|
|
#4351 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Dziewczyny
w piątek dołączę do Waszego grona zadrutowanych;D i właśnie nie wiem co dostane a czego nie od ortodonty.. a jednak juz od pierwszego dnia trzeba zadbać o siebie, więc: już robić zakupy na allegro czy jeszcze nie? i jak tak to co kupywać?
|
#4352 |
|
mj
|
Ja na szczęście mimo że otrzymałam wosk to nie miałam konieczności używania go.
Co do wysiągów też nic nie płaciłam dodatkowo za nie a też i dostałam cały woreczek z tymi gumeczkami. Poza tym bym chyba wszystkich tam zjadła gdyby mi kazali za to płacić. Bo mimo że przeszukałam całe Trojmiasto, to albo natrafiałam na młode ortodontki które wprost w twarz same mi przyznawały że nie za bardzo wiedzą co zrobić z tym moim zgryzem otwartym i brakiem dolnej piątki ze względu na co zęby się trochę przesunęły w jedną stronę.... A byłam u wieluuu ortodontów, bo cóż oceniałam tez jakie są u nich koszta aparatów, byłam w salonie gdzie za normalny aparat za jeden łuk bym płaciła 1900zł, ale babeczka powiedziała że ma za mało doświadczenia, wiec dała mi numer do innej kobiety <a wtedy był wrzesień> zadzwoniłam do tego drugiego salonu to się dowiedziałam, że ta kobieta już w tym roku nowych nie przyjmuje i dopiero od lutego 2010.... więc sobie ją odpuściłam, później trafiłam na tą co mi chciała szczękę łamać więc wyszłam od niej z przerażeniem w oczach i zdecydowałam się na salon w którym obecnie jestem... tyle że za jeden łuk płaciłam 2700zł:/... czyli różnica jest widoczna.... ale tylko ona powiedziała, że zrealizuje to czego chce... Same przygotowanie zębów w sensie piaskowanie, plombowanie, wyrwanie 3 ósemek wynosiło ponad 1500zł...:/... gdyby tego było mało, jak zakładałam aparat w listopadzie wizyta kontrolna kosztowała 50 zł, a już w lutym jak poszłam na comiesięczną wizytę to musiałam płacić 100zł!... więc jakby mi za głupie gumeczki policzyła to bym już nie wytrzymała.
|
#4353 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o jeju.. współczuje Ci tych wszystkich wrażeń... trzymaj się
Tylko miłość potrafi zatrzymać czas ![]() . Edytowane przez kaska0804 Czas edycji: 2010-03-21 o 23:32 |
|
|
|
|
#4354 |
|
Zakorzenienie
|
Mam aparat od wczoraj,jeszcze nie bardzo wiem co i jak. ![]() Drut wczoraj mi nie przeszkadzał,ale dzisiaj poranił policzek. Wystaję może ze 2 mm,nie wiem czy orto to nawet złapie,aby obciąć. Ale już nie bawię się woskiem,bo odpada,siedzę teraz z wacikiem w buzi. ![]() Jutro muszę coś wymyślić,bo zwariuję. Do tego zaczęło bardzo bolec,ale tylko jedna strona. |
|
|
|
#4355 | |
|
Doncia
|
Cytat:
Jesteś z Wrocławia??
|
|
#4356 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na pewno złapie te druty mają do siebie, że na wizycie siedzą cicho, a potem się podstępnie ujawniają
|
|
#4357 |
|
Konto usunięte
|
Kurde, o 13:30 wizyta, robię listę z rzeczami, o które miałam zapytać i mam wrażenie, że czegoś mi brakuje... :/
1. zgrzytanie zębami - skąd, co, dlaczego, co robić 2. zaciskanie szczęki - skąd, co, dlaczego, co robić 3. piłowanie zębów - kiedy do cholery i dlaczego tak późno 4. ...?? Miałam zapytać o coś ważnego dla większości kaloszy tutaj i cholera nie pamiętam
|
|
|
|
#4358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na samym końcu jak już zęby będą łądnie ustawione i będzie widać który ząb trzeba spiłować, bo piłując teraz w trakcie leczenia można spiłować, ale na końcu leczenia może się okazać że np. ten ząb spiłowaliśmy niepotrzebnie i bedzie np. krótszy można spiłowac jakiś ząb teraz minimalnie bo np. kantuje nam, ale to tez minimalnie, bo na koncu tworzymy całość
|
|
#4359 |
|
Konto usunięte
|
No tak, teoretycznie wszystko logicznie ale orto jakieś dwie wizyty temu mówiła, że jedynki górne możemy już równać (jedna jest duuużo dłuższa od drugiej i nie dość, że brzydko to wygląda to też trochę mi przeszkadza w jedzeniu) i tak jakoś to się rozmyło i temat umarł.
Poza tym chce z nią porozmawiać na temat tego jak ona sobie wyobraża kształt moich zębów i skonfrontować to z moimi wyobrażeniami
|
|
|
|
#4360 |
|
Raczkowanie
|
a ja miałam od ostatniej wizyty przy pierścieniu...taki drucik.. i tak sobie latał.. nie wiedziałam co to i nie czułam tego nawet... nie wiem do czego on slużył... a wczoraj wieczorem mi to wyleciało...to jakaś pętelka;p heh nie wiem po co to...
|
|
|
|
#4361 | |
|
mj
|
Cytat:
Bo jak ide to jeszcze sobie w głowie powtarzam o co ma zapytać... na ostatniej wizycie na początku marca też chciałam się dowiedzieć kiedy ząbki będziemy te na dole przesuwać tak by jedynki się środkami zgrały, coz z dziurą po piątce, i jeszcze kilka innych pytań... A jak weszłam do gabinetu i w trakcie nałożyła mi wyciągi to byłam w takim szoku że zapomniałam, że chciałam o coś zapytać i po wszystki poprostu wyszłam, w drodze do domu otrzeźwiałam i byłam na siebie zła jak pies.
|
|
#4362 |
|
Konto usunięte
|
O, o dziurę też zapytam. Wiem, że szóstka to szeroki ząb ale tam ledwo coś drgnęło a wszystko inne już pozamykane od dawien dawna.
Ale spokojnie, ja mam to samo Zawsze czymś mnie zabije (a teraz damy dwa łuki i będzie bardzo bolało ) albo zagada i zapominam o tym wszystkim co chciałam... Marta, ten żabon mnie rozwala Domyślam się, że biega za dziećmi i to nie na obcasach 10cm?
|
|
|
|
#4363 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Dzisiaj będę miała pierwszą wizytę. Z tego co wiem jak byłam u innego ortodonty to mówił, że muszę mieć podcinane wiązadełko.. czy to boli ? |
|
|
|
#4364 |
|
Raczkowanie
|
hej ja mam takie pytanie czy zdarzyło się którejś z dziewczyn które same sobie wymieniają ligatury że miałyście 2 gumki na jednym zamku?
|
|
|
|
#4365 | |
|
mj
|
Cytat:
Hehehe co prawda jeszcze nie za własnymi, bo takich nie planuje na najbliższe kilka dobrych lat, ale jeśli wybiera się z dziećmi do parku a takie rodzinne przysługi nie raz się zdarzają to właśnie w ten sposób za nimi zasuwa ![]() i to zdecydowanie na płaskim obuwiu .Oczywiście jak na wieczorne wyjścia z Żabolem to ubiera te 10 cm by być seksowną Żabką
|
|
#4366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie boli, bo robi się to przy znieczuleniu miejscowym |
|
|
|
|
#4367 |
|
Zadomowienie
|
już jutro, godzina 9:00 dołączam do grona zadrutowanych
|
|
|
|
#4368 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ehh, chciałabym mieć tylko takie problemy
|
|
|
#4369 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny... zauważyłam,że mam na zębach takie białe kropeczki,plameczki...
takie zmiany na szkliwie :/ na szczęście jest to od wewnętrznej strony zębów.Raczej nie da się tego usunąć,ale czy nie wiecie jak zapobiec temu? I jeszcze coś Otóż na dwójce górnej mam taką brązową plamkę,stomatolog powiedziała,że to osad i że po zdjęciu aparatu będzie ściągany.Czy któraś z was miała już ściągany osad? Zniknęły te brązowe plamki?
|
#4370 |
|
Zadomowienie
|
tez mam takie brazowe kropeczki ... ale od wewnetrznej strony jedynek i 2
|
|
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
od ponad 4 miesięcy należę do grona aparatek. narazie góra, za miesiąc jeszcze dół będzie u mnie głównym problemem była schowana lewa trójka(nie było mniejsca). orto u której byłam państwowo na konsultacji powiedziała że mam 4zęby wyrwać udałam się więc do innej prywatnie. ta nawet nie wspomniała o wyrywaniu. od niej dostałam aparat ruchomy na obie szczęki. szpara sie zrobiła ząb się wyrżnął i przestałam nosić aparat teraz kontynuuję leczenie aparatem stałym. posiadam jeszcze asymetrię(czy jakoś tak) i tyłozgryz. prawdopodobnie czeka mnie forsus miał ktoś to urządzenie?
|
|
|
|
#4372 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny... normalnie jestem załamana. Zawsze problemem był brak pieniędzy na aparat stały, a teraz kiedy razem z mężem uzbieraliśmy to jest problem z ortodontami;( byłam u jednej 3 miesiące temu i kazała usunąć prawą górną czwórkę, dziś zapisałam się żeby ją usunąć i dodatkowo na konsultacje z innym ortodontą... ten zaś mówił, że mi nie radzi go usuwać, ale to moja decyzja... że trzeba szczękę górną poszerzyć ale nie gwarantuję, że się uda a minimalny okres leczenia aparatem stałym to ponad 2 lata;( ekspanderów nie używa bo jest to zbyt duża siła działająca na zęby... lepiej aparatem stałym, tyle że trwa to zdecydowanie dłużej... sama nie wiem co mam robić... przecież to nie ja jestem ortodontą, żeby wiedzieć co mam zrobić z moimi zębami, a tego oczekują;( każdy mówi inaczej;( poradźcie coś bo ja już mam mętlik w głowie
|
|
|
|
#4373 |
|
Wtajemniczenie
|
dziwna sprawa że orto kazała usunąć Ci tylko jedną czwórkę (chyba że po drugiej stronie już wcześniej miałaś coś usuwane).
no i dziwna sprawa że ten drugi orto nie chce Cię leczyć ekspanderem, obok hasa jest popularny. idź na konsultacje do jeszcze jednego ortodonty, takiego, któremu zaufasz. no i zamieść fotki, może któraś z nas ma podobną wadę i będziemy mogły napisać, jak u nas wyglądało leczenie. dziewczyny i tak z innej paki - któraś z was niedawno polecała hennę do włosów - mam pytanie - gdzie najlepiej ją kupić - w drogeriach czy przez internet? Edytowane przez milutek Czas edycji: 2010-03-22 o 19:19 |
|
|
|
#4374 |
|
Raczkowanie
|
Nie miałam usuwanej wcześniej czwórki, miałam niby usunąć tylko z jednej strony... nie chciałam tego i dlatego poszłam do innego specjalisty
kto ma wiedzieć co robić, jak nie oni... brrr
|
|
|
|
#4375 |
|
Konto usunięte
|
Drogie kalosze i nie kalosze zaciskające zęby i zgrzytające po nocach.
Podobno zaciskanie przy aparacie jest fenomenem bo normalni ludzie tego się oduczają bo ich to zwyczajnie boli. Ach, masochistki. Zgrzytanie nabyte w czasie aparatu może oznaczać, że trzeba lekko zluźnić zgryz tam z tyłu (co właśnie mam robione takim śmiesznym drucikiem). \ My używamy widelców do odrywania aparatu a pacjent mojej orto usiłował nim założyć zsunięty łańcuszek bo słyszał jak orto prosiła asystentkę o widelec właśnie (fakt, orto zakłada łańcuszki widelcem ale jest on malutki i ma tylko dwa 'zęby'). Dobry jest A mnie teraz wszystko napie... napiera tak jak drugi dzień po założeniu aparatu i zaraz umrę od ilości połkniętych przeciwbólowych. Pogrzeb w Warszawie, jak coś to zapraszam, będzie dobry alkohol i tańce
|
|
|
|
#4376 |
|
Wtajemniczenie
|
mazia23 - skoro nie miałaś nic usuwanego z drugiej strony, to usunięcie jednego zęba może spowodować asymetrię, więc to naprawdę dziwne. raczej usuwa się zęby po dwóch stronach. obyś trafiła na kogoś, kto Ci doda otuchy, fachowo doradzi i będziesz mu ufać.
1000days- no w końcu się ktoś dowiedział co nie co szkoda że ta Warszawa tak daleko.... zanim bym dojechała już po imprezie by było
|
|
|
|
#4377 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie o tym mi mówiła ta dzisiaj... o tej asymetrii
no zobaczymy, jutro umówię się jeszcze do jednego ortodonty |
|
|
|
#4378 |
|
Wtajemniczenie
|
mazia23 - zamieść fotkę, mówię Ci - tyle tu przypadków, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że ktoś ma podobną wadę do Twojej i napisze Ci jak u niego przebiega leczenie.
|
|
|
|
#4379 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"to ja to ja" <skacze wysoko i pokazuje na siebie > ja proponuje(nie pamietam nazwy ;/) taka w tubce henne i w sklepie kupic :p w necie zaplacisz dodatkowo za wysylke z 10 zl a sama henna kosztuje z 10 zl okolo ![]() Edytowane przez Wenja Czas edycji: 2010-03-22 o 20:32 |
|
|
|
|
#4380 |
|
Wtajemniczenie
|
o to Ty zmoro (sorki - Twój avatar mnie tak nastraja
)w tubce - tzn. że to już jest w postaci kremu i nie trzeba robić tak jak kiedyś papki z proszku? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

w piątek dołączę do Waszego grona zadrutowanych;D 

na samym końcu jak już zęby będą łądnie ustawione i będzie widać który ząb trzeba spiłować, bo piłując teraz w trakcie leczenia można spiłować, ale na końcu leczenia może się okazać że np. ten ząb spiłowaliśmy niepotrzebnie i bedzie np. krótszy 

łaski nie robi, jesteś chyba jedyna na forum, która płaci za wyciągi, no mnie by to dało do myślenia
chyba, że jakieś lepsze masz, smakowe, bakteriobójcze albo, ja wiem?, z feromonami? to wtedy luz, coś za coś
udałam się więc do innej prywatnie. ta nawet nie wspomniała o wyrywaniu. od niej dostałam aparat ruchomy na obie szczęki. szpara sie zrobiła ząb się wyrżnął i przestałam nosić aparat
teraz kontynuuję leczenie aparatem stałym. posiadam jeszcze asymetrię(czy jakoś tak) i tyłozgryz. prawdopodobnie czeka mnie forsus
miał ktoś to urządzenie?
ja proponuje(nie pamietam nazwy ;/) taka w tubce henne i w sklepie kupic :p w necie zaplacisz dodatkowo za wysylke z 10 zl a sama henna kosztuje z 10 zl okolo