|
|
#121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
... do jutra mu przejdzie... w końcu są święta
|
|
#122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- nie naciskaj teraz na niego, niech sobie przemysli, a potem pogadajcie, a oco psozlo? bo to ciezko doradzic
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
Nie życzę sobie takich biustów na forum aparatowym!!! Nie nie nie! Sztab ludzi pracował nad tym, żebym pokochała swój dekolt a Wy tu wszystko chcecie popsuć. Czarownice!!
![]() Pędzicie jak szalone. Będę miała do nadrobienia po świętach kilometry na tym wątku.
|
|
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
spoko Rudzia, urodzisz dzidzię i będziesz karmić ją piersią i żaden sztab ludzi nie będzie Ci potrzebny, żeby lubić swoj biust
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
Oj kochane, ale pędzicie, właśnie doczytałam wszystkie posty!
![]() Kurka, nie mogę się doczekać tego aparaciku i tej całej wizyty i zakładania aparaciku ![]() Moje życie z hyraxem na szczęście było bezbolesne. Piszę "byłe, bo już nie podkręcam mojego pająka, ale nadal noszę i jak orto mi założy aparacik, to nadal będę go nosić ![]() Co najwyżej żarcie mi tam podchodzi u chlipię sobie, ale tylko w domq
|
|
|
|
#126 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny (i chłopaki) z okazji świąt życzę Wam wszystkiego najlepszego a szczególnie prostych zębów, zamków które nie odpadają, gumek które się nie przebarwiają i łuków które nie obcierają... i oczywiście wielkich biustów (z dedykacją dla rudej
) no może z wyjątkiem chłopaków aaa i jeszcze Wam życzę kochanych drugich połówek no i specjalnie dla Was zmieniam kolor ![]() buziaki
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-04-03 o 23:12 |
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
mnie też możecie dopisac pipi180->dół i hass(04.02.2010)->metal->Mława , 1991
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanie. Jestem w nowych tematach zielona i nie wiem jak mam sie za to zabrac.
No wiec, musze usunac te nieszczescne osemki. Oczywiscie chirurgicznie bo zatrzymaly sie w dziasle. Ale czy jest mi potrzebne skierowanie?? I jak tak to od kogo, lekarza rodzinnego? czy ortodonty? No i w ogole nie wiem gdzie moglabym te osemki usunac. Jak wy to pozalatwialyscie? W sumie boje sie, ze jak trzeba bedzie samemu wybrac, to zle wybiore, przeplace EHH.No i jeszcze jedno za miesiac mam zakladany aparat, to warto w tym czasie wyrwac chociaz jedna osemke, czy czekac na ta wizyte u orto i z nia pogadac na temat wyrwania osemek? Moze to oni maja za zadanie nas informowac gdzie warto wyrywac zebole? Wiem jestem ciemna...
|
|
|
|
#129 |
|
Konto usunięte
|
Dziouchy, taka kwestia...
Siostra TŻta chciała założyć aparat. Była u otro a ta podobno konsultowała jej przypadek z innymi orto, pokazując wyciski i zdjęcia. Dziewczyna ma krzyżowy i powiedzieli jej, że sam aparat nic nie da, najpierw operacja (10tys. pln) a potem dopiero aparat bo jest za stara (rocznikowo ma 20 lat) i ma krzywą szczękę... Orientujecie się może jak to jest z krzyżowym? Wydaje mi się, że ktoś tu taki miał. n0emi ja poszłam prywatnie na wyrywanie innych i babeczka była niechętna na rwanie zdrowych zębów, mówiła, że woli jakiś papier od orto, które to mają być dokładnie zęby. Poza tym może poczekać? Mi orto powiedziała, że spokojnie mogę wyrywać po zdjęciu aparatu, że nie muszę się spieszyć i tak też zrobię, bo to jednak kolejny wydatek. Poczekam aż skończą się wydatki na orto i wtedy dopiero wyrwę na spokojnie, każdego po kolei, bez pośpiechu. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-04-04 o 00:20 |
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
100days co do 1wszego. To niestety, ale niektore wady trzeba leczyc operacja. Niektorych wad nie da sie wyleczyc jedynie aparatem. Hmm ale dziwi mnie kwestia 10tys za operacje. Przeciez one sa refundowane przez NFZ. No i ja nie zaplace ani grosza. Druga sprawa, ze ci sami chirurdzy pracuja i w NFZ i prywatnie. Moja orto od razu powiedziala, ze bede miec na NFZ, za to druga powiedziala dokladnie to samo o mojej wadzie i wysylala do chirurga prywatnego. Co sie pozniej okazalo podala mi w adresie ten sam budynek i tych samych specjalistow. Wiec nie wiem moze chodzi o kase??
Co do drugiego to chyba tak zrobie. Poczekam do wizyty. Nie kazala mi wyrywac od razu 8 bo ani nie rosna krzywo ani nie przeszkadzaja, po prostu sobie siedza w kosci. A musze usunac przynajmniej na 3 miesiace przed operacje, wiec luz. Widzialam w liscie, ze bylo pare dziewczyn z Bialegostoku, a teraz poznikaly. A bym sie ich popytala Widze jedynie smiechotke. Moze ty mialas wyrywane chirurgicznie osemki i moglabys cos polecic?---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ---------- OO i zapomnialam ![]() ![]() |
|
|
|
#131 |
|
BAN stały
|
OMG. dawno tu nie zaglądałam , bo tak sie przyzwyczaiłam do swojego aparatu ,że całkiem zapomniałam ze go mam! ale nie spodziewałam się ze ominą mnie prawie całe dwa wątki <SZOK> ale przejdę do konkretów i do zdjęć bo wiem, że to najciekawsza częśc tego forum
![]() góra już 8 miesięcy (ale ten czas leci....jestem na półmetku )dół 6 miesięcy i dziura po wyrwanej jedynce zniknęła bezpowrotnie;D dopiero po wizycie a gumki na górze z przezroczystych stały się cytrynowo-żółte! NIE JEDZCIE LODÓW TWISTER
|
|
|
|
#132 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
a moje nowe kolorowe gumeczki przetrwały dzisiaj najcięższą próbę... a mianowicie barszcz czerwony... jadłam i tylko spoglądałam w lusterko czy moje żółte gumeczki nie zrobiły się czerwone ... a po śniadanku szybko do łazienki umyć zęby płynem wybielającym i pastą wybielającą i są całe... nic się nie odbarwiły
|
|
#133 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
Skoro mogą się tak szybko odbrawić ;( Może jednak na początek błękitne? A czy uważacie, że pomarańczowo-żółte powodują, że zęby wyglądają na zgniłe? |
||
|
|
|
#134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
błękitne też mogą Ci odbarwić... jedyne kolory które się nie odbarwiają to te ciemne i soczyste np. czerwień, granat, ciemna zieleń, czarny, niebieski (ale nie błękitny ani żaden jasny) itp.... ja ostatnio miałam 2 gumki błękitne to zrobiły się zielonkawe... a co do żółtego i pomarańczowego to nie wiem bo u nikogo takich nie widziałam... jak dla mnie to za bardzo jaskrawe... osobiście wolę brać różne kolory... np. 1 z palety zimnych a drugi z ciepłych kolorów... wtedy się równoważą ale jak chcesz to spróbuj... zobaczymy jak to będzie wyglądać
|
|
#135 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zobaczę jak na żywo wyglądają te błękitne, bo widziałam już u mojej orto pudełeczko z tymi wszystkimi ligaturkami
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
... potem miałam fiolet - o taki mniej więcej i też się nie odbarwił... tylko po1,5 miesiącu lekko wyblakł... ale to chyba jak każde gumki
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w każdym razie dla mnie źle to wygląda.tutaj foto: http://orto-aparatka.blog.onet.pl/li...,ID388370343,n
|
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
a ja miałam błękitne gumki, i tak po 4 tyg. zrobiły się lekko zielone;p ale to dlatego ze często w szkole jadłam zupkę SER W ZIOŁACH ;p
|
|
|
|
#139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rzeczywiście niezbyt fajnie to wygląda... za dużo tej żółci
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak to jest z krzyżowym, ale sama mam krzywą szczekę nie no, żartuję, operacja by mi sie przydała, ale jeszcze tir mnie nie przejechał co do operacji, trzeba się raczej na NFZ zapisać w kolejce, bo np. na operacje progeni na NFZ są kolejki i trzeba czekac po kilka lat nawet, wiec jak prywatnie to może tak to kosztowac i oczywiście te np. 2 lata ma juz do przodu itd. może niech idzie jeszcze do innego orto się zapytać, i może do jakiegos chirurga szczękowego, nawet na NFZ można podejść i sie zapytać. bez sensu jest sie krajać, a można najpierw dla samego spokoju pochodzić nawet do 10 orto i mieć pewnośc, że dobrze że sie będziemy krajać
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam pytanie - co wy macie z tym kolorem gumek ? Ja mam wrażenie, że ta sprawa koloru gumek jest poruszana przez kiepskich ortodontów - oni to zaczynają, odwracając uwagę od tego co najistotniejsze i wy potem o tym myślicie. Ja miałem tak u swego pierwszego ortodonty - na każdej wizycie zwracałem mu uwagę, że za wolno mi 'prostuje' zęby, że źle wyznacza linię pośrodkową - wyznaczał względem wędzidełka pod górną wargą zamiast nosa jak trzeba było ustawić górne jedynki na środku, a on że wszystko ok i jaki chcę kolor gumek - czy złote, które są zawsze na czasie, czy może przezroczyste, ale te się często przebarwiają itp. itd. - na każdej wizycie mnie się o to pytał - jakby to było coś istotnego. W końcu zdecydowałem się zmienić ortodontę i nowy ortodonta potwierdził moje obawy, a nawet po konsultacji z innymi ortodontami w klinice i obejrzeniu nowego zdjęcia zębów - powiedział, że poprzedni ortodonta nie dość, że nic nie zrobił to jeszcze spowodował zanik korzeni dwóch zębów (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) więc nie wiadomo czy leczenie zostanie zakończone i czy nie będzie trzeba zdjąć wcześniej aparatu. Nowy ortodonta ani razu nie zapytał mnie jaki chcę kolor gumek - liczą się efekty a nie duperele.
tworzenie stron www http://limis.pl Edytowane przez limis Czas edycji: 2010-04-04 o 12:16 |
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Uzależniasz kompetencje ortodonty od tego czy się nie zapyta jakie gumki chcesz mieć? Aha, czyli jak zapyta to mam odrazu zmienić ortodontę, bo niekompetentny. Akurat to, że Ty trafiłeś na nieduczonego nie znaczy, że wszyscy ortodonci tacy są. Mój się nie pytał, zakładał mi jakie tam miał, zwykle brzydkie, a że często się uśmiecham, to chciałam mieć ładny kolorek więc teraz pyta ![]() Jeszcze dodaj, że Ci co mają kolorowe gumki w buzi są próźni to już wogóle
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zadomowienie
|
hejka.
tak się właśnie zastanawiam bo za 2 tyg zakładanie aparatu a moja orto nic nie wspominała o separacji do diaska. zapisała na założenie aparatu hmm ciekawe
|
|
|
|
#145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przed zalozeniem aparatu, mialam naprawic all zabki na gorze i usunać dwie gorne osemki i wsjo ![]() aaa bylo pytanie dotyczace 8, prywatnie wyszloby mi 350zł za jedna- tzn. mama kiedys po drodze zapytala sie u chirurga prywatnie, ale na NFZ załatwione mialam bez skierowania i polecam, wbrew pozora dobrze wspominam, a moja kumela prywatnie placila 150 zł ale miala przez miesiac komplikacje ;/ babeczka jej rwala i jakos pechowo z obserwacji wywnioskowalam, ze najlepiej pojsc do mezczyzny i tam gdzie jest pewnego rodzaju rotacja = doswiadczenie moj wyrywacz nie dosc, ze byl przystojny i szalenie mily, to super sprawnie wykonywal robote i to za free, jedynie 10-15minutek znieczulenie i moment rwania, po pierwszej 8 po tygodniu wrocilam do siebie, a przy drugiej po 3 dniach ![]() hmmm zastanawia mnie jedna sprawa, dlaczego PO leczeniu ortodoncyjnym dopiero wyrywac? przeciez ząbki sie przesuwaja i np. 8robia miejsce, w ogole slszalam ze 8mki to standardowe zabki do wrywania przy apratach, nawet z samego wzgledu zdrowotnego wartobowiem sa szybko psujace sie
|
|
|
#147 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#148 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czytając opis Twojego pierwszego orto nie sposób się nie zgodzić-kiepski specjalista. Najlepsze rozwiązanie jest wtedy, gdy orto jest dobrym fachowcem i pyta się o kolor gumek ![]() Cytat:
![]() Odnośnie aparatu mojego własnego, to przez ostatni miesiąc -od kiedy mam drugi łuk na dole- naszło mnie kilka refleksji: 1. w dolny aparat wplątuje się zdecydowanie więcej żarcia niż w górny 2. z dolnego aparatu żarcie trudniej wyplątać 3. dolny aparat mnie obciera 4. pomarańcze to zło, które tworzy przepiękne firanki na dolnym aparacie 5. prawie codziennie wyskakuje mi drucik z rurki przymocowanej na siódemce 6. pomarańcze - nie jeść w miejscu publicznym, w którym nie ma dostępu do kawałka szczoteczki, wody i lusterka ![]() 12.04 idę do orto, pewnie pozmienia druty i pewnie na końcu zapyta o to, jakie chcę gumeczki Nieuk jeden Kusicie tymi kolorami, szczególnie betti_888 , jeszcze nie wiem jaki kolor wybiorę, może zaszaleję?
|
|||
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
Nie zrozumieliśmy się - chodziło mi o to, że na każdej wizycie zwracałem swemu poprzedniemu ortodoncie uwagę, że nie jestem zadowolony z wyników leczenia i sposobu leczenia - ortodonta mówił mi, że jest wszystko ok i OD RAZU zmieniał temat na to jaki chcę kolor gumek.
Dodam, że nie był to tylko ortodonta, ale jednocześnie chirurg szczękowy - czy jak to się zwie. Nowy ortodonta, który z kolei pracuje w klinice parę kroków od gabinetu poprzedniego ortodonty (sprawa dotyczy Warszawy jeśli to istotne) wprost mi powiedział, że leczenie poprzedniego ortodonty kwalifikuje się wręcz do zwrócenia kosztów leczenia. W tej chwili zastanawiam się nad wystąpieniem na drogę prawną przeciwko memu poprzedniemu ortodoncie - zastanawiam się, bo jak wiadomo w naszym kraju bardzo trudno wygrać z lekarzem.
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem Twoją frustrację i w pełni popieram Twój zamysł odnośnie wyciągnięcia konsekwencji w sprawie tego pierwszego orto-nieuka, który naraził Cię na dodatkowy czas leczenia, zamajstrował coś przy korzeniach (tam wyżej o tym pisałeś) i przysporzył -pewnie nie małych - kosztów. Domyślam się, że trudno wyegzekwować swoje prawa, ale trzeba spróbować, to nie jest niemożliwe. Strona Rzecznika Praw Pacjenta: http://www.bpp.gov.pl/ i trzymam kciuki!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.

Pozdrawiam i Wesołych

Jak wy to pozalatwialyscie? W sumie boje sie, ze jak trzeba bedzie samemu wybrac, to zle wybiore, przeplace EHH.

co do operacji, trzeba się raczej na NFZ zapisać w kolejce, bo np. na operacje progeni na NFZ są kolejki i trzeba czekac po kilka lat nawet, wiec jak prywatnie to może tak to kosztowac i oczywiście te np. 2 lata ma juz do przodu itd.