Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy. cz. 15 - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 21:19   #4501
woda sodowa
Wtajemniczenie

Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

Noooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo oooooooooooooooooo, ale link

Cytat:
Napisane przez lusmarija Pokaż wiadomość
Art. 40. 1. Posiadacz dowodu osobistego ma obowiązek wymienić ten dokument w razie:

1) zmiany danych, które zamieszcza się w dowodzie osobistym;

2. O wymianę dowodu osobistego należy wystąpić:

1) w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 – w terminie do 14 dni od dnia doręczenia osobie obowiązanej do posiadania dowodu osobistego ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzających zmianę danych albo od dnia sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska, a w przypadku małżeństwa zawartego przed konsulem lub organem zagranicznym – od dnia doręczenia odpisu aktu małżeństwa;

3. W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, wynosi 3 miesiące.”;

Art. 43. 1. Dowód osobisty podlega unieważnieniu:

5) po upływie 3 miesięcy od zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 40 ust. 1 pkt 1, w przypadku niezłożenia przez posiadacza dowodu osobistego wniosku o jego wymianę;

2. W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, wynosi 4 miesiące.

http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,r...tych-oraz.html
Lusi, z nieba mi spadlas, daj mi linka do tej ustawy, bo musze zobaczy czy dla mnie rzeczywiscie termin waznosci dowodu bylby 4 miesiace, bo to by dla mnie wszystko rozwiazalo

Cytat:
Napisane przez luskap Pokaż wiadomość

Jak dla mnie tragedia, wszystko sztuczne na maksa! i jeszcze do tego ten kwartet. Umarłabym z nudy i większość moich gości, o ile nie wszyscy, też.
Moje wesele takie bardziej dla ludzi jest, bo i napija sie i potancza, sobie tego kwartetu nie wyobrazam. Moim zdaniem po prostu przedobrzyli

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Wow,bardzo ładne buciki.
Ja hyba sobie kupie ktores z tej strony, chociaz jeszcze te mnie kusza http://www.faith.co.uk/ivory-ciamant...oe-prod578506/
woda sodowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:21   #4502
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b
Konto usunięte

Dot.: Nadchodzą wiosenne roztopy, a PM-ki 2010 dopinają wszystko, by nie było wtopy.

Cytat:
Napisane przez luskap Pokaż wiadomość
No to faktycznie bardzo długo! No nie wiem, mamy jechać na salę w pt. to może się dogadamy tak, żeby zapłacić po weselu, przynajmniej częsciowo, bo jak można płacić całość za usługę, która nie została jeszcze wykonana
My też mamy zapłacić przed, na 21 dni przed ... ale już jest mniej a jeszcze nie zapłaciliśmy. Wolę zapłacic wcześniej bo potem nie bedę się musiała o to już martwic po ślubie bo będziemy się pakować na wycieczkę
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:25   #4503
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez woda sodowa Pokaż wiadomość
Ja hyba sobie kupie ktores z tej strony, chociaz jeszcze te mnie kusza http://www.faith.co.uk/ivory-ciamant...oe-prod578506/
No ci powiem/napisze że te butki są również bardzo ładne.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:26   #4504
lusmarija
Wtajemniczenie

Woda pod spodem był link

http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,r...tych-oraz.html

lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:29   #4505
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Tyle, że tam też jest napisane, że wniosek należy złożyć w terminie 14 dni od momentu otrzymania aktu małżeństwa... Mi na to babka zwróciła uwagę w USC, jak braliśmy papierki!

Mnie i tak pewnie za rok znowu będzie czekać wymiana dowodu, jak już sobie mieszkania kupimy i się tu przemelduję

oj tam oj tam i tak pół października mnie nie będzie

a w przyszłym roku już nie będzie wpisu o meldunku w dowodzie (na szczęście )
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:31   #4506
lusmarija
Wtajemniczenie

i jeszcze coś

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul..._osobiste.html

lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:39   #4507
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to wiem Kocie I dlatego się wstrzymuję do stycznia I mogą mi skoczyć
Stary 2010-04-06, 21:47   #4508
moniczka2123
Zadomowienie

Tak to terenowe autko wiecie my już w niedługim czasie a najpewniej w tym lub następnym tygodniu jedziemy do księdza spisać protokół może któraś z was ma to za sobą i powie jakie pytania nasz czekają.czy da się to przeżyć

moniczka2123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:58   #4509
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moniczka2123 Pokaż wiadomość
Tak to terenowe autko wiecie my już w niedługim czasie a najpewniej w tym lub następnym tygodniu jedziemy do księdza spisać protokół może któraś z was ma to za sobą i powie jakie pytania nasz czekają.czy da się to przeżyć
Pytania są takie: http://www.mlodejparze.com/content/view/46/17/ Przeżyć się da
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 21:59   #4510
can't be perfect
Wtajemniczenie

a nam się już goście wykruszają echh.. ciekawe ile ich zostanie na ostatecznej liście
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 22:08   #4511
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
No ci powiem/napisze że te butki są również bardzo ładne.
Mad, ogladasz Hestons chocolate factory na channel 4? Wlasnie robi slodka tapete, ktora powiesi na scianie i jego goscie beda mogli ja lizac, taka jak byla w Charlie i fabryce czekolady
Stary 2010-04-06, 22:09   #4512
moniczka2123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość
a nam się już goście wykruszają echh.. ciekawe ile ich zostanie na ostatecznej liście
a mają chociaż jakieś powody sensowne?

moniczka2123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 22:50   #4513
Samoa
Zakorzenienie

HejDawno mnie tu nie było...Otóz, byłam na święta z tz u jego rodzinki i daliśmy rodzicom i dziadkom zaproszeniaW jego rodzinie jest wielkie poruszenie związane z naszym ślubem a zaproszenia się bardzo podobająDziś kupiłam kolczyki, w załaczniku fotki. W najbliższym czasie postaramy się spisać protokół, ale biorąc pod uwage nawal obowiązków to pobożne życzeniaMieszkanko już gotoweTeraz tylko czekamy na montaz kuchni, musza przwieźć meble do salonu i finitoTakże wróce pewnie na wizaż, bo teraz mieszkanie jest pożeraczem czasu, jeszcze mgr muszę pisać, ale to luzik. Ogólnie mix praca, studia dzienne i podyplomowe połaczone z urządzaniem mieszkania to mieszanka zwalająca z nóg, ale ja absolutnie nie narzekamTżcik do czasu az będzie mógł sie wprowadzić do naszego gniazdka mieszka u mnieFajnie tak razem jeździc do pracy i wracać wieczorkiem

Co jeszcze...dwa tygodnie temu widziałam suknie Wody na żywo, śliczna akurat dziewczyna ją mierzyła i moją Lornę, ale wybrała Bagdad.
A na suwaczku 2 miesiące i 13 dni

Edytowane przez Samoa
Czas edycji: 2010-04-06 o 22:53
Samoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 22:55   #4514
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Mad, ogladasz Hestons chocolate factory na channel 4? Wlasnie robi slodka tapete, ktora powiesi na scianie i jego goscie beda mogli ja lizac, taka jak byla w Charlie i fabryce czekolady
Tego raczej nie oglądam/łam,ale oglądałam chyba coś innego,bo facet ma taką rodzinną małą fabryke czekolady.
ale chętnie bym takie pyszności chciała zjeśc

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2010-04-06 o 23:14
Stary 2010-04-06, 23:14   #4515
BlackAngel
Adwokat diabła

dobranoc

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 23:25   #4516
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Napisane przez BlackAngel Pokaż wiadomość
dobranoc
Dobranoc Black oraz pozostałe PM-ki
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 00:39   #4517
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
HejDawno mnie tu nie było...Otóz, byłam na święta z tz u jego rodzinki i daliśmy rodzicom i dziadkom zaproszeniaW jego rodzinie jest wielkie poruszenie związane z naszym ślubem a zaproszenia się bardzo podobająDziś kupiłam kolczyki, w załaczniku fotki. W najbliższym czasie postaramy się spisać protokół, ale biorąc pod uwage nawal obowiązków to pobożne życzeniaMieszkanko już gotoweTeraz tylko czekamy na montaz kuchni, musza przwieźć meble do salonu i finitoTakże wróce pewnie na wizaż, bo teraz mieszkanie jest pożeraczem czasu, jeszcze mgr muszę pisać, ale to luzik. Ogólnie mix praca, studia dzienne i podyplomowe połaczone z urządzaniem mieszkania to mieszanka zwalająca z nóg, ale ja absolutnie nie narzekamTżcik do czasu az będzie mógł sie wprowadzić do naszego gniazdka mieszka u mnieFajnie tak razem jeździc do pracy i wracać wieczorkiem

Co jeszcze...dwa tygodnie temu widziałam suknie Wody na żywo, śliczna akurat dziewczyna ją mierzyła i moją Lornę, ale wybrała Bagdad.
A na suwaczku 2 miesiące i 13 dni
To rzeczywiscie zalatana jestes Fajne te twoje kolczyki, a gdzie je kuppilas?

Cytat:
Tego raczej nie oglądam/łam,ale oglądałam chyba coś innego,bo facet ma taką rodzinną małą fabryke czekolady.
ale chętnie bym takie pyszności chciała
Nie, to ten taki knypek lysy w okularach co robi eksperymenty z jedzeniem, np pasztet z kaczki co wyglada jak pomarancza, albo owsianke ze slimakow.
Stary 2010-04-07, 02:02   #4518
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Nie, to ten taki knypek lysy w okularach co robi eksperymenty z jedzeniem, np pasztet z kaczki co wyglada jak pomarancza, albo owsianke ze slimakow.
Po napisaniu poprzedniego posta sprawdziłam noi teraz przeczytawszy twojego posta,faktem jest że nie oglądałam/dam tego programu.
no,to nieźle eksperymentuje ten gościu.

Dobranoc.
Stary 2010-04-07, 07:28   #4519
gospella
Wtajemniczenie

Cytat:
da się przeżyć u nas było super miło i wesoło

Samoa ładne kolczyki

a w ogóle to dzień dobry
nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie.
gospella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 07:43   #4520
ultraradiola
Wtajemniczenie

Witam

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
hmmm no właśnie! Pokrowiec na garniak i suknię chyba msuze kupić...
a to pokrowiec prawdopodobnie dostaniesz z suknia i myślę z graniakiem będzie tak samo

Cytat:
no to ci ciekawostki
a jak jest w przypadku TZ tez muszą zmieniać dowody ?? bo oni maja napisane teraz stan: kawaler ale przecież potem już będą żonaci

14.08.2010 MAŁŻEŃSTWO

ultraradiola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 08:02   #4521
Ellin_ak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość
a jak jest w przypadku TZ tez muszą zmieniać dowody ?? bo oni maja napisane teraz stan: kawaler ale przecież potem już będą żonaci
ja na swoim tego nie widzę...gdzie jest stan cywilny?
Ellin_ak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 08:26   #4522
ultraradiola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ellin_ak Pokaż wiadomość
ja na swoim tego nie widzę...gdzie jest stan cywilny?
TZ ma z tylu tam gdzie wzrost zameldowanie kolor oczu teraz patrze a ja tego nie mam wiec TZ chyba ma ten starszy dowód bo w końcu jest ode mnie o 5 lat starszy wiec tak czy siak przyda mu się wymianka

14.08.2010 MAŁŻEŃSTWO

ultraradiola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 08:54   #4523
caprica6
Wtajemniczenie

Czesc PMki, zamowilismy obraczki Na zywo super wygladaja, niby takie zwykle ale sie pieknie blyszcza http://www.jubiler-jubiler.pl/sklep/...leZl=0&lang=pl

Edytowane przez caprica6
Czas edycji: 2010-04-07 o 08:56
caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 09:08   #4524
Martoolka87
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
dobra teraz pytanie za 100 punktów.. pewnie nie raz się tutaj przewijało, ale nie jestem nigdy na bieżąco.. otóż ile wazny jest dowód osobisty a ile prawo jazdy po slubie?? dowód podobno się teraz wymienia za darmo tak??
Nie wiem ile czasu są ważne te dokumenty, ale dowód na bank wymienia się teraz za darmo

Cytat:
nie wiem dlaczego tak jest.. koleżanka dowiedziała się że jest w ciązy, a slub mieli zaplanowany na poczatek lipca, i nie chcieli przekładac, chociaz ona bedzie wtedy w 7 miesiącu.. ja osobiście nie chciałabym przekładac slubu nawet gdyby ciąża była rok przed planowaną datą ślubu
Ja też bym nie przekładała. Jedyny powód przełożenia ślubu mógłby być taki, że termin porodu mógłby kolidować z datą ślubu

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
a my wlasnie wrocilismy od ksiedza TZ ma juz swoja metryke chrztu ze stosowna adnotacja o bierzmowaniu dalismy w kopercie 20zl
jutro pojedziemy po moja metryke (oby tez z adnotacja), a TZ pojdzie do swojego kosciola po pozwolenie na spisanie protokolu i juz bedziemy miec z glowy wszystko co trzeba do tego spisania protokolu w maju juz tylko USC trzeba bedzie zalatwic

jeszcze dzis wpadlam do TZa do pracy i poszly kolejne 3 zaproszenia, a po drodze wpadlismy na poczte i wyslalismy 4 i jeszcze dzis wieczorem pare rozdamy, bo idziemy ze znajomymi na miasto (az TZ sobie wzial jutro wolne w pracy, bo moglby rano nie byc w stanie dojechac, a tym bardziej pracowac )
najpierw w planach bilard - trzymajcie kciuki zebym nikogo nie zabila, bo ja jak czasem walne w bile to poza stolem lata
za metrykę
za zaproszenia
żebyś nikogo nie zabiła

Cytat:
Ja kiedys bylam ze znajomymi w barze i oni bardzo chcieli w rzutki grac, a ja to lewus w to kompletny bylam i nie chcialam, ale mnie strasznie namawiali. Rzucilam pierwszy raz i...rzutka zniknela, przysiegam, nigdzie jej nie moglismy znalezc
Ale zdolna jesteś

Cytat:
dziewczynki takim tempem jak będziecie pisać to spokojnie możemy wymyślać tytuł następnej części
Już mamy wymyślony

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki
ale jestem padnieta, po pracy musialam zalatwic kilka rzeczy zwiazanych z remontem, potem z mama biegalysmy po sklepach po jakis folie spozywcze, serwetki, swieczki, ale jeszcze mnóstwo rzeczy do zalatwienia a czasu tak malo, i ten remont mnie doluje,
Dasz radę, a za 10 dni będziesz już żonką

Cytat:
Śliczne są

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
HejDawno mnie tu nie było...
Hej Kolczyki śliczne

Cytat:
Napisane przez caprica6 Pokaż wiadomość
Czesc PMki, zamowilismy obraczki Na zywo super wygladaja, niby takie zwykle ale sie pieknie blyszcza http://www.jubiler-jubiler.pl/sklep/...leZl=0&lang=pl
Gratulacje
Martoolka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 09:56   #4525
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
stwierdziłam dzisiaj że jak nie znajde szybko pracy to bedę ciągnęła te promocje w weekendy, wezmę sobie umowę na inną studentkę i w ten sposón 500-800 zł wyciagnę w ciagu miesiąca.. zycie jest cięzkie wrr.. i załamaju się jak widze moje kolezanki po studiach, które nie moga znaleźc pracy, nawet w zwykłym sklepie, bo mają za wysokie wykształcenie
Nawet nie mów
Czuję się totalnie beznadziejna i coraz bardziej żałuję, że poszłam na studia, a już na pewno studia wynikające z zainteresowań były w moim przypadku wielkim błędem
W dodatku doświadczenia mam tyle co ostatnio w sklepie pracowałam, czyli żadnych szans na pracę

Cytat:
Wiesz, niby to wszystko naprawde pieknie wygladalo, tylko ze ponoc jakos tak zapomnieli, ze na weselu powinna byc tez dobra zabawa, tzn. jedzenia jakos malo bylo i zamiast jakiegos zespolu co by rozbawil gosci wynajeli kwartet smyczkowy
Chcieli żeby było elegancko

Cytat:
A ja myslalam, ze sie nie bede zupelnie przejmowac tym, ze ktos nam odmowi....
No ja też tak myślałam, a potem rzucałam wiązankami jak kolejne osoby olewały mnie i mój dzień, nie szanując nas na tyle żeby szczerze powiedzieć jaka jest faktyczna przyczyna odmowy

Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość
no to ci ciekawostki
W nowych dowodach nie ma stanu cywilnego chociaż ja uważam, że powienien być

Cytat:
Śliczne obrączki

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Doczytałam coś takiego: Resort nie przewiduje akcji wymiany dowodów, analogicznej do tej przeprowadzonej w latach 2001-2008. Dokumenty wydane przed dniem wejścia w życie nowej ustawy będą podlegały wymianie dopiero gdy stracą ważność.

Czyli obecny dowód będę i tak miała przez następne 10lat
toskaKrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 10:02   #4526
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki
ale jestem padnieta, po pracy musialam zalatwic kilka rzeczy zwiazanych z remontem, potem z mama biegalysmy po sklepach po jakis folie spozywcze, serwetki, swieczki, ale jeszcze mnóstwo rzeczy do zalatwienia a czasu tak malo, i ten remont mnie doluje,
Nic się nie dołuj Ze wszystkim zdążycie Może dzięki temu, że masz na głowie remont, nie będziesz się tak stresowała innymi rzeczami
Cytat:
Bardzo ładne, takie niezwydziwiane, eleganckie

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
Nawet nie mów
Czuję się totalnie beznadziejna i coraz bardziej żałuję, że poszłam na studia, a już na pewno studia wynikające z zainteresowań były w moim przypadku wielkim błędem
W dodatku doświadczenia mam tyle co ostatnio w sklepie pracowałam, czyli żadnych szans na pracę
Nie dobrze, że tak się czujesz. Nie wolno Ci tak myśleć, bo sama siebie dołujesz i niepotrzebnie zaniżasz własną wartość. Już Ci wspominałam Tosiu, że ja również nie mogę znaleźć pracy Też mnie to dobija, zwłaszcza odkąd TŻ ze mną zamieszkał, bo on pracuje i tak naprawdę on nas utrzymuje. Ale nie można się poddawać, może naiwna jestem, ale czuję, że w końcu znajdę pracę i Ty zapewne też Tylko nie poddawaj się. A mogę zapytać, jakie studia ukończyłaś? Tak z ciekawości Ja swoje też wybrałam nie ot tak, tylko dlatego, że kierunek mi się podobał i późniejsza potencjalna praca..
Stary 2010-04-07, 10:09   #4527
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Martoolka87 Pokaż wiadomość
Gratulacje
Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
Śliczne obrączki
Cytat:
Napisane przez asiulek1705 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne, takie niezwydziwiane, eleganckie
Dziekuje

caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 10:14   #4528
Aaś
Zakorzenienie

caprica bardzo fajne obrączki

kurczę... a my ostatnio nic nie robimy w kwestii ślubu temat obrączek, zaproszeń, listy prezentów, sukni, garnituru itp leży :/
Stary 2010-04-07, 10:27   #4529
gospella
Wtajemniczenie

Cytat:
śliczne gratulacje
nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie.
gospella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 10:30   #4530
Ellin_ak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gospella Pokaż wiadomość
śliczne gratulacje
popieram! bardzo ładne
My dziś startujemy ponownie do urzędu- mam nadzieję że dziś wyjdziemy już z datą. powoli muszę zacząć szukać zdjęć do księgi gości i prezentacji.

Edytowane przez Ellin_ak
Czas edycji: 2010-04-07 o 10:33
Ellin_ak jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości