

Ps. gratulacje Natala!! Śliczna czekoladka
nie wiem czy jeszcze ktos sie rozpakował w międzyczasie... jeśli tak to również gratuluję
Ogromne gratulacje i super że twoja mama może z wami zostać
A dzidzia piękna
Stary 2010-03-19, 21:06   #1672
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
Wiecie co? po badaniach rano bylam odwiedzic kolezanke, ma 3 tygodniową niunie i powiem wam szczerze, sa dla mnie dzieci ktore zjadlabym na miejscu- jak ciastko z kremem, a sa takie jak ciastko, wiecie o co chodzi? A ta malutka mnie nie urzekla wcale, co jest dla mnie dziwne bo kocham takie dzieciaczki i sama z checia bym je pozjadala, ale ten maluszek mnie nie urzekł.
Ja też tak mam nie kazde dziecko mnie powala na kolana , a niektóre sa wręcz nieładne

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Olasia-w skrócie najważniejsze różnice:
-City jest tańszy. W testach ADAC ma 4 gwiazdki. To dobry wynik. Kosztuje w Polsce około 360 zł (Cabrio min. 520 zł);
- cabrio można wpiąć do bazy (city nie), którą montuje się w autku na stałe. Wsadzając malucha zapinasz fotelik tylko na "klik". Do cabrio jest kilka baz, np. mocowana do autka pasami EasyBase lub jeśli autko ma takie specjalne haczyki, to można do fotelika dokupić bazę EasyFix (w testach max., czyli 5 gwiazdek). City mocuje się w autku pasami, czyli za każdym razem, kiedy wsadzasz dziecko w foteliku trzeba dobrze pasami zapiąć sam fotelik.
- jedne i drugie foteliki można za pomocą specjalnych adapterów wpinać do stelaży wóżków X-lander, Maxi Cosi, Mutsy, Quinny.

http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0...aco/index.html
Wazna różnica jest tez taka że city jest mniejszy od cabrio jednak.

[QUOTE=drcron;18000333]
Cytat:
Super rzeczy i jaki zapas bubchena he he

Ja wywaliłam szafke he he bo inaczej też się nie dało wstawić . Na szczęscie miejsce na tą szafkę też się znalazło . Teraz myslimy jak wstawić takiego kloca bo nam się marzy
http://www.allegro.pl/item951880293_...electropl.html
ale narazie nie mamy pomysłu za bardzo . W razie cuś z pomocą przyjedzie moja mama bo ona kuchnie robi w swojej firmie i zostawie tylko środki od starych i kupie nowe fronty i blaty

Cytat:

Ja też mam 45cm bo większa mi mnie weszła a czasem by się przydała bo jednak w tą jak się załaduje gary więsze to zaraz pełna . ale co tam ważne że jest taka

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Jak jeszcze polecisz nam jakieś sprawdzone miejsce na wypoczynek z maluchem to będzie miodzio!!!

Mi też położna powiedziała, że czkawka to normalne i nic się z tym nie robi-samo mija. To fakt.

Słuchajcie, czy jak werandowałam mała wczoraj 10 minut, dziś prawie 20 to mogę jutro wyjść na spacer na pół godziny aż??? (a chętnie nawet dłużej) czy to będzie przegięcie? Marzę o spacerze!!!!!
Jutro przyjeżdzaja moi rodzice i od razu spacer zaliczymy.
Aha! Odkrycie tygodnia- JA WIDZĘ SWOJE STOPY
.
Mozesz spokojnie wyjść jutro ma być 17 stopni .
Co do porodu to super opis ale martwi mnie w tych opisach jedno . Czemu szpitale nie daja od razu maluszka na brzuch tylko zabierają bbuu.. pamietam jak byłam przy porodzie z przyjaciółka to ona mała od razu dostała na jakieś 15 min , a jak ta lezała u niej na brzuchu to w tym czasie tylko lekarka zobaczyła czy nie ma wydzieliny w buźce odessała jej taka rurką i wytarła ją troszkę . Dopiero po 15 min zabrali na badania . A co ja w tym czasie ? Ano stałam i ryczałam jak głupia

Cytat:
A co do czkawki, to z tego co pamiętam to pediatra mnie przy Eryku(pierworodnym)uspoka jał że w ten sposób dziecko płuca ćwiczy, no i jak dziecko płacze to też mu chwilę na to pozwolić, bo to też dla niego ćwiczenie. Zato położna z poporodowej mi mówiła że wystarczy dopoić,i tak też robiłam, bo często się po jedzeniu u dzieci czkawka pojawia.
dzieciaki czesto mają czkawkę przy zmianie temp . nie że jest im zimno ale np,. jak się przebiera itp. zreszta zaobserwujcie same

[QUOTE=anakazar;18001448]
Cytat:

Tak ja myje płynami tylko . W lidlu teraz masz na promocji 2 płyny firmy W5 niemieckie za 12 zeta . Ja od nich tez kupuje tabletki bo są dobre i takie , sól kosztuje 4.99 za 2kg nabłyszczacz chyba 6 zeta.

Cytat:

Jak masz mieć CC to pewnie że nie ma co tyle płacic bo niby i z jakiej racji . Na inflanckiej nic nie zapłacisz no chyba że weźmiesz sobie sale 1ke . Bo na pooperacyjnej naprawdę fajne babki ja jak lezałam to mi mAŁEGO kładły na mnie albo do cycka przystawiały ew. się nim zajmowały w sensie zmiany pieluchy . Także w dzień młody był cały czas ze mną . A potem jak już wstałam to soebie sama z nim radziłam więc nie potrzebowałam pomocy ale pewnie też by [pomogły. Więc jak najbardziej szkoda keszu komuś ładowac za coś co Ci się jak psu buda nalezy
Stary 2010-03-19, 21:20   #1673
sismuerte
Rozeznanie

[QUOTE=pl_madzia;18004457]
Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

Ten płyn kupiłam jakieś pół roku temu i do tej pory nie użyłam. Jakoś nie widziałam potrzeby. Przeważnie wszystkie talerze "zamiatam"więc tych resztek nie ma, a filtr raz na pół roku przepłukuję pod kranem.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

U nas w szpitalu jak się zmienił dyrektor to jest zabronione aby przy porodzie mieć opłaconego lekarza lub położną, taka akcja antykorupcyjna. 100 zł jest jako cegiełka za poród rodzinny, i jak która chce może mieć osobny pokój za 100zł za cały pobyt.
Ja przy Eryku poszłam za radą mojej ciotki(matka czworga) żeby zabrać coś dla położnej, to kupiłam taki zestawik 2 kawy jakobs+jakiś obrusik, i mój tż dał położnej która miała się mną zajmować. Może przy porodzie rewelki nie było, ale potem na oddziale, to przychodziła do mnie załatwiała mi niektóre sprawy,nawet się u lekarza dowiadywała o stan zdrowia synka(zapalenie płuc)i mi donosiła, a inne tego nie miały, więc skuteczne polecam. Teraz też już mam w torbę zapakowany zestawik słodyczy
No właśnie na Inflanckiej nie ma opłat za położną czy lekarza itp żeby mie było takich jazd jak tam na Madalińskiego A co do łakoci dla położnej to może to i nie głupi pomysł

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:

Jak masz mieć CC to pewnie że nie ma co tyle płacic bo niby i z jakiej racji . Na inflanckiej nic nie zapłacisz no chyba że weźmiesz sobie sale 1ke . Bo na pooperacyjnej naprawdę fajne babki ja jak lezałam to mi mAŁEGO kładły na mnie albo do cycka przystawiały ew. się nim zajmowały w sensie zmiany pieluchy . Także w dzień młody był cały czas ze mną . A potem jak już wstałam to soebie sama z nim radziłam więc nie potrzebowałam pomocy ale pewnie też by [pomogły. Więc jak najbardziej szkoda keszu komuś ładowac za coś co Ci się jak psu buda nalezy
No właśnie ja też tak myśle, poza tym to w sumie nie chodzi o jakieś skąpstwo, ale tak się zastanawiam kiedy w końcu u nas nie trzeba będzie za opiekę zdrowotną płacić takich sum, gdzie co miesiąc chu... mi z pensji pieniądze zgarniają, a jak przychodzi co do czego to kurr... trzeba taką kasę bulić wrrr
Jakoś nie jestem w stanie tego przełknąć i zrozumieć, a jednak inaczej można. Mój brat mieszka w Danii i jak miał wypadek, to oczywiście super opieka w szpitalu, a później rehabilitacja - to się go zapytali czy woli dochodzić do siebie w kraju czy może na Majorce, bo może woli tam gdzie cieplej - i wszystko za darmo, bo ubezpieczony jest.
A u nas co?? Jedno wielkie gów... oooohhh sory że się uniosłam, ale jak o tym myśle to mnie trafia właśnie
Stary 2010-03-19, 21:39   #1674
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

a mnie caly czas nachodza skurcze, ale nadal jakies takie dziwne, nie sa bolesne ale sa czeste i nie wiem nie czuje bolu na dole tylko straszne napiecia brzucha a bol to taki odrobinke i nie przy kazdym skurczu;/
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 21:49   #1675
ita83
Wtajemniczenie

Minka - gratuluje......
I wiecej dzieciaczkow na forum tym bardziej nie moge sie doczekac swojego
Ze mnie dalej sie cos saczy - przezroczyste i bezzapachowe - ale tak jak lekarka powiedziala nie mam po co jechac do szpitala jesli nie poczuje ze mam bardzo mokro.....
hmmmmmm
Mialam cos poczytac na necie na temat wod plodowych ale mam problemy z kompem - znowu.....:/
Stary 2010-03-19, 22:16   #1676
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
Minka - gratuluje......
I wiecej dzieciaczkow na forum tym bardziej nie moge sie doczekac swojego
Ze mnie dalej sie cos saczy - przezroczyste i bezzapachowe - ale tak jak lekarka powiedziala nie mam po co jechac do szpitala jesli nie poczuje ze mam bardzo mokro.....
hmmmmmm
Mialam cos poczytac na necie na temat wod plodowych ale mam problemy z kompem - znowu.....:/
Ja też tak mam z tym sączeniem i dlatego poszłam prywatnie na usg i wszystko wskazuje na to, że jest ok. Ale jest to stres, bo tak nie wiadomo czy to upławy czy te wody i się człowiek stresuje buu

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
a mnie caly czas nachodza skurcze, ale nadal jakies takie dziwne, nie sa bolesne ale sa czeste i nie wiem nie czuje bolu na dole tylko straszne napiecia brzucha a bol to taki odrobinke i nie przy kazdym skurczu;/
Też tak właśnie mam i mnie to drażni bo nie wiem co się dzieje. Moje są nawet bolesne, ale wydaje mi się, że jednak te prawdziwe to bolą bardzo, bo jeśli nie to o co tyle rabanu
Stary 2010-03-19, 22:21   #1677
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

no wlasnie, no nie jest to tak ze nie boli wcale bo na dole boli ale ten bol nie jest jakis nie wiadomo jaki....
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 22:29   #1678
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
no wlasnie, no nie jest to tak ze nie boli wcale bo na dole boli ale ten bol nie jest jakis nie wiadomo jaki....
No właśnie coś taki za słaby na porodowy, nie?? Hehe było by super jakby to tylko tak bolało
Stary 2010-03-19, 22:34   #1679
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
[No właśnie ja też tak myśle, poza tym to w sumie nie chodzi o jakieś skąpstwo, ale tak się zastanawiam kiedy w końcu u nas nie trzeba będzie za opiekę zdrowotną płacić takich sum, gdzie co miesiąc chu... mi z pensji pieniądze zgarniają, a jak przychodzi co do czego to kurr... trzeba taką kasę bulić wrrr
Jakoś nie jestem w stanie tego przełknąć i zrozumieć, a jednak inaczej można. Mój brat mieszka w Danii i jak miał wypadek, to oczywiście super opieka w szpitalu, a później rehabilitacja - to się go zapytali czy woli dochodzić do siebie w kraju czy może na Majorce, bo może woli tam gdzie cieplej - i wszystko za darmo, bo ubezpieczony jest.
A u nas co?? Jedno wielkie gów... oooohhh sory że się uniosłam, ale jak o tym myśle to mnie trafia właśnie
Jedyne za co bym była w stanie zapłacić to połozna prywatna i ZZO i tyle ale przy CC za opieke płacić chyba zgłupieli A zelzana tez dobra , kolezanka wyszła z rachunkiem 3800
Stary 2010-03-19, 22:57   #1680
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:
Jedyne za co bym była w stanie zapłacić to połozna prywatna i ZZO i tyle ale przy CC za opieke płacić chyba zgłupieli A zelzana tez dobra , kolezanka wyszła z rachunkiem 3800
Hmmm to nie źle, i to jest właśnie to co mnie denerwuje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości