|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
obrzydliość...płaskostopi e
Mam obrzydliwe płaskostopie. Byłam u ortopedy i mi przepisała wkładki ale do tej pory ich sie niedoczekałam
mam olbrzymią stope , krzywe nogi i wogóle fuj.......... Proszę jeżeli któraś z was zna jakieś SPRAWDZONE I DZIAŁAJACE ćwiczenia zwalczajace płaskostopie to BARDZO PROSZE O NAPISANIE ICH!!!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: obrzydliość...płaskostopi e
pamietam, ze jak kiedys mialam plaskostopie to musialam rysowac, pisac literki itp. oczywiscie wszystko stopami
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
a o ile można wiedzieć ile miałaś lat?? i czy wyleczyłaś i masz juz 'normalne' stopy??
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
mialam ok 8-9 lat, wiec pewnie stad to rysowanie itp
ale dosc szybko stopy wrocily do prawidlowego wygladu
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
hmmm.... dziekuje
ale chyba w moim wieku nie pójdzie tak łatwo ;p;p
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Cześć! U mnie płaskostopie wykryła kiedyś nauczycielka wfu. Trochę zdziwił mnie Twój post, bo napisałaś "obrzydliwe" płaskostopie a przecież to nie rzuca się w oczy zwykłemu śmiertelnikowi. No ale przejde do rzeczy. Ja miałam i nadal mam płaskostopie i w zupełnośc i mi nie przeszkadza w życiu. Jedyną wadą jest krótsza prawa noga i większe wcięcie talii z jednej strony. Ja musiałam chodzić wewnętrzną i zewnętrzną częścią stopy, ale że mi się zabardzo nie chciało to płaskostopie mam do dzisiaj. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za porady. A pisze o płakostopiu że jest obrzydliwe bo po pierwsze mam krzywe nogi typu( o )a raczej dużego( 0 ) chude , białe a stopy mam olbrzymie rozmiar41 i do tego takie rozległe czyli plackowate . Tak to brzydko wyglada takie krzywe i chudziutkie nogi ma to żylaste brzydkie stopy ogromne i przez płaskostopie takie wielkie łeeeeeeeeeeeeee nie chce lata bo trzeba bedzie chodzic wklapkach itp....ale jeszce raz dzięki!!!!!!!!!! może ktoś jeszce mi da jakies świetne wskazówki.
Justyna Edytowane przez Balablu Czas edycji: 2006-05-18 o 12:38 |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Co prawda nie uważam że plaskostopie, którego posiadaczką jestem równiez ja, było największą tragedią w życiu, nie mniej jednak rozumiem Twoje rozgoryczenie. Plaskostopia niby nie widać,a ale kupic buty na noge z platfusem to juz wcale nie łatwa sprawa. Co więcej, mając płaskostopie nabywa się z czasem skrzywienia kegosłupa, haluksów i ogólnie deformacji stopy.
Ja będąc dzieckiem nigdy nie chciałam ćwiczyc na to okropne płaskostopie. teraz bardzo tego żaluję. Nosilam wkładki ale przy mojej szerokiej stopie nie mogłam dobrac żadnych w miare luźnych butów, by móc w nie wkładki wlożyć. No a latem to jednak trochę te stope widać. Jak nacie jakiś sposob pozbycia sie "platfusa" w wieku dorosłym to ja chętnie skorzystam z porad. |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
up up up
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Z ćwiczeń na płaskostopie z dzieciństwa pamiętam jeszcze takie, w którym trzeba było podnosić różne przedmioty stopami <zwłaszcza ręcznik>. No i było też jakieś chodzenie po takiej macie z kolcami, ale nie wiem czy to na pewno na to.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
A o ile można zapytać ile lat miałas Bruja??
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
płaskostopie się ma i koniec....czasami udaje się je zlikwidować ćwiczeniami i odpowiednim obuwiem, ale trzeba zacząć w wieku 3 lat... Mam platfus od 38 lat i żyję...czasami mnie wkurza jak nieładnie wygląda w jakimś fasonie butów, czasami boli w śródstopiu jak długo na płaskim chodzę,
wkładki,które przypisał Ci ortopeda nie mają zlikwidować płaskostopia, tylko odciążyć śródstopie (mi przeszkadzają) całe życie chodziłam na bardzo wysokich obcasach (po ciąży i kiedy mocno przytyłam zeszłąm z drugiego na pierwsze piętro tzn nosze buty na 4-5cm obcasach) nie pozostaje Ci nic innego jak zaakceptować i polubić swoje platfuski...wypielęgnuj je, zrób ładny pedicure i uśmiechnij się do nich
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, co czujesz, bo sama mam płaskostopie. Lekarz wykrył je u mnie, kiedy miałam 10 lat, zalecił jakieś ćwiczenia i mama myślała, że jestem na tyle dorosła, że sama będę pamiętała, aby codziennie ćwiczyć. Jak byłyśmy 2 lata temu u ortopedy (teraz mam 18 lat), ten powiedział jej, że to jej wina, że mam płaskostopie i że nic z tym się nie da zrobić. Sama szukałam jakiś ćwiczeń w internecie, ale nic nie znalazłam, jedynie jakieś proste stronki:http://www.cukrzyca.com.pl/plaskostopie.htm
Najważniejsze to jest ćwiczyć codziennie. Ja niestety jestem bardzo niecierpliwa. Miałam kiedyś zestaw ćwiczeń, ale po tygodniu przestałam ćwiczyć zła jestem na siebie. Przeczytałam gdzieś, że joga pomaga.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
ja tez mam, ale sie tym nie przejmuje (hehe, zaprzata mi to glowe tylko wtedy, gdy musze bardziej elegancke buty kupic). znam pare cwiczen, choc sama nie cwicze
![]() na boso: 10 minut dziennie chodzic na palcach 10 minut dziennie chodzic na zewnetrznych krawedziach stop zwijac (rolowac) palcami jakis zwoj materialu lezacy wolno na podlodze (siedzac na krzesle np.) powtorzyc kilka razy znam tylko takie, nie wiem czy skuteczne, sprobowac jednak nie zaszkodzi pzdr
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Ja mam 18 lat i sama zastanawiam sie nad tym czy nie mam plaskostopia. Mam bardzo szeroki rozstaw kosci na stopach kosci zewnetrzna (chyba haluksy) tez.. po babci. Wszysatkie buty jakie mam mam powykrzywiane na zewnątrz( przewaznie prawa stopa) Czy to moze byc plaskostopie?
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Balablu - ja też mam platfusa i nie wyleczyłam go do końca, bo zaniedbałam. A stopy mam jak płetwy - duże, kościste, szerokie. Trudno, trzeba się pogodzić i żyć dalej.
|
|
|
|
#18 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jeśli odbija się pięta zewnętrzna krawędź sopy poduszeczki przed palcami (z "przedziałkiem" wzdłuż jeśli bez przedziałka to płaskostopie poprzeczne) i paluszki wszystko jest okCytat:
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
||
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Gdziesz słyszałam że można je zmniejszyć bo w moim wieku to juz raczej nie wylecze;/;/;/ ostatnio ćwice na sylwetke moze jakos mi sie uda...
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
up up up
|
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
Ja też nalezę do "szczęśliwych" posiadaczek płaskostopia, no moze nie jest takie straszne jak w dzieciństwie ale też nie mam pięknie wysklepionego podbicia. W dzieciństwie chodziłam na rehabilitację, która obejmowała:masaże wodne, jakieś elektrosymulacje, chodzenie na "wysokich" palcach, zbieranie ręcznika palcami, podnoszenie woreczków z czymś tam w środku palcami, chodzenie na zewnętrznej i wewnętrznej części stóp...tyle pamiętam, a co byś Ty mogła zrobić?Myślę, że buty typu klapki, które ćwicza mięsnie stóp i najlepiej na sztywnej podeszwie,mogły by być pomocne. A najlepiej wybierz się do ortopedy, bo płaskostopie podobno źle wpływa na kręgosłup, więc może coś Ci poradzi a jesteś jeszcze młodziutka więc myślę, że jeszcze czas na "naprawy". Trzymaj się cieplutko, pozdrawiam
|
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
Ehhh, nie doczytałam że byłaś u ortopedy i zapisał Ci tylko wkładki...zmień lekarza, a wkładki koniecznie musisz mieć!!
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Bergamia dziękuje Ci za rady wogóle wszystkim osobom które mi odpisały. Bagamia ja w okolicy mam jednego takiego lekarza i na te wkładki czekałam ponad pół roku... a mialy być za tydzień i wkońcu zapomniałam... a to było ze 2 lata temu... głupio mi teraz pójsc do tego samego lekarza......wogóle on jest taki beznadziejny - moja kolezanka ma normalne stopy a ten jej powiedział ze ma zaawansowane płaskostopie a ona ma brata lekarza i nawed pojechała gdzies dla pewności i okazało sie ze nie ma.......
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Ja przypuszczam że też mam płaskostopie, a za bardzo nie wiem jak je zdiagnozować. Czy jedna z was, która wie, że na pewno ma platfusa mogłaby wstawić zdjęcie swoich stóp ewentualnie przesłać na mój adres? barepro@interia.pl Porównam sobię i może się czegoś dowiem. Z góry dzięki Pozdrawiam |
|
|
|
|
#26 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy nie można ich normalnie gdzieś kupić??To Twoje zdrowie wiec się "zaweźmij"!! Trzymam kciuki, pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
czemu nikt nie pisze??????????
PISZCIE!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasnie i ja to mam nieszczęsne plaskostopie.mam duuzy problem ze znalezieniem butów ;( Dzis o dziwo je znalazłam, nie wiem jakim cudem. Jednak chcialabym sie pozbyc tego cholerstwa. Jak myslicie,m czy w moim wieku (19 lat) da sie jeszcze jakos go wyleczyc?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

mam olbrzymią stope , krzywe nogi i wogóle fuj.......... Proszę jeżeli któraś z was zna jakieś SPRAWDZONE I DZIAŁAJACE ćwiczenia zwalczajace płaskostopie to BARDZO PROSZE O NAPISANIE ICH!!!

ale dosc szybko stopy wrocily do prawidlowego wygladu 

zła jestem na siebie. Przeczytałam gdzieś, że joga pomaga.
a jeśli odbija się pięta zewnętrzna krawędź sopy poduszeczki przed palcami (z "przedziałkiem" wzdłuż jeśli bez przedziałka to płaskostopie poprzeczne) i paluszki wszystko jest ok
Czy nie można ich normalnie gdzieś kupić??To Twoje zdrowie wiec się "zaweźmij"!! Trzymam kciuki, pozdrawiam