|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Mój temat: omów funkcje monologów w utworach literackich. zastanów się nad ich znaczeniem dla interpretacji tekstu.
Mam Lalkę Prusa, wielka improwizacje z Dziadów i wiersz Szymborskiej-monolog dla Kasandry. Jednak nie umiem znalesc dobrego opracowania lalki w tym kierunku. Szukalam opracowania Markiewicza ale niestey nie maja w bibiotece. Możecie mi coś doradzić?
![]() |
#2072 |
Wtajemniczenie
|
Ufff! Ja już na szczęście mam już wszystko gotowe. Jutro tylko oddam bibliografię i plan ramowy i jeżeli nie trzeba będzie robic poprawek to pozostaje mi się tylko nauczyć prezentacji.
A co do "Lalki" to nie wiem, ale pan bibliotekarz polecał mi do wielu lektur opracowania Stefana Lichańskiego. Może tam coś znajdziesz. ![]()
#2073 |
Przyczajenie
|
Hej..
mam ogromny problem wybrałam sobie temat prezentacji moim zdaniem bardzo ciekawy jednak w necie nie mogę nic znaleść.. na www.mojeopracowania.pl było co nieco jednak ostatnio nie można na tą stronę wejść.. BŁAGAM pomóżcie jesli ktoś ma coś na ten temat jakieś wypracowanie lub link to będę bardzo wdzięczna.. ![]() To mój temat: Człowiek jedynie gra swoją rolę, puszy się i miota na scenie życia zgodnie z przeznaczeniem, czy dokonuje świadomych wyborów i decyduje o swym losie? Rozważ problem na podstawie wybranych utworów |
![]() ![]() |
![]() |
#2074 |
Przyczajenie
|
może spróbuj coś z romantyzmu tam się zawsze zastanawiają nad celowością swoich uczuć i brutalnością przeznaczenia i może
antygona jako decyzja o swoim losie i jeszcze kiedyś był jakiś motyw teatr mundi czy coś takiego |
![]() ![]() |
![]() |
#2075 |
Przyczajenie
|
jako literaturę podmiotu wybrałam Króla Edypa, Antygonę, fragment z Pisma Św o tym że Bóg dał nam wolną wolę i Granicę..
nie wiem czy to dobry wybór bo nie potrafię teraz napisać planu prezentacji.. nie mam pomysłu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Przyczajenie
|
ja jak pisałam plan to znalazłam te utwory, które uznałam za pasujące, w jakimś opracowaniu motywy literackie i po prostu przepisałam nagłówki
opracowanie grega jest naprawdę fajne i na pewno jest w każdej bibliotece a w szkolnej to 100% w mojej mieli całą serie ![]() a możesz jeszcze ogólnie wpisać przeznaczenie, los człowieka |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Poradziłybyście ? Mam temat "Psychologiczne konteksty literatury. Omów na podstawie dzieł z różnych epok " Mam "Pachnidło", " Cudzoziemkę" i Makbeta". Wybrałam taki temat, a teraz nie wiem, jak się do niego zabrać ;/ Poradziłybyście coś z literatury przedmiotu ?
#2078 |
Przyczajenie
|
Dziękuję marcepanowy_smak
![]() jakby ktoś miała jeszcze jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczna ![]() Człowiek jedynie gra swoją rolę, puszy się i miota na scenie życia zgodnie z przeznaczeniem, czy dokonuje świadomych wyborów i decyduje o swym losie? Rozważ problem na podstawie wybranych utworów |
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli przyjdzie mi jakaś propozycja do głowy, to dam znać.
![]() |
#2080 |
Raczkowanie
|
POMOCY!!!;/
mam ogromny problem z napisaniem konspektu;/ tzn czesc juz mam.. moj temat to " Obraz Litwy w literaturze i filmie. Porównaj sposób jej przedstawienia w wybranych utworach literackichi filmowych." piszę o Panu Tadeuszu, Nad Niemnem i o filmie Dolina Issy.. tylko nie wiem co napisac w tym planie wypowiedzi o filmie;/ nie mam pojecia... ![]() macie jaies pomysly?? Edytowane przez sylwusia9135 Czas edycji: 2010-03-22 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2081 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hmmm... może: poetycki obraz Litwy w filmie "Dolina Issy" Tadeusza Konwickiego. ![]()
![]() |
#2082 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy jeśli nie znajdę opracowania do np. jakiegoś wiersza to mogę wpisać do literatury podmiotu, jakiś artykuł z Cogito jako opracowanie??
#2083 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama mam taki problem, bo znalazlam fajne opracowanie wiersza w Cogito i do literatury przedmiotu byłoby jak znalazł.. a tak. ![]() Nie wiem czy po prostu sie pomyliłaś czy faktycznie chcesz dać to opracowanie do literatury podmiotu, bo to duza roznica. W podmiocie absolutnie nie może być opracowania.. no a w tym przedmiocie to jak mówiłam, ale można zaryzykować. Sama sie zastanawiam. ![]() Ps. Witam koleżanki maturzystki. ![]()
![]() |
#2084 |
Rozeznanie
|
No to pięknie ..
![]() Oczywiście chodziło mi o przedmiotu sorki ![]() Czyli nie pozstaje mi nic innego jak jutro przeszukać całe miasto w poszukiwaniu opracowań :| Albo zamiana literatury podmiotu .
#2085 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2086 |
Raczkowanie
|
Proponuje najpierw poszperać w internecie i poszukać ciekawych książek a potem szukać w bibliotekach itd. coby się nie przemęczać niepotrzebnie.
![]() Spróbuj sobie wpisać w google, np. "zestawienia bibliograficzne" powiny wyskoczyć różne strony bibliotek i takie tam.. no i tam już sobie hasłowo wpisuj i Ci wyszuka jakieś tematyczne książki. ![]() Ja np. wpisywałam sobie hasło utopia i tam różne fajne pozycje wyszukało. ![]() ![]() Jeżeli potrzebujesz opracowania do lektur to polecam wstępy właśnie do lektur z Biblioteki Narodowej. To są właśnie takie 'legalne' opracowania robione przez profesorów. Z tego co wiem to nauczyciele widząc właśnie takie BN-ki w bibliografii są bardzo zadowoleni i tu już punkciki podczas pierwszego wrazenia rosną. ![]() Te wstępy razem z lekturami są raczej w każdej bibliotece i fajnie je dać do bibliografii nawet tak o po prostu jako zapychacz. ![]() Nie wiecie może gdzie moge znalezc numer Cogito z 2004roku.? Podobno jest tam fajne opracowanie wiersza Szymborskiej i ojj by mi sie przydało. ![]() Ps. do bibliografii można też dodać taką ściąge.. jest równie dobra jak te gregowskie no i są tanie. ![]()
Paparazzo chwil ulotnych.. Edytowane przez Empirical Czas edycji: 2010-03-23 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2087 |
Przyczajenie
|
Hej, Jestem tegoroczną maturzystką i mam pewien problem... mianowicie, mam temat pt: 'Człowiek nie może żyć bez miłości - rozwiń myśl Jana Pawła II odwołując się do znanych ci utworów literackich i własnych przemyśleń.' i nie mam pojęcia co mam wstawić w literaturze przedmiotu, ja to bym najchętniej korzystała tylko z literatury podmiotu.. Czy ktoś miał taką pracę i mógłby mi coś podpowiedzieć? Bardzo proszę o pomoc!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Wtajemniczenie
|
Ryaa, przejdź się do biblioteki szkolnej i poproś o pomoc. Mi pani bibliotekarka bardzo pomogła.
![]()
#2089 |
Przyczajenie
|
W sumie to byłam, ale za dużo to mi nie dało ;P Ale dziękuję za radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2090 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie często tę literaturę podaje się czysto fikcyjnie, jedynie ze względu na wymogi (by dobrze wyglądała w bibliografii). Mówię to w ramach ułatwienia, gdybyś przypadkiem za bardzo się nią przejmowała. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Raczkowanie
|
Dobry wieczór
![]() mam pytanko dotyczące pracy maturalnej ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2092 |
Wtajemniczenie
|
Nic Ci nie podpowiedzieli? Mnie pani niemalże wyrwała od razu kartkę z ręki i wynalazła naprawdę dużo ciekawych pozycji. Hmmm... popytam znajomych, może ktoś miał podobny temat.
![]()
#2093 |
Raczkowanie
|
witam
mam pewne pytanie odnośnie prezentacji z polskiego i mam nadzieję że ktoś mi pomoże ![]() Mój temat to motyw labiryntu w literaturze i ten labirynt chcę pokazać jako przestrzeń miejską w której bohatera szuka odpowiedzi na dręczące go pytania, szuka swojej tożsamości - coś w tym stylu. Wybrałam Lalkę Prusa i Proces Kafki i nie wiem co jeszcze mogę dodać do tego co by pasowało. Przydałoby się coś z innej półki niż lektury a nic mi do głowy nie przychodzi. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2094 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o mnie, mam temat: Negatywny bohater, czarny charakter. Ukaz sposob i cel kreowania takich postaci w literaturze. Chcę przedstawić Makbeta, Vautrina z Ojca Gordiona, Bohuna z Ogniem i mieczem, Raskolnikova ze Zbrodni i kary i myślałam nad Mistrzem i Małgorzatą (moja ulubiona ksiązka), ale tam nie ma jednoznacznie złych postaci. Co myślicie o mojej bibliografii? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2095 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A Mistrz i Małgorzata pewnie miałaś na myśli Wolanda? Właśnie, też zdaje mi się, że on nie jest do końca zły - on demaskuje 'zło' mieszkańców Moskwy. Mi się wydaje, że lepiej z tym nie ryzykować ![]() Vautrin to super wybór ![]() Mogłabyś też nawiązać do starożytności, żeby mieć większy jakby przedział czasowy - np. Neron z Quo Vadis.
![]() ![]() |
![]() |
#2096 |
Przyczajenie
|
potrzebuje bibliografii do jakiegoś fragmentu książki na temat miłość do kobiety lub ojczyzny bohatera romantycznego najlepiej jakby to było tak 2 czy 3 strony a nie cała książka licze na pomoc bo bibliografię najpóźniej mam oddać w poniedziałek :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=lovela91;18131635]Mogę pomóc w motywie labiryntu, ale nie miejskiego (chociaż może Zbrodnia i kara?). Do takiego tematu na pewno wybrałabym "Boską komedię" (piekło podzielone na kręgi) i "Sklepy cynamonowe" (sparafrazuje: "myśl zapuszcza się w labirynty wnętrza").
/QUOTE] Właśnie o tych Sklepach Cynamonowych też myślałam, a czy w Boskiej Komedii jest coś takiego że tak jakby widzimy oczami bohatera to piekło czyli labirynt? Szczerze mówiąc to tak tylko z grubsza tą książkę kojarzę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2098 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2099 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a czy mogę wziąć do omawiania sam epilog z Pana Tadeusza czy muszę koniecznie całą książkę?
#2100 |
Przyczajenie
|
mogłybyście mi doradzić tezę do różnych ujęć motywu bezdomności ?
![]() lektury: ludzie bezdomni, cierpienia młodego Wertera, miłosierdzie gminy, nad ostatnią jeszcze się zastanawiam...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.