Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-21, 20:53   #2071
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Mój temat: omów funkcje monologów w utworach literackich. zastanów się nad ich znaczeniem dla interpretacji tekstu.
Mam Lalkę Prusa, wielka improwizacje z Dziadów i wiersz Szymborskiej-monolog dla Kasandry.
Jednak nie umiem znalesc dobrego opracowania lalki w tym kierunku. Szukalam opracowania Markiewicza ale niestey nie maja w bibiotece. Możecie mi coś doradzić?

hula-hop
łyżwy
kamcia199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 20:58   #2072
wanitatywna
Wtajemniczenie

Ufff! Ja już na szczęście mam już wszystko gotowe. Jutro tylko oddam bibliografię i plan ramowy i jeżeli nie trzeba będzie robic poprawek to pozostaje mi się tylko nauczyć prezentacji.

A co do "Lalki" to nie wiem, ale pan bibliotekarz polecał mi do wielu lektur opracowania Stefana Lichańskiego. Może tam coś znajdziesz.

wanitatywna jest teraz online Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 12:19   #2073
mariiq
Przyczajenie

Hej..
mam ogromny problem wybrałam sobie temat prezentacji moim zdaniem bardzo ciekawy jednak w necie nie mogę nic znaleść.. na www.mojeopracowania.pl było co nieco jednak ostatnio nie można na tą stronę wejść.. BŁAGAM pomóżcie jesli ktoś ma coś na ten temat jakieś wypracowanie lub link to będę bardzo wdzięczna..

To mój temat:

Człowiek jedynie gra swoją rolę, puszy się i miota na scenie życia zgodnie z przeznaczeniem, czy dokonuje świadomych wyborów i decyduje o swym losie? Rozważ problem na podstawie wybranych utworów
mariiq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 12:36   #2074
marcepanowy_smak
Przyczajenie

może spróbuj coś z romantyzmu tam się zawsze zastanawiają nad celowością swoich uczuć i brutalnością przeznaczenia i może
antygona jako decyzja o swoim losie
i jeszcze kiedyś był jakiś motyw teatr mundi czy coś takiego
marcepanowy_smak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 12:40   #2075
mariiq
Przyczajenie

jako literaturę podmiotu wybrałam Króla Edypa, Antygonę, fragment z Pisma Św o tym że Bóg dał nam wolną wolę i Granicę..
nie wiem czy to dobry wybór bo nie potrafię teraz napisać planu prezentacji.. nie mam pomysłu
Stary 2010-03-22, 13:18   #2076
marcepanowy_smak
Przyczajenie

ja jak pisałam plan to znalazłam te utwory, które uznałam za pasujące, w jakimś opracowaniu motywy literackie i po prostu przepisałam nagłówki
opracowanie grega jest naprawdę fajne i na pewno jest w każdej bibliotece a w szkolnej to 100%
w mojej mieli całą serie

a możesz jeszcze ogólnie wpisać przeznaczenie, los człowieka
marcepanowy_smak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 13:51   #2077
Hedonia
Zadomowienie

Hej

Poradziłybyście ? Mam temat "Psychologiczne konteksty literatury. Omów na podstawie dzieł z różnych epok " Mam "Pachnidło", " Cudzoziemkę" i Makbeta".
Wybrałam taki temat, a teraz nie wiem, jak się do niego zabrać ;/
Poradziłybyście coś z literatury przedmiotu ?

Hedonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 14:28   #2078
mariiq
Przyczajenie

Dziękuję marcepanowy_smak

jakby ktoś miała jeszcze jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczna

Człowiek jedynie gra swoją rolę, puszy się i miota na scenie życia zgodnie z przeznaczeniem, czy dokonuje świadomych wyborów i decyduje o swym losie? Rozważ problem na podstawie wybranych utworów
Stary 2010-03-22, 16:33   #2079
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hedonia Pokaż wiadomość
Hej

Poradziłybyście ? Mam temat "Psychologiczne konteksty literatury. Omów na podstawie dzieł z różnych epok " Mam "Pachnidło", " Cudzoziemkę" i Makbeta".
Wybrałam taki temat, a teraz nie wiem, jak się do niego zabrać ;/
Poradziłybyście coś z literatury przedmiotu ?
Trzeba przejść się do biblioteki i czegoś samemu najlepiej poszukać. Mnie w bibliotece między regałami dopadła pani bibliotekarka i udzieliła kilku wskazówek... Spisz sobie wszystkie utwory, autorów pójdź do biblioteki szkolnej/miejskiej i zapytaj się po prostu czy mogliby ci pomóc dobrać dobre opracowania epok/samych utworów.
Jeżeli przyjdzie mi jakaś propozycja do głowy, to dam znać.

Stary 2010-03-22, 17:34   #2080
sylwusia9135
Raczkowanie

POMOCY!!!;/
mam ogromny problem z napisaniem konspektu;/ tzn czesc juz mam..
moj temat to

" Obraz Litwy w literaturze i filmie. Porównaj sposób jej przedstawienia w wybranych utworach literackichi filmowych."

piszę o Panu Tadeuszu, Nad Niemnem i o filmie Dolina Issy.. tylko nie wiem co napisac w tym planie wypowiedzi o filmie;/ nie mam pojecia...
macie jaies pomysly??

Edytowane przez sylwusia9135
Czas edycji: 2010-03-22 o 17:36
sylwusia9135 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 19:44   #2081
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwusia9135 Pokaż wiadomość
POMOCY!!!;/
mam ogromny problem z napisaniem konspektu;/ tzn czesc juz mam..
moj temat to

" Obraz Litwy w literaturze i filmie. Porównaj sposób jej przedstawienia w wybranych utworach literackichi filmowych."

piszę o Panu Tadeuszu, Nad Niemnem i o filmie Dolina Issy.. tylko nie wiem co napisac w tym planie wypowiedzi o filmie;/ nie mam pojecia...
macie jaies pomysly??
A to jest jakiś poetycko-psychologiczny film? Bo coś takiego mi się po głowie pląta, ale nie jestem pewna.
Hmmm... może: poetycki obraz Litwy w filmie "Dolina Issy" Tadeusza Konwickiego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-23, 15:36   #2082
FeelingGood
Rozeznanie

Dziewczyny, czy jeśli nie znajdę opracowania do np. jakiegoś wiersza to mogę wpisać do literatury podmiotu, jakiś artykuł z Cogito jako opracowanie??

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 16:36   #2083
Empirical
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy jeśli nie znajdę opracowania do np. jakiegoś wiersza to mogę wpisać do literatury podmiotu, jakiś artykuł z Cogito jako opracowanie??
Rozmawiałam o tym z moim polonistą i powiedział że nie, bo to jest traktowane jako ściąga.. z resztą Cogito, zamieszcza w pewnym sensie wlaśnie ściągi.

Sama mam taki problem, bo znalazlam fajne opracowanie wiersza w Cogito i do literatury przedmiotu byłoby jak znalazł.. a tak.

Nie wiem czy po prostu sie pomyliłaś czy faktycznie chcesz dać to opracowanie do literatury podmiotu, bo to duza roznica. W podmiocie absolutnie nie może być opracowania.. no a w tym przedmiocie to jak mówiłam, ale można zaryzykować. Sama sie zastanawiam.

Ps. Witam koleżanki maturzystki.
Stary 2010-03-23, 17:15   #2084
FeelingGood
Rozeznanie

No to pięknie ..

Oczywiście chodziło mi o przedmiotu sorki
Czyli nie pozstaje mi nic innego jak jutro przeszukać całe miasto w poszukiwaniu opracowań :| Albo zamiana literatury podmiotu .

Stary 2010-03-23, 17:41   #2085
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
No to pięknie ..

Oczywiście chodziło mi o przedmiotu sorki
Czyli nie pozstaje mi nic innego jak jutro przeszukać całe miasto w poszukiwaniu opracowań :| Albo zamiana literatury podmiotu .
Dokładnie. Nic innego Ci nie pozostaje. Nam powiedzieli tak: ze ściąg możecie sobie wesoło korzystać, ale w literaturze przedmiotu muszą być porządne, naukowe pozycje.

Stary 2010-03-23, 19:48   #2086
Empirical
Raczkowanie

Proponuje najpierw poszperać w internecie i poszukać ciekawych książek a potem szukać w bibliotekach itd. coby się nie przemęczać niepotrzebnie.

Spróbuj sobie wpisać w google, np. "zestawienia bibliograficzne" powiny wyskoczyć różne strony bibliotek i takie tam.. no i tam już sobie hasłowo wpisuj i Ci wyszuka jakieś tematyczne książki.
Ja np. wpisywałam sobie hasło utopia i tam różne fajne pozycje wyszukało. Gorzej ze znalezieniem teraz tej książki.. ale to już inna bajka.

Jeżeli potrzebujesz opracowania do lektur to polecam wstępy właśnie do lektur z Biblioteki Narodowej. To są właśnie takie 'legalne' opracowania robione przez profesorów. Z tego co wiem to nauczyciele widząc właśnie takie BN-ki w bibliografii są bardzo zadowoleni i tu już punkciki podczas pierwszego wrazenia rosną.
Te wstępy razem z lekturami są raczej w każdej bibliotece i fajnie je dać do bibliografii nawet tak o po prostu jako zapychacz.

Nie wiecie może gdzie moge znalezc numer Cogito z 2004roku.? Podobno jest tam fajne opracowanie wiersza Szymborskiej i ojj by mi sie przydało.

Ps. do bibliografii można też dodać taką ściąge.. jest równie dobra jak te gregowskie no i są tanie.

Edytowane przez Empirical
Czas edycji: 2010-03-23 o 19:57
Empirical jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 21:43   #2087
ryaa
Przyczajenie

Hej, Jestem tegoroczną maturzystką i mam pewien problem... mianowicie, mam temat pt: 'Człowiek nie może żyć bez miłości - rozwiń myśl Jana Pawła II odwołując się do znanych ci utworów literackich i własnych przemyśleń.' i nie mam pojęcia co mam wstawić w literaturze przedmiotu, ja to bym najchętniej korzystała tylko z literatury podmiotu.. Czy ktoś miał taką pracę i mógłby mi coś podpowiedzieć? Bardzo proszę o pomoc!!
ryaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 22:46   #2088
wanitatywna
Wtajemniczenie

Ryaa, przejdź się do biblioteki szkolnej i poproś o pomoc. Mi pani bibliotekarka bardzo pomogła.

Stary 2010-03-24, 14:45   #2089
ryaa
Przyczajenie

W sumie to byłam, ale za dużo to mi nie dało ;P Ale dziękuję za radę ))
ryaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 15:00   #2090
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ryaa Pokaż wiadomość
Hej, Jestem tegoroczną maturzystką i mam pewien problem... mianowicie, mam temat pt: 'Człowiek nie może żyć bez miłości - rozwiń myśl Jana Pawła II odwołując się do znanych ci utworów literackich i własnych przemyśleń.' i nie mam pojęcia co mam wstawić w literaturze przedmiotu, ja to bym najchętniej korzystała tylko z literatury podmiotu.. Czy ktoś miał taką pracę i mógłby mi coś podpowiedzieć? Bardzo proszę o pomoc!!
W zależności od tego, jakimi utworami/jakich autorów będziesz operowała w odniesieniu do tego tematu, możesz szukać literatury bezpośrednio do tego. Poszukaj na forach, googlach, popytaj bibliotekarkę/polonistkę.
Generalnie często tę literaturę podaje się czysto fikcyjnie, jedynie ze względu na wymogi (by dobrze wyglądała w bibliografii). Mówię to w ramach ułatwienia, gdybyś przypadkiem za bardzo się nią przejmowała.
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 17:35   #2091
Paulina Katarzyna 90
Raczkowanie

Dobry wieczór
mam pytanko dotyczące pracy maturalnej wybrałam sobie zapewne dość oklepany temat: "przemiany wewnętrzne bohatera literackiego jako główny wyznacznik osobowości romantycznej. Przeanalizuj ich przyczyny i skutki na wybranych przykładach". Do literatury podmiotu wzięłabym sobie Pana Tadeusza, Kordiana, Dziady III, Konrada Wallenroda. Nie wiem czy za dużo czy za mało? ;P a może jakieś inne książki są warte uwagi? z literaturą przedmiotu mam pewien problem ;/ mam jedną pozycję jak na razie "język polski matura" Małgorzaty Białek, zastanawiam sie nad jakimś vademecum ale nie wiem czy mogę takie książki umieszczać. Myślę jeszcze nad planem prezentacji i chyba zaczęłabym od tego co to jest przemiana jeżeli znajdę, później opisałabym każdą przemianę bohatera i nie wiem jak zakończyć ;/ a może w ogole to pomysł do bani? Proszę o jakąś pomoc będę wdzięczna :d z góry dziękuję!
Paulina Katarzyna 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 20:13   #2092
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ryaa Pokaż wiadomość
W sumie to byłam, ale za dużo to mi nie dało ;P Ale dziękuję za radę ))
Nic Ci nie podpowiedzieli? Mnie pani niemalże wyrwała od razu kartkę z ręki i wynalazła naprawdę dużo ciekawych pozycji. Hmmm... popytam znajomych, może ktoś miał podobny temat.

Stary 2010-03-25, 12:23   #2093
kaska14.08
Raczkowanie

witam
mam pewne pytanie odnośnie prezentacji z polskiego i mam nadzieję że ktoś mi pomoże

Mój temat to motyw labiryntu w literaturze i ten labirynt chcę pokazać jako przestrzeń miejską w której bohatera szuka odpowiedzi na dręczące go pytania, szuka swojej tożsamości - coś w tym stylu. Wybrałam Lalkę Prusa i Proces Kafki i nie wiem co jeszcze mogę dodać do tego co by pasowało. Przydałoby się coś z innej półki niż lektury a nic mi do głowy nie przychodzi.
kaska14.08 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-25, 14:27   #2094
lovela91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kaska14.08 Pokaż wiadomość
witam
mam pewne pytanie odnośnie prezentacji z polskiego i mam nadzieję że ktoś mi pomoże

Mój temat to motyw labiryntu w literaturze i ten labirynt chcę pokazać jako przestrzeń miejską w której bohatera szuka odpowiedzi na dręczące go pytania, szuka swojej tożsamości - coś w tym stylu. Wybrałam Lalkę Prusa i Proces Kafki i nie wiem co jeszcze mogę dodać do tego co by pasowało. Przydałoby się coś z innej półki niż lektury a nic mi do głowy nie przychodzi.
Mogę pomóc w motywie labiryntu, ale nie miejskiego (chociaż może Zbrodnia i kara?). Do takiego tematu na pewno wybrałabym "Boską komedię" (piekło podzielone na kręgi) i "Sklepy cynamonowe" (sparafrazuje: "myśl zapuszcza się w labirynty wnętrza").

A jeśli chodzi o mnie, mam temat: Negatywny bohater, czarny charakter. Ukaz sposob i cel kreowania takich postaci w literaturze. Chcę przedstawić Makbeta, Vautrina z Ojca Gordiona, Bohuna z Ogniem i mieczem, Raskolnikova ze Zbrodni i kary i myślałam nad Mistrzem i Małgorzatą (moja ulubiona ksiązka), ale tam nie ma jednoznacznie złych postaci. Co myślicie o mojej bibliografii?
lovela91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 14:37   #2095
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lovela91 Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o mnie, mam temat: Negatywny bohater, czarny charakter. Ukaz sposob i cel kreowania takich postaci w literaturze. Chcę przedstawić Makbeta, Vautrina z Ojca Gordiona, Bohuna z Ogniem i mieczem, Raskolnikova ze Zbrodni i kary i myślałam nad Mistrzem i Małgorzatą (moja ulubiona ksiązka), ale tam nie ma jednoznacznie złych postaci. Co myślicie o mojej bibliografii?
Heh, chyba chodziło Ci o Ojca Goriot
A Mistrz i Małgorzata pewnie miałaś na myśli Wolanda? Właśnie, też zdaje mi się, że on nie jest do końca zły - on demaskuje 'zło' mieszkańców Moskwy. Mi się wydaje, że lepiej z tym nie ryzykować
Vautrin to super wybór Raskolnikow na pewno też pasuje.
Mogłabyś też nawiązać do starożytności, żeby mieć większy jakby przedział czasowy - np. Neron z Quo Vadis.
Stary 2010-03-25, 14:49   #2096
Lili1991
Przyczajenie

potrzebuje bibliografii do jakiegoś fragmentu książki na temat miłość do kobiety lub ojczyzny bohatera romantycznego najlepiej jakby to było tak 2 czy 3 strony a nie cała książka licze na pomoc bo bibliografię najpóźniej mam oddać w poniedziałek :/
Lili1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 15:34   #2097
kaska14.08
Raczkowanie

[QUOTE=lovela91;18131635]Mogę pomóc w motywie labiryntu, ale nie miejskiego (chociaż może Zbrodnia i kara?). Do takiego tematu na pewno wybrałabym "Boską komedię" (piekło podzielone na kręgi) i "Sklepy cynamonowe" (sparafrazuje: "myśl zapuszcza się w labirynty wnętrza").
/QUOTE]

Właśnie o tych Sklepach Cynamonowych też myślałam, a czy w Boskiej Komedii jest coś takiego że tak jakby widzimy oczami bohatera to piekło czyli labirynt? Szczerze mówiąc to tak tylko z grubsza tą książkę kojarzę.
kaska14.08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-25, 18:04   #2098
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Claaire Pokaż wiadomość
Heh, chyba chodziło Ci o Ojca Goriot
A Mistrz i Małgorzata pewnie miałaś na myśli Wolanda? Właśnie, też zdaje mi się, że on nie jest do końca zły - on demaskuje 'zło' mieszkańców Moskwy. Mi się wydaje, że lepiej z tym nie ryzykować
Też bym nie ryzykowała z Wolandem.

Stary 2010-03-26, 15:04   #2099
FeelingGood
Rozeznanie

Dziewczyny a czy mogę wziąć do omawiania sam epilog z Pana Tadeusza czy muszę koniecznie całą książkę?

Stary 2010-03-26, 17:14   #2100
kingulaa
Przyczajenie

mogłybyście mi doradzić tezę do różnych ujęć motywu bezdomności ?
lektury: ludzie bezdomni, cierpienia młodego Wertera, miłosierdzie gminy, nad ostatnią jeszcze się zastanawiam...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości