Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-06, 13:41   #4981
kundzia07
Raczkowanie

mam pytanuie do was
czy mam sie przejmować tymi plamami na liściu? powstały w czasie wyrastania , w zime, myslałam pierw że to od braku słońca czy cos takiego, ale teraz sama nie wiem, raczej sie nie rozprzestrzenia, a nowy liśc który wtrasta wyglada na całkowicie zdrowy
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 14:41   #4982
Lilith890502
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

mam pytanko, czy trzeba storczyki od czasu do czasu profilaktycznie jakimś srodkiem np grzybobójczym podlać czy coś?

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 15:30   #4983
norka27
Zakorzenienie

Kundzia ale ci sloniowe ucho uroslo Ja mysle ze te plamy to wynik zlej gospodarki mineralno, wodno, swietlnej czyli tkzw chlorozy. Moglo byc za duzo mineralow i za malo swiatla podczas zimy albo cos w tym stylu i sie plamy pojawily. U mnie tez sie to zdaza. Raczej na chorego nie wyglada wiec sie nie martw.
Lilith ja stosuje zawsze po zimie taki srodek ale tylko dlatego ze mieszkam w kraju gdzie jest pora ciemna - w najgorszym okresie mam az 3 godziny dnia - i po zimie wszystkie sa szturniete. Maja plamki, korzenie nie tak jak trzeba, pojawiaja sie jakies plesnie wiec stosuje srodek grzybobojczy w mniejszym stezeniu (znaczy sie dodaje juz rozrobiony roztwor do wody, wiec takie minimum) do podlania. Ale nie trzeba tego robic jesli rosliny sa zdrowe. Jesli natomiast widzisz ze na korzeniach pojawia sie plesn albo jakies czarne naloty - to tez grzyb - to nie zaszkodzi takowego srodka dodac do podlania. No ja wczoraj smarowalam wszystkie z plamkami bo po pandemii 3 tygodnie temu nie chce juz tracic zadnego.
A jutro do Polski jade Mama juz bigosik gotuje A ja po cichu licze ze jakas vandzislawe upoluje

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-04-06 o 15:32
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 15:47   #4984
kundzia07
Raczkowanie

być może to wina słońca, bo zima w tym roku była okropna, a ja go jeszcze kranówą zagotowaną podlewałam :| no trudno
teraz zainwestuje w demineralizowaną i deszczówke, bo wody nie mam tak miekkiej jak myślałam, i ma drugim troche osadu na korzeniach sie juz poodkładało
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-06, 19:58   #4985
pucca87
Raczkowanie

O Matko nareszcie...wyobrażacie sobie w tym cywilizowanym świecie przez DWA TYGODNIE nie mieć neta??!! Myślałam że oszaleję nie zaglądając tutaj! Próbowałam u TZ ale z jego netem na wsi to można szału dostać...bite pół godziny czekania na załadowanie strony Ale net już jest, już nadrobiłam zaległości w czytaniu i piszę
Po 1. Witam "rodzynka"
Po 2. Spóźnione życzenia świąteczne dla wszystkich

Poza tym mój chorowitek którego kilka stron temu wrzucałam, stracił liścia i ostał mu się jedenale pociesza mnie bo pączki które ma wyglądają bardzo obiecująco...no ale jak to w życiu bywa, nie wszystko jest różowe i miał znowu robaleale pół kostki brosa w doniczke, moczenie i chyba już ich nie ma kambria rośnie, żółty ma dwa pędy z meeeega pączuchami( nie mogę się doczekać kwitnienia),a różowy ma 1 kwiatka (reszta pączków opadła)i bardzo wesoło to wygląda No i moje keiki dendrobium żyją i rosną pięknie miltonka przekwitła i się tak właśnie zastanawiam czy obcina się jej pęd czy nie?

1 zdj. chory 2kambria,3,4 ,5żółtek(co to za dziursko?) i różowiutki na koniecależ długi ten mój wpis dzisiaj
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 07:44   #4986
Kasiarzynek
Zadomowienie

Qrcze, dziewczyny, czy jest jakiś sposób aby zmusić storczyka do kwitnienia?
Mój jeden storas nie wiem... chyba się obraził i od października czy od końca wrześnie nie kwitnie. Wypuszcza nowe korzonki i liście jak głupi, liście ma twarde, nie zasuszył badyla, a kwitnąć nie chce.

Mój przeceniony, opadnięty zakup z zeszłego tygodnia odżywa i rozwija nowe pączki!
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 08:40   #4987
Antilia
Uzależnienie

Witam Podczytuje was od jakiegoś już czasu Z zamiarem kupienia storka nosiłam się już długo, dużo na ten temat czytałam ale nie było warunków, tydzień temu miałam przeprowadzkę, więc wczoraj do domu przywlekłam z Reala mojego pierwszego Phalenopsisa

Miałam nie kupować różowego, ale ten ma bardzo intensywny kolor (tż twierdzi, że jest fioletowy). Starałam się zwrócić uwagę na korzenie: są zielone i jędrne, nie dopatrzyłam się by były zbrązowiałe.

Oto i on:

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-07, 09:03   #4988
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Mój jeden storas nie wiem... chyba się obraził i od października czy od końca wrześnie nie kwitnie. Wypuszcza nowe korzonki i liście jak głupi, liście ma twarde, nie zasuszył badyla, a kwitnąć nie chce.

Mój przeceniony, opadnięty zakup z zeszłego tygodnia odżywa i rozwija nowe pączki!

od października minęło zaledwie 6 miesięcy a niektóre storczyki są uparte i zakwitaja np. po roku , ja mam jednego który nie kwitnie już 11 miesięcy
Stary 2010-04-07, 09:20   #4989
EwelinQsia
Zadomowienie

Antilia bardzo ładny moim zdaniem też jest różowy
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 09:47   #4990
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez EwelinQsia Pokaż wiadomość
Antilia bardzo ładny moim zdaniem też jest różowy
Dzięki, ten pierwszy będzie pewnie najbiedniejszy bo na nim będę się uczyć no ale w planach mam już następne, teraz mam w mieszkaniu mase miejsca

Bridezilla
Stary 2010-04-07, 09:56   #4991
EwelinQsia
Zadomowienie

Ja mam do popisu narazie tylko jeden parapet, na którym są 3 storczyki i od niedawna bonsai Także nie mam dużego pola do popisu Ale za jakieś pół roku będę się rozglądać za własnym mieszkankiem, więc może moja kolekcja się powiększy

Mój bialutki chyba niedługo rozwinie pierwszy pąk

Lilith890502 właśnie znalazłam Cię na wątku o bonsai Widzę, że te drzewka Cię też pasjonują

Edytowane przez EwelinQsia
Czas edycji: 2010-04-07 o 10:17
Stary 2010-04-07, 16:37   #4992
Ariena
Zakorzenienie

A mój biały bidulek bez kwiatów w sypialni przedłuża starego korzonka i ma sę coraz lepiej
Antilia bardzo łądny falek

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-04-07 o 16:39
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 19:09   #4993
cava
Zakorzenienie

U mnie pojawił się jakis dziwny problem .
W jednej z doniczek widac .., pleśń

Na korze, pojawiły się dość długie , białe kłaki, jeden z korzeni tez jakby w nich. Nie widać żadnej zgnilizny, nie pachnie dziwnie, tylko jakby długimi, żadkimi kłakami waty porosło

Co mam z tym zrobić?
ten storczyk to ogólnie rekonwalescent, pewnie jeszcze dłuuugo bym czekała na kwitnienie, na razie wypuścił kilka nowych ładnych korzeni (miał raptem 3 mające kilka cm) zdrowy nowy liśc, widzę że idzie drugi liść i sama nie wiem.
Ratować? Ale czym?
Odizolować od innych czy od razu wywalić na wszelki wypadek żeby nie pozarażać innych?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 19:20   #4994
pucca87
Raczkowanie

Cava a czy to czasem nie atak wełnowców? Czytałam gdzieś że wełna czy coś w tym rodzaju to właśnie ich sprawka. Ja za radą Norki zbrosowałam wszystkie storki i jak na razie cisza a miałam takie małe srebrne robactwo w dwóch. Bros z tego co jest napisane na pudełku jest prawie na wszystkoMój mimo robali wypuszczał pędy i pąki, zrobiłam błąd bo obcinałam mu korzenie i przesadziłam w niezarobaczone podłoże gdy się rozwijał i teraz dłużej do siebie dochodzi. A swojego raczej odizoluj, lepiej nie kusić losu.Pozdrawiam

Edytowane przez pucca87
Czas edycji: 2010-04-07 o 19:22
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 19:53   #4995
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Witam Podczytuje was od jakiegoś już czasu Z zamiarem kupienia storka nosiłam się już długo, dużo na ten temat czytałam ale nie było warunków, tydzień temu miałam przeprowadzkę, więc wczoraj do domu przywlekłam z Reala mojego pierwszego Phalenopsisa

Miałam nie kupować różowego, ale ten ma bardzo intensywny kolor (tż twierdzi, że jest fioletowy). Starałam się zwrócić uwagę na korzenie: są zielone i jędrne, nie dopatrzyłam się by były zbrązowiałe.

Oto i on:
Moim zdaniem Antilio to kolor różowy . Właśnie dlatego nigdy nie pytam się mężczyzn jaki co ma kolor, bo na brązowy, powiedzą czarny .
Ogólnie Twój storczyk jest piękny

Przesadziłam dzisiaj tylko 3 storczyki. 3 które najbardziej tego potrzebowały. Okazało się, że nie mam wystarczającej liczby doniczek, żeby je wsadzić.
Mam pytanie. Czy mogę wstawić storczyka w doniczkę bez dziurki na dole?
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 07:25   #4996
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Moim zdaniem Antilio to kolor różowy . Właśnie dlatego nigdy nie pytam się mężczyzn jaki co ma kolor, bo na brązowy, powiedzą czarny .
Ogólnie Twój storczyk jest piękny

Przesadziłam dzisiaj tylko 3 storczyki. 3 które najbardziej tego potrzebowały. Okazało się, że nie mam wystarczającej liczby doniczek, żeby je wsadzić.
Mam pytanie. Czy mogę wstawić storczyka w doniczkę bez dziurki na dole?
Ja nie miałam wątpliwości co do jego różowości ale z tż to wiadomo jak jest

Co do doniczki bez dziurki ja widziałam wczoraj śliczną chcesz tak wstawić całego storczyka razem z tą przezroczystą doniczką? Bo ja tak planuje

Bridezilla
Stary 2010-04-08, 07:29   #4997
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Cava a czy to czasem nie atak wełnowców? Czytałam gdzieś że wełna czy coś w tym rodzaju to właśnie ich sprawka. Ja za radą Norki zbrosowałam wszystkie storki i jak na razie cisza a miałam takie małe srebrne robactwo w dwóch. Bros z tego co jest napisane na pudełku jest prawie na wszystkoMój mimo robali wypuszczał pędy i pąki, zrobiłam błąd bo obcinałam mu korzenie i przesadziłam w niezarobaczone podłoże gdy się rozwijał i teraz dłużej do siebie dochodzi. A swojego raczej odizoluj, lepiej nie kusić losu.Pozdrawiam
Mogłabyś wkleić zdjęcie opakowania tego Brosa? I gdzie go kupiłaś?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 07:37   #4998
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez EwelinQsia Pokaż wiadomość
Ja mam do popisu narazie tylko jeden parapet, na którym są 3 storczyki i od niedawna bonsai Także nie mam dużego pola do popisu Ale za jakieś pół roku będę się rozglądać za własnym mieszkankiem, więc może moja kolekcja się powiększy

Mój bialutki chyba niedługo rozwinie pierwszy pąk

Lilith890502 właśnie znalazłam Cię na wątku o bonsai Widzę, że te drzewka Cię też pasjonują

Ja niestety też niezabardzo mam miejsce a do tego mieszkam u teściowej niestety tutaj w zasadzie mam jeden duzy ale jednak jeden parapet w miare jasny .
kolekcja moja zatem niewielka 3 phale oncidium i cambria .Rozglądamy sie powoli z mężem za mieszkaniem więc jak tylko nabędziemy każy parapet mój

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-04-08 o 07:38 Powód: blad
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 09:20   #4999
Ladli
Raczkowanie

GG do Ladli

Czesc Wszystkim od jakiegos czasu czytam o storczykach probuje przebrnac poki co przez czesc pierwsza swojego pierwszego storczyka mam dokladnie od miesiaca, niestety zrzucil kwiatki (chyba zmarzl po drodze ze sklepu) ale powoli dochodzi do siebie. Ma nowe paki i ku mojemu zaskoczeniu - nowe boczne pedy chyba wychodza uff a muslalam ze padnie... Wstawie fotki jak znow zakwitnie pozdrawiam

Moja galeria pazurkowa
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=417699
Ladli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 10:55   #5000
atk4ever
Przyczajenie

Hej!
Wiosna sprzyja storasom.Chciałem się pochwalić rekonwalescentem, który wypuszcza nowe pędy
do tego zdjecia pozostałych podopiecznych i "nowego"- niestety cos mu nie sprzyja i chyba musi się zaklimatyzowac!
PeEs: Gratuluje 5000 postów
Pozdrawiam i kwitnień życze!
atk4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 12:01   #5001
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek

od października minęło zaledwie 6 miesięcy a niektóre storczyki są uparte i zakwitaja np. po roku , ja mam jednego który nie kwitnie już 11 miesięcy
Średnio czuję się pocieszona :P
No cóż, pozostaje nam czekać na naszych niechcących kwitnąć "królewiczów"

atk4ever - bardzo podobają mi się kolory ostatniego.

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-04-08 o 12:03
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 12:19   #5002
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość

Heh zrobiłam to samo miałam paskudy w podłożu a storaś zaczął wypuszczać pędzik ciachnełam korzenie a teraz czytam i

A jeszcze jedno :
No dobra panie i panowie !
Kto mi powie czy do gotowego podłoża mogę dorzucić od siebie np. skorupki po pistacjach i np kamienie i jak je odpowiedznio przygotowac ?
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 12:51   #5003
bierka83
Zadomowienie

Witam
Ja tez niestety znalazlam w jednym moim storku klebki welny pod lisciem,przemylam je woda z plynem do naczyn,przesadzilam i mam nadzieje ze bedzie dobrze.W ziemi niczego nie znalazlam,ale czy to mozliwe,ze bylo tylko pod lisciem nie mam pojecia.Welniaki to paskudniki straszne

Przedstawiam moje spioszki,ktore pobudzily sie do zycia i jednego nowiutkiego,chyba bedzie jeszcze jeden kwiat,cos wybija sie pomiedzy liscmi (zdj.nr 1)
Ten z ostatniego zdjecia,wypuszcza lodygi z 2 oczek,wiec jeszcze troche czasu i powinny pojawic sie kwiaty.
Pozdrawiam i zycze slonecznego dnia

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2010-04-08 o 12:53
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 13:24   #5004
Ariena
Zakorzenienie

Bierka ale bombowy ten 1
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 14:10   #5005
EwelinQsia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Witam
Ja tez niestety znalazlam w jednym moim storku klebki welny pod lisciem,przemylam je woda z plynem do naczyn,przesadzilam i mam nadzieje ze bedzie dobrze.W ziemi niczego nie znalazlam,ale czy to mozliwe,ze bylo tylko pod lisciem nie mam pojecia.Welniaki to paskudniki straszne

Przedstawiam moje spioszki,ktore pobudzily sie do zycia i jednego nowiutkiego,chyba bedzie jeszcze jeden kwiat,cos wybija sie pomiedzy liscmi (zdj.nr 1)
Ten z ostatniego zdjecia,wypuszcza lodygi z 2 oczek,wiec jeszcze troche czasu i powinny pojawic sie kwiaty.
Wszystkie ładne, ale pierwszy jest cudny!!
Stary 2010-04-08, 14:34   #5006
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Ja nie miałam wątpliwości co do jego różowości ale z tż to wiadomo jak jest

Co do doniczki bez dziurki ja widziałam wczoraj śliczną chcesz tak wstawić całego storczyka razem z tą przezroczystą doniczką? Bo ja tak planuje
Tyle, że ja przesadzałam, bo za dużo czasu gniotły się w tej plastikowej..
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 14:43   #5007
EwelinQsia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Tyle, że ja przesadzałam, bo za dużo czasu gniotły się w tej plastikowej..
Z tego co wiem, powinny być w doniczce z dziurkami na dole, żeby woda po podlewaniu mogła odciec Chyba, że chcesz wstawić jedną doniczkę w drugą.

Edytowane przez EwelinQsia
Czas edycji: 2010-04-08 o 14:44

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-08, 15:41   #5008
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Witam

Żółty na trzecim zdjęciu jest przecudny, taki mi się marzy

Bridezilla
Stary 2010-04-08, 17:07   #5009
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Czy ten Bros o którym tu czasem jest mowa to jest ten? Bardzo proszę o odpowiedź.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 17:43   #5010
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
U mnie pojawił się jakis dziwny problem .
W jednej z doniczek widac .., pleśń

Na korze, pojawiły się dość długie , białe kłaki, jeden z korzeni tez jakby w nich. Nie widać żadnej zgnilizny, nie pachnie dziwnie, tylko jakby długimi, żadkimi kłakami waty porosło

Co mam z tym zrobić?
ten storczyk to ogólnie rekonwalescent, pewnie jeszcze dłuuugo bym czekała na kwitnienie, na razie wypuścił kilka nowych ładnych korzeni (miał raptem 3 mające kilka cm) zdrowy nowy liśc, widzę że idzie drugi liść i sama nie wiem.
Ratować? Ale czym?
Odizolować od innych czy od razu wywalić na wszelki wypadek żeby nie pozarażać innych?

ja bym go po prostu przesadziła- gdyby to był atak wełnowców to po pierwsze miałabyś jakby kropelki rosy na listkach po drugie te robale są tak wielkie że cięzko by było ich nie zauważyć- miałam z nimi do czynienia kilka razy więc wiem że to robactwo nie pozostawia dużych kłębów weny, czasem zdarza się tak że podloze zaczyna pleśnieć- nie ma w tym nic nadzwyczajnego, po prostu należy zmienić storasowi podloże

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Witam

Bierko cudeńka!!
a Paphiopedilum nie wypuszcza pędu spomiędzy liści tylkjo z nowej rozetki więc to coś co wychodzi Ci gdzieś tam przy listkach to napewno nie nowy kwiat

WŁAŚNIE ZAUWAŻYŁAM ŻE TO COŚ PRZY LISTKACH TO PO PROSTU NOWA ROZETKA

Edytowane przez Diana33
Czas edycji: 2010-04-08 o 17:47
Diana33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości