Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-20, 09:16   #4741
Ola-zz
Rozeznanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Przepraszam za jakość zdjęć, ale pierwszy raz szykowałam je do tej strony. Może macie jakieś porady do przesadzania kwiatka najlepiej obrazkowo, lub znacie jakieś książki na temat storczyka. Pozdrawiam.
Ola-zz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 10:05   #4742
Sylwia cypr
Raczkowanie

Hejka dziewczyny w pierwszym dniu wiosny

Ostatnio chwalilam sie rozkwitlym paczusiem mojej "wstazeczki", dzisiaj mam juz piekne dwa kwiatuszki

Za przykladem wstazeczki poszed paczus z przedluzenia starego pedu mojego szalonego keikowca

oooojjjjj jak ja lubie sie chwalic moimi pieknosciami - juz sie chyba calkiem zestorkowalam
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 10:50   #4743
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ola-zz Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny. Ja mam storczyka od 2lat i pięknie kwitnie, teraz mam aż 35 kwiatków. Jak przekwitnie będę musiała go przesadzać bo w doniczce powstały osobno 3 listka ma mała łodyszka nowa z kwiatkami. Jak przesadzę będę miała 2 storczyki, byle by się to udał. Zdjęcia są w moim albumie.
Ola , sliczny storczyk, a jakie obfite kwitnienie!
Musi być mu u Ciebie dobrze.

Norka, pokaż tego nowego storaska!

U mnie widac wiosnę na parapecie, biały puścił piekny pęd z pączkam(to jego 3 kwitnienie, w tym juz 2gie u mnie- mój "pierworodny synuś" i, pewnie jak zwykle zakwitnie wczesnym latem i bedzie kwitł az do grudnia/stycznia.

Storczyki które kupiłam zimą i skarzyłam się że im najmniejsze pączki obeschły, juz się zaaklimatyzowały i na końcach jeszcze kwitnących łodyg, puściły nowe paczki i to w wiekszej ilości niz te co uschły.
Nie wiem jak to bedzie wyglądac- kwiaty na takich dłuuugich łodygach ale trudno- wazne że chca kwitnąć.

Sylwia, mam tez takiego "kropka". bardzo go lubię. Postaram się wkleic potem zdjęcie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-03-20 o 10:54 Powód: Dopisek
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:11   #4744
katushka
Raczkowanie

GG do katushka Wyślij wiadomość przez MSN do katushka

Ola-zz w książce pt. Storczyki w mieszkaniu - Joachim Erfkamp są porady oraz zdjęcia, obrazki dotyczące przesadzania storczyków. Polecam

14. 07. 2012
katushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:42   #4745
EwelinQsia
Zadomowienie

A co z tymi pędami? Lepiej obcinać czy zostawić? Bo jak są takie długie, to i na parapecie się ledwo mieszczą i nic na nich nie rośnie, tylko brzydko wyglądają, bo nowe puszczają zawsze kawałek niżej, a tamte sterczą jak kikuty
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 13:49   #4746
Sylwia cypr
Raczkowanie

EwelinQsia wedlug mnie nie ma reguly, jesli naprawde przeszkadzaja Ci przekwitle pedy to obetnij, robi tak wiele dziewczyn.
Ja osobiscie obcinam tylko wtedy gdy zdrewnieja tuz nad zielonym miejscem, no chyba ze caly ped uschnie to wtedy tez najnizej jak sie da. No ale ja nie mam problemu z waskimi parapetami bo na cyprze w ogole nie ma wewnetrznych parapetow (jak dla mnie idiotyzm no ale coz) moje storki stoja na komodzie i maja duzo miejsca. I powiem Ci szczerze ze taki kwiatuszek na samym koniuszku starego pedu wyglada dla mnie wrecz zjawiskowo, kilka postow wczesniej wkleilam zdjecia takiego mojego pieknisia.
Kwiaty powinny nas cieszyc a nie straszyc ... decyzja nalezy wiec do Ciebie.

Edytowane przez Sylwia cypr
Czas edycji: 2010-03-20 o 13:51
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 15:07   #4747
moooniaaaa
Zakorzenienie

Pomóżcie
Mam 3 storczyki.
-Najpierw w 1 usechł mi jeden pęd, drugi ok. Podcinałam, posypywałam cynamonem i lipa.
-Drugi storczyk też mi schnie. Do tego korzenie, które są na zewn.usychają, a te w środku chyba gniją.
-W jednym wygląda to tak: pęd od góry schnie, a w połowie widzę że wypuszcza łodyżkę ...
- Czy to normalne, że podłoże jest b.wilgotne?
Jak je ratować? Były w podłożu "hell..." Podlewam je raz na 10 dni wodą z filtra lub wodą z nawozem (na przemian).
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 15:52   #4748
Ariena
Zakorzenienie

Kupiliśmy z TŻ filtr odwróconej osmozy. Wiecie co to oznacza dla roślinek. Musieliśmy bo mamy okropną wodę, wystarczy parę razy nalać wodę na spodeczek by wyparowała i już pojawia się kamień, którego się zmyć nie da. Nie mówię już jak to wpływa na roślinki a tym bardziej storczyki. Podlewałam kwiaty w domu 1/4 kranówki przegotowanej i odstanej a 3/4 destylowanej. Teraz będziemy mieć w jednym kraniku przefiltrowaną, a w drugim mineralną, która przeszła przez mineralizator. W związku z tym która woda będzie lepsza dla storczyków? Odfiltrowana czy wzbogacona dodatkowo w minerały?
Mój białasek wypuścił pęda, widać nowe czubeczki korzonków i jeden listek. Ma kłapciate liście, ale robię mu okłady. Niestety nadal ma kropki i plamki na płatkach. Z kolei różowemu opadają kwiatki i zasuszył jednego pączka. Wie ktoś co może być przyczyną? Wątpię że rozwinie pozostałe pączki.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-03-20 o 15:56
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 15:56   #4749
norka27
Zakorzenienie

Olazz przesadzanie falkow to latwizna - namaczasz dien przed bo wtedy korzenie sa bardziej elastyczne, lapiesz za trzon i wyciagasz kolege, mozesz delikatnie ugniatac doniczke jak sie uprze. Dalej usuwasz stare podloze z pomiedzy korzeni, myjesz doniczke, ucinasz to co uschlo, zgnilo, jest czarne i zostawiasz normalne korzonki, rnki mozesz zasypac cynamonem. Wsadzasz kolesia do doniczki, trzeba reka ulozyc korzenie, wsypujesz nowe podloze tak by sie dostalo pomiedzy korzenie, opukujesz doniczke by sie ladnie dosypalo tam gdzie trzeba a jak roslinka bedzie juz stabilna nie podlewasz przez jakis tydzien. to wszystko.
Monia jesli u ciebie gnija korzenie to musisz przesadzic kwiatka i uciac zgnite kozonki.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:01   #4750
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Pomóżcie
Mam 3 storczyki.
-Najpierw w 1 usechł mi jeden pęd, drugi ok. Podcinałam, posypywałam cynamonem i lipa.
-Drugi storczyk też mi schnie. Do tego korzenie, które są na zewn.usychają, a te w środku chyba gniją.
-W jednym wygląda to tak: pęd od góry schnie, a w połowie widzę że wypuszcza łodyżkę ...
- Czy to normalne, że podłoże jest b.wilgotne?
Jak je ratować? Były w podłożu "hell..." Podlewam je raz na 10 dni wodą z filtra lub wodą z nawozem (na przemian).
Pędy schną w okresie spoczynku, gdy zrzuci wszystkie kwiatki i nie ma pączków i to jest normalne. Wtedy ponoć się rzadziej podlewa i odstawia w chłodniejsze miejsce. Nienormalne jest bardzo wilgotne podłoże-musi całkowicie być wyschnięte między kolejnymi podlewaniami. Proponuję porobić dziurki w ich dzoniczce i obejrzeć korzenie w jakim są stanie.
Stary 2010-03-20, 16:07   #4751
norka27
Zakorzenienie

Ariena woda przfiltrowana bedzie lepsza, nigdy nikt nie zalecal mineralnej do podlewania storczykow. Co do kropek na platkach to one juz nie znikna ale za to nie powinny pojawic sie nowe na nowych kwiatkach ani te stare nie rozleja sie w cieknaca zgnilizne - u mnie sie tak stalo kilka razy Ten rozowy moze gubic kwiatki dlatego ze sa juz stare, zmarzly a teraz jest znowu cieplo - potrzeba okolo 5 dni by tak zareagowaly - owoce w poblizu albo ma zalane podloze. Sama musisz dojsc do tego. U mnie po wielkim mrozie w mieszkaniu (temp. byla okolo 10 stopni przez jakies 2 tyg. choc i wystarczy droga ze sklepu do domu lub otwarte okno przy mrozie) jak zrobilo sie znowu cieplo to wiekszosc zgubila kwiatki
Moje kocurzysko dostalo dzisiaj w skore az fruwal czekalam 3 miesiace by fiolek afrykanski wrocil do dawnej swietnosci i kiedy pieknie rozkwitl gadzina pozarla wszystkie kwiaty Nie rusza w domu zadnego kwiata oprocz fiolka afrykanskiego i nie interesuja go liscie tylko kwiatostan, jest az dziki na punkcie tych kwiatow i zadne trzepanie futra go nie odstrasza
Ariena jaka ladna kore masz w tym klapciuchu - podziel sie info skad ja masz Co do klapka moze taki byc ze wzgledu na mokre podloze - zdejmij go z keramzytu i przesusz podloze jak u reszty. Mozesz mu te oklady robic chociaz ja bym sie tez pokusila o Tospinowanie - nie mozesz byc pewna czy tkanki wewnatrz liscia rozkladaja sie na podlozu bakteryjnym - juz gdzies to czytalam warto wiec prysnac.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-03-20 o 16:12
Stary 2010-03-20, 16:12   #4752
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Monia jesli u ciebie gnija korzenie to musisz przesadzic kwiatka i uciac zgnite kozonki.
Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Pędy schną w okresie spoczynku, gdy zrzuci wszystkie kwiatki i nie ma pączków i to jest normalne. Wtedy ponoć się rzadziej podlewa i odstawia w chłodniejsze miejsce. Nienormalne jest bardzo wilgotne podłoże-musi całkowicie być wyschnięte między kolejnymi podlewaniami. Proponuję porobić dziurki w ich dzoniczce i obejrzeć korzenie w jakim są stanie.
I podcinać te pędy? Dobrze robię posypując je po ucięciu cynamonem?
Dziurki były, ale malutkie, zrobię więc większe.

Możecie polecić jakieś podłoże? Ogólnodostępne bo chciałabym dzisiaj to załatwić. Poprzednie się skończyło i chyba nie było dobre

I jeszcze: trzymam je na parapecie na wschodnim oknie. Znajoma mówi, że nie powinny być w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu i nie przy oknie bo przeciągi im szkodzą. Prawda?
Stary 2010-03-20, 16:19   #4753
Ariena
Zakorzenienie

Pojechałam do LM kupić keramzyt i znowu nie było, a mam go za mało Ale za to była dostawa storczyków no i oczywiście uratowałam jednego bidula . W większości były białe i różowe-jak zwykle w moim LM, do tego kilka żółtych i dwa paskowe. Nie wiedziałam którego wziąść ale ten urzekł mnie ostatecznie kolorem, mimo że ma tylko jednego pączusia. Jest pomarańczowo-różowo-łososiowy z czerwonym ryjkiem.
Niestety ma ułamany liść i nie wiem co z nim zrobić, mam ochotę go uciąć w tym miejscu, no ale nie wiem?

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-03-20 o 16:43
Stary 2010-03-20, 16:28   #4754
Diana33
Zakorzenienie

Paphiopedim coraz bardziej pęcznieje pączek w końcu się otwiera- bardzo powoli ale zawsze to coś

zdjęcie z 18.03

i zdjęcie z dzisiaj

a tu jeszcze żółtasek, który nadal jest żółtaskiem i nie blaknie- otworzył już trzeci pączek- został mu jeszcze jeden do otwarcia
Stary 2010-03-20, 16:28   #4755
pucca87
Raczkowanie

Arienko śliczny, mam podobnego A co do liścia, ja też miałam taki, szpeciło to storka więc obciachałam pół liścia, zasypałam cynamonem i już. Teraz już go nawet nie widać, bo liść nad nim go zasłania
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 16:38   #4756
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Ten rozowy moze gubic kwiatki dlatego ze sa juz stare, zmarzly a teraz jest znowu cieplo - potrzeba okolo 5 dni by tak zareagowaly - owoce w poblizu albo ma zalane podloze. Sama musisz dojsc do tego.
Wydaje mi się że kwiatki stare, podłoże nie jest zalane bo chyba już 3 tygodnie go nie podlewałam Podlałam go jakieś 3 dni temu dopiero. Zobaczymy czy te pączki rozwinie, a jak zrzuci to przesadzę.

Cytat:
Ariena jaka ladna kore masz w tym klapciuchu - podziel sie info skad ja masz
To jest "podłoże do storczyków epifitycznych Extra" to z orchidsklepu. U mnie w Leroy Merlin ciągle jest.

Cytat:
Co do klapka moze taki byc ze wzgledu na mokre podloze - zdejmij go z keramzytu i przesusz podloze jak u reszty. Mozesz mu te oklady robic chociaz ja bym sie tez pokusila o Tospinowanie - nie mozesz byc pewna czy tkanki wewnatrz liscia rozkladaja sie na podlozu bakteryjnym - juz gdzies to czytalam warto wiec prysnac.
Myślę że to wina przesadzenia . Miał te małe robaczki o którym mówiłam i go przesadziłam, podcięłam zgniłe korzenie i po prostu dochodzi do siebie. Zostały mu 3 korzonki więc nie dziwię się że ma takie listki. Podłoże ma mega przewiewne i duże dziury w doniczce i nawet go muszę podlewać po paru dniach bo korzenie mu szybko wysychają i są srebrne. Poradzi sobie myślę, skoro wypuszcza nowe korzonki i pęda. Jeszcze raz go potraktuję Topsinem, tak samo jak żółtaska, tak jak im ostatnio robiłam.

Cytat:
I podcinać te pędy?
Dobrze robię posypując je po ucięciu cynamonem?
Chyba można podciąć jak są całkiem suche nad 3 oczkiem, czy jakoś tak, ale niech się ktoś wypowie. Zasypywanie cynamonem bardzo dobrze robi.

Cytat:
Możecie polecić jakieś podłoże? Ogólnodostępne bo chciałabym dzisiaj to załatwić. Poprzednie się skończyło i chyba nie było dobre
I jeszcze: trzymam je na parapecie na wschodnim oknie. Znajoma mówi, że nie powinny być w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu i nie przy oknie bo przeciągi im szkodzą. Prawda?
Ja polecam "podłoże do storczyków epifitycznych extra", w LM dostępne-przynajmniej u mnie. Jest w przeźroczystym woreczku.
Stary 2010-03-20, 16:50   #4757
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dzięki Ariena
Stary 2010-03-20, 17:41   #4758
Ola-zz
Rozeznanie

Dzięki za pomoc. W najbliższym czasie kupię sobie białego storczyka. Ja swojego podlewam wodą o temperaturze pokojowej, która jest w butelce i odstała- kranówa. Do wody w czasie kwitnienia dodaję odżywkę, oraz jak zaczyna kwitnąć. Czasami podlewam kwiatka z rozpuszczoną polopiryną- wzmacnia kwiatki. A wy dziewczyny macie cudne okazy.
Ola-zz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 19:44   #4759
nieinna
Raczkowanie

Arienko śliczny ten Twój nowy nabytek...:lo ve:

Dianko, dziękuje za zdjecia rozkwitajacego sabotka, będę wiedzieć jakim tempem "idą" postępy kiedy mój się kiedyś zdecyduje zakwitnąć

tak się zastanawiałam czy wklejać tu w zasadzie te same kwiatki, ale tak ślicznie rozkwitły ze nie mogę się oprzeć poniżej moje ósmomarcowe nabytki ciapek i łososiowy. Oba nie zrzuciły ani jednego pąka po przyniesieniu do domu wiec tym bardziej cieszą.. na dodatek ciapek puści chyba jeszcze drugie odbicie z pędu głównego, ale na razie piszę to tylko cicho żeby nie zapeszyć. Fioletowy to pierwszy kwiatek u mojego pierworodnego, dziś są już trzy wszystkie trzy razem bardzo cieszą oczy, tak samo jak wszystkie Wasze zdjęcia
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 20:41   #4760
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
tak się zastanawiałam czy wklejać tu w zasadzie te same kwiatki, ale tak ślicznie rozkwitły ze nie mogę się oprzeć poniżej moje ósmomarcowe nabytki ciapek i łososiowy.
Wklejaj wklejaj Też mam takiego łososiowego, śliczny Ciapek powala z nóg, a fioletowy ma bardzo intensywny kolor.
Stary 2010-03-20, 20:52   #4761
norka27
Zakorzenienie

Monia tnij na zakonczeniu suchego ten ped a reszta niech sama zdecyduje czy chce zostac czy uschnac, a tam gdzie galazka boczna wyrasta to chuchaj i dmuchaj by jak najwiecej paczkow puscilo. W maju kupilam takiego nieciekawego rozowego i on kwitnie do teraz - znaczy sie zrucila kwiatki i wypuscil 3 pedy boczne teraz zrzucil znowu i wypuscil 4 pedy boczne wiec pozostaje mi czekac az rozkwitna hehe ale to maratonczyk hihi a tak to pierworodny przedluza sie pierwwszy raz w zyciu ale stracil wiekszosc lisci niestety przez to zimno ale i tak fajnie
Stary 2010-03-21, 11:28   #4762
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Lilith to ze glowny ped usechl to nic nadzwyczajnego, zwyczajnie jego czas minal i teraz trzeba czekac az pojawi sie nowy wiec ustaw go na jasnym parapecie i czekaj. Dobrze podlewasz swoje kwiatki.
to jak mi ten główny pęd usechł, to uciąć go? I jak tak to gdzie?

Co ile nawozić storczyka?
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 12:13   #4763
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Jeśli cały pęd usechł to uciąć jak najniżej. Nawozić przez 3 kolejne podlewania, 4 podlanie sama woda, tylko pamiętaj żeby dać połowę albo i mniej zalecanej dawki nawozu.

Norko wymieniłam podłoże w mojej kambrii, w środku miała napakowane mnóstwo sphagnum (wydłubałam i wywaliłam, nie wiem czy dobrze zrobiłam ale już przepadło ), mam nadzieję że będzie teraz szybciej i obficiej rosła. A tak na marginesie dodam że ja też używam podłoża extra z Leroy Merlin, uważam że jest najlepsze.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 12:59   #4764
Diana33
Zakorzenienie

nieinna- będę wklejać zdjęcia rozkwitającego Sabotka co kilka dni- dziś już jest widoczny prawie cały jego brzuszek
Stary 2010-03-21, 15:56   #4765
EwelinQsia
Zadomowienie

A mi po ostatnim podlewaniu w każdym ze storków dolny, ostatni liść zrobił się taki żółty, nie mam pojęcia dlaczego.
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 16:50   #4766
przedziorek
Raczkowanie

Witam. Jakie piękne te Wasze kwiaty Moje jak na razie puszczają przedłużenia i nowe listki. Jednak ta zima, dała się we znaki. Wszystkie kwiatki, które posiadam od ponad 5 lat, mają się doskonale, z nowszych jedynie ciapek, nie stracił na urodzie. Pozostałe mają wstążki zamiast korzeni, plamy na liściach, zgniłe brzegi i inne choroby. Znajoma pracująca w Holandii, opowiadała jak to z tymi storczykami jest. Te które posiadają conajmniej 2 pędy, są na sprzedaż pozostałe do wywalenia. Już mi nie jest szkoda tych z supermarketów, bo teraz myślę, że to te ze śmietnika. Do storczyków, dodawane są odżywki, co ułatwia obfite kwitnienie, na zwykłej wodzie nie mają szans, na kilkadziesiąt kwiatów. Cały proces musi zaczynać od zera, tak więc mamy te straty, nie wszystkie można odratować, a szkoda. Obecnie mam doniczki pełne liści i korzeni, jednak widok kiepski Poczekam zobacze co dalej.

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------

Stare liście żółkną i spadają, to jest naturalny proces.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 18:10   #4767
Mysza621
Raczkowanie

To ja też wkleję zdjęcia mojego dzisiejszego nabytku, nie mogłam się oprzeć, o takim "gepardzie" marzyłam... mimo, że nie jest jakiś rewelacyjny,bo nie ma pączków do rozwinięcia, jednopędowy, ale korzonki ładne, dość grube, więc musiałam wziąć, ale teraz już przerwa na dłuższy czas z kupowaniem... od stycznia mam 5 storczyków, narazie nic nie kupię, chyba, że naprawdę spotkam okaz jeden z moich wymarzonych do kolekcji (zrobiłam sobie listę z jednej ze stronek z pokazanymi rodzajami). Narazie muszę pomyśleć o osłonkach. Mój storczyk w hydrożelu, który dostałam na Dzień Kobiet od TŻ ma się świetnie, nic nie gnije, przy kupieniu miał rozwinięte 3 kwiatki, teraz ma 7 i jeszcze kilka pączków, z czego jeden pączuś niestety przez przypadek ułamałam już wiem jaka to jest rozpacz, a co dopiero jak ktoś pędzik ułamie, to się chyba "zastrzelić" można... Ostatni obrazek to moje wymarzone, jest tam bardzo podobny "gepardzik" jakiego mam, nie wiem czy takie storki istnieją, może któryś to photoshop, ale mieć takie to szczyt moich marzeń
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 18:21   #4768
norka27
Zakorzenienie

Mysza moj z piatku jest prawie identyczny tylko ze roz jest jako gruba pbwodka dla bialego polna na ktorym sa bordo kropki Slodizaki na maksa, tez mi sie taki ostatnio mazyl - od kiedy musialam mojego lepardzika wyrzucic - grzybica go zjadla, az mu z ziemi pachnialo grzybem a stosowalam wszystko co mozliwe. Biedny ten moj kropek, no ale pocieszyciel jest tez super hehe. mam nadzieje ze twoj bedzie kwitl dluuuugo.
Diana dawaj zdjecia sabotka jak najszybciej
Ale dziewczynki macie sliczniaki az mi sie chce nowego hahaha...
Przedziorek ja tez zauwazylam ze te ktore sa u mnie okolo 3 lat sa zdrowe za to te zakupione od okolo rok temu maja wszelkie mozliwe choroby, bakteriozy i o zgrozo wirusy. Weterany nie gnija ani zadnych zmzian grzybowych a na nowych liscie od dolu robia sie czarne, gnilne nacieki na platkach kwiatow i problemy z systemem korzeniowym... Nie wiem czy ostatnio ida na ilosc a nie na jakosc bo wraz ze spadkiem cen ich jakosc tez sie obnizyla
Stary 2010-03-21, 18:57   #4769
rybenka125
Raczkowanie

Dziewczyny, piękne macie cudeńka!!
mam do Was pytanie może powiecie mi co mam zrobić lub co robie żle. moj storczyk wypucił kilka pączków ale na każdym zauwazyłam kropelne. początkwo myślałam ze to woda ale okazało się, że jest to kropla lepkiej substancji. oczywiście pączki odpadły po jakimś czasie.
teraz sytuacja powtórzyła się z liśmi. na jednym z liści od spodu pojawiły się te same krople. totalnie nie wiem co mam robić. czy to jakaś choroba grzybiczna? kwiat podlewany jest raz na dwa lub trzy tygodnie. wstawiany do pzregotowanej wody która dodatkowo kilka dni stoi. bede wdzoieczna za pomoc.
rybenka125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 19:33   #4770
Mysza621
Raczkowanie

Cytat:
Mysza moj z piatku jest prawie identyczny tylko ze roz jest jako gruba pbwodka dla bialego polna na ktorym sa bordo kropki
Noreczko już się nie mogę doczekać zdjęć Twojego storaska...
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości