|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
My już po pierwszym spacerku
Zaraz obiadek i biorę się dalej za porządki ![]() Wojtusiu strasznie współczuję Unholy idź może do lekarza. Wredna ja mam tak samo. Jak widzę, że mała przykrztusi się czy coś to cała się trzęsę. Nogi jak z waty i od razu słabo mi. Wczoraj zajadała sobie chrupki i za duży kawałek włożyła sobie do buźki, aż czerwona cała się zrobiła i TŻ wsadzał jej rękę, żeby tą chrupkę wyjąć. Ale strachu się najadłam. Trzęsło mną jeszcze z pół godz. Będę zaglądać ![]() Miramej ja właśnie też chcę wprowadzić dwa spacery bo jak będzie gorąco to spacerować w samo południe to niezbyt dobry pomysł. Dziś na pierwszy spacer poszłyśmy ok. 10.30 w porze drzemki Zuzi. Drugi zrobimy ok. 16-17 jeszcze nie wiem. |
|
|
|
#2012 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
Witam Was
Przeczytałam szybko, na cytowanie nie mam czasu. Wredna współczuję i trzymam kciuki za poprawę Wojtusia życzę zdrówka Unholy mój plan dnia: 6.00 pobudka i 180 ml mleka około 9.00 kaszka manna/kleik ze 150 ml mlekaz owocami 12-13 obiadek potem spacerek 15.30-16.00 180 ml mleka koło 17 deserek, chociaż ostatnio rzadko 19.00 kąpanie, kasza ze 180 ml 19.30/20.00 spanie Będę teraz chyba chodzić z Zosią jeszcze raz na spacer, tak między 16 a 18. U nas noc super-nie musieliśmy wstać ani razu do Zosi Jak mówi mój mąż: "to tylko praca"
|
#2013 |
|
Ola-Unhola
|
Lecę na spacer
Własnie wpłynęła mi ostatnia pensja na konto za 11 dni marca
|
#2014 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
U mnie iście letnia pogoda - termometr za oknem (w cieniu) wskazuje 22 stopnie Sporo osób spaceruje w krótkim rękawku Z resztą ja też - dopiero teraz zaczyna jakiś wietrzyk się zrywać ![]() Cytat:
W używanych pokolizyjnych mogą być jakieś uszkodzenia konstrukcji, których nie widać "gołym" okiem i w razie czego (tfu, tfu) mogą narobić więcej szkody niż pożytku. A wiadomo, że każdy będzie wciskał, że bezwypadkowy. Np.: "(...) Bezpieczeństwo kosztuje Nie oszukujmy się! Dobry fotelik, jak dobry samochód, kosmetyk czy ciuch, musi kosztować. Są rzeczy, których nigdy nie kupilibyśmy z tzw. drugiej ręki: bielizna, łóżko, smoczek ..każdy z nas ma swoje uprzedzenia. Fotelik samochodowy jest sprzętem szczególnego przeznaczenia , został stworzony z myślą o ochronie zdrowia i życia dziecka. Szkoda, że tak często rodzice zapominają o jego przeznaczeniu kupując fotelik używany, o nieznanej przeszłości, przez internet, w komisie – bezgranicznie ufając zdjęciu i temu, co obcy człowiek napisał lub powiedział przez telefon. W imię źle rozumianej oszczędności powierzają los swojego dziecka niepewnym objęciom zużytego plastiku. Warto wiedzieć, że producent nie bez powodu daje gwarancję tylko pierwotnemu właścicielowi fotelika. Sam fotelik gwarantuje optymalne bezpieczeństwo przez ok. 5 lat, potem w związku z częstą eksploatacją i wynikającym z niej zużyciem i zmęczeniem materiałów należy wymienić fotelik na nowy! Dobry fotelik musi być drogi ,bo kosztowne są zastosowane w nim zabezpieczenia i rozwiązania techniczne, kosztuje gwarancja ich prawidłowego doboru, co potwierdzają równie kosztowne testy i certyfikaty. Ktoś, kto kupuje tani , używany fotelik, mając możliwość kupna nowego, świadomie naraża zdrowie i życie swojego dziecka. A gdy coś nam się na drodze przytrafi? Jak żyć ze świadomością, że mogliśmy zapobiec cierpieniom, kalectwu? Ile warte jest dla nas zdrowie i życie naszego dziecka? Wiosna, przyroda budzi się do życia, a my wraz z nią snujemy plany z myślą o nadchodzących ciepłych dniach . Niech w tym czasie radości i nadziei, podczas podejmowania ważnych decyzji nie dopadnie nas niefrasobliwość! Czy wiesz, że w Niemczech policjant obetnie końcówki szelek w foteliku, który brał udział w wypadku? W ten sposób uniemożliwia jego dalszą odsprzedaż. Polscy policjanci tego nie robią." (źródło) Cytat:
8 - 8.30 - pobudka, cycuś + śniadanko w stylu owoce&zboża lub owoce&jogurt 9/9.30 - 11.30 - spacer, a po nim cycuś, drzemka, zabawa ok. 15 - obiadek 16 - 18/19 - spacer, po nim cycuś, zabawa ok. 20 - kaszka 21 - kąpiel, sen (przerywany cycusiem )I na pewno niebawem się coś zmieni, bo "nic nie może przecież wiecznie trwać" Co do wyglądania, to w zeszłym tygodniu również wybrałam się na zakupy wiosenne i szybciej wracałam, niż tam szłam. Następnie wybrałam się do fryzjera i teraz świat wygląda inaczej Portfel też Cytat:
No, masakra Znam to doskonale i to ewidentnie wina rodziców - wychowywania w przekonaniu, że jest się lepszym z firmową metką. Bo spotkałam się z przypadkami dzieci, które nawet jeśli noszą firmówki (jeśli rodziców stać, to czemu nie) i jest to dla nich zupełnie zwyczajne ubranie, jak i z takimi, które podchodzą czy to to kolegów, czy do dorosłych mówiąc: "Fajne mam nowe buty? To Nike". Z tym różowym kolorem to też przegięcie Czy za naszych czasów też tak było? ![]() Od rana Ci lekarze...Cytat:
O, i tak Ci dobrze Ja ostatnią miałam też za 11 dni, ale stycznia ![]() Unholy - marsz do lekarza! Z pieprzykami nie ma żartów, a sama piszesz, że się babrze i jest czerwone - idź natychmiast.Ja też sobie kiedyś zdrapałam, ale normalnie się goiło. Później lekarz go wyciął do końca i wziął próbkę na badania.
Edytowane przez morska Czas edycji: 2010-03-26 o 14:07 |
||||||
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięku dziewczyny za wsparcie. Wybiorę się do lekarza, w przyszłym tygodniu, albo po świętach już. Oliwka zasnela teraz, na spacerek pojdziemy jak się obudzi. Ja posprzątałam, umylam lodówkę, poodkurzałam, dywan jeszcze uprać muszę, narazie wietrzy się na dworze. Uprałam makarony, znaczy firanki moje i powiesiłam je. Jeszcze nie mam siły za bardzo po wczorajszym, mecze sie ze szok. ale daje rade powoli. Posprzątać przecież trzeba.
Czy Wasze dzieciaczki śpią już z poduszką w łóżeczku? do moja dalej na płasko i nie wiem czy podłożyć jej taką cieniutką jakąś. |
|
|
|
#2016 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć kobitki
U nas dalej walka z zapaleniem oskrzeli. W poniedziałek znów wylądowaliśmy na oddziale W domu burdel na kółkach, cały tydzień czekam na gości od okien prawdopodobnie we wtorek będą, grzybka usunięto nawet szybko, ale małż musi ocieplić ścianę i znów wszędzie kurz Mieszkamy u mojej mamy i pewnie dopiero po świętach wrócimy do domku.Nie miałam nawet jak was podczytywać bo u mamy net nie działał Może teraz coś nadrobię puki mała śpi...
|
#2017 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale boczki się odkładająChyba ciężko podróżować z takim maluszkiem,prawie wszystko trzeba zabrać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
5-6 rano pobudka-cycuś 8-8.30 drzemka( z tym,że często drzemie 15 min) 9 kaszka ( i tutaj różnie 150 -180 ml) koło 10 pociumka cyca 11-11.30 deserek 11.30,12.oo-13.30 spacerek 14.00(plus,minus) zupka(co drugi dzień ugotowane żółtko) 14.30 drzemka,często przy cycusiu(teraz zrobiło sie cieplej,przważnie chodzimy na 2 spacerek do jakiejś 15.30 i zasypia w wózku) 17 kaszka 19 kapiel 19.30 cycuś i spanie. W nocy je cyca przeważnie 2 razy,ale zdarzy się że i tylko raz Miramejku nie trzymamy się tego planu jakoś sztywno,ostatnio mamy częściej wszystko poprzewracane przez drugi spacer ![]() Cytat:
![]() dla Bartusia i dla Ciebie,że poruszyłaś temat zostawienia Bartusia przez autobus.Niestety tak jest w szkole,dzieci są bardzo naśmiewne,wiem coś o tym bo na zebraniach szkolnych stale są omawiane te tematy.I niestety nie jest tak,że w starszych klasach jest lepiej Na temat ubioru,rodzaju butów i plecaka,to już nawet nie komentuję Można powiedzieć dzieci 4 klasa,to już duże dzieci,rozumne dzieci ale niektórzy wcale się tak nie zachowują.Najgorsze jest to,że poruszysz temat na zebraniu,rozmawiasz z rodzicami i jedna matka z drugą powiedzą,że to niemożliwe,bo jej dziecko takie nie jest,bo w domu jest spokojne.Tylko to, że w domu jest spokojne,nie jest wyznacznikiem tego,że w szkole,czy w drodze do szkoły,bądź ze szkoły jest grzeczne. U Damiana w klasie są przypadki,że uczniowie dobrze uczący się naprawdę źle się zachowują i to jest tak,że nauka nie zawsze idzie w parze z zachowaniem.A ktoś by powiedział dobry uczeń,niemożliwe żeby tak się zachowywał,nie wierzę.A dzieci nie zdają sobie lub nie chcą zdawać sobie sprawy z tego,ile krzywdy mogą wyrządzic drugiemu dziecku takim wyśmiewaniem się.Teraz ja się opisałam ![]() ![]() Nie martw się,napiszemy Cytat:
Moja mama przy migrenie też ma wymioty i nawet nie może leżeć przy zapalonym świetle.Ztym,że ona zauważyła,że migrena ją chwyta najczęściej jak posmaży coś na oleju. |
|||||
|
|
|
#2018 | |
|
Wtajemniczenie
|
UnholyOne z tym pieprzykiem uciekaj szybko do lekarza
![]() Zdrówka dla Tomcia i oby szubko humorek Ci wrócił ![]() Cytat:
no poka te fotki A mój zięć jaki duży przystojniaczek Svi mam nadzieję, że z tata szybko dojdzie do siebie i gratulacje dla Marcelka za nowe umiejętności ![]() Wojtusia duuuuużo zdrówka Wszystkie na spacerku chyba ![]() Ja też byłam z Amelką bo taka pogoda, że żal nie wyjść mimo choroby. Na dworze cieplej niż w domu ![]() Szukam tapety do kuchni na jedną ścianę okleić
|
|
#2019 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oo, dziękuję za pamięć to trzymam kciuki za postępy No tylko że ostatnio to Martynka wpadła na pomysł ze to świetny gryzak jest W każdym razie będziemy też ćwiczyć, niekapek na razie sobie darujęCytat:
ja też na ostatnią czekam...za 16 dni potem już tylko zapomoga Cytat:
no tak -priorytety się zmieniają Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- My też już po spacerku, głowa mi pęka bo wieje niemiłosiernie a na dodatek wczoraj mała odkryła ze można samemu czapkę ściągnąć więc non stop jej zakładałam Zrobiłam dzisiaj Martynce taki "dorosły" obiadek (marysia mnie natchnęła ) pulpeciki z indyka z ziemniaczkami i sosikiem pomidorowym..ahh jak jej smakowało
|
|
#2020 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla Danielka i dla Ciebie za ubytek wagowy![]() Cytat:
A mój głupi siedemdziesięcioletni sąsiad miał 3 duże pieprze na czole ,postanowił sie ich pozbyc i odciął je żyletką.Efekt był taki,że rana sie rozogniła,dostał gorączkę i wylądował w szpitalu.Ludzka głupota nie ma granic. Cytat:
Cytat:
aby katar szybko minął. aby wszystkie Twoje problemy pomyślnie się rozwiazałyBartoszek z kolei składa |
||||
|
|
|
#2021 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a synek mój jeszcze trzyma jedzonko na języku, wywala go,cieszy się, po czym ślina mu spływa i się krztusi a ja się trzęsęCytat:
kurcze, no.. żeby było lepiejCytat:
![]() Cytat:
?Przytulam i wysyłam pozytywne fludy U nas plan dnia wygląda tak: 6 - pobudka, zabawa (mama czasem przekima do 7) 8- kaszka/owsianka (czasem z owocami, czasem bez) 10/10.30 - deserek 10.30-11- spacerek (1.30 h w czasie drzemki) 12.30-obiad 14.30-drzemka 15.30-16- mleko, albo kaszka z owocami 18.30 - mleko 19 -spanko
|
|
#2022 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2023 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Megi dużo zdrówka dla WasA my nie na drugim spacerku |
|
|
|
|
#2024 |
|
Ola-Unhola
|
To mnie przestraszyłyście z tym pieprzykiem.....
Idę sprzątać, bo imprezy się szykują, a ja bajzel mam. Wieczorem zupę mand. chcę zrobić i roladki z łososia Będę zaglądała cyklicznie
|
#2025 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, wierze, ze niedlugo bedzie lepiej.Cytat:
Wojtusiu zdrowka! Unholy sprawdz tego pieprzyka kochana! Angy jak szyja? A nasz plan dnia jest taki: 8:00 cys 9:30 mleko 180 ml 11:00-12:00 spacer=spanie 12:30 mleko 180 ml 15:00 obiad+ woda 15:30-16:30 spacer=spanie 17:30 owoc 19:00 kapiel 19:30 mleko 200ml i spanie Wlasnie wrocilam z lunchu z kolezankami. Jutro jade do Rotterdamu na wystawe Witam sie i przesylam buziaki
|
|
#2026 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
, żeby wszystko się wyprostowało Cześć tru Cytat:
![]() Cytat:
,
|
|
|
#2027 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() , a Tymek na tych spacerach nadal śpi?Mnie i fryzjer raczej nie pomoże ![]() Cytat:
, macie chyba mało absorbujące dzieci. Ja nie mam czasu dosłownie na nic, ledwo zdążę umyć naczynia ![]() Kuba nie ma poduszki Cytat:
Zdrówka, dużo zdrówka Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2028 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Dziewczyny
Kochane jestescie
|
|
#2029 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ty się przestrasz na tyle, żeby do lekarza iść jak najprędzej
![]() Cytat:
![]() ***
|
|
|
#2030 | ||||
|
Zakorzenienie
|
ach jaka cudna ta pogoda- bylysmy na spacerku 3 godzinki
![]() wstapilam do domku tylko dac mleczko malej i przebrac w cieplejsza kurtke bo jakis zimny wiatr potem byl ![]() Cytat:
![]() fajnie ze szyja juz mniej boli Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2031 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Glowa do góry, bedzie dobrze Cytat:
|
|
#2032 |
|
Wtajemniczenie
|
polałam sosikiem i rozgniatałam tylko większe grudki przed podaniem, mięsko było zmielone więc samo rozdrabniało się bez problemu a przy okazji, unholly, krupniczek pierwsza klasa
|
#2033 |
|
Rozeznanie
|
No i po Onz... bylam u znajomej i skusilam sie na rybe po grecku a potem na cos slodkiego
no to wytrzymala jestem piec dni... no ale chociazte 1,5 kilo poszlo w dol , mam nadzieje ze nie bedzie efektu jojo.Cass Kubus to naprawde duzy chlopiec naprawde wyglada na co najmiej roczek .Megi trzymam kciuki ze choroba szybciutko puscila i nigdy wiecej szpitala!Wredna zdrowka dla Tomeczka , i poprawy sytuacji ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Anulla super przepis napewno rowniez wyprobuje ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- A ja w srode wracam do pracy...strasznie mi sie nie chce. Niby na piec godzin dziennie ale w popoludniowych godzinach ( 2-7) , ze pewnie bedzie mi sie wydawac , ze jestem tam dluzej.No ale coz kaska z nieba nie spadnie .
|
#2034 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2035 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Uff, w koncu siadłam na zadku
Chyba 4 h bylismy na dworze, spacerowałam po okolicy az mnie nogi bola (swoja droga taki spacer dobrze mi zrobi, szybciej kg zlecą ). Kuba po takich wojazach usnał błyskawicznie ![]() Pogoda była ładna ale wiało...jutro ma byc zimniej i padac ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale Kuba raczej jest chudziutki wiec pewnie cos koło tego waży. Jeszcze taraz ma słabszy apetyt. Cytat:
Mam nadzieje, ze wszystkie problemy sie niebawem skończą Cytat:
A własnie zasnatawiałam sie co u Ciebie i gdzie sie podziewasz. Cytat:
I tego chłopczyka babcia posadziła na kanapie, dała zabawki i poszła cos robic w kuchni. W pewnej chwili mały zaczał płakac, podbiegamy do niego a on włozył do buzi takie kółko od grzechotki i nie mógł wyjac. Matki tego dziecka nie było tylko siostra, zaczeła grzebac mu w buzi, dziecko juz sie dusi. Nie mogła wyciagnac bo miała długie tipsy. Babcia juz prawie zasłabła (bo to ona nie dopilnowała dziecka). Wiec szybko podbiegłam wsadzaiłam dwa palce do buzi i jakos to kółko przekreciłam tak ze wyszło. Dobrze, ze mam małe palce i krotkie paznokcie bo jeszcze chwila i dziecko by sie udusiło. ![]() Po tym incydencie długo nie mogłam dojsc do siebie, trzesłam sie jak galareta ![]() Cytat:
![]() Kubus przesyła buziaki i życzy szybkiego powrotu do zdrowia Niedlugo wstawie fotki, jeszcze nie robiłam zdjec. Cytat:
![]() Kuba tez dzisiaj jadł krupnik i nawet mu smakował. Cytat:
za zrzucone kg.Dziekujemy
|
|
|
#2036 |
|
Rozeznanie
|
Tatus , moj Tz pracuje na nocki wiec do drugiej bedzie spal a pozniej zajmowal sie syneczkiem
. Mam nadzieje, ze sobie poradzi.
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
Dużo zdrówka, uśmiechu i radości dla Zuzinki, Nataniela i Bartusia
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałabym bardzo podziękować za wszystkie miłe komentarze w albumie Dziewuszki ja juz chyba uciekam, wezme prysznic i kłade sie spac. Te poranne wstawanie jest zabójcze dla mnie ![]() A od niedzieli po zmianie czasu mały bedzie wstawał o 5 nie wiem jak bede funkcjonować ![]() Dobranoc
^^^Moje skarby^^^ Jakub 20 czerwca 2009 r. Blanka 15 września 2011 r. Edytowane przez Cassandra 23 Czas edycji: 2010-03-26 o 20:40 |
|
|
|
#2039 |
|
Zakorzenienie
|
ja nawet nie pocytuje, nie mam siły.
Texasik, Danielek jak zawsze uroczy. Szkoda ze musisz do pracy wracac Cass, fajowe zdjęcia 4 godzinki spacerku no no, mnie by nogi bolały ![]() anulla tez zrobie taki obiadek oliwce ![]() Unholy daj znac jak wyszła zupa mandarynkowa, a i udanej imprezki i wszystkiego najlepszego dla Bartusia (nie wiem czy sie jutro pojawię) ide spać dobranoc! Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2010-03-26 o 20:45 |
|
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadłam tylko na moment.
Jestem padnięta. Pomyłam okna, posprzątałam w szafie naszej - posegregowałam ciuchy, buty, powyrzucałam co nie potrzebne, popakowałam już kurtki zimowe i buty, przy okazji u Zuzi zrobiłam porządek. Matko ile tego było No i jeszcze w szafkach w kuchni sprzątnęłam. Nie mam mocy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

Zaraz obiadek i biorę się dalej za porządki 

Jak mówi mój mąż: "to tylko praca"

Znam to doskonale i to ewidentnie wina rodziców - wychowywania w przekonaniu, że jest się lepszym z firmową metką. Bo spotkałam się z przypadkami dzieci, które nawet jeśli noszą firmówki (jeśli rodziców stać, to czemu nie) i jest to dla nich zupełnie zwyczajne ubranie, jak i z takimi, które podchodzą czy to to kolegów, czy do dorosłych mówiąc: "Fajne mam nowe buty? To Nike".
Ci lekarze...
Z pieprzykami nie ma żartów, a sama piszesz, że się babrze i jest czerwone - idź natychmiast.

ale boczki się odkładają

dla Bartusia i dla Ciebie,że poruszyłaś temat zostawienia Bartusia przez autobus.
Można powiedzieć dzieci 4 klasa,to już duże dzieci,rozumne dzieci ale niektórzy wcale się tak nie zachowują.Najgorsze jest to,że poruszysz temat na zebraniu,rozmawiasz z rodzicami i jedna matka z drugą powiedzą,że to niemożliwe,bo jej dziecko takie nie jest,bo w domu jest spokojne.Tylko to, że w domu jest spokojne,nie jest wyznacznikiem tego,że w szkole,czy w drodze do szkoły,bądź ze szkoły jest grzeczne. U Damiana w klasie są przypadki,że uczniowie dobrze uczący się naprawdę źle się zachowują i to jest tak,że nauka nie zawsze idzie w parze z zachowaniem.A ktoś by powiedział dobry uczeń,niemożliwe żeby tak się zachowywał,nie wierzę.A dzieci nie zdają sobie lub nie chcą zdawać sobie sprawy z tego,ile krzywdy mogą wyrządzic drugiemu dziecku takim wyśmiewaniem się.

i gratulacje dla Marcelka za nowe umiejętności
W każdym razie będziemy też ćwiczyć, niekapek na razie sobie daruję
jak go tylko położyłam do nas do łóżka to odwracał sie na boczek i spał 

Witam sie i przesylam buziaki 
Kochane jestescie