|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Kulinarne fantazje Killashandry
Wreszcie dojrzałam do zawątkowania się w temacie kulinarnym
![]() moje fantazje kulinarne są dosyć wszechstronne ![]() piekę chleby, cista, mięsa... gotuję różne różności kuchni światowej robię własne nalewki i wódki... jednym słowem - fantazjuję ![]() i to właśnie będę tutaj opisywać, a czasem nawet zdjęcia moich produkcji fantazyjnych wrzucę ![]() w pierwszym poście będę zapisywać numery stron i postów w których wkleiłam przepisy ![]() ![]() więc niniejszym wrzucam pierwszy przepis - mój ulubiony chlebek ![]() Zakwas: szklana/plastikowa/kamionkowa micha + szklana/plastikowa/drewniana łyżka!!! – bardzo ważne!!!
Punkt 4 powtarzać aż do końca 7 dnia – wtedy można się pokusić o zrobienie zaczynu i w konsekwencji chleba J Sam zakwas można przechowywać w lodówce, dokarmiając go co 2 dni: Wyciągamy zakwas z lodówki, czekamy aż dojdzie do temp pokojowej, robimy krok 4 a potem do lodówki i tak co 2 dni. Zaczyn: 4 łyżki zakwasu + 150gr mąki (tej z której będzie chleb) + 150gr wody, wymieszać dokładnie, odstawić (24-27 stopni na 12-16 godzin) Chleb: Cały zaczyn + 380 gr mąki + 1,5 łyżeczki soli + 0,5 łyż suchych drożdży (można je pominąć) + 200gr wody Dobrze wymieszać (najlepiej zacząć w dużej misce, dokończyć na stolnicy podsypując mąką, żeby się za bardzo nie kleiło do rąk. Uformować kulę/wałek – wsadzić do formy (tortowej / keksówki, albo na dobrze wysypaną mąką płask łopatkę drewnianą (to ostatnie tylko jeśli się ma kamień do pieczenia.) – odstawić do ciepłego (24-27 stopni) na 2-6h – znaczy aż podwoi swoją objętość. Przed wsadzeniem do pieca można chleb glazurować – znaczy posmarować go np. roztworem przesyconym (tyle soli do wody, żeby nie chciała się w temp pokojowej rozpuścić) soli (wtedy skórka jest matowa i bardzo chrupiąca), albo roztrzepanym białkiem lub żółtkiem (wtedy skórka będzie świecąca) – w tym przypadku można też chleb posypać jakimiś ziarenkami. Opcje pieczenia: 1 w blasze: do zimnego piekarnika, grzać go do 230 stopni (tu od włączenia piekarnika do ~35 minut trzymać 230, potem zmniejszyć na 200 na pół godziny) 2. na kamieniu: rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia w środku do 230 stopni, wsunąć chleb łopatką na kamień, trzymać tą temp przez około 25-30 minut, potem obniżyć do 200 i jeszcze 30 minut. Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem, to dobrze jest po pół godzinie nakryć chleb „czapeczką” z folii aluminiowej (trzeba jej brzegi czymś obciążyć, bo odfrunie), żeby nie spalić wierzchu. powodzenia i smacznego ![]() * * * * * * * * * wrzucam jeszcze fotki tego chleba ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam Edytowane przez Killa Ree Czas edycji: 2010-04-03 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Hmmm, brak zainteresowania... cóż, mimo to wstawiam kolejny przepis i zdjęcia wyprodukowanych wypieków na jego podstawie
![]() CHAŁKA koszerna: ~75 dkg mąki pszennej tortowej, 1 op drożdży instant dr Oetker, 10 łyżeczek cukru, 250 ml wody letniej, 2 łyżeczki soli, 2 jajka, 2 łyżki oliwy + żółtko lub całe jajko do posmarowania. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać – można już w mikserze (chociaż większość z nich tylko je rozpyli, no chyba, że macie hak do wyrabiania ciast twardych), dodać składniki płynne i wyrabiać, początkowo można mikserem (1 prędkość), potem ręką, aż będzie odchodzić Odstawić do wyrośnięcia (24-27 stopni) aż podwoi objętość. Odgazować (znaczy – wyjąć na stolnicę, krótko wyrabiać, potem podzielić na 3 lub więcej części – w zależności jaką chałkę chcecie upleść, uformować wałki, zapleść podwijając końce. Zaplecioną chałkę ułożyć na płaskiej blasze wysypanej mąką – delikatnie, przykryć i zostawić w spokoju (w cieple, nie przeciągu) na około 15 minut, potem zdjąć przykrycie i posmarować powierzchnię żółtkiem / białkiem i znów przykryć (tak, żeby przykrycie nie dotykało wierzchu chałki, po ok. 10 minutach powtórzyć smarowanie i znów po kolejnych i tak aż chałka mniej więcej podwoi swoją objętość. Wtedy można czymś posypać (NIE SOLĄ – to słodka wersja jest) ziarenka, cukier gruby… co kto lubi… Piec w 190 stopniach – BEZ TERMOOBIEGU, najlepiej na najniższej półce z grzaniem od góry! Wersja na chleb: Wziąć połowę cukru (albo nawet jeszcze mniej) i mąkę pszenną pełnoziarnistą, albo żytnią – reszta tak samo ( pieczenie też! ) Robienie Chałki trwa, w zależności od temperatury, od 4 do 8 godzin. w razie robienia chałki wg przepisu, ale z mąki pszennej pełnoziarnistej należy dodać ciut więcej wody - niewiele więcej, ale jednak. A na dole zdjęcia chałki klasycznej, obsmarowanej białkiem i posypanej bardzo grubym cukrem w takim samym układzie, jak linki do zdjęć ![]() po zapleceniu, op wyrośnięciu, po posypaniu i po upieczeniu ![]() i ostatnie to chlebek z tego przepisu ![]() i linki do zdjęć: 1. chałka pszenna pełnoziarnista tuż po zapleceniu 2. chałka pszenna pełnoziarnista po wyrośnięciu glazurowaniu i posypaniu 3. chałka pszenna pełnoziarnista po upieczeniu 4. chałka pszenna klasyczna - zrobiona dokładnie wg przepisu ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam Edytowane przez Killa Ree Czas edycji: 2010-04-03 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
hm... dalej nikt...
a co mi tam... tym razem cukierasy ![]() rzeczy potrzebne do wykonania: duża patelnia teflonowa mocna drewniana, lub plastikowa/lub specjalna do teflonu łyżka miód i cukier w proporcji wagowej 1:1 (może być każdy cukier jaki wpadnie w łapki. orzechy lub słonecznik lub sezam - co kto woli orzechy - posiekać na dość drobne kawałeczki słonecznik i sezam - nie siekać - można wcześniej go wyprażyć założenie początkowe: 100gr miodu + 100gr cukru - razem na patelnię i na ogień - mieszać zagotować na gładko - znaczy, że cukier się musi rozpuścić a cała masa ma mieć konsystencję bardzo płynnego karmelu - wtedy dodajemy orzechy - garściami (mnie na tą ilość karmelu wchodzi około 250 gram orzechów; ale mniej słonecznika i mniej sezamu - trzeba na oko, jakie gęste się robi) jeszcze gotować razem jakieś 10-15 minut. potem przełożyć na blachę, albo kamień gładki - rozplaskacić na grubość około 1,5cm. następnie albo dać ostygnąć bardzo i pokroić w kwadraciki (to dla leniwych) a dla bardziej ambitnych - formować w łapkach kulki - potem łapki mogą boleć, bo orzechy kłują i trzeba to robić na gorąco - więc może się skończyć lekkimi odgrzaniami na łapkach albo też uformować wałeczek około 1,5cm średnicy, ostudzić do takich 40 stopni i pociąć, dostudzić można na koniec oblać czekoladą - z tym, że u mnie nigdy do tego etapu nie dotrwały! ![]() ![]() można też robić te cukierki ze świeżymi orzechami laskowymi - (biały cukier + cukier waniliowy) - są boskie, albo ze świeżymi włoskimi - ale to dużo roboty jest bo wtedy orzechy trzeba wyłuskać na "żywo" z wewnętrznych łupinek ![]() ![]() smacznego dziewczęta - mniam!!!
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: moje miasto...?
Wiadomości: 21 441
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Ja z chęcią śledziłabym Twój wątek.
Podziwiam...naprawdę musisz to lubić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: z zielonej łąki:)
Wiadomości: 3 503
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Witam serdecznie
![]() Całkiem niedawno, chodząc po sklepie zauważyłam na półce kwas chlebowy. Chwilkę pomyślałam czy by go zakupić bo jednak nazwa jest jaka jest ![]() ![]() Otworzyłam, spróbowałam i jednym słowem wpadałam bo napój jest przepyszny, lekko słodki z wyraźną nutą chleba razowego. Doskonale gasi pragnienie ![]() Trochę się rozpisałam ale przechodzę już do sedna sprawy, czy znasz, a może zrobiłaś już kiedyś kwas chlebowy? Z chęcią poznałabym jakiś wypróbowany przepis i wyczarowałabym własnoręcznie zrobiony kwasior ![]()
__________________
...gdyby tak człowieka skrzyżować z kotem, człowiekowi wyszłoby to na dobre, ale kotu by z pewnością zaszkodziło... Mark Twain
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Witam drogie panie
![]() już pomalutku zaczynałam tracić nadzieję... ![]() właśnie produkuję chałeczkę... wyrasta już po zapleceniu... ale coś chyba nie teges z mąką było, bo jakoś takie zbyt gęste to ciasto mi wyszło... zobaczy się, jak się upiecze ![]() potem wrzucę zdjęcia ![]() Cytat:
![]() ![]() mam kilka przepisów, ale nie wiem, z którego wychodzi najlepszy... jak wytrzymasz, to przetestuję resztę ![]() ![]() jak chcesz sama próbować ![]() ![]() ![]() ![]() ostatnimi czasy wzięłam się raczej za wypieki, więc reszta przepisów została miłosiernie do pudełka wszadzona i odłożóna na bok ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
heh i wrzucam jeszcze makowca dla leniwych
![]() 1. zakupić chłodzone ciasto francuskie 2. zakupić masę makową - najlepiej z naturalnym miodem 3. przygotować dodatkowo kilka garści drobno posiekanych orzechów i ze dwie garści rodzynek 1. rozwinąć ciasto 2. masę makową wymieszać z przygotowanymi bakaliami 3. nałożyć masę makową na ciasto (3/4 powierzchni) zostawiając z 3 boków około 2cm i z ostatniego około 10cm 4. zawinąć 2 cm zostawki na mak 5. zwinąć całość w rulon zaczynając od zawijki w kierunku 10cm kawałka. 6. posmarować białkiem 7. do piekarnika (najlepiej postawić nad to "daszek" z folii aluminiowej, obciążając go w dwóch przeciwległych miejscach np nożami - czymś w każdym razie, czemu temperatura nie zaszkodzi) i piec - temperatura zgodnie z tym, co napisali na opakowaniu cista francuskiego, tyle że koło 35-40minut a potem smacznego ! ja zapomniałam o folii i mi się wierzch spalił, co widać na zdjęciu ![]() dla tych bardziej ambitnych - mogą użyć cista z chałki, tylko zamiast go zaplatać, należy rozwałkować a potem tak samo jak wcześniej ![]() aha - zdjęcia chałki wrzucone w poście dotyczącym chałki ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam Edytowane przez Killa Ree Czas edycji: 2010-04-03 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: z zielonej łąki:)
Wiadomości: 3 503
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Byłoby super, jakbyś zarzuciła fajnym przepisem na kwasior
![]() ![]() Btw makowiec apetycznie wygląda i rzeczywiście prosto się go robi ![]()
__________________
...gdyby tak człowieka skrzyżować z kotem, człowiekowi wyszłoby to na dobre, ale kotu by z pewnością zaszkodziło... Mark Twain
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2010-04-03 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
niestetym na diecie ale przepisy zacne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Diablico - będę szukać
![]() Rena - na dietę też mam przepisy ![]() ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
dawno mnie tu nie było - heh
oto przeklejony przepis z wątku asieńczyka... jakby ktoś szukał - to znalazł ![]() na 25 litrów balon: 6kg owoców mytych + ok 4kg cukru rozpuszczonego w wodzie + rozorbione drożdże od razu (winnych - 2-3 opakowania na taki balon) - no w sumie tak około 3/4 balona musi być pełne dobrze jest ciut pomieszać owoce znaczy tak 80% owocu bazowego i pozostałe 20% innych owoców (czyli 80% cz.porzeczka + 20% czerwona porzeczka i agrest - na przykład) - mieszane wina są po prostu o niebo lepsze - przynajmniej wg mnie ![]() burzliwa fermentacja= dopóki bulka potem zlać, przecedzić (znaczy odcedzić owoce od soku/zacieru) i znów do balona + jeszcze trochę cukru i dalej fermentować - teraz już spokojniej ![]() ![]() na koniec - jeśli jest za słabe alkoholowo - można dolać spirytusu ![]() By zrobić wino dobrej jakości nie można zapomnieć o kilku podstawowych sprawach. - Po pierwsze, drugie i trzecie czystość. Myć dokładnie ręce, owoce, balon, a przed zlaniem wina butelki. - Należy przebierać owoce przed przerobieniem, odrzucać wszystkie nadpsute i źle wyglądające, dopilnować, by nie zaplątały się nigdzie listki, szypułki, czy ogonki. Używamy tylko owocòw dojrzałych, ale nie przejrzałych. - Używać przegotowanej wody. - Nie spuszczać wina przed zakończeniem fermentacji (mogą się dostać zarazki). To są najważniejsze zasady, gdy będziemy się do nich stosować wszystko powinno pòjść po naszej myśli. Gdy więc mamy już umyte i przebrane (np. za księżniczkę ![]() ![]() Gdy wino po długiej fermentacji nie osiąga zadowalającego dla nas koloru, przejrzystości, czy mocy możemy trochę je „podreperować”. Co do koloru, wiąże się to także ze smakiem, możemy poprawić go dodając innych win, lub w ostateczności użyć barwnikòw - nadaje się do tego karmel. Przy małej przejrzystości natomiast, gdy wino nie jest „czyste”, a pod światło widzimy drobinki unoszące się w trunku, potrzebne jest klarowanie. Najprościej zostawić wino na kilkanaście minut i sprawdzić, czy męty nie opadły. Jeśli tak należy zostawić balon w spokoju na jakiś czas i zlać wino uważając by rurka którą ściągamy wino była kilka centymetròw nad dnem. Jeśli to nie pomoże istnieje kilka sposobów klarowania, lecz pisanie o nich uważam za zbędne, a ewentualnym maniakom potrzebującym rady mogę je opisać. W sprawie mocy najlepiej zgłosić się do rycerza Jedi, ponieważ jednak ostatnio mamy na nich deficyt, to tak jak oni możemy użyć siły ducha (spiritus). Chcąc wzmocnić wino o 1% należy dodać na każdy litr wina 12 ml spirytusu (95%). Aby uzyskać tzw. projektowaną moc wina, musi ono zawierać odpowiednią ilość cukru w 1 litrze nastawu: Projektowana moc wina w stopniach - Ilość cukru w 1 litrze nastawu w gramach % gr cukru 8 - 136 9 - 153 10 - 170 11 - 187 12 - 204 13 - 221 14 - 238 15 - 255 16 - 272 17 - 289 18 - 306 heh się rozpisałam ![]() ![]() ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 13 796
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
skopiowane, dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Dzięki uprzejmości poppy:
Cytat:
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Moje drogie :0
chwilowo wrzucam tylko linka do strony, gdzie jest jedna dietka... jak dotrę do domu, to ją tu wstawię w całości. Jest to generalnie dieta tygodniowa z określeniem, że to dla pań co się nie lubią głodzić. Trzeba jej tam poszukać - dla tych co im się nie chce szukać - poczekajcie a dostaniecie tą dietę tutaj ![]() fitness-cafe.net
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
no i znów tu wracam... tym razem wrzucam przepis na chlebek świętojański - tak się oryginalnie nazywa... swego czasu chodził jak łańcuszek... dostawało się trochę zaczynu i kartkę z instrukcjami... i przestrogą, że taki chlebek, to wolno tylko raz w życiu zrobić... - trele-morele
![]() Niedawno wreszcie udało mi się znaleźć kompletny przepis! Kompletny, bo razem z rozpoczęciem ![]() oto i on: Zaczyn: 1/3 szklanki mąki )pszennej tortowej) + 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki mleka wymieszać dokładnie w naczyniu (plastik, szkło, kamionka - może być, metal - absolutnie nie) łyżką (plastik, szkło, drewno - może być, metal - absolutnie nie) 1 dzień - nic nie robić 2, 3 i 4 dzień - mieszać łyżką 5 dzień - dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka - dokładnie wymieszać łyżką 6, 7, 8 i 9 dzień - mieszać łyżką 10 dzień - dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru i 1 szklankę mleka - dokładnie wymieszać odlać z tego 1 szklankę. Resztę zaczynu + 2/3 szklanki oleju + 2 szklanki mąki + 2-3 jajka + 1/2 szklanki cuktu + 1 łyżeczka sody (lub Proszku do pieczenia) + 1 cukier waniliowy + 1 łyżeczka cynamonu + 2-3 łyżeczki kwaśnego mleka lub śmietany (śmietana lepsza) + szczypta soli + bakalie całość wyrobić dokładnie! teraz są dwie opcje: 1. wlać do keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo innej blachy) 2. robić babeczki (forma + papierki)... wlewać nie więcej jak pół wysokości papierka! ciasto właściwe (w formie) piec 1h w temp 180-200 stopni Celsjusza babeczki około 20 minut (można sprawdzić patyczkiem, ale nie jest to niestety miarodajne w przypadku tego typu ciasta. - patrzeć aż się zezłocą na wierzchu i dobrze urosną (znaczy najpierw urosną, potem się zezłocą ![]() ciasto wychodzi dosyć zwarte - babeczki natomiast puch wspaniały z rewelacyjną skórką.
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Wlkp.
Wiadomości: 4 616
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Killa, a nie wydaje Ci się, że na 4 szklanki mąki 2,5 szkl. cukru to trochę za dużo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Integra - tak mi się wydawało - ale jak raz zrobiłam z mniejszą ilością to coś niebałdzo wyszło... - może by i wyszło, ale zwiększenie ilości sody czy proszku do Pieczenia, nie daje dobrych efektów - jest dużo dziur w upieczonym cieście a poza tym śmierdzi mi potem proszkiem czy sodą - zależności od tego co dodam...
to tak jak z bezami - muszą mieć tyle cukru ile muszą - tak mi się wydaje
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Wlkp.
Wiadomości: 4 616
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
A powiedz mi jeszcze ile babeczek wychodzi z tak dużej porcji?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
ciężko powiedzieć, bo jak ja robię to robię mix średnich i małych, ale wychodzi całkiem sporo
na raz do pieca wchodzi mi jedna blacha średnich (6szt na blasze) i jedna blacha małych(12 szt na blasze) zwykle 3-4 wymiany blach w piecu z jednej porcji... tak mi się kojarzy ![]() dobrze rosną, więc nie należy przesadzać z ilością ciasta w papierku ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Hip-hip Hura!
Po kilkunastu podejściach dopracowałam wreszcie przepis na chińskie ciasteczka szczęścia ![]() potrzebne będzie: płaska blacha teflonowa (lub jakakolwiek i papier do pieczenia). łopatka teflonowa (lub inna - taka jak do odwracania placków ziemniaczanych) kratki do studzenia przy zachowaniu kształtu gotowych ciasteczek ![]() ![]() ![]() do tego dzbanek lub kubek i co najważniejsze - odporne na gorąco dłonie ![]() a teraz składniki: 200g miękkiego masła, 6 białek (ja to mam wymierzone nie tyle na ilość białek, ale na pojemność - ta szklaneczka z nutelli jest idealna - jak jest pełna białek), 2szklanki cukru pudru (tak integra - chińskie ciasteczka szczęscia składają się w ponad 20% z cukru) spora szczypta soli, mielony anyż (ja sama mielę zarówno ziarenka, jak i gwiazdki - mieszam razem i dodaję 2 kopiate łyżeczki), pół łyżeczki zapachu waniliowego, parę kropli zapachu migdałowego i klilka kropli zapachu brandy (nie brandy - olejek zapachowy! ![]() jak się komuś chce, to do tego musi mieć przygotowane jakieś 30-50 wróżb. masło, białka, cukier, sól, anyż, wanilia - dokładnie wymieszać - ja mieszam ręką aż masło całkiem rozgniotę i całość będzie tworzyć taką średnio miłą na oko mazię... dodać mąkę, wymieszać dokładnie (ja nadal ręką) - potem odstawić na pół godziny. blachę teflonową lub blachę wyłożoną papierem (dobrze jest mieć 2 sztuki, żeby na zmianę wsadzać do pieca ![]() na tak przygotowaną blachę nakładać ciasto - wypukłą stroną łyżeczki, tak, żeby były grube na max 2mm i o średnicy około 8-12cm wsadzać do piekarnika na około 5-10 minut - obserwować, bo koniec pieczenia objawia się zezłoceniem brzegów. od tego momentu należy działać szybko: wyjąć blachę z piekarnika, zdjąć 1 sztukę łopatką z blachy/papieru, delikatnie złożyć na pół nie załamując na środku a następnie ponownie złożyć na pół na brzegu naczynia. odłożyć do pojemnika, lub na kratkę-w tym ostatnim przypadku, rogi należy włożyć w kratki. (na rysunkach pokazane drugie zgięcie i wrzutka) Zginać można też całkiem ręcznie - ja tak robię, ale to wymaga odpornych na gorąco dłoni. dobra rada: na początek róbcie nie więcej niż dwa ciasteczka na raz... bo jak wystygną, robią się sztywne i nie złożycie ich. jakby co, to pytajcie ![]() ![]() a ogólnie - powodzenia i smacznego
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Gdańsk/Trones
Wiadomości: 1 996
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Cytat:
Brzmi to bardzo bardzo ciekawie! Czemu ma stac ta maka z cukrem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
wg mnie chodzi o to, żeby się składniki "przegryzły" może stać dłużej... ale wcześniej jak się zacznie, to nie chcą się dobrze składać
![]() ciapa ze mnie ![]() czyli, że składniki muszą się nie tylko przegryźć ale i fermentować - to jest po prostu kolejna wersja ciasta/chleba na zakwasie, a, że tu się używa jedynie mąki pszennej, to cukru musi być sporo, żeby zakwas wyszedł dobry
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam Edytowane przez Killa Ree Czas edycji: 2011-06-06 o 13:38 Powód: pokiełbasiło mi się - poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
heh, dawno mnie tu nie było, ale to nic... wrzucam jedną ozdobę, którą zrobiłam na stół na jakąś imprezę niedawno
![]() łatwo się to robi ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
hihihi, długo mnie nie było - znów
![]() ale nie próżnowałam... nie tylko robiłam to co robiłam i pokazywałam w wątkach biżuteryjnym i papierowym... dopracowywałam również przepisy... między innymi na fondant... podaję proporcje: 1 jajko + 1 żółtko + 20g mąki + 50g gorzkiej czekolady + 25g cukru + 50g masła (ja wzięłam jajka klasy M) z tego starczy na 2 ciastka - małe... jak te blaszki metalowe co w realu można z fleckermana kupić po dwie pakowane. 1. czekolada + masło -> rozpuścić nad kąpielą wodną 2. jajka + żółtka + cukier -> utrzeć na gładko 3. do 2 dodać 1 cały czas delikatnie mieszać 4. do 3 dodawać powoli mąkę - cały czas mieszać wlać ciasto do foremek - można ponad 3/4 bo mało rośnie - i wstawić do lodówki - min 30 min nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawić ciastka i 20 minut później można się delektować... wprawdzie w oryginalnym przepisie jest 11 minut... ale to ściema jakaś - bo po 11 minutach ciastko nie było ścięte na zewnątrz i płynne w środku - było ścięte na wierzchu i płynne pod spodem... ale możecie sami sprawdzać jaki czas będzie odpowiedni Mój TŻ stwierdził, że to zależy od pojemności cieplnej cista... ![]() zdjęcia fondanta na "gotowo" w załączeniu ![]() ![]() ![]() to różowe to specjalny rodzaj wiśniowego sorbetu ![]() jak ktoś ma T hermo mix (to nie jest reklama ale musiałam rozstrzelić nazwę, bo mi trupie czaszki wyskakiwały): 350-400 gram wiśni mrożonych bez pestek oczywiście ![]() 1 szt duży banan 35-40g cukru pudru 1. mocno zmrożone wiśnie (ale nie zmrożone razem w jedną bryłę ![]() 2. zebrać ze ścianek, wrzucić poćwiartowanego banana i mielić jeszcze trochę - na wygląd być może zwykły mikser sobie też poradzi... ale ja ostatnio na mrożonych wiśniach bez pestek połamałam noże w zwykłym... ja to przed podaniem z fondantem zapakowałam do zamrażarki na 24h do -20 stopni jednak zwykle fondanta podaje się z gałką lodów śmietankowycyh/waniliowych i odrobiną sosu wiśniowego lub malinowego.
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam Edytowane przez Killa Ree Czas edycji: 2012-02-08 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: z zielonej łąki:)
Wiadomości: 3 503
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Wygląda smakowicie, ale napisz czym jest ten fondant? Pierwszy raz z czymś takim się spotykam i szczerze mówiąc nie wiem co to jest
![]()
__________________
...gdyby tak człowieka skrzyżować z kotem, człowiekowi wyszłoby to na dobre, ale kotu by z pewnością zaszkodziło... Mark Twain
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Diablico, fondant to ciastko, które wygląda i zachowuje się (a przynajmniej powinno) jak świeżo pieczony czekoladowy biszkopt nadziany płynną czekoladą - tyle, że robi się to bez żadnego nadziewania i prawdziwą sztuką jest trafienie w odpowiedni czas pieczenia
![]() pierwsze zdjęcie to ciastko wyjęciu z foremki i przybraniu sorbetem wiśniowym. Drugie zdjęcie, po przecięciu - gdy czekolada ze środka wypływa już ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
i znów po długaśniej przerwie...
![]() ![]() Przepis na masę? Ależ proszę bardzo: 40 dram gorącej wody, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki GLUKOZY, 80 dkg cukru pudru. komentarz do składników: musi być glukoza bez niej masa nie wyjdzie... znaczy wyjdzie krucha, wcale nie plastyczna... a ma być plastyczna, więc musi być glukoza - najłatwiej zakupić glukozę w aptekach - nie wierzcie tym, co piszą, że stoi obok cukru w hipermarketach - wierutna bzdura, albo pomyliła im się glukoza z fruktozą, która rzeczywiście czasem obok cukru stoi.... dobra, wracam do masy. do wody wsypać żelatynę - mieszać aż się całkiem rozpuści, wsypać glukozę, mieszać aż się rozpuści... potem na stolnicę, albo do miski wsypać około 1/4 przygotowanego cukru pudru, zrobić zagłębienie i wlać płyn, potem wyrabiać, stopniowo, w miarę zabierania cukru dodawać go. jak ktoś ma długie paznokcie - niech się za to nie bierze... jak ktoś ma słabe ręce - niech się za to nie bierze... mnie 3 dni łapki bolały... że nie wspomnę o skurczu w prawej dłoni... dobra na początku wyrabia się łatwiej, ale masa jest mocno klejąca - można w rękawiczkach, ale raczej tych twardych, zwykłe lateksowe mogą tego nie znieść... czasem masa zabierze mniej, czasem nieco więcej cukru - czyli dobrze jest mieć naszykowane więcej. masę dobrze jest wyrobić białą i dopiero potem po kawałku barwić. Można użyć płynnych barwników - polecam barwniki McCormik - ja je sprowadzam z USA - ale są rewelacyjne! w Polsce ich się bezpośrednio chyba nie dostanie. te, które są oferowane w szklanych buteleczkach... że niby niemieckie, najlepsze - są do bani - takie jest moje zdanie. Nie miałam jeszcze do czynienia z barwnikami sypkimi... więc się nie wypowiadam... swoją drogą, gdyby ktoś wiedział gdzie dostać proszki złoty, srebrny i perłowy... po jakiejś względnie rozsądnej cenie... - proszę mi dać znać na PW... gotową masę należy szczelbnie pakować, żeby powietrze nie maiło dostępu. można przechowywać w lodówce... przed użyciem trzeba rozgrzać - w ziemie położyć obok kaloryfera na trochę, nadal szczelnie zapakowane, a potem wyrabiać chwilę. w lecie też sobie można wzgflędnie łatwo poraqdzić. wałkować można na stolnicy wysypanej mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem... ale najlepszy sposób, to posmarować ją olejem ![]() do zbyt gęstej masy można dodać troszkę miękkiego masła - to ją bardzoej uplastyczni : aha - masy nie kładzie się na bitą śmietanę, ani na kremy mleczne - jedynie na maślane!!! i te na bazie margaryny ! no i po barwieniu robimy kształty płatki, listki, motylki i co nam do łepetynek przyjdzie ![]() przykleić do pokrycia z masy cukrowej można za pomocą pianki marshmallow podgrzanej nad ogniem parę sekund - jest świetnym klejem i jest jadalna ![]() dobra takie coś mi wyszło:
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 2 607
|
Dot.: Kulinarne fantazje Killashandry
Właśnie dostałam od znajomej przepis na chlebek :
dzielę się z Wami : Chleb 1 szklanka mąki żurek 1 szklanka wody - te dwa składniki wymieszać Dolać: 3 szklanki ciepłej wody Dosypać: 3 płaskie !!! łyżeczki soli 1 kg mąki ziarna wg. uznania( słonecznik, płatki owsiane, otręby, pestki dyni itp. Dodać ok. 30 gram drożdży Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do foremek, piec ok. 60 min w temp. 220 stopni Życzę powodzenia i smacznego. Chlebek jest naprawdę pyszny ![]()
__________________
Listen,smile,agree,and than do whatever the fuck you were gonna do anyway! Robert Downey Jr. Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.