![]() |
#4981 |
Raczkowanie
|
mam pytanuie do was
![]() czy mam sie przejmować tymi plamami na liściu? powstały w czasie wyrastania , w zime, myslałam pierw że to od braku słońca czy cos takiego, ale teraz sama nie wiem, raczej sie nie rozprzestrzenia, a nowy liśc który wtrasta wyglada na całkowicie zdrowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4982 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
mam pytanko, czy trzeba storczyki od czasu do czasu profilaktycznie jakimś srodkiem np grzybobójczym podlać czy coś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4983 |
Zakorzenienie
|
Kundzia ale ci sloniowe ucho uroslo
![]() Lilith ja stosuje zawsze po zimie taki srodek ale tylko dlatego ze mieszkam w kraju gdzie jest pora ciemna - w najgorszym okresie mam az 3 godziny dnia - i po zimie wszystkie sa szturniete. Maja plamki, korzenie nie tak jak trzeba, pojawiaja sie jakies plesnie wiec stosuje srodek grzybobojczy w mniejszym stezeniu (znaczy sie dodaje juz rozrobiony roztwor do wody, wiec takie minimum) do podlania. Ale nie trzeba tego robic jesli rosliny sa zdrowe. Jesli natomiast widzisz ze na korzeniach pojawia sie plesn albo jakies czarne naloty - to tez grzyb - to nie zaszkodzi takowego srodka dodac do podlania. No ja wczoraj smarowalam wszystkie z plamkami bo po pandemii 3 tygodnie temu nie chce juz tracic zadnego. A jutro do Polski jade ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-04-06 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4984 |
Raczkowanie
|
być może to wina słońca, bo zima w tym roku była okropna, a ja go jeszcze kranówą zagotowaną podlewałam :| no trudno
![]() teraz zainwestuje w demineralizowaną i deszczówke, bo wody nie mam tak miekkiej jak myślałam, i ma drugim troche osadu na korzeniach sie juz poodkładało |
![]() ![]() |
![]() |
#4985 |
Raczkowanie
|
O Matko nareszcie...wyobrażacie sobie w tym cywilizowanym świecie przez DWA TYGODNIE nie mieć neta??!! Myślałam że oszaleję nie zaglądając tutaj!
![]() ![]() ![]() ![]() Po 1. Witam "rodzynka" ![]() Po 2. Spóźnione życzenia świąteczne dla wszystkich ![]() Poza tym mój chorowitek którego kilka stron temu wrzucałam, stracił liścia i ostał mu się jeden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 zdj. chory 2kambria,3,4 ,5żółtek(co to za dziursko? ![]() ![]() ![]()
#4986 |
Zadomowienie
|
Qrcze, dziewczyny, czy jest jakiś sposób aby zmusić storczyka do kwitnienia?
Mój jeden storas nie wiem... chyba się obraził i od października czy od końca wrześnie nie kwitnie. Wypuszcza nowe korzonki i liście jak głupi, liście ma twarde, nie zasuszył badyla, a kwitnąć nie chce. Mój przeceniony, opadnięty zakup z zeszłego tygodnia odżywa i rozwija nowe pączki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4987 |
Uzależnienie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Miałam nie kupować różowego, ale ten ma bardzo intensywny kolor (tż twierdzi, że jest fioletowy). Starałam się zwrócić uwagę na korzenie: są zielone i jędrne, nie dopatrzyłam się by były zbrązowiałe. Oto i on:
![]() |
#4988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
od października minęło zaledwie 6 miesięcy a niektóre storczyki są uparte i zakwitaja np. po roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4989 |
Zadomowienie
|
Antilia bardzo ładny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4990 |
Uzależnienie
|
Dzięki, ten pierwszy będzie pewnie najbiedniejszy bo na nim będę się uczyć
![]() ![]()
#4991 |
Zadomowienie
|
Ja mam do popisu narazie tylko jeden parapet, na którym są 3 storczyki i od niedawna bonsai
![]() ![]() ![]() ![]() Mój bialutki chyba niedługo rozwinie pierwszy pąk ![]() ![]() Lilith890502 właśnie znalazłam Cię na wątku o bonsai ![]() ![]() ![]() Edytowane przez EwelinQsia Czas edycji: 2010-04-07 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4992 |
Zakorzenienie
|
A mój biały bidulek bez kwiatów w sypialni przedłuża starego korzonka i ma sę coraz lepiej
![]() Antilia bardzo łądny falek ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-04-07 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4993 |
Zakorzenienie
|
U mnie pojawił się jakis dziwny problem .
W jednej z doniczek widac .., pleśń ![]() Na korze, pojawiły się dość długie , białe kłaki, jeden z korzeni tez jakby w nich. Nie widać żadnej zgnilizny, nie pachnie dziwnie, tylko jakby długimi, żadkimi kłakami waty porosło Co mam z tym zrobić? ten storczyk to ogólnie rekonwalescent, pewnie jeszcze dłuuugo bym czekała na kwitnienie, na razie wypuścił kilka nowych ładnych korzeni (miał raptem 3 mające kilka cm ![]() Ratować? Ale czym? Odizolować od innych czy od razu wywalić na wszelki wypadek żeby nie pozarażać innych?
#4994 |
Raczkowanie
|
Cava a czy to czasem nie atak wełnowców?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
...życie jest krótkie, a czas to złodziej... Edytowane przez pucca87 Czas edycji: 2010-04-07 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ogólnie Twój storczyk jest piękny ![]() Przesadziłam dzisiaj tylko 3 storczyki. 3 które najbardziej tego potrzebowały. Okazało się, że nie mam wystarczającej liczby doniczek, żeby je wsadzić. Mam pytanie. Czy mogę wstawić storczyka w doniczkę bez dziurki na dole? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4996 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do doniczki bez dziurki ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4997 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4998 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja niestety też niezabardzo mam miejsce a do tego mieszkam u teściowej niestety tutaj w zasadzie mam jeden duzy ale jednak jeden parapet w miare jasny . kolekcja moja zatem niewielka 3 phale oncidium i cambria .Rozglądamy sie powoli z mężem za mieszkaniem więc jak tylko nabędziemy każy parapet mój ![]() ![]() Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-04-08 o 07:38 Powód: blad |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4999 |
Raczkowanie
|
Czesc Wszystkim
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#5000 |
Przyczajenie
|
Hej!
Wiosna sprzyja storasom.Chciałem się pochwalić rekonwalescentem, który wypuszcza nowe pędy ![]() do tego zdjecia pozostałych podopiecznych i "nowego"- niestety cos mu nie sprzyja i chyba musi się zaklimatyzowac! PeEs: Gratuluje 5000 postów Pozdrawiam i kwitnień życze! |
![]() ![]() |
![]() |
#5001 |
Zadomowienie
|
Cytat:
No cóż, pozostaje nam czekać na naszych niechcących kwitnąć "królewiczów" ![]() atk4ever - bardzo podobają mi się kolory ostatniego. ![]() Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-04-08 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#5002 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Heh zrobiłam to samo miałam paskudy w podłożu a storaś zaczął wypuszczać pędzik ciachnełam korzenie a teraz czytam i ![]() A jeszcze jedno : No dobra panie i panowie ! Kto mi powie czy do gotowego podłoża mogę dorzucić od siebie np. skorupki po pistacjach i np kamienie i jak je odpowiedznio przygotowac ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5003 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ja tez niestety znalazlam w jednym moim storku klebki welny pod lisciem,przemylam je woda z plynem do naczyn,przesadzilam i mam nadzieje ze bedzie dobrze.W ziemi niczego nie znalazlam,ale czy to mozliwe,ze bylo tylko pod lisciem nie mam pojecia.Welniaki to paskudniki straszne ![]() Przedstawiam moje spioszki,ktore pobudzily sie do zycia i jednego nowiutkiego,chyba bedzie jeszcze jeden kwiat,cos wybija sie pomiedzy liscmi (zdj.nr 1) Ten z ostatniego zdjecia,wypuszcza lodygi z 2 oczek,wiec jeszcze troche czasu i powinny pojawic sie kwiaty. Pozdrawiam i zycze slonecznego dnia
13.01.2012 -oficjalny kierowca- ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2010-04-08 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#5004 |
Zakorzenienie
|
Bierka ale bombowy ten 1
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5005 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5006 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5007 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez EwelinQsia Czas edycji: 2010-04-08 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5008 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5009 |
Zadomowienie
|
Czy ten Bros o którym tu czasem jest mowa to jest ten? Bardzo proszę o odpowiedź.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5010 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym go po prostu przesadziła- gdyby to był atak wełnowców to po pierwsze miałabyś jakby kropelki rosy na listkach po drugie te robale są tak wielkie że cięzko by było ich nie zauważyć- miałam z nimi do czynienia kilka razy więc wiem że to robactwo nie pozostawia dużych kłębów weny, czasem zdarza się tak że podloze zaczyna pleśnieć- nie ma w tym nic nadzwyczajnego, po prostu należy zmienić storasowi podloże ![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
Bierko cudeńka!! a Paphiopedilum nie wypuszcza pędu spomiędzy liści tylkjo z nowej rozetki więc to coś co wychodzi Ci gdzieś tam przy listkach to napewno nie nowy kwiat WŁAŚNIE ZAUWAŻYŁAM ŻE TO COŚ PRZY LISTKACH TO PO PROSTU NOWA ROZETKA ![]() Edytowane przez Diana33 Czas edycji: 2010-04-08 o 17:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.