![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy też marzycie o dziecku?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18259989]A najgorszą motywacją jest: bo inne mają, a ja nie.[/QUOTE]
Zgadzam się. Ze mną jest o tyle inaczej, że nie marzyłam/nie marzę. Na pewno nie w tej kategorii. Nigdy tego u mnie nie było w kontekście marzenia, pragnienia. Czasami mam wrażenie, że usiłuję siebie przekonać. Z różnych powodów, a to również nie jest najlepsza motywacja. Póki co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie marzę, też nie jestem już "licealistką" , ale ostatnio nawet coraz częściej łapię się na myślach , że może nigdy nie zechcę dzieci. Starzeję się a instynktu jak nie ma tak nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Nie lubię dzieci - więc nie marzę o nich.
![]() |
#35 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bycie matka, bycie rodzicem w ogole to najciezszy zawod swiata. Ja wiem ze temu moge nie podolac mimo TZ, a znajac mojego TZ to bedzie sie bal nawet dziecko przewinac. Strasznie sie ciesze ze moje kolezanki wizazanki sa w ciazach, i nieba bym im przychylila, ale samej byc w ciazy? Nie, nie, nie, nie! [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18262791] Mi się przypomniało ![]() ![]() [/QUOTE]On juz siwieje, bardzo szybko sie starzeje chlopaczyna. Moze to dlatego? Jej co tych chlopow tak na dzieci bierze?
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Marze o dziecku, dwojce dzieci, mam 22 lata, ale wiem ze nie jestem jeszcze na tyle silna psychicznie i chcialabym ustabilizowac swoja sytuacje finansowa
![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
jako jedna z nielicznych sie wyłamię...ale ja marzę o dziecku
![]() chociaż mam dopiero 20 lat.... jednak najpierw ślub , studia i moze za jakies 3 lata bedziemy sie starac..
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Ja o dziecku nie marzę, wcale nie chcę go mieć, a jak ostatnio miałam podejrzenia ciążowe, to aż mi słabo było.
Nie zmienia to faktu, że kiedy wyobrażam sobie mnie i TŻ za, np, 20 lat, to widzę wokół nas nasze potomstwo. Nie potrafię wyobrazić sobie nas samotnych - i nie chce, byśmy na starość byli samotni. W mojej rodzinie ciocia z wujkiem są małżeństwem bezdzietnym (mieli jedno dziecko, niestety zmarło). To są juz starsi ludzie i widzę, jak bardzo są samotni, ich życie wydaje mi się bardzo smutne i puste, zwłaszcza, że ciocia sama tak o tym mówi (przyjaźni się z moją mamą i czasem się jej zwierza). Mają przyjaciół, mają rodzeństwo - ale oni wszyscy mają swoje rodziny i głównie na nich sa skupieni, tego nic nie zastąpi. No i mają polskie emerytury, więc nie stać ich na szaleństwa, które zajęłyby czas. Wiem, że na pewno będę mieć te dzieci, ale wiem też, że nieprędko. Na razie nie chcę, ale podejrzewam, ze kiedyś ich zapragnę, stanę się gotowa, dojrzeję do tego - i będziemy się z TŻ starać ![]()
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Mam 23 lata. Nigdy wcześniej 'nie marzyłam' o dziecku. Owszem, jak najbardziej chciałam kiedyś tam je mieć, ale bardo bałam się czy dałabym sobie radę itd. Nie studiuję, ale pracuję. Może nie zarabiam kokosów, ale na mnie wystarczy choć do 10tego na ogół jestem spłukana
![]() Jednak od 4 miesięcy jestem w szczęśliwym związku. Po raz pierwszy to czuję. Wiem, że z TYM mężczyzną mogłabym mieć dziecko. Sam stwierdził, że w jego wieku (26 lat) dziecko nie byłoby już problemem i gdybyśmy wpadli, to na pewno damy sobie radę. Biorę jednak tabletki. Nie rozmawiamy na razie o dzieciach, bo za bardzo boję się, że przerażę go tym tematem. Wie jednak co do niego czuję i, że nie chcę czekać do 27-28 lat, bo najważniejsza jest kariera. Z dnia na dzień wszystko się zmieniło. Gdybym miała być szczera....Czuję, że w przyszłym roku mogłabym już się spokojnie zdecydować na maleństwo ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Nie marzę. Mam głęboką potrzebę bycia mamą. Czasem aż mnie to boli, tak mocną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Tereskaa, rozumiem Cię kobitko
![]() Wiem też, że niestety trudno jest znaleźć 'dobry' czas na podjęcie tej decyzji. A bo studia, bo praca, bo podróże, bo za mało kasy.. Ja po prostu robiłam swoje, starałam się nie myśleć o mojej potrzebie bycia matką, bo faktycznie nie był to najlepszy czas dla mojego maleństwa, żeby przyjść na świat... ale już niedługo ![]() Popracujemy, żeby dołączył do maleństw z 2011 ![]() Cierpliwość popłaca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Hej witaj
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
A ja raczej nie doradzałabym zajmowania się cudzymi dziećmi jak radziły Forumowiczki wcześniej. Może to ukoi twoje potrzeby, a może wręcz przeciwnie - będziesz się nakręcać i cierpieć. No, ale spróbować zawsze można
![]() I zdecydowanie 4 miesiące to za wcześnie. Obiektywnie - bez względu na wiek partnerów. To raptem nieco ponad 100 dni. W tak krótkim czasie nie da się poznać partnera do tego stopnia, by z spokojną głową zakładać rodzinę. Może zajmij się czymkolwiek, żeby zabić natłok myśli. Niekoniecznie zajmowanie się dziećmi. Możesz robić cokolwiek, co przyniesie Ci radość i pozwoli zająć umysł innym tematem. A co do pytania postawionego w tytule wątku: nie, nie marzę o dziecku. Mam dopiero 23 lata i nie czuję się gotowa. Poza tym mam niestety fobię związaną z ciążą. I nie, nie jest to zwykły lęk, jaki towarzyszy wielu młodym kobietom. Zostało to stwierdzone po konsultacjach z lekarzem psychologiem. ![]() Na domiar złego mój partner jest bardzo "pro-dzieciaty" i choć ma dopiero 21 lat, to już się podgaduje czasami. ![]() Ja niestety wiem, że bez pomocy specjalisty nie zechcę zajść w ciążę, choć bardzo kocham mojego mężczyznę i chciałabym spełnić jego marzenia związane z posiadaniem potomka. Ech... ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2010-04-01 o 01:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Pierwsze dziecko kolo 30 to ostatni dzwonek. Wg mnie to za pozno widze
potem takich zestresowanych rodzicow ktorzy czesto zachowuja sie bardziej jak dziadkowie niz rodzice - panikuja z byle powodu i nie maja takiego luzu jaki maja np. 20-25 latkowie. To indywidualna sprawa, ale generalnie niestety tak jest. Realia sa jakie sa, ale jezeli mozna sobie pozwolic na dziecko to lepiej tego nie odwlekac. Ja z moja zona mamy po 26 lat i dwojke dzieci. Los w tym pomogl (szczegolnie przy pierwszym) ale za nic bym tego nie zmienil ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
tak tez bym chciala juz miec dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
bardzo chcę mieć dziecko
![]() Jestem prawie 6 mcy po operacji i od paru się staramy, dotychczas bezrezultatu ![]() Może w tym cyklu...? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki 30latek w przeciwienstwie do 20-25latka (sama jestem w tym przedziale wiekowym) ma bardziej poukladane w glowie, wiec wg mnie 30stka to idealny czas na posiadanie potomstwa.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Autorko, mam wrażenie że niektóre dziewczyny trochę nie zrozumiały. W Twoim przypadku to nie jest zwykła zachciewajka(ja chcę bo kolezanki mają), mi się wydaje że po prostu obudził się w Tobie instynkt macierzyński, to nie jest coś co można w sobie stłumić. Niektóre nie czują tego mając 30 lat, no i co z tego? Nie znaczy, że Ty nie mozesz. I Twoje myśli też są normalne, dobrze że nie wcielasz tego w życie
![]() ![]() Z drugiej strony dzidziuś Ci nie ucieknie, masz czas ![]()
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2010-04-01 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Marzyłam o dzieciach odkąd skończyłam naście lat. Opiekowałam się cudzymi.
Teraz to marzenie z siebie wypleniam i powoli mi się to udaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dwoje pracujacych 23-25 latkow sie utrzyma na niezlym czasme poziomie, ale juz troje za zarobek jednego.. cienko to widzę dziekuje za artykul dopiero dzis go czytam ![]() oj jakby mi moj zaczal o dzieciach, to bym go z wałkiem ganiała ![]() ale mnie to chyba akurat nie grozi, on by do dzieci mogl strzelac... nienawidzi jak morowej zarazy Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2010-04-01 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Witajcie, a ja mam tak, że raz bym bardzo bardzo chciała juz, a raz nie, absolutnie nie
![]() ![]() Na samym poczatku naszego związku, juz bałam się, ze wpadlismy. Na szczęscie nie. I zawsze jak mi się bardzo tego dziecka chce, to przypominam sobie ile razem z TŻtem przezylismy-imprezy, koncerty, wakacje itp - co z dzieckiem nie było by mozliwe raczej. No i mi się odechciewa. Za krótko razem jestesmy (półtora roku) jeszcze powinnismy się sobą nacieszyc. Ale... zaczniemy się pewnie starać powoli, kiedy zacznę pracować w szkole. Tam nikt baby z brzuchem z pracy nie wyrzuci ![]() ![]()
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
A ja bardzo chciałabym mieć dziecko. Od trzech miesięcy staraliśmy się z mężem, ale teraz musimy zaprzestać
![]() Boję się co będzie bo wiem, ze będę mieć problemy z zajściem. Teraz żałuję, że na studiach "nie wpadliśmy" - no ale w tym przypadku byliśmy za bardzo odpowiedzialni.
![]() |
#56 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że jest sporo facetów, którzy czekają na potomka, ale woleliby to zaplanować i dopiąć na ostatni guzik. Cytat:
![]() Tereskaa, Jeszcze masz dużo pięknego czasu, by cieszyć się drugą osobą i korzystaj z niego. Aczkolwiek rozumiem, co czujesz, bo od czasu do czasu włącza mi się takie coś, czasami nawet dość intensywnie mnie trapi. Później na szczęście przechodzi i życie wraca do normy. Myślę, że za jakiś czas i w tobie ten okres troszkę się uśpi, a potem jak odżyje to już będziesz gotowa do działania ![]()
![]() Edytowane przez nice6irl Czas edycji: 2010-04-01 o 11:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie mowcie dookola ze staracie sie o dziecko, bo dojdzie jeszcze presja otoczenia. Zycze powodzenia. ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
na to pozwolic to zawsze lepiej miec dzieci predzej niz pozniej (oczywiscie w zdrowych granicach). Poczytaj zreszta sobie. Od 30 roku zycia wzrasta niestety wyraznie szansa, ze cos moze pojsc nie tak. Nie musi, ale to wystarczajacy argument, zeby nie zwlekac jak nie trzeba. Co do poukladania w glowie to kwestia indywidualna. Pierwsze dziecko mialem w mlodym lub nawet bardzo mlodym wieku i nie uwazam, zebym mial wtedy nie poukladane w glowie. Drugie w wieku 25 lat, zmienilo sie tylko tyle, ze juz wiadomo generalnie bylo czego sie spodziewac. Edytowane przez No1 Czas edycji: 2010-04-01 o 11:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Mimo iz mam prawie 18 lat, marze o dziecku, a nawet dwojce
![]() Nie wyobrazam sobie mojej przyszlosci bez nich. Kocham dzieci i bardzo duza radosc mi sprawia mogac zajmowac sie nimi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nawet jesli odpowiedni chlop sie nie trafil? ej nie zyjemy w epoce kamienia lupanego, mamy wieksze ambicje jako jednostki, niz jedynie jako gatunek - przetrwac nie wszystko wiec bedzie sie krecic wokol prokreacji, potomstwo nie powinno byc jedynym i glownym celem w zyciu Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2010-04-01 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisalem: "jak mozna sobie na to pozwolic to zawsze lepiej miec dzieci predzej niz pozniej" Nie trudno sie domyslic, ze kierowane jest do tych co chca miec dzieci. Nic na sile. Z tego co piszesz Ty nie chcesz. Szanuje to. Chodzi mi jedynie o tych co chca. Kilka cytatow zeby nie byc goloslownym: "Lekarze są zdania, że optymalny wiek na pierwsze dziecko to 25-27 lat, że najlepiej "wyrobić" się z pierwszą ciążą przed trzydziestką" zródło http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...1,4353759.html Niestety, im starsza kobieta, tym częściej choruje na nadciśnienie, otyłość czy choroby układu krążenia, które ciężko leczyć w czasie ciąży (w pierwszym trymestrze wszystkie leki są zabronione). Niestety też po trzydziestce płodność kobiety spada, więc może się zdarzyć, że na dziecko poczekamy dłużej niż chcielibyśmy. Poza tym rośnie ryzyko pojawienia się u dziecka wad genetycznych (m.in. wad chromosomowych takich jak zespół Downa). zrodlo http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/89/...pierwsza-ciaza Tak wiec, jezeli ktos jest zdecydowany na dziecko i moze sobie na nie pozwolic to nie warto tego odwlekac do magicznej granicy. Edytowane przez No1 Czas edycji: 2010-04-01 o 12:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.