Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r. - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-20, 12:24   #1711
mloda1989
Zakorzenienie

Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.

kurde a ja juz nie wiem jak jest na tego kamienskiego we wrocku...zawsze mowili ze prywatna polozna to 600zl a porod rodzinny jest bezplatny....teraz zaczelismy troche sie tym bardziej interesowac zwlaszcza jak polozna powiedziala ze moga mnie nie przyjac jak bedzie oblozenie i do innego szpitala mnie odesla to kombinujemy co zrobic by jednak mnie tam przyjeli..... i tu sie nagle dowaiduje ze placi sie lacznie 700zl za polozna i porod rodzinny...grrr jeszcze teraz ograniczyli odwiedziny i np goscie moga przychodzic tylko od 15 do 17...i to na sale jednorazowo wchodzic no chore to jakies...i mam pytanie mozna jakos zalatwic by nie zabierali dzidzi na oddzial noworodkowy tylko zeby byl ze mna na sali??
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 12:33   #1712
MadCat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość

Specjalne wiadomości dla MadCat: Poród CC nie taki zły jak o nim piszą. Najgorsze pierwsze 12h po operacji a potem to już z górki. Ja na drugi dzień już śmigałam po szpitalu. Szybko doszłam do siebie i teraz prawie nie czuję rany po cięciu.
Dzięki

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
nie mamy zadnej karteczki i czemu wydaje mi sie ze to 2 tygodnie
A to jest na opiekę nad żoną czy partnerką też? Bo jak tylko nad żoną to lipa.
Chociaż nam to i tak nie potrzebne bo Tż może mieć ile chce wolnego.

MadCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 13:16   #1713
sismuerte
Rozeznanie

Dzień dobry śliczną dziś mamy nadal pogodę i oby tak dalej. Co prawda może słońce po oczach nie daje ale przynajmniej jest cieplutko

Mrowak mi mówił brat, że to nie urlop tż dostaje tylko takie zwolnienie lekarskie na opiekę które trwa 2 tygodnie - z tym, że to już w szpitalu powinien był dostać - zazwyczaj trzeba się upomnieć. Bo urlop okolicznościowy to jakoś chyba 2 dni tylko przysługuje

Drcron ty to się na żadną drabinę nie gramol . Co do opłat to niby ich nie ma, ale jeżeli chodzi o znieczulenie, to jest sprawa załatwiona w ten sposób, że na żądanie pacjentki znieczulenie kosztuje ....(różnie w zależności od szpitala). Za darmo jest tylko wtedy, gdy lekarz uzna, że jest konieczne - a że oni nigdy tak nie uznają, to cóż inna bajka - chyba że jest cc to wtedy siłą rzeczy znieczulenie jest za darmo, bo jest konieczne (póki co - bo jak tak dalej pójdzie to będą nas ciachać bez znieczulenia albo na żądanie). A co do innych opłat to wiadomo, że nie trzeba zapłacić za indywidualną położną czy lekarza, ale jak się tego nie zrobi to mają cię w du... i jak im udowodnisz, że jest inaczej?? A jeśli chcesz zapłacić to podpisujesz umowę, także po całej akcji nie zgłosisz się do NFZ o zwrot kosztów, bo sama się na nie godzisz poprzez umowę

Magda ja też mam bardzo dużo wydzieliny takiej i się właśnie zastanawiam czy to nie ten czop?? Może skoro u Ciebie tak było to i u mnie to właśnie to

Młoda musisz się dopytać, bo u mnie w szpitalu dziecko jest przez cały czas na sali ze mną i wydawało mi się, że teraz już tak wszędzie jest, z wyjątkiem dzieci chorych czy z zagrożeniem życia itp
Stary 2010-03-20, 14:14   #1714
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
kurde a ja juz nie wiem jak jest na tego kamienskiego we wrocku...zawsze mowili ze prywatna polozna to 600zl a porod rodzinny jest bezplatny....teraz zaczelismy troche sie tym bardziej interesowac zwlaszcza jak polozna powiedziala ze moga mnie nie przyjac jak bedzie oblozenie i do innego szpitala mnie odesla to kombinujemy co zrobic by jednak mnie tam przyjeli..... i tu sie nagle dowaiduje ze placi sie lacznie 700zl za polozna i porod rodzinny...grrr jeszcze teraz ograniczyli odwiedziny i np goscie moga przychodzic tylko od 15 do 17...i to na sale jednorazowo wchodzic no chore to jakies...i mam pytanie mozna jakos zalatwic by nie zabierali dzidzi na oddzial noworodkowy tylko zeby byl ze mna na sali??
U nas są zamiast porodówki jak za Świeczka z parawanami, takie jakby to nazwać boksy z klimatyzacją. I jak kobieta sama rodzi to nic nie płaci, a jak rodzinny to 100 zł(pewnie za te jednorazowe ciuszki liczą, i za to że nie mogą rodzącej olać jak woła, bo ktoś jeszcze się za nią wykłuci )
A co do opieki poporodowej, to jak kobieta po porodzie odpocznie dają jej dziecko na sale, i wszystko przy nim sama robi, chyba że położną o pomoc poprosi, wyjątkiem jak dziecko chore, i musi albo pod lampami, lub w inkubatorze leżeć.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 15:10   #1715
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
U nas są zamiast porodówki jak za Świeczka z parawanami, takie jakby to nazwać boksy z klimatyzacją. I jak kobieta sama rodzi to nic nie płaci, a jak rodzinny to 100 zł(pewnie za te jednorazowe ciuszki liczą, i za to że nie mogą rodzącej olać jak woła, bo ktoś jeszcze się za nią wykłuci )
A co do opieki poporodowej, to jak kobieta po porodzie odpocznie dają jej dziecko na sale, i wszystko przy nim sama robi, chyba że położną o pomoc poprosi, wyjątkiem jak dziecko chore, i musi albo pod lampami, lub w inkubatorze leżeć.
u nas tez daja na sale odrazu dzidziusia u nas jest tak ze jak sie urodzi to laduje u mamy na piersiach chwilke tam polezy a gdy zaczyna sie porod lozyska to wtedy polozna i neonatolog z pediatra i tatusiem ida za szybke zeby zrobic badania i wyczyscic dzidziusia a potem tatus razem z dzidziusiem ida do pokoju a mame tam dowoza i sa juz caly czas razem no chyba ze mama chce odpoczac chce sie przespac to wtedy polozne biora dziecko tam do siebie na sae ogolna ale tak to dzidzius jest caly czas z nami

kurcze to ja wam nie zazdroszcze placenia za wszystko u nas za zzo placi sie tylko za anestezjologa ktory specjalnie musi przyjsc na zbieg a tak to reszta jest bezplatna i te fartuszki tez sa bezplatne i sala przed porodem rodzinna tak samo jedyne co to placi sie tylko za sale poporodowa jesli chce sie miec jedynke a to jak sie nie myle 50 zlotych za dobe

co do odwiedzin gosci to ja jestem jak najbardzoej za tym zeby odiwedziny < tak sa u nas > byly od 12 do 17 i od 15 roku zycia dopiero moga dzieci wchodzic na sale a te zakazy jelsi jest sala jedynka to troche bezsensu bo nie przeszkadza sie nikomu ale z drugiej strony mamusia i dzidzius musza po porodzie wypoczac po to sa w szpitalu miedzy innymi a goscie moga przyjsc do domku jak chca nas odwiedzic no ale jak sie lezy na sali z kilkoma osobami to naprawde jest meczace jak tlumy gosci przychodzi zwlaszcza jak sie wyladuje na sali z kims z patologii a goscie smierdza bleeeeeeee a nawet okna nie mozna otworzyc bo przeciez maluszka moze przewiac a i nie wszedzie parawany sa a troche intymnosci potrzeba nawet do karmienia
bo ja sobei nie wyobrazam wywalic cyca przed jakims obcym facetem albo kilkoma co przyszli w odwiedziny do kobiety lezacej na lozku obok

no ale nie krzyczcie na mnie ta drabina na ktora wchodze to taki jakby stoleczek ma 3 szczebelki i wyglada jak taboret i siega mi do kolan ten najwyzszy wiec nie wysoko a wiertarka lekka no ale i tak nici z tego bo maz ja schowal i nie chce mi oddac twierdzi ze jak odpocznie sam to zrobi < ciekawe czy w tym polroczu sie wyrobi > no ale leze sobie caly czas na lezaczku w ogrodzie bo taka ladna pogoda i was podczytuje

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 15:27   #1716
mloda1989
Zakorzenienie

na kamieniskiego za 1 osobowa sale placi sie dodatkowo 100 zl za dobe .... i jak dla mnie to pacjentka wie najlepiej kiedy chce odpoczac a kiedy moze przyjac gosci...a tu ten szpital to uniemozliwia...bo wyznacza jakies dziwne reguly...nawet dziadkowie nie moga wejsc razem tylko kazde z osoba...a przecez to jest bardziej meczace niz by 2 osoby razem weszly...poza tym jak wezme jedynke to chcialabym zeby tezet wiecej czasu z nami tam spedzal i zreszta on tez a tu tylko 2 godzinki moze posiedziec no oczywiscie jesli weziemy pod uwage ze tylko on w ten dzien do mnie przyjdzie...zla jestem...nie chce rodzic...urodze jak sie cos pozmienia w tych chorych szpitalach...ehhh
Stary 2010-03-20, 15:42   #1717
anakazar
Zakorzenienie

No właśnie wy tak wszystko dokładnie wiecie co i jak w tych waszych szpitalach,a ja niby wiem,ale nie wiem.Pojade teraz do ginki to się wszystkiego wypytam,ale mam tyle do niej pytań,że muszę sobie zanotowac i wpadne tam z notesem;dbo ona zawsze tyle gada,że ja o połowie zapominam.

Przespałam się i sama byłam w szoku,że tak długo,no ale śpie póki mogę

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:17   #1718
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Z tego co mi wiadomo to mężowi przysługuje w pracy 2 dni urlopu okolicznościowego na urodzenie dziecka. Lekarz ginekolog może wystawić 14 dni L4 dla ojca (opieka) i jest to tylko 14 ni w roku. Dostarczenie jakiejś karteczki w ciągu 24 godz. chyba nie bardzo może mieć zastosowanie (co jeśli dziecko urodzi się z piątku na sobotę a kadry w firmie działają od poniedziałku do piątku). A chyba chodzi Ci o urlop "tacierzyński", który obowiązuje od niedawna. Można go jednak wykorzystać do uończenia przez dziecko 12 miesięcy i tu sklada się u pracodawcy wniosek. Nigdy nie słyszałam o tygodniowym płatnym urlopie na rzecz opieki poporodowej (tylko L4) no chyba, ze w firmie podpisany jest jakiś układ zbiorowy lub coś podobnego.
jak byłam ostatnio w szpitalu to widziałam że właśnie jakąś karteczkę wystawiali dla TZta łaciatej musze się jej dopytac bo będzie na bierzaco . ale napewno można wziąść 14 dni

Cytat:
Jak to ? przecież dziecka nie zabieraja jak nie chcesz . No chyba że naprawdę jakiś przedpotop tam u Ciebie

Cytat:
Napisane przez MadCat Pokaż wiadomość
Dzięki

Nad partnerką tez bo to partnera dziecko . Na 100% tak jest

Byłam dziś na placyku zabaw z małym ale się wyganiał . spodnie to miał dosłownie czarne ale jakie dziecko szczęśliwe he he .

Drcron - weź Ty babo usiądz wkońcu na zadzie .
Stary 2010-03-20, 16:34   #1719
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Witam mamusie
Chcialam sie pochwalic i pozalic jedna super sprawa,ze Danielek jest na mleczku bebilon AR i ani nie wymiotuje a nawet nie ulewa-ale to mleko jest tak geste,ze prawie przez smoczek nie chce leciec,jak postoi w butelce to co nie wypije to az taka klucha sie robi-to normalne?
A druga sprawa,ze na sztucznym jest od srody wieczor i wogole nie jest mniej żółciutkijutro pojedziemy mu powtorzyc ten poziom bilirubiny czy chociaz troche drgnęło ale momentami mi sie wydaje ze jest bardziej żółty niz był

Powiedzcie mi dziewczyny,ktore karmicie butelka-sa wogole takie osoby?-czy wasze dzieciątka też tak przezywaja kupki,tzn on po jedzeniu sie napina i mruczy,przy tym pryka i stęka,nie wiem czy to normalne czy tylko on ma problem z załatwianiem,bo na cycku to mial luźne kupki i kilka razy dziennie.

Evitka gratuluje córeczki

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2010-03-20 o 16:50
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:45   #1720
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:

Nie chciałabym wprowadzać nikogo w błąd, ale jak się dowiadywałam, to niestety nad żoną lub innym członkiem rodziny lub gospodarstwa domowego, ale nie dotyczy to związków nieformalnych.
Jednak nie zmienia to faktu, że wystarczy jak facet skoczy do lekarza i każdy normalny wystawi zwolnienie po prostu na niego a nie opiekuńcze
Stary 2010-03-20, 16:45   #1721
anakazar
Zakorzenienie

Kurcze,a ja cały czas jestem niespokojna tym czy mam oby wszystko dla malutkiej-co wchodzę do jej pokoju to przeglądam szafeczki i sprawdzam;/

A mój maluszek jest już nisko i tak mnie trochę boli i jest mi nieprzyjemnie jak się kręci,a teraz to już w ogóle-mam skurczo-kłucie co kilka minut,aż się boję co to będzie;/

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:49   #1722
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Kurcze,a ja cały czas jestem niespokojna tym czy mam oby wszystko dla malutkiej-co wchodzę do jej pokoju to przeglądam szafeczki i sprawdzam;/

A mój maluszek jest już nisko i tak mnie trochę boli i jest mi nieprzyjemnie jak się kręci,a teraz to już w ogóle-mam skurczo-kłucie co kilka minut,aż się boję co to będzie;/
trzymaj się Anakazar juz niedługo,nie przejmuj sie wszystko bedzie dobrze,juz tyle razy jak przeglądalas to napewno wszystko masz a jak nie,to tez sie nic nie stanie,na początku nie potzreba az tyle rzeczy a później mozna zawsze cos dokupic.
Stary 2010-03-20, 16:57   #1723
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Baobabku drogi ja nadal w 2paku I powiem Ci że tak jak mając pessar brzuch mój się napinał i miałam skurcze tak teraz od tygodnia NIC Tzn jakiś tam jeden czy dwa przez dzień się pojawią ale nic więcej Dzisiaj wg OM kończę 38tc ... i wygląda na to że pozostaje mi jeszcze poczekać A naprawdę się nie oszczędzam ... Chodzę na dłuuuuuuugie spacery, dużo po schodach, piję herbatkę z liści malin, ale synuś ma to gdzieś Dobrze Mu u mamy
W poniedziałek mam wizytę, kolejne ktg i ma mi zrobić USG ... choć ja chyba wolę nie wiedzieć ile Mały waży bo mogę się przerazić przed samym porodem Ciągle był powyżej 90 centyla, więc jak mi teraz wyskoczy z wagą 4-4,5kg to padnę
Jak się miewa Kubulinek??

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:58   #1724
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
na kamieniskiego za 1 osobowa sale placi sie dodatkowo 100 zl za dobe .... i jak dla mnie to pacjentka wie najlepiej kiedy chce odpoczac a kiedy moze przyjac gosci...a tu ten szpital to uniemozliwia...bo wyznacza jakies dziwne reguly...nawet dziadkowie nie moga wejsc razem tylko kazde z osoba...a przecez to jest bardziej meczace niz by 2 osoby razem weszly...poza tym jak wezme jedynke to chcialabym zeby tezet wiecej czasu z nami tam spedzal i zreszta on tez a tu tylko 2 godzinki moze posiedziec no oczywiscie jesli weziemy pod uwage ze tylko on w ten dzien do mnie przyjdzie...zla jestem...nie chce rodzic...urodze jak sie cos pozmienia w tych chorych szpitalach...ehhh
no to faktycznie lekka przesada a mi chodzilo o to ze jak sie lezy w sali wieloosobowej bo do jedynki mozna zapraszac sobie ile osob sie chce przeciez lezysz tam sama a z tym ohgraniczeniem dla tatusia tez bezzens jest troszke a moze zmienisz szpital ?? albo oni tylko taka karteczke napisali a w rezultacie tego nie przestrzegaja ??

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:58   #1725
sismuerte
Rozeznanie

Cytat:

Też tak mam. Kręce się zupełnie bezsensu czasami i patrze czy wszytko jest i założę się że nie wszystko, ale jakby co to się dokupi. U mnie to wynika z już jak wielkiego niepokoju, bo niby poród lada dzień i się czeka jak na szpilkach, a przy okazji różne się roją myśli w głowie. I te związane z rzeczami dla małego to akurat najmniej kłopotliwe są. Najgorzej to jest z tymi przemyśleniami czy wszystko jest z samym maluszkiem ok, czy się wody nie sączą, czy pępowiną się nieobkręcił itd itd zwariować można
Stary 2010-03-20, 17:29   #1726
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
no to faktycznie lekka przesada a mi chodzilo o to ze jak sie lezy w sali wieloosobowej bo do jedynki mozna zapraszac sobie ile osob sie chce przeciez lezysz tam sama a z tym ohgraniczeniem dla tatusia tez bezzens jest troszke a moze zmienisz szpital ?? albo oni tylko taka karteczke napisali a w rezultacie tego nie przestrzegaja ??

ale zaden iny wroclawski nie wchodzi w gre...bo tu wszytskie sa do dupy tylko ten jeden w miare sie nadaje..a tezet sie uparl ze on mnie nigdzie dalej nie bedzie wiozl bo sie boi...ze on bedzie zdenerwowany i wogole ze taki kawal wiezc mnie to przesada...ehh
co do przestrzegania to nie przestrzegaja jak sie w lape da...ehhh
Stary 2010-03-20, 17:40   #1727
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

No wiec ja p wizycie.
Nie wybieram sie jutro do szpitala, na porodowce mam byc w srode na 10- wtedy moja gin ma dyżur.
Nie podawala tez czopka ze wzgledu na to ze pojawily sie skurcze dosc czeste i faktycznie odszedl czop także rodzimy w srode.

a sprawa numer 2
mam do was pytanie odnosnie tej karuzeli bo pare pisalo ze tez taka ma, wiecie co sie dzieje? ta karuzela dziala na naszeg pilota cyfrowego polsatu:P jak przelaczamy kanal to sie nieraz wlacza, tez tak macie?:P
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 17:47   #1728
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
No wiec ja p wizycie.
Nie wybieram sie jutro do szpitala, na porodowce mam byc w srode na 10- wtedy moja gin ma dyżur.
Nie podawala tez czopka ze wzgledu na to ze pojawily sie skurcze dosc czeste i faktycznie odszedl czop także rodzimy w srode.

a sprawa numer 2
mam do was pytanie odnosnie tej karuzeli bo pare pisalo ze tez taka ma, wiecie co sie dzieje? ta karuzela dziala na naszeg pilota cyfrowego polsatu:P jak przelaczamy kanal to sie nieraz wlacza, tez tak macie?:P
no to nieźle-juz w srode oby Ci szybciutko zlecialo.

a z tym pilotem to smieszna sprawa hehe

a dziewczyny co z tymi termometrami,bo nikt mi nie odpisal-jakie sa dobre,w sensie dobrze mierzą i nie są az takie drogie?

Mrowak jest tak jak dziewczyny pisza z ta opieką,a dodatkowo moze wziac 2 dni okolicznosciowego i 7dni kalendarzowych tacierzynskiego w 1 roku od urodzenia dziecka tylko trzeba pracodawce poinformowac 7 dni przed.
Stary 2010-03-20, 17:50   #1729
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Baobabku drogi ja nadal w 2paku I powiem Ci że tak jak mając pessar brzuch mój się napinał i miałam skurcze tak teraz od tygodnia NIC Tzn jakiś tam jeden czy dwa przez dzień się pojawią ale nic więcej Dzisiaj wg OM kończę 38tc ... i wygląda na to że pozostaje mi jeszcze poczekać A naprawdę się nie oszczędzam ... Chodzę na dłuuuuuuugie spacery, dużo po schodach, piję herbatkę z liści malin, ale synuś ma to gdzieś Dobrze Mu u mamy
W poniedziałek mam wizytę, kolejne ktg i ma mi zrobić USG ... choć ja chyba wolę nie wiedzieć ile Mały waży bo mogę się przerazić przed samym porodem Ciągle był powyżej 90 centyla, więc jak mi teraz wyskoczy z wagą 4-4,5kg to padnę
hmmm no ja coś czuję, że może jutro Cię złapie fajnie by było Może az tak duzo wazył nie bedzie...chociaz u mnie waga z usg sie sprawdziła idealnie - mały wazył zaledwie 150 gram wiecej od ostatniego badania. Własnie trzymam go na jednej rece a druga pisze - biedulek ma czkawkemam nadzieje ze to nie groźne...

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 17:52   #1730
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

zgadza sie, dzisiaj nam powiedziala gin ze michalowi ONA wystawia karteczke na rzecz opieki poporodowej i ze szpitala akt urodzenia i niektore szpitale wystawiaja jeszcze takie kartki( u nas wlasnie wystawia) i do 14dni przsluguje, zalezy ile lekarz wypisze - nam wypisze na 14 dni

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

jest to 100% platne i pracodawca nie moze nie przyjac.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 18:45   #1731
MadCat
Raczkowanie

Cytat:
bo ja sobei nie wyobrazam wywalic cyca przed jakims obcym facetem albo kilkoma co przyszli w odwiedziny do kobiety lezacej na lozku obok
Nie dziwie Ci się. Dlatego ja zapowiedziałam Tżowi że przychodzić może tylko on, jego mama i siostra (z raz, na chwilę) i moja przyjaciółka (która mi będzie gotowała obiadki i przynosiła ). Mój dziadek ma 80 lat i szpital mu się już tylko z jednym kojarzy więc on na pewno nie wpadnie na to żeby przyjść Zero znajomych i dalszej rodziny. Tak samo w domu dokąd się nie ogarnę, nie dojdę do siebie itd.

Cytat:
Pojade teraz do ginki to się wszystkiego wypytam,ale mam tyle do niej pytań,że muszę sobie zanotowac i wpadne tam z notesem
To tak jak ja W kalendarzu zawszę notuję i potem jadę z listy

Cytat:
Hehe to co ja mam powiedzieć, nie mam jeszcze ani wózka ani łóżeczka ani butelek, termometru i rzeczy z apteki i pewnie jeszcze czegoś ale ostatnie zakupy odkładam na ten tydzień bo Tż jedzie w delegacje i akurat się tym zajmę.

Matko ale się z Tżem nasprzątaliśmy. Tzn głównie Tż bo ja 10 min coś robię a godzinę odpoczywam Tż jeszcze po przedpokoju buszuje (a mamy podwójny z wnęką więc jest co robić) a potem go łazienka czeka. A ja lecę do drugiej łazienki pobuszować

MadCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 18:56   #1732
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
hmmm no ja coś czuję, że może jutro Cię złapie fajnie by było Może az tak duzo wazył nie bedzie...chociaz u mnie waga z usg sie sprawdziła idealnie - mały wazył zaledwie 150 gram wiecej od ostatniego badania. Własnie trzymam go na jednej rece a druga pisze - biedulek ma czkawkemam nadzieje ze to nie groźne...
Jutro mówisz ... no się okaże generalnie tatuś nasz rano do wawy się zbiera bo o 12 ma szkolenie Póki co objawów BRAK czuje się o niebo lepiej niż z tym krążkiem ... i dzisiaj będę się przytulać
A czkawka to absolutnie nic groźnego Sprawdź czy Mu np zimno nie jest I daj cycusia a czkawka zaraz sobie pójdzie

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-03-20 o 18:58
Stary 2010-03-20, 19:27   #1733
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Ja wywalałam cycka i nawet łaziłam z podpaską na wierzchu. Musiałam wreszcie wstać a pielgrzymki nie miały końca.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 19:37   #1734
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

boziu mój kącik sla DZIdzi.. zakochałam sie...
Mała wychodź...

Juz mam czyściutko na błysk teraz moge już rodzic i nawet święta moga juz być...
T. mój kochany robił wszystko!!!
Fieranki wyprane, okna, kurze podłogi , szkła pomyte.., na szfach pod meblami WSZYSTKO WSZYSTKO...

do tego łóżeczko juz ubralismy i fotel do karmienia tez juz stoi.. mama jeszcze za chwilke wyprasuje moskitiere bo wielka jak nie wiem! i zrobie focie.

PS. Pierwszy raz od wczoraj i dzis cały dzien mam opuchnięte nogi bardzo.. juz pisałąm.. al;e czy to normalne.. to nic strasznego?
Głupie pytanie ale wole je zaDAĆ.. ps. cisnienie mam w normie.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Dzis dumnie skonczyliśmy 39 tydz.
Jutro 39 +1 tak napisze bo inaczej interpretacje tu sa..
A termin na nastepna sobote!!! boziu..........:brzydal : daJ MI SIŁY

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 19:55   #1735
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

madziwnia to Wy też już jesteście mega terminowe No ciekawe ... kto następny A termin 27marca masz z OM?? Mój z OM to 4 kwietnia, a 30marca podany w liście to termin z pierwszego USG w 12tc ... zresztą ponoć dziecie spore i powinno się wcześniej zdecydować Póki co opornie idzie Ale "DŁUGIE CZEKANIE - DOBRE ŚNIADANIE"

Stary 2010-03-20, 20:08   #1736
ita83
Wtajemniczenie

nio i mamy weekend - my dalej cierpimy na bezsennosc i zgage.....
probuje troszke przekupic synka nowymi rzeczami zeby juz pomalu sie zbieral do wyjscia
Dzis kupilam tego konika morskiego z fisher price za 2 euro
Byla przecena w Tesco
A ten dalej nic - mam nadzieje ze da wyrazny czas ze to juz pora - bo na razie to sama nie wiem
Stary 2010-03-20, 20:51   #1737
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Jutro mówisz ... no się okaże generalnie tatuś nasz rano do wawy się zbiera bo o 12 ma szkolenie Póki co objawów BRAK czuje się o niebo lepiej niż z tym krążkiem ... i dzisiaj będę się przytulać
A czkawka to absolutnie nic groźnego Sprawdź czy Mu np zimno nie jest I daj cycusia a czkawka zaraz sobie pójdzie
ja nawet nie miałam okazji na przytulanki a teraz z moją obolałą to nawet pomarzyć nie mogę Co do czkawki to właśnie dałam cyca i poskutkowało ale to nie za każdym razem działa U mnie w domu zimno nie jest - wręcz przeciwnie, walczę z teściową żeby piec przykręcić bo u nas w pokoju jest chwilami nawet 27 stopni i muszę drzwi otwierać i okna w pokojach obok i na schodach coby trochę zbić tą saunę

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
boziu mój kącik sla DZIdzi.. zakochałam sie...
Mała wychodź...

Juz mam czyściutko na błysk teraz moge już rodzic i nawet święta moga juz być...
T. mój kochany robił wszystko!!!
Fieranki wyprane, okna, kurze podłogi , szkła pomyte.., na szfach pod meblami WSZYSTKO WSZYSTKO...

do tego łóżeczko juz ubralismy i fotel do karmienia tez juz stoi.. mama jeszcze za chwilke wyprasuje moskitiere bo wielka jak nie wiem! i zrobie focie.

PS. Pierwszy raz od wczoraj i dzis cały dzien mam opuchnięte nogi bardzo.. juz pisałąm.. al;e czy to normalne.. to nic strasznego?
Głupie pytanie ale wole je zaDAĆ.. ps. cisnienie mam w normie.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Dzis dumnie skonczyliśmy 39 tydz.
Jutro 39 +1 tak napisze bo inaczej interpretacje tu sa..
A termin na nastepna sobote!!! boziu..........:brzydal : daJ MI SIŁY
Mnie tydzień temu w sobotę tak spuchły, że ledwo w adidasy mi stopy się zmieściły....no a w nocy wody odeszły - także hmmm może to już u Ciebie niebawem
Dziewczyny, mi się fobie zaczęły...strasznie się boję bezdechu u małego i mój tż się wkurza, że ja Kubusia w nocy po karmieniu z nami układam, a ja się poprostu boję, że on leżąc w łóżeczku straci oddech i ja tego nie zauważę, bo będę spać...Głupia jestem???Nie wiecie czy to jakieś jest udowodnione u jakich dzieci i kiedy coś takiego się może wydarzyć?? Bo na tym głupim necie to piszą że bezdech występuje u wcześniaków i dzieci z wagą urodzeniową poniżej 2,5 kg i u dzieci, które dostały mmax 5 pkt. No i czy wy całą noc maluszki w łóżeczkach trzymacie??

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 20:59   #1738
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Gmyrelko mi z OM wychodzi 27 marca i z USG do 24 tyg zawsze tez 27 marca wychodził tylko w 30 tygodniu na usg wyszło że 22 marca.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 21:01   #1739
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Chcialam sie pochwalic i pozalic jedna super sprawa,ze Danielek jest na mleczku bebilon AR i ani nie wymiotuje a nawet nie ulewa-ale to mleko jest tak geste,ze prawie przez smoczek nie chce leciec,jak postoi w butelce to co nie wypije to az taka klucha sie robi-to normalne?
A druga sprawa,ze na sztucznym jest od srody wieczor i wogole nie jest mniej żółciutkijutro pojedziemy mu powtorzyc ten poziom bilirubiny czy chociaz troche drgnęło ale momentami mi sie wydaje ze jest bardziej żółty niz był

Powiedzcie mi dziewczyny,ktore karmicie butelka-sa wogole takie osoby?-czy wasze dzieciątka też tak przezywaja kupki,tzn on po jedzeniu sie napina i mruczy,przy tym pryka i stęka,nie wiem czy to normalne czy tylko on ma problem z załatwianiem,bo na cycku to mial luźne kupki i kilka razy dziennie.

Evitka gratuluje córeczki
Tylko oliwka to mleko jest specjalnie takie gęste że własnie w żoładku robi się z niego taka klucha i dziecko przez to nie wymiouje ani nie ulewa bo nie ma jak ulać takiej gęściochy . Sa też różne preparaty na recepte własnie do zagęszczania mleka . Ale fajnie że to pomogło . Co do kupek może tak być pewnie tez przez to że takie to mleko gęste , bo dając cycka dziecko najpierw pije ( leci rzadkie ) a potem je po chwili leci takie bardziej treściwe . A przy butli od razu ma wyżerke .
Zrób badanie a potem dopiero się martw bo nie ma co na zapas A jak z budzeniem do karmienia ? Bo dzieciaki jak mają silną tą żółtaczke to zwykle są bardzo senne i trzeba je wybudzać

Cytat:
He he krążek zdjęty dziecie ma przeciagu troszkę to co będzie wyłazić Mówiłam że się jeszcze przeterminujesz

Cytat:
No wiec ja p wizycie.

a sprawa numer 2
he he gdzieś czytałam tylko o takich jajcach . a wogóle Twój mąż elektryczny ? Bo polecam przerobić cacko na prąd zajmuje 15 min bo to bateriożerne strasznie . Moja była przerobiona i nową też przerobie , a tak może grać i cały dzień

Cytat:
Nie dziwie Ci się. Dlatego ja zapowiedziałam Tżowi że przychodzić może tylko on, jego mama i siostra (z raz, na chwilę) i moja przyjaciółka (która mi będzie gotowała obiadki i przynosiła ). Mój dziadek ma 80 lat i szpital mu się już tylko z jednym kojarzy więc on na pewno nie wpadnie na to żeby przyjść Zero znajomych i dalszej rodziny. Tak samo w domu dokąd się nie ogarnę, nie dojdę do siebie itd.
I bardzo dobrze nienawidze tych wycieczek szpitalnych . Przykre że ludzie nie mają taktu za grosz
Stary 2010-03-20, 21:30   #1740
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
No wiec ja p wizycie.

a sprawa numer 2
To chyba na podobnej zasadzie z tą karuzelą jak auto mojego synka takie duże na pilota. Tylko że nie na naszego pilota działał, a na pilota sąsiada, dziwnie było jak włączone auto zostawił w pokoju gościnnym, sobie siedzimy tv oglądamy a tu nagle w synka siedzącego na podłodze auto w plecy najeżdza, normalnie duchy. Teraz wyłączamy zasilanie, ale sobie nie wyobrażam takiej sytuacji w środku nocy.

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
zgadza sie, dzisiaj nam powiedziala gin ze michalowi ONA wystawia karteczke na rzecz opieki poporodowej i ze szpitala akt urodzenia i niektore szpitale wystawiaja jeszcze takie kartki( u nas wlasnie wystawia) i do 14dni przsluguje, zalezy ile lekarz wypisze - nam wypisze na 14 dni

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

jest to 100% platne i pracodawca nie moze nie przyjac.
Ja też dla tż biorę zwolnienie na opiekę 14 dni, jedyna okazja żeby wykorzystać, tak się zastanawiałam czy nie wziąść np za tydzień żeby muc spędzić ostatnie chwile w mniejszym gronie, i zawsze raźniej jak będzie przy mnie jak się zacznie a nie 70 km dalej. A mój jeszcze ma 2 tyg zaległego urlopu za zeszły rok + urlop z tego roku+ tatusiowego tydzień. Szkoda że u prywaciarza pracuje, to połowa przepadnie bo nie zdąży wykorzystać

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
ja nawet nie miałam okazji na przytulanki a teraz z moją obolałą to nawet pomarzyć nie mogę Co do czkawki to właśnie dałam cyca i poskutkowało ale to nie za każdym razem działa U mnie w domu zimno nie jest - wręcz przeciwnie, walczę z teściową żeby piec przykręcić bo u nas w pokoju jest chwilami nawet 27 stopni i muszę drzwi otwierać i okna w pokojach obok i na schodach coby trochę zbić tą saunę

Mnie tydzień temu w sobotę tak spuchły, że ledwo w adidasy mi stopy się zmieściły....no a w nocy wody odeszły - także hmmm może to już u Ciebie niebawem
Dziewczyny, mi się fobie zaczęły...strasznie się boję bezdechu u małego i mój tż się wkurza, że ja Kubusia w nocy po karmieniu z nami układam, a ja się poprostu boję, że on leżąc w łóżeczku straci oddech i ja tego nie zauważę, bo będę spać...Głupia jestem???Nie wiecie czy to jakieś jest udowodnione u jakich dzieci i kiedy coś takiego się może wydarzyć?? Bo na tym głupim necie to piszą że bezdech występuje u wcześniaków i dzieci z wagą urodzeniową poniżej 2,5 kg i u dzieci, które dostały mmax 5 pkt. No i czy wy całą noc maluszki w łóżeczkach trzymacie??
Na szkole rodzenia mówiły że bezdech najczęściej sie zdarza u wcześniaków. Czasem też u kobiet pijących alkohol i palących dużo w ciąży, i żeby dziecka nie kłaść między rodziców do łóżka bo to niebezpieczne.

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

A co do terminu porodu to ja mam według OM na 11 kwietnia, a według USG w 12 TC na 25 marca. I jak sobię pomyślę że mi się udało po 2 latach starań, i jeszcze w lipcu byłam u lekarza w sprawie że nie mogę zajść i mi USG robił to zawyrokował że mam policystyczne jajniki, i bez farmakologi szans nie ma bo jajniki jak sitka, zapisał mi tab.na wywołanie owulacji co miałam brać 2 dni pierwsze okresu , ale już tego okresu się nie doczekałam, jak u lekarza byłam 27 lipca to już zaciążona, tylko nieświadoma.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości