|
|
#4651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
|
|
#4652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
że mi prawie wszystkie zęby wyleciały;p i rozpaczałam,ze nie będę mogła mieć aparatu, ale gdy już poszłam do orto ( w śnie) ;p kazała mi te zęby powsadzać z powrotem xD... ale niestety jeden spłynął w umywalce![]()
|
|
|
|
|
#4653 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Rczej tak, bo to Twoje zeby i ty decydujesz jaka gumeczk bedzie w danym msc ![]() ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Mozna nabyc na allegro bynajmniej mozna bylo ;p---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
No faktycznie.. ja bym jeszcze ponosila dwa miesiace jakies Bo jak sie przyjzyj to rzeczywiscie z Twojej lewej strony 2 a takze jedynka niesa idelane. dwojka tak jak mowisz odstaje, a jedynka jest jakby hmm.. skierowana lekko na ukos? porozmawiaj z orto
|
||
|
|
|
#4654 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4655 |
|
Zadomowienie
|
Byłam u orto. Miała ligaturki niebieskie kwiatki. Więc już się rzuciłam na nie. A orto. Nie nie. To jest niehigieniczne. Ale Pani Doktor, ja tylko na dwa tygodnie. Później sobie wymienię. A ona, że nie.
No i nie mam kwiatków ![]() Później powiedziała, że sama się nabrała na te kwiatki i nikomu nie będzie ich zakładać. |
|
|
|
#4656 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
szkoda... a chciałam zobaczyć jak to wygląda na zębach... jeśli jest to niehigieniczne to po co takie w ogóle produkują? niebieski? szalejesz
|
|
#4657 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
byłam dziś u tego trzeciego orto i po pierwszej wizycie jestem bardzo zadowolona... miałam robione zdjęcie boczne czaszki i odciski ząbków jedna rzecz mnie zastanawia, bo orto przedstawił mi aparat także metalowy tyle że 3 razy bardziej skuteczniejszy od tego zwykłego metala... słyszał ktoś coś o takim? jest on duuuuuużo droższy i stąd moje pytanie do was aparatki |
|
|
|
#4658 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4659 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ------------- a ja za 3 dni mam wizytę i wezmę sobie nowe gumeczki
|
|
#4660 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,pomocy!Czy da sie jakoś wybielić gumki?2 tygodnie temu miałam zakładane przezroczyste i teraz są już tak żółte że wstydzę sie otworzyć usta
Najgorsze jest to,że -nie mam pojęcia czemu-mam je też na drucie,nie tylko na zamkach.Jak były tylko na zamkach to nie było tego tak widać i teraz mogłabym sobie nawet sama kupic na all i wymienić.Nie wiem jak mam z takimi chodzić,jeszcze teraz świeta...A wizyta dopiero za miesiąc
|
|
|
|
#4661 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
raczej się nie da... ale może spróbuj jakiejś pasty wybielającej
|
|
#4662 | |
|
Doncia
|
Cytat:
|
|
#4663 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4664 |
|
Raczkowanie
|
to pierwsze koty za płoty....kilka słów o sobie.
Żałuję, że tak późno zdecydowałam się na aparat, to po pierwsze, ale winię za to tylko swoją głupotę, bo jak rodzice ciągali mnie do ortodonty w wieku nastu lat, to ja zapierałam się nogami i rękami. Suma sumarum, po czwartym z kolei zgniecionym "niby przypadkiem" aparacie (ruchomym) dali za wygraną ze słowami "kiedyś będziesz płakać nad swoją głupotą, ale nie do nas pretensje". Oczywiście słowa się sprawdziły...wiele lat później ![]() Tą pierwszą niezbyt udaną próbę wyprostowania zębów skończyłam gdzieś w piątej klasie…i długo długo nie przeszkadzały mi moje zębiska, aż udałam się na przegląd do stomatologa (całkiem przypadkowego), bo było to w trakcie studiów. I dopiero on zwrócił mi uwagę na konsekwencje tej wady w przyszłości… I tak zaczęła się moja kolejna przygoda z ortodontami…..przemyślała m tą kwestę (na szczęście rodzice nie skomentowali) i udałam się do pierwszego ortodonty….ten potwierdził sugestie stomatologa, ale okazał się zupełnie niekompetentny (byle szybciej zadrutować, zgarnąć kasę i koniec, a dalej niech się dzieje co chce) – na szczęście zasięgnęłam opinii o nim i okazało się, że nie ma ich najlepszych. Z perspektywy czasu, zgłębieniu w miarę możliwości wiedzy na temat mojego zgryzu stwierdzam, że proponował kuriozalny sposób leczenia. (tylko nadmienię, że pomijał leczenie dolnego łuku, mimo rotacji trójek i wielkiemu stłoczeniu). Po tym zraziłam się na długi czas, ale problem powracał jak bumerang…. poczytałam trochę fora, opinie nt orto i jeszcze raz wybrałam się na wizytę do innej pani. Diagnoza znowu była ta sama, co i mojego stomatologa, pani zaproponowała dla mnie rozsądny sposób leczenia, ale jeszcze postanowiłam zweryfikować to u trzeciego ortodonty….te same slowa, niemal identyczny sposób leczenia…..i zdecydowałam się…w wieku nie najmłodszym, ale co tam J I tak wspaniałomyślnie w środę idę na wycisk…na razie wiem, że na pewno nie obejdzie się bez bihelixa, bo po prawej stronie mam zgryz krzyżowy, dodatkowo dwójka jest skrzywiona i w ogóle całość jakby „leci” w jedną stronę. Na górze nie będzie na pewno żadnej ekstrakcji, bo jeszcze za pierwszym aparatowym podejściem miałam usunięte dwa zęby, by się to wszystko pomieściło (myślę, że przy dzisiejszych metodach wsadzili by mi jakiś hyrax, albo coś podobnego, a nie id razu rwali). Dół to zrotowane nieco trójki i ścisk, ścisk….jakie plany ma pani orto w stosunku do dołu zapytam dopiero w środę, liczę się z tym, że może poddać na „ścięcie” ósemki, bo na moje oko, nijak to się tam nie pomieści L Zobaczymy….na razie liczę, że was nie zanudziłam i że przyjmiecie do grona aparatek J A i jeszcze czy ktoś jest lub leczy się w Krakowie? |
|
|
|
#4665 |
|
Wtajemniczenie
|
Alien - nigdy nie udało mi się gumek wybielić
też mam już żółte na święta....istraa a u kogo w Krk się leczysz?
|
#4666 |
|
Raczkowanie
|
Starlett u dr Sylwi Motyl
|
|
|
|
#4667 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4668 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#4669 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
![]() ja również chętnie bym się do Was dołączyła. Aparat noszę od 6 miesięcy a konkretnie jest to hyrax i do tego maska ortodontyczna ( pewnie wiecie o co chodzi ). Ze mna było podobnie jak z istraa, bo tez " za młodu" nie chciałam nosić aparatu, a że był wyjmowany to jakoś tak o nim zapominałam. Za zęby wzięłam się dopiero teraz, gdy już przekroczyłam próg dorosłości hehW czerwcu hyrax mam mieć zdjęty i bardzo jestem ciekawa co będzie później. ![]()
|
|
|
|
#4670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4671 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mam nie kilka dni a tu normalnie awanti ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
ja słyszałam kilka miesięcy temu o metalu.. z takimi fajnymi zamkami, które zamykają sie jak "kłódka" i otwierają.. może to o ten chodzi ![]()
|
|||||
|
|
|
#4672 | |
|
mj
|
Cytat:
|
|
#4673 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4674 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4675 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja jestem zdania, że niezależnie jaki aparat byśmy miały - może być nawet najnowsza, najdroższa technologia, kosmiczny materiał, itp. - bez umiejętności orto i profesjonalnego prowadzenia leczenia - żaden aparat nie zadziała właściwie. co do przebarwiających się gumek - dziewczyny, skoro tak nie znosicie tych przebarwień, rozwiązanie jest jedno. musicie brać gumki w jakimś kolorze. może jakieś perłowe, różowe, generalnie delikatne kolory - też nie będą rzucać się w oczy a tak szybko się nie przebarwią. pamięta ktoś TORO?? ciekawe jak tam jego postępy w leczeniu?? No i CatchyKathy - też coś ucichła... W Zakopcu was zakopało, czy co ?
Edytowane przez milutek Czas edycji: 2010-03-30 o 08:55 |
|
|
|
|
#4676 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4677 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Wy pewnie nie macie gumek też na drucie,prawda?Na zamkach tak nie widać a żółć na białych zębach wygąda fatalnie
Chętnie bym sobie to zdjęła z druta,ale boję się,że uszkodzę aparat.Boże,wyglądam strasznie
|
|
|
|
#4678 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale chyba nic nie poradzę.. ściemniam, że chciałam żółte!! hihi
|
|
|
|
|
#4679 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo przyjedź do mnie to Ci gumki wymienie
|
|
|
|
|
#4680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
latem słoneczko, jesienią hmmm grzybek? a zimą bałwanek
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:43.