![]() |
#4561 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4563 |
Przyczajenie
|
Hej, jestem tu nowa. ^^
W skrócie- miałam usunięte dolne czwórki i mam założony dół metalowy od miesiąca. W maju mam mieć założoną górę kryształową, ale najpierw usunięte piątki. Co mnie troche przestraszyło to łuk podniebienny, który ma cofać gorną szczękę. Czy któraś z Was ma może taki łuk? Czy jest on rzeczywiście bolesny w noszeniu i uciążliwy przy mówieniu? ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4564 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie rozmawiałam z orto nt. piaskowania nigdy. Nie wiem jak to wygląda w jej gabinecie. Ja na wstępie zapowiedziałam, że piaskuje, piłuje itp. u mojej dentystki. I twardo się tego 3mam ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Milutku wiedzę, że nasi orto mają takie same stawki. Moja za kosmetyczny zaśpiewała 600 zł więcej od łuku. Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2010-03-26 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4565 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ekspander + haas = 700+400 = 1100zł więc 4500zł aparat a wizyty mam po 160zł ;( i przewidziane leczenie minimum 2,5 roku do 3 lat. to się trochę uzbieral;( ale dobrze ze koszta są rozłożone w czasie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przez kilka dni będzie bolało, bo zeby beda musiały sie przyzywczaić a ty bedziesz musiała nauczyć się w nim jesc i mówić. ja osobiscie nie sepleniłam i nie plułam ale sa też i takie przypadki. ![]()
![]() |
#4567 |
Zadomowienie
|
Pipi jakkolwiek bym nie liczyła nie wychodzi mi 12 tys
![]() Wszystko zalezy od konkretnego orto. Moja aparat ściąga za free, retencja chyba 600 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#4568 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I cały czas jestem ciekawa jak by te 400 zł rozbić na poszczególne rzeczy żeby się dowiedzieć ile za co płaciłam z osobna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4569 |
mj
|
Hej Dziewczyny
![]() I jak tam u najZĄBISTRZYCH Dziewczyn na świecie?? Strasznie nie chce mi się nosić wyciągów... Niestety teraz poszukuję pracy i nie moge sobie pozwolić ich nosić non stop bo nie wiem jak na to zareaguje nowy pracodawca ![]()
#4570 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() i nie pamietam czy pytalam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4571 |
Wtajemniczenie
|
niekoniecznie, ja miałam usuwane piątki na górze a no dole nic.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4572 |
Zadomowienie
|
no ja na dole na bank bede musiala usunac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4573 |
Wtajemniczenie
|
nie trzeba usuwać na górze i na dole... ale jak np usunie się na górze z prawej strony to raczej trzeba też i z lewej żeby nie było asymetrii
#4574 |
Zadomowienie
|
to wiem :P chociaz i tak mam taka straszna asymetrie ze szok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4575 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
żeby nie wyszło że kłamałam, bo Ty sobie liczyłaś i wyszło ci inaczej... ![]() wydatki nie kończą się na cenie aparatu i wizytach kontrolnych POZDRO a i zapomniałam dodać;] też potrafię liczyć ![]() Edytowane przez Pipi180 Czas edycji: 2010-03-27 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4576 |
Raczkowanie
|
Na jakie zęby macie założony aparat? Czytałam, że przeważnie robi się to do 6... no ale ja nie mam górnych 6 więc na jakie mi orto założy ten aparat? Miała któraś z was tak?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4577 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Licząc swoje koszty leczenia uwzględniam all łącznie z dojazdami, doliczam nawet koszty biednego elmexa ![]() W Twoim przypadku dość drogie są wizyty, ale najważniejszy i tak jest efekt ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Ja nie mam szóstki dolnej. Pierścień mam założony na siódemkę. Wkurzający jest tylko drut poniędzy 5 a 7. Ale na szczęście, dziura się zmniejsza coraz to bardziej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4578 |
Zakorzenienie
|
u mnie całe leczenie u mojego orto wyniosło niecałe 5000
![]() ![]() Nie liczę kosztów leczenia zębów bo to już inna bajka i tak cy siak musiałabym je wyleczyć. inni orto wyliczyli mi po 10 000 co wpłynęło na moją decyzję,że z nich zrezygnowałam.No i dobrze ![]() czy jest ktoś w tym wątku jeszcze kto zdjął aparat i nosi płytkę retencyjną i kto by mógł mi odp na wcześniejszy post? edit.No ja nie doliczam kosztów związanych z wymianą szczoteczek do zębów czy pasty do zębów-zawsze używałam jednych z tańszych-blend a med, które też używałam przed założeniem aparatu.Liczę tylko wizyty u orto bo dodatkowych nie ma.Piaskowanie 1 w roku mozna za darmo zrobić na NFZ,a ja nie piaskowałam bo kamień mi się nie osadził zbytnio. niedługo zdejmę dół ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2010-03-27 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
widocznie przebojowe jestesmy ![]() a ja dzis, dowiedzialam sie od mamy, ze jak bylam mala, to wskoczylam bratu na barana i bum sie przewalilam ;/ ponoc cala geba we krwi, a do tego mialam bułke wow iii ponoc wbilam sobie te jedynki troche w dziasla? ![]() aaaaale wtedy bylam mala i te jedynki to mleczaki, wiec zastanawia mnie dlaczego TERAZ jest ukruszona? ![]() ![]() ![]() a do tego krotrza wyszla przez aparat, bo nei bylam, az takiej roznicy lol ![]() jednak mnie uspokoilyscie UFFFF cierpliwie bede prostowac zabki, jak jezykim przejezdzam z tylu to czuje, ze nie sa rowne, jedna jest bardziej do przodu,a do tego krotrza ehs ![]() 1000days a na czym polega ten zabieg i potem faktycznie jest okay? kurde ciekwi mnie to ![]()
![]() 23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-03-27 o 12:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4580 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- i ja tez ;D prawa , gorna jedynka ;p ksztalt takiej fali ;] ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
Niewiem o co dokladnie Ci chodzi z tym łukiem.. ja mam cos podobnego w ksztalcie płytki na podniebienie - przymocowana jest do szostek do pierscieni.. ogolnie na poczatku dziwne uczucie, seplenisz jakies 2tygodnie. Trzeba duzo czytac, mowic by jezyk sie przyzwyczail i bedzie dobrze ![]() ![]() ps. oto zdjecie co mam na podniebieniu ![]() ![]() Edytowane przez krychaa Czas edycji: 2010-03-27 o 15:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4581 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam asymetrie na dole... i czasami się zastanawiam patrząc na zdjęcia czy nie ma jej też na górze... Cytat:
ja miałam górne jedynki tak cofnięte że nachodziły pod pewnym kontem na dolne zęby... i pewnie jakoś trzasnęłam zębami górnymi o dolne i się ukruszyło... ;(
![]() |
#4582 |
Raczkowanie
|
kurcze zazdroszcze wam że tak mało płacicie.
ja za 2 łuki płacę 130 zł, w tym wymiana gumek, i obu drutów choć ostatnio u góry tylko jakoś przesunęła i z prostego łuku zrobiła mi sie szpara między 1 a 2 nie wiem w jakim celu ;/ wiem że na wakacjach ściagam góre. a dół jeszcze podobno trzeba ustabilizować. ostatnio zauwazyłam że jedynki na górze mam jasniejsze niż 2 a tak nie było i nie wiem od czego to ;/ przy uśmiechu wygląda to jak troche taki króliczek. miałyście tak w trakcie noszenia aparatu? ![]()
#4583 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie 1 i 2 mają ten sam kolor ale 3 są ciemniejsze... może za bardzo szorujesz1 a za mało 2... spróbuj dłużej je myć... ja mam przerwę między 2 a 3... z 1mm... i wcale mało nie płace... za 2 łuki płace 150 zł... a jak jest wymiana drutu na grubszy to + 40 zł... tylko że ja wizyty mam średnio co 7 tygodni... a Ty co ile masz?
![]() |
#4584 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No ja miałam to tak robione, że babka mi dokładała do tego zęba coś jak plombę, utwardzała to światłem a potem dopiłowywała z każdej str tak żeby miała kształt zęba. Teraz widać miejsce łączenia no i na tej dosztukowanej części nie ma szkliwa więc się nie świeci jak ząb. Orto powiedziała, że możemy to wymienić (chyba spiłować tę starą) i zrobić to ładniej no i odpowiedniej długości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4586 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja miałam podobną sytuacje... jeździłam sobie na rolkach i taki idiota z mojej szkoły zajechał mi drogę rowerem i upadłam i złamałam sobie ręke w nadgarstku i też jak to zobaczył to uciekł... potem jak go widziałam na mieście to udawał że mnie nie widzi i nawet nie przeprosił... a ja musiałam prawie 6 tyg chodzić z gipsem... przez cały sierpień i kawałek września... normalnie super wakacje miałam ![]() a co do zęba to ja mam nadzieję że mi trochę spiłuje i nie będzie tego aż tak widać
![]() |
#4587 |
Raczkowanie
|
ja wizyty średnio co 7-8 tyg.
ale z tego co wiem to tez dużo chyba weźmie za ściągniecie (200-300) oraz retencja tez około 200-300 zł na jeden łuk. dorzucam dziś fotki ze stanem ze stycznia po wizycie i z marca. troszke ta góra mi sie teraz nie podoba, według mnie była lepsza w styczniu...
![]() |
#4588 |
Zakorzenienie
|
heh no ja za to na dole mam uszczerbaną 1:P heh chciałam bratu na złość coś zrobić jak siedział na fotelu no i się chciał oprzeć o fotel a niestety między fotelem a plecami była moja szczęka
![]() ![]() ![]()
#4589 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez krychaa Czas edycji: 2010-03-27 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4590 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.