|
|||||||
| Notka |
|
| Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj mo¿esz podzieliæ siê swoimi problemami, poradami i do¶wiadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 47
|
Jak zakoñczyc d³ugotrwa³y zwi±zek?
Odwa¿y³am siê za³o¿yæ nowy w±tek na forum poniewa¿ znalaz³am siê w sytuacji, która jest dla mnie nowa i która ostatnio bardzo mnie mêczy, ¿eby nie powiedzieæ ¿e przerasta.
Spotykam siê z ch³opakiem od kilku lat, on mnie kocha i daje mi to odczuæ i pomimo, ¿e siê czasem/czêsto k³ócimy to jednak ostatecznie zawsze jako¶ siê dogadujemy. Na pocz±tku by³o fajnie, oboje siê kochali¶my, ja studiowa³am on siê bawi³ i takie ¿ycie (bez specjalnych planów na przysz³o¶æ czy zobowi±zañ) obojgu nam sprawia³o przyjemno¶æ. Ale czas p³ynie i im dalej w "w las" tym gorzej. Ja skoñczy³am studia jedne, potem drugie, znalaz³am dobr± pracê, a teraz szukam mieszkania i bardzo chcê siê usamodzielniæ. Chcia³bym ju¿ za³o¿yæ rodzinê i mieæ dziecko, rozpocz±c nowy etap. Mój ukochany pochodzi z innej rodziny ni¿ ja (pijackiej i patologicznej), mia³ inny start, ledwo skoñczy³ zawodówkê a jego jedynym zajêciem i osi±gniêciem jest porzucanie kolejnych prac. Od bardzo dawna nigdzie nie pracuje, prawie nigdzie razem nie wychodzimy a je¶li ju¿ to korzystamy z mojego portfela i dopóki on siê nie usamodzielni to nie mamy szans na zamieszkanie razem nie mówi±c o zak³adaniu rodziny. Rozmawia³am z nim na ten temat kilkakrotnie ale za ka¿dym razem by³o tak samo, obiecywa³ ze znajdzie jaka¶ szko³ê lub kurs ¿eby zwiêkszyæ szanse na znalezienie pracy, skorzysta z propozycji urzêdu pracy ale mijaj± miesi±ce, nawet lata i nic siê nie dzieje. Ja mu ju¿ nie wierzê. Chcia³abym u³o¿yæ sobie jako¶ ¿ycie, tak normalnie, bez przepychu ale tak ¿eby mieæ na op³aty i jedzenie i obawiam siê ¿e mój mê¿czyzna jest tak nieporadny ¿e nie jest w stanie byæ dla mnie w przysz³o¶ci pomoc±, oparciem, raczej przeciwnie. Od pewnego czasu my¶lê nad zakoñczeniem tego zwi±zku, mam wyrzuty sumienia bo wiem, ¿e on jest w trudnej sytuacji i ¿e to go tylko dobije i bojê siê ¿e znienawidzê siebie zostawiaj±c go z powodów trochê materialnych. Dwa ¿e jeszcze nigdy z nikim nie zrywa³am i totalnie nie mam pojêcia jak siê do tego zabrac. Proszê o opinie i rady. |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 637
|
Dot.: Jak zakoñczyc d³ugotrwa³y zwi±zek?
rozumiem nowy watek
a nowy nick to na potrzeby watku? czy jestes tu nowa? |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie jestem nowa.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Chyba mam déja vu...... albo mi siê wydaje albo by³ dok³adnie taki sam w±tek ju¿ wcze¶niej?!
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
"Chcia³bym ju¿ za³o¿yæ rodzinê i mieæ dziecko, rozpocz±c nowy etap. Mój ukochany pochodzi z innej rodziny ni¿ ja (pijackiej i patologicznej), mia³ inny start, ledwo skoñczy³ zawodówkê a jego jedynym zajêciem i osi±gniêciem jest porzucanie kolejnych prac. Od bardzo dawna nigdzie nie pracuje,"-
- wybacz, ale planowanie przysz³o¶ci, zwi±zku powa¿nego, dziecka itp. z kims z patologicznej rodziny i z alergi± na pracê, to jak fundowanie sobie samobójstwa. I o ile sobie przy kims takim mo¿esz zmarnowaæ ¿ycie, to robiæ co¶ takiego dziecku???? Oszala³a¶? |
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 769
|
Cytat:
. . . W temacie... Jeste¶ doros³±, wykszta³con± i samodzieln± osob±. Naprawdê trzeba Ci t³umaczyæ rzeczy oczywiste typu w jaki sposób zakoñczyæ znajomo¶æ? Czy mo¿e chcesz od nas recepty jak sprawiæ, by by³ inny ni¿ masz okazjê obserwowaæ? Otó¿, nie ma takiej. Zastanów siê, która potrzeba jest silniejsza - byæ z nim, czy mieæ rodzinê, dzieci, bezpiecznego partnera, którym on najwyra¼niej nie jest. I wybierz. Je¿eli jego mi³o¶æ jest na tyle mocna, by po rozstaniu zmieniæ siê i pokazaæ Tobie, ¿e zrobi³a¶ b³±d, wtedy warto walczyæ. W przeciwnym wypadku traciæ bêdziesz tkwi±c w takim zwi±zku. Swoje marzenia, plany, ¿ycie... Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2010-03-30 o 20:06 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Je¶li macie linka do podobnego w±tku to bardzo proszê o jego podanie bo ja przeszuka³am siec ale nie znalaz³am sytuacji podobnej do mojej.
Czego ja w ogóle chcê? Nad czym siê zastanawiam? I po co za³o¿y³am posta na forum przecie¿ sytuacja jest jasna? Otó¿ nie do koñca i nie dla mnie, mo¿e jestem ci±gle w nim zakochana a mo¿e to pêpowina przywi±zania, któr± tak trudno odci±æ. Setki zdjêæ, tysi±ce wspólnych chwil, co mam z tym zrobiæ? Problem w tym ¿e nie potrafiê tak po prostu przekre¶lic 7miu lat wspólnego ¿ycia a wiem ¿e powinnam bo bêdê bardzo ¿a³owaæ. I tak siê gryzê od kilku miesiêcy sama ze sob± zawieszona gdzie¶ pomiêdzy byciem w zwi±zku i nie byciem miotaj±c siê jak beznadziejny li¶æ na wietrze Potrzepujê opinii ludzi postronnych, takich jak wy, mo¿e po to ¿eby nabrac si³ a mo¿e przeciwnie ¿eby siê dowiedzieæ ¿e jestem niedojrza³a... |
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 769
|
Je¶li lubisz paso¿yty to bierz go jak najszybciej bo trafi³a¶ na typowy okaz leniwca i niech siê patologi± nie zas³ania bo wiêkszo¶æ ludzi mia³o problemy rodzinne a jako¶ ¿yj± i co wiêcej pracuj±.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
" Problem w tym ¿e nie potrafiê tak po prostu przekre¶lic 7miu lat wspólnego ¿ycia a wiem ¿e powinnam bo bêdê bardzo ¿a³owaæ. "-
có¿, skoro nie potrafisz, spieprzysz sobie ¿ycie, sobie mo¿esz, tylko dlaczego z paso¿ytem planujesz dziecko????? Co ono winne? |
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 769
|
Cytat:
Sedno za¶ jego tkwi w tym, ¿e to Twój pierwszy powa¿ny mê¿czyzna. Przy pierwszym zwi±zku koniec ¶wiata jest zawsze najwiêkszy, najbardziej dramatyczny. W kolejnych daje siê odczuæ ró¿nicê. Nikt nie twierdzi, ¿e siedem lat to ma³o, pytanie ile jeszcze chcesz ich wytrzymaæ. Je¿eli sytuacja by Tobie odpowiada³a, zak³adam i¿ nie by³oby Ciê tutaj. Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2010-03-30 o 22:30 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 065
|
Rozumiem,¿e nie jest ³atwo zakoñczyæ zwi±zek po siedmiu latach jednak w Twojej sytuacji chyba nie ma innego wyj¶cia. Twój T¯ mo¿e siê nigdy nie zmieniæ i zawsze "wisieæ" na Tobie. Z pewno¶ci± ma wiele zalet, za które kiedy¶ go pokocha³a¶, ale kiedy¶ mia³a¶ inne priorytety zapewne. W momencie kiedy pojawia siê potrzeba stabilizacji i za³o¿enia rodziny wy³ania siê problem odpowiedzialno¶ci i zaradno¶ci Twojego T¯, a raczej ich braku. Pieni±dze s± w ¿yciu bardzo wa¿ne i my¶lê,¿e Twoja mi³o¶æ mo¿e bardzo szybko siê skoñczyæ lub przerodziæ w nienawi¶æ i zgorzknienie, kiedy przyjdzie Ci samej utrzymywaæ siebie, dziecko i...mê¿a.
Jak zakoñczyæ? Zwyczajnie, powiedzieæ mu mniej wiêcej to, co tu napisa³a¶ i tyle. Szczerze na ile to konieczne, bez zbêdnego ranienia jego uczuæ, choæ ca³kiem bez tego siê nie obejdzie.
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Antolka333 i wszyscy zainteresowani tym tematem co powiedzie na to?
Z moim jestem 3 lata i 4 msc. Dopiero po 2 latach bycia razem, a po pol roku mieszkania razem wyznal mi ze ma dlugi w banku i do konca 2012 roku bedzie splacal kredyty w wysokosci 1200zl. na poczatku mi to nie przeszkadzalo bo bardzo go kocham.bylismy troche zagranica by splacic chociaz czesc, a on po powrocie wzial nastepny kredyt na samochod. obecnie ja pracuje zarabiam jakies 1100 zl-1200zl wiec bardzo malo, a on jakies 2500zl, ale wynajmujemy mieszkanie za tysiaczka plus inne rachunki. ciezko jest zyc z kredytem, ja chcialabym isc na staz w swoim kierunku ale nie moge bo bedzie za malo kasy....ciagle sa klotnie o to. ja mu mowie ze to nie moja wina, a on ze jak chce moge odejsc on mnie nie zmusza....kolo sie toczy. to jest przyzwyczajenie juz rutyna juz nie ma miedzy nami milych slow jak sie zdarzaja to naprawde rzadko.ale nie umiem zyc bez niego. czy powinnam sie z nim rozstac?????co wy byscie zrobily na moim miejscu??? |
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Edytowane przez obesitas Czas edycji: 2011-01-06 o 21:16 |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 747
|
Antolka!
Moim zdaniem powinna¶ z nim przede wszystkim pogadaæ, a potem najlepiej dla Ciebie sie rozstaæ. Jak? Nikt nie da Ci przepisu. To zawsze jest trudna rozmowa i ciê¿ki klimat. Ale my¶l o tym, ¿e robisz to dla siebie, z my¶l± o Twoim szczê¶ciu. Z do¶wiadczenia wiem ze faceci nie do¶æ ze nie zmieniaj± siê z dnia na dzieñ, to na dodatek w 80 % nie zmieniaj± siê wcale. Zw³aszcza jak im tak wygodnie, a z tego co piszesz Twojemu T¯ jest do¶æ dobrze w zyciu z Tob±..... moim zdaniem im prêdzej bedziesz to mia³a za sob± tym lepiej. Zw³aszcza ze z tego co piszesz juz kilka miesiêcy o tym my¶lisz wiec nie mówimy to o jakim¶ kaprysie czyw chwilowym kryzysie....mi³o¶æ mi³o¶ci± ale realia s± równie wa¿ne. trzymaj siê i nie daj siê. My¶l o sobie i swojej przysz³o¶ci. jak masz w±tpliwo¶ci to zrób sobie proste æwiczenie: wyobra¼ sobie Was za 10 lat. I pomy¶l czy s± tam dzieci, dom i t wszystko co chcesz miec pzdrawiam |
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
ciezko jest zyc z kims kto ma dlugi, kto cpal lub czasem mi sie wydaje ze cpa....milosc na poczatku jest bardzo slepa. oddajesz mezczyznie siebie, a po jakims czasie wychodza brudy. teraz myslisz ze jest za pozno, bo oddalas juz wiele jemu, przede wszystkim swoj czas...a jak jeszcze sa dzieci to juz w ogole. dziecia odbierac ojca? zadajesz sobie pytanie. moja babcia kiedys mi powiedziala " Kasiu na co ci facet? zeby brudne skarpety prac, w domu zapier...bo pan i wladca twierdzi ze to babska robota! lepiej byc wolna, masz ochote na seks? to przyprowadz kolege zabaw sie, dobre winko kup, a on kwiaty.... " czasem zazdroszcze tym kobieta co wlasnie tak korzystaja z zycia. moze to nie moralne, ale ....czy faceci sa wobec nas w porzadku? poznala choc jedna z was kogos na miare dzentelmena? JA NIE.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Zakoñczy³am ten zwi±zek. Nawet nie potrafiê opisaæ tego jak siê teraz okropnie czujê. Jego smutny wzrok ;( Co ja zrobi³am?
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 548
|
skoro by³as z nim 7 lat i dopiero teraz zacz±³ Ci "przeszkadzaæ", to ja naprawdê nie wiem co Ciê przy nim trzyma³o..brak wiary w siebie?
Po co pytasz o opinie jak zrywaj±c z nim ¿a³ujesz tej decyzji przez "wzrok" jego... Kobiety lubi± siê okaleczaæ i latami ¿yæ w toksycznych zwi±zkach.. Dobrze zrobi³a¶, we¼ siê w gar¶æ i szukaj lepszej partii dla siebie...Jakby Ciê szanowa³ zrobi³by wszystko, ¿eby chocia¿ pracowaæ..brrr ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
bardzo smutna historia
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
antolka333 trzymaj sie slonko. naprawde odwazna jestes!!! ale masz racje z tego co zauwazylam nie byl po prostu ciebie wart....
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- a teraz jak z nim zerwalas po 7 latach na pewno zrozumie co stracil, moze sie nawet zmieni... niektorym inaczej nie da sie wytlumaczyc, tzw. terapia szokowa- bo nie wierze ze go to nie ruszylo... antolka333 |
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
A co mi tam, skoro ju¿ prze¿ywam to rozstanie na forum to opiszê wam co by³o dalej.
Minê³o kilka dni od rozstania, w pracy mam strasznie du¿o pracy wiêc w dzieñ nie mam czasu rozmy¶laæ, wieczory s± gorsze ale póki jem i ¶piê to to chyba nie jest tak skrajnie. Zaczê³am siê ju¿ powoli oswajaæ siê z sytuacj± ale dzisiaj nast±pi³o za³amanie formy. On niespodziewanie siê pojawi³, bo "musia³ jeszcze raz spróbowaæ". Zapyta³am czy co¶ siê zmieni³o i jak on sobie wyobra¿a nasz± przysz³o¶æ dalej. Nie pad³a ¿adna odpowied¼. Powiedzia³am, ¿e podjê³am ju¿ decyzjê i ¿e j± przemy¶la³am. Odszed³. P³aka³am ca³y wieczór drêczona wyrzutami - on mnie przecie¿ kocha a ja to zniszczy³am, zniszczy³am mi³o¶c |
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 548
|
wg mnie nic nie zniszczy³as, jestes jedna z tych, która URATOWA£A swoje ¿ycie. Wspomnisz te s³owa, zobaczysz...
powodzenia, ¿ycie jest tylko jedno.. |
|
|
|
|
#21 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 834
|
Cytat:
Po prostu mu powiedz, ¿e to koniec. Nie jestescie malzenstwem, nie musisz nic t³umaczyc. Napisalas, ¿e mu nie ufasz, ze Ci nie daje bezpieczenstwa finansowego. To z³e powody? Wiej jak najszybciej! ---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 778
|
Cytat:
Nie rozumiem kompletnie dlaczego sp³acasz/sp³aca³a¶ jego d³ugi??!! Po co to po¶wiêcenie?! By us³yszeæ, ¿e jak ci siê nie podoba to mo¿esz odej¶æ??!! Wiesz co, ja na Twoim miejscu tak w³asnie bym zrobi³a, bo co¶ zbyt pewny ciebie jest ten twój facet!! Nie po¶wiêcaj siê dla niego bo jak widzisz on ma to g³êboko w d...e! |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Ch³opak o którym pisa³am odszed³ bezpowrotnie do przesz³o¶ci, nie mam z nim ¿adnego kontaktu i co najwa¿niejsze nie ¿a³uje tego ¿e zakoñczy³am zwi±zek, minê³o 9 miesiêcy a ja dzi¶ wiem ¿e to by³a bardzo dobra decyzja, bo ja by³am bardzo nieszczê¶liwa w tym uk³adzie.
Dzisiaj uk³adam sobie ¿ycie od nowa, nie bojê siê ju¿ samotno¶ci bo wiem ¿e lepiej byæ samemu ni¿ z byle kim, tkwi±c w zwi±zku, w którym cz³owiek siê tylko mêczy, w którym nie jest szczê¶liwy. Zreszt± samotno¶æ to tylko stan przej¶ciowy, trzeba szukaæ, wyj¶æ do ludzi, jest tyle mo¿liwo¶ci, jest internet, telefony komórkowe, ró¿ne wyjazdy... Chcia³abym napisaæ wszystkim dziewczynom, które zastanawiaj± siê nad zakoñczeniem zwi±zku: nikt za was nie podejmie decyzji, wy same najlepiej wiecie co czujecie i jak siê czujecie bêd±c z tym kim¶. Je¶li ci±gle co¶ "nie gra" kolejne rozmowy, k³ótnie nie przynosz± rezultatów, je¶li nie ma zrozumienia, poczucia bezpieczeñstwa, zaufania... to taki uk³ad nie ma sensu nawet je¶li siê my¶li ¿e to mi³o¶æ. Decyzja o rozstaniu jest wbrew pozorom prosta, my¶lê ¿e ka¿da z nas pod¶wiadomie wie co ma robiæ. Trzeba walczyæ samemu o swoje szczê¶cie bo je¶li my sami o nie nie zadbamy to nikt za nas i dla nas nie bêdzie go szuka³. ¯yczê wszystkim powodzenia. |
|
|
|
|
#24 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 13 025
|
Brawo! Dobrze, ¿e zostawi³a¶ go za sob± i pozytywnie jeste¶ nastawiona do ¿ycia.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 747
|
Super!!
Straszne fajnie ,¿e masz takie pozytywne nastawienie i uk³adasz sobie ¿ycie na nowo powodzenia
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 662
|
widaæ nie ka¿da trafna decyzja jest ³atwa, a czêsto trzeba siê zmagaæ z samym sob± ¿eby tak± podj±æ ja gratulujê Ci odwagi i wytrwa³o¶ci i cieszê siê bardzo ¿e masz takie fajne pojdej¶cie
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.