|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
ASP - studia. Znajdzie się ktoś ?
Witajcie,
Założyłam taki sam temat w dziale praca i biznes, ale... olśniło mnie teraz, że więcej osób zagląda jednak na plotkowy i... dlatego temat dubluję. Jeśli ktoś uzna to za śmiecenie straszne - wcześniejszy temat, proszę zamknąć a teraz do rzeczy... Czy znajdą się na wizażu studentki/studenci z ASP ? Nie interesuje mnie w chwili obecnej żadne konkretne miasto... jeśli chodzi o kierunek: najchętniej grafika, projektowanie graficzne, intermedia itp., jednak jeśli jest ktoś z innego kierunku to także się odezwijcie Chciałam zapytać się o egzaminy wstępne… na stronach są suche, konkretne informacje a chciałabym dowiedzieć się jak to wygląda, jakie wrażenia i wspomnienia mają osoby, które w czymś takim brały udział. Może macie kogoś w rodzinie z ASP, kogoś znajomego… każda informacja będzie cenna.Pozdrawiam.
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ASP - studia. Znajdzie się ktoś ?
A ja mam pytanie.. może głupie... tzn na pewno głupie
ale idąc na ASP trzeba być bardzo utalentowanym ?
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
? Aby się dostać na ASP są organizowane egzaminy wstępne, które mają stwierdzić, czy masz predyspozycje, aby studiować na kierunku artystycznym... czy można powiedzieć, że sprawdzają, czy masz talent, hmm... pewnie tak, ale wydaje mi się właśnie, że predyspozycje to lepsze słowo... bo..."Talent jest jak kawałek szlachetnego, ale surowego metalu: dopiero pilna praca go obrobi i wartość mu wielką nada. — Stanisław Staszic" Jedno co trzeba mieć idąc na ASP to pasja... ... ale to moje zdanie
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
to moze ja, choc na ASP nie jestem. rok temu zdawalam egzaminy na grafike na uniwersytecie slaskim a w tym roku zaczelam kierunek edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych (z tego wzgledu ze grafiki nie otworzyli)
---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- egzamin wstepny trwal 8 czy 9 godzin pierw rysowalismy martwa a pozniej malowalismy ja farbami (nie ta sama bylo kilka do wyboru) ogolnie spoko, wiekszosc osob sie dostała ja studiuje zaocznie, a na dzienne wiecej chetnych wiec pewnie i troche trudniej
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma się po tym tytuł mgr sztuki To sa 2 odrebne kierunki choc 1 wydział, mające 2 odrębne toki kształcenia malarze zostaja malarzami - graficy grafikami. W skłąd zajęc na przestrzeni 5 lat wchodziły - grafika (2 oddzielne bloki zajęć przez pierwsze 3 lata: 1. Podstawy projektowania graficznego 2. przekaz wizualny Po 3 roku przechodzi sie pod opiekę konkretnej pracowni graficznej i renoma wykładowcy, mocno potem się przekłada na renomę absolwenta na rynku pracy. - malarstwo - rysunek - rzexba - anatomia (wykłady na Akademi Medycznej + rysunek anatomiczny oceniany przez lekarza anatoma na spółkę z wykładowca z rysunku z akademi) - geometria wykreslna - historia sztuki - warsztaty komputerowe -fotografika - filozofia - socjologia sztuki "estetyka" - grafika warsztatowa 2 kierunki równolegle (pracownia linorytu i litografi + pracownia grafiki na metalu akwaforta, akwatinta itp) Po 3 roku + kierunek wybrany dodatkowo z którego wymagano aneksu do dyplomu: np rzeźba/ któraś grafika warsztatwa,warsztaty intermedialne (u nas nie było osobnego wydziału tylko pracownia) / tkanina/witaż/pracownia rzexbiarskiej miniatury- tam raczej pracowali w metalu/ceramika/fotografika itp.) + język obcy i W-F Nie wiem jak to wygląda na innych uczelniach. Dyplom: wykonanie i obrona pracy z grafiki + aneks z przedmiotu wybranego Egzaminy trwały 3 dni. w skład wchodziły 2 egzaminy z grafiki (zadawano temat i okreslano technike wykonania, egz. z rysunku, malarstwa (martwa natura a potem postać z modela), historii sztuki, wybranego języka (więcej nie pamietam, ale to było prawie 20 lat temu) jakie wrażenia: - ze studiów takie, że 5 lat to za duzo, wystarczyło by 3. - Akademia nie kształci wykwalifikowanego do pracy "rzemiesśnika", kształci "artystę" którego do pracy musza przystosować agencje graficzne, albo przystosować musi się sam - na ogół ze skutkiem takim, że nienawidza go drukarnie, wytwórcy POS itp ze wzajemnością .Ogólnie- pozytywnie, acz teraz to myslę, że mogłam zostać lekarzem, albo chociaż ortodontą lub prootetykiem w ostateczności ![]() Ale przepracowałam w zawodzie kilkanaście lat i nie narzekałam. jak mi się znudziło to się przekwalifikowałam , ale moje wykształcenia ciagle jest w kręgu mojej działalności - na obrzezu, ale pomaga bardzo.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-03-23 o 17:55 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Cava a czym sie teraz zajmujesz? jesli moge spytac oczywiscie
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
I pieniądze, bo to dość drogie studia.
Moją siostrę zapytali we Wrocławiu jakie kursy skończyła, miała wtedy za sobą "tylko" liceum plastyczne. Teraz studiuje zaocznie w Katowicach.
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Podbiajam wątek.
Może pojawiły się na forum nowe studentki asp?
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
up
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
hm... choć nie studiuje na asp, to orientuje się w temacie uczelni artystycznych, więc w razie czego mogę coś podpowiedzieć ;-)
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cześć. Właściwie szukam osób do pogawędek o egzaminach i własnych przeżyciach, doświadczeniach, związanych z takimi szkołami. A jeśli można spytać, to skąd Twoja znajomość w tym temacie? Startowałaś?Pozdrawiam
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
ja uz wczesniej pisalam ze co prawda nie studiuje na asp ale na wydziale atystycznym wiec w razie czego tez cos moge podpowiedziec
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Sialalalala
chodziłam do liceum plastycznego, więc cały czas byłam w temacie uczelni wyższych artystycznych, co by w ostatnim roku dobrą wybrać. Aktualnie zdecydowałam się na wydział art, choć asp mam w planach... ;-) kuroikaze Na jakim wydziale królujesz?;-)
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
moja kolezanka w tym roku dostala sie na sztuke nowych mediow na warszawskiej asp, na poczatku zlozyla teczke (glownie fotografie +pare rysunkow i prac malarskich), zostala zakwalifikowana do II etapu ktorym byl egzamin przed 20osobowa komisja polegajacy na rozmowie nt wybranej lektury dotyczacej "kultury artystycznej" oraz schematycznym rysunku, temat podaje komisja; jej zadali deszcz, slyszalam ze innym zadali np dusze
nie chodzila do liceum plastycznego, brala tylko kurs rysunku i byla na szczycie listy
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Nie jestem po ASP ale Edu art tez było fajnie choć wciąż są utarczki o mniemanym pochodzeniu z ASP więcej lepiej , no i ASP prestiż nic bardziej mylnego!! WYNIOŚLI I SAMI NIE WIEDZĄ CZEGO CHCĄ
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
gdzie się dostałaś, jesli można widzieć?
...a i przede wszystkim, jak było? ;-)
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
ASP wrocław , edukacja
jak zobaczylam swój plan to jestem zachwycona tymi przedmiotami pierwszy dzień zawsze jest fajny , bo nie ma zajęć i nauki
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratuluję i życzę powodzenia
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Cotynato no to witaj w klubie ja tez edukacja
Biala czesc milo Cie widziec ![]() i juz dobrze wiesz ze daleko mi do królowania ![]() jak zajęcia? mnie sie jeszcze nie zaczęły
N. ♥ Edytowane przez kuroikaze Czas edycji: 2010-10-02 o 16:26 |
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj kuroikaze , witaj ;-)
Na razie trwa integracja ![]() Zajęcia od poniedziałku - jeszcze nie wiem co sądzić. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku, a poziom wysoki. Choć muszę przyznać, że spodziewałam się większej liczby godzin z malarstwa czy rysunku. A ty masz już plan? Podoba się? ;-)
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Cotynato ja nie jestem na asp tylko na wydziale art, w cieszynie. teraz zaczelam 2 rok, fajnie, choc powiem CI ze przez cały czerwiec nie usidłam na
Biala ile macie godzin? chociaz Ty grafika, to w sumie malarstwa mało, ja juz teraz malarstwa tez nie bede miec, choc w sumie rysunek bede miec do konca i sporo go mamy... planu nie mam, nie wiem nic. dowiem sie pewnie dzien przed zjazdem
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
3h malarstwa i 3h rysunku w tygodniu.
...a marzył mi się codziennie rysunek
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
Biala to faktycznie bardzo mało
ile to wychodzi na semestr?
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie, czy pojawiły się nowe studentki bądź kandydatki na asp?
Ja w tym roku zdawałam na wzornictwo (na które się nie dostałam)
|
|
#27 |
|
Rozeznanie
|
up up
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Odświeżam wątek ![]() Marzę o grafice na ASP w Warszawie. Przystępuję do egzaminu w tym roku. Szukam osób, które studiują bądź chcą studiować na ASP
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
wampir, to będą Twoje pierwsze egzaminy na asp?
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:07.

? Nie interesuje mnie w chwili obecnej żadne konkretne miasto... jeśli chodzi o kierunek: najchętniej grafika, projektowanie graficzne, intermedia itp., jednak jeśli jest ktoś z innego kierunku to także się odezwijcie 

ale idąc na ASP trzeba być bardzo utalentowanym ?

.

ile to wychodzi na semestr?