Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 7 - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 00:24   #2821
Wisienka_81
Rozeznanie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 7

żegnam się na dziś
mam nadzieję, że jutro na wadze będzie spadek czego i wam życzę

Wisienka_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 00:33   #2822
LyraBea
Zakorzenienie

GG do LyraBea

Witam wieczorową porą. Mało tu się tu udzielam, bo i czasu brak i jakoś ciężko mi się do Was dziewczyny przebić. Wy się już trochę czasu znacie, jakimiś smakowitymi przepisami wymieniacie, a mnie pozostaje sobie poczytać, pooblizywać i dalej trwać w Dukanie.
Idzie mi nieźle. Na przykład, dzisiaj miałam smutną uroczystość w rodzinie, a mianowicie pogrzeb no i potem stypę. Przygotowałam się do niej sumiennie, w torbie czekała sałatka z krewetek i jajka i duża butla wody. Zjadłam sałatkę ukradkiem i niepostrzeżenie a potem już tylko popijałam wodę i dziabałam na talerzu kawałeczek kotleta z kurczaka. Nie tknęłam tego, bo ociekał tłuszczem i panierką. Najbardziej cierpiałam, gdy na stół wjechały ciasta, ale wytrzymałam.
Waga mi się odwdzięcza spadkami nawet na PW+P, ale zauważyłam, że właśnie dlatego, że nie wydziwiam z potrawami, tylko jem proste dania, takie jak tatar, jajka, ryby w ziołach z parowaru, twaróg bez udziwnień. Na podwieczorek smażę sobie codziennie placek otrębowy, który uwielbiam i zawsze czekam na tę porę dnia, kiedy to mogę się nim raczyć.Wolno przeżuwam, szybko się najadam i zapominam o posiłku na kilka godzin. I mam nadzieję, że ten stan utrzymam jak najdłużej, bo efekty są widoczne, a to z kolei bardzo motywuje.
A jeśli chodzi o zbliżające się święta... ja jestem w tej dobrej sytuacji, że mój Mężu wyjechał do pracy, zostałam sobie z córką sama, a na święta jesteśmy zaproszone do rodzinki. Tym sposobem udało mi się uniknąć sterczenia w kuchni, walki z pokusami. Dla siebie przygotuję tylko kawałek pieczeni z indyczej piersi , nakupuję rybek i przyrządzę dużo jajek pod każdą postacią. Nie zamierzam sobie udzielać żadnej dyspensy. Szkoda by mi było patrzeć na przesuwające się w prawo bezlitośnie wskazówki wagi i rozpaczać, że tak ciężko zgubione kilogramy podstępnie wracają po kilka deko po każdym grzeszku....
Do jutra przemiłe Dukanki
LyraBea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 00:54   #2823
matys-magda69
Raczkowanie

Witam Kochane!
Watek galopuje tak szybko ,ze nie nadazam.
Postanowilam zaczac po swietach ,gdyz bede miala wtedy 10 dni urlopu ,wiec bede skupiac sie tylko wylacznie na sobie.Czytalam gdzies wczesniej ze jest wersja ksiazki i dziewczyny wysylalay sobie ja na emala,czy moglabym o taka poprosic?
Mam jeszcze dylemat,ja nie mam wogole okresu,jestem na hormonach z powodu migreny.ataki mialam tak ciezke ze mialam problem z poruszanem ,widzeniem i mowieniem.po wielu meczarniach zdecydowalam sie na tabletki anty co blokuja okres,dlatego zawsze czuje sie i wygladam jakbym byla przed.Jak bylam na badanach tluszczu i wody to ,babka co mnie pomiarowala az oczy wywalila na wierzchze nigdy nie widzala tyle wody w organizmie.
jestem pozytywnie nastawiona,wiem ze grupa wsparcia tutaj jest wspaniala ,wiec zaczynam po swietach
Stary 2010-03-31, 04:29   #2824
matys-magda69
Raczkowanie

Przepraszam ze to znowu Ja ale ledwo widze na oczy,buszuje po Necie w zbieraniu informacji o Dukanie.Nasuwa mi sie pytanie,wszedzie jogurt o wartosci 0% bez cukru i wszelkich swinstw
Czy ktos stosuje te diete meszkajac w Anglii.Ja nie znalazlam tutaj zadnego jogurtu czysto 0% wszedzie chemia i swinstwa ,bomby kaloryczne w postaci mega dawek cukru i cholernej soli ,dodawanej do wszystkego
Ostatnio znalazlam jeden Jogurt z 0% fatu ale za to na 100 gr zawieral az 3 gr cukru!!!! nie slodze nic i mam sie faszerowac takim slodkim bialym czyms?czy moze przymknac na to oko?nieee szaleje Ta deta to moja ostatnia deska ratunku,a ze lubie miec kontrole to menu musi byc przygotowane tylko wedlug diety
Stary 2010-03-31, 07:49   #2825
mara30
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mo_Nika Pokaż wiadomość
4 kg to było jakieś 2 tyg temu... teraz to boję się stanąć na wagę...
Ja też przeszłam epizod III fazy... Uznałam, że już wystarczy, ale później doszłam do wniosku, że jeszcze chce trochę zrzucić (szczególnie z brzucha) i "wróciłam" niby na II... ale tak się miotałam nadal, a później przyszedł mega dół i wszystkiego mi się odechciało
Też się bałam stanąć na wagę ale w końcu zacisnęłam zęby, stanęłam i ta chwila prawdy mnie załamała, ale jednocześnie dała mi kopa
Mam wrażenie, że się trochę zapętliłaś z tym jedzeniem i dołem ale zaczęłaś biegać - to pierwszy krok i musi być lepiej
A poza tym to nie wiem co Ci radzić, bo sama z problemami i dołami sobie w tej chwili nie radzę Ale zauważyłam, że jak wytrzymałam baaaardzo grzecznie 2 dni, to lepiej mi o tyle, że jeden temat dołowania się odpadł. Pewnie sobie wmówiłam (waga stoi w miejscu na razie) ale czuję że chudnę i do tego jestem dumna z siebie, że daję radę
Więc spróbuj zacisnąć zęby i wytrzymać na początek jeden dzień, a potem będzie łatwiej, zobaczysz

Cytat:
Napisane przez matys-magda69 Pokaż wiadomość
Przepraszam ze to znowu Ja ale ledwo widze na oczy,buszuje po Necie w zbieraniu informacji o Dukanie.Nasuwa mi sie pytanie,wszedzie jogurt o wartosci 0% bez cukru i wszelkich swinstw
Czy ktos stosuje te diete meszkajac w Anglii.Ja nie znalazlam tutaj zadnego jogurtu czysto 0% wszedzie chemia i swinstwa ,bomby kaloryczne w postaci mega dawek cukru i cholernej soli ,dodawanej do wszystkego
Ostatnio znalazlam jeden Jogurt z 0% fatu ale za to na 100 gr zawieral az 3 gr cukru!!!! nie slodze nic i mam sie faszerowac takim slodkim bialym czyms?czy moze przymknac na to oko?nieee szaleje Ta deta to moja ostatnia deska ratunku,a ze lubie miec kontrole to menu musi byc przygotowane tylko wedlug diety
No niestety nabiał zawsze będzie zawierał trochę cukrów, a już szczególnie jogurty i mleko. Więc nie ma co panikować, trzeba się z tym pogodzić tylko nie jeść tych jogurtów w hurtowych ilościach. Raczej tyle co do sosu, albo jako deser.
Gorzej jeżeli nie jest to cukier naturalnie zawarty w jogurcie, tylko jogurt z dodatkiem cukru - wtedy absolutnie odpada
A generalnie z dwojga złego, cukier jest gorszy od tłuszczu. Więc jak masz wybór to lepiej np. kupić jogurt np 2%tłuszczu bez cukru niż odtłuszczony z masą węglowodanów
mara30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 07:53   #2826
aso
Raczkowanie

zauwazyłyscie ze cola zatrzymuje wode w organizmie??

aso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 07:55   #2827
mara30
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aso Pokaż wiadomość
O, a u mnie odwrotnie tak mi się przynajmniej wydaje, bo piję rzadko, może to zbieg okoliczności, ale mam wrażenie, że mnie raczej odwadnia
Stary 2010-03-31, 08:38   #2828
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aso Pokaż wiadomość
nie zauwazyłam, a pije dosc sporo

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Cytat:
Napisane przez LyraBea Pokaż wiadomość
Witam wieczorową porą. Mało tu się tu udzielam, bo i czasu brak i jakoś ciężko mi się do Was dziewczyny przebić. Wy się już trochę czasu znacie, jakimiś smakowitymi przepisami wymieniacie, a mnie pozostaje sobie poczytać, pooblizywać i dalej trwać w Dukanie
Witam, jak to trudno sie do nas przebic ?? Przeciez witamy wszystkich z otwartymi rekami a takie co przeczytały ksiązke i pierwszy post to juz w ogole
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 08:48   #2829
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matys-magda69 Pokaż wiadomość
Ostatnio znalazlam jeden Jogurt z 0% fatu ale za to na 100 gr zawieral az 3 gr cukru!!!! nie slodze nic i mam sie faszerowac takim slodkim bialym czyms?czy moze przymknac na to oko?ty

Chyba troszkę przesadzasz. 3 g węgli? Przecież to jogurt marzenie... u nas wszystkie maja po kilkanaście...

Przetwory mleczne oprócz twarogu to produkty węglowodanowe nie białkowe, zawsze będą zawierały cukier. Dokładnie- cukier mleczny laktozę.
elianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 09:16   #2830
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

dzień dobry

u mnie dzisiaj kolejny spadek... 0,3 zeszło i na wadze zobaczyłam magiczną 6 z przodu fakt że to 69,9 było ale się liczy
matko ale się cieszę....
i wiecie co mnie dziwi... że pomimo braku wczorajszej porcelanki waga zleciała....

miłego dnia

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 09:32   #2831
Bastra
Raczkowanie

Co do serników robiłam juz dwa razy z przepisu Megi428 i wychodzi super.

1kg sera odtłuszczonego
6 jajek - piana osobno
1 płaska łyżeczka proszku
35 tabletek słodzika
aromat jak ktoś lubi

Dałam aromat waniliowy troszkę a słodzika 4,5 łyżki w proszku.Dodałam także kakao 2 łyżeczki do części masy. A serka uzyła w wiaderku ten kilogramowy miał 3-4 % nie pamiętam

Żółtka+słodzik+proszek+ar omat zmiksowac na jasną masę+ser+ubita piana z białek.Wylałam na tortownicę zostawiając troche masy.Do reszty dodałam kakao i kupkami wykładałam na ser ten juz w tortownicy.Piekłam 1h w 180 stopniach.Ale kontrolowałam cały czas.

I wyzedł taki. Duży i smaczny.....

Edytowane przez Bastra
Czas edycji: 2010-03-31 o 09:34
Bastra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 09:44   #2832
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bastra Pokaż wiadomość
cudnie wyglada
mi zawsze wychodzi taki opadniety
Stary 2010-03-31, 09:46   #2833
lesia27
Zadomowienie

GG do lesia27

Cytat:
Napisane przez johambina Pokaż wiadomość
dzień dobry

u mnie dzisiaj kolejny spadek... 0,3 zeszło i na wadze zobaczyłam magiczną 6 z przodu fakt że to 69,9 było ale się liczy
matko ale się cieszę....
i wiecie co mnie dziwi... że pomimo braku wczorajszej porcelanki waga zleciała....

miłego dnia
SUPER! GRATKI "6" na poczatku to mały sukcecika jak jest Twoja wymarzona waga do ktorej dązysz?
-14,4 kg
będzie: 58kg moze 56kg ... zobaczę w "praniu"

"8 sesja" na VACU aktiv
"pierwsze kręcenia Hula Hop Anion"
lesia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 09:46   #2834
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Napisane przez Bastra Pokaż wiadomość
Co do serników robiłam juz dwa razy z przepisu Megi428 i wychodzi super.

1kg sera odtłuszczonego
6 jajek - piana osobno
1 płaska łyżeczka proszku
35 tabletek słodzika
aromat jak ktoś lubi

Dałam aromat waniliowy troszkę a słodzika 4,5 łyżki w proszku.Dodałam także kakao 2 łyżeczki do części masy. A serka uzyła w wiaderku ten kilogramowy miał 3-4 % nie pamiętam

Żółtka+słodzik+proszek+ar omat zmiksowac na jasną masę+ser+ubita piana z białek.Wylałam na tortownicę zostawiając troche masy.Do reszty dodałam kakao i kupkami wykładałam na ser ten juz w tortownicy.Piekłam 1h w 180 stopniach.Ale kontrolowałam cały czas.

ale kusisz

A ja nie mam ani mikrofali ani piekarnika.... uroki wynajmowanego mieszkania szkoda, znacznie to ogranicza możliwości gotowania....

I jeszcze co do dyskusji o jajkach, to ja cały czas sporo jajek jadłam, nawet przed dietą - po prostu lubię nie przejmuję się cholesterolem po tym, jak oglądałam kiedyś program na jakimś Discovery, czy innym takim - robili "test", kilka osób (sportowiec, urzędas i ktoś tam jeszcze) jedli przez dwa tygodnie duuuuużo jajek, po czym porównywali wyniki badań. Wyszło jakoś tak, że ktoś, kto ma mało ruchu i odżywia się ogólnie raczej niezdrowo (fast foody, etc.) - padło na urzędasa nie powinien jeść więcej niż około 7-8 jajek tygodniowo. To całkiem sporo
Ktoś jest zdrowy, ma sporo ruchu, odżywia się całkiem normalnie - 10 jajek tygodniowo nie zaszkodzi na pewno.
W przypadku sportowca - on z zasady je masę białka, jajka najłatwiej i najszybciej, więc i najczęściej - wobec czego w zasadzie ograniczeń nie ma, bo przy jego wysiłku i zdrowej diecie musiałby zjeść jakąś niewyobrażalną ilość jaj, żeby mu zaszkodziły.

I co najważniejsze - nawet w przypadku urzedasa wyniki wcale nie przekroczyły górnej granicy, czyli nie były "złe". Musiałby przez dłuuugi czas przekraczać "dozwoloną" ilość jaj, żeby cholesterol skoczył mu właśnie przez to jakoś znacznie.

A na własnym przykładzie - nabiał zawsze lubiłam, jajka zwłaszcza, a cholesterol mam w porządku

i echh... 5 stron od wczoraj
Stary 2010-03-31, 09:47   #2835
joma44
Raczkowanie

Witajcie Dukanki.Moja mała uwaga .Prawie wszystkie dzisiaj piszące nie zamieściły swojego podpisu i parametrów.Nie wiem jak dla innych ale dla mnie wasze posty są po prostu nie ciekawe.Wchodzę tu głównie po to aby motywować się waszymi osiągnięciami lub pocieszać(niestety) zastojami.Jest mi rażniej gdy widzę jak inne osoby borykają się z tymi samymi problemami jakie ja mam.Jestem 3 miesiące na Dukanie i wierzcie mi ,że przepisy i reguły znam na pamięć.Wątek tak galopuje,ze czasami nie sposób przeczytać wszystkie posty,więc omijam te które nie mają podpisu bo taki post nic mi nie mówi o przebiegu diety danej osoby.A szkoda.Nie chcę nikogo urazić ale to istotny wg mnie brak informacji.Tu się nie ma czego wstydzić a wasze zmagania mogą być pouczające dla innych.A poza tym jak wszystkie to wszystkie.Dlaczego jedni mogą mieć ten przywilej a inni nie?
Jest: 76,6
Będzie: 65,00
joma44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 09:49   #2836
lesia27
Zadomowienie

GG do lesia27

a 59 nie zauwazylam sorka

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

ale ze mnie zakręt ..... toc jak wól napisane 56kg!!!
-14,4 kg

"8 sesja" na VACU aktiv
Stary 2010-03-31, 09:50   #2837
ktsw
Zakorzenienie

a to jest jakis nakaz umieszczania podpisów?? chyba cos przeoczyłam
Stary 2010-03-31, 09:50   #2838
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Witam
Prawie po 2 tygodniach zastoju w końcu spadek i to o 0,5 kg Cieszę się jak dziecko

Poza tym doszła mi zakupiona na Allegro suszona wołowina,pyszna i sycąca,szkoda że taka droga i tak mało w opakowaniu.

"Myślenie nie boli, ryzyko nie gryzie"
Dzi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 09:53   #2839
lesia27
Zadomowienie

GG do lesia27

Cytat:
Napisane przez joma44 Pokaż wiadomość
Witajcie Dukanki.Moja mała uwaga .Prawie wszystkie dzisiaj piszące nie zamieściły swojego podpisu i parametrów.Nie wiem jak dla innych ale dla mnie wasze posty są po prostu nie ciekawe.Wchodzę tu głównie po to aby motywować się waszymi osiągnięciami lub pocieszać(niestety) zastojami.Jest mi rażniej gdy widzę jak inne osoby borykają się z tymi samymi problemami jakie ja mam.Jestem 3 miesiące na Dukanie i wierzcie mi ,że przepisy i reguły znam na pamięć.Wątek tak galopuje,ze czasami nie sposób przeczytać wszystkie posty,więc omijam te które nie mają podpisu bo taki post nic mi nie mówi o przebiegu diety danej osoby.A szkoda.Nie chcę nikogo urazić ale to istotny wg mnie brak informacji.Tu się nie ma czego wstydzić a wasze zmagania mogą być pouczające dla innych.A poza tym jak wszystkie to wszystkie.Dlaczego jedni mogą mieć ten przywilej a inni nie?
to chyba nie czesto Nas czytasz....mi np forum pomaga i z chęcia na nie wchodze.....

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Dzi25 Pokaż wiadomość
Witam
Prawie po 2 tygodniach zastoju w końcu spadek i to o 0,5 kg Cieszę się jak dziecko

Poza tym doszła mi zakupiona na Allegro suszona wołowina,pyszna i sycąca,szkoda że taka droga i tak mało w opakowaniu.
to gratulencje oby tak dalej
-14,4 kg

"8 sesja" na VACU aktiv
Stary 2010-03-31, 09:55   #2840
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Napisane przez joma44 Pokaż wiadomość
Dla mnie to też pomocne

Ale na własnym przykładzie powiem - że niewiele się w tym podpisie mieści
Jako organizatorka muszę mieć moje wątku pod ręką - i co ważniejsze - do wglądu przez innych, więc taki podpis musi być...
A ponieważ linki są długie - to niewiele się tam już zmieści, musiałam usunąć nawet bardziej osobisty fragment podpisu, czyli wycięta fraza z piosenki...

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
Witam

Super

A suszona wołowinka nie wyszłaby Cię taniej, gdybyś sama taką zrobiła??
Stary 2010-03-31, 10:10   #2841
mara30
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Insane Pokaż wiadomość
A umiesz taką zrobić? powiedz jak, poooowiedz

Ja jeszcze jej nie kupowałam, bo mnie ceny przeraziły, ale się przymierzam
Stary 2010-03-31, 10:27   #2842
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Napisane przez mara30 Pokaż wiadomość
A umiesz taką zrobić? powiedz jak, poooowiedz

Ja jeszcze jej nie kupowałam, bo mnie ceny przeraziły, ale się przymierzam
hmm.... no na chłopski rozum... to jak suszycie zwykłą kiełbaskę albo grzyby ??

U mnie w domu kupowało się pewną kiełbaskę (jakąś biesiadną, czy inną, bardzo dobra była ), ale ja ją lubiłam ususzyć... Podwieszałam ją na spinaczach i grubej nici pod okapem - czyli w miejscu ciepłym i suchym. Bardzo ładnie się suszyła, caaały tłuszczyk z niej wykapywał (wprost na kuchenkę, więc było trochę mycia ) - ale warto. Kiełbaska nawet po 4-5 miesiącach była dobra! Suchutka, ususzona. W żadnym wypadku nie zepsuta

Tak samo zresztą u nas w domu suszyło się grzyby

A u mnie w pracy kiedyś w podobny sposób trzymali szynkę dojrzewającą (coś jak parmeńska) - czyli szef kupował wielki kawał mięcha i on sobie wisiał i dojrzewał - suszył się nic się z taką wędlinką nie dzieje, pod warunkiem, że jest w miejscu suchym i w miarę ciepłym.

Podejrzewam, że jakby powiesić tak kawał(ki) wołowiny to efekt byłby bardzo podobny

Ewentualnie jak ktoś ma rodzinę na wsi to sąsiadowi do wędzarni podrzucić

-EDIT-
Ważne! Suszy się raczej dobre jakościowo rzeczy. Zresztą ja od dawna już kupuję wędliny dość drogie - po około 30zł za kilogram. Wcale nie dlatego, że jestem bogata, wręcz przeciwnie Ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby taka wędlina się zepsuła. Oblepia się, zielenieje - wędlina i kiełbacha słabej jakości - wychodz z niej cała chemia, woda i konserwanty.
Natomiast spróbujcie kupić DOBRĄ (niestety drogą) wędlinę. Nie zgnije, nie będzie się lepić - ususzy się to samo dzieje się z dobrymi kiełbaskami.
Z mięchem pewnie podobnie, a wołowina akurat jest jednym z lepszych mięs - więc dlaczego miałoby nie wyjść ?

TŻ mi nie wierzył i mówil, że po co wydaję 2x tyle kasy na wędlinę, skoro tańsza też jest spoko. Ale uwierzył po tym, jak jeszcze nie wyrzuciłam ANI JEDNEGO PLASTERKA, od kiedy na takie wędlinki się przerzuciliśmy

Edytowane przez *Insane
Czas edycji: 2010-03-31 o 10:30
*Insane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 10:29   #2843
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez lesia27 Pokaż wiadomość
SUPER! GRATKI "6" na poczatku to mały sukcecika jak jest Twoja wymarzona waga do ktorej dązysz?
Lesia no niby bym chciała 56 ale jak 58 będzie to też się nie pogniewam

spadam na spacerek

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 10:30   #2844
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Cytat:

Super

Dzizas, ta wołowina jest jakoś specjalnie najperw marynowana później przyprawiana i suszona,a ona w trakcie suszenia bardzo się kurczy w związku z czym mniemam po moich ostatnich zakupach,że wyjdzie jednak taniej kupując gotowy produkt.

Stary 2010-03-31, 10:35   #2845
*Insane
Ona przychodzi nocą ;)

Cytat:
Dzizas, ta wołowina jest jakoś specjalnie najperw marynowana później przyprawiana i suszona,a ona w trakcie suszenia bardzo się kurczy w związku z czym mniemam po moich ostatnich zakupach,że wyjdzie jednak taniej kupując gotowy produkt.
noo na pewno jest przyprawiana i marynowana, ale to da się zrobić w warunkach domowych skurczy się też na pewno, ale skoro oni sprzedają to z zyskiem, to znaczy, że jednak wyszłoby trochę taniej ??

W sumie sama muszę spróbować
Stary 2010-03-31, 10:41   #2846
OnlyMee
Raczkowanie

Kochane jak Wasze samopoczucie na diecie? U mnie niestety marnie, od pierwszego dnia diety jestem przeziębiona, w sumie to już 5 tygodni Z rana jest mi słabo, w ciągu dnia nie za bardzo mam siłę... może to przez osłabienie chorobą, niestety moja córcia też chora Idę dziś do lekarza po skierowanie na badania. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Jest już mnie mniej o 4,8 kg. bardzo się cieszę
Fakt jestem wysoka, a dążę do niskiej wagi, ale w końcu waga to nie wszystko... Co z tego, że jest w normie jak tudzież odstaje brzuszek, tudzież biodra za szerokie... dzięki diecie to się zmienia, ale wolę zrobić badania, aby nie przecholować.

— Paulo Coelho

Dukam od 25 luty 2010
waga początkowa 60,8 kg
- 04 maja 54,1 kg zaczynam III faze

i po wakacjach znowu 58 ;( załamka
OnlyMee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 10:41   #2847
grupies
Rozeznanie

Witajcie w tym słonecznym dniu...

Wczoraj rozmawiałyscie na temat wykresu jak powinno sie chudnąć, no to ja tez zrobiłam sobie, ale nie wykres, a prosty arkusz w excelu i co - wyszło mi, że się dziś spóźniam o 0,2 kg, ale, u mnie dziś +/- 0,0 kg pewnie dlatego, że hmm porcelanka coś mnie dziś zawiodła
mam nadzieję, że nadrobie wieczorem

Hmm, czyli te obliczenia na stronie dukanka sprawdzaja się jednak... Może jak wyciągnę rowerek, to go wyprzedzę i będzie za mną struga tłuszczu leciała
Stary 2010-03-31, 10:48   #2848
mara30
Zadomowienie

Cytat:
hmm.... no na chłopski rozum... to jak suszycie zwykłą kiełbaskę albo grzyby ??

U mnie w domu kupowało się pewną kiełbaskę (jakąś biesiadną, czy inną, bardzo dobra była ), ale ja ją lubiłam ususzyć... Podwieszałam ją na spinaczach i grubej nici pod okapem - czyli w miejscu ciepłym i suchym. Bardzo ładnie się suszyła, caaały tłuszczyk z niej wykapywał (wprost na kuchenkę, więc było trochę mycia ) - ale warto. Kiełbaska nawet po 4-5 miesiącach była dobra! Suchutka, ususzona. W żadnym wypadku nie zepsuta

Tak samo zresztą u nas w domu suszyło się grzyby

A u mnie w pracy kiedyś w podobny sposób trzymali szynkę dojrzewającą (coś jak parmeńska) - czyli szef kupował wielki kawał mięcha i on sobie wisiał i dojrzewał - suszył się nic się z taką wędlinką nie dzieje, pod warunkiem, że jest w miejscu suchym i w miarę ciepłym.

Podejrzewam, że jakby powiesić tak kawał(ki) wołowiny to efekt byłby bardzo podobny

Ewentualnie jak ktoś ma rodzinę na wsi to sąsiadowi do wędzarni podrzucić

-EDIT-
Ważne! Suszy się raczej dobre jakościowo rzeczy. Zresztą ja od dawna już kupuję wędliny dość drogie - po około 30zł za kilogram. Wcale nie dlatego, że jestem bogata, wręcz przeciwnie Ale jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby taka wędlina się zepsuła. Oblepia się, zielenieje - wędlina i kiełbacha słabej jakości - wychodz z niej cała chemia, woda i konserwanty.
Natomiast spróbujcie kupić DOBRĄ (niestety drogą) wędlinę. Nie zgnije, nie będzie się lepić - ususzy się to samo dzieje się z dobrymi kiełbaskami.
Z mięchem pewnie podobnie, a wołowina akurat jest jednym z lepszych mięs - więc dlaczego miałoby nie wyjść ?

TŻ mi nie wierzył i mówil, że po co wydaję 2x tyle kasy na wędlinę, skoro tańsza też jest spoko. Ale uwierzył po tym, jak jeszcze nie wyrzuciłam ANI JEDNEGO PLASTERKA, od kiedy na takie wędlinki się przerzuciliśmy
No to się napaliłam, przejadę się chyba do makro po dobrą wołowinkę i sobie przyrządzę ale to już chyba po świętach
Ja nie wpadłam na to, bo raczej nic nie suszę, kiedyś tylko kabanosy na kaloryferze suszyłam zresztą super wychodziły

A swoją drogą to ja wędlin prawie nie jadałam przed dietą. jeżeli już to właśnie kabanosy albo krakowską, co teraz niestety odpada. Od kiedy dukam czasem kupię np polędwicę sopocką, ale szczerze mówiąc wolę np. tatara, którego jem prawie codziennie
Stary 2010-03-31, 10:49   #2849
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Cytat:
noo na pewno jest przyprawiana i marynowana, ale to da się zrobić w warunkach domowych skurczy się też na pewno, ale skoro oni sprzedają to z zyskiem, to znaczy, że jednak wyszłoby trochę taniej ??

W sumie sama muszę spróbować
Tylko,że sprzedawcy sciagaja to z USA a tam to jest tanie jak barszcz,stąd im się opłaca...

Stary 2010-03-31, 10:54   #2850
mara30
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli bywasz w makro, to mają często ładną chudziutką wołowinkę w bardzo przyzwoitych cenach

Cytat:
Napisane przez OnlyMee Pokaż wiadomość
Kochane jak Wasze samopoczucie na diecie? U mnie niestety marnie, od pierwszego dnia diety jestem przeziębiona, w sumie to już 5 tygodni Z rana jest mi słabo, w ciągu dnia nie za bardzo mam siłę... może to przez osłabienie chorobą, niestety moja córcia też chora Idę dziś do lekarza po skierowanie na badania. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Jeżeli od 5 tygodni masz niedoleczone przeziębienie to nic dziwnego, że Ci słabo a nie masz możliwości położyć się do wyrka na 2 dni chociaż, żeby się porządnie wygrzać i wykurować? Zrób sobie wypasione P+W, żeby witaminki dostarczać, do tego herbatka z cytryną, mleczko z czosnkiem - musisz się w końcu wyleczyć. No chyba że lekarz uzna że ci się należy antybiotyk?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości