|
|
#4682 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Ja linka sobie nie przypominam, ale skleroza nie boli, jak wiadomo- pamiętam tylko, że któraś z dziewczyn miała u swojej orto zrobić zdjęcie tym ligaturom, ale chyba zapomniała
|
#4683 |
|
Raczkowanie
|
W tamtym aparacie nie ma gumek, jest cały metalowy... nazwy nie podał, jedynie zachwalał, że jest lepszy od zwykłego metala i zęby szybciej się prostują... cena hmm 3000zł za jeden łuk
|
|
|
|
#4684 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
!!! Zdecydowanie nie! Przecież zamki nie przesuwają się na zębie więc szkliwo nie ma nic do tego. Cały bajer z bezligaturowymi polega na tym, że podobno mniej boli bo te zatrzaski trzymają drut inaczej niż ligatury czy to elastyczne czy metalowe. Niestety, nie mamy jeszcze nikogo kto by miał oba rodzaje aparatów. Co więcej musiałby mieć wyleczone zęby jednym, potem idealny nawrót wady i ponownie wyleczone drugim, żeby móc cokolwiek porównywać. |
|
|
|
|
#4685 |
|
Raczkowanie
|
"Technika bezligaturowa to kolejny krok w rozwoju ortodoncji polegający na zamykaniu łuku w szczelinie zamka za pomocą specjalnej klapki, a nie przywiązywaniu go gumką (tzw. ligaturą). Łuk przesuwa się swobodnie eliminując znacznie tarcie, zwłaszcza w początkowej fazie leczenia. Dla pacjenta oznacza to krótszy czas noszenia aparatu, mniejszą ilość wizyt kontrolnych, oraz minimalne dolegliwości bólowe. Również higiena jest łatwiejsza gdyż nie ma elastycznych ligatur które utrudniają usuwanie nagromadzonego osadu." Mnie to przekonuje. Ale tak jak pisałam wcześniej - system ten ma zwolenników jak i przeciwników. Zreszta faktycznie aparat jedną drogą a umiejętności i kompetencje ortodonty drugą
No masz rację 1000days trudno tak naprawde ocenić skuteczność tego aparatu. Pozdrawiam
|
|
|
|
#4686 |
|
Konto usunięte
|
Mi chodziło o ten dobroczynny wpływ na szkliwo...
|
|
|
|
#4687 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4688 |
|
BAN stały
|
wybielajacyh preparatow w czasie noszenia aparatu nieradze bynajnniej mi odradzano przezroczyste zawsze farbuja.. a kolorowe traca kolor takze.. musisz poczekac do nast wizyty, lub idz do prywatnej ortodontki i popros o zmiane gumek
|
|
|
|
#4689 |
|
Raczkowanie
|
a moja koleżanka ma DAMONA ... i ten aparat jak dla mnie jest bardziej widoczny niż zwykły metal z ligaturkami
![]() damon jest ciemniejszy , wygląda jak zwykły metal z czarnymi ligaturkami, czarnoo ;] |
|
|
|
#4690 |
|
Zadomowienie
|
nie ma to jak kolorowe gumaski
|
|
|
|
#4691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4692 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale z drugiej strony to dobre... bo np. weźmiesz białe gumki a jak Ci się znudzą to zjesz papryke i masz pomarańczowe, a jak i to Ci się znudzi to zjesz buraki i masz czerwone ![]() Cytat:
ciekawa jestem co Ci powie ![]() Cytat:
wyblakł i zrobił się zielonkawy a turkus też trochę zzieleniał Cytat:
mi orto powiedziała że od czasu do czasu mogę ale nie ciągle... tylko że ja cały czas używam gdybym nie używała to bym miała żółte zęby... ale to nie są jakieś mocno wybielające pasty typu biel w 14 dni tylko takie bardziej delikatne np z cytryną... a czemu orto Ci nie pozwoliła?
|
|
#4693 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie wróciłam od ortodonty okrutnie załamana ;( prawdopodobniej przez 3 migdałek, który miałam jako dziecko, moja górna szczęka nie rozwinęła się prawidłowo. Poza tym zgryz otwarty... Ortodontka powiedziała, że sam aparat tutaj nic nie zrobi i potrzebna jest operacja :x czy któraś z was miała podobny przypadek i leczyła się tylko ortodontycznie bez konieczności interwencji chirurga? Miało być łatwo i przyjemnie...
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś zdjęła mi orto aparat, w końcu
ale mam teraz pytanie dotyczace tego aparatu reencyjnego: czy możn z nim jeśc i pić? czy na czas jedzenia go zdejmujecie? ile musialyscie nosic te retencje? mi orto nakazała dwa dni nosic non stop, a pozniej tylko na noc.
|
|
|
|
#4695 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-03-30 o 18:34 |
|
|
|
|
#4697 |
|
Konto usunięte
|
Co do past wybielających to one cudów nie są w stanie zdziałać. Poza tym jak mamy aparat to osad się bardziej odkłada, ciężej je doczyścić więc moim zdaniem wybielające są tu bardzo pomocne. Ale żeby wybieliły tak, żeby po zdjęciu aparatu odznaczały się zamki to dla mnie nie realne.
Za to po zjedzeniu czegoś farbującego jak się szybko pójdzie wyszorować zęby taką pastą to gumki mogą być uratowane. |
|
|
|
#4698 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też chciałam zobaczyć ![]() Cytat:
Chodzi o to że dookoła płatków zatrzymuje się jedzenie. Ciężko utrzymać higienę jamy ustnej. Nie miałam siły przekonywania. Dostałam turkusowo-szmaragdowe na które czaiłam się od samego początku, czyli już od ponad roku ![]() Pierwsze takie ciemne. Strasznie mi się podobają. Jeśli Mój Mężczyzna będzie człowiekiem to wrzucę fotki niebawem
|
||
|
|
|
#4699 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4700 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko dwa dni. Mówiła, że one są najważniejsze, bo na poczatku te zeby sa takie "luźne" i wlaśnie mam takie odczucie.
W ogóle teraz jak myje zeby, to dziasla mi bardzo krwawią, w ogole sa w oplakanym stanie, jakies takie przerośniete, ale mam nadzieje, ze to wszystko wróci do normy. AA, i tam gdzie mialam załozone pierscienie, na szóstkach bodajże, to mam zepsuty ząb, ale nie plomba, tylko przy dziąśle, Musze iśc w najblizszym czasie na wizyte do stomatologa i wyleczyc to co brak. |
|
|
|
#4701 | |
|
Wtajemniczenie
|
znalazłam dla Was różne kształty gumeczek
![]() http://www.alibaba.com/product-gs/23...19#breadcrumbs - kwiatuszki i myszka Mickey http://www.alibaba.com/product-gs/23...93#breadcrumbs - kotki... chyba najładniejsze... nawet wąsiki mają ![]() http://www.alibaba.com/product-gs/25...showimage.html i srebrne myszki Mickey ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
w takim razie czekamy na zdjęcia
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-03-30 o 19:19 |
|
|
|
|
#4702 |
|
Raczkowanie
|
Hej
. Wizytę mam 20 kwietnia i nie wiem czy poczekać do wizyty, czy dzwonić? Miałyście podobne sytuacje?
|
|
|
|
#4703 |
|
Zadomowienie
|
Zadzwoniłabym do orto. Tymbardziej, że wizyta jest za miesiąc. Niech orto zadecyduje.
Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2010-03-30 o 19:41 |
|
|
|
#4704 |
|
Raczkowanie
|
Ehh dopiero co u niej byłam
śmieje sie że zawsze musze ja odwiedzic pomiedzy wizytami |
|
|
|
#4705 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez mam ułamane skrzydełko i orto mówi że to nic takiego. jak masz ligaturę, to ostrożnie załóż ją spowrotem i czekaj do wizyty, a jak nie masz tej ligatury to może być problem, bo ząb nie będzie przytrzymywany przez drut i może się trochę pokrzywić.
|
|
|
|
#4706 |
|
Raczkowanie
|
ligaturka się trzyma na pozostałych trzech skrzydełkach
|
|
|
|
#4707 |
|
Zadomowienie
|
Jestem cykorem więc bym zadzwoniła. Chodzi o to, żeby orto przypadkiem nie zaczęła wymyślać, że opóźniłam leczenie. W sumie all zależy od tego jak jest ustawiony konkretny ząb, bo szkoda zatrzymywać leczenie.
Pochwalę się. Zęby bolą jak cholera!! Jak mi dobrze
|
|
|
|
#4708 |
|
Raczkowanie
|
Dobre zadzwonię jutro
ja też panikara jestem, chyba wszystkie fora dzisiaj przeszukałam p.s. ząbki bolą=ząbki się prostuja |
|
|
|
#4709 |
|
mj
|
Dzisiaj się zdenerwowałam... nosze te wyciągi i mam wrażenie że się nic nie porusza w sensie staneło w miejscu... a co gorsza jak zdejmę te gumeczki na chwilę, czy jak to idę na rozmowę czy cos w tym stylu to mi całkiem zęby wracają do poprzedniego stanu i "szpara" jest taka sama jak przed leczeniem:/
|
#4710 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
logiczne no ale trzeba z fluorem tam od czasu do czasu to mozna.. no ale wiesz.. jak np. sa pasty specjalne korektory wybielajace itp.. to odpada;p
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:25.

fot0: #

No masz rację 1000days trudno tak naprawde ocenić skuteczność tego aparatu. Pozdrawiam

przezroczyste zawsze farbuja.. a kolorowe traca kolor

juz "tylko" 5 zebow do lecznia