![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie będziecie mieszkać po ślubie?
Cytat:
![]() rata kredytu też zależy wiadomo od tego ile weźmiesz, na ile, w zł czy innej walucie ![]() mój TŻ mnie pociesza że za 5-10 lat zarobki będą inaczej wyglądać (chociażby sama inflacja), a rata która teraz załamuje, kiedyś nie będzie tak źle wyglądać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
no pocieszać się trzeba bo inaczej człowiek by się załamał
![]() ![]() ![]()
![]() |
#153 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
BAN stały
|
Ja się męcze teraz w sytuacji mieszkaniowej...
8 lat mieszkałam samodzielnie (wynajmowałam mieszkanie ze znajomymi), z czego przez 4 lata mieszkał z nami mój aktualny TŻ (ze mna w pokoju). Można więc powiedziec ze mieszkalismy razem. W pewnym momencie (po skonczeniu studiow i roznych podyplomowek etc - czyli po maksymalnym przedluzaniu studenckiej mlodosci ![]() Wpakowalismy więc cała zaoszczedzoną kasę i wzielismy kredyt na mieszkanie, które nadal się buduje. Przez ten kredyt (i planowane wesele) nie stac nas na wynajmowanie mieszkania wiec od roku mieszkamy u moich rodzicow... Nie jest to zupełny koszmar, kocham rodziców i wiem ze nawet jak mi zajdą za skórę to dlatego ze chcą dobrze. Ale szlag jasny mnie już trafia. Przez tyle lat moglam sama decydowac o sobie, organizowac sobie czas i obowiazki, a teraz musze dostosowywac sie do nich. czuje sie znowu jak 14-latka w domu rodziców! Najlepsze jest to, ze mieszka z nami oczywiście TŻ - moi rodzice bardzo go lubią, zostal juz praktycznie przyjety do rodziny, ale czesto rodzice traktują nas jak rodzenstwo a nie jak związek. No i nie omieszkam wspomnieć, że od roku śpimy w oddzielnych pokojach... Ojciec ma taką zasadę, że położy nas razem spać dopiero po ślubie ![]() Juz mi troche odbija przez całą sytuację :P mam nadzieje ze mieszkanie bedzie tego warte ![]() PS. proszę nie uznwać posta za off topic - post jest na temat tylko z dodatkiem "wywnętrzania" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Anouk
![]() ![]() to musi być szok po takim czasie do rodziców wrócić ![]() ale ty musisz za mnie też trzymać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
a szukasz do wynajęcia czy szykujesz się na kupno?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
No wlasnie w sytuacji gdy bedzie nas stac na kredyt tez bede musiala mieszkac u mamy bo nie bedzie nas stac na wynajem i remont jednoczesnie bo chcemy kupic mieszkanie do remontu i tez wiem ze bedzie "kłótnia" choc mama chce dobrze
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
chcielibyśmy kupić ale jak nie wyjdzie (odpukać!) to wynajmiemy, byle nie z rodzicami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
BAN stały
|
no wlasnie, to jest najgorsze ze ciezko wyrobic finansowo maja w perspektywie zakup + wykonczenie albo wesele albo remont
![]() przez te rozterki i spięcia z rodzicami przynajmniej znowu czuje sie młodo ![]() ![]() a co do kredytów i tego ze po slubie latwiej jest dostac - ostatnio przyjaciolka w tydzien zalatwila slub i wziela cywilny tylko po to zeby dostac kredyt. Oto co finanse robią z tradycją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szczęście że wesele rodzice wyprawiają ![]() ja z moimi w sumie dobrze żyję, w kółko rozmawiamy ze sobą, ciężko będzie się wyprowadzać ale uważam że tylko sami z TŻ nauczymy się jak żyć ze sobą na co dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() wiem ze nie powinnam za bardzo się buntować, nawet jesli nie zgadzam się w pewnych kwestiach z rodzicami, bo przecież dużo im zawdzięczam i teraz praktycznie jesteśmy zdani na ich dobrą wolę. Ale jako osoba, która zasmakowała już niezależności i mająca w charakterze przekorę, umęczam się i czekam tylko na wrzesien/pazdziernik kiedy nasze mieszkanie bedzie juz byt realnym ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
to już mało zostało
![]() ja uwielbiam swoich rodziców ale niech oni też w końcu sami pomieszkają ![]() no i nam też każdy mówi, nawet babcia że musimy sami się dogadać, w sumie tak jakby od nowa się poznać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
BAN stały
|
A Wy kiedy planujecie wyfrunąć? Są już jakies terminy na horyzoncie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
za rok ślub, chciałabym do tego czasu być na swoim (nawet tydzień przed samym ślubem)
![]() jest plan że minimum jeszcze pół roku odkładamy (na wyposażenie bo remont i mieszkanie z kredytu) i wtedy zaczniemy się rozglądać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Wtajemniczenie
|
na poczatku będziemy mieszkać u rodziców TŻ
moi chca żebyśmy u nich zostali bo że niby wygodnie itd większy pokój.. ale z nimi nie da się dogadać we wszystko sie wtrącają ![]() a u TŻ sielanka ![]() ale przy moich rodzicach to teściowie sa malutkim pikusiem ![]() a potem... MOŻE teściowie przepisza nam dom ..stan surowy... stoi na tym samym podwórku... z jednej strony fajnie bo już część byśmy mieli ![]() a z drugiej jakoś nie uśmiecha mi się być do końca zycia z nimi pod nosem ![]() ale wiecie jak to jest przy rodzicach...czy to w tym samym domu czy w domu oddalonym o ok 30metrów ![]() a co mi się marzy? zamieszkać w domku (mieszkania nie chce...musi być podwórko i koniec ;p) najlepiej gdzieś w okolicach Krakowa...... albo góry ![]() ech pomarzyć dobra rzecz bo na razie na nic nas nie stać ![]() i chyb w obecnej chwili nie dali by nam kredytu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
BAN stały
|
nie chce brzmieć złowieszczo, ale na Twoim miejscu wiałabym od tesciow gdy nadarzy się okazja
![]() Poki co moze byc super, odlozycie sobie trochę i bedzie Wam latwiej zaczac pozniej samodzielnie. Ale moim zdaniem nie da się na stałe mieszkac z rodzicami/tesciami, gdy ma się juz męża. To przeczy naturze ![]() ![]() mieszkanie 30 metrow od tesciow tez dla mnie odpada ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
my będziemy mieszkać w mieszkaniu mojego narzeczonego, sami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Wtajemniczenie
|
Anouk. wiesz mi to tak średnio się uśmiecha mieszkanie tak blisko teściów... i wtedy był miała za blisko i do moich bo ok 6km
![]() ale wszystko się kręci wokół kasy :/ i co tu gadać... jak będziemy kiepsko zarabiać to będę się musiała męczyć... oczywiście wolałabym wyjechać daleko i zmienić otoczenie ale do tego sprawa nr 2..... mój TŻ bardzo chce mieszkać w tamtym domu.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
BAN stały
|
ja przez pare lat mieszkalam ( z TŻ-em) 600km do domu rodzinnego i najblizszej rodziny - za daleko, jednak odwiedziny to już byla wyprawa, czasem sie nie chcialo albo nie bylo czasu. dlatego postanowilismy przeniesci się gdzieś blizej.
Teraz co prawda męczymy się mieszkając z moim rodzicami, ale jeszcze tylko pol roku i spokoj. Wtedy przeprowadzimy się 120km od nich i myslę ze to jest optymalna odległość ![]() ![]() z co do mieszkania z rodzicami to jesli komus jest tak dobrze (a wiem ze niektorym bywa) to tez rozumiem. Ale wiem tez ze najgorzej gdy np. zaczyna sie kryzys w związku, trudniejsze dni, jakies problemy malzenskie - wtedy jesli rodzina na to patrzy ( i nie daj Boze sie wtrąca! nawet jesli tylko z dobrymi radami) to już kapa... Małżenstwo to juz samodzielna rodzina. I musi sobie samodzielnie zyc, a nie pod okiem mamuś i tatusiów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
na tym samym podwórku...ja bym się mocno zastanawiała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Wtajemniczenie
|
no ja się zastanawiam..... i to strasznie
![]() a że ja (przyznaje się bez bicia) jestem osoba nerwową i konfliktową więc jak teściówka delikatnie nawet zasugeruje ze coś powinnam inaczej zrobić to będzie awantura :E dlatego potrzebny plan działania ![]() ![]() ja bez pracy obecnie a on ma firmę (tz tylko jednoosobową ;p jest informatykiem) więc w jego dziedzinie to wszędzie może pracować |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
znajdzie się jakiś sposób na niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Wtajemniczenie
|
zachęcona tym wątkiem :E pogadałam dziś tak na luzie z TŻ jak jechaliśmy na zakupy ;p
i ku mojemu zdziwieniu jest na tak ale o ile będzie kaska na to :/ więc trzeba brać się do roboty przez jakieś 2-3lata chcemy zostać u jego rodziców i potem zdecydujemy co zrobimy zależnie od finansów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() GIRL POWER ! ![]() Edytowane przez Anouk. Czas edycji: 2010-03-25 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
Tu akurat miałam na myśli życie na kredycie na własne mieszkanie i w upragnionym swoim M. I tak sobie liczyłam orientacyjnie czy nas na takie życie byłoby stać. Czyli czy stać nas byłoby na kupno mieszkania na kredyt. Chcielibyśmy wziąć mieszkanie 2 pokojowe, chociaż chętnie 3 pokojowe. Kredyt na jakieś 30 lat, to rata średnio 1000zł miesięcznie przy cenach mieszkań w naszej mieścinie (40 tys. mieszkańców). I tak liczyłam dalej nasze wydatki poza ratą kredytu: opłaty za mieszkanie (fundusze remontowe, media itp), samochód (paliwo, ubezpieczenie, przeglądy itp). Chciałam sprawdzić ile zostałoby nam na ,,życie" przy naszych realnych możliwościach zarobkowych.
Oczywiście wszystko to w dużym przybliżeniu, ale wyszło na to, że umierać z głodu nie powinniśmy. Lecz przykre jest tez to, że na większe przyjemności nie strarczy przez jakieś 30 lat, szczególnie jak będzie dzieciaczek. Wiem, że coś kosztem czegoś, ale jak pisałam wyżej życie na kredycie jest przerażające.
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby tak popatrzeć to nasi rodzice też nie mieli lekko jak zaczynali... ![]() nie dołujmy się może tak na zapas, zarobki raczej nie maleją tylko człowiek idzie naprzód, więc może akurat za te 5-10 lat sytuacja nam się poprawi i wysokość raty nie będzie już tak porażająca ![]() też robiliśmy takie wyliczenia, też jestem z miejscowości 40 tys mieszkańców i też wyszło że jakoś damy radę papatrzcie też na kredyty w innej walucie, przy euro rata wychodziła troszkę niższa a co do dziecka - można ciuszki czy "sprzęty" dostać od rodziny czy znajomych lub odkupić taniej jakieś używane, o ile ktoś nie musi mieć luksusów wiadomo ![]() jakby tak cały czas się dołować i rozmyślać to nigdy nie wzięłybyśmy ślubów, nie zamieszkały z TŻ-ami i nie miały dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.