![]() |
#1 |
ćwir ćwir
|
Wątek o sklepie Forever21
http://www.forever21.com
Sklep nie wysyła bezpośrednio do Polski. Zamawiamy przy pomocy firmy pośredniczącej, jest to najczęściej Polamer- firma godna polecenia, solidna ![]() Koszt takiej wysyłki jest różny. Jest uzależniony od wagi przesyłki i jej wartości. Wysyłka na terenie USA zazwyczaj jest darmowa, ale płaci się za to TAX (podatek obowiązkowy, który płaci kupujący,który kupuje coś na terenie USA)(czyli tak jak my na F21- kupujemy towar w Stanach i wysyłany on jest do pośrednika, również w Stanach) Kwota ta jest dzielona na wszystkie Uczestniczki, jest to ok. 30-50$ na całe zamówienie[TAX jest uzależniony od kwoty zamówienia, przy 30-50$ to jego wysokość przy zamówieniu w przedziale ok.300-500$, różny jest też dla różnych stanów, jego wysokość zależy też więć od stanu, w którym pośrednik ma siedzibę] ) Do kosztów przesyłki USA-Polska dochodzi koszt prowizji dla pośrednika- za darmo nic nikt nie robi. Wszystkie ceny uzależnione są od konkrentego pośrednika, przeważnie mają oni cenniki na swoich stronach. Dodatkowo do kosztów rzeczy i wysyłki dochodzi cło i vat, które nalicza Urząd Celny w Polsce.Na terenie Polski jest obowiązek celny co oznacza, że każda paczka powyżej granicy 150euro powinna zostać zgłoszona do oclenia, a unikanie płacenia cła jest przestępstwem. Zazwyczaj jest to stawka 34% wartości całej paczki (12 % cła i 22% VATu) ponieważ na opisie paczki najczęsciej jest napis"Clothes", celnicy nie otwierają paczki i nie sprawdzają zawartości, więc stosują stawkę 12% przyjętą dla ubrań. Całe cło i cały koszt wysyłki jest obliczany przez Organiztorkę przy pomocy Exela na pojedynczą uczestniczkę. Wynik jaki wyjdzie jest uzależniony od jej procentowego wkładu w całość zamówienia. Osoba, która zamówi za 10$ na pewno będzie miała mniejsze opłaty niż ta osoba, która zamówiła za 100$. Proszę nie pytać o orientacyjne koszty i opłaty. Nie da się tego przewidzieć ponieważ za każdym razem paczka ma inną wagę( czyli jest inna kwota wysyłki) i ma inną wartość (czyli jest naliczone inne cło). Za każdym razem jest też inny kurs dolara( a kurs ma wpływ na kwotę wysyłki, bo pośrednikowi prowizję i wysyłkę płaci się w $ oraz ma znaczenie podczas clenia paczki, ponieważ im wyższy kurs celny $ tym wyższe cło i Vat). W bardzo dużym przybliżeniu można powiedzieć, że opłaty wynoszą odrobinę mniej co wartość rzeczy, ok 100% ich wartości, ale to też zależy od wartości paczki całej i jej wysyłki oraz kursu dolara. Cło jest płacone oczywiście dopiero jak paczka jest w PL, czyli mniej-więcej po 3-5 tygodniach od chwili zamówienia. Dla początkujących poradnik krok po kroku: 1. Organiztorka oznajmia na wątku, że robi zamówienie. 2. Wyrażasz swoją chęć do wzięcia udziału. 3. Organiztorka rozsyła dane do przelewu na PW każdej osobie chętnej do zamówienia. W tym PW określa też kurs dolara. Pieniądze wpłacasz w złotówkach, nie w $. Po prostu kwoty ze strony f21 mnożysz razy kurs dolara podany przez Organiztorkę. 4. Wpłacasz Organiztorce pieniądze- jeśli robię ja (Ćwirka) jest to tylko koszt rzeczy, które wybrałaś. Koszty wysyłki zakładam, ponieważ później łatwiej mi się w tym wszystkim połapać. 5. Na znak Organiztorki podajesz na wątku linki - nie wysyłaj ich na PW! Post uzupełniasz zdjęciami rzeczy. 6. Organiztorka składa zamówienie. 7. Cierpliwie czekasz aż paczka przyjdzie- może to trwać nawet miesiąc-półtora do chwili aż będzie ona u Organiztorki w domu. 8. Organiztorka robi wyliczenia i wysyła je na PW. Wyliczenia obejmują cło,vat różnicę kursu dolara, wysyłkę. 9.Wpłacasz pieniądze, podajesz adres do wysyłki i czekasz aż Organizatorka będzie miała całość wpłat od innych osób. 10. Organiztorka mając całość wpłat, w wolnej chwili idzie na pocztę i nadaje paczki, po czym na wątku pisze numery nadań paczek oraz kwoty do wpłaty za wysyłkę krajową. 11. Wpłacasz pieniądze za wysyłkę krajową. 12. Dostajesz paczkę, cieszysz się rzeczami ![]() Od pewnego czasu są spore trudności w płaceniu polskimi kartami, ponieważ sklep nie wysyła do Polski=nie przyjmuje płatności stąd. Nie wiemy czemu tak jest, jest możliwość, że sklep od każdej transakcji zagranicznej płaci jakieś podatki i im się to nie opłaca.
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2012-02-25 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
ćwir ćwir
|
Dot.: Wątek o sklepie Forever21
No więc zapraszam do zamówienia chętne osoby
![]() Proszę się zgłaszać tylko, gdy jesteście na 100% pewne, że weźmiecie udział.
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2010-03-23 o 23:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ćwirko melduje sie do zamówienia
![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
ja też
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zgłaszam się!
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A nie macie problemów ze strona forever21? bo mi caly czas wyskakuje komunikat o tych ciasteczkach, a mam wrazenie, ze wszystkie ustawienia mam ok:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja rowniez jestem chetna
![]()
#9 |
Raczkowanie
|
chętna
![]()
#10 |
Zakorzenienie
|
ja też zglaszam chętkę na butki
![]()
#11 |
Zakorzenienie
|
a mi nic nie wyskakuje dzis juz,
wczoraj ciagle bylo o ciastkach, dzis juz nie :P uff
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
zgłaszam się na nowe zamówienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
a jaka jest bielizna z f21?tzn majtasy? bo jeśli jakościowo są ok, to ja też zgłaszam się do zamówienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
oczywiści zgłaszam się ?? mam na oku pare rzeczy
PS: Dziękuje Ćwirka za organizację zamówienia |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
przepraszam, ale jednak rezygnuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ćwirko czy jest szansa ze różowe otrzymamy jeszcze przed swietami??bardzo mi na tym zalezy
![]()
#17 |
Zadomowienie
|
Jestem chętna na 100 % a Ćwirko , bardzo dziękuję za wysyłkę , wszystko jest świetne
![]()
#18 |
Konto usunięte
|
tez jestem chetna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
też chętnie dołącze do zamówienia
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
sporo juz nas
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja też bym chciała...
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
kurczę, ja też bym się zapisała ale chciałam wylukać ciuchy a mi ta stronka wyskakuje, ale ustawienia mam ok :|
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
świetnie jest sporo chętnych
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nie mogę pooglądać ciuchów, bo wyskakuje mi ten napis na stronie forever21 (jeszcze kilka dni temu wszystko było ok): COOKIES REQUIRED TO USE OUR WEBSITE. Już włączałam te "cookies" tak jak radzą i na firefoksie i na eksplorerze, i nic... Przepraszam za off top, ale może któraś miała podobny problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Już mi wszystko działa. Przepraszam za off topy. Czekam na odp od Cwirki czy mnie przyjmie...
Kraju nie zmieniałam, ale trochę pokombinowałam i jest ok ![]() Edytowane przez hokus6 Czas edycji: 2010-03-25 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ja mam opere i nie działa.
hokus6 co zrobiłaś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.