![]() |
#211 |
BAN stały
|
Dot.: Kłótnia o ślub
Ale skąd wiesz, że kobieta przyjmując nazwisko faceta po ślubie robi to "bez żadnych refleksji" ? Luba jest jedną z takich kobiet to poczytaj co pisze na ten temat. Czy Ty masz kobiety za idiotki czy jak ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#213 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje ewentualne dzieci tez Ci się nie wpasują do wizji świata ![]() Cytat:
![]() Ukrycior, ja Cię podziwiam w Twoim dążeniu do samorealizacji życiowej. Także jestem zwolennikiem adopcji (chociaż już w tej kwestii mój tż ma wahania, tak więc dopóki nie będzie pewien, ja nie będę naciskać - wyjaśniam, on nie neguje takiej potrzeby, jednakże to nie jest temat na teraz) Cytat:
Cytat:
On nie ma prawa głosu w kwestii nazwiska muszynianki, a ona w kwestii jego nazwiska. Takie decyzje są dobre, o ile podjęte są w zgodzie. Z partnerem i samym sobą. Dlatego należy dać wolną rękę partnerowi. Imoim zdaniem reakcja partnera muszynianki niezbyt dobrze o nim świadczy. Argumentację ma do kitu, bez polotu i do tego jakby na siłę musi podkreślić swojja męska siłę i dominację. Od dziecka wiedzialam, że albo będę miała podwójne, albo tylko panieńskie. Ja to czułam, całą sobą. Jeżeli ktoś marzy o zmianie nazwiska, jak np. moja mama, która świadomie chciała zmienić nazwisko panieńskie, bo jej się brzmienie nie podobało i która całkowicie utożsamiała się z nazwiskiem swojego męża - ok, ma prawo, pochwalam.
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisanie, że to pierdoła i nie macie większych problemów ... No, nie jest to niestety pierdoła, coś tam sobie znaczy jednak (to już nie Klarisso, do Ciebie, to ogólne dywagacje na temat). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie wnikam w indywidualne powody decydowania się na zmianę nazwiska po ślubie, bo są tych powodów dziesiątki, o ile nie setki. Nie obchodzą mnie one, ale daleka też jestem o pisania dramatycznych scenariuszy jak robia tu niektóre panie. I tyle. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-01 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Konto usunięte
|
moze zarzuce blondem, bo nie przeczuytalam 6sciu stron..
ale nie mozesz ty zostac przy swoim i on przy swoim? my jesli kiedykolwiek bylby slub tak zrobili, bo.. ja lubie moje nazwisko, zzylam sie z nim przez te lata i nie chce zmieniac na inne, a nie zamierzam narzucac facetowi, zeby przyjal moje, bo tak samo sie zzyl ze sowim mysle, ze zwisaloby mu to i powiewalo, czy sie nazywam iskinska, czy kowalska ale raczej tez by sie nie zgodzil przyjmowac mojego nazwiska jako drugiego to troche takie wydumane |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Tak, i jeszcze dorabianie ideologii, że kobieta z nazwiskiem męża to na pewno skarpety mężowi pierze, a te co ma swoje - nie pierze. Dlatego ja nawet tego nie cytowałam, bo to tragedia jakaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do Lubej to jeszcze rozumiem podejście, oczywiście. Poza tym kiedyś jednak było inaczej. Teraz ścieżki są lekko przetarte, przez te właśnie, ideologiczne "rozwydrzone" pannice ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() to znaczy, ja nie piorę zazwyczaj skarpet, to nie moja rola, tam czasami brzydko pachnie ![]() ja majtki piorę ![]()
![]() |
![]() |
#221 | ||
Rozeznanie
|
O, i to jest puenta!
Facet pisze (Sadek) Cytat:
A jak to samo napisała kobieta to ma fanaberie. Rozumiecie tę stronniczość? ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
Proszę Was, teraz oczywiście zastosujecie technikę obśmiania. ![]() Ja tylko PRZEKOLORYZOWAŁAM pewną tendencję...psia mać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do kwestii podporządkowywania się mężczyźnie to chciałam napisać jeszcze jedno. Nie wiem jak inne kobiety, ale ja wyszłam za faceta, którego kocham, który jest dla mnie prawdopodobnie ważniejszy niż ja sama dla siebie i nie brałam ślubu po to aby toczyć nieustającą walkę płci o wszystko, o co tylko się da, nie po to aby zmieniać porządek świata i nie po to aby chłop znał swoje miejsce w szeregu. Chciałam stworzyć kochającą się rodzinę - to czasem wymaga poświęcenia z mojej strony, czasem wymaga poświęcenia ze strony męża. Wydawało mi się to naturalne. Nie rozumiem takiego podejścia jakie prezentują niektóre osoby, że w związku wszystko ma być po równo i to nawet w kwestii nazwiska musi być sprawiedliwie po obu stronach... Praktycznie nigdy nie będzie po równo a związek, w którym rozliczamy partnera nawet z tego czy liczba mytych przez niego dziennie szklanek wynosi tyle samo co liczba szklanek umytych przez nas to jakieś nieporozumienie jest wg mnie. Partnerstwo wg mnie to nie jest ja tobie ty mnie dokładnie tyle samo, tylko ja tobie, ty mnie wg aktualnej potrzeby ![]()
![]() |
![]() |
#223 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak rozładowałam atmosferę, jak widać nieudolnie ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
![]() I co ludzie mają z tymi lekarzami (vide post Sadka), wiekszością lekarzy w polskiej słuzbie zdrowia nie chciałabym być ![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() -------------------------- -------------------------- Moja śp. 88 letnia babcia mówiła mi kiedyś, że żałowała iż gdy wychodziła za mąż kobieta musiała przyjąc nazwisko męża bo jej nasze rodowe nazwisko wydawało się bardzo obciachowe ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#226 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Normalnie nie wierze w to co czytam Cytat:
![]() Gdybym dzisiaj wzięła książke telefoniczna i zmieniła nazwisko na inne, to by mnie nie obeszło. Nazwisko to nie JA. Cytat:
![]() A w sumie myśl, że dopiero młode pokolenie przetarło jakies ścieżki, jest smutna i wręcz obraźliwa dla kobiet, które faktycznie cos dobrego zrobiły dla idei równych praw dla wszystkich.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-04-01 o 10:24 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Tyle lat walki ze stanikiem (w końcu dobrze dobranym rozmiarowo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw Znajdź sobie faceta, który się "zasymiluje" i po problemie ![]()
![]() |
![]() |
#231 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo mi sie podoba,co napisalas,Luba. Takie tez mam zdanie. Cytat:
![]() ![]() ![]() Tu sie nie ma co smiac,to sie dzieje naprawde ![]() Cytat:
Cytat:
To niech kurcze zostana przy swoich. Ale w zyciu sa sytuacje,gdzie dwoje ludzi baardzo upartych i dumnych musza niestety porozmawiac i dojsc do kompromisu. Pomyslec,ze sa rzeczy wazniejsze- np szczescie malzenskie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie warto generalizowac. Jesli facet kocha i szanuje na pewno nie zrobi awantury,ze co ja sobie mysle,ze jego nazwiska nie chce... A tak na happy end ![]() Doslownie 3 dni temu wczoraj rozmawialm o nazwiskach z Tz. I on sie mnie pyta,czy chce miec laczone czy jego. Troche podumalam i pomyslalam,ze i moge laczone ale fajnie bym sie czula jednak w jego. A on z taka ULGA I RADOSCIA "Ufff ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A imiona jej pozwolisz wybierać, czy też nie będzie miała nic do gadania?
![]() |
![]() |
#233 |
Konto usunięte
|
Nie takich starych, wierz mi. To gadanie oddaje jednak sposób myślenia części (i to chyba sporej) społeczeństwa - nie tylko w pracy spotkałam się z taką reakcją. Kilku znajomych zareagowało w stylu "o super", "słuszna decyzja" (nie że się chwaliłam na prawo i lewo, po prostu niektórzy o to pytali), a kilku w stylu "achhh, dwuczłonowe? mmm... a co na to Twój mąż??" - niby niewinne pytanie, ale powiedziane pewnym specyficznym tonem zdziwienia i niedowierzania, że ja sobie sama o tym zadecydowałam. Cały czas to zwracanie uwagi na to "co na to FACET".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ALE jesli np JA nigdy nie mialam ulubionego imiona meskiego,a np moj Tz uwielbia imie dajmy na to "Krzysiu" po pewnym prezenterze (totalna abstrakcja,gdyz wybralismy imie angielskie,gdyz tam mieszkamy) a ja wczesniej nie mialam "typow",a on bardzo pewne imie lubi- to czemu mialabym sie nie zgodzic i awanturowac,ze on mnie nie szanuje,bo SAM wybral? ![]() Jasne, powinien zapytac czy mi sie ono podoba i np dac wolna reke jesli chodzi o imie dla dziewczynki. Co do brania nazwisk po szanownych mezach- po prostu wiekszosc tak robila i robi i ludzie sie do tego przyzwyczaili. A jak ktos nie chce,to niech nie bierze no i chcialabym jeszcze cos napisac,bo podobno im wiecej,tym ludzie mysla,ze jest sie bystrzejszym,ale co tu duzo pisac? ![]() Dobra wola to polowa sukcesu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie pojęcie "stara baba" albo "zdziadziały facet" nie ma bezpośredniego przełożenia na metrykę. To stan umysłu, a nie wiek ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-01 o 11:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Wracając jeszcze do tej nieszczęsnej Hiszpanii, to o ile mnie pamięc nie myli:
To tam po slubie kobieta nie zmienia nazwiska. A dzieci otrzymują dwa, jedno po ojcu a drugie po matce. Z tym, że to po matce ma byc jej nazwiskiem rodowym. Czyli. Czyli i tak tam te wszystkie nazwiska przekazuje się po mieczu. ![]() Obojetnie ile tych nazwisk, jesli przekazujemy dalej tylko te po mieczu, to w sumie o co się rozchodzi i Hiszpania nie ejst w tym momencie dla mnei jakims dobrym przykładem. Nie wgryzałam się nigdy w problem, więc nie upieram się przy swojej racji.Jak ktos ma inne wiadomości, to niech pisze, bo się chętnie dowiem czegoś nowego.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-04-01 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-04-01 o 11:27 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
mj
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.