|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
Witam serdecznie i wiosennie
Sto lat dla dzisiejszych Solenizantów Svinecko, mnie podobają się kolory w takiej kolejności: turkusowy granat - ładny i praktyczny (ochraniacz na nóżki) szary złoty (ale niezbyt praktyczny) fioletowy (ale raczej nie dla chłopca) seledynowy Beatko, lepiej jednak pójść do lekarza - tak na wszelki wypadek po prostu - po co masz się zastanawiać i niepokoić, czy wszystko ok? Ja bym poszła także dlatego, że taki lekarz pokaże kilka ćwiczeń lub skieruje do rehabilitanta. zresztą nasza też niechętnie leżała na brzuszku i nie odwracała sie dosyć długo (tak mniej więcej do 6 m-ca), ale to częściowo była "wina" ortopedy, który stwierdził lekką asymetrię i nie kazał raczej kłaść na brzuszku. Dziewczyny, nie mam ostatnio czasu pisać, choć czasem podczytuję. Pracuję na zlecenia. Ma to dobre, ale i złe strony. Najważniejsze, że jest trochę kaski. Co u nas poza tym? Marynia zdrowa, piszcząco-warkocząco-gaworząca i bardzo zabawowa, roześmiana, nie ma problemów z jedzeniem - ale zdecydowanie najlepsza jest rybka (jarzynki z delikatną rybką czy jakoś tak Gerbera od 5 m-ca) - jak ją dostała po raz pierwszy, to aż się cała trzęsła, podskakiwała i prawie piszczała za następną łyżeczką, co było pocieszne bardzo .Mówi też ma ma, ba ba pa pa i inne mniej lub bardziej artykułowane dźwięki mniej lub bardziej świadomie , robi pa pa itp. Dopiero od kilku dni ma więcej miejsca niż na rozłożonej wersalce, więc próbuje raczkować, ale tym, że jeszcze nie raczkuje - zupełnie się nie przejmuję Rozwija się wspaniale, nie mam zmiaru ani jej pośpieszać, ani spowalniać .A waszym dzieciaczkom gratuluję sukcesów - wstawania, stania, raczkowania .Jeszcze tylko dodam, że dziś przepędziłam teściową. Tak! I ulżyło mi!!! Edytowane przez arinitti Czas edycji: 2010-03-29 o 16:27 |
|
|
|
#2282 |
|
Ola-Unhola
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
Wróciliśmy ze spacerku, ponizej dokumentacja foto
![]() Dziewczyny, pakuję paczuszki. Nie wiecie czy w praktikerze mozna kupic folie bąbelkową?
|
#2283 |
|
Ola-Unhola
|
Aaaa, Kasiu zamówieni na cichobiegi nasze zostało anulowane - brak butów w hurt.
|
#2284 | |||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
nie kupilismy kojca
![]() mi sie podobaja te proste kwadratowe a TZ te z wklesla siatka - bo niby nie ma twarsych bokow i nie ma o co sie uderzyc hmm sama juz nie wiem Cytat:
musisz patrzec na wymiary siedziska, zeby bylo dosc wysokie, przynajmniej 50cm no i wlasnie w tych 3w1 masz stelaz i spacerowke a jak bedziesz kupowac sama spacerowke to ona bedzie sie skladac w calosci - pojezdzij po hurtowniach, jest duzy wybor ja wole kupic przez net dlatego, ze w hurtowniach nie ma tych modeli co mi sie podobaja ja zarowno i zoltko i gluten daje jak sie trafi, juz dawno nie zwracam na to uwagi, po prostu albo jest w jedzeniu albo nie gerber ma dynie z zoltkiem Cytat:
![]() Cytat:
![]() a po co Ci taka folia? nie wysylasz paczka?
|
|
|
#2285 |
|
Ola-Unhola
|
Chciałam obłozyć folią bąbelkową, a potem np. papierem lub folią strech, ale to chyba tylko u Ciebie i marici. Reszta zmieści mi się do duzych kopert i tez można wysłać jako paczka. Tru zmiesci sie nawet w małej kopercie
![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cass, dodałam fotkę z 8 miesiąca. Svi, wyslesz mi te oka teraz, nie czekając na te beżowe
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2010-03-29 o 17:58 |
|
|
|
#2286 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
czy pudelka do koperty pakujesz? po co to robisz? prosciej i taniej jest oblozyc papierem albo workiem na smieci i zakleic tasma klejaca
|
|
|
#2287 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
![]() Wysyłam z pudełkami, tylko dla reszty dziewczyn to naprawde małe pudełka. My mamy duze, bo dla naszych starszaków. Tru ma jedno pudełeczko, Ania 2, Gorgulek3 i spokojnie zmieszczą się w dużej kopercie. Ty i marica dostaniecie w papierze
|
|
#2288 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() nie musi byc ladnie wazne zeby bylo
|
|
|
#2289 |
|
Rozeznanie
|
zgadzam się
|
|
|
|
#2290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Od 18 ani jednego postu?
![]() Cytat:
I jak długo trwają? ![]() Cytat:
![]() Svi dobrze pisze, oby doszły ![]() Nie naczytałam się ![]() Po południu byłam z małżem w terenie a mała zostawiłam u babci. Nalatałam się a później poszłam jeszcze na aerobik. Nie mam na nic siły a małż chyba na coś liczy ![]() Dopijam pokrzywkę i chyba zmykam zaraz. Tu i tak pusto, mimo że dzieciaczki już dawno śpią
|
||
|
|
|
#2291 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie tak się zastanawiam co się dzieje, czy mi wizaż nawala czy komp
a tu takie puuuuuuuuuuuustki ;D
|
|
|
|
#2292 | |||||
|
Zakorzenienie
|
poszlam z Wercia i malzem na spacer o 14.00 i wrocilismy po 18.00
![]() co prawda posiedzielismy chwile u tesciow bo tam byl cel naszej wyprawy, a Wercia zadowolona ![]() Cytat:
![]() a Wercia juz je normalne porcje z glutenem i codziennie Cytat:
Cytat:
moja mala tez pozno zaczela sie obracac i z pleckow na brzuszek coraz czesciej to robi ale odwrotnie tylko raz jej sie udalo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedzi
musze kupić te ekologiczne jaja i wprowadzić zwyczaj gotowania do codziennych rytuałów i coś czuję, ze kupię taką zwykłą parasolkę, bo myslę, ze zaraz zrobi się cieplej, mniej ciuchów i spokojnie pojeździ jeszcze w tej spacerówce od 3w1, a potem jak będzie już biegał to potrzebny tylko wózek w razie jak się zmęczy - czyli zwyczajna parasolka będzie wystarczająca ![]() ale jestem dziś zmęczona, może zajrzę jeszcze jak trochę odpocznę
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnych masz chłopaków
![]() Pierwszy od 10. do 11.30, drugi od 17. do 18.30 , myślę, że latem będą trochę dłuższe, zwłaszcza drugi
|
|
#2296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja cały czas zastanawiam się w jakich godz robić i myślałam, żeby pierwszy był 9-11 a drugi 16-19. Ten drugi juz taki dłuższy, trochę na placu zabaw, trochę w piaskownicy. Narazie chodzę tak jak mi pasuje akurat
|
|
|
|
|
#2297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2298 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wlasnie sprawdzalam sobie przez ktore gapy zalegaja mi kartony z butami w domu i Unholy jestes jedna z nich
![]() dlaczego nie dostalam od Ciebie pw z adresem?
|
|
#2299 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Ale mam ostatnie dni! zaczynając od tego, że wpadłam kołem w #$%^& dziurę w asfalcie, padało, była zakryta wodą i nawet nie przeszło mi przez myśl, że to istny rów mariański! Małemu w końcu ruszyło z zębami Unholy Antoś to śliczny chłopiec!! mnie też wszystko jedno w czy wyślesz, nie obrażę się za worek na śmieci ![]() Idę się wygrzać w wannie, bo coś zmarzłam ![]() Buziaki!! |
|
|
|
#2300 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
truh wspolczuje
a co do felg - poszukaj jeszcze uzywanych, czasem sprzedaja pojedyncze sztuki gratuluje zeboli - nam tez szly dwa hurtem
|
|
#2301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spójrz na to tak: dobrze, ze teraz a nie jak wróciłaś do pracy
|
|
|
#2302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje zabkow
|
|
#2303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję ząbków Adasiowych
|
|
|
#2304 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Sliczna
Cytat:
![]() Ja tez sie nie moge doczekac pierwszego rozumnego "mama" Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
a co do obiadków to jest dynia z zołtkiem gerbera, wołowina z jarzynkami chyba bobovity i jeszcze cos jak sobie przypone to napisze Cytat:
jezeli chcesz rady to ja bym ci proponowała odwiedzic lekarza zeby sie upewnic ze wszystko OK. Ja na szczescie nie mialam problemow z lezeniem na brzuszku bo Zuza lubiala i w miare szybko tez zaczela sie przekrecac, ale kazde dziecko idzie swoim rytmem. Na wszelki wypadek jednak pogadaj z lekarzem Fajne chłopaki ![]() truheart to, mialas niefajna przygode ciekawe czy dostaniesz odszkodowanie, daj znac Ide spac
Edytowane przez mayaha Czas edycji: 2010-03-29 o 22:24 |
|||||
|
|
|
#2305 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dzieki dziewczyny za opinie odnosnie wozka
![]() seledynu napewno nie wezme bo wystarczy mi, ze teraz moj zielony obsiada masa muszek to z seledynem bedzie to samonie wiem jak jest z pomaranczem - obsiadaja?
|
|
#2306 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiec obracanie jest bardzo wazne w rozowju dziecka, powinno to robic. radze udac ci sie jednak do pediatry, on zadecyduje co dalej. u nas sytuacja wyglada tak, ze mala od wizyty u pediatry (gdy dala skierowanie do neurologa) zrobila postep wielki, obraca sie juz. sama zalapala. rehabilitant powiedzial, ze wazne, zeby obracala sie wokol wlasnej osi. aha moja tez siedzi i staje na nozkach, za co dostalam z***ke dowiedzialam sie, ze dziecko samo nie wie jak stac, ktos musial mu pokazac. nie wiem kiedy ona zaczela to robic, ale wiem, ze wiekszkosc ddzieci tak sie zachwouje
|
|
|
|
|
#2307 |
|
Ola-Unhola
|
Dobry wieczór
![]() OT Ale się namęczyłam z waszymi pakami... ![]() Jutro rano lecą do Was. Małż miał dzisiaj pojechać na pocztę, ale wyszły niespodziewane problemy z pakowaniem Svi, a ile ja mam butów u Ciebie? Pogubiłam się. Tu zwracają, tam wysyłają, to oddaj, anulują ...kręcioła można dostać ![]() Już wysyłam Ci adres. A co z tymi nudami u Was w końcu ( u nas Ćwirka oddaje) Dziękujemy za oklaski ![]() dzisiaj Antkowi wieczorem się trochę pomieszało i do Małża wołał Mama, a do mnie Tata Tru, gratuluję ząbków ![]() Współczuję przygód i wydatków ![]() Dobrze, że złożyliście o odszkodowanie Idę spać, dobrej nocki
|
#2308 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko na chwile, poczytałam z grubsza
i zmykam. Jestem padnieta...jakis dzisiaj męczący był ten dzien. Bylismy na dwoch spacerkach. Kuba na dobre sie rozgadał, jak go biore na rece albo raczkuje w moja strone to tylko "mama" gada Zakochałam sie w moim synku po raz drugi Unholy, zdjecia extra ![]() I ciesze sie, ze zupa mandarynkowa zrobiła furorę p4w mi tez sie zdarza zapomniec dodac zółtka W sumie moze daje 3 razy w tygodniu. A gluten u nas juz do woli, chociaz wychodzi tak, ze codzienie mały zjada raz kaszke glutenowa (rzadko zdarza sie, ze dwa razy) no i je biszkopty a czasami chlebek z masełkiem. Mam do was pytanko. Czy zawsze zapinacie maluchy w pasy jak siedzi w spacerowce? Przyznam sie, ze jak tego nie robie bo i tak spacerowka jest jakas taka ciasna a jak jeszcze bym Kube zapieła to byłby na maksa scisniety. Zreszta tak dlugo by nie posiedział. Wiem, ze powinnam dla bezpieczenstwa ale nie da rady z moim dzieckiem No i tez myslimy z TŻ-tem nad kupnem nowej spacerowki. Czeko, a jak Wam sie sprawuje Tako? Zadowolona jestes ze spacerowki? U nas juz robi sie ciasno, Jak rozłoze oparcie na płasko to mały prawie głowa zachacza a jak siedzi to głowe ma niemal na budce. No i wrzucam fotke moich kudełek. W rzeczywistosci te pasemka są nieco inne ale nie było odpowiedniego swiatła i wyszło jak wyszło
^^^Moje skarby^^^ Jakub 20 czerwca 2009 r. Blanka 15 września 2011 r. Edytowane przez Cassandra 23 Czas edycji: 2010-03-29 o 22:44 |
|
|
|
#2309 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie wieczornie!!!
Ja dzisiaj w skrócie :Miramej współczuję nieprzespanej nocki i aby ta była lepszaGorgulku dla Zuzi za poranne MAMA i TATA.Cass dla Kubusia,również za piękne MAMA.Svi ja wybieram turkus i ewentualnie tą oliwkę(mówię o wózku )Angy Unholy dla Antosia za ząbka i oczywiście za MAMA teżp4w ja daję żółtko wg.schematu Ariniti Tru współczuję strat kołowych a jeszcze teraz po zimie. gratki dla Adasia za ząbki.Ania coś nas zaniedbuje ostatnio czy mi się tylko wydaje? A Kasia to była dzisiaj,czy ją przeoczyłam? Dzisiaj kładę się wcześniej,bo jestem zmęczona,układałam dzisiaj po komodach i szafkach ubrania dzieciaków.Poodkładałam znowu to co małe na Bartoszka(sporo tego ![]() Dwa spacerki zaliczone obiad ugotowany,łazienka umyta,2 prania uprane,jutro będę modlić się nad prasowaniem![]() To by było chyba na tyle ![]() Spokojnej nocy Wam życzę Dobranoc. Edytowane przez sylka79 Czas edycji: 2010-03-29 o 22:44 |
|
|
|
#2310 | |
|
Zakorzenienie
|
wczesniej miała 38,2 a teraz niedawno 37,6 także spada powoli, ale jeszcze zmierze jej niedługo. Ale taka zmeczona jakas była, siedziała na kolankach spokojnie jak nigdy, pewnie przez tą gorączkę. Oj bidulka kochana, mam nadzieje, ze jutro juz bedzie zdrowiutka.
dzięki za troskę ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
ja u siebie nie lubie rudosci na włosach, a u innych tak ![]() Ja zawsze zapinam Oliwkę w pasy, zarówno w wózku jak i foteliku, krzesełku i huśtawce. Ona jest taka żywa, wygina się na wszystkie strony, że wypadłaby mi Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2010-03-29 o 22:55 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:11.

.
, robi pa pa itp.
.
.

i zakleic tasma klejaca

to z seledynem bedzie to samo
dowiedzialam sie, ze dziecko samo nie wie jak stac, ktos musial mu pokazac. nie wiem kiedy ona zaczela to robic, ale wiem, ze wiekszkosc ddzieci tak sie zachwouje
i zmykam. Jestem padnieta...jakis dzisiaj męczący był ten dzien. Bylismy na dwoch spacerkach. Kuba na dobre sie rozgadał, jak go biore na rece albo raczkuje w moja strone to tylko "mama" gada
aby ta była lepsza