|
|
#151 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2
secik25 cześć ja jestem w identycznej sytuacji jak Ty papiery do NOSG składałem gdzieś we wrześniu a wario miałem 4.12.2009 r. byłem też wzywany w marcu na rozmowę w sprawie ankiety i cały czas czekam na koniec pierwszego etapu POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
smart12,
w jakim celu wezwali Cie na rozmowe? bledy w ankiecie czy rozwianie watpliwosci? i kto to przeprowadzal OINy? czy ktos z kadr? Pozdro |
|
|
|
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
Ważne inf. na czerwono i po problemie. To jest moja propozycja, a rozbijanie na kilka wątków stosunkowo dobre ale złe bo człek może się pogubić i nie zaliczyć to co trzeba
![]() Wariograf jest w Kętrzynie, nie trzeba ciskać już do Wawy potwierdziła się inf. od Pani psycholog, która dodała, że nowe szkolenie ma być w grudniu! Oby to się nie zgadzało
|
|
|
|
|
#154 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
po Świętach wybieram się złożyć dokumenty do Przemyśla. Jest może ktoś z oddziału Bieszczadzkiego? Może ma ktoś jakieś przydatne rady? Jestem na ostatnim semestrze studiów i nie widziałem nigdzie informacji, że trzeba załączyć zaświadczenie o studiowaniu, no ale profilaktycznie wezmę Poza tym mam pytanie co do redagowania podania o przyjęcie do służby w SG. Jakie informacje trzeba tam zawrzeć?Z góry dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ![]() |
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
zaczyna nam się grudzień potwierdzać :P:P:P
Uskok- każdy oddział ma inne wymagania ode mnie np nie chcieli zaświadczenia że studiuję. A co do podania to coś w stylu listu motywacyjnego musisz przekonać komendanta że to właśnie ty nadajesz się do SG
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Zobaczycie ze przyjecia beda wczesniej niz w grudniu, moze w grudniu tez, ale przed grudniem rowniez. Jako jeden z elementow pragne zauwazyc ze zbliza sie Euro2012 i bedzie potrzeba ludzi, szczegolnie na wschodniej granicy do obslugi duzej ilosci podrozujacych PL-UA, a nie zapominajmy ze trzeba ich przyjac przeszkolic i zeby złapali deczko doświadczenia a to tylko juz 2 lata do terminu docelowego, wiec chyba wszystko jasne?...
|
|
|
|
|
#157 |
|
Raczkowanie
|
Do Uskok
Witaj ja rowniez jestem studentem ostatniego semestru przy skladaniu dokumentow funkcjonariusz pytal o zaswiadczenie czy jestem studentem nie mialem go ale wzamian dalem xero legitymacji studenckiej
|
|
#158 |
|
BAN stały
|
uskok ja mam dla ciebie rade daj sobie spokój ze SG no chyba ze bedziesz miał wiecej szczescia niz rozumu to sie dostaniesz hehe.Szkoda czasu moim zdaniem o ile wogóle przyjma ci podanie bo z tego co tu ostatnio ktos pisał to juz odrzucaja na etapie podan ja jestem z BOSGu
Edytowane przez pio77 Czas edycji: 2010-04-04 o 14:58 |
|
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
Frosti bardzo mi się podobają Twoje przepowiednie
![]() Bob23 bardzo dobra propzycja z tym czerwonym
|
|
|
#160 |
|
BAN stały
|
uwaga uwaga wszechwładny dziecioł zaczal korzystac ze swoich przywilejów moderatora i juz mnie straszy na PW wiesz dzieciole gdzie mam twoje grozby?tam gdzie słonko nie dochodzi paniał?
|
|
|
|
|
#161 |
|
Moderator
|
Zapoznaj się z regulaminem forum https://wizaz.pl/forum/announcement.php?f=127 . Dostałeś ostrzeżenie zgodnie z regulaminem, za atak na użytkownika frosti75.
Chowanie się za nickiem nie czyni Cię anonimowym, inwektywy, które użyłeś pod adresem frosti75, z powodzeniem mogłyby być użyte w sprawie cywilnej, gdyby tylko sobie tego zażyczył, więc radzę brać odpowiedzialność za to co się pisze. Moja prywatna osoba nie ma tutaj nic do rzeczy. Nie szanujesz innych - wyjdź.
Ponad 20 miesięcy i 7000km przejechane, by dostać się do SG... To jeszcze nie koniec ... Edytowane przez Dzieciol Czas edycji: 2010-04-04 o 17:07 |
|
|
|
|
#162 |
|
BAN stały
|
najpierw dzieciole sobie przeczytaj kto kogo pierwszy zaatakował a potem mozesz ewentualnie zaczac do mnie sie meczyc a skoro powiadasz ze wiesz kim jestem to czekam tu na ciebie z niecierpliwoscia pogaworzymy sobie i nie strasz mnie procesami leszczyku bo nie pozwole zeby ktos mnie zaczepiał rownie dobrze ja moge jemu wytoczyc proces pomysl zanim cos napiszesz!!! mozesz straszyc synku co najwyzej siebie bo ja totalnie sie ciebie nie lekam a twoje grozby na mnie nie działaja tak wiec synek ogarnij sie bo zaczynasz byc nie smaczny juz strzeliłes z ucha na mnie do admina jestes zwyklym konfidentem i wszystko i traktuj wszystkich jednakowo czemu ten co mnie zaatakował nie dostał ostrzezenia?
Edytowane przez pio77 Czas edycji: 2010-04-04 o 18:41 |
|
|
|
|
#163 |
|
Moderator
|
Sprawdź zanim coś powiesz frosti75 tez dostał ostrzeżenie. Każde kolejne ubliżanie KOMUKOLWIEK = pkt karny. 6 punków BAN.
Punkty karne nakładam ja, masz problem, napisz do Przyjaciółki.
Ponad 20 miesięcy i 7000km przejechane, by dostać się do SG... To jeszcze nie koniec ... Edytowane przez Dzieciol Czas edycji: 2010-04-04 o 18:57 |
|
|
|
|
#164 |
|
BAN stały
|
tylko na tyle cie stac?to cienko umiesz cos poza strzelaniem z ucha i pokazywaniem wladzy moda?to moze dasz mi bana i usuniesz z forum?po uj bedziesz czekał hehe
Edytowane przez pio77 Czas edycji: 2010-04-04 o 19:05 |
|
|
|
|
#165 |
|
Moderator
|
Jesteś na dobrej drodze. Widzę, że nie potrafisz napisać postu bez obrażania kogokolwiek.
|
|
#166 |
|
BAN stały
|
napisz mi w którym miejscu w ostatnim poscie cie obrazilem?dajesz za darmo punkty karne?juz ci ta władza w głowie miesza
Chesz coś ode mnie - pisz na PW, nie zaśmiecaj forum, ludzie przychodzą tutaj czytać co się wydarzyło ciekawego w procesie rekrutacji a nie na widowisko. Dostałeś ostrzeżenie za atak na użytkownika, którym ja też jestem. Dzieciol Edytowane przez Dzieciol Czas edycji: 2010-04-04 o 19:22 |
|
|
|
|
#167 |
|
Raczkowanie
|
Panowie są Święta a tu tyle złych emocji, pofolgujcie trochę bo naprawdę rozwalicie to forum
Frosti z tym Euro 2012 to bym się tak nie podniecał zawsze można na ten czas oddelegować f-szy z granicy wewnętrznej, ale obyś miał rację
Lepiej to już było. Edytowane przez dziadzia Czas edycji: 2010-04-05 o 07:22 |
|
|
|
|
#168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Moderator
|
Papatya nie ograniczaj się do PW, myślę, że z chęcią wszyscy to przeczytamy
|
|
#170 | |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Dzieciol to swiety czlowiek, ze przy takich popisach nie strzelił banem... ja bym sieknął po trzecim wyskoku rozkapryszonego bachora. |
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pierwsza rada - NO STRES tu masz link do przykładowego podania o przyjęcie do SG : http://www.rekrutsg.pun.pl Jakie info w podaniu ?? motywacja, motywacja, motywacja
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
dziadzia,
Ja sie nie podniecam Euro 2012, ale mam pewne informacje z roznych sluzb jak wygladaja przygotowania kadrowe w tej materii, i nie mowie tutaj o tym ze nagle beda ogromne nabory i przyjma wszystkich chetnych.Jako argument podam kilka przykladow: w tym czasie (2012) bedzie zwiekszony ruch pasazerski na terenie calego kraju wiec roszady f-szy wewnetrznych na zewnetrzna, nie wchodza na duza skale w gre, co prawda jest to impreza czasowa a pozniej ludzi trzeba bedzie jakos zagospodarowac to tez prawda, ale nabor w najblizszym czasie napewno bedzie zwiekszony. Poza tym powstaja dodatkowe porty lotnicze chocby Świdnik (2012), a te juz istniejace sie rozbudowuja i zwiekszaja przepustowosc pasazerow, wprowadzany jest system malego ruchu wizowego z Bialorusia, i nowe przepisy o ruchu z Obwodem Kaliningradzkim (bezwizowym) a co za tym idzie intensywniejszym, to wszystko w najblizszym czasie wiec sila rzeczy trzeba wiecej ludzi. To tylko kilka przykladow na najblizsze lata... wiec to chyba logiczne ze wiekszy nabor niz normalnie by wystapil jest konieczny... I watpliwym jest zeby skracali okres szkolenia tylko zeby f-sze zlapali doswiaczenie kosztem wiedzy teoretycznej ( chyba ze sie zmieni system szkolen permanentnie )... moim zdaniem rozpoczna cale przygotowania wlasnie teraz... a sa na to zagwarantowane srodki w budzecie. Poza tym Policja bedzie zabezpieczac imprezy masowe i wszystko co z nimi zwiazane, i moze wystapic w ramach MSWiA o uzupelnienie sil z innych formacji, swoja droga Policja juz rozpoczela przygotowania pod wzgledem kadrowym w tej materii... SG rozpocznie to samo... konsultowalem swoje pogladay i informacje z osobami pracujacymi w SG i Policji i podzielaja moje zdanie... Obym mila racje ... to taka iskierka optymizmu dla nas wszystkich. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#173 |
|
Moderator
|
frost75, jest dużo racji w tym co piszesz, ale zwróć uwagę jeszcze na to, że prowadzone są prace mające na celu przeniesienie większości lotniskowych zadań GBL w ręce firm prywatnych a co za tym idzie zmniejszenie stanu osobowego SG na nich (miałaby pozostać tylko kadra nadzorująca). Tak naprawdę nie wiadomo jeszcze co stego wyniknie, chociaż ja obstawiam, że lobby lotniskowe dopnie swego i zostanie tak jak jest ( zmiany generowałyby dodatkowe koszty dla lotnisk, przenosząc obciążenie z tytułu kontroli lotniskowej z państwa, na firmy prywatne). Taką przynajmniej mam nadzieję
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Odnosnie Euro 2012 praktyka jest ze panstwo organizujace taka impreze na czas jej trwania zawiesza swoje uczestnictwo w Strefie Schengen, co powoduje przywrocenie kontroli granicznych zeby nie byc goloslownym podaje przyklady
Zawieszenia traktatu z Schengen
|
|
#176 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich przyszłych f-juszy Straży Granicznej
![]() Czy ktoś z Was jest w trakcie rekrutacji do NOSG? Bo ja chciałem składać podanie do BOSG ale pan w kadrach powiedział mi, że w tym roku nie będzie wolnych etatów, więc odpuściłem sobie. Z racji że blisko mam do województwa lubelskiego więc jeszcze zapytam Was co kombinuje Chełm na ten rok? Budują przecież lotnisko w Świdniku no i EURO 2012 za pasem to teoretycznie ludzi będzie potrzeba. Proszę o odpowiedź osoby co już są w trakcie jakiegoś postępowania w NOSG a nie teoretyków "którzy coś słyszeli" |
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
Dziecol,
...pewnie jakas tam racja w tym wszystkim jest, ja sie nie upieram ze w 100% ale nawet na zdrowy rozum patrzac to takie wnioski sie nasuwaja. Poza tym tak sobie jeszcze przypomnialem ze moze nie wszyscy pamietaja ze w 2012 ma wejsc nowy system emerytalny dla sluzb mundurowych ( moze wejdzie moze nie ale przymiarki sa ) co nie bedzie zbyt korzystne dla nowych f-szy a nie wiem czy ci "odchodzacy-konczacy" tez nie bede uciekac w okolicy tej daty zostawiajac za soba etaty. Dokladajac jeszcze argument magixa o mozliwosci zawieszenia w systemie Schengen jesli takie cos wprowadziliby i u nas, to wowczas bylyby potrzeba znacznych sil ktorych juz teraz brakuje na chwile obecna. Dlatego reasumujac wydaje mi sie w najblizszym czasie nabor bedzie i to wiekszy nic by mogl byc w normalnych warunkach, i caly czas wydaje mi sie ze ( nie wiem czy wszedzie ) bo teraz wybiorczo pojawiaja sie etaty jesli chodzi o oddzialy ale nabory beta i to sadze ze ze 2 w tym roku. Ja obstawiam koniec maja moozzeee wrzesien i grudzien... Zobaczymy czy przeczucie mnie nie myli ![]() secik25, smart... Ponawiam pytanie w jakim celu wezwali Was w zwiazku z ankieta, cos do sprostowania/wyjasnienia czy bledy w wypelnieniu? i czy robily to OINy czy ktos z kadr? ...dziex rekrut84, Ja tak sobie mysle ze to pytanie powinienes zadac Komendantowi Głównemu SG bo tylko chyba on ma taka wiedze, a my tu formumowicze w duzej mierze opieramy sie na wiedzy zaslysznej badz wywnioskowanej badz calkiem domyslnej, wiec nikt tego nie wie, podejrzewam ze glowny kadrowiec NOSG tez wie niewiele jesli w ogole. Co do Swidnika nie zapominaj ze bedzie to port lokalny taki chocby jak Jasionka a tam tych pogranicznikow wielu nie potrzeba, choc z drugiej strony przyjecia jakies napewno beda tak jak i do BOSG, tyle ze pan z kadr chyba Cie lekko zniechecil bo maja zapewne duzo podan. Z tego co czytalem tutaj w NOSG juz utworzyly sie komitety kolejkowe zeby zlozyc dokumenty co oznacza duza konkurencje ale i ze przyjecia beda! Upieraj sie przy BOSG jak masz blisko a jesli nie to skladaj do NOSG, tylko dobrze sie nad tym zastanow zeby nie dublowac kwitow i nie marnowac czasu bo bedziesz musial poczekac na rozmowe itd czasami nawet moze to byc kilka miesiecy...---------- Dopisano o 01:45 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Dzieciol, a tak jeszcze w kwestii lotniskowej, to ja tez to slyszalem ale wydaje mi sie ze to nie przejdzie, firmy prywatne nie beda w stanie na odpowiednim pozimie zabezpieczyc zadan ktore wykonuje SG na obecna chwile. Owszem Porty mialyby mniejsze koszty ale mogli by na tym stracic na innej plaszczyznie, tym bardziej w dobie zagrozen terrorystycznych, bo stopien wyszkolenia, mozliwosci i zalpecza takich nazwijmy to ochroniarzy lotniskowych jest znacznie nizszy niz w przypadku f-szy SG... Poza tym patrzac na inne kraje to raczej ten system nie przejdzie. Chyba ze w jakims niewielkim stopniu ci ochroniarze uzupelnialiby czynnosci wykonywane na portach... SG dla portow to firma panstwowa, stala, pewna, sprawdzona a z firmami prywatnymi to roznie bywa... ale kto to wie jaka tam do konca z tym polityka... pozyjemy zobaczymy
|
|
|
|
|
#178 |
|
Moderator
|
Co do pierwszej części - obyś miał rację, nie upieram się przy swoim, to co piszesz jest mi bardziej na rękę
![]() Co do ostatniej części - firmy prywatne robią to z powodzeniem w innych krajach unii. Jasne, że nie byłoby to na rękę portom lotniczym, ale przy obecnych oszczędnościach kto wie czy Rząd nie będzie chciał wypiąć się na lotniska. Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak silnym lobby jest branża lotniskowa. W tym wypadku trzymam za nią kciuki
|
|
#179 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Wkrótce mam rozmowę kwalifikacyjną w Nadwiślance, dlatego mam pytanie: Czego moge się spodziewać podczas tej rozmowy, tzn. o co zazwyczaj pytają i na co mam najbardziej położyć nacisk przygotowujac się do niej. Z góry dzięi za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#180 |
|
Moderator
|
Przygotuj się z ogólnej wiedzy o Schengen, zadań SG, autoprezentacji, motywacji do podjęcia służby. W każdym oddziale jest trochę inaczej, więc może ktoś jeszcze Ci odpowie.
![]() |
Nowe wątki na forum Służby mundurowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.